Live kanaler

Kulturen på P1

Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Tirsdag 20. okt. 2020

  Døden i streg - Halfdan Pisket fik fortjent stor og international hæder for sin tegnede Dansker-trilogi, der beskriver hans fars ankomst til Danmark - og derefter hans liv og død her. Nu er han klar med endnu et ambitiøst værk med og om Døden. Samfundet rocker - En tur gennem 70 års rockhistorie fortæller, hvordan vores samfund har udviklet sig. Og den anden vej har rockmusikken også påvirket vores samfund. En ny bog fortæller om rockens og samfundets fælles historie, og vi kigger i bogen sammen med redaktøren. Det brændte tøj - Hvert år brændes tonsvis af helt nyt mærketøj, og det er tøjfirmaerne selv, der står for det. Men hvorfor? Kan vi ikke bruge både tøj og ressourcer bedre ned at futte det af? Vi roder i askebunkerne efter en løsning. Gå med fred - Skuespiller Bodil Jørgensen har haft sit at kæmpe med. I en ny bog taler hun med Marmorkirkens præst Mikkel Wold om at genvinde livsmodet og finde trøst midt i sorgen og fortvivlelsen. Og i modsætning til tidens mange selvhjælpsbøger fortæller denne bog om, hvad der sker, når man opgiver at hjælpe sig selv, og opdager, at den virkelige trøst findes i ydmygheden og selvforglemmelsen. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Mandag 19. okt. 2020

  Glæden ved gabestokken: Pressemøde efter pressemøde med mænd, der siger undskyld. Spalte op og spalte ned om kendte, der har krænket. Sociale mediers kommentatorspor, der eksploderer. Vi stimler sammen foran skærmene, men hvorfor egentlig? Kulturen på P1 ser på de psykiske mekanismer, der driver interessen for vores moderne tiders gabestok. Fra tomt kontor til trækplaster: Du har et rum - ja, faktisk flere - hvor de nøgne vægge råber til hinanden hen over det tomme gulv. Om få måneder skal rummet være fyldt - både af interessante historier og genstande og af mennesker, der kommer for at se dem. Kulturen på P1 kigger indenfor i et gabende tomt kommende museum. Kunst der vil ændre verden: Der var Røde Mor, der var Solvognen og der var Jomfru Ane Band... Men det var tilbage i 1970'erne, og nu skriver vi 2020. Har kunsten mistet sin politiske kant? Hvis du mener det, er det muligvis fordi du har mistet overblikket... Men det hjælper Kulturen på P1 dig med at rette op på. Mental velvære med et par tryk: I tegneserien Radiserne solgte foretagsomme Trine psykiatrisk hjælp for 25 øre. I dag kan man pleje sit mentale velvære endnu billigere - ved at lytte til podcasts, der ligger klar på streamingtjenester som fx Spotify. Kulturen på P1 ser på et streamingfænomen, der boomer for tiden. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 15. okt. 2020

  Hvis ikke du straks afkoder nodeskriftens tegn og symboler eller kan de klassiske kompositioner til fingerspidserne, så er der hjælp på vej. Lektor ved Musikkonservatoriet Søren Schauser opdrager og quizzer værter og lyttere i klassisk musik i dagens program. Den danske video- og performancekunstner Madeleine Kate McGowan udforsker klimakrisen i et værk - en undersøgelse af det ukendte, som vi kollektivt bevæger os imod. Og så er børnesangen Baby Shark blevet til et torturredskab i et fængsel i Oklahoma. Vi ser nærmere på musiktortur som fænomen med Tore Tvarnø Lind, lektor i musikvidenskab på Københavns Universitet. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Onsdag 14. okt. 2020

  Graverjournalistikkens vilkår anno 2020: De undersøgende journalister på Berlingske stod bag hele tre afsløringer i søndags; Mads Aagaard, Innovationsfonden og Carlsberg. Men hvordan arbejder gravergruppen? Og hvordan er graverjournalistikkens vilkår i dag? Det kan du få svar på i Kulturen på P1 i dag, når vi taler med Berlingskes gravergruppechef. Verdens hippeste bydele: Det er blandt andet grim mad og naturvin, som er årsag til at Time Out Magazine har udråbt Nørrebro i København som en af de hippeste bydele i verden. Vi besøger bydelen med det blakkede ry. Portræt af Jonas T. Bengtsson: Allerede inden romanen "Fra blokken" er udkommet, er historien solgt til filmatisering. Det er den tredje roman fra Jonas T. Bengtsson som bliver til danske spillefilm. Vi får besøg af succesforfatteren. Værter Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:05
  Kulturen på P1

  Tirsdag 13. okt. 2020

  Sprogets magt: Vores sprog skaber virkeligheden omkring os, og derfor har litteraturen også et særligt ansvar. Diskussionen høres hyppigt: Skal problematiske og forældede ord lægges i graven, eller skal de bruges som et oplæg til diskussion? Og gælder der andre spilleregler, når det drejer sig om det sprog, vi lærer vores børn? Kulturen på P1 taler med to forfattere, som er aktuelle med genudgivelser - den ene ændrer sproget i sine værker, og den anden gør ikke. Danmarks bedste bager: Køber du præfabrikeret brød i supermarkedet, bake off på tanken eller et rustikt udseende brød bagt på en eksotisk melsort hos den dyreste bager i byen? Eller måske passer du godt på din surdej derhjemme? Den gode krumme hyldes i dag, hvor oplevelsessitet OpdagDanmark kårer Danmarks Bedste Bager. Vi bruger anledningen til at se nærmere på bagværkets sociale kapital. Verdens 8. vidunder: Det legendariske 'Ravkammer', et helt værelse af rav og det pureste guld fra gulv til loft, befinder sig muligvis i vores egen baghave: Østersøen. Et hold polske amatørdykkere mener nu at have fundet det i lasten af det sunkne skib "SS Karlsruhe", et tysk krigsskib, der gik til bunds under 2. verdenskrig. Ravkammerets beliggenhed har gennem tiderne skabt grobund for et utal af konspirationsteorier. Vi folder historien ud i Kulturen på P1. Vi får også besøg af skuespillere og manuskriptforfattere Mette Søndergaard Nielsen og Sofie Jo Kaufmanas, som med deres nye satiresketch "Hvorfor snakker vi ikke om mig?" tager udgangspunkt i deres egen generations selvfremstilling på sociale medier - og af skuespiller Mette Horn, som er aktuel med en bog om sit mellemlange liv. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Mandag 12. okt. 2020

  DR's kulturdirektør om sexisme: Hvem vidste hvad og hvornår? Og hvordan vil DR forhindre lignede sager i fremtiden? Henrik Bo Nielsen besvarer de mange spørgsmål, som har meldt sig i kølvandet på Berlingskes afsløringer af radiovært Mads Aagaards grænseoverskridende adfærd. Portræt af Jodel: Rygterne om Mads Aagaard har i ugevis floreret på det sociale medie Jodel. Alle er anonyme på Jodel, og det er i høj grad brugerne selv, der står for at moderere indholdet. Galt eller genialt? Vi åbner for Jodel i Kulturen på P1 i dag. Columbus' dag: Christopher Columbus ankom til den nye verden den 12. oktober 1492. Derfor bliver dagen i USA brugt til at fejre "Columbus Day". Men flere og flere kritiske stemmer melder sig ind i debatten om Columbus overhovedet var en mand man burde fejre? Vi får også besøg af Mads Brügger, der fortæller om arbejdet med sin nye dokumentarfilm. Og så åbner vi for en kunstskat, der blev efterladt til en nevø for 20 år siden, men nu bliver udgivet i bogform. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Torsdag 8. okt. 2020

  Nobelprisen i Litteratur - I dag fik vi en ny Nobelpris-vinder i litteratur. Vi ser nærmere på forfatteren - og ser også på, om den store ballade, der nærmest imploderede Det svenske Akademi, har haft indflydelse på deres valg af årets vinder. Kommentarer til Lotte Rod - Alle fra det politiske parnas til det mørkeste folkedyb har en mening om Morten Østergaard i dag. Tilbage sidder Lotte Rod, der indberettede sagen hos De Radikale, og hun kan kigge på kommentatorspor på de sociale medier, hvor hun bliver svinet til fra højre til venstre. Vi ser på, hvor stor indflydelse SoMe-reaktioner kan have på kvinders lyst og mod til at stå frem med sexisme-sager. Normstormer-jagt - Normstormerne tager ud på skoler i København og Aarhus og lærer eleverne i de større klasser at tænke normkritisk. Og den slags kræver et åbent sind. Men når det gælder Normstormernes undervisningsmaterialer, bliver der lukket. Normstormerne vil forhindre en aktindsigt, der viser, hvilket materiale, de underviser efter, men vi er gået på jagt efter det. Falch'en flyver igen - Michael Falch har gennem 40 år huseret i dansk rock - og på film. Nu er han klar med en ny udgivelse, og vi taler med ham om både den - og om hans mange år i showbizz. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Onsdag 7. okt. 2020

  Forfatterorganisationer klar til undersøgelse: Efter mange dage med beretninger fra forfattere, der har oplevet eller hørt om grænseoverskridende opførsel i bogbranchen, er Danske Skønlitterære Forfattere og Forfatterforeningen nu enige om retningslinjerne for en sexisme-undersøgelse. Men hvad er det præcis, man vil undersøge, og hvordan? Kulturen på P1 taler med Forfatterforeningens formand Morten Visby. Ode til de glemte kvinder: De levede, de lavede kunst - og de blev glemt. Nu får de revanche: I en ny forestilling trækker skuespilleren Vigga Bro de glemte kvinder i musikken frem og støver deres eftermæler af. Det sker på scenen - og det sker i Kulturen på P1. Runesten, nu med friske farver: Harald Blåtand var en konge med sans for selviscenesættelse. Så da han rejste en runesten over sig selv og sine gerninger i Jelling ved Vejle, blev der ikke sparet på effekterne. Nu har eksperter fra Nationalmuseet genskabt de farver, som tidens tand har gnavet væk fra Haralds runesten. Men hvordan kan man egentlig vide, hvilke runestens-farver der var på mode for over 1000 år siden? Kulturen på P1 stikker mikrofonen i farveladen. 50 år med Bilka: I dag for præcis 50 år siden kunne man købe vinter-hvidkål til 88 øre pr. stk. i det helt nyåbnede Bilka-varehus i Tilst nord for Aarhus. Bilka var en tordnende succes fra dag ét og ændrede danskernes indkøbsvaner, men hvordan kom det egentlig dertil? Kulturen på P1 spoler tiden tilbage til den dag, Bilka begyndte. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 57:07
  Kulturen på P1

  Tirsdag 6. okt. 2020

  Velkommen til en dag, hvor vi i anledning af Folketingets åbning sender en time mindre for at give plads til statsminister Mette Frederiksen i krydsild (15.03-16.00). fra 14.03-15.00 sender vi blandt andet. DF 25 år - I skyggen af Folketingets åbning fylder Dansk Folkeparti 25 år. Vi taler med en række folk, der på hver deres måde har været tæt på partiet, om DFs indflydelse på dansk kultur og kulturpolitik gennem årene. Filmhistorien digitaliseres - For tiden er den danske skat af gamle stumfilm ved at blive digitaliseret, så de kan ses og bruges. Vi har været en tur i maskinrummet for at lure den noget besværlige proces, når de gamle nitrat-ruller bliver digitale. Og så ser vi på noget af det meget spændende, de gamle filmruller allerede har givet os, nemlig Danmarks første stuntkvinde Emilie Sannom, der i 1910'erne og 1920'erne gentagne gange satte livet på spil i halsbrækkende stunts. Digitalt eftermæle - I sidste uge talte vi i programmet en del om, hvad man efterlader sig, når man dør. Hvad står der på ens gravsten, hvilke dele af ens livshistorie står tilbage til eftertiden. I dag ser vi på det digitale eftermæle. Altså det vi efterlader os på nettet og de sociale medier. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Mandag 5. okt. 2020

  Sexisme i bogbranchen: Længe var der tavshed, men nu vælter beretningerne frem. I Kulturen på P1 i dag står endnu en kendt kvindelig forfatter frem med sin beretning om krænkelse. Radiostation får ny medejer: Public Service-mediet Radio LOUD har et lyttertal tæt på nul - men er tilsyneladende alligevel et interessant investeringsobjekt: Berlingske-koncernen har netop købt sig ind med en andel på 40 procent. Kulturen på P1 undersøger hvad Berlingske vil med LOUD - og hvad LOUD vil med Berlingske, der også var medejer af Radio 24Syv. Museer er ude med hatten: Entreindtægter og offentlige tilskud er tilsyneladende ikke nok: Flere danske museer opfordrer nu deres brugere til at spytte ekstra i bøssen. Kulturen på P1 ser på, om museernes nye forsøg på at skrabe penge ind fungerer efter hensigten. Computerspil skaber nyt sprog: Hvis du er i tvivl om, hvad ord som "Janked", "Lowbie" eller "N00b" betyder, så er der hjælp på vej: I dag udkommer en ordbog, der oversætter begreber fra gamer-verdenen til sprog, der kan forstås af mennesker, der ikke tilbringer deres halve liv foran skærmen. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 1. okt. 2020

  Pia Juul er død - Den 58 årige forfatter Pia Juul er død. Pia Juul debuterede i 1985 med digtsamlingen "Levende og Lukket", og siden har hun udgivet en lang stribe bøger og vundet flere priser for sine udgivelser. Siden 2005 har hun været medlem af Det danske Akademi. Vi tegner et portræt af Pia Juul. Endnu en forfatter står frem - Forleden stod Dorthe Nors som den første danske forfatter frem og fortalte om den sexisme, hun havde oplevet i den danske bogbranche. I dag står endnu en forfatter frem, og hun kan samtidig fortælle, at hun forgæves har forsøgt at få sexismen på dagsordenen i sin forfatterforening, siden #MeToo-bølgen startede for tre år siden. Vikingeskibet verden vil se - En tre minutter lang video fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde - baseret på 15 år gamle optagelser, hvor skibsbyggere laver en skibsside - er gået viralt. Sådan rigtig viralt. Over 30 millioner mennesker har set videoen i de seneste uger, og det er lidt af et mysterie....måske. for måske rammer videoen bare lige ned i noget, verden har brug for. Vi taler med museet og med en mand, der lever af at lave de videoer og reklamer, der rammer plet. Værter: Karen Secher og Jesper Dein

