Baglandet

Radioreportage fra virkelighedens afkroge i Danmark. Baglandet opsøger stemmer, skæbner og rå fortællinger fra mennesker, der oplever konsekvensen af - og handler på - politiske beslutninger og samfundets udvikling. Produceret for DR af Filt CPH.

Nyheder & Aktualitet

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 27:20
  Baglandet

  Remix: Usynlige liv

  Tre historier fra steder, hvor få har adgang, og hvor mennesker slås med livets mørke og barske sider. Om ensomhed der næsten kan slå ihjel, om hvordan et svært sind kan skabe en utrolig men dybt isoleret verden i en lille lejlighed og om hvorfor hjemløse kvinder lægger make-up. Reportere: Mikkel Rønnau, Anne Pilegaard Petersen og Mads Petter Kühnel. Vært: Emil Rothstein-Christensen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:46
  Baglandet

  Sved på panden og penge på lommen

  Hvis man går forbi Bellahøj Kirke i Københavns norvestkvarter en tidlig onsdag aften, kan man se fem unge drenge på knæ i arbejdstøj og sikkerhedssko i fuld gang med at ordne kirkens grønne områder. Drengenes arbejde vækker opsigt i et område, der er udfordret af arbejdsløshed og kriminalitet. FRAK, som har ansat drengene, mener de har fundet løsningen på, hvordan man bryder en ond social cirkel: giv de de unge et rigtigt arbejde, så de lærer hvordan man gør. Baglandet tager med på arbejde og fortæller, hvorfor et simpelt fritidsjob måske kan få afgørende betydning for de her unge menneskers liv. Tilrettelægger: Ula Bach Hulgaard. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:10
  Baglandet

  Ghettoen slår igen

  Hvad gør man, hvis man står på den berygtede ghettoliste, men ikke føler man hører til der? I Sundparken i Horsens har de en plan. De vil ved at stemme dørklokker prøve at bevise, at beboerne ikke er så ressourcesvage, som de ser ud til i statistikkerne. Og hvis det lykkes, så lever de ikke op til politikernes kriterier for ghettoområder. Reporter: Nicholas Durup Thomsen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:44
  Baglandet

  De danske kurderes krig

  For tiden er kurdernes liv i danmark ramt af undtagelsestilstand. Forrige onsdag begyndte den tyrkiske hær angrebet på Rojava, den kurdiske region i Nordsyrien. Nu frygter kurderne i Danmark for deres familier. I Baglandet i dag skal du møde nogle de danske kurdere, der sammen prøver at håndtere den kollektive sorg og afmagt. Reporter: Ida Meisling. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. Rettelse: I introspeaken til programmet bliver det sagt, at det var den syriske hær, der angreb Rojava. Det var den tyrkiske hær.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:25
  Baglandet

  Når dit lille barn dør

  At miste et spædbarn er enhver forældres værste mareridt. Ikke desto mindre er det noget som 750 familier i Danmark hvert år gennemgår. I denne uge var det international mindedag for spædbarnsdød og mindeceremonien blev afholdt i Eventyrhaven i Odense, hvor over 100 mennesker var mødt op for at tænde lys for de mistede børn. Reporter: Nicholas Durup Thomsen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:35
  Baglandet

  'Morfinbyen' 3:3 - En ny start

  Flere og flere unge kommer i behandling for morfinmisbrug i Fredericia. Det er på den ene side positivt, fordi de faktisk bliver behandlet, men på den anden side er der mange flere af dem end tidligere, og de er sværere at få gjort stoffri. Morfinafhængige er omtrent ligeså svære at få ud af deres misbrug som heroinafhængige. Vi besøger misbrugscenteret og taler med de ansvarlige i byen om, hvad Fredericia har tænkt sig at gøre ved byens morfinproblem. Tilrettelæggere: Nicholas Durup Thomsen og Emil Rothstein-Christensen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:43
  Baglandet

  'Morfinbyen' 2:3 - Misbrug på recept

  Jacks liv var spaltet i to - om dagen gik han på arbejde og var familiefar, om natten lavede han indbrud for at få råd til sin morfin. Han fik Botox-behandling og købte dyre hudprodukter for at skjule, at hans ansigt begyndte at se smadret ud på grund af misbruget. Det startede med, at han fik morfin mod smerter efter en arbejdsulykke hos sin læge. Anden del af 'Morfinbyen' fortæller om hvordan nye, stærke morfinpræparater har skabt misbrugere. Tilrettelæggere: Nicholas Durup Thomsen og Emil Rothstein-Christensen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 28:07
  Baglandet

  'Morfinbyen' 1:3 - en familie i opløsning

  I et smukt stråtækt hus lidt uden for Fredericia bor en ganske normal familie. Omgivelserne er ren idyl med søde naboer, græssende køer og grøn skov. Men inde i familien er alting kaos. Det startede med en lille pille, som nogen delte ud til familiens 22-årige søn og hans kammerater på det lokale fodboldhold. I dag har han mistet alt. Familien er på opløsningens rand og faren har sågar måtte sove med et boldtræ ved siden af sengen af frygt for at få rockerbesøg. Den lille pille var morfin. Tilrettelæggelse: Emil Rothstein-Christensen og Nicholas Durup Thomsen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:48
  Baglandet

