Et år efter Ruslands invasion af Ukraine ser DR tilbage på 365 dage, der har forandret vores verden. Det sker i en lang række programmer på tværs af DR´s kanaler og platforme i dagene frem til 24. februar – et-årsdagen for den russiske invasion af Ukraine.
Her genfortælles de skelsættende øjeblikke, og der bliver gået tæt på krigens centrale elementer og voldsomme konsekvenser. Og så stiller vi spørgsmålet: Hvornår slutter krigen?
- Krigen i Ukraine er en begivenhed, der har fået konsekvenser langt ud over Ukraines grænser, og som forandrer Danmark og verden omkring os. Alt fra lokal energiforsyning til international sikkerhedspolitik er under hastig forandring og påvirker danskernes hverdag. Derfor vil vi bruge ét-året for krigen til at sætte fokus på krigens konsekvenser lokalt, nationalt og globalt. Gennem vores korrespondenter og fagredaktioner, samt med dokumentarer, studieudsendelser, debatter og meget andet, vil vi give os alle sammen mulighed for at forstå og reflektere over den dagsordensættende krig i Ukraine, siger Kirsten Marie Svendsen, der er ledende indholdschef for DR Nyheders fagredaktioner.
Velkendte programmer har aktuelt perspektiv på krigen
Som en del af dækningen vil P1´s sendeflade den 24. februar være dedikeret til krigen i Ukraine.
Fladens kendte programmer, 'P1 Morgen', 'Ugens Gæst', 'Tabloid', 'P1 Orientering' med flere vil alle have hvert deres aktuelle perspektiv på krigen. Og sammen morgen vil alle de regionale morgenudsendelser på P4 også have fokus på forskellige lokale vinkler på krigen i Ukraine.
Den 23. februar sender DR programmet 'Krigens år' - med Kim Bildsøe som vært, hvor en lang række gæster og eksperter blandt andet vil fortælle rørende førstehåndsberetninger fra krigen og komme med dybdegående analyser af, hvor krigen er på vej 'hen'.
Allerede den 19. februar er hele '21 Søndag' fokuseret på krigen – blandt andet skal det handle om de mange ukrainere, der er på flugt, også her i Danmark. Dagen efter sender DR1 en dokumentar om de danske Ukraine-krigere.
Læs mere om de enkelte programmer her:
19. februar
DR1 21.00-21.30, '21 Søndag'
Søndagen op til årsdagen for invasionen helliger '21 Søndag' hele udsendelsen til at gå helt tæt på konsekvenserne af krigen. Det gælder blandt andet for de danskere, der aktivt har kæmpet i Ukraine, for de titusinder af sårede ukrainske soldater, og for de mange ukrainere, der stadig er på flugt – også her i Danmark.
DRTV, dokumentar 'De danske Ukrainekrigere'
Samme aften udkommer DRTV med dokumentaren 'De danske Ukrainekrigere', der handler om 21-årige Chap, som har forladt Danmark og er draget frivilligt i krig i Ukraine - uden forsikringer eller sikkerhedsnet. Nu fungerer han som finskytte sammen med sin norske makker. I Danmark agerer et frivilligt undergrundsnetværk af veteraner bagland for andre danske soldater og hjemme hos Chaps mor ligger et afskedsbrev fra hendes søn - klar til at blive åbnet, hvis det værste sker.
DR2 22.00, dokumentar 'Et hus af splinter'
'Et hus af splinter' er en Oscar-nomineret og netop Robert-prisbelønnet dansk dokumentarfilm fra 2022, instrueret af Simon Lereng Wilmont.
Den årelange krig i det østlige Ukraine kræver sine ofre. Børn, voksne og deres familier er blevet drevet ud i fattigdom og social armod. Ofte er det børnene, der betaler den højeste pris. I et hus tæt på frontlinjen driver en lille gruppe engagerede socialarbejdere et børnehjem for de børn, som er blevet svigtet og forladt af deres forældre. Her kan de søge tilflugt og få et pusterum i de tilladte ni måneder, det tager myndighederne at afgøre barnets fremtidige skæbne.
20. februar
DR1 21.25, dokumentar 'De danske Ukrainekrigere'
23. februar
DR1 21.30-22.30 'Krigens år'
Der er nu gået et år med krig i Europa – hvor længe bliver det ved? Et år efter Ruslands invasion af Ukraine ser DR tilbage på 365 dage, der har forvandlet vores verden. Vi genfortæller de skelsættende øjeblikke og går tæt på krigens centrale elementer og voldsomme konsekvenser. Og så stiller vi spørgsmålet: Hvornår slutter krigen?
Et stemningsfuldt, rørende og perspektiverende program, hvor vært Kim Bildsøe, der også er vært på 'Krigens Døgn', blandt andre får besøg af fotograf Jan Grarup, der vil vise sine billeder fra fronten. En række af DR´s korrespondenter medvirker ligesom flere af eksperterne fra 'Krigens Døgn' også bidrager med deres perspektiv på krigens udvikling.
Der vil også være live-musik i udsendelsen spillet af violinist Natalia Gordeyeva og pianist Elisabeth Holmegaard-Nielsen. Gordeyeva flygtede fra Kyiv til Danmark, da krigen brød ud, og Holmegaard-Nielsen er dansk/ukrainer. De to har mødt hinanden i Danmark og skal spille tre stykker klassisk ukrainsk musik.
24. februar
P1 6.00-18.00:
Hele dagen sætter P1 massivt fokus på Ukraine med perspektiv på krigen, der forandrer vores verden. Fra klokken 6 til klokken 18 bringer P1’s forskellige programmer i løbet af dagen en række originale og aktuelle perspektiver på det år, vi har været igennem, og vi kigger frem mod den tid, der venter.
Vi vender tilbage til de personlige historier, vi har hørt fra ukrainere det seneste år – og vi går i dybden med debatter og interviews med centrale politikere og eksperter.
P4 6.00-10.00
DR’s ni distrikter dedikerer 'P4 Morgen' til årsdagen for krigens start: '1 år efter – Krigen der forandrer vores verden'.