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Onsdag 30. sep. 2020

  Klassisk musik kun af mænd: De værker, som landsdelsorkestret Copenhagen Phil har tænkt sig at opføre i den kommende sæson, har én ting til fælles: De er alle komponeret af mænd. Er der for få kvindeligt komponerede kvalitetsværker på nodehylderne eller er årsagen musikalsk vanetænkning? Kulturen på P1 stikker næsen i partiturerne. Eventbranchen går i rødt: I aften vil en stribe af kulturens bygninger blive badet i lys - ikke kun i Danmark, men over store dele af kloden. Lyset er rødt, men for afsenderen ser det virkelig sort ud: Coronaen har stort set lukket eventbranchen ned. Kulturen på P1 er med, når de røde lamper rigges til. Feriepengene i fryseren: Det føles næsten som at få en gave, men faktisk er det jo vores egne penge, vi nu kan ansøge om at få udbetalt i utide. Hvad er historien bag feriepengene, og hvordan gik det overhovedet til, at vi danskere fik ikke kun ret men pligt til at holde ferie? Kulturen på P1 ser tilbage på en tid, hvor man som arbejder skulle være glad, hvis man fik lov til at holde fri om søndagen. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Tirsdag 29. sep. 2020

  Forfatter om sexisme - I går kunne vi fortælle, at den danske forlagsbranche opfordrer sine medlemmer til at undersøge sexisme. I dag står forfatteren Dorthe Nors frem i vores program og fortæller både om, hvad hun har hørt, hvad hun har set - og hvad hun selv har oplevet. Og så taler vi med forfatternes organisation om, hvad der kan gøres. Litterær maskine - Forskere på Aarhus Universitet har fået penge til at udvikle en kunstig intelligens, der kan 'læse' alle de manuskripter, vordende forfattere sender ind til forlagene. Og kodet med forskellige parametre kan den så vurdere, hvor stor chance for succes, et manuskript har. Og det er en kendt sag, at forlagene får langt flere manuskripter, end de nærmest kan overkomme at læse igennem....men er det virkelig vejen frem? Forsker og forlagschef taler visioner og farer i dag. Tegner til koranen - Da Kåre Bluitgen for 15 år siden ikke kunne finde en tegner, der ville tegne Muhammed til hans bog, lavede Jyllands-Posten sin Muhammed-tegnings-kampagne. I vores program i går kunne Bluitgen så fortælle, at han har haft tilsvarende svært ved at finde en tegner til sin nyudgivne udgave af koranen. Men han fandt en - Bosch Fawstin - amerikansk tegner, der selv er vokset op i et muslimsk hjem, men som i dag bruger al sin tegnekraft til at tage afstand fra Islam. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Mandag 28. sep. 2020

  Muhammed i streg igen: I denne uge er det 15 år siden, at Jyllands-Posten offentliggjorde 12 satiriske tegninger af Islams profet Muhammed - og udløste Danmarks største internationale krise siden 2. Verdenskrig. Og netop på mærkedagen udkommer en illustreret udgave af Koranen på dansk med tegninger af blandt andet profeten. Ophavsmanden er journalisten Kaare Bluitgen, der var en central figur under Muhammed-krisen ... Kulturen på P1 interviewer ham og undersøger, om de nye tegninger har potentiale til at starte endnu en runde muslimsk raseri kloden rundt. MeToo i bogbranchen? Det sker i mediehusene, det sker på Christiansborg og det sker på hospitalernes lægekontorer: Historierne om sexistiske overgreb vælter frem i branche efter branche. I dag undersøger Kulturen på P1, hvordan det står til i de virksomheder, der leverer fyldet til din bogreol: Forlagsbranchen. Reelle hensigter og hjemlig hygge: De dage er forbi, hvor kontaktannoncer var fast ingrediens i dagens avis. Men de skal ikke gå i glemmebogen, mener Leila Vestgaard, der har samlet på kontaktannoncer i mere end 30 år og nu udgiver et udvalg af dem i bogform. Kulturen på P1 bladrer i fortidens dating og ser på, hvordan datidens formuleringer ville klare sig i nutidens Tinder-univers. Sådan vil vi huskes: At gå og gruble over hvad eftertiden skal huske os for, når vi ikke er her længere, kan synes en lidt dyster beskæftigelse. Men et nyt projekt indsamler vores eftermæle-tanker - og omformer dem i sidste ende til et teaterstykke. Kulturen på P1 lægger vejen forbi kirkegården. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Torsdag 24. sep. 2020

  Druk - Vi har selv varmet op til Thomas Vinterbergs nye film 'Druk' gennem ugen, hvor vi blandt andet har talt med en hjerneforsker om det virkelig kan passe, at hjernen fungerer bedre med en lille promille i blodet (det gør den!). i dag er der så endelig premiere på filmen, der også har fået den utaknemmelige opgave at skulle trække et corona-modvilligt publikum i biografen igen. Vi anmelder filmen. Kærlighed i coronaens tid - Det er ikke nemt at være single og gå på dates, når samfundsdagsordenen lyder på mundbind og afstand. Nogle har droppet det helt og ligger i stedet i ske med Netflix, mens andre forsøger at date så normalt som muligt. Vi er taget på dobbeltdate med et par rutinerede datere for at høre, hvordan man dater i coronaens tid. Kvinde, kend din talegave - Forskning viser, at vi finder det mere naturligt, når mænd står på en talerstol end kvinder. Sådan er vi opdraget gennem 100 år, og det sætter sig spor. Men faktisk kan kvinder benytte sig af alle de forestillinger, vi har om køn, til at levere bragende taler. Og vi giver omridset af en opskrift i dag. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:05
  Kulturen på P1

  Onsdag 23. sep. 2020

  Corona-skeptiske sange: En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at danskernes corona-skepsis er stigende. En tendens der også kan spores blandt kulturpersonligheder og musikere. I Nordirland kører debatten også på højtryk, fordi Sir Van Morrison er klar til at udgive hele tre nye protestsange mod myndighedernes corona-fascisme. Fra frygtelig kvinde til androide: Den danske skuespiller, Amanda Collin, er brudt igennem på den internationale scene med hovedrollen i Ridley Scotts nye tv-serie Raised by Wolves. Amanda Collin er gæst i Kulturen på P1 i dag. Tegnsprog for alle: Tegnsprogstolkning er blevet en fast del af corona-pressemøderne, men selvom tegnsproget er blevet mere synligt, så er sproget under pres, og der er stadig meget at kæmpe for. I anledning af FN's internationale dag for tegnsprog får vi besøg af én af de faste tolke på pressemøderne og landsformanden for danske døve, der er årsag til at pressemøderne overhovedet bliver tolket. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:57:00
  Kulturen på P1

  Tirsdag 22. sep. 2020

  Instruktive tegneserier - Vi har spottet en trend. Indenfor de seneste par uger er der kommet en lille håndfuld tegneserier/graphic novels, der alle sammen henvender sig primært til store piger og unge kvinder. Og fælles for dem er, at de er ret instruktive. Om hvad feminisme er, og om hvordan kroppen fungerer. Men kan man fange disse unge læsere med tegneserier. Vi har skaberen af Orgasmebogen i studiet. Egne anmeldere - Golden Days byder hvert år på en masse arrangementer og talks, hvor man dykker ned i historien, og festivalen får som regel pæn opmærksomhed. Der er foromtaler af temaer og arrangementer, men der er aldrig anmeldelser af de begivenheder, der finder sted. Derfor har golden Days nu selv stablet et anmelderkorps på benene, og chefen for det hele kommer i studiet sammen med en af disse anmeldere. Æres-Reumert - I går modtog skuespiller Tommy Kenter Reumert-komiteens ærespris for sit lange virke i dansk teater. Vi fejrer Tomme Kenter med hans egne ord - en snak om hans opvækst og vej til teatret. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Mandag 21. sep. 2020

  Viborgs vej til UNESCO: Mange års arbejde kulminerer i dag, hvor Viborg kan fejre at byen er blevet udpeget som "UNESCO Creative City". Det er især oprettelsen af animationsskolen for mere end 30 år siden, der har skubbet byen ud på det kreative eventyr. Men hvad betyder det at blive optaget i det fine UNESCO-selskab? Museumsdirektør indtræder i Dansk Erhvervs bestyrelse: Det er første gang i Dansk Erhvervs historie, at en museumsdirektør får plads i bestyrelsen. Det er blandt andet kulturlivets coronaudfordringer, som kræver en stærkere stemme. Direktør Ulla Tofte er gæst i studiet i dag. Tape Art Festival i Køge: Malingen er skiftet ud med tape, når en gruppe af internationale kunstnere udsmykker byens mure og gavle. Tape Art er en nyere kunstgenre, med rødder i Berlin, men nu er kommet til Danmark og har fået sin egen festival. Vi sender direkte fra Køges klisterkunst i Kulturen på P1 i dag. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 17. sep. 2020

  Kommunale kulturkroner - Der er kæmpe forskel på, hvor mange penge de danske kommuner bruger på kulturen. Nye tal giver nye kommuner i både top og bund af kulturstøtten, og vi taler med borgmestrene fra begge ender af skalaen om, hvorfor de har prioriteret, som de har. Forlag ansætter i bundter - I en tid, hvor bogforlagene ellers er i stor krise og fyrer mange ansatte, laver Lindhardt & Ringhof en massiv oprustning, hvor de nu ansætter mindst 40 nye medarbejdere. Vi taler med forlaget om, hvordan alle disse nye ansatte skal give ny vækst på et forlag i en hårdt trængt branche. Teaterkyssets endeligt - OK, det er måske at overdrive at kalde det teaterkyssets endeligt, men lige nu skal skuespilleres læber altså ikke komme for tæt på hinanden. Og det giver udfordringer på teatrene, hvor corona-restriktioner og scene-fysik går dårligt sammen. Og så må scener stryges eller skrives om. Vi taler med et par af teatrene om deres nye udfordring. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Onsdag 16. sep. 2020

  Stor dag for dansk musikeksport: En stribe danske bands og solister får i dag chancen for at vise sig frem på en stor, international musikfestival, der i modsætning til næsten alle andre 2020-festivaler IKKE er aflyst. Kulturen på P1 kigger sydpå mod Hamburgs Reeperbahn Festival, der i år har et særligt Danmark-fokus - og ser blandt andet på, hvordan arrangørerne forsøger at sikre, at festivalen bliver en fest og ikke en smittebombe. Bisse i corona-humør: For de fleste i kulturlivet har coronapandemien betydet aflysninger, ærgrelser og økonomisk nedtur. Men for musikeren Thorbjørn Radisch, alias Bisse, har Covid-19 også været en inspiration - til at skabe en musical og et musikalbum. Kulturen på P1 tjekker ind på Hotel Corona sammen med Bisse. Liv på Venus gennem tiderne: Det har vakt stor opsigt, at et hold astronomer mener, at der kan gemme sig liv i planeten Venus' giftige atmosfære. Men faktisk er det jo langt fra første gang, vi hører om levende væsener på Jordens naboplanet: Kulturen på P1's rumskib tager dig med på en rejse gennem myter, fantasier og konspirationsteorier om liv på den ugæstfri klode med det smukke navn. Personfølsom musik: Nogen spiller efter noder. Men komponisten og kunstneren Niels Lyhne Løkkegaard har helt andre tegn i sit partitur: Han omsætter danskernes Nem-ID-koder til toner. Lyt med, når Løkkegaard udbasunerer Kulturen på P1's medarbejderes personfølsomme data gennem sin blokfløjte ... Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Tirsdag 15. sep. 2020

  Nye toilethuse på danske rastepladser: Mindre svineri og graffiti. Forsøg med et nyt toiletdesign har vist overraskende gode resultater, og derfor bliver de nye toilethuse nu opstillet over hele landet. Vi får besøg af arkitekten bag designet. Tre år med trykkefrihed: Danmark var det første land i verden, der indførte trykkefrihed i 1770. Det varede dog kun i tre år og gik hårdt ud over dem, der indførte det. Få hele historien når én af forfatterne til et nyt, stort værk besøger Kulturen på P1 i dag. Kulturhusenes betydning: En ny undersøgelse dokumenterer for første gang, hvilken betydning de kulturelle samlingssteder har for lokalområdet. Der er et uudnyttet potentiale, som også kan være med til at løse nogle af de udfordringer som coronakrisen giver kulturlivet. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Mandag 14. sep. 2020

  Sexchikane i historisk perspektiv: Både sociale og andre medier gløder efter at flere end 1600 kvinder fra mediebranchen har skrevet under på et støttebrev til tv-værten Sofie Linde, som har fortalt om sex-krænkelser. Kulturen på P1 vender kikkerten 180 grader og kigger bagud mod tidligere tiders krænkelser. Næste års kulturbegivenheder på vippen: Nu gik det lige så godt med coronatallene. Kulturens arrangører begyndte at ånde lettet op .. og så fik virussen pludselig fat igen. Nu følger aflysning på aflysning. Kulturen på P1 ser på spildt arbejde, 2021-udsigter for de store festivaler .. og et kulturprojekt, der går nye veje for at kunne give en corona-sikker oplevelse. Dansk koloni-jubilæum: I disse dage for 400 år siden sejlede det danske admiralskib Elephanten i havn i det sydlige Indien og grundlagde den danske handelskoloni Trankebar. Kulturen på P1 ser på det danske møde med de fremmede - og på Danmark som kolonimagt i Indien. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:57:00
  Kulturen på P1

  Torsdag 10. sep. 2020

  Ny sang til bålet - der er meget natur i disse dage. I DRs sendeflade, i institutioner, på skoler og gennem organisationer bliver hele Danmarks befolkning inviteret ud i naturen. Men hvad med kulturen i naturen? Er der nok af det? Vi vil gerne putte lidt mere kultur i puljen, så vores shelter-korrespondent har inviteret en af Danmarks store troubadourer til en aften ved bålet med en enkelt opgave: Skriv os en ny bålsang. Tatoveringens farlige farver - Flere tusinde stoffer i tatoveringsblæk bliver nu forbudt af EU. Og det er ganske givet godt for de kommende, nålmalede kroppe. Men hvad betyder det for tatovørerne? Vi tager på besøg hos en tatovør og forhører os. Selvportrætter - En ung kunstner har taget selfies af sig selv i 680 dage. Det startede den dag, hun begyndte på antidepressiv medicin og fortsatte blandt andet under graviditet. Nu er billederne udstillet, og vi skridter den lange selfie-væg af og taler med kunstneren. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Onsdag 9. sep. 2020

