P5 har fået egen sporvogn – og Liselotte Krogager styrer den

Liselotte Krogager har foretaget lidt af et sporskifte, efter at hun sidste år kunne fejre 40-års skuespillerjubilæum. Hun er netop debuteret som radiovært, og hver uge byder hun for eksempel på viser og numre fra tonefilm, revyer, kabareter og musicals i ’Sporvognen’ på P5.

Liselotte Krogager er vært på 'Sporvognen', der bliver sendt hver søndag eftermiddag på P5 og DR Lyd - lige efter 'Giro 413'. (Foto: © Jan Dohrmann)

’Der kommer altid en sporvogn og en pige til’. På P5 kan man lige nu sige helt det samme, som Dirch Passer og Ove Sprogøe gjorde for 70 år siden i filmen ’Ved Kongelunden skal brylluppet stå’.

Det mest politisk korrekte vil nu nok være at sige, at det er en kvinde, som er kommet til; nemlig 63-årige Liselotte Krogager, der - også til sin egen store overraskelse, netop er sprunget ud som radiovært og ’konduktør’ i DR.

Det er hun i programmet ’Sporvognen’, som P5 og DR Lyd sender hver søndag fra klokken 14.00 til 16.00 fremover. ’Sporvognen’ gør holdt ved tonefilm fra 50’erne, 60’erne og 70’erne, revyer, kabareter, viseverdenen, musik fra biograflærredet, musicals og underholdningsscenen i det hele taget.

Sidste år kunne Liselotte Krogager, der bor i Odense, fejre sit 40-års skuespillerjubilæum, og til efteråret kan hun faktisk gå på efterløn. Men de planer er indtil videre kørt i remise – blandt andet fordi hun for nylig fik en opringning fra redaktør Stine Danving fra P5.

Her lød det overraskende spørgsmål, om ikke hun havde lyst til at få sit eget program med musikken fra tiden, hvor der stadigvæk kørte sporvogne i gaderne. Liselotte Krogager fik spørgsmålet, selv om hun aldrig har lavet radio før. Til gengæld har hun prøvet så meget andet – og stor erfaring og mange anekdoter fra et liv med revy, teater, underholdning og sang.

- Det var simpelt hen et sporskifte, jeg ikke havde set komme. Opringningen kom helt uventet, smiler Liselotte Krogager, der omvendt ikke var i tvivl, om hun skulle svare ja, når nu muligheden bød sig.

For viser, revy, kabaret, filmmusik og musicals er lige hende. Og Liselotte Krogager har selv stået på scenen eller sunget sammen med velkendte navne som Daimi, Preben Kaas, Dirch Passer, Lily Broberg, Otto Brandenburg, Simon Rosenbaum, Ulf Pilgaard, Ulla Jessen og Jan Hertz - for blot at nævne nogle enkelte af dem.

Liselotte Krogager har lidt erfaring ved mikrofonen, selv om hun er ny i radio-sammenhæng. Hun har blandt andet indtalt en stribe lydbøger. (Foto: © Jan Dohrmann)

Faldt i gryden som helt ung

Som Liselotte Krogager formulerer det, faldt hun i gryden allerede som barn, hvor underholdningsverdenen fascinerede hende. Og det gør den fortsat.

- Jeg tror, det hænger sammen med, at jeg som 7-8-årig havde min skuespillerdebut som Annies lillesøster i musicalen ’Annie Get Your Gun’ på Falkonerscenen på Frederiksberg. Her havde jeg scener sammen med Daimi, og vi børn hyggede os ude bagved, hvor Lily Broberg sad og strikkede, og Daimi hæklede, når de ikke var på scenen, beretter Liselotte Krogager.

Hun endte som skuespiller, men troede egentlig først hun skulle ernære sig ved sang og måske være dansktopsangerinde. Undervejs blev hun musiksproglig student, og Liselotte Krogager klarede sig faktisk også rigtig godt i Ekstra Bladets Pladechance, som eksisterede dengang. Fælden som skuespiller klappede for alvor, da hun kom ind i første hug på elevskolen ved Odense Teater og blev færdiguddannet som skuespiller i 1982 – som kun 22-årig.

- Interessen for hele området har jeg fået med hjemmefra. Min far var rejsende i farver og lak, mens min mor var hjemmegående, så de var ikke indenfor faget. Men de holdt begge meget af revy, viser og underholdningsmusik, og jeg husker tydeligt, hvordan jeg hørte de første Jørgen Ryg-monologer allerede tidligt, beretter Liselotte Krogager.

