Brinkmanns briks

Professor i psykologi Svend Brinkmann undersøger sammen med landets fremmeste psykologer og eksperter i adfærd, hvorfor vi mennesker handler, som vi gør. På briksen er ikke patienter, men tendenser i samfundet, sindet og menneskelivet. Emnerne spænder vidt fra præstationsangst på arbejdspladsen til kedsomhed i parforholdet. Vært: Svend Brinkmann.

Videnskab & Teknologi

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 57:09
  Brinkmanns briks

  Leg er ikke for voksne

  Der er ved at ske noget med den naturlige, frie leg. Børn skal lege for at lære, og vi skal lege på arbejdspladsen for at lære at tænke ud af boksen. Som psykologiprofessor stiller Svend Brinkmann sig skeptisk overfor, at legen er blevet et instrument til succes og profit. Derfor har han inviteret professor i leg Helle Marie Skovbjerg og professor i politisk ledelse Niels Åkerstrøm Andersen til at tale om, hvad leg betyder for os som mennesker, og hvilken udvikling leg har gennemgået. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Dan Grønbech.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:34
  Brinkmanns briks

  Overvågningskapitalismen hersker

  Der er over halvanden million overvågningskameraer i Danmark. Spørgsmålet er, om det er noget, vi skal prale af: At vi både er verdens lykkeligste folk og verdens mest overvågede. Svend Brinkmann undersøger "overvågningskapitalismen", som nogen kalder overvågning i samtiden, med seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder Rikke Frank Jørgensen, forskningschef ved Enigma Andreas Marklund og lektor på Aarhus Universitet Anders Albrechtslund. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Dan Grønbech.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:44
  Brinkmanns briks

  Frygtsomt forældreskab

  Amning, tablet, gluten - eller ej? I dag tillægges forældrerollen en alt for stor betydning - både når det gælder sygdom, sundhed, og om barnet kommer til at klare sig godt i livet. Det mener journalist ved Zetland og forfatter til bogen "Tænk, hvis du ikke afgør dit barns fremtid" Sara Alfort. Hun er gæst sammen med psykolog og tidligere formand for Børnerådet Per Schultz Jørgensen til en snak om forældreskab, curlingforældre og børnetrofæer. Vært: Svend Brinkmann. Producer: Dan Grønbech. (Sendt første gang 17. april).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:33
  Brinkmanns briks

  Mål dig selv

  Hver morgen vejer Svend Brinkmann sig selv. Via apps tjekker han også, hvor meget han har sovet, og hvad hans puls er, inden hans løbetur trackes. Men hvad betyder den stigende grad af selvmåling for vores liv? Hvorfor bliver det bedre, når vi kan samle data om os selv? Og hvad er konsekvenserne af data-stress? Sammen med dagens gæster, Henriette Langstrup, psykolog i sundhedsvidenskab og Jakob Eg Larsen fra DTU Compute undersøges fænomenet selvmåling. Vært: Svend Brinkmann. (Sendt første gang 30. januar).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:03
  Brinkmanns briks

  Siger personlighedstests nok om, hvem vi er?

  Brugen af personlighedstests i især jobrekruttering er i stigning. Men virker de overhovedet, når det er én selv, som udfylder spørgeskemaet, og kan de egentlig sige noget om, hvilken personlighed vi har? Svend Brinkmann har taget en test selv, og er blandt andet overrasket over, hvor åben han er. Gæsterne er uenige om emnet, for hvordan måler man personlighed? Vært: Svend Brinkmann. (Sendt første gang 16. januar).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:14
  Brinkmanns briks

  En hyldest til vanen

  I et nyt psykologiprogram lægger Svend Brinkmann, professor i psykologi, tendenser i samfundet, sindet og menneskelivet på briksen. Første program handler om alle de vaner, der får os gennem hverdagen. Sammen med professor i psykolog Lene Tanggaard og socialpsykolog og lektor Torben Bechmann diskuteres de gode og de dårlige vaner, og hvad de betyder for os mennesker og i vores samfund. Vært: Svend Brinkmann. Producer: Victoria Touveneau. (Sendt første gang 2. januar).

  Videnskab & Teknologi
 • 56:55
  Brinkmanns briks

  At beskrive mennesker

  En kliche inden for psykologien siger, at forfattere er meget bedre til at beskrive mennesker end psykologer. Vi har derfor inviteret forfatter og digter Søren Ulrik Thomsen i studiet. Sammen med professor i Nordisk litteratur, Anne Marie Mai, puttes skønlitteratur på Brinkmanns briks. For hvad betyder det for os at læse, og hvordan kan mennesket beskrives gennem litteratur? Måske skal vi stoppe med at lede efter os selv i romaner og digte og i stedet prøve at lære noget om andre. Vært: Svend Brinkmann. Producer: Victoria Touveneau. (Sendt første gang 27. februar).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Brinkmanns briks

  Tør og kan du leve bæredygtigt?