  Corona-læsevaner opgjort: Da første covid-19-bølge ramte Danmark i foråret, lukkede bibliotekerne - og danskernes læsevaner ændrede sig fra den ene dag til den anden. I dag viser en statistik for første gang, hvad der skete derefter. Kulturen på P1 går på biblioteket for finde ud af, om coronaen har haft varig betydning for, hvad og hvor meget vi læser. Krigsforbrydelse på dansk jord: Den 5. maj 1945 blev 11 tyske soldater henrettet i Sønderjylland - af deres egne og EFTER at Tyskland havde overgivet sig. I dag mindes de døde soldater både syd og nord for grænsen. Kulturen på P1 fortæller et stykke meget lidt kendt dansk-tysk krigsforbrydelseshistorie. Multitalent i det filosofiske hjørne: Hun kan spille alt fra bøvet roadie til narkomanmor, hun kan fremkalde både latter og tårer - og går heller ikke af vejen for at dirigere et symfoniorkester. I dag tjekker skuespilleren, entertaineren og komikeren Søs Egelind ind i Kulturen på P1s radiostudie og filosoferer om frihed, fællesskab - og alderdom. Epidemi på Statens Museum for Kunst: Der er masser af virus, bakterier og pandemier på Danmarks nationalgalleri - men de smitter ikke. Museumsfolkene har været i magasinerne for at finde billeder, der viser hvordan tidligere tiders sygdomskatastrofer satte spor i kunsten. Se billederne i radioen - i Kulturen på P1. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Tirsdag 8. sep. 2020

  Nye blikke på USA: Der bliver udgivet en række danske bøger om USA og Trump op til det amerikanske præsidentvalg. Vi har sat to forfattere sammen, der med hver sin faglighed giver et indblik i det amerikanske samfund og kultur. USA-korrespondent Jesper Steinmetz og forfatter Stig Dalager fortæller om deres nye udgivelser i Kulturen på P1 i dag. Hvem er omfattet af de nye lokale forsamlingsforbud? Sundhedsminister Magnus Heunicke har ændret forsamlingsforbuddet fra 100 til 50 personer i 18 kommuner. Hvad kommer det til at betyde for kulturlivet i de 18 kommuner? Kulturen i naturen: I 2020 har DR fokus på den vilde danske natur. I denne uge har vi sendt en reporter i shelter. I dag får hun både besøg af en naturterapeut og en filmkomponist, der bruger naturens lyde til at skabe filmmusik. Vi tegner også et portræt af grafikeren Palle Nielsen. Per Juul Carlsen fortæller om en dansk premierefilm på filmfestivalen i Venedig, og så kan du høre dette års Shortdox-vinder. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:15:53
  Kulturen på P1

  Mandag 7. sep. 2020

  Kunstnerløn på museer - På mange museer rundt i landet har kunstnerne ikke fået rigtig løn for deres arbejde. Typisk har de fået et klap på skulderen eller en gave fra museumsshoppen, men nu skal det være anderledes. Organisationen Danske Museer og Billedkunstnernes Forbund har lavet en fælles aftale om, hvad en kunstner skal betales for at lave værker til museerne. Vi ser på aftalen - og om det er realistisk, at museerne kommer til at følge den. Shelter-tur - Der er dømt natur over hele linjen i de næste par uger, når DR sammen med en række organisationer, foreninger og beboere omdanner, gendanner eller bare besynger den danske natur. Og vi vil ikke stå tilbage, så vi har i ugens anledning udnævnt vor egen shelter-korrespondent, som hver dag vil levere historier fra sit sted i det grønne. Ungarns teater- og filmuniversitet er besat - Studerende på Ungarns teater- og filmuniversitet har besat deres uddannelsessted. Det sker i protest mod præsident Viktor Orbans beslutning om at privatisere stedet og give de ledende stillinger til sine venner. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Torsdag 3. sep. 2020

  Varmluftsstrategi for begyndere: Per Helge Sørensen er tidligere embedsmand og strategimedarbejder, men de sidste mange år har han i stedet udstillet det absurde arbejdsliv i sine forestillinger "Djøf med Løg(n)". Nu har han skrevet en bog om, hvorfor topchefer blander sig for meget, og den taler vi med ham om hos Kulturen på P1. Repræsentation i filmbranchen halter: På trods af mange velvillige initiativer er der stadig udfordringer med repræsentationen af minoriteter i den danske filmbranche. Ph.d. Tess Thorsen giver et indblik i branchens beslutnings- og produktionsprocesser. Musikskolerne skal lære af idrætslivet: Næsten 90 procent af alle børn er involveret i sport og idræt, mens omkring 7 procent af alle 7-16-årige kommer på musikskole. Vi taler med Michael Bojesen, bestyrelsesleder i Statens Kunstfond om, hvor musikskolerne kan lære af idrætten. Andet: Vi skal også forbi Skivemødet, der vil sætte lokalområder på det kulturelle Danmarkskort, Den Danske Ordbog, der mister tilskud i finanslovsforslaget for 2021, og så taler vi med en jazzmusiker, der på sit debutalbum har fået 12 digtere til at sætte ord på musikken. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Mandag 31. aug. 2020

  Kulturen i finanserne - Regeringens finanslovsforslag blev præsenteret i dag, og vi ser nærmere på forslagets konsekvenser for landets kulturliv. Udlændingestramning rammer kreative skoler - Det går hårdt ud over nogle kreative skoler, at regeringen har besluttet, der ikke længere vil blive givet 2-årige studievisa til studerende udenfor EU. Vi taler om konsekvenser med en af de berørte skoler. Sangtræning - Måske har du set ' Syng med! Fra skrål til skønsang' på DR1. Her skal sangcoach Katrine Muff Enevoldsen lære folk uden mange toner i livet at synge. I dag besøger sangcoachen vores studie og tager et medlem af redaktionen under behandling. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 27. aug. 2020

  Ulovlige danske film på YouTube: Danske spillefilm bliver uploadet til YouTube af brugere, der ikke har rettigheder til at dele filmene, men hvem har ansvaret for at fjerne dem igen? Vi tager debatten med Jørgen Ramskov, direktør hos Producentforeningen og Jesper Vangkilde, kommunikationschef hos Google Danmark. Søde Preben Kristensen er ond: 17. september er der musicalpremiere på Oliver!, som er et af musicalhistoriens hovedværker baseret på Charles Dickens' udødelige roman Oliver Twist om livet på samfundets bund. Preben Kristensen har en af hovedrollerne og er i studiet i dag. Ny bog om Danmarks nye landstræner: Journalist og forfatter Morten Glinvad har fulgt Kasper Hjulmand i tiden op til ansættelsen som dansk landstræner sidste år. I den tid skulle Hjulmand lære identiteten at kende i det land, han fra i næste uge skal repræsentere sammen med resten af den danske fodboldtrup. Glinvad og Hjulmand er i studiet. Kunstfotograf bliver ny leder af skandaleramt skole: Fryd Frydendahl er ny konstitueret leder af fotoskolen Fatamorgana. Hun fortæller, hvordan skolen skal drives videre efter et dramatisk forår med massiv kritik af skolens daværende leder. Andet: Filmprisen SVEND blev uddelt i aftes, videokunstfestivalen FOKUS fylder 10 år og Per Juul Carlsen fortæller om sine forventninger til Filmfestivalen i Venedig. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Onsdag 26. aug. 2020

  Et splittet kulturministerie? Radikale Venstre er utilfredse med Kultministeriet og foreslår at adskille kunst og idræt. Tidligere kulturministre er uenige. De mener, at Kulturministeriet skal styrkes. Vi tager debatten i Kulturen på P1 i dag. Kvinder i OPGØR: Kunstmessen CHART Art Fair har i løbet af foråret skabt debat og vrede, fordi der udelukkende udstilles værker af kvinder på dette års messe. Nu åbner CHART Art Fair og opgøret mod en skæv kønsfordeling på det danske kunstmarked fortsætter. 34 kvindelige og ikke-binære studerende på Kunstakademiet har overtaget Kunsthal Charlottenborg i protest med udstillingen OPGØR. Tenet får biografpremiere: Biograferne står midt i en historisk krise. De er fejlagtig blevet udeladt i regeringens hjælpepakker, og de amerikanske storfilm har ladet vente på sig. I dag er der premiere på den film, der skal redde hele branchen Christopher Nolans spionfilm Tenet. Per Juul Carlsen anmelder filmen i programmet i dag. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Tirsdag 25. aug. 2020

  Søren Kierkegaard i den amerikanske valgkamp: "Troen seer bedst i Mørke". Joe Biden er storfan og har flere gange citeret den danske filosof. Citatet stammer fra Lidelsernes Evangelium, som vi nærlæser i Kulturen på P1 i dag. Nye kulturvaner under coronakrisen: Danmarks Statistik har de sidste to år undersøgt danskernes kulturvaner. I dag bliver den nyeste statistisk offentliggjort. Den første som er lavet under Coronakrisen, og den viser - ikke overraskende - store ændringer i vores kulturforbrug. Besættelsesmuseet genåbner: Efter en omfattende renovering af Gestapos jyske hovedkvarter i Aarhus, er Besættelsesmuseet igen klar til at fortælle historien om den tyske besættelse under 2. Verdenskrig. Museets leder og udstillingsansvarlig er gæst i studiet i dag. Vi fejrer også Sean Connerys 90-års-fødselsdag, tester en ny interaktiv tegneserie-app, og så får vi besøg af mangeårig ARoS-direktør, Jens Erik Sørensen, der springer ud som kunstner. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Mandag 24. aug. 2020

  Biografer kæmper for overlevelse: Formålet med Filmloven er "at fremme filmkunst, filmkultur og biografkultur i Danmark." Alligevel mener kulturministeren, at biografernes krise er en sag for Erhvervsministeriet. Hvor har biograferne hjemme? Det forsøger vi at finde ud af i dag. Bare bryster og armhulehår: Denne sommer har budt på ny bademode på strande og havnebade. Men hvorfor vælger flere og flere unge kvinder at droppe bikinitoppen og skraberen? Vi ser nærmere på den nye tendens og kropspositivismebølgen. Charanga - ny musikundervisningsplatform: Ambitionen er at højne kvaliteten af musikundervisningen, når organisationen Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner lancerer et nyt musiktilbud i dag. Helt gratis. Uden ventelister. Vi får også besøg af skuespiller Laus Høybye. Vi tegner et portræt af forfatter Ta-Nehisi Coates, og så kan du komme med på rejse til Polen - hjemme fra sofaen. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 20. aug. 2020

  Kortfilm i Odense - siden 1975 har der været festival for kortfilm i Odense, og det kan en corona-epidemi ikke stoppe. Det hele bliver noget mindre fysisk og noget mere digitalt - og så byder programmet på 129 spritnye kortfilm. For dem der ikke kan få nok, er der tilmed en ny streamingtjeneste OFFstream, hvor man også kan se 150 af de film, der tidligere har været på festivallen. VR-museum på hospitalet - bliv indlagt og gå på museum. På Odenses Universitetshospital kan patienter snart få en virtual reality-tur og værker fra Brandt's, når de ligger i sygesengen. Men ambitionerne er større. For eksempel skal det også være muligt at gå til koncert - og man skal kunne invitere familien med. Hør om det nye tiltag i dag. Det er råt for usødet, når teaterforestillingen Tyk inviterer publikum ind i en ung, tyk kvindes dagbogs-overvejelser. Det er skyld og skam og svigt - og en ubændig trang til at springe ud af tyk-skabet og i stedet have det godt i sin krop. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Onsdag 19. aug. 2020

  American Dirt udkommer på dansk: Den har fået fremragende anmeldelser og toppet bestsellerlisterne. Men American Dirt har også skabt heftig debat i USA. For må en privilegeret amerikaner egentlig skrive om mexicanske indvandrere? Vi læser "Jordens salt" i Kulturen på P1 i dag. Årets sommerhit: Flere af landets pladeselskaber har en klar strategi for at skabe soundtracket til din sommer. Men hvad skal der til for at lave et ægte sommerhit? Og hvad er denne sommers største danske hit? Kulturmødet Mors bliver digitalt: Det er 8. gang, Kulturmødet Mors bliver samlingssted for samtaler og debatter om kunst og kultur. Denne gang dog i et digitalt format, som alle kan få adgang til hjemme fra sofaen. Kulturmødets direktør er gæst i studiet i dag. Vi får også besøg af forfatter Niviaq Korneliussen, der er aktuel med en ny roman om selvmord i Grønland. Vi tegner et portræt af Bertel Thorvaldsens glemte skulptursamling, og så varmer vi op til arkitekturbiennalen i Venedig 2021 sammen med kuratoren for det danske bidrag. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Tirsdag 18. aug. 2020

  True Crime-ish - mordet på Erik Klipping i Finderup Lade er stadig uopklaret. Og nogle vil måske mene, at sporene efter 700 år er ved at være lidt kolde. Men mystikken omkring mordet er der stadig - og lysten til at opklare det. Lige nu kan man gå til mordet på to nye måder. Enten ved at leve sig ind i en ny bog om nogle nutidige unge, der må tilbage i tiden og opklare mordet. Eller man kan leve detektivdrømmen ud med et gådespil i Viborg, hvor man vandrer rundt i byen og løser gåder for at komme tættere på mordets opklaring. Fodbold for de kloge - et nyt fodboldmagasin er renset for resultater og referater. I stedet tager MÅL fat på at komme tættere på, hvorfor fodbold kan tryllebinde så mange uanset alder og klasse. Med digte, filosofiske analyser, romanuddrag og mere fra samme skuffe hyldes verdens største sport på en anden måde. Børnekulturen hitter - de seneste uger har vi her på programmet kunnet fortælle om, hvordan store firmaer opkøber populære børneshows på Youtube og børnesange-musikere får kontrakt hos store pladeselskaber. Så børnene er (igen) ved at blive et stort fokusområde for den kommercielle del af kulturlivet. Hvorfor lige nu? Vi søger en forklaring. En stor og farlig hund - Det ny Teater skal lave musical om Oliver Twist og til den forestilling er de på udkig efter en hund. Den skal være stor og frygtindgydende at se på, men samtidig være blid som et lam og trofast som Lassie. Vi tog med til hunde-audition for at hilse nærmere på de - helt sikkert - ufarlige dyr. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Mandag 17. aug. 2020