  Et fængsel af mad

  To liter is og to poser Haribo mix. Det kan Amalie finde på at spise, i løbet af få timer, når hun har det rigtig skidt. Hun har BED - Binge Eating Disorder - eller på dansk kaldet tvangsoverspisning. BED er endnu ikke officielt anerkendt som diagnose i Danmark, men man anslår at 40-50.000 mennesker lider af sygdommen, som dermed også er den mest udbredte spiseforstyrrelse. Baglandet fortæller historier fra BEDklinikken i Søborg, som er et af de første steder i Danmark, der tilbyder behandling mod det, der kaldes den mest oversete spiseforstyrrelse. Tilrettelægger: Ula Bach Hulgård. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:37
  Baglandet

  Mord i Europa 6:6

  Holocaust overleverens død. 85-årige Mireille Knoll blev stukket ihjel af 11 knivstik en fredag aften sidste år i Paris, imens hun lå i sin seng. Og som om det ikke var nok, blev der også sat ild til hende bagefter. Mireille Knoll flygtede fra nazisterne i 1942, men døde hun nu midt i Paris fordi, hun var jødisk? Den formodede gerningsmand var en nordafrikansk, muslimsk mand. Med mordet er diskussionen om en voksende antisemitisme i Frankrig eksploderet, og flere fremtrædende folk fra det fransk-jødiske samfund frygter, at der ikke vil være nogen jøder tilbage i Frankrig - måske i hele Europa - indenfor en overskuelig fremtid. Tilrettelægger: Emil Rothstein-Christensen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH. (Sendt første gang 7. juni).

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:33
  Baglandet

  Man skal stå tidligt op

  Vækkeuret ringer kl 4:30 hjemme hos Familien Mahmood. De er flygtninge fra Syrien og har været 4 år i Danmark. De har fået arbejde, lejlighed, bil og prøver at tale dansk. Vi hørte meget om de syriske flygtninge, da de kom til landet i 2015-16. Men hvordan går det dem nu? Og hvad mener man egentlig, når man siger at nogen bliver integreret? Vi følger familien Mahmood en dag fra tidlig morgen til aften for at prøve at få svar. Reporter: Julie Bang. Klip: Jacob Heldt. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:38
  Baglandet

  Mord i Europa 5:6

  Drabet på Daniel H - del 2. Chemnitz er blevet epicenter for protester mod Tysklands asylpolitik, efter 35-årige Daniel H blev stukket ihjel af to asylansøgere sidste år. Hvordan hænger byens historie sammen med den udvikling? Tilrettelægger: Anne Pilegaard Petersen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH. (Sendt første gang 31. maj).

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:55
  Baglandet

  Mændene i skoven 2:2

  Hvorfor er det, at mænd i meget højere grad end kvinder mister fodfæstet i livet og rammer bunden? Er det måske fordi, de ikke kan finde ud af at række ud til andre mænd? Vi sender andet afsnit om mændene, der efter årelange nedture er havnet i sorte huller udenfor systemet og ikke har været til at hjælpe. Nogle af dem har sagt ja til at være del af mandefællesskaber, der tager i skoven og forsøger at kæmpe sig tilbage - sammen. Tilrettelægger: Nicholas Durup Thomsen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:45
  Baglandet

  Mord i Europa 4:6

  Drabet på Daniel H - del 1. Under en byfest i den østtyske by Chemnitz blev 35-årige Daniel H stukket ihjel af to asylansøgere sidste år. Drabet blev gnisten, der antændte voldsomme protester mod flygtninge og migranter. Vi undersøger hvorfor Daniel Hs skæbne er blevet et politisk våben i Tyskland. Tilrettelægger: Anne Pilegaard Petersen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH. (Sendt første gang 24. maj).

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:41
  Baglandet

  Mændene i skoven 1:2

  Hvorfor er det, at mænd i meget højere grad end kvinder mister fodfæstet i livet og rammer bunden? Er det måske fordi, de ikke kan finde ud af at række ud til andre mænd? Baglandet handler i de næste to uger om mænd, der efter årelange nedture er havnet i sorte huller udenfor systemet og ikke har været til at hjælpe. Nogle af dem har sagt ja til at være del af mandefællesskaber, der tager i skoven og forsøger at kæmpe sig tilbage - sammen. Tilrettelægger: Nicholas Durup Thomsen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.

  Nyheder & Aktualitet
 • 25:40
  Baglandet

  Mord i Europa 3:6

  Borgmesteren og dødscertifikatet. En mild januaraften i den polske by Gdansk tidligere i år står byens vellidte borgmester Pawel Adamowicz på scenen ved et stort velgørenhedsarrangement. En mand kommer mod ham, og pludselig er borgmesteren død efter et knivstik i hjertet foran tusinder af mennesker. Var det resultatet af den hadske politiske retorik i Polen? Eller var det en tilfældig gal mands værk? Mord i Europa er en serie, der gennem fire mord i fire lande prøver at forstå Europas konflikter lige nu. Tilrettelægger: Mads Petter Kühnel. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH. (Sendt første gang 17. maj).

