Efter at have boet adskillige år i DR Byens kælder, rejste DRs ’Lillebror’ tidligere på måneden til Hvidovre. Her er han på vej tilbage i det rampelys, som gjorde ham – og nu afdøde Ingrid Skovgaard – kendt i 60’ernes og 70’ernes børnefjernsyn.
Teater Vestvolden i Hvidovre er netop – i samarbejde med DR Salg - gået i gang med at udvikle børneteaterforestillingen ’Lene og Lillebror’, der efter planen skal have premiere den 24. marts 2018.
Sammen med filmklip, nyskrevet musik og sange vil skuespilleren Lene Hummelshøj og DRs smækbukse-beklædte dukke – styret af Ernesto Piga Carbone - tage nye generationer med tilbage til dengang far og mor eller bedstefar og bedstemor så ’Kikkassen’. De vil fortælle en historie om at være barn før og nu, og forestillingen vil især egne sig til børn mellem tre og seks år og deres voksne.
Da vi kigger inden for på Teater Vestvolden i Hvidovre en onsdag i december, er holdet bag den kommende forestilling samlet. De er i gang med den første af to workshops, hvor de skal udvikle historien og have styr på ideerne, inden teaterchef Stephan Pollner sætter sig til at skrive på det endelige manuskript sammen med Jesper B. Karlsen og Lene Hummelshøj.
”Vi har lyst til at beskrive den tid, som Lillebror repræsenterer, i et forsøg på at forstå, hvordan det var at være barn dengang i forhold til i dag. For hvordan er moderne mennesker sammen i dagens Danmark? Er der ting, som børn og de voksne omkring dem, er blevet bedre til? Og er der ting, vi har glemt i forhold til det at være sammen,” siger Stephan Pollner om forestillingen.
Han understreger, Teater Vestvolden vil skabe teaterstykket med stor respekt for og kærlighed til DRs oprindelige tv-programmer.
En hyldest til Lillebror
”Det er da med en vis ærefrygt, vi kaster os over at arbejde med en så velkendt figur, og det er vigtigt, at Lillebror er, som folk kender ham. Stykket er en hyldest til Lillebror, og vi prøver at føre ham op til nutiden med vores stykke. Men der er også meget, der er som før. Lillebror kan stadig blive sur, som han blev i tv-programmerne, ligesom han siger mærkelige ting som lastbilbus, leger indianer og klipper og klistrer,” siger teaterchefen.
Forestillingen bliver 40-45 minutter lang, og manuskriptet skal helst være klar i januar. Prøverne skal så efter planen gå i gang den 19. februar.
”Lillebror er en sjov type, og han er jo egentlig et barn. Men har er han også voksen på mange måder – en gammel mand i en ung mands krop, og derfor er der meget at arbejde med,” siger Lene Hummelshøj, der ikke var i tvivl om, at forestillingen ville være noget for hende.
”Jeg er lige ung nok til at have set ’Ingrid og Lillebror’, da det blev sendt, men jeg har set genudsendelser med parret, og i forbindelse med forestillingen har vi også set flere af de gamle programmer. Da DR optog ’Ingrid og Lillebror’ blev meget improviseret frem, og det kommer vi også til at gøre i forestillingen,” forklarer Lene Hummelshøj.
Det er første gang, skuespiller Ernesto Piga Carboen skal styre en dukke på en scene. Han har også studeret de gamle programmer flittigt, inden han skal lægge stemme til Lillebror. Noget, som Bob Goldenbaum, der i dag er 84 år, gjorde oprindeligt.
”Lillebror talte med en række stemmer, han havde dårlig humor og fortalte dårlige jokes – rettet mod Ingrid. Det kommer han også til at gøre i vores forestilling. Ligesom Bamse er han egenrådig, og børnene skal også kunne se noget af sig selv i ham. Det er helt klart en af mine opgaver,” siger Ernesto Piga Carboen.
Lillebror-rollen bliver i høj grad et symbol på, hvordan tingene var engang, mens Lene-rollen bliver et symbol på nutiden.
Snak om gamle dage
”Vi glæder os til at præsentere et helt nyt publikum for Lillebror, og vi håber, at forestillingen kan give anledning til masser af snak – også bagefter. Det skulle gerne være sådan, at børn og forældre og bedsteforældre går hjem og snakker om gamle dage, og hvordan det er at leve i dag i forhold til dengang,” forklarer Stephan Pollner.
’Lene og Lillebror’ kommer til at spille fra den 24. marts til den 29. april på Teater Vestvolden i Hvidovre, og man har allerede sat de første billetter til salg. Bagefter får hele landet chancen for at se forestillingen.
Teater Vestvolden, der er et egnsteater, har en teaterbus, som kommer over hele landet og også lige har været på Færøerne. Bussen rummer en teatersal, lyd, lys, teknik, scenografi og tilskuerpladser, og tanken er, at biblioteker, skoler, daginstitutioner og foreninger kan bestille ’Lillebror’-forestillingen til at komme ud.
’Ingrid og Lillebror’ havde premiere på DRs dengang ene tv-kanal i 1966, og de to oprindelige ’Lillebror’-dukker, der findes, har ikke kun befundet sig i DRs kælder de seneste år. ’Lillebror’ har deltaget i fire udstillinger over hele landet, som DR har arrangeret om DRs julekalendere gennem årene, og i fire udstillinger om ’Børne-TV’s historie’.
Lillebror vil sådan set være, som han altid har været i forestillingen, men tidens tand har bidt i ham i årenes løb. Derfor har DR fundet tegningerne frem, og i løbet af det seneste halve år har DR Scenografi skabt en ny Lillebror, som snart er klar til de skrå brædder. Lillebror mangler dog stadig én ting – nemlig at få sit hår tilbage. Modsat så mange andre mænd med 50 år på bagen, kan han prale af, at det også er retur, når forestillingen har premiere lige før påske…