  Person, woman, man, camera, TV: Donald Trump fremhævede sig selv som et geni i et interview med FOX News for knap en måned, fordi han kan huske fem ord i en bestemt rækkefølge. På sociale medier bliver der gjort tykt grin med præsidenten, og nu kan man også købe T-shirts med de fem ord. Men har Trump en pointe? Er det svært at huske fem ord? Vi tester hukommelsen i 'Kulturen på P1' i dag. Genåbning fase 4: Der er endnu ikke en færdig køreplan for genåbningen af kulturlivet. Ifølge den nye aftale skal kulturministeren og erhvervsministeren sammen med "de relevante sektorpartnerskaber og aftalepartierne se på, om der sundhedsmæssigt forsvarligt kan ske yderligere genåbning af spillesteder, professionel idræt, breddeidræt og kulturarrangementer". Men hvad betyder det? Og hvad er det konkret politikerne vil gøre nu? Det forsøger vi at finde ud. Popsi og Krelle: Pladeselskaberne satser på udgivelser til børn. Duoen Popsi og Krelle er blevet stjerner på YouTube ved bl.a. at synge "Mariehønen evigglad" og "Hjulene på bussen", og nu har de netop tegnet pladekontrakt med et af landets største pladeselskaber. Popsi og Krelle er gæster i studiet i dag. Vi får også besøg af forperson for Copenhagen Pride Lars Henriksen, og så kan du høre om The Beatles' allerførste koncert den 17. august 1960. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 13. aug. 2020

  Festuge aflyst - efter et hårdt politisk pres er festugen i Aarhus i dag blevet aflyst. De store smittetal i Smilets By har været den afgørende faktor. Vi jagter kommentarer og reaktioner fra Aarhus. Sommer-Danmark - sommerferien er ovre, og det er nu tid til at se lidt på, hvordan vi har ageret som turister i eget land. Hvor meget har vi besøgt museerne, og hvorhenne i landet har vi været. Ved hjælp af mobilmaster og god, gammeldags research giver vi en slags overblik. Musikstafet - vi er nået til fjerde og sidste runde i vores musikstafet. For efter Nicklas Sahl i tirsdags fortolkede den elektroniske producer og sanger Lydmor, er det i dag hendes tur til at give sin version af jazz-sanger Sinne Eegs nummer 'The Streets of Berlin'. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Onsdag 12. aug. 2020

  Hvor er fremtidens tøj? Mælkegarn og algetekstiler var nogle af de nye materialer vi fortalte om på P1 under modeugen for fem år siden. Materialer som kan være med til at gøre modeindustrien mere bæredygtig. Men her fem år senere er det stadig bomuld og polyester der dominerer i butikkerne og til den igangværende modeuge. Hvor blev de nye bæredygtige materialer af? Det forsøger vi at finde ud af i Kulturen på P1 i dag. Om natten lyver jeg aldrig: En ny fiktionsserie på DR3 skaber debat i LGBTQ-miljøer. Serien får kritik for at være unuanceret og klichéfyldt. Vi får besøg af seriens manuskriptforfatter og redaktør i dagens program. Dansk blues anno 2020: I aften uddeles "Danish Music Awards Blues". Blues er en traditionsrig genre, som står i skyggen af rock og jazz, men i dag guider vi til den bedste blues og der er meget mere at komme efter end aldrende mænd med guitar, fedora og solbriller. I dagens program får vi også besøg af skuespiller Rikke Bilde og filminstruktør Christina Rosendahl og så fortæller vi om genopdagelsen af Astrid Ehrencron-Kiddes forfatterskab. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Tirsdag 11. aug. 2020

  Joy er ikke alene - i dag fylder kulturminister Joy Mogensen 40 år. Og nu er hun blevet skældt meget ud for sin manglende indsats og gennemslagskraft, så vi giver hende en gave. Et fællesskab. For Joy er ikke alene. Kulturministrene i både Sverige og Norge lider nemlig også under sønderlemmende kritik. Vi ridser sagerne op i den udskældte kulturminister-klub. Dansk ungdomshus i Kiev - nu skal unge ukrainere for alvor stifte bekendtskab med dansk kultur og dannelse. Dansk Kulturinstitut og Dansk Ungdoms Fællesråd skal sammen åbne et ungdomshus i Kiev, og her skal ukrainerne så selv være med til at skabe kulturoplevelser og debatter osv. Men hvad er det helt præcis, vi kan give dem? Og er de parate til at tage i mod? Beiruts kulturliv sprængt - snart 200 døde og mange tusinde sårede. En by, der lige nu er i oprør, og en regering, der er på vej til at gå af. Beirut er på den anden ende. Og i den del af byen, der blev hårdest ramt af eksplosionen, lå mange af byens museer, gallerier, cafeer og andre kreative samlingssteder. Vi ser på den del af byen gennem øjnene på en dansker, der selv bor i området og derfor var få hundrede meter fra eksplosionens epicenter. Værter: Tore Leifer og Karen secher.

  Kultur
 • 1:26:16
  Kulturen på P1

  Mandag 10. aug. 2020

  Kritik af dansk e-sportsvirksomhed: Flere organisationer kritiserer den delvist statsejede virksomhed, Blast, for et nyt partnerskab med Saudi-Arabien. Virksomheden er en af de største arrangører af e-sportsturneringer i verden, men er de med til at legitimere et undertrykkende regime? Ja, mener organisationen Play the Game. Afhøringslokaler i nyt design: Vi kender afhøringslokalerne fra film og tv-serier. Et bord og to stole i et ellers tomt lokale. Men det er ikke et miljø, der skaber tryghed, når fx voldtægtsofre skal afhøres. Det forsøger Københavns Politi at gøre noget ved og har nydesignet et af deres afhøringslokaler. Kom med indenfor i Kulturen på P1 i dag. Kultur som løftestang for beskæftigelse: Med inspiration fra "Kultur på recept" vil Helsingør kommune forsøge at bruge kultur til at få udsatte unge i arbejde. Kultur har en positiv effekt mod angst, stress og depression, det ved vi fra evalueringen af Kultur på recept-projektet, men kan kultur også få flere i arbejde? Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 6. aug. 2020

  Exit eskimo - det handler ikke kun om is. Det handler om, hvordan vi taler om vores egen fortid som kolonimagt. Og hvilke ord vi bruger. På Nationalmuseet er man nu i gang med at forberede en udskiftning af ordet eskimo, når inuitterne på Grønland bliver omtalt. Vi har været med rundt på museet og spottet det forbudte ord. Hiroshima 75 år - i dag for 75 år siden sprang 'Little Boy' over Hiroshima, og verden blev aldrig mere den samme. I dag husker vi tilbage på dagen dengang og taler om, hvordan den første atombombe ændrede alt fra våbenkapløb og verdenspolitik over menigmands frygt og skabte nye typer af film og fortællinger. Musikstafetten - det kan blive helt magisk eller gå grueligt galt, når musikere fortolker numre i andre genrer end deres egen. I vores musikstafet sætter vi netop musikere til at fortolke hinandens numre, og efter jazz-sanger Sinne Eeg tirsdag fortolkede rocksanger Mattias Kolstrup, så er det i dag Mattias, der selv skal i ilden. Han skal nemlig give sin version af Nicklas Sahls store pophit 'Four Walls'. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Onsdag 5. aug. 2020

  Mangel på fribyer: I dag bliver digteren Aaiún Nin udvist af Danmark og hjemsendt til Angola, efter at hun har fået afslag på asyl. Aaiún Nin frygter forfølgelse i Angola fordi hun er homoseksuel, og har også søgt om at blive friby-forfatter, men der er stor mangel på fribyer. Danmark har i øjeblikket kun to fribyer, mens Norge og Sverige har henholdsvis 17 og 24 fribyer! Hvorfor har vores nabolande så mange flere fribyer end os? Cirkusartisternes udfordringer: Når europæiske cirkusartister lever som nomader, kan det give praktiske udfordringer - for eksempel er det svært at få oprettet en bankkonto i Danmark, som vi i sidste uge fortalte her i programmet. Men livet som nomade er også et valg - og for nogen et kald. Kulturen på P1 har været i cirkus og mødt en 7. generations cirkusartist, der lever sit liv lidt anderledes end de fleste danskere. Youtube er blevet voksen: Vreden og panikken spredte sig, da den danske musik i fredags begyndte at forsvinde fra Youtube. Kulturen på P1 har dækket sagen fra flere vinkler, og selvom konsekvenserne er store for mange, så er den det ikke nødvendigvis for nye musikere, der vil bryde igennem. Youtube er blevet voksen, og selvom platformen stadig har fat i mange unge seere, så har Youtube ikke samme betydning for vækstlaget i dansk musik som for 10 år siden. Vi ser nærmere på, hvor vækstlaget så udvikler sig. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Tirsdag 4. aug. 2020

  Dansker køber børne-tv for milliarder - En dansk iværksætter og tidligere topleder i Disney er, med et par andre store investorer i selskabet Moonbug, i gang med at opkøbe populære børneprogrammer på Youtube. Vi taler om programmer der ses af milliarder af børneøjne - og det koster også derefter. Hvad er egentlig planen? Fald i bogudlån er stoppet - Bibliotekerne har i mange år meldt om fald i bogudlån i takt med, at andre ting end bøger er kommet på bibliotekernes hylder. Men nu er faldet stoppet, og flere steder stiger det ligefrem. Vi besøger et af de succesfulde biblioteker og ser, hvad de har hældt i trylledrikken. Musikstafet - Hvordan lyder en god, gedigen rocksang i munden på en jazz-sangerinde? Den tidligere forsanger i Duné, Mattias Kolstrup, udgiver nu rock under kunstnernavnet Liberty. Hans seneste single hedder 1988, og i dag fortolker jazz-sanger Sinne Eeg nummeret. Næste gang (på torsdag) er det så Mattias Kolstrups tur, hvor han skal fortolke et pop-nummer. Kulturen på P1s musikstafet er i gang! Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:24:16
  Kulturen på P1

  Fredag 31. jul. 2020

  Dansk musik forsvinder fra Youtube: Musikrettighedsorganisationen KODA er i forhandlinger med Yotubes ejer, Google, om hvordan danske musikere skal aflønnes. Forhandlingerne er nu gået i hårknude, og hvis parterne ikke når til enighed i dag, så fjernes al dansk musik fra Youtube i morgen - og allerede nu er flere sange forsvundet. Vi folder historien ud i Kulturen på P1. Dameblade eller ej: En antiracistisk brevkasse på magasinet Alt for Damernes hjemmeside har skabt debat. I Berlingskes spalter har debattøren Eva Selsing og ALT.dk-redaktør haft en diskussion af, hvad "damebladsjournalistik" er og bør være. Vi ridser debatten op, og vi retter sammen med en kommentator blikket fremad: Hvilken retning udvikler de traditionelle dameblade sig i? Vi bringer også sidste afsnit af vores serie, hvor en reporter på sofacykel i forskellige byer har indhentet vers til en sang om den danske kultur - og Kulturen på P1 har selvfølgelig fået et kor til at indspille den samlede sang. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 30. jul. 2020

  Digter frygter for sit liv efter asylafslag: Digteren Aaiún Nin fik i går afslag på asyl fra Flygtningenævnet, og nu står hun over for deportation til Angola om seks dage. Det har fået PEN - den globale organisation for forfattere og journalister, der kæmper for retten til det frie ord - til at skrive støtteerklæringer til Aaiún Nin, som de mener har udvist stort mod i sit kunstneriske virke, mens hun har levet og arbejdet her i Danmark. Christopher Nolan fylder 50: Hans nye film Tenet har fået stor opmærksomhed - ikke mindst på grund af den fremrykkede premiere, som fylder biografkatalogernes coronahuller. Hans eget bagkatalog er alt andet end hullet, og verden over har han millioner af dedikerede fans. Vi fejrer i Kulturen på P1 manden, som står bag film som Memento, The Dark Knight og Inception. Vi tegner også et portræt af digteren og fascisten Ezra Pound, runder talkshow-værten Ellen DeGeneres, som er kommet i stormvejr, samt verdens første VM-finale, som kan fejre rund fødselsdag i dag. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Onsdag 29. jul. 2020

  Kontanter i cirkusmanegen: Et dansk cirkus beder per sms deres gæster medbringe kontanter til forestillingen, så de kan aflønne deres ansatte. Det undrer både gæster, skatteeksperter og kolleger i branchen, som Kulturen på P1 har talt med. Vi spørger cirkusdirektøren, hvorfor. Danmark får stor premiere før USA: Christopher Nolans længe ventede actionfilm Tenet får premiere i Danmark til august, og det betyder, at premieren i Danmark falder før premieren i USA. Det er ganske atypisk - men nødvendigt i en tid, hvor produktionsstop skaber huller i biografkatalogerne. Vi får også gode rejsetips til Bornholm, når forfatter Dennis Gade Kofod fortæller om den egn, hvor han slår sine folder og henter stof til sine romaner. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Tirsdag 28. jul. 2020

  Bent Fabricius-Bjerre er død: Vi hylder i Kulturen på P1 den store danske komponist, som er død i en alder af 95 år. Vi får besøg af filmkomponist Jesper Hansen, som har haft Fabricius-Bjerre som musikalsk mentor. Jesper Hansen medbringer uudgivet musik fra gemmerne, som vi lytter til i dagens program. Flere af Bent Fabricius-Bjerres kollegaer og bekendte gennem årene medvirker også i Kulturen på P1 og fortæller, hvilken betydning han har haft for deres liv og virke. Frank Hvam, Søren Rasted, Caroline Henderson, Anders Breinholt og flere andre fortæller. En ny tid for musikjournalistikken: Det anerkendte, engelske musikmagasin Q Magazine sender i dag sin sidste udgave på gaden efter 34 år. Magasinet udkom for første gang i 1986 med Paul McCartney på forsiden og utallige kunstnere har prydet den siden. Vi folder historien ud i Kulturen på P1 i dag. Vi skal også en tur til Esbjerg i redaktionens sofacykel, som i denne uge kører rundt i hele landet og samler vers ind til en sang om den danske kultur. Vært: Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Mandag 27. jul. 2020

  Pressefrihed under angreb: På Ungarns største uafhængige medie har størstedelen af medarbejderne kollektivt sagt op i protest mod det, de kalder en politisk fyring af deres chefredaktør. Kritikere påpeger, at den ungarske pressefrihed er under massivt pres fra præsident Viktor Orbán, og i Budapest har borgerne været på gaden for at udtrykke deres frustration ved en stor demonstration. Kulturen tager toget: I London skal skuespilleren Emma Watson hjælpe med at omdøbe metrostationerne efter kendte kvinder og nonbinære. Kulturen på P1 tager Intercity-togets rute fra København til Frederikshavn under kærlig behandling, og med hjælp fra dagens gæster navngiver vi i dag stationerne efter nogen af de danske kvinder og nonbinære, der har sat deres præg på byen og formet dens historie. Surprise-udgivelser: 17 timer fik Taylor Swift-fans verden over til at forberede sig på det nye album 'Folklore', inden det ramte streamingtjenesterne. Men Taylor Swift er langt fra den eneste musiker, som med kort - eller intet - varsel udgiver ny musik. Musikjournalist Sandie Westh, som har lyttet til Swifts nye album, gæster Kulturen på P1, og hun hjælper os med at forstå, hvorfor der er gået mode i at overraske sine fans med nye udgivelser. Og så har redaktionen købt en sofacykel: I dag begynder vores nye sommerserie, hvor vores udsendte reporter cykler rundt i landet. I hver by har vi en allieret lokal repræsentant, der bidrager til en sang, som hylder kulturen i Danmark. Vært Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:23:55
  Kulturen på P1

