Live kanaler

Kulturen på P1

Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 1:54:14
  Kulturen på P1

  Mandag 19. apr. 2021

  Krænkelser og tragedie: Fredag kom nyheden om, at Det Kongelige Teater har aflyst en ballet på grund af krænkelses-anklager mod forestillingens navngivne koreograf. Lørdag kom nyheden om, at den 35-årige koreograf var fundet død. Var der noget i Det Kongelige Teaters offentligheds-etik, der her svipsede i utilgivelig grad? Kulturen på P1 ser på den tragiske sag - og portrætterer den afdøde kunstner. Klar til genåbning? På onsdag må landets museer, der har været lukket på grund af corona siden før jul, igen åbne dørene for publikum. Men er de klar til det? Under to døgn før genåbningen er de regler, museerne skal efterleve for at kunne åbne, stadig uklare. Kulturen på P1 kaster sig ud i en genåbnings-stikprøveundersøgelse. Nødløsning eller guldgrube: Lige fra Covid-19-pandemien lukkede de danske scener første gang, har teatrene spyttet den ene digitale forestilling efter den anden ud for at holde gang i butikken. De fleste har været enige om, at der var tale om nødløsninger - men måske var der alligevel noget, der kunne bruges? Kulturen på P1 tager forskud på en international "Digital first"-teaterfestival senere på ugen. Reality-konge udstiller kongerækken: Han var stjerne i "Robinson Ekspeditionen", spiste chokolader om kap i "Go Aften Danmark" og har produktionen af både skønhedsprodukter og øl på CV'et - og nu er han medskaber af en udstilling om den danske kongerække på Kronborg. Kulturen på P1 kiggede indenfor på slottet for at se, hvordan Lyngvilds armlægning med Danmarkshistorien - og med en garvet historiker - er faldet ud. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Torsdag 15. apr. 2021

  Farvel til Afghanistan: Tilbage i 2008 vakte det postyr og kritik, at kunstneren John Kørner skabte en billedserie med navnet "16 Dead Danish Problems in Afghanistan". Hvert billede bar en falden dansk soldats navn. Status nu, hvor regeringen har besluttet at trække tropperne ud af det krigshærgede land, er, at 37 danske soldater er døde i kamp mod Taleban. John Kørner besøger Kulturen på P1 og ser tilbage på kontroverserne - og krigen. Notre Dame to år efter branden: Den begyndte som en fin forårsdag i den franske hovedstad men endte tragisk: Den 15. april 2019 klokken 18.20 udbrød der brand i Paris' ikoniske domkirke Notre Dame med omfattende skader og et kæmpe genopbygningsarbejde til følge. Hvordan skrider arbejdet frem? En frisk rapport fra Paris i Kulturen på P1 i dag. Knust lyd fra Vestdanmark: Der er langt mellem festivalerne for tiden, men i den kommende weekend kan man opleve én - og få sin lyst til at udforske et særegent elektronisk lydunivers styret. Afsenderen er ikke et dunkelt elektronisk undergrundsmiljø men unge musikkonservatorieelever i Esbjerg. Kulturen på P1 tager forskud på festivalen "Lydknust", der i år fejrer sin 15 års fødselsdag. Kunst blandt kølediske: Kunstmuseerne er corona-lukkede, men billedkunst kan man sagtens komme til at se alligevel: Dels i små gallerier landet over, dels i ..... Rema 1000 i Valby. Hvorfor udstille moderne kunst blandt kølediske? Kulturen på P1 lægger vejen forbi en ikke helt almindelig kunstudstilling lige før den åbner. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:13
  Kulturen på P1

  Onsdag 14. apr. 2021

  Mofibo Awards: Hele 35.000 lyttere har stemt til den store lydbogspris, Mofibo Awards 2021. Det er dobbelt så mange som sidste år, hvor prisen blev uddelt for første gang. Vi har talt med den prisvindende forfatter Sara Blædel, der i dag har modtaget en lydbogspris for første gang. Friske lydbogsundersøgelser: Det er måske ikke så underligt, at flere har valgt at stemme til Mofibo Awards i år, for lydbøger har medvirket til en stigning af danskernes generelle litteraturforbrug. Det viser to nye undersøgelser, som vi ser på i dagens udsendelse. Museernes genåbning: Om en uge åbner museerne, men de ved endnu ikke præcist hvordan. Der mangler nemlig stadig afklaring om afstands- og kvadratmeterkrav, og de endelige retningslinjer er nok først på plads på mandag eller tirsdag i næste uge. Det er dybt kritisabelt, mener flere af de museumsdirektører, som vi taler med i Kulturen på P1. Erotisk litteratur er hot: Coronakrisen ser ud til at have boostet interessen for erotisk litteratur. I hvert fald hvis man ser på den årlige opgørelse over fordelingen af bibliotekspenge, som kom for nylig. Vi taler ny og gammel erotisk litteratur med Camilla Boraghi, der er vært på podcasten Knaldromaner og med litterat og kritiker ved Politiken, Bo Tao Michaëlis. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Tirsdag 13. apr. 2021

  Fake news i stride strømme: Hvis der var én ting, vi lærte af Donald Trump, var det udtrykket "Fake News". De falske nyheder er på dagsordenen i dag i en landsdækkende høring, men hvis man tror, at nyhedsforfalskningerne er opstået sammen med Internettet og de sociale medier, så tror man fejl. Kulturen på P1 spoler tiden tilbage til nogle af fortidens løgne. Legetøj med fremtid i: Køb dette legetøj - og hjælp dit barn til en karriere som videoblogger på nettet. Det er budskabet i markedsføringen af et nyt legetøj til de mindste. Går reklamefolkene over stregen eller rammer de tidens trend? Kulturen på P1 giver legetøjsmarkedsføringen et etisk eftersyn. Ny gammel sangskat: Superstjernen Prince døde i april 2016, men siden da er der udkommet det ene album efter det andet med hans navn på coveret. Nu sendes en samling sange, Prince indspillede i 2010 men aldrig udgav, på gaden. Kulturen på P1 sniglytter og fortæller historien om det gemte men ikke glemte Prince-værk. Egyptens Pompeji: De ledte efter et årtusindgammelt egyptisk dødstempel - og fandt en hel by. I et halvt år har arkæologerne gravet i hemmelighed, men nu er nyheden om fundet af "Egyptens Pompeji" sluppet ud. Kulturen på P1 snuser rundt i de gamle gader. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Mandag 12. apr. 2021

  Turell er fundet! - En håndskreven digtsamling fra 1970 er dukket op på Hald Hovedgaard. Forfatteren er Dan Turell, og digtsamlingen Changes of Light er udkommet i cirka 20 håndskrevne eksemplarer. Vi holder digtsamlingen i hånden i studiet - og gør det sammen med en mand, der har jagtet eksemplarer af digtene i mange år. Dengang sex var sjovt - I middelalderen var det forbudt med al mulig løssluppen sex. Men det var folk egentlig ret ligeglade med, så sex var allerede dengang kommet for at blive. Og mens vi i dag gennemtænker, gennemtaler og problematiserer sex, så var det hele lidt mere lige på og sjovt dengang. En ny bog om middelalderen og den tids sexlyst har set dagen, og forfatteren gæster os i dag. Podcast for babyer - Der findes efterhånden podcast til det meste - og for de fleste, og i dag skal vi se på en speciel en af slagsen. I Sverige har de allerede i en årrække haft en podcast til babyer, Bebispodden, der er fyldt med pludre-lyde, plasken, smasken og miau. Vi undersøger, hvad sådan en podcast kan give de helt små. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Torsdag 8. apr. 2021

  Dansk mad på tallerkenen: Den danske kultur skal forsvares, mener Dansk Folkeparti - blandt andet skal mindst halvdelen af den mad, der serveres i offentlige institutioner, være dansk. Men hvad er dansk mad egentlig? Kulturen på P1 går på jagt efter den rene danske kogekunst. En whistleblower gør status: 11 gange på to år er det sket, at studerende på de kunstneriske uddannelser anonymt har fortalt om krænkelser, de har oplevet. Det viser en dugfrisk status over kunstuddannelsernes whistleblowerordning, som Kulturen på P1 har set nærmere på. Det sidste brev: "I nat har jeg fået at vide, at jeg ikke må leve længere" - sådan skrev en dødsdømt dansk frihedskæmper i sit afskedsbrev. I morgen, på 81-års dagen for den tyske besættelse, får de henrettedes sidste budskaber nyt liv - i et lydbog-projekt, hvor skuespillere læser højt af afskedsbrevene. Kulturen på P1 får besøg af to af dem, der har lagt stemmer til de triste vidnesbyrd fra fortiden. Flåden i dramatisk fredstid: Den danske flåde var stort set ikke i kamp gennem det meste af 1700-tallet, og alligevel bød perioden på tab af både skibe og menneskeliv. Kulturen på P1 opruller et på samme tid fredeligt og dramatisk stykke danmarkshistorie i selskab med forfatteren til en ny bog, "Flåden". Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Onsdag 7. apr. 2021

