Brinkmanns briks

Professor i psykologi Svend Brinkmann undersøger sammen med landets fremmeste psykologer og eksperter i adfærd, hvorfor vi mennesker handler, som vi gør. På briksen er ikke patienter, men tendenser i samfundet, sindet og menneskelivet. Emnerne spænder vidt fra præstationsangst på arbejdspladsen til kedsomhed i parforholdet. Vært: Svend Brinkmann.

Videnskab & Teknologi

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 57:16
  Brinkmanns briks

  Just do it

  Nej tak! Jeg vil ikke bare gøre noget for at gøre det. Jeg er modstander af idéen om, at vi er, hvad vi gør - vi er vores handlinger. Gu er vi ej! Brinkmanns briks tager fat i påstanden om, aktive og handlende samfundsborgere er det, vi har brug. Det bliver en debat med filosofferne Henrik Jøker Bjerre og Brian Benjamin Hansen, der har kritiseret mine pointer, og præsten Leif Bork Hansen, der er en af de få danskere, der faktisk har handlet i sit liv, på en måde jeg kan forstå. Don't do it! Gæster: Leif Bork Hansen, præst. Henrik Jøker Bjerre, filosof Aalborg Universitet. Brian Benjamin Hansen, filosof Via University College. Tilrettelægger: Dan Grønbech. Vært: Svend Brinkmann.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:11
  Brinkmanns briks

  Vi er alle deprimerede!

  Jeg er selv blevet testet positiv for depression - dog uden at føle mig deprimeret. Så hvad er det egentlig, der sker, når vi giver diagnosen, medicinerer og forsøger at hjælpe mennesker gennem den alvorlige sygdom? På briksen har jeg Peter Øvig Knudsen, der selv har oplevet svære depressioner og senest blev behandlet med elektrochok. Ved siden af ham sidder en af landets dygtigste psykiatere, Poul Videbech, som hjælper os gennem en times deprimeret radio. Gæster: Peter Øvig Knudsen, forfatter. Poul Videbech, professor, psykiater og leder af center for neuropsykiatrisk depresssionsforskning. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Maja Hald.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:02
  Brinkmanns briks

  Big business ødelægger kunsten

  Jeg bliver fuldstændig forvirret, når et kunstværk bliver solgt for flere hundrede millioner kroner, for det er vel ikke pointen med kunsten, at den skal forsvinde ind i de riges hænder. I dag har jeg inviteret kunstner Kristian von Hornsleth og direktør på Trapholt Karen Grøn på briksen for at finde ud af, hvad der sker for kunsten, hvis det hele i virkeligheden handler om at købe og sælge. Er der noget tilbage at hente i kunsten for samfundet og os mennesker? Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Dan Grønbech.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:50
  Brinkmanns briks

  Diagnoser gør os sindssyge

  En rask person er bare en, vi endnu ikke har undersøgt godt nok, siger lægerne. Jamen så er vi alle sammen måske også en lille smule sindssyge. Det er ikke let at trække en grænse mellem normale, menneskelige variationer og sindslidelser. Især ikke når det er vores personlighed, det drejer sig om. Det kender forfatter til bogen Hungerhjerte, Karen Fastrup, alt til. Hun er - eller har været - sindssyg. I studiet har jeg også psykiater Anne Lindhardt. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Maja Hald.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:49
  Brinkmanns briks

  Jo, du er religiøs

  For nogle årtier siden snakkede filosofferne og samfundsforskerne om, at religion var på vej til at forsvinde. Men i dag taler de selv samme om, at religionen fylder mere end tidligere - bare i en anden form. Vi har droppet guderne og dyrker i stedet os selv og vores kroppe, og kirken er skiftet ud med træningscentre eller sociale medier. Er vi i virkeligheden mere religiøse end nogensinde? Det undersøger jeg i dagens udgave af Brinkmanns briks. Vært: Svend Brinkmann.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:16
  Brinkmanns briks

  Du finder alligevel aldrig dig selv

  Jeg synes, unge lyder forkælede, hvis de brokker sig over sabbatåret. I den nye dokumentarserie Limbo bliver årene efter gymnasiet fremstillet som et intermezzo fyldt med tvivl, tomhed og en desperat søgen efter, hvem man er. Det burde vel være et frirum fra præstationssamfundet og en hviletid inden studie og arbejde. Hvorfor ikke sætte jagten på "selvet" på en tiltrængt pause? Det spørger jeg to af seriens bagkvinder Ciliane Stubkjær og Line Flugt Juhl om, når de kommer i studiet sammen med forskningsleder på Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet Noemi Katznelson. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Maja Hald.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:42
  Brinkmanns briks

  Læsning er overvurderet

  Kan tv-serier give lige så gode, rige og dybe oplevelser og erkendelser som skønlitteratur? Romantikeren i mig siger nej. Rationalisten og min søn siger jo. Nu skal der forskning på bordet, og jeg har derfor bedt forfatter og forsker Kristiane Hauer om at smække bogen i og litteraturhistoriker Tore Rye Andersen om at sætte tv-serien på pause for at hjælpe med svar. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Maja Hald.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:53
  Brinkmanns briks