  Fredag 24. jul. 2020

  Fantastiske kvinder: Surrealismens kvinder er i fokus, når Louisianas nye udstilling "Fantastiske kvinder" åbner i morgen. På trods af, at kvinderne var flittige bidragsydere til surrealismens kunstbevægelse, står mange af dem i skyggen af deres mandlige kollegaer. Prominente navne som Louise Bourgeois og Frida Kahlo er blandt de 34 kvinder, som er udvalgt; mere end 260 værker pryder væggene i Humlebæk. Kulturen på P1 har taget forskud på udstillingen. Musikalsk comeback: Engang skrev han sange til punkbandet Sodz og senere til Sort Sol, hvor han var guitarist. Senere gik han sine egne vegne som maler med udstillinger masser af steder i ind- og udland. Nu er han for en stund vendt tilbage til musikken og udgiver i dag en EP. Knud Odde er manden - og han er gæst i dagens udgave af Kulturen på P1. Vi spoler også tiden 55 år tilbage til en dansk tv-premiere, som fik stor betydning for Lars Von Triers 'Riget' - og så besøger vi en prisvindende dansk vingård i sidste afsnit af Kulturen på P1s staycation-serie. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Torsdag 23. jul. 2020

  Lyden af Skagen: Skagensmaleren P.S. Krøyer ville i dag have haft fødselsdag, og i år fejres det med udgivelsen af Skagenssymfonien: En musikalsk genfortælling af historien om Skagenskomponisterne, indspillet på Krøyers eget flygel. Komponisten Hans Sydow gæster Kulturen på P1 - og han har taget sin symfoni med. Adventureferie: Kulturen på P1s sommerferie rundt i landet fortsætter i dag fra Camp Adventure i Rønnede. Vores faste rejseleder har båndoptageren under armen, når hun svæver rundt i landets største klatrepark for at lære, hvordan man holder actionferie. Vi får også besøg af en ung musikbooker, som har gjort det til sin mission at finde morgendagens stjerner, og så bringer vi sidste afsnit af vores olympiske serie, hvor de danske atleter besøger studiet, når de nu er på ufrivillig sommerferie. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Onsdag 22. jul. 2020

  Gadens stemmer: Nu kan du høre historier fra samfundets skyggesider på en række byvandringer rundt i landet. "Gadens stemmer" er en socialøkonomisk virksomhed, der arrangerer byvandringer med guider, der er socialt udsatte. Lyt med, når Kulturen på P1 får en guidet tur i Faxe. Sange fra et parforhold: Der findes ikke en opskrift mod hjertesorger - men måske findes der en skabelon for, hvad, man gennemgår, når ens hjerte bliver knust og heler igen. Den 19-årige musiker Ida Laurbergs debut-EP Phase Five handler om et forhold, som hun havde med en fyr i starten af året, og hver af ep'ens fem sange omhandler et af forholdets faser. Vi får også gode rejsetips til Sønderjylland, når forfatter Anna-Elisabeth Jessen fortæller om den egn, der betyder noget særligt for hende og hendes roman - og i dagens olympiske indslag får vi både besøg af en maratonløber og banecykelrytter. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Tirsdag 21. jul. 2020

  Ordekvilibristen Ørsted: For nøjagtig 200 år siden opdagede H.C. Ørsted elektromagnetismen. Men han havde også en ret væsentlig bibeskæftigelse som ordsnedker og er ophavsmand til ord som "billedkunst", "faldskærm" og "ildsjæl". I Kulturen på P1 ser vi nærmere på hans sproglige kundskaber, der har bidraget med mere end 2000 ord til den danske ordbog. Krig og klimakrise: Et stort hagekors på et reklamebanner har vakt vrede i Faxe, hvor det udsmykker Østsjællands Museum. Banneret reklamerer for en særudstilling, der knytter en forbindelse mellem klimakrisen og Anden Verdenskrig. Mens konflikten om banneret raser, er vi taget til Faxe for at se selve udstillingen. Og så fortsætter vi Olympiaden på P1: I dag får vi besøg af kajakroer René Holten Poulsen og taekwondokæmper Lisa Kjær Gjessing, som begge skulle have været i Tokyo i denne uge. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Mandag 20. jul. 2020

  Olympiaden på P1: Vi retter i denne uge vores blik mod de danske OL- og PL-atleter, som i denne uge skulle have været i Tokyo for at dyste i de olympiske discipliner. Hele ugen får vi besøg af de sportsudøvere, som er på ufrivillig sommerferie, og i stedet hjælper os med at fremme den gode sportsjournalistik i Kulturen på P1. Dagens gæst er Peter Rosenmeier, som ikke kun er regerende europamester, men også verdens- og paralympisk mester i parabordtennis. Er politisk engagement på mode? Danske unge er mere politisk engagerede end tidligere. Dén tese har et hold forskere fra Aarhus Universitet. De vil undersøge unges politiske dannelse og nye måder at være politisk engageret på i dag. Vi ser nærmere på hvordan ungdommen engagerer sig politisk. Vi skal også en tur forbi Sagnlandet Lejre i første afsnit af Kulturen på P1s "Staycation"-sommerserie, og så får vi besøg af to moderigtige gæster, der fortæller om garderobeglæde og tøjspild. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:23:53
  Kulturen på P1

  Fredag 17. jul. 2020

  Spor af Grønland: Imens den offentlige debat om navne på is kører på højblus, har en dansk-grønlandsk lyddesigner udgivet en guide, der kan gøre os alle sammen klogere på relationen mellem Danmark og Grønland. Vi lytter til guiden med designen bag. Portræt af The New York Times: Der er også gang i debatten om den amerikanske avis New York Times efter flere opsigtsvækkende sager, som er endt med både en fyring og en meget offentlig opsigelse. Vi tegner et portræt af den verdensberømte avis sammen med journalist Lasse Jensen. I Kulturen på P1 i dag lytter vi også til en ny podcast, hvor kunstnerne bag forsøger at aktivere lytterne på en ny måde, og så giver vi insider tips til det danske sommerland med både vores faste kulturvejleder og forfatter Anne-Marie Donslund. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Torsdag 16. jul. 2020

  Kulturnedskæringer i EU's genopretningsplan: Når EU's ledere mødes i Bruxelles i morgen, har den danske regering et budforslag, som lægger op til at skære i EU's kulturelle støtteprogram "Creative Europe". En pulje som danske kulturproducenter normalt får mange støttekroner fra. Vi taler med nogle af dem i Kulturen på P1 i dag. Danmarks flydende koldkrigsmuseum: Det er frivillige, der driver det, og der er kun åbent få uger om året. Det er til gengæld lige nu, så vi besøger fregatten Peder Skram, torpedomissilbåden Sehested og ubåden Sælen, der tidligere var en del af flåden, men nu er en del af museet "Skibene på Holmen". Vi anmelder også ugens premierefilm og ser nærmere på danske lavbudgetfilm, som har haft stor succes de sidste par år. Vært Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:17
  Kulturen på P1

  Onsdag 15. jul. 2020

  Hornsleth maler blåt og hvidt: Der må ikke males gult, når Kristian von Hornsleth hylder sine fodboldhelte i F.C. København i et nyt samarbejde mellem kunstneren og Parken. I antikken var kunst og sport tæt forbundet og det burde de to kunstarter være igen, mener Kristian von Hornsleth. Mød ham i Kulturen på P1 i dag. Tegl tilbage i Aalborg: Glas og stål har fortrængt de gamle danske traditioner og materialer, men det skal være slut fremover i Aalborg. Byens stadsarkitekt vil have røde mursten og tegl tilbage i byggeriet, og han har forskning på sin side. En undersøgelse viser, at vi trives dårligere i glasbygninger. Sojakagen springer i luften: Det er 40 år siden, at en eksplosion på Dansk Sojakagefabrik vækkede københavnerne. To unge reportere dækkede begivenheden natten igennem på Københavns radio. Her kunne man blandt andet høre skrækslagne naboer fortælle om risikoen for kviksølv og klorudslip. Journalist Jan Larsen var én af de to reportere. Vi har fundet den gamle radioudsendelse frem fra arkivet, når han er gæst i studiet i dag. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Tirsdag 14. jul. 2020

  Kronborg Slot bag facaden: Det er en af landets mest besøgte turistattraktioner, men det ligner dødsboet efter Dracula. Det mener Berlingskes kulturredaktør. Vi taler med slottets direktør om den hårde kritik og får besøg af en forfatter og en fotograf, der har brugt de sidste to år på et nyt kæmpe værk om "Kronborg bag facaden". Fotoudstilling om særligt sårbare: Berøring og hudsult er noget vi er blevet ekstra opmærksomme på under coronakrisen, men for mange hjemløse og misbrugere er mangel på berøring et livsvilkår. Det forsøger en sygeplejerske og en fotograf at gøre noget ved. Hun masserer. Han dokumenterer. Og nu bliver vi alle sammen inviteret med inden for i udstillingen "Berøring" på Dokk1. I dag fortsætter vi serien om de nye, danske digterruter. I dag med Katinka Bjerregaard om Michael Strunge. Og så har Dalai Lama udgivet et musikalbum med New Age-musik og livsvisdom, som vi lytter til. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Mandag 13. jul. 2020

  Usynlig kulturstøtte til sommeraktiviteter: Det er lige nu, at foreninger og professionelle kunstnere kan søge støtte til at lave sommeraktiviteter. "Pulje til kunstneriske sommeraktiviteter i Danmark" er besluttet af Regeringen og flere af Folketingets partier for "at give danskerne bedre mulighed for at dyrke kultur- og naturoplevelser i sommermånederne". Men den er nærmest usynlig. Kun få ved, at de kan søge penge og om lidt er der deadline. Det mener i hvert fald Radikale Venstres kulturordfører. Vi hører kritikken og fortæller om sommerpakke-puljen. Portræt af Melissa Inya: Med musikken som våben, går sanger Melissa Inya til kamp mod vold og overgreb i sin nye single. Mød den nye blues-stemme i dansk musik i Kulturen på P1 i dag. Forsmag på nye digterruter: Ud i naturen for at opleve litteraturen. Det er ideen bag 19 nye digterruter som netop nu er under udarbejdelse. I den her uge skridter vi fem ruter af sammen med forskellige kunstnere, der har et særligt forhold til digtere. Vi begynder med solodanser Ida Praetorius og hendes forhold til H.C. Andersen. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:23:48
  Kulturen på P1

  Fredag 10. jul. 2020

  Kongens fald og andre genforeningshistorier: Nu er det NU, at det er 100 år siden, at kong Christian X red over den nye grænse mellem Danmark og Tyskland på sin hvide hest og ... og hvad? Nok har vi hørt historien om kongens genforenings-ridetur mange gange, men i dag i Kulturen på P1 tør vi godt love detaljer, der vil overraske de fleste. "Kanye West for president": Han rapper og producerer som ingen anden, tror på Gud, paralleluniverser og konspirationsteorier - og nu vil han forsøge at erobre Det Hvide Hus. Kanye West er en af verdens bedst sælgende musikere, hans mærkesag er modstand mod vaccination, og blandt hans erklærede støtter er Tesla-bagmand og rum-entusiast Elon Musk. Kulturen på P1 ser på en præsidentvalgskampagne, de færreste lige havde set komme. Kunsten i Guds huse: Hvilket kunstmuseum er Danmarks største? Statens Museum for Kunst i København? Louisiana i Nordsjælland? Aros i Aarhus? Forkert. Efter en uge, hvor utraditionel kirkekunst i Faaborg fandt vej til overskrifterne, viser Kulturen på P1 rundt dér, hvor der er allermest af kunsten: I de danske kirker. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:53:19
  Kulturen på P1

  Tirsdag 30. jun. 2020

  Åbent for afstøbninger - Danmark har verdens måske fineste afstøbningssamling - altså en samling af kopier af berømte statuer lavet i gips. Men det meste af befolkningen har bare ikke kunnet se afstøbningssamlingen de seneste fire år, fordi SMK ikke har haft råd til at holde den åben for publikum på nær enkelte dage om året. Men nu sker det: Henover sommeren vil Vestindisk Pakhus i København åbne portene for publikum, så de kan komme indenfor og se afstøbningerne. Bronze i stenalderen - Der er godt nok meget danmarkshistorie, der skal skrives om i disse år. Ny teknik giver nye fund, som korrigerer vores opfattelse af, hvordan vores forfædre levede. Nu sker det igen - nyt fund viser, at man i stenalderen ca. 5500 f.v.t. kunne smelte og støbe i kobber. Det er i runde tal ca. 4000 år før bronzealderen. Og det skaber rod i historie-kalenderen. Vi ser på fundet og konsekvenserne. Tragisk jubilæum - I dag er det 20 år siden, ni mennesker blev trampet ihjel foran Orange Scene på Roskilde Festival, da Pearl Jam spillede. Vi ser tilbage på den tragiske aften, der ændrede sikkerheden på festivaler for altid. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Mandag 29. jun. 2020

  Stedkendt - Fra i dag trækker Kulturen på P1 i sommergevandter, og i denne uge betyder det blandt andet, at vi hver dag har inviteret en kunstner med til et sted i landet, der betyder noget særligt for dem. I dag er det forfatteren Jesper Wung-Sun, som vi møder i Krøyers Have i Svendborg. Penge fra streaming - Den danske film- og skuespillerbranche har i et fælles opråb foreslået, at streamingtjenester betaler 7% af deres danske omsætning til en pulje, der skal styrke dansk film. Har det overhovedet gang på jord? Vi tager temperaturen... Masser af ny kunst til SMK - Statens Museum for Kunst har fået doneret en ordentlig bunke samtidskunst af Ny Carlsbergfondet. 104 værker af 61 forskellige kunstnere - indkøbt for et ukendt millionbeløb. Vi taler med museumsdirektøren om, hvad det betyder for museet - og så ser en kunstkritiker på de nye værker og finder både en rød tråd....og det, der for alvor stikker ud. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Torsdag 25. jun. 2020