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:26
  Baglandet

  En splittet nation - Baglandet i USA 3:6

  En formiddag i november blev Sutherland Springs i Texas og dets beboere forandret for altid. En sindsforvirret mand med en semiautomatisk riffel dræbte 26 mennesker i kirken First Baptist Church. Endnu en gang kom USAs våbenlovning til heftig debat, men her knap et år efter, hvor vi besøger byen og får fortællingen fra nogle af dem, der var i kirken den dag, har beboerne valgt at bevæbne sig mere end før. Reportere: Anne Pilegaard Petersen og Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH. (Sendt første gang 14. oktober 2018).

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:29
  Baglandet

  En splittet nation - Baglandet i USA 2:6

  Vi er taget til byen Nogales på grænsen til Mexico, der er delt i to - en amerikansk del og en mexicansk del. Her møder vi Jesús på 18 år, som arbejder i en diner på den amerikanske side men bor med sin familie på den mexicanske side og krydser grænsen hver dag. Og gamle Glen Spencer, der er Trump tilhænger og har viet sit liv til at overvåge grænsen med droner og teknologi for at holde "de uintelligente" mexicanere væk. Hans besættelse af grænsen har kostet ham ægteskabet og kontakten til sine børn. Reportere: Anne Pilegaard Petersen og Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH. (Sendt første gang 6. oktober).

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:33
  Baglandet

  En splittet nation - Baglandet i USA 1:6

  Trump lovede at løse USAs store problemer, men mange mener at landet er mere splittet end nogensinde, her to år efter han blev valgt som præsident. Spørgsmål som immigration, race og våbenlovgivning har skabt voldsomme konflikter. Op til midvejsvalget 6. november rejser Baglandet rundt i USA og besøger de steder, hvor splittelsen er størst og hvor den amerikanske selvforståelse er sat på prøve. Første stop er den lille by Arivaca i Arizona, der er blevet magnet for bevæbnede private vagter, som patruljerer den mexicanske grænse. Reportere: Mikkel Rønnau og Anne Pilegaard Petersen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH. (Sendt første gang 29. september).

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:43
  Baglandet

  Årets bedste reportager 2:2

  Vi har udvalgt nogle af de bedste menneskemøder, interviews og reportager, vi har lavet i år. Vi er på arbejde med en psykiater i et folkevognsrugbrød, der rykker ud til akutte psykoser og selvmordstruede. Vi er i et fængsel på Fyn, hvor et særligt eksperiment med studerende er i gang. Og vi kommer indenfor i en særlig villa på Frederiksberg i København, der var et af de første væresteder for hiv-positive bøsser og biseksuelle mænd i verden. Vært: Anne Pilegaard Petersen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:14
  Baglandet

  Årets bedste reportager 1:2

  Vi har udvalgt nogle af de bedste menneskemøder, interviews og reportager, vi har lavet i år. Mød unge på en efterskole, der taler om ulovlig deling af nøgenbilleder. Kvinder fra den særlige kvindeafdeling på det kontroversielle udrejsecenter Kærshovedgaard. Og beboerne i Karise Permatopia - et økologisk bofællesskab med 200 indbyggere og én fælles drøm: at bo og arbejde sammen i et forpligtende fællesskab, at leve selvforsynende og sætte et mindre aftryk på kloden. Vært: Anne Pilegaard Petersen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:22
  Baglandet

  Akuttelefonen er blevet rask

  Til nytår fylder Akuttelefonen fem år. Det startede turbulent for det nye tiltag, men nu er der efterhånden kommet styr på ventetiderne. I dag står Akuttelefonen som et i indblik i hvordan borgerne går og har det og hvem de møder i den anden ende, når de ringer 1813. Reporter: Mads Petter Kühnel. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:07
  Baglandet

  Livet efter spiseforstyrrelsen

  "Det er som at stå foran en afgrund". Sådan beskriver Maya på 25 år det at skulle tilbage til en hverdag, efter at have været alvorligt syg med spiseforstyrrelse. For mange begynder det hårde arbejde først, når man tager på og er udskrevet efter indlæggelse. Baglandet følger hverdagen i Askovhus på Nørrebro i København, et sted, der hjælper med at få mennesker, der har været indlagt med en svær spiseforstyrrelse tilbage til livet. Reporter: Cecilie Tonnesen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt Cph.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:41
  Baglandet

  Kampen om havet

  De danske havbrug er for alvor kommet til debat. Og som benzin på bålet har sagen om Hjarnø havbrug i Horsens fjord i den grad været med til at trække fronterne op mellem for og imod havbrug. Hjarnø havbrug er blandt andet sigtet for en overproduktion og at have givet fejlagtige oplysninger om kvælstofudledning. Lokalsamfundet i Snaptun og Hjarnø er splittede i spørgsmålet om havbrugene. Splittet mellem økonomiske interesse og et rent havmiljø. Baglandet er taget til Snaptun for at komme tæt på problemet, og for at tale med nogle af dem der helst ser de danske farvande fri for havbrug. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:30
  Baglandet

  En dag ad gangen

  Clean House, et brugerstyret værested for tidligere misbrugere i Københavns Nordvestkvarter, har været lukningstruet ad flere omgange og er det igen. Brugerne føler det er nemt, at få hjælp til at komme ud af sit misbrug, men at livet efter endt misbrug er en overset udfordring. Reporter: Mads Petter Kühnel. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:45
  Baglandet

  De stjæler cykler i Bording

  Borgerne i den midtjyske stationsby Bording er splittet i to. De der er for og de der er imod udrejsecenteret Kærshovedgaard, som ligger et par kilometer fra byen. For hvad gør det ved en by, når bybilledet ændrer sig markant fra den ene dag til den anden? Reporter: Mads Petter Kühnel. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:32
  Baglandet

