Læs ’Mads & Monopolet’ på Folkeuniversitetet

Igennem fem kursusgange på Folkeuniversitetet er det muligt at komme ind under huden på Danmarks mest populære radioprogram ’Mads & Monopolet.’

Mads Steffensen sendte 'Mads & Monopolet' for første gang i september 2003. Allerede dengang vidste han, at han havde fat i begyndelsen af noget stort. (Foto: © Kirsten Ellebæk)

’Date aldrig en Preben,’ ’Søren Pind Reglen’ og ’A-holdet.’ Vækker vendingerne genklang? Måske hvis du er en af de en million danskere, der har ’Mads & Monopolet’ som en fast del af deres lørdag-morgen-rutine.

Desuden er det også titlerne på tre ud af de fem kursusgange på Folkeuniversitetet i Emdrup, hvor kursusgængere kan blive undervist i det populære P4-program.

Kurset sætter fokus på den argumentationsteknik, etik, værdiudveksling og logik, som flyder gennem programmet som en teoretisk understrøm bag Mads Steffensen og hans tre monopolisters humoristiske, alvorsfulde og ikke mindst eviggyldige diskussioner.

Jens Sand Østergaard, ph.d. i sprogfilosofi og sprogpsykologi fra Aarhus Universitet, og Kristian Alberto Lykke Cobos, undervisningsassistent i filosofi på Aarhus Universitet, er de to kursusholdere.

”Jeg har længe ledt efter en måde at gøre argumentationsteknik og sprogpsykologi lidt mere spiseligt og håndgribeligt for mine studerende. Da jeg så begyndte at snakke om ’Mads & Monopolet,’ kunne jeg se, der skete noget. Alle mine studerende kender programmet, og vores diskussioner blev mere livlige,” siger Jens Sand Østergaard.

Siden kom Jens Sand Østergaard på at holde et kursus på Folkeuniversitetet. Han tog fat i en af sine gamle studerende, der underviser på Medicin og på Idræt i filosofi og etik, Kristian Alberto Lykke Cobos. Sammen vil de give kursusgængerne nogle redskaber til at forstå og håndtere, reflektere og analysere, hvordan de reagerer på dilemmaerne i deres eget liv. Tit er løsningen på ens problemer intuitiv, men det skyldes også, hvordan du tænker, hvad dine værdier og din livsanskuelse er.

Kristian Alberto Lykke Cobos siger:

”Vi kender alle sammen følelsen af at sidde i skolen og tænke: ’Det her kommer jeg aldrig til at bruge.’ På kurset vil vi gerne bevise, at etik og filosofi også er relevant for det almindelige hverdagsliv. Og det er ’Mads & Monopolet’ også et godt eksempel på.”

Dynamik er nøgleordet

Radiovært Mads Steffensen og producer på ’Mads & Monopolet’ Louise Lolle blev begejstrede, da de hørte om Folkeuniversitetets kursus, der både bliver udbudt i Aarhus og København med start henholdvis den 24. januar og den 13. februar.

”Da jeg først hørte om det, var min første tanke: ’Hvordan kan de få fem sessioner til at tale om vores program?’ Og så tænkte jeg: ’Det er dog alligevel rimelig fantastisk, hvis ’Mads & Monopolet’ kan drøftes på universitetsniveau.’ Det er jeg meget stolt af. Jeg elsker, at der er nogen, der skal diskutere pligtetik og omsorgsetik på baggrund af vores radioprogram,” siger Mads Steffensen.

Louise Lolle byder ind:

”Udover dilemmaløsning handler programmet også om det gode argument. Det sker ofte, at vi har en monopolist med en holdning, men hvis de to andre har en anden holdning, kan den sidste godt skifte standpunkt. Så at diskutere argumentationsanalyse på baggrund af ’Mads & Monopolet’ kan jeg godt se meningen i.”

Hun kigger over mod Mads Steffensen og fortsætter:

”Vi har meget øje for dynamikken i diskussionerne. Hvis vi har en monopolist inde, som er rigtig god til at argumentere, så er det ikke dem, du starter med at spørge. Du vil ikke risikere, at de rydder bordet, at de laver en sti, som de to andre bare fortsætter ned af.”

Mads Steffensen tager over:

”Nej, det er ligesom i skolen, hvor læreren spørger den ene person, der helt tydeligt ikke vil spørges. Det gør jeg også nogle gange. Så er monopolisten udfordret og kan bevæge sig ned ad nogle veje, man ikke havde set komme.”

Det var sgu ikke helt tosset

Den 6. september 2003 var første gang, ’Mads & Monopolet’ gik i luften. Dengang på P3. Mads Steffensen fortæller:

”Man håber bare, det går. Normalt går der også lidt tid, før man lander på sine fødder i et nyt program. Men den her gang var det anderledes. Jeg har heller aldrig haft den følelse før eller siden. Efter vi havde lavet ét program, der vidste jeg, at det her sgu ikke var helt tosset. Det flyver fandeme godt, tænkte jeg.”

”Jeg bliver stadig lige overrasket, når vi har været i kontakt med en lytter, og de har talt med deres læge, og lægen siger: ’Det ved jeg sgu ikke, men skriv til ’Mads & Monopolet.’’ Ikke? Eller deres venner siger: ’Ingen anelse. Prøv at skriv til ’Mads & Monopolet.’’ Det er sidste stop, når man ikke ved, hvor man ellers skal gå. Det er blevet sin helt egen vending, og det er sindssygt spændende og sjovt,” siger Louise Lolle.

De to kursusholdere Jens Sand Østergaard og Kristian Alberto Lykke Cobos har et årelangt forhold til ’Mads & Monopolet.’

”Jeg har hørt det i rigtig mange år. Jeg tror, jeg begyndte at lytte med i 2010. Jeg sad med næsen nede i mit speciale. 100 sider skulle jeg skrive. Jeg begyndte at have det i baggrunden, mens jeg arbejdede, og blev en kæmpe fan. Det er jeg sådan set stadigvæk. Det er et utrolig godt program,” slutter Jens Sand Østergaard.

”Og jeg kan ikke helt huske, hvordan jeg blev hooked,” siger Kristian Alberto Lykke Cobos.

”Jeg er også fan. Når jeg ikke lytter til det i professionelt øjemed, synes jeg, det er utrolig afslappende. Det er især, når jeg skal transporteres fra A til B, at jeg lytter til det.” Læs mere om kurset i Aarhus her og kurset i København her.