- Hvis jeg skulle beskrive Frederikke med tre ord, hmm. Det er lidt svært, for hun har så mange gode egenskaber. Hun er kreativ, skabende og så har hun et fantastisk håndværk, siger Adam Price, der nu skal stå i spidsen for et nyt madprogram sammen med Frederikke Legaard.
- Adam er godsindet, humoristisk og så er han et leksikon af brugbar viden, fortæller den tidligere vinder af ’Den store bagedyst i 2019, Frederikke Legaard, der i dag er kok og kunstner.
De to madentusiaster er værtpar for det nye tv-program ’Berømte Måltider’, der skal samle os om noget vi alle sammen har tilfælles, nemlig måltidet. Programmerne tager fat i en særlig fortælling, som de to værter skal genskabe som et spiseligt måltid.
- Det har været fantastisk at arbejde sammen med Adam. Han er jo langt mere garvet som tv-kok end jeg er, så jeg har bare suget til mig og lært en masse undervejs. Der er mange ting, der skal planlægges i sådan en produktion, men det er svært at planlægge sig ud af god kemi – og det har Adam og jeg. Vi har det virkelig sjovt og hyggeligt i køkkenet, og det håber jeg, at man kan mærke bag skærmen, siger Frederikke Legaard.
Adam Price, der både er manuskriptforfatter, dramatiker, madanmelder og restauratør, blev kendt som én af de to brødre i madprogrammet ’Spise med Price’, hvor han sammen med sin bror laver mad ud fra bestemte temaer.
- Det har været en kæmpe fornøjelse at arbejde sammen med Frederikke. Vi repræsenterer jo lidt hver vores madgeneration, og vi supplerer hinanden rigtig godt, fordi vi kan hvert vores håndværk. Ordene er jo virkelig min ting, hvor Frederikke kan fortælle alting gennem billeder. Hun er æstetisk vanvittig dygtig, siger den garvede tv-kok.
’Frederikke har noget for ting der er kæmpestore eller bittesmå’
I den nye programserie ’Berømte Måltider’ bliver der i første omgang sendt to sæsonprogrammer i forbindelse med jul og nytår. Juleprogrammet tager udgangspunkt i ’Dickens: Et Juleeventyr’ og nytårsprogrammet bygger på den traditionsprægede tv-sketch ’90-års fødselsdagen’.
- Da vi snakkede om det første program, tænkte jeg først ’Yes! Jeg elsker jul!’, og derefter tænkte jeg ’Puha, jeg ved ingenting om engelsk jul’. Men Adam og jeg researchede os langsomt frem til de forskellige retter i bogen, og nogle af dem tog jeg meget bogstaveligt – måske mere end hvad godt var, griner Frederikke Legaard.
I den litterære klassiker beskriver Charles Dickens et julebord, der blandt andet indebærer ’kolossale julekager’, og det så Frederikke Legaard som en invitation til, at fremstille den største kage, hun nogensinde har lavet.
- Frederikke har jo noget for ting, der er kæmpestore eller bittesmå. Det er lidt et tema for hende. Hun er både kok og scenograf og hun kan et håndværk, som jeg slet ikke har. Hun laver nogle ekstreme ting, og den der kage, den var fuldstændig vanvittig. Vi regnede ud, at der var mad til 200 mennesker, siger Adam Price.
Han fortæller, at Frederikke Legaard mestrer konditorfaget, mens han selv er mere hjemmevant i det salte køkken.
- Frederikke arbejder på et æstetisk niveau, hvor jeg slet ikke kan være med, hvor mål og vægt er fuldstændig afgørende, og hvert eneste gram kan påvirke resultatet. Men det betyder også, at resultatet er helt fantastisk. Mit udgangspunkt er, at tingene skal smage godt, og jeg er bedre til de tunge kødretter og til at bygge en god sovs op fra bunden, men jeg ser ikke lige retten for mig. Et stort stykke stegt lam, det er et stort stykke stegt lam og ikke så meget andet, siger tv-kokken og griner.
Endnu flere vanvidsprojekter i 2023
I nytårsprogrammet skal de to værter gøre historien om ’90-års fødselsdagen’ spiselig. Adam Price har med sin forfatterbaggrund stor viden om historierne, mens Frederikke Legaard gør fortællingen til et visuelt udtryk.
- I nytårsprogrammet var vi fuldstændige enige: temaet var sort og hvid. Sort kaviar og hvid torsk. Vi var meget enige om, at vi gerne måtte bruge en dyr og fornem ingrediens på sådan en dag, hvor man byder det nye år velkommen, siger Adam Price.
Han bliver suppleret af Frederikke Legaard:
- Vi har heldigvis rigtig mange vigtige værdier til fælles, hvilket man tydeligt kan mærke i vores respekt for og tilgang til fremgangsmåder, værktøjer og ingredienser i et køkken – og så er vores forskelligheder også virkelig gode sammen. Som Adam har sagt så er han enormt god med ord, hvor jeg fortæller med hænderne. Det er et virkelig godt match, siger hun.
Frederikke Legaard kalder programmerne for en ’vildt fed udfordring’, hvor hun sammen med Adam Price har fået lov til at udvælge et eksisterende værk og gå på opdagelse i maden gennem undersøgelse og research.
- I de første programmer er vi kommet frem til nogle helt vilde kreationer, som jeg aldrig var kommet frem til uden at dykke ned i de historiske, interessante værker. Der har været vanvittige udfordringer og både Adam og jeg har fået ambitiøse forestillinger undervejs. Men vi har formået at komme igennem det, og efterfølgende har vi begge to været fuldstændig mundlamme og tænkt ’Wow, det var vildt nok. Det endte godt’, siger Frederikke Legaard.
Der er allerede planlagt flere programmer, der får premiere i 2023 og seerne kan blandt andet glæde sig til, at se de to madentusiaster genskabe maden fra ’Matador’.
- I de nye programmer kaster vi os ud i endnu flere vanvidsprojekter, der heldigvis bliver til inspirerende værker. Seerne skal glæde sig til at se nogle sjove fortolkninger af retter, som de allerede har et forhold til, fortæller Frederikke Legaard.
- •
’Berømte Måltider: Et juleeventyr’ bliver sendt tirsdag den 20. december klokken 20.00 på DR1 og kan ses fra klokken 18.00 samme dag på DRTV. ’Berømte Måltider: ’Samme nytår som sidste år’ har premiere torsdag den 29. december samme tidspunkt på DR1 og DRTV.