  Snublesten i Odense: Efter en ophedet debat i Odense Byråd har et flertal besluttet, at en grundejer har ret til at få fjernet en snublesten foran sit hus. Snublesten er offentlige mindesmærker - nedlagt i fortovet - for Holocaust-ofre. Det er et verdensomspændende projekt, og Odense er det eneste sted, hvor grundejerne har fået vetoret. Vi får besøg af en af initiativtagerne til snublesten i Danmark som spørger: Hvad har Odense imod holocaust-minder? Ny kulturordfører i Socialdemokratiet: Regeringens støttepartier er utilfredse med Socialdemokratiets manglende prioritering af kulturområdet. Partierne kræver et særskilt forståelsespapir for kulturpolitikken inden næste folketingsår. Det er den virkelighed som Socialdemokratiets nye kulturordfører bliver kastet ud i. Kasper Sand Kjær er gæst i Kulturen på P1 i dag. Ned med Hans Egede-statue? Den har allerede været udsat for hærværk, og nu har unge grønlændere startet en underskriftindsamling for at få statuen i Nuuk pillet ned. Vi taler med nogle af modstanderne, og tegner et portræt af den dansk-norske præst og missionær i Grønland. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Onsdag 24. jun. 2020

  Mystik fra fortiden: Det mere end 4000 år gamle engelske sten-monument Stonehenge er et af denne verdens uløste mysterier, og nu er mystikken taget til: En snes ældgamle skakter i nærheden viser sig at være menneskeskabte. Kulturen på P1 går på opdagelse i fortiden. Musik imod vold: 16.000 unge har været udsat for fysisk kærestevold det seneste år. Og vold i hjemmet er noget, tre-fire elever i hver 8. klasse har overværet. Nu går en organisation og fem unge youtubere i kamp mod volden - med musik som våben. Labyrintisk kunst: Covid-19, Black Lives Matter, #MeToo, Trump: Alt sammen er det proppet ind I et kunstværk der har form som en labyrint, og som er ved at blive bygget i et hjørne af København. Kulturen på P1 forvilder sig derind og finder blandt andet ... en indsat fra Jyderup Statsfængsel. "Hello Kittys" far stopper: Den har en sløjfe i håret, to øjne, en næse men ingen mund. Alligevel har den formået at kradse adskillige milliarder ind til sin skaber - som nu i en alder af 92 år lægger blyanten på hylden. Kulturen på P1 tegner et portræt af Shintaro Tsuji og hans lille nuttede, ekstremt succesrige logo. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Tirsdag 23. jun. 2020

  EU's kulturpenge - Under EU's budgetforhandlinger kræves der flere penge ind fra staterne, for der skal flere ud igen. Men et af de steder, der ikke får en krone mere, er kultur- og undervisningsområdet. Så den i forvejen meget lille andel af EU-budgettet skrumper til en lille prik i hjørnet. Hvad betyder det for danske kultur-projekter, der skal klare sig med EU-støtte? Og hvordan finder de her kulturprojekter rundt i den kringlede EU-labyrint. Vi sætter fokus på de europæiske kultur-kroner. Bog om Tipslørdag - En flok entusiastiske tv-fodbold-seere fra 70'erne og 80'erne er i gang med at lave en bog om Tipslørdag, der hver weekend bragte den engelske 1. division ind i de danske hjem. Vi ser tilbage på en svunden fodboldtid og kigger også på, hvordan sportsjournalistikken har udviklet sig siden dengang. Manglende produktionsrabat skader dansk film - I alle europæiske lande pånær to, får filmskabere et tilskud fra det land, de optager eller redigerer filmen i. Det kaldes produktionsrabat, og den er i dag så vigtig, at mange vælger deres film-location efter rabatterne. Eller rettere - fravælger der, hvor der ikke er rabat. Danmark er et af de to lande, hvor man ikke får sådan et produktionsrabat, og det er rigtig skidt for det danske filmmiljø - og for samfundsøkonomien, siger filmproducenterne. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:12
  Kulturen på P1

  Mandag 22. jun. 2020

  De slemme statuer: Én havde rødder tilbage til slavehandlen, en anden var sexist, en tredje homofob - snart skal man tage bind for øjnene, hvis man vil gå en tur i sin by uden at blive konfronteret med statuer, der set med nutidsøjne repræsenterer uacceptable historier. Skal de fjernes, hele bundtet? Eller vil det være historieforfalskning? Kulturen på P1 besøger en prominent slavehandelsfinancieret statue. Hånden i hvepsereden: Annullering af kontrakter, utilstrækkelige hjælpepakker, nødstedte medlemmer, der skriger på hjælp: Hun kunne dårligt have valgt et sværere tidspunkt. Men det bliver her i corona-sommeren 2020, at sangeren, skuespilleren og percussionisten Sara Indrio føjer "fagforeningsformand" til sine titler. Mød Dansk Artist Forbunds nye førstekvinde i Kulturen på P1. Når et barn skal vælge liv: Forestil dig, at du var en sjæl, der skulle finde en ny lille krop - og selv kunne vælge hvilken. Dét tankeeksperiment udfører en nordjysk jordemoder i en ny roman, der sætter fokus på en række etiske dilemmaer, hun selv har oplevet i sit job. Grit Niklasson tager dilemmaerne med ind i Kulturen på P1's radiostudie. Giv hende et skilt: To københavnske borgmestre vil gerne have flere kvindenavne på gadeskiltene, men hvem er det, der skal derop? Kulturen på P1 er på jagt efter egnede kandidater og fortæller historien om en kvinde-demonstration, der fik navnekonsekvenser for en plads i Aalborg. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:13
  Kulturen på P1

  Torsdag 18. jun. 2020

  Tale til ungdommen - I løbet af den forgangne uge har vi her i programmet sat særligt fokus på den danske ungdom og på alle de, der denne sommer bliver færdige med deres uddannelse - oven på et NOGET anderledes forår, end nogen havde forestillet sig, at vi ville få. I dag slutter vi med en tale til ungdommen. Vi ville gerne kalde den opbyggelig, men vi ved det ikke, for vi hører den først, når forfatteren Caspar Eric kommer i studiet og læser den op. Skæv bygningsfredning - Når vi i Danmark freder huse og bygninger, skal de afspejle den generelle danskers boform. Men siden 2. verdenskrig er det stort set kun fine huse skabt af kendte arkitekter - og beliggende i Nordsjælland - der er blevet fredet, viser ny undersøgelse. Vi går bag om tallene. Kulturel dovenskab - Udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde, er glade for vores velfærdssystem og infrastruktur. Men det er meget svært at nå ind til danskerne - at få venner. Og derfor rejser de igen efter et par år. Det skyldes danskernes kulturelle dovenskab, siger sociolog, som får lov at uddybe i dagens program. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:12
  Kulturen på P1

  Onsdag 17. jun. 2020

  Hjælpepakker glemmer kunstnerne: Festivalarrangører kan ånde lettet op: De kan nu søge en hjælpepakke, der kan få dem frelst gennem coronatiden. Der er bare én hage: Pengehjælpen kræver, at kontrakter med musikere opsiges. Kulturen på P1 ser på en kunstnergruppe, der i dén grad føler sig overset. De oversete kvinder: Danmarks hovedstad er den hvide mands by... I hvert fald hvis man laver en køns-opgørelse over vejnavne. To Københavnske borgmestre vil rette op på skævheden, men hvilke kvindenavne på vejskiltene er det, vi kan forvente? Kulturen på P1 går på jagt efter kandidater. Vikingernes kongehal genopstår: Dronningen skal til Lejre i dag - og det skal Kulturen på P1 også. Vi sender live, når Sagnlandet Lejre indvier Danmarks største - rekonstruerede - vikinge-kongehal. Fire ord og en rimsmed: Håb. Sorg. Fællesskab. Frihed. Ord, der går igen - og igen - i samtaler, kronikker og debatter her i coronatiden. Hvad får de fire ord musikeren Allan Olsen til at tænke på? Find ud af det i Kulturen på P1 i dag. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:55:05
  Kulturen på P1

  Tirsdag 16. jun. 2020

  Ikonisk gyserfilm fylder 60 år: Det er bl.a. brug af lydeffekter og filmmusik, som har gjort Alfred Hitchcocks 'Psycho' til en af alletiders mest uhyggelige film. Men hvorfor giver lyden os gåsehud? Lyddesigner Peter Albrechtsen er gæst i dag. Nyt portræt af Dronning Margrethe II afsløres: I anledning af dronningens 80-års fødselsdag har Nationalhistorisk Museum bestilt et nyt portræt af hende til museets samling. Maleriet afsløres i dag, og vi taler med Niels Strøbek, der er kunstneren bag værket. I Kulturen på P1 får vi i dag også besøg af operasanger Nicolai Elsberg, der netop har modtaget Dronning Ingrids Hæderslegat. Vi fejrer "Bloomsday" med formanden for Det danske James Joyce-selskab og så fortsætter vi med at sætte fokus på billedkunstnernes levevilkår anno 2020. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Mandag 15. jun. 2020

  Telefon-rap fra fængslet - En amerikansk rapper udgiver et helt album, hvor al hans tekst er rappet fra en telefon i fængslet. Albummet handler da også om at komme i kløerne på det amerikanske retssystem og blive behandlet skidt, når man er sort i USA. Vi ser på både det album - og hvad andre amerikanske rappere har gjort af lignende sager. Klar til optagelse! - Filmfolket er nogle af de, der nu kan arbejde igen, og så småt ruller filmoptagelser i gang over hele landet. Men optagelserne af de nye danske film foregår under hårde sundheds- og sikkerhedskrav, så vores forsøg på at komme med på optagelserne, slog fejl. Vi gjorde det næstbedste. Massive muskler - Fitnesscentrene har åbent igen. Nu kan der trænes muskler og tabes kilo. Vi ser på, hvordan disse katedraler for kroppens størrelse og velbefindende har udviklet sig fra cirkussets stærke mands træning og til i dag, hvor centrene er så meget mere end et træningssted. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:53:46
  Kulturen på P1

  Torsdag 11. jun. 2020

  Netto vs. Anne Black: Efter mere end fire år er der i dag faldet dom i sagen om ophavsret mellem den danske keramiker og dagligvarekoncernen Salling Group. Sagen er principiel og Dansk Erhverv og Dansk Industri havde på forhånd valgt hver sin side i sagen. Vi taler med alle de implicerede parter i Kulturen på P1 i dag. Kunstnernes økonomi under lup: 16.000 kr. om året. Før skat. Det er gennemsnitsindkomsten for halvdelen af billedkunstnerne. Er det et problem? Eller er der for mange kunstnere i det her land? Vi ser nærmere på kunsternes vilkår sammen med Billedkunstnernes Forbund. Krisecenterdirektør skriver roman: Der er fokus på partnervold i Lisa Holmfjords debutroman. Historien bygger på mere end 20 års erfaring fra krisecentre, og ideen er - via fiktion - at give et indblik i hverdagen på et krisecenter, hvor beboerne er flygtet fra overgreb. Mød forfatteren i dagens udsendelse. Endnu en kunstskole under anklage: Der har været problemer på både Forfatterskolen og Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler. Nu klager 32 elever over skolelederen på Fotoskolen Fatamorgana. Som en del af undervisningen har de oplevet mobning og chikane. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:45
  Kulturen på P1

  Onsdag 10. jun. 2020

  Kultur på recept - I fire år (2016-2019) lavede fire kommuner et forsøg, hvor der skulle undersøges, om kulturaktiviteter som at synge og tegne kunne hjælpe personer, der er sygemeldt pga. stress, angst og depression. Nu er forsøget evalueret, og rapporten viser, at kulturen faktisk kan hjælpe. Vi taler med både forsøgspersoner og kommuner i dag. Urban i skammekrogen - Da rapperen Tyler the Creator fik en Grammy i Urban-kategorien i januar, udtrykte han på en gang glæde over prisen - og en kritik af, at Urban-kategorien var sådan en spand, man kunne putte alt musik fra sorte ned i....og så fik de ikke de rigtig store priser. Nu følger andre efter, og et datterselskab til Universal Music Group fjerner nu helt Urban som genrebetegnelse. Vi ser på genren - og hvorfor betegnelsen urban er på vej på lossepladsen. Lyngvild og kongerne - På Koldinghus åbner snart en udstilling om Danmarks konger, og det er evigt driftige Jim Lyngvild, der er sat til at vise, hvod de royale havde på af tøj. Nutidige modeller i tøj genskabt fra malerier eller fortællinger om tøjet. Vi hører om projektet - og får en ekspert til at gennemse Lyngvilds bud på en royal garderobe. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Tirsdag 9. jun. 2020

  Litteratur om racisme hitter: I dag begraves den politi-dræbte afro-amerikaner George Floyd. I takt med, at voldsomme demonstrationer har hærget de amerikanske storbyer, er bøger med racisme som tema stormet op på bestsellerlisterne - også herhjemme. Nogle af dem bladrer vi i i dag i Kulturen på P1. Corona-strandede danske film: Det kniber for de genåbnede biografer at lokke filmelskere ind i mørket ... måske blandt andet fordi der ikke er ret mange nye film. Kulturen på P1 ser på danske filmprojekter, der brat blev afbrudt af Covid-19-virusen. Pressefrihed i Rusland: Den 9. juni 1990 ophævede Sovjetunionen statens monopol på at drive medier. I dag, 30 år senere, taler mange om, at nogle af Sovjet-tidens unoder er tilbage, men gælder det også statens jerngreb om aviser, tv-stationer og andre medier? Kulturen på P1 får besøg af en journalist, der har Rusland som sin arbejdsplads. Skæve eksistenser gennem 50 år: Et socialt eksperiment blev det kaldt, da omkring 100 mennesker I 1970 flyttede til Frøstruplejren i Thy for at skabe et alternativt samfund. Her 50 år senere er Thylejren der endnu, og nu kan man se en udstilling om de første år blandt lejrens skæve eksistenser. Kulturen på P1 taler med en kunstner, som så det hele med egne øjne. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Mandag 8. jun. 2020

