”Det er svært at spå – især om fremtiden”, sagde multikunstneren Robert Storm Petersen af og til.
DRs kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen er sådan set enig. Men specielt TV tager lang tid at lave, og derfor behøver hun ikke have spåkuglen frem for at vide, hvad der venter lytterne, seerne og netbrugerne, når rådhusklokkerne har bimlet nytårsaften, og kalenderen viser 2018.
Et af svarene er, at DR skruer op for kulturstoffet og giver det en markant større plads på de store kanaler. Det bliver for eksempel til et fast, ugentligt magasin på DR1 i aftenens nyhedstime, en serie om Danmarks store forfattere – ligeledes på DR1, et nyt bogprogram på DR K og en P4-podcast-serie om stærke læseoplevelser. Blot for at nævne nogle af de tiltag, der venter til næste år.
”Ordet kultur kommer nogle gange til at lyde højpandet, men det handler jo om filmene, vi ser, musikken vi hører, rigtig meget af det, vi foretager os i vores fritid og de værdier og den historie, vi har til fælles. Det er vores ambition, at kulturen kommer til at fylde mere – og at mange flere skal mødes med den – ikke bare i det virkelige liv, som det jo allerede sker, men også endnu mere på DRs flader,” siger Tine Smedegaard Andersen.
Én af de vigtige ændringer for at nå målet, er, at kulturen kommer til at fylde mere på DR1, der er DRs hovedkanal og den mest sete af DRs tv-kanaler.
”Et program som ’Langt fra Borgen’ på DR1 har haft held med at sætte politik på dagsordenen – ikke kun med, hvad der sker på Christiansborg, men ved at komme ud i landet, tættere på folks hverdag. Det kommende kulturprogram på DR1, som endnu ikke har fået et navn, vil blive sendt hver uge som en del af DR1’s nyhedstime, og her vil fokus blandt andet være på at skabe en indgang for seerne til kulturen, som den udfolder sig i hele landet, ” siger DRs kulturdirektør.
Hvorfor lige nu?
Kulturen har været dækket af DR siden 1925, men ikke altid på et fremtrædende sendetidspunkt eller med faste magasinprogrammer på hovedkanalen. Så man kunne spørge, hvorfor DR skruer op for kulturdækningen lige nu?
”Det er der flere grunde til. Først og fremmest har vi fået flere ambitioner på kulturen og på danskernes vegne, og så har vi også fået værdifulde erfaringer af den særlige satsning på danmarkshistorien i 2017, som jo bestemt også er kultur. Det har DRs brugere taget rigtig godt imod, og det har givet os mod på at lave mere kulturstof til et bredt publikum. Samtidig tager værdidebatten til, der er debat om ytringsfrihed, om hvad der er dansk kultur, og hvad der ikke er – samtidig med, at mange sværger mere og mere til udenlandske tjenester som Amazon, Google og Netflix,” siger Tine Smedegaard Andersen, der ser det som en af DRs helt væsentlige opgaver, at sikre at befolkningen får den danske kultur, kunst, sprog og kulturarv formidlet og sat ind i en dansk sammenhæng, som de udenlandske aktører ikke gør.
”DR1 er stærk som kanal, og fordelen ved at lave et ugentligt kulturmagasin her er, at vi har bedre plads til at gå i dybden med historierne og perspektivere. Og så vil vi gerne nå bredt ud, så det ikke alene er dem, der er interesserede i forvejen, som kigger med.” siger DRs kulturdirektør.
Helt basalt er tilgangen, at DR gerne i øget omfang vil medvirke til, at folk ved, hvad der sker kulturelt, hvor kulturen bevæger sig hen, og hvor de interessante kulturdiskussioner er. Skulle DRs brugere selv få lyst til at deltage, gør det bestemt heller ikke noget.
Inddrage nye i fællesskabet
Mens DR1 får et nyt, fast kulturmagasin, vil DR K og P4 for eksempel sætte øget fokus på bøger og læseglæde i henholdsvis det kommende litteraturprogram og podcast-serien om læseoplevelser.
”Vi skal evne både at skabe noget, der er fascinerende for folk, som ved noget om bøger og litteratur i forvejen og også formå at inddrage nye i samtalen,” siger Tine Smedegaard Andersen.
De nye tiltag er en del af DRs reviderede strategi, hvor ét af målene er, at kulturdækningen skal fylde mere. Og det er den også allerede kommet til det seneste år, mener kulturdirektøren.
”Vi tager et markant nyt skridt nu, men i løbet af det seneste år har DR oprettet en ny kulturredaktionen i Aarhus, hvorved vi er i stand til at dække kulturen fra hele landet bedre. På samme tid har vi har gjort mere ud af den digitale kulturdækning, hvor vi oplever en øget tilstrømning til dr.dk/kultur og DRs øvrige digitale platforme. Samtidig har DRs fokus på danmarkshistorien i 2017 sat et markant aftryk på alle flader og været med til at øge besøgstallene på landets museer, og jeg glæder mig over, at vi nu kan hæve ambitionerne yderligere,” siger Tine Smedegaard Andersen.
Alle nye kulturprogrammer er fortsat ved at blive udviklet, og hvordan de præcis bliver, hvornår de bliver sendt, og hvem der bliver værter, offentliggør DR senere på året.
DRs kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen medvirker søndag klokken 13.33 i ’Direktørtid’ på P1, hvor hun forklarer nærmere om planerne. Hun deltager også i debatter på Kulturmødet på Mors i de kommende dage.
DET SIGER ANDRE OM DRS KULTURPLANER
- •
Formanden for Dansk Skuespillerforbund, Katja Holm: ”Jeg synes, at det er en fantastisk dejlig nyhed, at DR vil give danskerne mere kultur. DR har en lang tradition for at levere kunst og kultur af meget høj kvalitet og kunst, der samler befolkningen. Tænk bare på de drama-produktioner, vi alle sammen er stolte af, eller på vores børne-tv. Nu får seerne også mulighed for at opleve kunst, de måske ellers ikke ville have en chance for at møde. Jo mere vi får vist, hvor meget kulturen i virkeligheden fylder og betyder i vores alle sammens liv, desto større chancer er der også for, at politikerne forstår, at vejen frem er mere public service og mere og bedre kultur – ikke nedskæringer.”
- •
Formanden for Kritiske Licensbetalere, Christian Bülow, til Berlingske: "Det er positivt, at DR nu vil satse mere på litteratur og kultur. Vi bliver dannet af vores kultur og vores litteratur. Det handler om vores identitet, så det ser vi helt klart som public service."