  Efter nedrivningen

  Hvad sker der for de familier, der bliver tvunget til at flytte, når politikerne vil have boligblokke i socialt belastede områder revet ned? Ønsket er at komme sociale problemer til livs, men bulldozerne fjerner også minder, sammenhold og stærke følelser. Baglandet er taget til Gellerupparken i Aarhus, hvor det netop er vedtaget, at 600 lejeboliger skal rives ned. Men allerede for fire år siden blev flere boligblokke i Gellerupparken fjernet. Vi møder nogle af de familier, der blev tvunget til at flytte fra deres hjem dengang og spørger, hvad det betød for deres liv. Reporter: Kathrine Meyer Jørgensen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:49
  Baglandet

  Nybyggerne 3:3

  I en 10.000 kvadratmeter stor nedlagt stålfabrik nær Ebeltoft er en flok danskere i gang med et bæredygtigt eksperiment. Gennem iværksætteri og nye boligformer skal de i rammerne af asfalt og beton udleve grønne visioner og drømme om økologi og permakultur. Her skal være plads til både bæredygtigt savværk, tangproduktion, upcycling af møbler og mikrobryggeri og at Grobund skal kunne danne ramme om koncerter, festivaler, folkekøkken og et kulturelt mødested for hele lokalsamfundet. Det her er 3. og sidste afsnit af nybyggerne - en serie om de pionerer, der går hele vejen i jagten på et mere bæredygtigt liv. Tilrettelægger: Ula Bach Hulgaard. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:31
  Baglandet

  Nybyggerne 2:3

  En serie om danskere, der vender ryggen til storbyen i søgen efter et bæredygtigt liv. Et lille landkollektiv blev for tre år siden etableret af 8 unge lidt syd for Nyborg. De er gået sammen om at købe et lille husmandssted med tilhørende 5 hektar jord, hvor de forsøger at leve så bæredygtigt som muligt. Det gør de blandt andet ved at producere deres egen mad, skralde i de nærliggende supermarkeder og bruge naturlige materialer i deres byggeprojekter. Beboerne er ikke kyndige landmænd, men har en tro på, at de kan lære det hen ad vejen. De knokler dagligt i marken, men har også et enormt fokus på at hjælpe hinanden og styrke fællesskabet. Baglandet er taget på besøg hos det lille kollektiv for at følge deres hverdag og for at finde ud af, hvad der får en gruppe unge mennesker til at flytte væk fra storbyen i håbet om at finde lykken på landet. Reporter: Nicholas Durup Thomsen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:29
  Baglandet

  Nybyggerne 1:3

  En serie om danskere, der vender ryggen til storbyen i søgen efter et bæredygtigt liv. En lille landsby er pludselig skudt op på en bar pløjemark lidt syd for Køge ved den gamle stationsby Karise. På kun få år har en nedslidt gård forvandlet sig til Karise Permatopia - et økologisk bofællesskab med 200 indbyggere og én fælles drøm: at bo og arbejde sammen i et forpligtende fællesskab, at leve selvforsynende og sætte et mindre aftryk på kloden. Baglandet er for en nat flyttet ind forstå, hvad der får en gruppe mennesker, der ikke kender hinanden, til at gå sammen om at bygge en by uden at kende slutresultatet og den præcise vej derhen. En vej, der har allerede nu har vist sig at have flere bump end forventet, og som udfordrer drømmen. Reporter: Ula Bach Hulgård. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:14
  Baglandet

  Jeg er ludoman

  Grethe stjal fra sin mand, da hendes spilletrang var allerværst. Elins ludomani blev afsløret af hendes bankrådgiver. Peter brugte pengene, som familien skulle på ferie for. I dag er de alle tre i behandling for deres misbrug i behandlingscenteret Tjele i Århus. Hør deres historier i Baglandet. Reporter: Sofie Strøbeck. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:10
  Baglandet

  De danske vinbønders ekstreme sommer

  Mens landmænd og juletræsavlere er grædefærdige over sommerens ekstreme tørke, ser det helt anderledes ud for Danmarks vinbønder. Den bagende sol på vinstokkene vil betyde et rekordår for dansk vin, siger de, og fortsætter somrene som denne, bliver Danmark et vinland, der skal tages seriøst. Baglandet har besøgt to vinavlere på Djursland for at høre, hvordan det hænger sammen. Reporter: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 29:29
  Baglandet

  Hvidt guld og døende gletchere - Baglandet i Grønland 1:4

  Det mildere klima tiltrækker turister, der med fornuftige sko og fotoudstyr drager til verdens største ø for at bjergtages af den vilde natur. Hvor det førhen var fangst og fiskeriet der var den store kilde til indtægt for mange af grønlands byer, er det nu turismen der spås som den nye store guldgrube for grønlænderne. Turister, med en pengepung over gennemsnittet der ønsker at på komfortabel vis at opleve den grønlandske natur helt tæt på. Baglandet prøver i dag at se nærmere på hvad grønlænderne tænker om den måske fremtidige guldgrube. Reporter: Mikkel Rønnau og Mads Petter Kühnel. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 29:20
  Baglandet