  Dante vs. Shakespeare - Begge har sat kæmpe aftryk i litteraturen og kulturen som sådan. Og begge er døde for mange hundrede år siden. Men hvem var egentlig mest betydningsfuld - dengang og nu? Den fight har været oppe før, lige nu cirkulerer den igen, så vi hiver kampen til Danmark og ser på de to store litterære skikkelser og deres betydning. Ny musik til nye fly - I dag får Danmark sine første F-35 fly, der skal erstatte de gamle F16-jagere. Og overdragelsen af de nye fly sker til helt nykomponeret musik. Vi taler med komponisten bag musikken. Nye chefer - Så kom der en ny chef for Kunstakademiet i København. Og det bliver med spænding vi skal høre Lars Bent Petersens svar på, hvordan han vil få ro på de indre linjer, hvordan han vil holde busterne på deres pladser, og hvordan han vil håndtere den store politiske opmærksomhed, der er på Kunstakademiet lige nu. Mere roligt bliver det nok for Elisabeth Momme, der er nyudnævnt chef for Isfjordscenteret i Ilulissat i Grønland. Isfjordscenteret er nu færdigbygget, det står klar med en udstilling, når der bliver åbnet - og Elisabeth Momme skal få det hele til at klappe for Grønlands nyeste turistattraktion. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Tirsdag 6. apr. 2021

  Propaganda på det store lærred: Den nationale filmadministration i Kina har beordret alle landets biografer til at vise de "enestående" film, der fejrer kommunistpartiets 100 års jubilæum. Kinaforsker Mette Thunø er med om de kinesiske propagandafilm. Klub 27 genoplives: I går var det 27 år siden, at en 27-årig Kurt Cobain forlod verden. På trods af det udkom der tidligere i år et nyt Nirvana-nummer ved hjælp af kunstig intelligens. Vi genopliver Klub 27 med Mads Gundersen, radiovært på P6 Beat. Valg i Grønland: Sammenlignet med mineprojektet ved Kvanefjeld og kampen for selvstændighed, så har kulturen og kunstnerne ikke fyldt det store i den grønlandske valgkamp. Derfor ser vi nærmere på, hvordan det står til med begge dele på dagen hvor 41.000 stemmeberettigede grønlændere skal afgøre, hvem der skal lede landet de næste fire år. Andet: Vi fejrer de moderne olympiske lege, som i dag fylder 125 år, og så bruger vi Prousts selskabs-spørgsmål til at komme lidt tættere på Peter Aalbæk. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Onsdag 31. mar. 2021

  Amanda Gorman på dansk - Ved Joe Bidens indsættelse som præsident bjergtog hun tv-seerne med sit digt rundet af spoken word-traditionen. I dag udkommer Amanda Gormans digt 'The hill we climb' på dansk som 'Bjerget vi bestiger'. Og det skal nok blive en bestseller. Derfor har vi været i boghandlen, der gerne skal have den lille bog frem på de forreste hylder, og så har vi talt med en litterat, der vurderer, om den danske oversættelse har kunnet bevare originalens schwung. Industriens kulturtiltag - Dansk Industri har lavet en 12-punkts-plan, der blandt andet handler om, hvordan vi får sparket gang i kulturlivet med genåbningen. Lavere moms på restauranter og hoteller og et oplevelsesfradrag ala håndværkerfradraget er med i værktøjskassen. Men er det overhovedet realistisk, når forslagene rammer Christiansborg? Vi tager en rundgang til partiernes kulturpolitiske ordførere. Det nordiske sprog - Vi bliver stadigt dårligere til at forstå hinanden i Norden. Selvom dansk, svensk og norsk er tæt på hinanden sprogligt, så glider lysten og evnerne til at tale sammen på nordisk længere væk fra hinanden. For vi kan jo alle sammen engelsk... men det går ud over meget mere end sproget, det rammer hele vores sammenhold. Vi tager temperaturen på de nordiske sprog og ser på, hvordan samarbejdet går i f.eks. produktionen af fælles nordiske tv-serier. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Tirsdag 30. mar. 2021

  Børnebøger i høj kurs: Vinderen af verdens største pris for børnelitteratur, Astrid Lindgrens mindepris, er blevet kåret i dag, og det var den franske forfatter Jean-Claude Mourlevat, der blev hædret med 5 millioner svenske kroner. Vi bruger anledningen til at se nærmere på den gode børnelitteratur! Og så får vi besøg af et dansk forlag, der samarbejder om udvekslingen af dansk og palæstinensisk børnelitteratur. Vægmalerier forsvinder: Arkæologiens evige dilemma er, at i det øjeblik, man udgraver noget, begynder det at gå til grunde. I Mexico er 1500-2000 år gamle vægmalerier netop nu ved at forsvinde med foruroligende hastighed. Vi får en ekspert i studiet, som kalder den mexicanske situation for "Pompeiis anden ødelæggelse". Lufthavnsfilm: En ny opgørelse over verdens mest brugte filmlokationer viser, at Københavns Lufthavn er det sted, der går igen flest gange i danske film - hele 50 gange. Vi ser nærmere på nogle af de mest ikoniske danske lufthavnsscener. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Mandag 29. mar. 2021

  De sidste vidner - 2. påskedag er det 75 år siden, russerne forlod Bornholm efter 11 måneders besættelse umiddelbart efter 2. verdenskrig. Og det er ved at være sidste chance, hvis man skal høre øjenvidneberetninger fra dengang, for de besatte bornholmere er i den aldersmæssige superliga. Vi hører fra nogle af vidnerne i dag, og taler også om, hvad besættelsen gjorde ved solskinsøen. Leg uanset alder - Det er vigtigt at lege hele livet. Bare fordi man bliver voksen skal man altså ikke stoppe med at lege, for legen giver os til stadighed vigtige redskaber i livet. Danmarks eneste professor i leg kommer forbi studiet til den leg, vi har valgt at kalde: Interview. Pigen med trommestikkerne - Ihan Haydar skulle egentlig have forfulgt forældrenes drøm om, at hun skulle blive læge eller advokat. Men et par trommestikker kom i vejen, og Ihans univers blev fyldt med lyde og rytmer. I dag lever hun af at være trommeslager, men vejen dertil er gået gennem alvorlige, mønsterbrydende beslutninger og diskussioner med familien. Suez på kryds og tværs - Ever Given er så småt ved at komme flot og kan snart forlade Suez-kanalen. I kølvandet ligger den halve verdensflåde i kø, mens vi sætter kurs mod kanalens kulturhistoriske betydning. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Torsdag 25. mar. 2021

  Endnu mere streaming: I de senere år har vi lært navne som Netflix, HBO Nordic, Viaplay og Disney+ at kende, og fra i dag er der et nyt amerikansk barn i klassen: Paramount+. Hvad kan de, hvad vil de - og har vi overhovedet råd til og behov for endnu en film-og-serie-streamingtjeneste? Kulturen på P1 tænder for det nye tilbud til tv-skærmene og hjemmebiograferne i selskab med en ekspert, der følger branchen tæt. Masser af tyvekoster frit fremme: Det lyder måske kriminelt, men faktisk kan du gå rundt med 50.000 stjålne kunstgenstande i lommen: Det er bare at hente Interpols kunsttyveri-app ned på din telefon. Kulturen på P1 går på opdagelse i den del af databasen, der rummer stjålne danske værker og fortæller deres historie. Kulturarv langt hjemmefra: En udstilling om Kenyas kulturarv er netop åbnet på nationalmuseet i hovedstaden Nairobi, men montrerne er tomme: De tusindvis af genstande, der skulle have været udstillet dér, befinder sig på museer i Vesten. Kulturen på P1 går på jagt efter kenyansk kulturarv, der har fundet vej til danske museers montrer og magasiner. K-pop redder kloden: Som udgangspunkt har medlemmerne af en fanklub én og kun én ting til fælles, nemlig det at være fans. Men med den asiatiske K-pop forholder det sig anderledes: Her har tusindvis af fans sat sig for i fællesskab at redde planeten fra en klimakatastrofe. Kulturen på P1 springer ud i den nye koreanske politiske bølge Hallyu. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Onsdag 24. mar. 2021

  Død i kunstværk - Et tragisk uheld i Ingvar Cronhammars kæmpe skulptur Elia i går førte til døden for den mand, der skulle rense skulpturens 32 meter høje skorstene. I dag tegner vi et portræt af Elia, der i 20 år har tårnet sig op i Birk på vejen ind mod Herning. Fransk kultur besat - Det kan godt være, det franske kulturliv er lukket ned. Men alligevel gløder det! For siden marts har skuespillere og kunstnere besat nationalteateret Odéon-Théâtre de l'Europe i Paris, og protesten har bredt sig, så indtil videre er over 70 kulturinstitutioner i Frankrig indtaget af kunststuderende, kunstnere og skuespillere, der protesterer mod den franske regerings kulturpolitik. De kræver en plan for en genåbning af kulturlivet. Selvanmelder - Tegneren Johan Krarup har tegnet sin egen ungdom i den grafiske roman 'det må du selv om'. I dag giver han bogen en hård medfart hos os, når han selv anmelder sit værk værst muligt. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Tirsdag 23. mar. 2021

  Kulturel genåbning: Nu har politikerne lagt en plan for, hvornår museer, biografer, teatre og spillesteder kan åbne igen. Men ikke alle får klar besked. Kulturen på P1 går kulturens genåbningsplan efter i sømmene og undersøger blandt andet, hvordan festivalerne har det med, at de må vente til midt i april på retningslinjer. 50 år med nordisk samarbejde: Oppe i flagstængerne vajer de nordiske flag i dag - på Nordens dag. Det er en særlig mærkedag i år, for Nordisk Ministerråd har 50 års fødselsdag - men hvad betyder det nordiske samarbejde i praksis for kulturen? Kulturen på P1 ser på det nordiske samarbejdes betydning for film og tv. For Fanden i helvede: Mange af os bander, så gnisterne fyger - uden egentlig helt at vide, hvad det er, vi siger. Forfatteren Thomas Brunstrøm søger ind bag ederne i en ny bog, men hov: Den er til børn. Kulturen på P1 får besøg af manden, der vil lære vores poder at bande ordentligt. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Mandag 22. mar. 2021