  Klyngeværker - Når en bog til f.eks. børn og unge ledsages af podcasts, spil til telefonen, hjemmesider og lignende, kalder litteraturforsker det klyngeværker. Hun har analyseret genren og giver sit bud på, hvad man kan få ud af at mikse den klassiske bog med nye fortælleformer. Og jo, vi har selvfølgelig det nyeste klyngeværk-skud på stammen med i studiet. Det udkommer i morgen, og forfatteren viser, hvordan fortællingen om Ærkemestertårnet vokser ud af bogens sider, når man holder sin telefon hen over siderne. Åbning uden skrig - Blandt dagens genåbninger er Tivoli i København, som skal byde gæsterne ind uden de må skrige i de vilde forlystelser. For skrig er lig med spyt og derfor mulig smitte. Vi laver spyttesten med Tivolis direktør, som vi har lokket med op i rutsjebanen. Kultur-analyse - I sidste uge fortalte vi om, hvordan corona-tiden har gjort det meget tydeligt, at vi mangler analyser af kunst- og kulturlivets vilkår og betydning i Danmark. I dag ser vi på mulige løsninger, hvis vi skal ende med et Kulturens Analyseinstitut, der virker efter hensigten. Musikundervisning svækket - Det kan godt være, Phillip Faber har fået folk til at synge med på den danske sangskat igen. Men for landets børn og unge ser det slemt ud, når det gælder mulighederne for at lære at begå sig på et instrument. Gennem de seneste 15 år er musikundervisningen blevet kraftigt svækket, viser ny rapport fra Danmarks Pædagogiske Universitet. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:12
  Kulturen på P1

  Torsdag 4. jun. 2020

  (Kul)turen går til Tyskland, Norge og Island: Ifølge Udenrigsministeriet er der kun tre fremmede lande i hele verden, som vi bør besøge her i sommer. Kulturen på P1 tager en radio-rundflyvning for at finde frem til de mest fantastiske kulturoplevelser i Tyskland, Norge og Island. eReol-succes bekymrer: Den gode nyhed er, at danskerne under corona-krisen har været ivrige digitale kunder på de lukkede biblioteker og lånt masser af e- og lydbøger. Den måske mindre gode er, at bibliotekerne i samme periode har skruet kraftigt ned for indkøbet af fysiske bøger. Dansk Forfatterforening er bekymret - både for medlemmernes indtjening og for bredden af bibliotekernes udbud. Hvide kunstnere på museumsvægge: Kvindelige kunstnere er i klart undertal på danske museumsvægge. Det viste en meget omtalt undersøgelse sidste efterår - nu viser en ny undersøgelse, at skævheden ikke er mindre, hvis man fokuserer på kunstnerens etniske baggrund. Men er det overhovedet relevant at skele til hudfarve, når det handler om kunstoplevelser? Kulturen på P1 får besøg af kvinden bag undersøgelsen. Kunsten at bestige Himmelbjerget: Man skulle ikke tro, at en bjergbestigning på 147 højdemeter kunne imponere en nordmand, men det er ikke desto mindre sket: Den norske forfatter Roger Pihl har forelsket sig i den danske bakketop og skrevet en bog, der dels handler om, hvilken rolle Himmelbjerget har spillet for dansk demokrati, dels om, hvordan man kommer fra bund til top på den eneste rigtige måde. Roger Pihl er gæst i Kulturen på P1. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Onsdag 3. jun. 2020

  Hvem gør hvad hvordan i kulturen - En af corona-krisens afdækninger har været, at hverken politikere, kommentatorer eller menigmand aner, hvordan kunstnere og kulturfolks arbejdsliv og økonomi er skruet sammen. Eller hvordan mange af kulturinstitutionerne klarer sig. Og Statens Kunstfond misser muligheden for at lave en kortlægning lige nu, hvor alt er fremme. Men det er ikke vores bord, siger Statens Kunstfond. I can't breathe - George Floyd blev kvalt af en politimands knæ, og én sætning stod tilbage og høres nu overalt, hvor der protesteres. Men faktisk havde George Floyd mange flere ord i sig. Som en del af Houstons rap-scene, lavede han musik fra og om Third Ward - det område i Houston hvor han levede. Du kan høre hans musik hos os i dag. Storværk om bladtegnere - På vores skrivebord er landet et kæmpe værk i tre bind, der fortæller om bladtegningens danske historie. Over 1100 sider kommer vi gennem de første tegninger for 150 år siden, vi ser på tegninger, der ændrede den politiske dagsorden, og ender selvfølgelig der hvor bladtegningen er i dag. Forfatteren er med os i studiet. Jagten på R8dio - På sociale medier har vi fundet små pip og glimt, der kraftigt antyder, at et nyt satirisk radioformat er på vej. Vist nok med tidligere Radio 24/7-folk som bagmænd. Men det hele er tåget og indhyllet i et mystisk slør. I dag går vi på jagt i tågen og håber at afsløre projektet. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 52:03
  Kulturen på P1

  Fredag 29. maj 2020

  Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Torsdag 28. maj 2020

  Drivhus-restaurant - Spisesteder er så småt ved at åbne igen, og alle restauranter kæmper med at finde plads til flest mulige gæster på den nødvendige plads. 2 af Meyers restauranter går en ny vej. Her har man opstillet små drivhuse, der rummer et lille bord og to stole. Og så er der skabt grobund for en romantisk middag med 360 graders view. Vi indtager et drivhus og indtager et måltid. Filmland - Yeah, filmene er ved at komme tilbage i biograferne, og vi kan næsten ikke vente med at fortælle om de oplevelser, der kan hentes. I dagens Filmland-filial ser vi på den nye dokumentar om Quintin Tarantino, QT(, og en frisk dansk film. Slut med kinesisk kopiarkitektur - Den kinesiske regering har udstedt et dekret. Nu skal det være slut med at bygge flere Eiffeltårne, rådhuse fra europæiske storbyer eller andre kopier af berømte bygningsværker. Nye bygninger skal være ny arkitektur. Vi ser på kopi-arkitekturen i Kina. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Onsdag 27. maj 2020

  Kulturminister i samråd om Radio LOUD: "Blå blok på spring for at vælte minister" er bare én af de overskrifter man har kunne læse i aviserne det seneste døgn. Debatten om den nye DAB-kanal fortsætter i dag, hvor de blå partier har kaldt Joy Mogensen i samråd. Vi følger op på samrådet og tænder for DAB- radioen i Kulturen på P1 i dag. Sygdom og kunst: Journalist Niels Frid-Nielsen udgiver i dag sine erindringer "I en tynd tråd". I bogen skiver han bl.a. om kunstens vigtige rolle i hans sygdomsforløb. Vi besøger forfatteren og taler med en professor om den nyeste forskning i feltet kunst og sygdom. Pinlig formidling på Nationalmuseet: Det er bl.a. en ægyptisk pyramide i det mellemamerikanske rum, som gør at Nationalmuseets etnografiske udstillinger får høvl af en kulturformidler. Museet er enige i kritikken af den næsten 30 år gamle udstilling, men i sidste ende handler det om penge og kulturpolitik. I dagens program fortæller vi også om et nyt JK Rowling-eventyr. Vi lytter til Tom Waits og taler med en dansker, der er med i en ny Netflix-serie. En slags bagedyst. Med blomster. Vært: Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:12
  Kulturen på P1

  Tirsdag 26. maj 2020

  Det kreative nej - Der er ikke noget så nedslående som et nej. Afvisningens kolde afvaskning. Og vi får dem i større eller mindre grad igennem hele livet. Nu vil en ny bog lære os at bruge afvisningerne kreativt og konstruktivt. Forfatteren er med hos os i dag. Gyldendal i ske med Amazon - Så skete det, mange i bogbranchen har frygtet. Gyldendal har lavet aftale med et af Amazons datterselskaber, så følger resten af forlagene sikkert efter om lidt - og boghandlerne sidder tilbage med nitten. Vi har Gyldendals direktør og boghandlerforeningens direktør i debat i dag. Fodboldkort - Føtex lancerer lige om lidt nye fodbold-samlekort. Og den slags kort er mildest talt ikke en nyhed. Siden der kom penge i fodbold, har der været samlekort med spillere på. Vi tager en tur ned af samlekortenes over 100 år lange historie.....nåja, og så prøver vi at finde ud af, hvordan Føtex undgår de kaos-lignende tilstande, deres dyre-samlekort skabte for et par år siden. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:57:00
  Kulturen på P1

  Mandag 25. maj 2020

  Retningslinjer og aflysninger: Kulturministeriet har præciseret retningslinjerne for sommerens kulturarrangementer. Retningslinjerne er en udfordring for mange teatre og spillesteder, fordi de kun kan sælge halvt så mange billetter. Vi taler med en teaterdirektør, der straks aflyste alle sommerens forestillinger, da han læste de nye regler. Nyt årshjul for modebranchen: Giver det mening at sætte vinterjakker på udsalg i januar for i stedet at sælge sommertøj? Coronakrisen har fået mange i modebranchen til at sætte spørgsmålstegn ved modebranchen logikker. Vi kigger ind i maskinrummet og taler med en nystartet virksomhed som prøver at gøre tingene på en helt ny måde. Politikere er klar til indgreb over for influencere: Fie Laursen har tidligere fået kritik for at reklamere for sugardating, fordi mange af hendes følgere er børn. Nu gør hun det igen. Men skal influencerne selv have lov til at bestemme, hvad de reklamerer for? Eller er tiden moden til et politisk indgreb? Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:37
  Kulturen på P1

  Fredag 22. maj 2020

  Selvtægt og hævntørst: Hvor langt vil man gå for at hævne den, man har mistet? Julie Hastrups nye krimi handler om en sorggruppe, hvor en trang til hævn og retfærdighed langsomt breder sig og får alvorlige konsekvenser. For Julie Hastrup er det også en personlig bog, som tager udgangspunkt i hendes egen historie, og de følelser der vældede op i hende, da hendes søn for tre år siden blev overfaldet. Vi mødte hende dér, hvor overfaldet skete, for at tale om hævn, retfærdighed, selvtægt og sorg. Et helt liv med musik: I 60 år har Daimi budt op til dans og musik, siden hun som 17-årig vandt en talentkonkurrence. Hun har optrådt med Dirch Passer og Preben Kaas, stået på landets største og mindste scener, og hun er stadig aktuel med både ny lyd og optrædener. Daimi er et sitrende liv fyldt med stjernedrys, børneteater og dyb kærlighed til jazzmusikken - og hun er besøg i dagens udgave af Kulturen på P1. Guldtraktorens musikteater: En guldbelagt traktor med diamantperler har hen over det seneste år opsøgt fynske folkelige fortællinger. Bag traktorrettet sidder performancekunstner Tine Louise Kortemand - og hun har været på udkig efter folkets historier, som hun i samarbejde med en række andre nordiske kunstnere omdanner til musikteater og cirkus. Og nu er der ikke lang tid til, at guldtraktorens teaterscene kan åbne op for sit publikum. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:55
  Kulturen på P1

  Onsdag 20. maj 2020

  Kulturen på vej mod genåbning - Lige nu kører forhandlingerne om yderligere genåbning af Danmark, og en stor del af kulturlivet har store forhåbninger om, at de kan åbne dørene for gæster og publikum lige om lidt. Vi tager den politiske kultur-genåbnings-temperatur og hører også fra et par af de håbefulde kultur-institutioner. Tessas hævn - Der er en ny kvindelig rap-stjerne på den danske musikhimmel. Tessa er navnet, og hun er hård i blikket, kontant i tonen - og hovedperson i en DR3-serie, hvor kameraet følger hende fra den helt ukendte Vestegns-pige til det nye stjerneskud. Vi har kvinden bag dokumentar-serien i studiet. Ordbøger samlet på nettet - Der var panik hos de opslagsglade, da Gyldendal måtte lukke ned for Den Store Danske i 2017. Siden har redningsaktioner været i gang og med en statsbevilling på 23 mio. kroner kan man nu relancere. Og det er ikke bare Den Store Danske - på den nye side lex.dk er der en række af de største opslagsværker tilgængelige fra på mandag. Vi ser på sidens muligheder og taler med folkene bag. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Tirsdag 19. maj 2020

  Kulturtopmøde i EU: I dag holder landenes kulturministre møde om den kritiske situation for kulturliv og medier i hele EU. Vi følger pressemødet og analyserer den nye køreplan for genåbningen i "Kulturen på P1" i dag. Podcasterens vilkår anno 2020: Der er massere lyttere men lave lønninger. Podcastproducenter har svært ved at få økonomien til at hænge sammen. Da Podimo gik i luften for knap et år siden, var det med en ambition om at revolutionere podcastmarkedet og skabe bedre vilkår for podcastproducenterne. Men er det lykkedes? Ny Hunger Games-roman: Det er en af nyere tids største salgssucceser. Egentlig skulle det være en trilogi, men i dag, efter 12 års pause, bliver der føjet endnu et kapitel til serien om dødslegene i Panem. Filmatiseringerne af bøgerne har også været en kæmpe succes og den nye roman er allerede solgt til Hollywood. Hør om "En fortælling om sangfugle og slanger". Vi får også besøg af Barbara Moleko, der er aktuel med ny musik. Jeanett Albeck fortæller om sine Coronamonologer, og så er der helt ny viden om L.A. Ring. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Mandag 18. maj 2020

  Enigma forlader Organisationen Danske Museer - Der er både en generel utilfredshed med museernes organisation og en konkret skuffelse over dårligt lobby-arbejde i forbindelse med genåbningen, som ligger til grund, når post-, tele- og kommunikationsmuseet Enigma nu tager skridtet og melder sig ud af ODM. Vi hører de to parter om forventninger og skuffelser. Digte i sort metal - Hvad sker der, når man tager nogle gamle, hæderkronede, danske digte og tilsætter dem de hårdeste riffs? Black metal-musikeren Ole Luk har gjort netop det, og i dag kan du få ørene op for det miks i Kulturen på P1. Kan man overhovedet høre, hvad det er for et digt, der er under behandling i sådan en sang? Vi sætter en litterat til at lytte - og derefter gætte - med, når musikken spiller og digtene bliver skreget ud. Lonely Planet ramt af krisen - Man behøver ikke at være den store verdensfarer for at have stødt på rejsebøgerne fra Lonely Planet. Siden starten i 1973 har Lonely Planet hjulpet rejsende i verden med at finde de bedste steder til gode priser. Men når flyene står stille og rejser er noget, man bare kan drømme sig til, så er der heller ikke bud efter Lonely Planets guide-bøger. Så nu lukker forlaget ned - foreløbig i moderlandet Australien og kontoret i London. Vi tegner et portræt af Lonely Planet. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:43:11
  Kulturen på P1