  Hvis du skal lægge dit liv om, vil det kræve både mod og ofre. Og det er også de to bedste grunde til at lade være. Det konkluderer forfatter Tor Nørretranders, som er flyttet til Samsø, der er 100 procent selvforsynende med energi og bæredygtighedspsykolog Simon Elsborg Nygaard. De er inviteret ind af psykologiprofessor Svend Brinkmann til at tale om at lave en livsomlægning for at leve mere bæredygtigt. Vært Svend Brinkmann. Tilrettelægger Dan Grønbech.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Brinkmanns briks

  Hvor skal du hen til sommer?

  Nogle vil kalde det et frirum fra jobbet, hvor man kan slappe helt af. Andre vil beskrive det som et tidsvindue, hvor man kan udforske nye lande og kulturer. De to billeder dækker begge over ferien. Men hvad betyder ferien egentlig for os som mennesker? Og har turismen ændret sig selv og måske os samtidig? Det og meget mere diskuterer psykologiprofessor Svend Brinkmann med Janne Liburd, der er professor i turisme ved Syddansk Universitet og Martin Trandberg Jensen, der er lektor i turisme ved Aalborg Universitet. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Dan Grønbech.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:14
  Brinkmanns briks

  Musikkens psykologiske magt

  Professor i psykologi Svend Brinkmann undersøger sammen med landets fremmeste psykologer og eksperter i adfærd, hvorfor vi mennesker handler, som vi gør. På briksen er ikke patienter, men tendenser i samfundet, sindet og menneskelivet. Emnerne spænder vidt fra præstationsangst på arbejdspladsen til kedsomhed i parforholdet. Medvirkende: Anders Bøtter vært på P6 Beat og Peter Vuust, professor og centerleder for Center for Music in the Brain, Aarhus Universitet. Vært: Svend Brinkmann.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:56
  Brinkmanns briks

  Krisebevidsthed

  Finanskrise, klimakrise, demokratikrise og så videre og så videre. Vi mennesker er efterhånden hærdede overlevere, der kæmper sig igennem den ene mere eller mindre selvforskyldte krise efter den anden. Men hvad gør det ved os som mennesker at være i kriseberedskab? Og kan vi lære noget af de tidligere gange, hvor samfundet jo endte med at komme ud på den anden side, selv om alarmisterne råbte højt? Brinkmann er på sagen sammen med antropolog og professor Niels Ole Bubandt og professor i statskundskab Jørgen Møller, der begge er ansat ved Aarhus Universitet. Vært: Svend Brinkmann. Producer og tilrettelægger: Maja Hald.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:28
  Brinkmanns briks

  Politisk psykologi

  Har vi som vælgere egentlig selv kontrol over, hvad vi bliver tiltrukket og overbevist af, når valgkampen raser som lige nu? Eller er det bare tricks og politiske kneb, der i sidste ende afgør for os, hvor vores kryds lander? I kampen om vores stemme, er viden om menneskelig psykologi et vigtigt værktøj, som partierne bruger og udnytter, når de udbreder deres budskaber. Men hvad er politisk psykologi egentlig? Og kan man stå imod de politiske mindgames, hvis man bare kender til dem? Svend Brinkmann undersøger feltet sammen med Billy Adamsen, ledelsesforsker og tidligere spindoktor for blandt andre Poul Nyrup Rasmussen og Rune Slothuus, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet. Vært: Svend Brinkmann.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:04
  Brinkmanns briks

  FV19 på briksen

  Sådan et folketingsvalg er fuld af psykologi. Men det er også fyldt med masser af andre fænomener og tendenser, som er interessante at kaste blikket på. Derfor har Brinkmann inviteret antropolog og museumsdirektør Rane Willerslev og filosof og journalist Tor Nørretranders i studiet for at komme om bag ved udmeldinger, løfter og valgslogans og i stedet diskutere de store temaer og interessante nye linjer i den valgkamp, der foregår. Tilrettelægger: Dan Grønbech. Vært: Svend Brinkmann.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:22
  Brinkmanns briks

  Er du et rationelt, pengefikseret menneske?