  Udgivet efter død - Der er en særlig aura over kunstneres posthume værker. Det sidste, endelige punktum i en karriere. Og for store kunstnere sker det ret tit, at de bliver udgivet efter døden. I dag ser vi på nogle af de markante danske posthume udgivelser - hvad vælger man, hvordan sorterer man - og hvad med etikken? Kulturministeriet er lukket - Der florerer i disse dage en del historier om ministeriernes lukkethed. Og på Kulturen på P1 har vi haft vores helt egen oplevelse med Kulturministeriet. I løbet af de seneste tre måneder har vi gentagne gange søgt om aktindsigt i en ret simpel sag om ministerens (manglende) inddragelse af biograferne i sidste sommers hjælpepakke. Kulturordførere i begge sider af Folketinget forstår ikke de manglende svar, men ministeren er tavs. Trusler mod forskere - Danske forskere indenfor visse områder kan nærmest ikke tale om deres forskning uden at få en storm af trusler sendt deres vej. Og det betyder blandt andet, at mange forskere holder igen med at offentliggøre deres forskning - og at deltage i offentlige debatter. Så det har ikke været et nemt indslag at lave, for vi har været forbi 14 forskere, der ikke turde være med, før vi fandt en der turde. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Torsdag 18. mar. 2021

  MeToo-bølgen ruller syd for grænsen: En chefredaktør på et stort medie har måttet sige farvel til sit job. To centralt placerede mænd i teaterlivet er under alvorlige anklager. Vi er i Tyskland, hvor beretninger om krænkende adfærd i medie- og kulturliv pludselig vælter frem. Kulturen på P1 ser på den tyske MeToo-eksplosion, der har flere paralleller til den, der har kostet både politikere og mediefolk jobbet herhjemme. Kvinder i sten og metal: Der skal færre end ti fingre til for at tælle samtlige statuer af historiske kvinder i det offentlige rum herhjemme. Nu er der forslag om en ny kvindestatue midt i København, og den bliver svær at overse. Kulturen på P1 taler med ide-kvinden bag den planlagte seks meter høje Danner-statue - og tager en tur landet rundt for at se nærmere på tre andre af vores meget få kvindestatuer. 50 millioner til demokratifremme i øst: Kunstnere, der taler demokratiets sag i lande som Hviderusland og Ukraine, får nu kontant støtte af den danske stat. Hvilken rolle spiller kunstnerne i demokratiprocessen? På dagen, hvor planerne om "Den ny Demokratifond" lanceres, taler Kulturen på P1 med en af nøglepersonerne, lederen af Dansk Kulturinstitut Camilla Mordhorst. En fantastisk maskine: Den kunne vise dato og år, planeternes stilling, kommende solformørkelser og hvornår det var tid til olympiske lege, og så er den bygget for over 2000 år siden. Antikythera-Mekanismen er en af arkæologiens allerstørste mysterier - et mysterie, som det nu er lykkes forskere at trænge lidt dybere ned i. Kulturen på P1 skiller den fantastiske oldtids-maskine ad i selskab med en ekspert. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Onsdag 17. mar. 2021

  Kunstakademiets kultur - Efter balladen på Kunstakademiet i København har politikerne fundet en løsning - vi laver en bestyrelse på akademiet, som man ser så mange andre steder på højere læreanstalter. Og det er måske godt - men slet ikke nok, hvis en kultur skal ændres, siger ekspert. Vi hører ham og får politiske reaktioner. Absolut spilbar - Mens film- og tv-producenterne nogenlunde har holdt skindet på næsen sidste år, så sørger spilbranchen for, at indholdsproducenternes samlede omsætning er gået frem. Eller med andre ord - den danske spilbranche boomer og slår igennem internationalt. Og det sker på trods af, at støtten til den del af underholdningsbranchen er meget, meget lille. Vi ser på, hvad det er, man gør godt i den branche - og hvordan man kan gøre succesen varig uden den store statsstøtte. Biavlens kulturhistorie - Mens Rasmus Prehn i dag i et samråd skal forklare, hvilken plan der ligger for biavlens fremtid i landet, fortæller vi i dag biavlens kulturhistorie. Vi lover en summende kube af fortræffeligheder, honning og voks har været brugt til. Fra sødemiddel over kosmetik til at lave overtræk på granater og jagerfly. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Tirsdag 16. mar. 2021

  Dårlig ledelse på akademi: Balladen brød for alvor løs, da en buste blev smidt i en københavnsk kanal af en ansat - og kulminerede med en rektorudskiftning. Det store spørgsmål har hele tiden været, hvordan situationen på en af landets vigtigste kunstskoler, Kunstakademiet, tilsyneladende kunne løbe helt af sporet, og nu er eksterne eksperter kommet op med et svar. Kulturen på P1 ser nærmere på den rapport om de interne forhold på Kunstakademiet, der blev offentliggjort i dag. Grammy til dansk producer: Han er fynbo og bare 20 år og oplever pludselig sig selv i selskab med verdensstjerner som Beyoncé, Billie Eilish og Taylor Swift - i den forstand, at de alle scorede grammy'er ved den store prisuddeling natten til mandag. Mød hiphop-produceren Frederik Thrane i Kulturen på P1. Nye sange fra Aakjær: Alle kender "Jens Vejmand", "Jeg er havren" og "Ole sad på en knold og sang" - men hvad med "Så gik det gamle år"? En Jeppe Aakjær-entusiast har brugt corona-tiden til at dykke ned i glemte Aakjær-tekster og har ud fra dem konstruere nye sange. Kulturen på P1 nynner med. Kunstkup slog fejl - igen: Endnu engang er et udendørs kunstværk i Skive forsøgt stjålet. Men værket er også specielt: En skulptur, der indeholder en bar af 24 karat guld. Kulturen på P1 gør, hvad folkene med sømpistolen ikke formåede: Dirker "Skatkammeret" ... eller i hvert fald historien om skulpturen ... op. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Mandag 15. mar. 2021

  World Press Photo of the Year: Et af de nominerede billeder til en af verdens mest prestigefyldte fotokonkurrencers hovedpris forestiller to personer i et inderligt kram. Imellem de to er et lag af plastik, der skal sikre, at ingen af dem smitter hinanden med Covid-19. Manden bag billedet er den danske fotograf på Politiken, Mads Nissen, og han kommer i studiet og fortæller historien bag. ARKEN fylder 25 år: Det hele begyndte med en politisk vision om, at den københavnske vestegn også skulle have et kunstmuseum, og i dag er det 25 år siden, at vestegnen fik netop det. ARKEN kan i dag kalde sig et internationalt anerkendt museum, men går stadig op i at have en stærk lokal forankring. Det fortæller museets direktør, som vi har mødt på det coronalukkede museum. Genåbningsbekymring: Folketingets partier er gået igang med at forhandle om en endelig genåbningsplan, og det betyder, at der om lidt over en uge burde være svar på, hvornår vi f.eks. kan gå i biografen igen. Vi taler med en biografejer, der glæder sig til at åbne, men som også frygter, at han skal åbne med så kraftige restriktioner, at det slet ikke kan svare sig. Andet: Sanger, skuespiller og forfatter Michael Falch har valgt tre stykker musik, der knytter sig til forskellige perioder i hans liv, når han fortæller om sin nye erindringsbog 'OVER STREGEN', og så skal vi bl.a. også tale om, hvorfor en af Norges største forfattere oplever en renæssance i Danmark mere end 50 år efter sin død. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Torsdag 11. mar. 2021

  Sandhedens øjeblik: I dag er det præcis et år siden, at statsminister Mette Frederiksen gik på tv og dikterede den første corona-nedlukning af Danmark. Rigtig mange kulturarrangører og kunstnere følte gulvtæppet bevæge sig under deres fødder den dag... Kulturen på P1 taler med nogle af dem og besøger noget i disse tider så usædvanligt som... En udstilling! Dyre gratis bøger: Når der er stemplet "Anmeldereksemplar" i en bog er det underforstået, at bogen er sendt gratis til anmelderen fra forlaget. Men nye skatteregler gradbøjer ordet "gratis" - og gør livet surt og dyrt for den voksende underskov af private bogbloggere. Nu er tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen gået ind i sagen, og Kulturen på P1 følger trop. 10 år efter katastrofen: Den 11. marts 2011 oversvømmede en tsunami et japansk atomkraftværk, og siden har der nærmest været lighedstegn mellem byen Fukushimas navn og ordet katastrofe. Japan-kenderen Asger Røjle har en helt anden oplevelse af byen, og den fortæller han om i en ny bog - og i Kulturen på P1 i dag. Hurra for coronakrisen? Krig, sult, børskrak og andre katastrofer plejer at blive brændstof til uforglemmelig litteratur, musik og film. Kommer det samme til at ske i kølvandet på den verdensomspændende covid-19 pandemi? Kulturen på P1 scanner det coronamærkede kulturlandskab. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Onsdag 10. mar. 2021

