Josefine Høgh finder recepten på den perfekte landsholdssang

DR varmer op til EM i fodbold 2021 og følger tilblivelsen af årets EM-sang i en ny udsendelse. I programmet kigger man også tilbage på alle de gamle landsholdssange, som har været lydsiden til flere generationers fodboldminder.

Josefine Høgh i Parken, som lægger græs til Danmarks indledende kampe til EM i fodbold i juni. (Foto: © (C) DR)

Sange som ’Re-Sepp-ten’ og ’Danmarks Drenge’ er fast inventar til fodboldfester og har været det, lige siden de for første gang blev skrålet på stadion under en fodboldslutrunde. I et nyt program, som DR1 sendte onsdag aften, og som kan ses på DRTV, dykker vært Josefine Høgh med hjælp fra både fodboldstjerner og musikere ned i, hvad der egentligt skal til for at lave den perfekte landsholdssang.

Som redaktør på programmet har Lone Krüger Bodholdt fra DR Kultur og Samfund TV gravet sig dybt ned i de historiske fodboldsange, og det har været en sjov opgave.

- Jeg har siddet med et smil på læben, fra jeg mødte om morgenen, til jeg gik hjem om aftenen. Det har været så enormt sjovt at blande kultur og sport på denne måde, siger hun.

Binder fortid og nutid sammen

Det at synge sammen har i sportens verden altid været en del af de store begivenheder, men nogle sange har gjort et større indtryk end andre.

- ’Re-Sepp-Ten’ er et rigtig godt eksempel på, at en sang kan samle befolkningen - også her 35 år efter den blev lavet. I det nye program undersøger vi, hvilke ingredienser og musikalske greb der skal til, for at sådan en sang bliver helt perfekt, siger Lone Krüger Bodholdt.

I programmet medvirker musikere som Dodo & The Dodos, Big Fat Snake og Søren Poppe, der hver især har skrevet og medvirket på en legendariske fodboldsange. Udsendelsen får også besøg af nogle af de spillere, som var med dengang. Dog kigger DR også frem mod årets EM, og musikvideoen til den nye landsholdssang får premiere i programmet, hvilket til tider har været en udfordring.

- Vi har fået lov til at følge Alphabeat, mens de har lavet og indspillet årets EM-sang. Det har været en hemmelighed, hvem der stod bag årets slutrundesang indtil for ganske nylig, hvilket har været frygteligt ikke at kunne sige til nogen. Vi har nærmest siddet og redigeret programmet i smug, siger Lone Krüger Bodholdt.

Kultur og sport mødes

Som kommende vært for EM i fodbold virker Josefine Høgh måske som en oplagt vært til programmet. Da hun fik tilbuddet, var der da heller ikke nogen tvivl at spore, for det viste sig nemlig, at hun selv er kæmpefan af de gamle landsholdssange.

- Jeg er en af dem, som smider de her sange på i alle mulige forskellige situationer. For mig indkapsler de det sammenhold og fællesskab, som fodbold kan give, og de er tæt forbundet med nogle fede og stærke minder, siger Josefine Høgh og fortsætter:

- Jeg husker tydeligt til mit bryllup, hvor DJ’en satte ’Re-Sepp-Ten’ på, og hele dansegulvet gik amok. De her sange er for alle, og der er så mange fede minder forbundet med dem. Det er også den stemning, jeg kommer i, når jeg lytter til dem på en helt almindelig gråvejrsdag. Det er ukompliceret, og det giver mig en eller anden national stolthedsfølelse, en fællesskabsfølelse.

Redaktør Lone Krüger Bodholdt har haft et tæt samarbejde med en freelancejournalist fra DR Sporten og Josefine Høgh, og det har, ifølge hende, været fedt at møde kollegaer fra andre steder i huset.

- Det føles nærmest som at få et helt nyt job, når man bliver kædet sammen med mennesker som Josefine Høgh, som arbejder med noget helt andet. Det er super inspirerende, siger Lone Krüger Bodholdt.

Som vært og redaktør på 'Recepten på den perfekte landsholdssang' har Josefine Høgh og Lone Krüger Bodholdt sammen gravet sig ned i en verden af fodboldsange. (Foto: © (C) DR)

Den perfekte landsholdssang

Holdet bag programmet var så småt gået i gang, da EM blev skubbet sidste år, og som konsekvens af corona arbejder de nu meget tæt på deadline. Derfor må der tænkes ud af boksen for at få tingene til at gå op.

- Det har været svært at få fodboldspillerne til at medvirke, da de jo befinder sig rundt omkring i hele verden og ikke bare lige kan rejse til Danmark og dukke op i et studie. Desuden har vi fået Alphabeat til at lave nogle mobiloptagelser, da vi ikke kan være med, når de indspiller musikvideo med landsholdet. Det ville vi nok ikke have gjort under normale omstændigheder, siger Lone Krüger Bodholdt.

Udover musikere og fodboldspillere er Katrine Muff, som er kendt fra ’Fællessang på DR1’, med som musikekspert, når der skal dykkes ned i, hvad den perfekte landsholdssang indeholder. Og ifølge Lone Krüger Bodholdt er der nogle ting, som går igen.

- Man skal kunne skråle den på tilskuerrækkerne, og så hjælper det også

, at der er nogle kendte landsholdsspillere, som optræder. Bare det, at de er med på sangen, giver det den der landsholdsfølelse. ’Vi er røde, vi er hvide, vi står sammen side om side’. Den er der mange, som nærmest kan den udenad, fordi den simpelthen er så enkel, siger Lone Krüger Bodholdt.

Også årets EM-sang kan, ifølge Josefine Høgh, noget særligt.

- Jeg synes, at den nye sang kan alt det, en god fodboldsang skal kunne. Det vilde bliver dog at se, hvordan den bliver taget imod af befolkningen, og om der bliver skrålet løs på sangen til kampene under EM i år. Det glæder jeg mig til at opleve, siger hun.

Fællesskab og sammenhold

Fællessang er under corona kommet til at betyde noget for mange danskere, og med det nye program håber holdet, at de kan bidrage med god stemning i stuerne.

- Sådan en slutrunde er meget mere end bare fodboldkampene. Det er også noget nationalfølelse, noget sammenhold og noget kultur, siger Lone Krüger Bodholdt.

Også Josefine Høgh nikker genkendende til, at følelsen af fællesskab er vigtig, når det kommer til ’recepten på den perfekte landsholdssang’.

- Det er netop sangenes simple form og den følelse af nationalt sammenhold, der gør, at man kan få alt fra små børn til småfulde fodboldfans på stadion til at synge med på sangen, siger hun og afslutter:

- I år har vi mere end nogensinde brug for noget at samles om. Derfor er EM på hjemmebane meget kærkomment, og det her program sørger for at gøre os alle klar til det. Netop det at dyrke den her nationale fællesskabsfølelse og at samles om musik kan bare noget helt særligt.

  • ’Recepten på den perfekte landsholdssang’ kan ses på DR1 igen lørdag den 19. juni klokken 17.30 - og lige nu på DRTV her