  Årets bedste reportager 2:2

  Vi sender en håndfuld af de bedste reportager, vi har sendt i år fra virkelighedens afkroge i Danmark. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 28:55
  Baglandet

  Årets bedste reportager 1:2

  For at holde sig fra stofferne bruger Leander så meget tid som muligt i cafeen Carlos' Kitschen, en café i Svendborg der kun ansætter folk med plettede straffeattester. Hans kollega 16-årige Morten kæmper mod fristelsen til at gå ud og lave nogle hurtige penge ved at rulle junkier istedet for at slide bag kassen. På behandlingshjemmet Kongens Ø fortæller Tobias om at være det sorte får i en velhavende Rungsted-familie. Han skal snart udskrives til en usikker tilværelse. Det er to af årets bedste reportager fra Baglandet. Reportere: Anne Pilegaard Petersen og Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 29:43
  Baglandet

  Nye tider i nord - Baglandet på Færøerne 4:4

  Afsnit 4: De unge færinger At være ung på Færøerne er mange ting. Men flere af dem vælger i stigende grad at blive på øerne for at studere eller at komme hjem efter år i udlandet, og hvor man for fire år siden talte om brain drain, er der nu befolkningsvækst og gode, økonomiske tider. Og ungdommen er i gang med at forny og forandre øerne her midt i Atlanterhavet - med en blanding af stolthed over de færøske traditioner og rødder, og så en mere moderne livsstil. For eksempel er turismen er ved at blive en stor industri, og Jóhannus Hansen startede sidste år sin egen lille virksomhed op, hvor han deler den natur og de lokale historier, han selv elsker, med gæster fra hele verden. Baren Sirkus i Tórshavn vendte Sunneva Háberg Eysturstein tilbage til øerne for at skabe, og den er hendes drøm om det sted, hun selv manglede som ung. Tilrettelægger: Anne Pilegaard Petersen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH. (Sendt første gang 1. december).

  Nyheder & Aktualitet
 • 29:43
  Baglandet

  Nye tider i nord - Baglandet på Færøerne 3:4

  Afsnit 3: Nye Kvindetider. I årtier har der været en meget skæv kønsfordeling på Færøerne med et underskud på cirka 2.000 kvinder ud af øernes i alt 50.000 beboere. Men udviklingen er ved at vende. Flere kvinder vender hjem fra udlandet på grund af den stærke økonomi, mange unge vælger at blive og studere, og så har cirka 300 kvinder fra Thailand og Filippinerne fundet kærligheden her via online dating. Og kvinderne er er ved at gøre øerne mere multikulturelle og moderne. For eksempel har Turið Maria og Billa Jenný sammen med andre unge kvinder startet et oprør mod konservative, religiøse kræfter på øerne med bevægelsen Frítt Val, der kæmper for at gøre abort lovlig. Og i et træningscenter midt i Tórshavn er Turið ved at gøre klar til øernes første Miss Universe-konkurrence, der skal lære de unge piger at tro på, at de er noget. Tilrettelægger: Anne Pilegaard Petersen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH. (Sendt første gang 30. november).

  Nyheder & Aktualitet
 • 28:19
  Baglandet

  Nye tider i nord - Baglandet på Færøerne 2:4

  Afsnit 2: Skolen på øen. Der går 9 elever i alt på øen Nolsoys skole. Måske skal skolen lukke, for der flytter ikke nye familier til øen. Husene på øen er dyre og mange ubeboede ferieboliger, så livet på den lille ø, med den unikke dialekt og historie, er truet, siger skolelærerne. I Tórshavn, der er byen som suger folk og penge til sig, leder Tóra efter en bolig til sig selv og sin 5-årige datter, men husene er dyre og store og ikke egnede til enlige mødre, så nu bor 40-årige Tóra igen hos sine forældre. Tilrettelægger: Anne Pilegaard Petersen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH. (Sendt første gang 24. november).

  Nyheder & Aktualitet
 • 28:41
  Baglandet

  Nye tider i nord - Baglandet på Færøerne 1:4

  Afsnit 1: Laksekongen og julemanden. Det går godt på Færøerne. Rigtig godt. Lakseopdræt og turisme fylder landskassen op, og de unge, som før flyttede væk og aldrig kom tilbage, vender hjem - øerne ramte i foråret de magiske 50.000 beboere, og selvtilliden har fået snakken om løsrivelse fra Danmark til at lyde højere. I første afsnit af serien om de nye tider på Færøerne møder vi laksekongen Regin Jacobsen, hvis firma overlevede kriser og fiskeparasitter og nu tjener milliarder. Og "julemanden" Leif Erik Niclasen, der kører rundt med overskudsmad til de fattige, især enlige kvinder, der ikke har mærket opsvinget. Tilrettelægger: Anne Pilegaard Petersen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH. (Sendt første gang 23. november).