  Fri mig fra sundhedsguruen

  Da jeg var dreng, var sport og motion noget for børn, og vi grinede af de få kondiløbere, vi så på villavejene. I dag har filosoffer og samfundsforskere udnævnt motion til en moderne religion, og det kræver næsten en triatlon for at blive topchef. Det er godt for sindet at røre sig. Men er sundhedstyranniet ikke ved at tage hele vores eksistens som gidsel? Overlæge og professor Bente Klarlund Pedersen og psykolog og lektor Julie Midtgaard spænder snørebåndene og hjælper med at finde svar. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Maja Hald.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:04
  Brinkmanns briks

  Den syge overgang(salder)

  Vores liv er fyldt med overgange. Fra ung til voksen, fra single til samlevende og måske siden til forælder, og sidst men ikke mindst fra voksen til gammel. Jeg har på fornemmelsen, at vi gør de her overgange vigtigere, end de egentlig er. Vi problematiserer og sygeliggør pubertet og overgangsalder. Måske fordi mange aktører profiterer af det. Men er det rigtigt forstået? Det undersøger jeg i dag med mine gæster, som er jordemoder og forsker ved University College Syd og Syddansk Universitet Christina Prinds og Lotte Hvas, der er læge og forsker ved Københavns Universitet. Vært: Svend Brinkmann.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:09
  Brinkmanns briks

  Leg er ikke for voksne

  Der er ved at ske noget med den naturlige, frie leg. Børn skal lege for at lære, og vi skal lege på arbejdspladsen for at lære at tænke ud af boksen. Som psykologiprofessor stiller Svend Brinkmann sig skeptisk overfor, at legen er blevet et instrument til succes og profit. Derfor har han inviteret professor i leg Helle Marie Skovbjerg og professor i politisk ledelse Niels Åkerstrøm Andersen til at tale om, hvad leg betyder for os som mennesker, og hvilken udvikling leg har gennemgået. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Dan Grønbech.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:34
  Brinkmanns briks

  Overvågningskapitalismen hersker

  Der er over halvanden million overvågningskameraer i Danmark. Spørgsmålet er, om det er noget, vi skal prale af: At vi både er verdens lykkeligste folk og verdens mest overvågede. Svend Brinkmann undersøger "overvågningskapitalismen", som nogen kalder overvågning i samtiden, med seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder Rikke Frank Jørgensen, forskningschef ved Enigma Andreas Marklund og lektor på Aarhus Universitet Anders Albrechtslund. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Dan Grønbech.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:44
  Brinkmanns briks

  Frygtsomt forældreskab

  Amning, tablet, gluten - eller ej? I dag tillægges forældrerollen en alt for stor betydning - både når det gælder sygdom, sundhed, og om barnet kommer til at klare sig godt i livet. Det mener journalist ved Zetland og forfatter til bogen "Tænk, hvis du ikke afgør dit barns fremtid" Sara Alfort. Hun er gæst sammen med psykolog og tidligere formand for Børnerådet Per Schultz Jørgensen til en snak om forældreskab, curlingforældre og børnetrofæer. Vært: Svend Brinkmann. Producer: Dan Grønbech. (Sendt første gang 17. april).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:33
  Brinkmanns briks

  Mål dig selv

  Hver morgen vejer Svend Brinkmann sig selv. Via apps tjekker han også, hvor meget han har sovet, og hvad hans puls er, inden hans løbetur trackes. Men hvad betyder den stigende grad af selvmåling for vores liv? Hvorfor bliver det bedre, når vi kan samle data om os selv? Og hvad er konsekvenserne af data-stress? Sammen med dagens gæster, Henriette Langstrup, psykolog i sundhedsvidenskab og Jakob Eg Larsen fra DTU Compute undersøges fænomenet selvmåling. Vært: Svend Brinkmann. (Sendt første gang 30. januar).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:03
  Brinkmanns briks

  Siger personlighedstests nok om, hvem vi er?

  Brugen af personlighedstests i især jobrekruttering er i stigning. Men virker de overhovedet, når det er én selv, som udfylder spørgeskemaet, og kan de egentlig sige noget om, hvilken personlighed vi har? Svend Brinkmann har taget en test selv, og er blandt andet overrasket over, hvor åben han er. Gæsterne er uenige om emnet, for hvordan måler man personlighed? Vært: Svend Brinkmann. (Sendt første gang 16. januar).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:14
  Brinkmanns briks

  En hyldest til vanen

  I et nyt psykologiprogram lægger Svend Brinkmann, professor i psykologi, tendenser i samfundet, sindet og menneskelivet på briksen. Første program handler om alle de vaner, der får os gennem hverdagen. Sammen med professor i psykolog Lene Tanggaard og socialpsykolog og lektor Torben Bechmann diskuteres de gode og de dårlige vaner, og hvad de betyder for os mennesker og i vores samfund. Vært: Svend Brinkmann. Producer: Victoria Touveneau. (Sendt første gang 2. januar).

  Videnskab & Teknologi
 • 56:55
  Brinkmanns briks

  At beskrive mennesker

  En kliche inden for psykologien siger, at forfattere er meget bedre til at beskrive mennesker end psykologer. Vi har derfor inviteret forfatter og digter Søren Ulrik Thomsen i studiet. Sammen med professor i Nordisk litteratur, Anne Marie Mai, puttes skønlitteratur på Brinkmanns briks. For hvad betyder det for os at læse, og hvordan kan mennesket beskrives gennem litteratur? Måske skal vi stoppe med at lede efter os selv i romaner og digte og i stedet prøve at lære noget om andre. Vært: Svend Brinkmann. Producer: Victoria Touveneau. (Sendt første gang 27. februar).

  Videnskab & Teknologi