  Kulturlivets opråb - 500 kulturinstitutioner i Danmark har sendt et åbent brev og bedt om nogle klare meldinger om kulturlivets genåbning. Brevet er ikke sendt til kulturministeren men direkte til statsministeren. Vi ser på brevet og taler med en repræsentant fra institutionerne bag om intention og forventning. Kunsten at skræmme - Tivoli i København søger skuespillere til en ny forlystelse - en slags spøgelseshus, hvor gæsterne skal skræmmes næsten til buksetisning. Men det er altså ikke let at lave et godt, skræmmende gys. Vi allierer os i dag med en instruktør af gyserfilm for at blive klogere på, hvad der for alvor kan gøre os bange.... for sjov. Udstilling uden gæster - På Gl. Holtegaard i Nordsjælland hænger lige nu en fuldfed fotoudstilling af fotografen Trine Søndergaard. Hun har brugt i omegnen af halvandet år på at gøre den klar.....men ingen må komme ind og se den. På nær Kulturen på P1. Vi har i dag fået Trine søndergaard til at give os en rundvisning i Gl. Holtegaards spøgelsestomme lokaler, hvor hendes billeder pryder alle vægge - og vi taler om netop det: At forberede en kæmpe udstilling til sit publikum, der aldrig får lov at se den. Munke i Svendborg - I middelalderen var Svendborg kendt for sit franciskaner- og gråbrødrekloster. I dag er Klosterplads midt i Svendborg et af de synlige beviser på, at klosteret var der engang. Men nu skal historien genoplives, så derfor har kommunen hyret billedhuggeren Jens Galschiøt til at lave munkeskulpturer til byen. Og Jens Galschiøt er godt nok fra lokalområdet, men han er samtidig kendt for sine provokerende skulpturer, hvoraf Svinehunden nok er den mest omtalte. Vi har besøgt Jens Galschiøt i hans atelier - og spurgt i kommunen, hvilken slags statuer, de forventer. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Tirsdag 9. mar. 2021

  En lidt for god handel? En antikvitetshandler købte et Krøyer-værk af en privatperson for 300 kroner og satte det til salg for 7.500 kroner - altså for 25 gange købsprisen. Sælgeren føler sig snydt, men har han egentlig noget at være vred over? Kulturen på P1 går på jagt efter regler for, HVOR god en god forretning egentlig må være. Død over mændene! Hun skrev et manifest, hvor hun argumenterede for, at mænd skal skæres i småstykker og hele mandekønnet udryddes - og satte handling bag ordene ved at tage ind på et hotel og skyde kunstneren Andy Warhol. Nu udkommer Valerie Solanas "Scum-Manifest" endnu engang på dansk - Kulturen på P1 ser nærmere på et af kvindesagsdebattens mere ekstreme indlæg. Kunsten at balsamere: I over 3000 år har de gamle egyptere gemt på en morbid hemmelighed, men nu er den afluret - af en ung dansk kvinde, der som den første har tydet farao-tidens opskrift på konservering af døde. Kulturen på P1 taler med hende - og stikker næsen i en kæmpe samling af gamle egyptiske dokumenter, der befinder sig i Danmark. Nyt hus til H.C.A: I årtier har turister valfartet til det lille gule hus i Odense, hvor H.C. Andersen blev født. Det kan de fortsat gøre - men denne gang vil de se et syn, der får dem til at tabe underkæben. Kulturen på P1 præsenterer Odenses nye H. C. Andersen-attraktion, der har sat sig som mål at komme i verdens top fem. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Mandag 8. mar. 2021

  Kvindernes kampdag - Der er selvsagt kvindesager på programmet i dag. Vi benytter f.eks. dagen til at se på, hvad kvinderne kæmper for - og hvordan de gør det - flere steder ude i verden. Og der kan være overraksende meget at kæmpe for overraskende tæt på Danmark. Men også i Danmark kæmpes der igen på ligestillingsfronten i de her år. Blandt andet i musiklivet, hvor fem af de større organisationer har sat sig fælles mål for ligestilling frem mod 2030. Og så når vi også at fejre en kvindepolitisk knopskydning af de mere markante - i år det nemlig 50 år siden, Femø Kvindelejr blev skabt. Blinde madbloggere - 2 unge synshandicappede mænd har lavet en madblog. Her viser de, hvordan andre med synshandicap kan begå sig i et køkken. For det kan de, men det er ikke uden udfordringer. Både under selve madlavningen, men også når der skal billeder op på instagram. Vi er en tur med i køkkenet. Museer åbnes i Tyskland - Mens vi i Danmark har museer langt nede på listen over, hvad der er vigtigt at genåbne hurtigt, ser det anderledes ud i andre lande. Senest har Tyskland besluttet at genåbne museer i de regioner, hvor smitten er lav. Hvad er det for betragtninger og debatter, der giver en anderledes prioritering i vores naboland - og strømmer folk så til museerne? Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Torsdag 4. mar. 2021

  Grønt eller rødt lys til sommer? Endnu en travl dag venter kulturminister Joy Mogensen: Hun er indkaldt til hele to politiske samråd, der kredser om festivalers og andre store udendørs events mulighed for at undgå aflysning. Kulturen på P1 lytter til politikernes diskussion sammen med en af de arrangører, der spændt venter på et svar. Fup eller fakta om skrivning og sundhed: Er det ønsketænkning eller et videnskabeligt faktum, at det at skrive er godt for helbredet? En gruppe forskere fra Aarhus har undersøgt spørgsmålet - få svaret i Kulturen på P1 i dag. Langtidsholdbare demokratitanker: Han døde i 1949 men har stadig stor indflydelse den dag i dag - i en grad, så hans tanker sneg sig ind i en statsminister-nytårstale. Og ikke nok med det: En bog, han skrev i 1943, genudgives nu, og det er ikke første gang. Kulturen på P1 stiller skarpt på mennesket, teologen, debattøren og demokratiforkæmperen Hal Koch. Mabel genforenet: Mange husker kun, og måske med et lille skævt smil, gruppen for 1978-melodi grand prix-hittet "Boom Boom" - men overser, at Mabel faktisk efterfølgende var et af de få danske bands, der formåede at skabe sig et navn i USA. Op til weekenden, hvor Mabels frontmand Mike Tramp igen forsøger sig i Dansk Melodi Grand Prix, har Kulturen på P1 samlet tre af Mabels fire medlemmer til en sofasnak over en stak gamle plader. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Torsdag 25. feb. 2021

  Corona udløser skriveblokering: Hvor finder man inspiration til sin næste roman, når alt er lukket og éns omgangskreds begrænser sig til den nærmeste familie? Flere britiske forfattere rapporterer om corona-skriveblokering. Kulturen på P1 ringer rundt til danske stjerneforfattere for at høre, hvilke inspirationskilder der hjælper dem gennem Covid-19-tørken. Nordens bedste forfattere i kø til pris: 350.000 kroner og masser af ære - det er hvad der venter årets modtager af Nordisk Råds litteraturpris. I dag afsløres det, hvem der er med i opløbet, og på forhånd vides det, at der er danske forfattere imellem. Mød dem i Kulturen på P1. Et mareridt af en anmeldelse: "Lydkvaliteten er så ringe, at man får en mistanke om at nogen forsøger at skjule noget". Sådan lyder den benhårde anmelderdom over en ung musiker, der gæster Kulturen på P1 i dag, og anmeldelsen er skrevet af ... musikeren selv. Album-aktuelle Mads La Cour lægger hånden på den varme kogeplade i serien, hvor kunstnere selv skriver den værst tænkelige anmeldelse af egne værker. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Onsdag 24. feb. 2021

  Jagten på nyt - I dag er det 100 år siden, Egtved-pigen blev fundet. Siden - og især de senere år - har fundet fra Egtved givet os mange svar på, hvordan mennesker levede engang. Men der må være mere, man kan udlede af DNA, Kulstof14-metoden og andre moderne videnskabelige metoder. Vi tager på jagt efter breaking news fra Egtved-pigens liv og lemmer. Deep fake til debat - Jonathan Spang brugte deep fake til at lave en sketch med Mette Frederiksen og Dan Jørgensen. Altså satte deres hoveder på nogle skuespillere, så det lignede... og det gav en journalist fra Berlingske myrekryb. Siden deep fake kom frem for et par år siden er det blevet diskuteret, hvor farlig teknikken kan være til at skabe falske historier om andre. Vi taler i dag med Berlingskes journalist, med Jonathan Spang og med en ekspert, der følger deep fake-brug i verden og kan tegne nogle streger af teknikkens fremtid. Dansk Kvindesamfund 150 år - Dansk Kvindesamfund er den danske kvindesags ældste forening. Den fylder 150 år i dag, og har således været med i kampene for uddannelse, for stemmeret, for fri abort og for ligeløn. Undervejs har foreningen også slået nogle gevaldige skæverter, når man ser det i bagklogskabens lys. Vi ruller historien op. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Tirsdag 23. feb. 2021