  Nyheder & Aktualitet
 • 29:05
  Baglandet

  Hvidt guld og døende gletchere - Baglandet i Grønland 4:4

  I dag skal du møde de børn og unge, som skal bære Grønlands fremtid og en lærer, der skal ruste dem til det. Uddannelsessystemet er udfordret af de store distancer og mange grønlændere savner Grønland for meget til at kunne koncentrere sig ordentligt om lektierne, hvis de tager til Danmark for at tage en uddannelse. Det er i det hele taget meget få grønlændere som ender med at få en uddannelse, hvilket ikke går godt i spænd med Grønlands fremtidsplaner om øget selvstændighed og turisme som hovederhverv. Reporter: Mads Petter Kühnel. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 29:08
  Baglandet

  Hvidt guld og døende gletchere - Baglandet i Grønland 3: 4

  Den høje himmel, endeløse nature og den uden sidestykke friske luft giver en en fornemmelse af at være enormt lille og en næsten ubetydelig brik i denne verden. Men det næsten guddommelige har en stærk kontrast - i flere årtier har en mørk sky hængt over det grønlandske samfund, en sky med endeløse historier om selvmord, druk og børnemisbrug. Hvorfor er det sådan? Reporter: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 29:02
  Baglandet

  Hvidt guld og døende gletchere - Baglandet i Grønland 2:4

  Alt forandrer sig i Grønland i takt med at temperaturen stiger. Tydeligst ser man det i Ilulissat i Diskobugten, hvor isen er smeltet så meget, at krydstogtkibene nu sender en lind strøm af turister med tunge tegnebøger til byen, samtidig med at fiskerne og jægere undrer sig over deres fangstdyrs ændrede adfærd. Boomet i økonomien får selvstændighedstrangen til at blusse op, og lokale kræfter slås for at forbedre forholdene for børn og unge, der har oplevet vold, selvmord og overgreb. Baglandet portrætterer i fire programmer byen Ilulissat. Reportere: Mikkel Rønnau og Mads Petter Kühnel. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 28:25
  Baglandet

  Kampen for Langeland 6:6

  Afsnit 6: Brækkede hofter og hjertestop. Langelænderne har taget sagen i egen hånd, når der sker hjertestop på øen. For en ambulance skal køre langt, og der er kun en på hele øen. Derfor er Hjertestarterforeningen opstået, hvor frivillige kommer til undsætning. Vi møder Jes og Ebbe - Jes fik en dag en alarm på sin telefon, skyndte sig afsted og genoplivede Ebbe, der lå på gulvet med hjertestop, og reddede dermed hans liv. Reporter: Julie Bang. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 28:45
  Baglandet

  Kampen for Langeland 5:6

  Afsnit 5: Bent og Elna. Bent er pensioneret skolelærer, men nu kan han ikke længere skrive sit navn. Demensen tager en ny bid af hans kognitive evner hver dag, og indtil for nylig har Elna klaret det hele i hjemmet. For man skal klare sig selv, synes hun. Langeland er en af landets kommuner med ældst befolkning og samtidig et af de steder, hvor ældre får senest og mindst hjælp. Baglandet portrætterer Langeland, en af landets fattigste kommuner, op til kommunalvalget. Reporter: Julie Bang. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 28:42
  Baglandet

  Kampen for Langeland 4:6

  Afsnit 4: Landbrugsdrømme Langeland er historisk set et landbrugssamfund. Men landbruget er ikke, hvad det har været. Der er langt fra det klassiske, lidt romantiske, billede af familiegården på landet med en håndfuld grise, en traktor og nogle marker, der skal høstes, til nutidens landbrug. Ligesom i resten af landet har det på Langeland udviklet sig til store industrier med højteknologisk udstyr og maskiner, der hele tiden skal sikre øget effektivisering, minimalt ressourcespild og profit. Det er er der penge i, men det er næsten umuligt at lave generationsskifte, eller købe en gård for at starte noget op selv, for langt de fleste landbrug er så forgældede, at bankerne ikke vil stille garanti eller låne pengene ud. Baglandet handler om landbrugsdrømme på Langeland. Reporter: Karen Straarup. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 28:31
  Baglandet

  Kampen for Langeland 3:6

  Afsnit 3: En ny historie. Historien om Langeland de seneste år handler om tomme huse, fattigdom og affolkning - og senest skandaler omkring driften af asylcentre. Vi besøger erhvervs- og turistdirektøren, som hver dag møder på arbejde og forsøger at fortælle en ny positiv historie om Langeland til både indbyggerne og turister. Og vi møder to af øens største virksomheder, der kan fortælle en historie om fremgang og beskæftigelse. Reporter: Karen Straarup. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 28:53
  Baglandet

  Kampen for Langeland 2:6

  Afsnit 2: De unge. At tage over broen for at komme i skole er noget, de unge på Langeland lige så godt kan vende sig til: Hvad enten de skal i gymnasiet, på handelsskolen eller teknikskole, så foregår det ikke på øen, men på Fyn. Den eneste uddannelsesinstitution på Langeland er en VUC og HF med 67 elever, så langt de fleste tager bussen over de tre broer for at komme videre med en uddannelse. Og derfra tager mange endnu videre - og få unge bliver tilbage. Men hvad drømmer de unge langelændere om for deres ø? Hvad skulle få dem til at blive? Tilrettelægger: Anne Pilegaard Petersen. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 28:35
  Baglandet

  Kampen for Langeland 1:6

  Afsnit 1: Chilisovs og andelsdrømme. Langeland kommune er et af landets fattigste områder. De unge flytter væk og befolkningen bliver ældre og ældre. En stor satsning på drift af asylcentre i hele landet er endt i skandaler. De har ryggen mod muren på Langeland, her op til kommunalvalget, men de er rige på menneskelige ressoucer, og der er muligheder på øen. Så hvad skal der ske nu? I første afsnit af serien besøger vi Kragerup Gård og Andelstanken, der forsøger at skabe jobs og penge til øen med bæredygtigt landbrug og drømme om fællesskab. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 28:36
  Baglandet

  De bedste reportager fra 2016 3:3

  Reporter Mikkel Rønnau har valgt tre af hans favoritter fra Baglandet i 2016 og fortæller om, hvordan de blev til. Hør om 'Isbjørnen' fra bodegaen i Harboøre, der gemmer på en brutal historie som tyskerbarn, om tivoliejeren Leif Dahlgaards storhed og fald, og om Lars med hunden og crackpiben fra de skæve boliger i Husum. Vært: Emil Rothstein-Christensen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 28:30
  Baglandet

  De bedste reportager fra 2016 2:3

  Reporter Mads Petter Kühnel har valgt tre af hans favoritter fra Baglandet i 2016 og fortæller om, hvordan de blev til. Hør om det overraskende møde med en hjemløs mand der elsker Hondaer og kører nødhjælp til Rumænien, om de unge hestehandlere på Vorbasse Marked og om Per Steff i kolonihaven, der planter blomster overalt, fordi han er ved at blive blind. Reporter Mads Petter Kühnel har valgt tre af hans favoritter fra Baglandet i 2016 og fortæller om, hvordan de blev til. Hør om det overraskende møde med en hjemløs mand der elsker Hondaer og kører nødhjælp til Rumænien, om de unge hestehandlere på Vorbasse Marked og om Per Steff i kolonihaven, der planter blomster overalt, fordi han er ved at blive blind. Vært: Emil Rothstein-Christensen. Vært: Emil Rothstein-Christensen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 29:09
  Baglandet

  De bedste reportager fra 2016 1:3

  Reporter Karen Straarup har valgt tre af hendes favoritter fra Baglandet i 2016 og fortæller om, hvordan de blev til. Hør om kæresteparret på heroinklinikken, om den hårde kriminelle dreng, der åbnede op og viste sårbarhed, og om da hun optog en fødsel i Svendborg. Vært: Emil Rothstein-Christensen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 29:24
  Baglandet

  Knus, kram og demens (ugens udvalg)

  Flemming synger dagen lang og får læst Troldepus af plejerne. Grete husker sit liv som stewardesse, men ikke ved hvor hun bor i dag. Henning har mistet sit sprog, men løber hver dag en tur med plejehjemmets hund. Tre af de omkring 80.000 danskere, der er ramt af demens. De bor på det lille private demensplejehjem Dagmarsminde i Græsted i Nordsjælland. Stedet har fået en del opmærksomhed i medierne, fordi de ifølge lederen May har trappet beboerne ud af den antipsykotiske og beroligende medicin, som mange demente får for at falde til ro. Det har de gjort ved at skrue op for kropskontakt, omsorg og aktiviteter. Reporter: Anne Pilegaard Petersen. Vært: Mikkel Rønnau.

  Nyheder & Aktualitet
 • 28:33
  Baglandet

  Knus, kram og demens 3:3

  Grete har stadig minder. Om dengang hun var stewardesse og fløj med SAS og var gift med en luftkaptajn. Men hun ved ikke hvor hun bor nu. Sidste afsnit af serien om demensplejehjemmet Dagmarsminde. Reporter: Anne Pilegaard Petersen. Vært: Mikkel Rønnau.

  Nyheder & Aktualitet
 • 28:32
  Baglandet

  Harboøre lidt før lukketid (ugens udvalg)

  Vi har i denne uge været vestpå, i den lille forblæste og traditionelt indremissionske by Harboøre, som er blevet hård ramt af den fraflytning fra land til by. Vi tager på andejagt med hotelejeren Alex, der bærer sin vestjyske dialekt med stolthed. Vi møder præsten, der prædiker kristendom som vor mor lavede den, med himmel og helvede. Og besøger den lokale bar Pubben hvor barske historier dukker op. Reporter: Mikkel Rønnau. Vært: Anne Pilegaard Petersen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 28:34
  Baglandet

  Harboøre lidt før lukketid 3:3

  Om livet i Harboøre i Vestjylland, en by der har mistet en tredjedel af sine indbyggerne på 20 år. Vi ser i dette program fremad i selskab med nogle af byens unge, der ikke har tænkt sig at flytte fra byen. Og så fortæller en af byens ældre mænd, ham de kalder for Isbjørnen, en brutal historie fra den lille bys fortid, om hvordan det var at vokse op som barn af en tysk soldat. Reporter: Mikkel Rønnau. Vært: Anne Pilegaard Petersen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 28:39
  Baglandet

  Harboøre lidt før lukketid 2:3

  Reporter Mikkel Rønnau tager med hotelejeren på andejagt og får en snak om, hvorvidt hans fire børn kommer til at bo i Harboøre, eller om de gør som mange andre - flytter væk. Baglandet er taget til den vestjyske by i nord for at sætte mennesker og stemmer på en af tidens helt store samfundsudfordringer i Danmark - at folk flytter fra væk landet og ind til de større byer, og at dem der bliver tilbage er de ældre. Vært: Anne Pilegaard Petersen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 28:39
  Baglandet