  Ja, hvis du konstant tænker profit, vækst og optimering, så passer du perfekt ind i en klassisk økonomisk forståelse, hvor alt i livet kan afgøres med en cost-benefit analyse. Men er det så enkelt? Svend Brinkmann synes, at økonomien er blevet en magtfuld videnskab og undersøger det økonomiske menneske sammen med økonom Kristian Nielsen og sociolog Heine Andersen. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Maja Hald.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:03
  Brinkmanns briks

  Talent

  Har vi alle sammen et talent? Og hvordan går man fra talent til elite? Svend Brinkmann undersøger og udfordrer vores forestillinger om talentet i dette program sammen med Lene Tanggaard, der er psykolog og professor på Aalborg Universitet, ledelsesforsker Helle Hein og William Kvist, der som professionel fodboldspiller netop har vundet det danske mesterskab med FC København. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Dan Grønbech.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Brinkmanns briks

  Arbejderen anno 2019

  I anledning af arbejdernes internationale kampdag, kigger psykologiprofessor Svend Brinkmann nærmere på arbejderen anno 2019. Hvad er udfordringerne for lønmodtageren nu om dage? Hvordan har vores arbejdsmarked ændret sig? Og hvad betyder lønarbejdet, og de ændringer arbejdslivet har gennemgået, egentlig for os som mennesker? Gæsterne er psykolog og lektor ved CBS, Michael Pedersen og arbejdsmarkedsforsker og lektor ved AAU Laust Høgedahl. Vært: Svend Brinkmann. Producer: Dan Grønbech.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:26
  Brinkmanns briks

  Skærmpanik

  Smartphones, iPads, konsoller og computere overalt. Vi og ikke mindst vores børn har et skærmforbrug, som er så markant, at mange nok har tænkt - kan det virkelig være sundt for os som mennesker? Det undersøger Svend Brinkmann sammen med de tre forskere fra Aarhus Universitet, Stine Liv Johansen, Andreas Lieberoth og Jesper Aagaard, der på hver deres felt arbejder indgående med vores skærmforbrug. Vært: Svend Brinkmann Tilrettelægger: Dan Grønbech.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Brinkmanns briks

  Det gode liv er bæredygtigt

  Næste gang du smækker dankortet i maskinen, så overvej om din nye erhvervelse egentlig øger din livskvalitet. Ifølge bæredygtighedspsykolog Simon Elsborg Nygaard er det gode liv ikke lig med et højt ressourceforbrug. Han er inviteret i studiet af vært og psykologiprofessor Svend Brinkmann sammen med ledelsesforsker og bæredygtighedsforkæmper Steen Hildebrandt, og sammen undersøger de, hvilken rolle psykologien spiller i klimakampen. Vært: Svend Brinkmann. (Sendt første gang 6. marts).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Brinkmanns briks

  Mad og kræsenhed

  Ost? Broccoli? Rosenkål? Hvad er madvaren, der får dig til at drikke rigeligt med vand for at kunne synke? I dette program angriber Svend Brinkmann, flankeret af madsociolog Lotte Holm og kok Klavs Styrbæk, mad- og måltidsvaner og kræsenhed. Hvorfor kan vi ikke lide bestemte madvarer? Og hvad kan man gøre for at rykke ud af sin kræsenhed og ikke mindst få sine børn til at efterlade mindre på tallerkenen? Det undersøger psykologiprofessor Brinkmann ligesom han afslører, hvad han selv stadig ikke kan lide som voksen. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Klavs Styrbæk og Lotte Holm. Tilrettelæggere: Dan Grønbech og Maja Hald.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:18
  Brinkmanns briks

  Krop og spiseforstyrrelser

  Skal man være tyk eller tynd? Helt rippet af muskler eller lidt mere blød i det? Og hvad er egentlig det sundeste for vores sind? Vores kroppes udseende er konstant under vurdering og til debat. De holdes op mod kropsidealer, der ofte ændres og udvikles til en ny æstetik. Med ugangspunkt i psykologi og filosofi undersøger Svend Brinkmann vores kroppe og vores til tider problematiske forhold til dem. Vært: Svend Brinkmann.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:18
  Brinkmanns briks

  Posthumanisme

  Hvad sker der med mennesket og ikke mindst menneskeligheden i takt med at moderne teknologi og kunstig intelligens trænger ind i vores samfund, vores hjem og vores krop? Hvis vi kan optimere eller ændre alt fra vores gener til vores hjernes ydeevne ved hjælp af teknologi, kemi eller lægevidenskab, hvor meget menneske er der så tilbage? I dag undersøger Brinkmanns Briks fremtidens menneske. Gæster: Klaus Birkholm, direktør i tænketanken Teknoetik og adjungeret professor ved Aalborg Universitet og David Budtz Pedersen, professor MSO ved Institut for kommunikation ved Aalborg Universitet. Vært: Svend Brinkmann.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:25
  Brinkmanns briks