  Kultur-genåbning - hvordan? Udendørs kulturinstitutioner, små butikker og udendørs idræt kan ifølge regeringens ekspertudvalg uden risiko genåbne under visse betingelser - men i sidste ende er det Folketingets politikere, der bestemmer. Kulturen på P1 undersøger appetitten på yderligere kulturgenåbning hos Christiansborg-politikerne. Stram museums-politik i Danmark: Mens danske museer fortsat skal holde corona-lukket, må museerne i mange andre europæiske nationer gerne lukke gæster ind - og flere af landene er hårdere ramt af Covid-19 end vi herhjemme. Museum på fallittens rand: P. C. Skovgaard var en af dansk guldalders mest elskede og beundrede landskabsmalere. Nu slås hans museum i Viborg med så alvorlige økonomiske problemer, at det risikerer at måtte dreje nøglen om. Kulturen på P1 fortæller historien om en ond spiral, der truer et 84 år gammelt museums eksistens. Insekter i madkassen: Drop leverpostejen og smid et stykke insekt-smørrebrød i skolemadkassen i stedet. Det er budskabet i en ny bog - et budskab som det, trods adskillige forsøg de senere år, har vist sig meget svært at sælge. Kulturen på P1 dykker ned i danskernes tilsyneladende indædte insekt-væmmelse. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:04
  Kulturen på P1

  Mandag 22. feb. 2021

  Kulturaktier - Det er blevet voldsomt populært, og forholdsvis nemt, for småsparer og menigmand at investere i aktier. Men hvor investerer man dem så bedst, hvis man er interesseret i kultur, og gerne vil sætte pengene der? Vi undersøger markedet. Minkbure i hjemmet - nogle vil måske kalde det verdens dyrest betalte overskudslager, men under alle omstændigheder er det evident, at der i Danmark nu er et kæmpe lager af minkbure, der ikke mere skal bruges til deres oprindelige formål. Men så kan man jo heldigvis finde på noget andet. I dag ser vi på, hvordan minkbure kan bruges i vores indretning af hjemmet. Proust med nyt manuskript... og gode, gamle spørgsmål - Et nyt manuskript af afdøde Marcel Proust er fundet! Fans venter i åndeløs spænding på, hvad manuskriptets 75 sider kan rumme, men det skulle efter sigende være en slags synopsis til hovedværket 'På sporet af den tabte tid'. Vi tapper ind i spændingen på en dag, hvor vi også benytter Prousts gode, gamle selskabs-spørgsmål til at komme lidt tættere på billedkunstneren Jesper Christiansen. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 18. feb. 2021

  Sexisme i filmbranchen: Nye beretninger om seksuelle tilnærmelser i film-og mediebranchen er dukket op, og denne gang er det navngivne danske koryfæer fra fortiden, der er i MeToo-skudlinjen. Kulturen på P1 taler med et centralt øjenvidne. Kunstnere med tørre lommesmerter: Hvad nytter det, at staten bevilger corona-hjælpepakker, hvis ansøgningsproceduren er så bøvlet og sagsbehandlingstiden så lang, at pengene ikke når frem i tide til at betale huslejen? Kulturen på P1 taler med en musiker, der føler sig sat skakmat af hjælpesystemet. 80'er-musikbagmand død: Navnet Hans Henrik Koltze siger måske ikke de fleste så meget, men fakta er, at hvis det ikke havde været for ham, ville 80'er-hits som "Sui Sui", "Ikke flere tomme ord" og "Midt i en drøm"" mangle i danskernes indre jukebox. Kulturen på P1 mindes en indflydelsesrig tekst-snedker. På med vandrerstøvlerne: Hvis der er én ting, coronapandemien har lært os, så er det at gå tur. Også mange kulturpersonligheder sadler med stor fornøjelse apostlenes heste: Mød nogle af dem i Kulturen på P1 i dag. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:05
  Kulturen på P1

  Onsdag 17. feb. 2021

  Spansk musiker kalder kongen idiot: Han har en dom for majestætsfornærmelse og for at fremme terrorisme, og hundredvis af demonstranter har været på gaden for at få ham ud af fængslet. Kulturen på P1 fortæller historien om den spanske rapper, revser og samfundskritiker Pablo Hasél. Danmarks første Oscar-modtager: Selv om Børge Ring ville være fyldt 100 år i dag og hans banebrydende arbejde ligger lang tid tilbage, får hans animations-kunnen unge filmstuderende til at måbe den dag i dag. Kulturen på P1 taler med en filmmager, der har arbejdet sammen med dansk animationsfilms Oscar-fejrede pionér. Superstjerne runder skarpt hjørne: Han stammede som barn, fik høvl for sin optræden i "Game of Thrones" og er blevet kritiseret for sin påklædning. Men når man hedder Ed Sheeran og har indspillet en sang, der er afspillet 2,6 milliarder gange på Spotify, kan man nok være ret ligeglad. I dag fylder den rødhårede superstjerne med de markante briller 30 år, og Kulturen på P1 tegner et portræt. Selskabsleg med teater-topkvinde: Hvis du vil vide, hvornår Malmö Stadsteaters danske chef kan finde på at lyve og hvilken komponist, hun helst lytter til, så hør radio i eftermiddag... og få MÅSKE et svar, hvis ellers det netop er DE spørgsmål, Kitte Wagner trækker op af hatten i Kulturen på P1 i dag. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:04
  Kulturen på P1

  Tirsdag 16. feb. 2021

  Kulturen går i køkkenet: Det sidste år har danskerne haft god tid til at lave simreretter på hjemmekontoret, og både surdej og tidskrævende kager har fyldt de sociale medier. Samtidig bugner streamingtjenesterne af madprogrammer, og nye køkkentv-trends spirer frem. Sammen med Gorm Wisweh indtager vi en tom restaurant og forsøger at inkorporere radiokøkkenet i dagens kulturdækning. Nødhjælp til unge tegnestuer: Talent, kreativitet og gåpåmod er ikke altid nok for nystartede arkitektvirksomheder. Når drømmen om at åbne sin egen tegnestue går i opfyldelse, så opstår den næste udfordring: At blive inviteret med til konkurrencer og udbud. Og for få af dem er tilgængelige for startup-arkitekterne, mener Arkitektforeningen. Et nyt projekt skal med 2,5 millioner kroner styrke den nye generation af arkitektvirksomheder. Vi taler med en tegnestue, der har mærket begyndervanskelighederne på egen krop. Kold kunst: Kulturen på P1 har været på vinterindkøb! Mens andre finder skøjter, slæde og ski frem, så har redaktionen investeret i en massiv isblok og allieret sig med en kunstner. Vi har bedt ham skabe et isværk, der fortolker 2020. Teaterkritik: Der kommer igen musical til Fredericia. De politiske partier har besluttet, at en genrejsning af det konkursramte Fredericia Teater vil få et statsligt udviklingstilskud på 8,7 mio årligt frem til 2024. Og det er jo godt nyt for alle, der holder af musical. Men i det danske teaterlandskab findes også kritiske røster, for pengene er hentet fra en pulje, som ifølge flere teaterchefer mangler gennemsigtighed. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Mandag 15. feb. 2021

  Ballade-skoler under lup: På én skole elever, der laver blokade og en rektor, der bliver fyret. På en anden skole en historisk buste, der bliver smidt i vandet af en underviser - og endnu en fyret rektor. Hvorfor svirrer balladesagerne omkring visse kunstskoler som fluer om et stykke sukker? Forstå kunstskole-balladen på 10 minutter i Kulturen på P1. Museumsdirektør i svensk modvind: Er det et stort problem at nyindkøbt kunst til Moderna Museet i den svenske hovedstad for langt størstedelens vedkommende stammer fra Stockholms kunstnermiljø? Ja, mener de svenske medier, der kritiserer museets danske direktør Gitte Ørskous indkøbsstrategi. Kulturen på P1 taler både med angriberne og den angrebne. Kunst og ord i lange baner på Instagram: Kunstgallerier og kunstforretninger holder corona-lukket, men for keramikkunstneren Klara Lilja er det ikke den store katastrofe: Hun holder med succes sig selv og sin forretning i gang på det sociale medie Instagram. Kulturen på P1 fortsætter serien om kunst og kunstnere, der søger nye veje i cyberspace. Hvem er maleren? Et oliemaleri på 45,5 x 39 cm forestillende en københavnsk gadescene fra år 1800 fremkalder panderynker på Statens Museum for Kunst: Hvem, der har malet det, og hvilken sammenhæng, det indgår i, er indtil videre et mysterium, og nu beder museet offentligheden om hjælp. Kulturen på P1 kaster sig ind i detektivarbejdet assisteret af en mindre hær af kunsteksperter. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 11. feb. 2021

  Børnekunst - Den verdensberømte tv-stjerne og forretningskvinde m.m. Kim Kardashian har lagt et oliemaleri op på sociale medier, som hendes 7-årige datter angiveligt har malet. Vrøvl, siger nogen, en 7-årig kan ikke male så teknisk godt. Vi ser på billedet og vurderer 7-åriges potentiale med en, der har rigtig forstand på den slags. Hør hendes dom i dag. Blanke medier - Kulturministeren og ordførerne fra partierne har i dag indgået en aftale om at forny blankmedie-ordningen. Den sikrer kunstnerne et beløb, hver gang der bliver købt 'blanke' medier, man kan kopiere f.eks. musik og film over på. Og kunstnerne er glade, for der er så mange væsentligere medier i dag, end dengang VHS-bånd og kassettebånd var 'noget'. Men om lidt lurer et kæmpe erstatningskrav fra kunstnernes organisation for alle de år, hvor ordningen ikke har taget højde for de nye medier - og de derfor er blevet snydt for penge. Tredjebølge Britney - En ny dokumentar om Britney Spears har endnu en gang fået de sociale medier til at gløde, for selvom kunstneren efterhånden er 38 år, gør dokumentaren det tydeligt, at hendes far bestemmer over både hendes liv og formue. Vi ser på fan-forargelsens anatomi. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Onsdag 10. feb. 2021