  Harboøre lidt før lukketid 1:3

  Indbyggertallet i Harboøre er faldet med en tredjedel på 20 år. Vi er taget til den vestjyske by i nord for at sætte mennesker og stemmer på en af tidens helt store samfundsudfordringer i Danmark - at folk flytter fra væk landet og ind til de større byer, og at dem der bliver tilbage er de ældre. Vi møder de enlige arbejdsløse mænd på den lokale pub og præsten, der, som han siger, prædiker god gammeldags kristendom som vor mor lavede den, med himmel og helvede. Reporter: Mikkel Rønnau. Vært: Anne Pilegaard Petersen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 29:21
  Baglandet

  Asylcenteret og den splittede by (ugens udvalg)

  Det bedste fra ugen på Baglandet med historier fra Kalundborg, hvor folk været splittet omkring et asylcenter, der åbnede i foråret på det gamle hospital. Der var borgermøder, hvor modstanderne råbte højt og trampede i gulvet og et højreradikalt vagtværn blev oprettet. Andre bød andre borgere asylansøgerne velkomne og meldte sig som frivillige. Uroen i byen bragte minder frem om dengang i 1985, da flere hundrede kalundborgensere angreb byens første asylcenter og Kalundborg blev kendt som "hadets by". Reportere: Anna Thaulow og Julie Bang. Vært: Anne Pilegaard Petersen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 28:25
  Baglandet

  Asylcenteret og den splittede by 3:3

  Utilfredsheden med asylcenteret ulmer foran Aldi, hvor Søren, Jægeren og Sømanden står og drikker øl. De får I hoved og røv, mener Søren. Jægeren er uenig, de er flinke mennesker, og de kan lide hans hund. Det ender i skænderi. I asylcenteret er pensionisterne Inga og Flemming blevet frivillige som en slags protest mod den tone, der har været omkring asylansøgerne i byen. De har ellers aldrig været frivillige før. Reportere: Anna Thaulow og Julie Bang. Vært: Anne Pilegaard Petersen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 30:00
  Baglandet

  Asylcenteret og den splittede by 2:3

  Især én familie i Kalundborg gjorde alt for at protestere mod det nye asylcenter, der åbnede i Kalundborg i foråret - familien Dannenberg. Sønnen Henrik var central i både protester på sociale medier og oprettelsen af borgerværnet Soldiers of Odin, og moderen Lis sidder i kommunalbestyrelsen for Dansk Folkeparti. Familien er stadig sikker på, at det ender galt med asylcenteret, selvom politiet rapporterer, at alt er roligt. Reporter: Julie Bang. Vært: Anne Pilegaard Petersen. NB: Første gang dette program blev sendt, blev det nævnt, at Henrik Dannenberg planlægger at stille op for Nye Borgerlige. Dette var en fejl som følge af en misforståelse. Henrik Dannenberg er blot medlem af partiet.

  Nyheder & Aktualitet
 • 30:00
  Baglandet

  Asylcenteret og den splittede by 1:3

  I midten af 1980erne blev Kalundborg udråbt til "hadets by", efter et asylcenter blev angrebet af vrede borgere. I april sidste år åbnede så et nyt asylcenter. Og det vakte en del opstand i byen. Folk organiserede sig imod asylcenteret, og en højreekstrem gruppe, Soldiers of Odin proklamerede, at de ville patruljere i gaderne. Nu er der gået et halvt år, og vi er taget til Kalundborg for at finde ud af, hvordan det er gået med naboskabet mellem byens borgere og asylansøgerne. Reporter: Anna Thaulow. Vært: Anne Pilegaard Petersen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 30:00
  Baglandet

  Remix: To generationer bag tremmer

  I dag i Baglandet kan du få en fornemmelse for forskellen mellem at sidde i fængsel som 15-16 årig og som moden mand i 40erne med børn, når vi møder de voksne mænd i Horserød fængsel og unge drenge i den sikrede institution Stevnsfortet. Programmet er et remix, hvor vi sætter vores reportager sammen på kryds og tværs, så de taler til hinanden på nye måder. Vært: Emil Rothstein-Christensen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 28:58
  Baglandet

  Velfærdsstatens endestation (ugens udvalg)

  I Baglandets fredagsudgave har samlet de bedste dele af ugens programmer om de såkaldte skæve boliger, et par rækkehuse i københavnerforstaden Husum, hvor 15 mænd fra samfundets bund bor sammen. Tiden går med at drikke stærke øl, passe hunde, spille computer, tage stoffer og indimellem slås. Det er på en måde velfærdsstatens endestation, de her boliger, det sidste samfundet har at tilbyde nogle mennesker, der har levet liv fyldt med vold, hjemløshed og misbrug, og som ikke passer ind andre steder. Reporter: Mikkel Rønnau. Vært: Anne Pilegaard Petersen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 28:30
  Baglandet

  Velfærdsstatens endestation 3:3

  Selvom de femten mænd i de skæve boliger i Husum hverken har arbejde og familieliv, og meget af tiden går med druk, tv og søvn, så har de stadig hverdagsting at orde som alle os andre - der skal aflæses varme, der skal købes aftensmad, og der skal kommenteres på det amerikanske præsidentvalg. Reporter Mikkel Rønnau fulgte en almindelig dag i de skæve boliger, hvor det selv det almindelige altid er en smule skævt. Vært: Anne Pilegaard Petersen.

  Nyheder & Aktualitet