  Fredag 15. maj 2020

  Hvad med os? Der bliver kun talt om de unge. Ingen taler med dem. Det mener de unge fra Aalborg Katedralskole i hvert fald, og derfor har de taget sagen i egen hånd. Med en ny digtsamling og en podcastserie, er de klar til den offentlige debat om bl.a. genåbning og studenterkørsel. Omdiskuteret kunstværk sendes på depot: Efter kun 15 år på Store Torv i Aarhus bliver "Vanddragen" fjernet fra bybilledet. Flyttepris: én millioner kroner. Vi fortæller historien om billedhugger Elisabeth Toubros kunstværk, der egentlig hedder "Torvenes brøndsløjfe", og så spørger vi kunstkritiker Mathias Kryger, hvorfor kunst i det offentlige rum vækker så stærke følelser. Nylonstrømpens historie: I præcis 80 år har kvinder - og nogle mænd - kunne iklæde sig nylonstrømper. Da de kom på markedet i 1940, blev de en omgående salgssucces og har været det siden. Vi har nye og gamle nylonstrømper med i studiet, når etnolog Frederikke Heick fortæller nylonstrømpernes kulturhistorie. Vi besøger også et bibliotek, der gør klar til genåbning. Vi analyserer israelske tv-serier og fortæller om vinderprojektet af en ny genforeningsport, der skal stå ved den gamle grænse lige syd for Kolding. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:12
  Kulturen på P1

  Torsdag 14. maj 2020

  Mettes tale som kunst - Hvor var du, da Mette Frederiksen lukkede Danmark ned i sin corona-tale den 11. marts 2020? Måske et af de spørgsmål, vi vil give hinanden om nogle år - i lighed med, hvor man var, da JFK eller Palme blev myrdet. Sådan er det med ikoniske begivenheder. Og det var Mette Frederiksens tale også. Og markant nok til, at en kunstner nu har dissekeret den helt ned i mindste bestanddele. Vi spørger, hvad han vil med projektet. E-bøger boomer - Det måtte jo ske. Den nuværende krise har givet flere mennesker mere tid til f.eks. at læse, og mange boghandlere har holdt lukket, så det er ikke en overraskelse, at e-bøgerne boomer. Men tallene er store, og vi spørger i dag en forlægger, hvordan erfaringerne herfra kan tages videre, når krisen er ovre. Lasse Spang Olsen - Han blev kendt som stuntmand, han fortsatte ikke mindst med at instruere film, og nu er han klar med en børnebog. Vi taler med Lasse Spang Olsen og hans kringlede vej i kunsten og kulturen. Grand Prix erstatning - Årets Eurovision Song Contest bliver ikke til noget. Der er nul pop-fest, der er eklatant mangel på konfetti, og ingen lande vil få 12 point. Men for ikke at abstinenserne skal blive for store, kommer der på lørdag et erstatningsshow på DR1, hvor man kan se mange af landenes bidrag, ligesom der bliver optræden af tidligere vindere af showet. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Onsdag 13. maj 2020

  Karina Pedersen taler ud: Da Gyldendal udgav "Helt ude i hampen - mails fra underklassen" i 2016 udløste det en sand mediestorm. Da stormen lagde sig, trak Karina Pedersen sig fra den offentlige debat. Indtil nu. Forfatter og debattør Karina Pedersen taler ud i Kulturen på P1 i dag. Kulturkommune i krise: År efter år topper Helsingør listen over de kommuner, der bruger flest penge på kultur i forhold til indbyggertal. Pengene kommer normalt ind igen, når turistsæsonen begynder, men med lukkede grænser, er kulturkommunerne ekstra udfordret på økonomien. Portræt af Claus Johansen: Han bliver beskrevet som en af de bedst bevarede hemmeligheder i dansk kunsthistorie. Men for første gang i 50 år, bliver en større samling af kunstmalerens værker udstillet på hele to museer. Vi tegner et portræt af Claus Johansen. Vi får også besøg af forfatter Sofie Jama, der er aktuelt med den svære toer. Vi ser nærmere på arkæologiske spor og fortidsminder, der er i akut fare for at forsvinde, og så forsøger vi at kortlægge den lokale madkultur på Lolland og Falster. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Tirsdag 12. maj 2020

  Har banderne kronede dage? - Mens kulturtilbuddene til unge i udsatte områder er nedlukket, bliver de unge efterkomemre af indvandrere rekrutteret til banderne, der derfor er på vej mod kronede dage. Det er frygten, og det var tesen, da vi tog ud til et af de berørte områder bevæbnet med mikrofon og mennesker med forstand på sagen. Rottefælden klapper.....i - I 136 år har Rottefælden i Svendborg hvert år dannet rammen om en revy. Danmarks ældste revy-teater har troligt leveret morskab til fynboerne år ud og år ind, gennem krige og depressioner, men coronaen fik krammet på Rottefælden. For første gang må man gennemleve et år uden revyen. Vi ser på Rottefælden og revyens udvikling gennem årene. Kan kunsten hjælpe psykisk syge - Kunsthal Rønnebæksholm har vundet udstillingsprisen Vision 2020, og med præmien på 5 mio. kroner kan udstillingen 'Soil. Sickness. Society.' blive en realitet. Med et miks af performance, foredrag, folkekøkken, vandreture og dans sættes fokus på psykisk sårbarhed og mistrivsel. Vi sætter spot på projektet. Cykling og kunst - 'Iltgæld' er en ny bog, der kombinerer nogle af cykelsportens vildeste øjeblikke med kunst. Teksten er af den tidligere sportsdirektør, kommentator og cykelekspert Brian Nygaard, mens maleren Erik A. Fransen undervejs har illustreret farverigt for at indfange momenterne i den sport, også han elsker. Vi taler med de to mænd bag bogen. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Mandag 11. maj 2020

  Censur på sociale medier: Ord som køn, bøsse og bryster opslag på fx Facebook betyder, at Kvindemuseet konstant oplever, at de store techgiganter fjerner museets indhold fra deres platforme. Museets kerneopgave er at formidle kønnenes kulturhistorie, men den omfattende censur gør det nærmest umuligt for museet at formidle historien udenfor museets egne vægge. Bag om min far: Det var en skulptur af billedhugger Peter Bonnén, der fik lagerforvalter Peter Rindal til at tordne mod oprettelsen af Statens Kunstfond og statsstøttet kunst. Peter Bonnén har en lang og glorværdig karriere som kunstner bag sig, men var han også en nærværende far? Eller holdt han kun af kunsten? Kaspar Bonnén har skrevet om en ny bog om sin far og er gæst i Kulturen på P1 i dag. Hus Forbi i nyt design: Mere personlig, flere billeder og helt ud til kanten. Sådan ser fremtiden ud for hjemløseavisen. Vi taler med avisens redaktør om behovet for det nye design og får besøg af en grafisk designer, der er ekspert i dansk avisdesign. I Kulturen på P1 i dag sender også live fra genåbningen af detailhandlen, fortæller hele historien om løgneren Baron von Münchhausen og får besøg af to journalister, der vælter sig i krimi-succes. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 7. maj 2020

  Genåbning af kulturlivet: Hele landet holder vejret og venter på regeringens plan for en genåbning af Danmark. Vi taler med kulturlivet om, hvad de håber at møde ind til på mandag - og vi ser nærmere på de anbefalinger, som Statens Seruminstitut giver til genåbning af kulturlivet. Hvad hvis russerne havde besat Bornholm i 44 år? For præcis 75 år siden blev Bornholm bombarderet af russiske tropper. Kulturen på P1 taler med en af de bornholmere, som oplevede russernes indtog den 7. maj 1945. Historien endte som bekendt med, at russerne forlod Bornholm den 5. april 1946. Men vi forestiller os et kort øjeblik, at det gik helt anderledes og bringer en kontrafaktisk historisk beretning, hvor Bornholm først blev befriet ved Østblokkens sammenbrud i 1989. Kan man have ophavsret på en vase? I juni 2019 slog Sø- og Handelsretten fast, at Netto havde solgt varer, der krænkede den danske keramiker Anne Blacks ophavsret. Leverandøren Ronald A/S og Netto blev dengang dømt til at betale halvanden million kroner i erstatning til Anne Black. Nu får sagen nyt liv: Netto har anket dommen, og i næste uge starter den nye retssag i Østre Landsret. Begge parter er med i Kulturen på P1 til en debat forud for retssagen. Pjerrot debuterer i børneinstitutioner: Morten Eisner var lige blevet ansat som Bakkens nye Pjerrot, da Danmark blev lukket. Men selvom der i øjeblikket er stille ved Pjerrots hus, så lader den hvide klovn sig ikke stoppe. I stedet for at optræde på Bakken, tager han ud og møder sit yngre publikum i børneinstitutionerne i Lyngby-Taarbæk Kommune - og Kulturen på P1 er selvfølgelig med. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Onsdag 6. maj 2020

  Ny brancheorganisation for dansk kulturliv: Planlægningen er stadig i fuld gang, men logoet og navnet er på plads. I den nærmeste fremtid kan landets spillesteder, teatre, kunstnere og museer blive medlem af "Dansk Kultur". En brancheorganisation, der er vokset ud af corona-krisen. Men er der overhovedet brug for endnu en kulturstemme i den offentlige debat? Tyskere på flugt: Efter befrielsen i maj 1945 arvede Danmark også et stort, upopulært problem fra den tyske værnemagt. 200.000 tyske flygtninge. "Problemet" testede både vores demokrati og vores medmenneskelighed, for hvordan skulle tyskerne behandles? Vi fortæller også om en dansker på flugt, Børge Outze, derde sidste ni måneder af krigen var på flugt fra Gestapo pga. hans illegale nyhedsbureau Information. Ny dansk Star Wars-film: I fire år har skuespiller Shahbaz Sarwar arbejdet på en Star Wars-fanfilm. Nu er den første trailer klar. Projektet og rollelisten vokser og vokser og omfatter nu både en Oscar-vindende fotograf, et internationalt stuntteam og Lars Mikkelsen. I Kulturen på P1 fortæller vi i dag også om Mette Frederiksens "Fællesskabsprisen", vi får besøg af albumaktuelle Kirstine Stubbe Teglbjærg og læser digte fra en ny corona-digtsamling, der handler om alle dem, der ikke skal død - lige nu i hvert fald. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Torsdag 30. apr. 2020

  Dømt ude af kunstfonden: 19 spillesteder rundt om i Danmark kan fra 2021 glæde sig til statslig millionstøtte og rang af "regionalt spillested". Men ét spillested, som tidligere var på listen, er ikke med. Kulturen på P1 ser på Statens Kunstfonds kriterier for at støtte - og på konsekvenserne for spillestedet, der blev dømt ude, Turbinen i Randers. Filmproduktion med corona-benspænd: I Hollywood og andre af verdens store film-fabrikker ligger produktionen stort set stille på grund af corona-begrænsninger. Men herhjemme har filminstruktører fra hele rigsfællesskabet udfordret hinanden til at lave en film på to uger, som overholder myndighedernes regler. Kulturen på P1 tager plads foran skærmen og ser med på projektet "Karantænefilmene". Bag om mennesket Hitler: Alt håb var ude - så i dag for 75 år siden spiste Adolf Hitler i sin førerbunker i Berlin en cyanidpille og skød sig derefter i hovedet med sin pistol. Hitler skildres som regel som et monster, men filmskabere har også interesseret sig for mennesket bag uhyret - og dette blik når vi til i dag i Kulturen på P1's serie om Der Führer set gennem kunstens briller. Så er der jazzzzzzz: FN-organisationen UNESCO har udnævnt den 30. april til jazzens dag. Kulturen på P1 lægger corona-bekymringen på hylden for en stund for at fejre jazzmusikken - og møder undervejs en mand, der ejer helt urimeligt mange saxofoner. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:12
  Kulturen på P1

  Onsdag 29. apr. 2020

  Modebranchen efter corona-krisen: Modebranchen er i knæ, men skal den reddes? Eller burde branchen bruge krisen til at lave fundamentale, bæredygtige forandringer? Vi spørger en række branchefolk i dagens program. Kunst i rundkørsler: Et nyt kunstværk skaber debat i Vejen. Politiet fraråder at en skulptur - en rustende speedwaycykel - bliver opstillet i en rundkørsel pga. trafiksikkerheden. Men det betyder på den anden side at kunst i rundkørsler skal være intetsigende og hvorfor så overhovedet bruge tid og penge på den? Hitler på film: 75-året for Hitlers dødsdag nærmer sig, men på film genopstår Hitler igen og igen. I denne uge fortæller filmanmelder Per Juul Carlsen om de meget forskelligartede nazi-film og den debat, som de ofte skaber. I dagens program fejrer vi også Dansens Dag og fortæller bl.a. om Nini Theilades træningskugle, der er blevet genskabt. Vi tegner også et portræt af den italienske komponist Rossini og sejler en tur - under jorden. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:57:00
  Kulturen på P1

  Tirsdag 28. apr. 2020

  29 boghandlere lukker: Meddelelsen om, at bogkæden Arnold Busck er gået konkurs, sender chokbølger gennem bogverdenen. Vi ser på konsekvenserne og spoler tiden tilbage til boggigantens fødsel i 1896. Hitler på film: "Der untergang, "Urmageren", "Er ist wieder da" ... selv om Adolf Hitler begik selvmord den 30. april 1945, genopstår han gang på gang .. på biograflærredet. Fra i dag og frem til 75-årsdagen for Der Führers død ser Kulturen på P1 på Hitlers film-efterliv. Zappas far fylder rundt: På havelågen står der "Hunden bider", journalister får pænt nej tak til interviews og der er adgang forbudt til hans arbejdsværelse. Forfatteren Bjarne Reuter er ikke den, der selv stiller sig ind i projektørlyset, men hans ca. 80 bøger har haft enorm betydning for mindst to generationer. Kulturen på P1 tegner et portræt af Reuter, der fylder 70 i morgen. Festivaler med rødder: Mens festival-Danmark er gået i corona-hi, søger Kulturen på P1 tilbage til alle festivalers moder .. som ikke er den i Roskilde men tvært imod én, der var vældig populær i det antikke Grækenland. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Mandag 27. apr. 2020

  Pressefriheden er udfordret verden over: Det årlige pressefrihedsindeks viser, at der er en direkte sammenhæng mellem pressefriheden og coronavirussen. Kulturen på P1 tager et blik henover de lande, hvor journalister bliver udsat for corona-censur. Vi trives ikke i glas og beton: Et nyt forskningsprojekt fra Norge viser, at mennesker trives bedre i klassisk end i moderne arkitektur. Allieret med en landskabsarkitekt har vi været på tur i de arkitektoniske glaslandskaber - og så gør en arkitekturpsykolog os klogere på, hvorfor vi ikke synes de moderne byggerier er så rare at være omkring. Topmøder med kulturmafiaen fortsætter: Seks kulturordførere har på tværs af partierne formået at få kulturen mere på dagsorden - og ind i hjælpepakkerne - end der egentlig var lagt op til. Kulturmafiaen bliver de nu kaldt - og vi fortsætter vores møder med dem. I dag diskuterer de genåbningen af vores kulturinstitutioner. Værter Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur