Børn knækker klimakoden med fantasifulde idéer på ultra:bit camp

8.000 børn fra hele landet deltager i de næste uger på læringseventen 'ultra:bit camp' om teknologi og kreativitet. Børnene medbringer deres bedste teknologi-idéer til at gøre hverdagen lidt grønnere.

4. a på Gammelgaardsskolen i Aarhus blev de første vindere af 'Klassens Bedste idé' på ultra:bit camp. (Foto: © (DR))

Brølende jubel og klapsalver fra 400 friske børn møder værterne Sofie Østergaard og Martin Exner på premieredagen på ultra:bit camp i Aarhus.

De er på scenen for at vise hele salen på Katrinebjergskolen i Aarhus, hvordan teknologi, leg og læring kan gå hånd i hånd i DR’s læringsprojekt ultra:bit.

Stemningen i salen er høj. Fra scenen fyger ord som mikrocomputer og blokprogrammering, og børnene i 4. og 5. klasse er helt med på det. Her er kodning og teknologi nemlig cool og en del af undervisningen hjemme i klasserne.

Værterne på ultra:bit camp, Sofie Østergaard og Martin Exner, får teknologi til at virke som en leg. (Foto: © Camilla Balslev Nielsen, DR)

8.000 børn og deres lærere vil de næste uger valfarte til DR’s læringsevent ’ultra:bit camp’ i Aarhus og København. Med ultra:bit camp vil læringsprojektet ultra:bit komme i kontakt med børn og deres lærere i hele Danmark, lige fra Mors til Næstved.

Læringseventen ultra:bit camps er en del af DR’s digitale lærings- og undervisningsprojekt ”Projekt ultra:bit” som er støttet af Industriens Fond, og udviklet af DR og CFU i samarbejde med store dele af undervisningsverdenen.

Skraldefisk skal rense havn for plastik

Den populære DR-vært Sofie Østergaard styrer slagets gang på ultra:bit camp og får sammen med sin medvært, kodeekspert og it-didaktisk konsulent Martin Exner fra CFU Campus Carlsberg, løftet børnenes forståelse for, hvad man egentlig kan udrette med kodning, kreativitet og store drømme.

Alle børnene på ultra:bit camp deltager også i ultra:bits innovationskonkurrence Knæk Klimakoden. Børnene har hjemme i klassen fundet på den bedste idé til at løse et klimaproblem med brug af teknologi.

4.a på Gammelgaardsskolen i Åbyhøj har lavet en skraldefisk, der kan samle skrald i overfladen af havnebassinet i Aarhus.

Fisken hedder ’Skrald-i’ og er udstyret med sensorer og teknologi, der gør, at den kan registrere og indsamle plastik og skrald i vandet. Den ligner lidt en farvestrålende hval, men er egentlig en robot. Børnene har lavet en stor model af den i papmache, og endda også fundet på et slogan: Whale done!

Børnene i 4.a har også lavet en model af deres opfindelse 'Skald-i'. Whale done! (Foto: © Grit Lund, (Privatfoto))

4.a vandt med deres idé præmien for ’Klassens bedste idé’ på ultra:bit camp.

- De var helt vildt glade for at vinde. De føler sig som seje opfindere. De er virkelig stolte af deres produkt, siger Grit Dørup Lund, lærer i 4.a.

Klassen er lige begyndt at arbejde med mikrocomputeren ’BBC micro:bit’ i dette skoleår, og børnene går til teknologien med åbent sind.

- De bliver super inspireret, og rykker virkelig på det. De har ikke nogen barrierer for at lære at programmere, som vi voksne har. De gør det bare, siger Grit Dørup Lund.

På alle ultra:bit camps bliver der kåret en lokal vinder af konkurrencen. Alle børnenes idéer går desuden videre i den landsdækkende konkurrence Knæk Klimakoden, som er åben for alle børn i 4.- 6. klasse indtil 30. oktober.

Læs mere meget mere her www.dr.dk/klimakoden