Coronavirus, brexit, klimaforandringer, terrorisme, folketingsvalg. Verden er fyldt med komplekse emner og problematikker, der kan være svære at forstå for selv en voksen. Og hvordan formidler man dem så i børnehøjde?
Den opgave står DR’s nyhedstilbud til børn, 'Ultra Nyt', dagligt overfor, og under coronakrisen har de værktøjer og redskaber i særdeleshed været i brug. I dette DR Deler-oplæg, der er tilgængeligt fra onsdag, fortæller fungerende redaktør Thea Vinther nærmere om, hvordan redaktionen arbejder med at formidle komplekst stof i børnehøjde samt hvilke principper og etiske overvejelser, der ligger bag.
- Vi tager vores målgruppe meget alvorligt, og vi taler til og med dem. Ikke om dem. Derfor bruger vi også børnene aktivt i vores formidling, hvor vi ofte har indslag, hvor de filmer selv. Vi får også mange spørgsmål fra børnene, og dem bruger vi meget. På den måde finder vi også ud af, hvad der optager dem, fortæller Thea Vinther i oplægget.
Hun pointerer ligeledes, at 'Ultra Nyt' er børnenes filter til de voksnes verden:
- Vi kan formidle alle nyheder til børn. Men vi overvejer hele tiden vinkler, kilder og fortælleteknik. Vi bruger rigtig meget grafiske virkemidler, musik og lyd for at hjælpe forståelsen på vej. For eksempel, når man skal forklare værnemidler eller samfundssind. Vi leger altid med formatet, men vi går aldrig på kompromis med indholdet.
'Ultra Nyt' har de seneste år fået flere priser, heriblandt den prestigefyldte UNICEF-pris i 2019.