  Forlags-phishing: Den internationale forlagsbranche er præget af et svindelmysterie. Forlæggere bliver kontaktet af, tilsyneladende, velmenende kolleger i forlagsbranchen, som ønsker adgang til nye manuskripter eller kontaktinformation på forfattere. Kulturen på P1 undersøger fænomenet, som nu også rammer de danske forlag. Kulturaftaler i hele landet: De næste fire år skal nye kulturaftaler sikre, at borgere i hele landet får adgang til gode og blandede kulturtilbud af høj kvalitet. Derfor har Kulturministeriet indgået aftaler med 12 såkaldte kulturregioner. Vi spørger Kulturminister Joy Mogensen, hvad pengene skal føre med sig. Første arbejdsdag på et tomt teater: I denne uge tiltræder Jacob Schjødt som ny direktør for Odense Teater. Men han overtager en stilling, som er væsentlig anderledes, end den han søgte i foråret 2020. Jacob Schjødt fortæller i Kulturen på P1 om at tiltræde den nye stilling på det tomme teater. Vi skal også høre, hvor meget data Spotify EGENTLIG indhenter, når vi abonnerer på playlister og hører podcasts - og så skal vi høre om blæseinstrumenterne, der forsvinder ud af de danske orkestre. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:14
  Kulturen på P1

  Tirsdag 9. feb. 2021

  Den grimmeste by - En afstemning om Danmarks grimmeste by er i gang lige nu, og Aarhus har lagt sig ukomfortabelt i front. Det er foreningen Arkitekturoprøret Danmark, der står for kåringen. Foreningen er især mod at rive gamle huse ned og bygge nyt - og grimt. Vi hører foreningen om, hvorfor Aarhus er i spids for konkurrencen, man helst ikke vil vinde. Sikkerhedsmanual til kunstnere - PEN i USA har lavet en sikkerhedsguide til kunstnere, så de ikke kommer galt afsted med myndigheder og rasende befolkninger. Men hvad er den egentlig værd? Og kan en manual lavet i USA bruges i andre af de lande, hvor kunstnerne virkelig er truet? Vi ser på den med en mand, der gennem mere end 20 år har beskæftiget sig med kunstneres vilkår og ytringsfrihed. Farvel til vaniljemanden - Firmaet Tørsleff har besluttet at fjerne en tegning af en turbanklædt mand på deres vaniljesukker, og nogle har sikkert set debatten om det, der er blevet så ophedet, at man kan bage vaniljekranse i den. I dag fortæller vi helt køligt om, hvem manden på pakken egentlig er. Værter: Karen Jensen og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:05
  Kulturen på P1

  Mandag 8. feb. 2021

  Sexisme i arkitektfaget: En undersøgelse om krænkelser på tegnestuer og undervisningsinstitutioner slår en tyk streg under, at nogle arkitekter er optaget af andre beskæftigelser end at tegne huse. Kulturen på P1 ser på det seneste eksempel på en branche, der sætter spotlys på MeToo-episoder i egne rækker. Carl Nielsen som du aldrig har hørt ham før: Man tager bidder af en af Danmarks største komponisters klassiske kompositioner og blander dem med moderne jazz-toner. Resultatet: En respektfuld opdatering af Carl Nielsen... ifølge manden bag sammenblandingen, komponisten Peter Jensen. Han tager Nielsen ved vingebenet og besøger Kulturen på P1 i dag. Kunstnerisk succes på Instagram: Gigantiske roser i kraftige farver. Kæmpe lærreder med masser af pang. Johanne Lykkes kunst gør sig godt på det sociale medie Instagram, hvor hun har flere end 2000 følgere - men frister succes'en hende til at indrette kunsten efter mediet? Kulturen på P1 fortsætter serien om kunst og kunstnere på Instagram. Farvel til vaniljemanden: Et portræt af en smuk sort mand med hvid turban har siden 1935 prydet Tørsleffs vaniljesukker-pakninger, men nu er det snart slut. Kulturen på P1 fortæller historien om manden på papæskerne, elefantpasseren Jena Zena. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 4. feb. 2021

  Den guddommelige retssag - For 700 år siden blev forfatteren Dante Alighieri dømt til døden for korruption, men han var allerede ude af Italien og levede resten af sit liv i eksil. Hans hovedværk Den guddommelige Komedie handler i høj grad om netop det samfund, den retssag og den politiske dom, han fik. Nu vil en af hans efterkommere have sagen for retten igen, for Dante skal renses. Vi ser på retssag og livsværk i dag. Bimbo i positivt skær - At være en bimbo har aldrig været et positivt kælenavn - det har udstillet afbleget hår, masser af dramatisk make-up og lyserødt tøj. Men det er skal være slut nu - der er en bevægelse, der vokser lige så stille på det sociale medie TikTok, og den vil gøre bimboer til noget positivt. Vi ser på dét ord og på andre ord, der har skiftet betydning. Ukendt dansk verdenssucces i Lo-Fi - Lo-Fi er en undergenre indenfor hiphoppen, hvor sådan lidt dovne jazzede beats blandes med lyde af raslende blade, skratten fra gamle vinylplader eller regn mod et vindue. Det skulle være rigtig godt at lytte til på hjemmearbejdspladsen eller til studierne. OG en dansk musiker har fået kæmpesucces med sin LO-FI musik. På Spotify er der knap 1,4 millioner mennesker verden over, der hver måned lytter til hans musik, så ham måtte vi da tale med... Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Onsdag 3. feb. 2021

  Danske forfattere hitter i USA: 45 år efter sin død har Tove Ditlevsen pludselig forrygende anmelder-medvind i USA. Det samme har en anden dansk forfatter, Dorthe Nors. Kulturen på P1 taler med Nors om kunsten at finde nøglen til amerikanernes bog-hjerter. At råbe imod en shitstorm: Først sagde TV 2-vært Jes Dorph fra, da han blev fyret for seksuelle krænkelser. Nu svarer musikeren Marilyn Manson igen efter en ekskærestes anklager om misbrug. MeToo-bølgen får modspil, men ændrer det noget? Kulturen på P1 ser på effekten, når de krænkelses-anklagede går til modangreb. 35 år med Pixar: Toystory, Find Nemo, De Utrolige, Wall-E, Inderst Inde og senest Sjæl: De kreative animations-filmskabere på det nu Disney-ejede Pixar har brudt grænser, både for animation og for historiefortælling. På 35 årsdagen for Pixars fødsel gør Kulturen på P1 status sammen med en kender, Troldspejlets Jakob Stegelmann. Hobbitter og orker så det klodser: 50 entusiaster har brugt 150 millioner Legoklodser til at genskabe landskabet fra Tolkien-klassikeren Ringenes Herre - og har dermed sikret sig en plads i Guinness' rekordbog. 89 år har Legos plasticbyggesten på bagen, men alderen trykker ikke ... Kulturen på P1 ser på den trylleformular, der tilsyneladende holder klods-legetøjet evigt ungt. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:05
  Kulturen på P1

  Tirsdag 2. feb. 2021

  Myanmars militær og den danske forbindelse - Militæret i Myanmar har igen kuppet sig til magten, og militæret skaber selv en del af sine indtægter, blandt andet ved at facilitere tekstilproduktion særlige steder i landet. Et af de firmaer, der benytter sig af det, er danske Bestseller - som på den måde indirekte er med til at finansiere militærets magtovertagelse. Dansk modetøj arm i arm med Myanmars militær. Vi sætter spot på den danske forbindelse. Netflix vil lave dansk forbindelse - Streaming-giganten har lavet en aftale med Fonden Filmtalent og de tre danske filmværksteder i Odense, Aarhus og København. Nu skal der udklækkes talenter, som fremover kan lave nye, danske serier til Netflix. Hvad kan der mon komme ud af det? Sci-Fi-serie klar til virkeligheden - Et af de mest berømte afsnit af den ret dystopiske scifi-serie Black Mirror handler om at man via teknologien kan genskabe døde mennesker ved hjælp af alle deres digitale fodspor. Nu er Microsoft for alvor gået ind i den fremtid, og snart vil de kunne gøre det muligt at vække dine kære til 'live' via en chatbot. Vi taler med landets førende robot- og AI-forsker om, hvad der kan vente os. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:04
  Kulturen på P1

  Mandag 1. feb. 2021

  Tungtvejende ære: Den er lavet af massiv messing, belagt med 24 karat guld og vejer næsten 20 kg. Og nu har Landin, Hansen, Gidsel og de andre vundet den tilbage til Danmark - den skulptur, der er det synlige bevis på, at de danske håndboldherrer er verdensmestre. Men hvor kommer den fra? Hør historien bag den forgyldte håndbold-hånd i Kulturen på P1 i dag. Fangeøen i Limfjorden: Det er et mørkt stykke Danmarkshistorie, der nu kommer på museum, historien om flere end 700 mænd, der i perioden 1911-1961 blev holdt interneret på Livø i Limfjorden - og som måtte betale med deres formeringsevne, hvis de ville væk derfra. Historien er mindre kendt end den om pigerne på Sprogø, men nu bliver den fortalt for de mange - på Vesthimmerlands Museum og i Kulturen på P1. Danmarks bedste bogsamling: Der findes 245 folkebiblioteker i Danmark, og hvert og ét af dem råder over hylde på hylde med bøger, bøger og atter bøger. Hvorfor er det lige i Middelfart, at Danmarks bedste bogsamling ifølge foreningen Danske Skønlitterære Forfattere befinder sig? Kulturen på P1 kigger sig omkring på de prisbelønnede vestfynske boghylder. Lille kold hånd gennem 125 år: Det var den første februar 1896, at en vis Puccini-opera blev uropført på Teatro Regio i Torino. Resten er historie - operahistorie. For i dag er La Bohème et af verdens allermest elskede og hyppigst opførte operaværker. Kulturen fejrer en 125 års fødselar, der trods sin alder stadig er i sit livs form. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Torsdag 28. jan. 2021