Støvede ugeaviser igennem

Hun begyndte at gå til dans i Husum ved København hos Mitzi, Britt og Bo Bendixen, og det var her, hun en dag blev spurgt, om hun også kunne synge, da Falkonerscenen efterlyste børn til ’Annie Get Your Gun’.

Det blev en succes, og hun nød det – også selv om børn kun måtte være med i halvdelen af forestillingen, så de kunne passe deres sengetid og skolen. Liselotte Krogager husker også, hvordan hun og andre i barndomsårene støvede ugeaviser igennem for at se, om der var forestillinger, man kunne være statist i.

I de første seks år som færdiguddannet skuespiller var Liselotte Krogager fast tilknyttet Odense Teater. Siden har hun for eksempel spillet med fire gange i Rottefælderevyen i Svendborg og medvirket flere gange i Ganløse Revyen, som hun også instrueret et enkelt år. Hun har også optrådt i flere forskellige konstellationer med revymanden Jan Schou – blandt meget andet. I 2016 modtog Liselotte Krogager Osvald Helmuths Jubilæumslegat, ligesom hun i 2018 var nomineret til årets Revykunstner (Årets Dirch) for sin præstation i Ganløse Revyen.

Liselotte Krogager er også kvinden bag Krogager-kabareterne. Det har hun været siden 2008, og undervejs er det for eksempel blevet til kabareten ’Længe leve Liva’ om Liva Weel, ’Hej Lily’ om Lily Broberg’, ’Sønck en gang’ om Grethe Sønck og en kabaret om ’Revyens Damer’.

Liselotte Krogager er her i gang med at lave radio i DR Byen, men planen er, at hun fremover laver sine udsendelser til P5 fra DR Fyn i Odense, hvor hun bor. (Foto: © Jan Dohrmann)

Frygter mest teknikken

- Jeg glæder mig til at bruge al min viden og fortælle de gode historier, jeg selv har oplevet eller fået fortalt gennem en lang karriere. Det, jeg frygter mest, ved at lave radio, er teknikken. Når jeg er ude at optræde, har jeg typisk en lydmand med. Nu skal jeg klare det selv i radioen, men mon ikke også, det bliver rutine? spørger Liselotte Krogager.

Det første ’Sporvognen’-program blev sendt den 16. april, og den første måneds tid har Liselotte Krogager haft hjælp fra en DR-tekniker og redaktør Stine Danving til at ’hoppe ud i radiobølgerne’. Når ’Sporvognen’ for alvor kører, er det tanken, at hun skal have programmet i kassen i et studie på DR Fyn i Odense, fordi hun nu engang bor på Fyn.

- Det dejlige ved ’Sporvognen’ er, at vi kan gøre holdt ved forskellige stationer og kan skifte spor, når vi får brug for det. Lytterne kan også ’hoppe på’ ved at sende deres egne minder og forslag til sange, monologer og revynumre, de gerne vil høre eller genhøre. Det kan de på mailen p5@dr.dk – og jeg glæder mig meget til at se, hvad der kommer ind ad den vej.

De første gode forslag har jeg allerede spillet, forklarer Liselotte Krogager, der glæder sig over at råde over hele DR’s store diskotek, når hun skal fortælle historierne og ledsage dem musikalsk.

Et af de første ønsker kom fra et dansk par i Frankrig, der gerne ville høre noget gammelt Tommy Seebach.

- Det er da fantastisk, at ’Sporvognen’ når helt ned til Frankrig, smiler Liselotte Krogager.

Revyen afspejler sin samtid

Lige nu har årets revyer premiere over hele landet - i denne uge for eksempel Cirkusrevyen på Dyrehavsbakken, og snart er der også premiere på en revy i Tivoli igen.

- Jeg synes, revyen afspejler sin samtid. Selv om mange af de tekster, vi byder på i ’Sporvognen’ er gamle, holder de stadig den dag i dag, og mange er yderst velskrevne. Samtidig er de et danmarksportræt, og for mit eget vedkommende vækker de også nogle minder om de mange søndage, hvor vi sad og hørte ’Giro 413’ i radioen søndag over middag, forklarer Liselotte Krogager.

Hun har nu selv den ære at komme lige bagefter det populære ønskeprogram om søndagen i P5’s sendeflade. Det har hun også de næste mange søndage, men al håb er nu ikke ude, hvis det en dag kniber med at hoppe på vognen.

P5 lægger også skinnerne ud for ’Sporvognen’ hver mandag mellem klokken 19.03-21.00, ligesom programmet altid kan høres på DR Lyd. Lige når det passer ind i lytternes egen køreplan.