Talentkanon i nye rammer: ’Vi skal løfte dansk musik rigtigt’

En rejse begynder for årets 10 semifinalister i KarriereKanonen, når de fredag aften står på scenen i DR Koncerthuset. Projektleder Ditte Kræn Østergaard håber, at rejsen - med KarriereKanonens hjælp - bliver lang.

Ditte Kræn Østergaard sidder dagligt og lytter til de hundredvis af sange, som hver dag bliver uploadet til KarriereKanonens online-platform af ambitiøse og håbefulde musikere. (Foto: © Jonatan West Carstensen)

Ditte Kræn Østergaard har sommerfugle i maven. Fredag aften sker der nemlig noget helt nyt, når DR Koncerthuset slår dørene op for at præsentere 10 musikalske stjernefrø. Semifinalen i KarriereKanonen – DR og Bandakademiets musikalske talentudviklingsprojekt – afholdes i år for første gang nogensinde i DR’s egne rammer, når årets 10 udvalgte semifinalister på fredag skal på scenen i Koncerthusets Studie 2 og 3. Nogle af dem for allerførste gang.

- Der er rigtig meget på spil på den her aften, og vi møder en enorm interesse fra den danske musikbranche, for der er tale om cremen af cremen i det danske vækstlag lige nu. Det er ret vildt for de her artister, som måske aldrig har stået på en scene før, og det er det, vi gerne vil invitere publikum ind i for at give dem en helt unik oplevelse, siger Ditte Kræn Østergaard, der er projektleder på KarriereKanonen.

Hun sidder dagligt og lytter til de hundredvis af sange, som hver dag bliver uploadet til KarriereKanonens online-platform af ambitiøse og håbefulde musikere. Sammen med et dedikeret lyttepanel har hun været med til koge 1.560 kunstnere ned til 10, der nu skal vise, hvad de kan, og fredag aften kan for flere af artisterne være begyndelsen på en succesfuld karriere.

- Når en af de her artister så engang spiller i et udsolgt Parken, som de tidligere KarriereKanonen-vindere The Minds of 99 gør senere i år, så kan man sige, man var med der, hvor det hele startede, siger Ditte Kræn Østergaard.

Det vildeste selvtillidsboost

Målet er dog ikke at katapultere nogen direkte fra Studie 2 til stadionkoncerter, men at KarriereKanonen kan støtte udviklingen af gode, sunde og stærke artister i overensstemmelse med DR’s ambitioner for dansk musik:

- En af DR’s store opgaver er at løfte ny dansk musik, og jeg føler virkelig, vi løfter den rigtigt. Vores største ambition er at skabe de her karrierer, som kan vare ved og ikke bare er engangsforestillinger eller hurtig hype. Derfor er det vigtigt, at udviklingen foregår i artisternes eget tempo. Vi får tit at vide, at bare det at deltage i KarriereKanonen er det vildeste selvtillidsboost, nærmest uanset om man vinder eller ej. KarriereKanonen skal give det skub – nogle et stort skub, andre et mindre – og det skub er helt centralt i begyndelsen af en karriere.

Et skub, der i årenes løb har sat fart på artister som Magtens Korridorer, Marie Key, The Minds of 99 og Katinka.

En stolt KarriereKanonen-mor

Ditte Kræn Østergaard har været i DR siden 2012 - først som producer på ’Smag på P3’ og de sidste fire år som projektleder på KarriereKanonen. Udover at lytte til utrolige mængder af sange og koordinere med de mange involverede partnere i talentprojektet, bruger hun meget tid på at tilgodese artisterne og give dem et indtryk af, at der sidder nogen inde bag KarriereKanonen, de kan spørge til råds i et stort mediehus som DR – og i en musikbranche med mange aktører, der hver har sin dagsorden:

- Jeg ser mig lidt som kunstnernes mor. Jeg bruger rigtig lang tid på at snakke med dem om, hvem de er, hvor de er i karrieren, og hvad deres drømme og ambitioner er. Det gode ved min rolle er, at jeg ikke har nogen økonomisk interesse i dem som artister, så det er 100 procent på musikkens præmisser. Men jeg bliver følelsesmæssigt involveret i de her artister over årene – og man bliver en stolt KarriereKanonen-mor hvert eneste år.

- Det gør mig sindssygt begejstret, at danske artister er så dygtige, og at jeg hver dag kan føle, at jeg hjælper nogen med at komme tættere på deres drøm. Jeg føler mig meget privilegeret, fordi jeg bliver lukket ind i artisternes univers, hvor det kan være som at åbne en dagbog. Der kan jeg virkelig have det sådan: ”Hvor er det vildt du er 17 år og samtidig er så reflekteret omkring mange ting i dit liv og din omverden.”

Rustet til branchen

I en branche, hvor kunstnerne bliver yngre og yngre år for år – blandt andet fordi man i dag selv kan sidde derhjemme og producere professionel musik – har KarriereKanonen en mulighed for at gøre dem klar til at navigere i musikbranchen senere hen.

- Vi har en unik mulighed for at ruste dem, før vi kaster dem for løverne, siger Ditte Kræn Østergaard, der smilende tilføjer:

- På den måde tager vi også et vigtigt ansvar på os, nemlig at løfte DR’s ambition om at stimulere dansk musikkultur og gøre det på en bæredygtig måde.

KarriereKanonens semifinale bliver sendt live på P3 fredag den 6. marts fra klokken 19. De fem finalister, der går videre, bliver offentliggjort i programmet ’Pelle Peter på P3’ fra klokken 12.00 mandag den 9. marts.