  Lydbøger for peanuts - I går kunne vi fortælle om, hvordan man i skuespillerforbundet nu vil kæmpe for ordnede forhold - og bedre løn - for indtalere af lydbøger. Nu viser det sig, at et af de steder, hvor lønnen er meget lav, er i det statsejede Nota, der laver lydbøger (og magasiner) for synshandicappede. Og at det sker efter en overenskomst.... med skuespillerforbundet. Vi ruller sagen op i dag. Episke Kristian Leth - Han er blandt meget andet forfatter, digter og musiker - og nu er New York-boende Kristian Leth klar med en solo-udgivelse. Første single kommer i morgen og hedder 'Den episke'. Resten af albummet 'Stormen' er klar til april. Tag med Kristian Leth til New Yorks tomme gader. Boghandlerens død - Tendensen har været der i mange år: Boghandlerne er pressede, fordi mange køber deres bøger over nettet eller i de helt store varehuse. Og mens både nettet og varehusene stadig holder åbent, så er der lukket og slukket i boghandlerne. Vi taler med den nye chefredaktør for branchebladet Bogmarkedet om bogen, døden og muligheden for overlevelse. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Onsdag 27. jan. 2021

  Afsked med Lars Norén: En genial og kompromisløs dramatiker, der gik helt ud til kanten - og nogle gange over den. Det er hvad Sverige - og hele den internationale teaterverden - har mistet med Lars Noréns bortgang i går. Kulturen på P1 mindes en både hyldet og udskældt teatertroldmand og taler med to teatermennesker, der har et særligt forhold til Norén og hans sorte scenekunst. Lydbogsindlæsning til underpris: Når en skuespiller sætter sig til rette i et lydbogs-indtalingsstudie, strømmer ordene ud - mens aflønningen derimod, ifølge utilfredse skuespillere, kun i meget begrænset omfang strømmer ind. Utilfredsheden kulminerer i dag i et digitalt skuespiller-stormøde: Kulturen på P1 ser nærmere på arbejdsforholdene i lydbøgernes vækstprægede verden. Auschwitz-ofre mindes: Mere end en million mennesker blev dræbt i Auschwitz-Birkenau, den største og mest berygtede af alle Nazitysklands koncentrationslejre. Primo Levi kom til Auschwitz i 1944 og overlevede helt indtil befrielsen den 27. januar 1945. Hør hans historie i Kulturen på P1 i dag - på Auschwitz-dagen, hvor holocausts rædsler mindes både herhjemme og i udlandet. Trump-afsky rammer dansk forfatter: Hvordan går det til, at en shitstorm i USA rettet mod et amerikansk forlag, der udgiver en Trump-venlig bog, bliver et alvorligt problem for en dansk krimiforfatter? Hør den spegede historie i Kulturen på P1 i dag. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:05
  Kulturen på P1

  Tirsdag 26. jan. 2021

  Instakunst - Nye tider, nye skikke, nye platforme. Ja, Instagram er måske ikke nyt, men der SKER rigtig meget nyt på platformen, for den har vist sig som et godt alternativ, når folket ikke kan komme til kunsten, og kunsten derfor må komme til folket. I dag skyder vi en serie i gang, hvor vi ser nærmere på kunsten på Instagram. Pengefiskeri i Aalborg - Forleden havde Aalborg Teater premiere på en online-opsætning af Herman Bangs romanklassiker "Tine". Og 14.000 mennesker så med på forestillingen, der var gratis. Alligevel kom nogle til at betale - nemlig de, der hoppede på de såkaldte phishing-mails. Inden premieren blev teatrets Facebook-side nemlig spammet med indlæg, der prøvede at lokke tilskuernes bankoplysninger fra dem. Vi ser nærmere på phishing-fænomenet. Skurkens stemme - Hvordan laver man en rigtig god og skurkagtig stemme? Hvor meget skal man kende til skurkens baggrund, alkoholforbrug og forhold til sin mor? Og hvor meget kan man læne sig tilbage i sit håndværk (eller stemmeværk)? Vi har sendt en reporter i praktik i et af de studier, hvor der lægges stemmer til blandt andet Disneys film. Hør hvor skurkagtig hun lyder i dagens program. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Mandag 25. jan. 2021

  Egypten og den kunstneriske frihed: Lige i øjeblikket forbindes Egypten og Cairo mest med håndbold-VM, men for præcis 10 år siden var det andre kampe, der blev kæmpet - politiske kampe, der endte med revolution og præsidentens afgang. Fik egypterne den frihed til at tænke og tale frit, der blev dem lovet? Kulturen på P1 giver i dag Egyptens kunstneriske frihed et 10 års serviceeftersyn. Forfatterflugt fra forlagene: Selv etablerede forfattere er begyndt at vende de store forlag ryggen og udgive deres bøger selv, fortalte Kulturen på P1 i sidste uge. Svigter forlags-mastodonterne deres ansvar? I dag tager Gyldendals skønlitteratur-forlagschef Simon Pasternak til genmæle. Fra grav til koloni-mindesmærke: Hun var bare fire år gammel, da hun i 1905 blev hentet fra Dansk Vestindien til Danmark og udstillet i et bur i Tivoli i København. Som 15-årig døde hun af tuberkulose. Hendes grav er en ydmyg plet græs, men det vil en lokal politiker have lavet om på. Kulturen på P1 mødte ham ved det, han håber kan blive et mindesmærke over Danmarks tid som kolonimagt. Kraniernes magt: De høstede deres fjenders hoveder for at nyde godt af hovedskallernes mystiske kræfter. En dansk religionshistoriker har også været på jagt - efter fakta om hovedjægerne og deres efterkommere. Kulturen på P1 bevæger sig dybt ind i Borneos jungle sammen med hovedjægerkenderen Mikael Rothstein. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Torsdag 21. jan. 2021

  En stjerne er født: Det VAR Joe Biden, der var hovedpersonen ved præsidentindsættelsen i går, men han var tæt på at blive overstrålet af 22-årige Amanda Gorman og hendes fremførelse af digtet "The Hill We Climb". Kulturen på P1 tegner et portræt af digteren, der fik Internettet til at gå amok - og nærlæser hendes værk sammen med den danske forfatterstjerne Merete Pryds Helle. Fra nødløsning til columbusæg: Digitale teaterforestillinger, hjemme-koncerter på YouTube, fællessang på tv: Kulturudbyderne har haft gang i masser af digitale nødløsninger under corona-nedlukningen. Men måske har noget af skærm-trylleriet et potentiale, der rækker ud over pandemien: Kulturen på P1 ser på, hvordan digital kulturformidling i nogle tilfælde har sparket døre ind til et nyt publikum. Musik i håndboldkampens hede: Når håndboldhallen koger, skyldes det som regel ikke kun spillernes præstationer: Høj musik er med til at piske en stemning op. Og det er ikke tilfældigt valgte toner, der strømmer ud af hal-højttalerne: I Kulturen på P1 i dag skyder vi os ind på en håndbold-musikekspert. Interview med tilfældige spørgsmål: Normalt er radio-interviews omhyggeligt forberedte, men i dag inviterer vi en gæst i studiet, hvor vi på forhånd ikke aner, hvad hun vil blive spurgt om. Tilfældigheden råder, når Kulturen på P1 siger goddag til præsten, debattøren og forfatteren Sørine Gotfredsen og beder hende trække spørgsmål op af hatten... Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Onsdag 20. jan. 2021

  Kunst på vaccine- og testcentre - I den sydøsttyske by Straubing har lokale kunstnere stillet deres kunst op i venterummet på det lokale vaccinationscenter. Kan vi gøre noget lignende i Danmark. Og skal vi? Vi lufter ideen og får reaktioner. Digterdebut - Sara Rahmeh har længe været inventar på den danske spoken word-scene, og her har hun optrådt med fortællinger om ikke mindst sin dansk-palæstinensiske baggrund. Nu udkommer hendes debut-digte, og vi taler med hende om den dobbelte baggrund, om at digte og optræde. Gamle viser på nye medier - Det var på sejlskibenes nedre dæk, at shanty-viserne i sin tid opstod. Der hvor den fælles rytme var nødvendig, når ankeret skulle lettes og sejlet sættes. I dag synges shanty-viser stadig visse steder, men ikke meget.... altså lige indtil en ung skotte lagde en stump af en vise på TikTok - så istemte flere og flere, og vupti: Vi har en ny trend. Hør historien #Shantytok i dag, på en dag hvor vi også på nogle af landets kedeligste bogtitler, napper et portræt af Asta Nielsen og hører resultatet, når et dansk computerspils-hold går til musikken.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Tirsdag 19. jan. 2021