  Målinger i arbejdslivet

  Hvor mange forskningsartikler har du skrevet i år? Hvor mange biler fik du repareret i dag? Hvad synes du om kundeservicen på en skala fra 1 til 5? Vores arbejdspræstation og vores arbejdsliv er under luppen som aldrig før. Vi måles, vejes, tælles, opgøres og evalueres, og det kan føles som om, at tallene styrer både arbejdspladserne og lederne. Men er tallene gået for vidt? Det diskuterer psykologiprofessor Svend Brinkmann med Peter Dahler Larsen, professor på Københavns Universitet, organisationspsykolog og forsker ved det nationale center for arbejdsmiljø, Malene Friis Andersen, og sidst men ikke mindst Jacob Steendahl Nielsen, der er lektor på Aarhus Universitet. Vært: Svend Brinkmann.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:45
  Brinkmanns briks

  Generation perfekt præstation

  Er det blevet hårdere at være gymnasieelev, end dengang Svend Brinkmann for 25 år siden gik i gymnasiet? Og har vi mere en "perfekthedskultur" og ikke en præstationskultur, som undervisningsminister Merete Riisager mener? Det debatterer vært og psykologiprofessor Svend Brinkmann med sine to gæster: Professor og forfatter til bogen Generasjon prestasjon Ole Jacob Madsen og professor Noemi Katznelson fra Center for Ungdomsforskning under Aalborg Universitet. Vært: Svend Brinkmann.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:06
  Brinkmanns briks

  Lykken er lunefuld

  Skal du være lykkelig på dit arbejde? Hvorfor stræber vi overhovedet efter lykken? Og hvorfor er regnvåde, flade Danmark altid i toppen over de lykkeligste mennesker på jorden? Professor i psykologi Svend Brinkmann er skeptisk over for fænomenet lykke, som han mener er overvurderet og udnyttet af industrien. Dagens gæster udfordrer hans holdninger: Filosoffen Søren Harnow har udgivet en bog om personlig lykke, som han selv skriver, er i direkte opinion mod Svend Brinkmanns negative udtalelser om lykke. Lykken på arbejdet undersøges sammen med chief happiness officer Arlette Bentzen, og økonomen Christian Bjørnskov har styr på de store empiriske undersøgelser om lykkeforskningen. Vært Svend Brinkmann. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:17
  Brinkmanns briks

  Kærlighed i parforholdet

  Hvad siger psykologien om tinder, reproduktion og om den langvarige kærlighed? Sammen med dagens gæster psykolog og sexolog Gert Martin Hald og evolutionspsykolog Jil Byrnit kommer kærligheden på briksen. Vært: Svend Brinkmann. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Brinkmanns briks

  Er du den, du husker?

  Mister du din personlighed, hvis du mister din erindring? Det søger Svend Brinkmann svar på, når han undersøger de psykologiske aspekter af folkesygdommen demens sammen med forfatter Ina Kjøgx Pedersen og professor i psykologi Dorthe Berntsen. Vært: Svend Brinkmann. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:20
  Brinkmanns briks

  Kom, lad os krænke os

  Højskolesangbog, mexicaner-kostume og #MeToo. Vi lever i en tid, hvor debatten om krænkelser fylder mere og mere i medierne. Hvordan har samfundet ændret sig, siden der nu er rum til at ytre sine følelser i højere grad? Og hvilken rolle spiller skammen? Sammen med dagens gæster, Inger Glavind Bo, socialpsykolog, og Lars-Henrik Schmidt, professor i filosofi, undersøger Svend Brinkmann følelsernes sociale liv. For krænkelser er der, hvor følelserne spiller sammen med omverdenen og slår gnister. Vært: Svend Brinkmann. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Brinkmanns briks

  Selvoptimering har sin pris

  I et nyt psykologiprogram lægger professor i psykologi Svend Brinkmann tendenser i samfundet, menneskelivet og sindet på briksen. Han er både skeptisk og kritisk over for selvoptimering, for hvorfor skal alting blive bedre hele tiden? Han udfordres af dagens gæster: Bobby Zachariae, professor i psykologi på Aarhus Universitet, hvor han blandt andet har forsket i hypnose, og Arne Nielsson, ti-dobbelt verdensmester i kano-roning og coach. Vært: Svend Brinkmann. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi