Tine Bryld Prisen, som i en årrække har været Danmarks store socialpris, er blevet uddelt for sidste gang. Tirsdag eftermiddag besluttede Foreningen Tine Bryld Prisen at nedlægge prisen, der i alt nåede at blive uddelt 10 gange.
Prisen blev i sin tid stiftet med støtte fra Trygfonden og i samarbejde med organisationen Plan B og DR, hvor socialrådgiver og radiovært Tine Bryld fra 1972 og 36 år frem søndag efter søndag sad ved mikrofonen og gav råd og vejledning til unge med problemer og særlige udfordringer. I april var det 12 år siden, Tine Bryld døde, 71 år gammel.
Tine Bryld Prisen har siden 2013 hædret mennesker, der har gjort en særlig indsats for mennesker i udsatte positioner, og prisen har dermed sat fokus på en række projekter og organisationer i hele landet.
Den 10. og sidste modtager i efteråret 2022 var foreningen Savn, som støtter pårørende til indsatte og ikke mindst arbejder blandt børn og unge, hvis far eller mor er i fængsel. Med prisen fulgte 250.000 kroner og en statue af kunstneren Leif Sylvester, ligesom modtagerne efterfølgende har kunnet få op til 250.000 kroner til at udvikle den indsats, som har begrundet tildelingen af prisen.
- Det har været en stor glæde at få lov til at uddele denne særlige pris og dermed synliggøre og anerkende en række ekstraordinært gode projekter og organisationer, der alle gør en forskel for socialt udsatte mennesker. Men alt har sin tid, og i samråd med Tine Brylds familie har foreningen besluttet at nedlægge sig selv og lade andre bære stafetten videre, siger formanden for Foreningen Tine Bryld Prisen Gunvor Wibroe.
Hun glæder sig over, hvordan de mange prismodtagere har brugt prisens 500.000 kroner til at styrke og udvikle deres sociale arbejde, så Tine Bryld Prisens betydning kan mærkes i mange år fremover.
En vigtig del af DR’s historie
Tine Bryld Prisen blev i de første år holdt i DR Koncerthuset, mens uddelingen de seneste år er foregået på spillestedet Vega i København. P3 har hvert år transmitteret prisuddelingen i radioen, når prisen blev uddelt. Det er typisk sket omkring premieredatoen for ’Tværs’, som var den 20. oktober 1972.
- Tine Bryld er en vigtig del af DR’s historie og særligt hendes måde at tale med unge og tage unge alvorligt på er fortsat en stor inspiration for vores tilgang til, hvordan P3 skal arbejde, siger ledende redaktionschef Malene Birkebæk fra DR Ung.
I forbindelse med 100-året for danske kvinders stemmeret i 2015 kårede dr.dk’s brugere Tine Bryld som århundredets mest betydningsfulde danske kvinde, og mindet om Tine Bryld lever blandt andet videre under 100 meter fra, hvor hun i årtier sendte sine mange radioudsendelser.
I 2017 besluttede Frederiksberg Kommune at kalde pladsen ved Forum Station foran det nu tidligere Radiohuset på Frederiksberg for Tine Brylds Plads.