  Ord på en skiftedag: Når USA's kommende præsident Joe Biden i morgen holder sin tiltrædelsestale, vil der blive lyttet intenst - ikke kun på budskabet, men også på, hvordan hans ord passer ind i en tradition, der går tilbage til George Washington i 1789. Amerikanske tiltrædelsestaler er en disciplin for sig, så Kulturen på P1 kigger i bakspejlet sammen med en tale-kender. Brexit og kunsten: Samhandel, fiskeri, udveksling, uddannelse, sågar lastbilchauffør-madpakker: Briternes farvel til EU får stor betydning. Også i kulturlivet vrides der i øjeblikket hjerner for at afværge brexit-katastrofer - i dag ser Kulturen på P1 på konsekvenserne for billedkunstens frie bevægelighed. Livet i fjerne galakser: Måske er spørgsmålet ikke, OM der findes liv på andre planeter, men snarere HVILKET liv, der nok er derude. Det spørgsmål stilles for tiden på streamingtjenesten Netflix, som også har fantastiske billeder af fem-benede forvandlingsvæsener, flyvende frø-ædere og snedige svampe. Hvor meget virkelighed er der bag de fantastiske animationer? Kulturen på P1 giver "Alien Worlds" et fakta-tjek. Kim Larsen med et spørgsmålstegn: "Har du hørt det? Kim Larsen er død?" Sådan starter et digt, der udelukkende består af spørgsmål, flere end 1200 af slagsen - kredsende om den folkekære sanger, der døde i 2018. Hvorfor så mange spørgsmål og hvorfor lige Kim Larsen? Kulturen på P1 stiller spørgsmål til manden bag de mange spørgsmålstegn, Adam Drewes. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Mandag 18. jan. 2021

  Phil Spector død - Corona har taget Phil Spector i en alder af 81 år. Manden er berømt for at have skabt sin helt egen store lyd - Wall of Sound - og så er han berygtet for sit temperament, der blandt andet og ikke mindst gjorde ham til drabsmand, så hans sidste år levede han bag tremmer. Portræt af manden, lyden og temperamentet i dag. Stumme strimler - Da film-mediet var nyt og lyden endnu ikke havde fundet vej til lærredet, var Danmark et af verdens førende filmlande. I disse år er den danske stumfilms-skat i gang med at blive gravet frem, restaureret og vakt til live - og de gamle stjerner står frem på ny. I denne uge ser vi på nogle af guld-alderens store stjerner, og vi lægger ud med stuntkvinden Emilie Sannom. Skab kunst derhjemme - Markante og internationalt anerkendte kunstnere deler i et nyt udstillingskoncept deres instruktioner på nettet, så alle kan hente dem gratis og skabe kunst hjemme i stuen. Vi har sat en reporter til at tage den kunstneriske udfordring op - og det involverer 27 forskellige flasker og en rød tråd. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 14. jan. 2021

  Sexisme i bogbranchen: Mediehuse, symfoniorkestre, filmbranchen, teatre ... Metoo-bølgen er skyllet ind over kulturinstitutionerne og har afsløret masser af (u)artige detaljer om uønskede seksuelle bemærkninger, berøringer og det, der er værre. I dag offentliggøres en længe ventet advokatundersøgelse af sexisme i bogbranchen - Kulturen på P1 nærlæser konklusionen sammen med Dansk Forfatterforenings formand. Skygger som intet lys kan fordrive: Da han var fem år, tog hans far sit eget liv. Her 25 år senere er sorgen og vreden intakt - og snart deler Glenn Bech ud af sine følelser over 500 sider i bogen "Farskibet". Glenn Bech er gæst i Kulturen på P1. Det samme er en anden forfatter, Louise Winther, der stadig som voksen hjemsøges af mørke barndomserindringer - om mobning. Musiker udfordrer magtmenneske: I dag er der valg i Uganda. Den siddende præsident går efter en sjette valgperiode, men han udfordres af en populær kulturpersonlighed, der har måttet sande, at politik ikke er ufarligt på de kanter. Kulturen på P1 tegner et portræt af musikeren, skuespilleren og politikeren Bobi Wine. Jagten på krimi-komet går ind: En forlagskontrakt på 250.000 kr. En marketingkampagne. Oversættelse til ti sprog. En trykt bog på dansk og global udgivelse som digital bog. Det er, hvad der venter den person, der sætter sig til tasterne og skriver den krimi, der rydder bordet i forlaget Lindhardt og Ringhofs ny-udskrevne manuskriptkonkurrence. Og det kan blive dig... hvis du lytter godt efter i Kulturen på P1 i dag, hvor en ekspert giver opskriften på det perfekte bog-mord. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:03
  Kulturen på P1

  Onsdag 13. jan. 2021

  Plottet om slottet - Der er foreløbig postet ti års forberedelser og undersøgelser i en restaurering og modernisering af Nyborg Slot. Slottet skulle have et stort ansigtsløft til 350 millioner kroner og genopbygges med forhøjelse af resterne af et vagttårn, genskabelse af den gamle ringmur og opførelse af en helt ny formidlingsfløj. Men i december sagde Miljø- og Fødevareklagenævnet nej til projektet. I dag havde borgmesteren foretræde for Folketingets kulturudvalg, og vi taler med ham om, hvordan det gik - ligesom vi tager en runde i debatten om, hvor meget man kan og skal gøre ved vores fortidsminder. Dansk heavy ud i verden - Det aarhusianske heavy-band Møl har skrevet kontrakt med et af den hårde musiks helt store pladeselskaber. Hvad betyder det for bandet - og for den danske heavy-scene? Og hvad skal der egentlig til, før et dansk band er gode nok til en verdens-kontrakt? Bob Ross er chilleren - Bob Ross er gennem de seneste fem år blevet et kult-fænomen af de store. I 80'erne lavede han - uden den store virak - nogle gør-det-selv-kunstmaler-guides på tv, og her stod han med mikrofonhår og fuldskæg og malede landskaber og messede om at tage det chilleren. Bob Ross døde i 1995, men i dag er hans navn langt mere søgt på Google end både Jeff Koons og Andy Warhol. Han har fået sit eget museum, flere brætspil, kaffekopper, madkasser og alt muligt andet tingeltangel. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Tirsdag 12. jan. 2021

  Kunst i tåregaståger: Da Trump-tilhængere forleden stormede USA's regeringsbygning, nogle af dem med våben i hånd, blev kaosset overværet af tavse vidner: Fra billedrammerne på Kongressens vægge kiggede nationens fædre undrende ned. Og da politiet greb ind, sved tåregassen også i de gamle penselstrøg i en grad, så de nu skal have et eftersyn. Kulturen på P1 ser på den historiske kunst på Capitol Hill. Hjerte-genstart til kulturlivet: Kulturen er pakket ned i den helt store mulepose for tiden, men der kommer en dag, hvor kulturlivet skal blomstre om kap med foråret... Spørgsmålet er bare hvordan. Kulturministeren har bedt et bredt sammensat genstarts-team om at komme med ideer, og teamet mødes første gang i dag - digitalt. Kulturen på P1 tager temperaturen på, hvad repræsentanter for vidt forskellige grene af kultur- og idrætslivet monstro kan blive enige om. At nynne er at leve: Længe før covid-19 gjorde fællessang i flok til en farlig beskæftigelse, satte en ung musiker sig for at lære alt, hvad der er at vide om kunsten at nynne. Det er der indtil videre kommet et musikalbum og en podcast ud af - og snart også et radioindslag, nemlig i Kulturen på P1 i dag, hvor der nynnes så det synger. Sammen hver for sig om at spille: Årets første måned kan føles lang og lidt trist, og i år bringer corona-nedlukningen januar-tristessen til nye højder. Så hvad med nogle ideer til gode spil, man kan spille med hinanden over nettet, spørger en lytter? Kulturen på P1 går på app-jagt sammen med en af Danmarks førende spil-eksperter. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Mandag 11. jan. 2021

  Robotterne kommer! - Faktisk har de været på vej i 100 år. Så lang tid siden er det, at ordet robotter kom ind i sproget og verden via et tjekkisk teaterstykke. Hør om stykket, om robotter i populærkulturen og de virkelige robotters skinbarlige fremtid, som den ser ud lige nu. Det coronale teater - Teater V i Valby har i flere år haft en manuskript-konkurrence, hvor vinderens manuskript bliver til en rigtig forestilling. I år har konkurrencen fået en corona-vending, for nu skal manuskripterne blive til et digitalt teaterstykke i stedet. Akademiets nye medlemmer - Det danske Akademi har været splittet og medlemmer har forladt akademiet i protest mod de uendelige identitetspolitiske debatter, der tilsyneladende har været. Men nu er fire friske medlemmer blevet indlemmet i akademiet. Vi taler med en af dem i dag. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 7. jan. 2021

  De sociale mediers ansvar: Tre tweets fra USA's præsident - og hundreder af demonstranter stormede landets regeringsbygning. Twitter svarede igen med at låse præsidentens konto, men skaden var sket - og de sociale mediers betydning var endnu engang blevet demonstreret. Kulturen på P1 ser nærmere på et medie, der både har magt til at udløse en demokratikrise og til at gøre, hvad ingen andre tilsyneladende formår: At lukke munden på Donald Trump. Brexit og kulturen: Storbritanniens farvel til EU får store konsekvenser for samhandel, fiskeri og uddannelse - men også for kultursamarbejdet mellem briterne og det øvrige Europa. Danmarks kulturudveksling med UK går tilbage til vikingetiden, men hvad nu? Kulturattache Lone Britt Christensen på Danmarks ambassade i London er gæst i Kulturen på P1. Kulturoplevelser i en nedlukningstid: Dansk kulturliv er sat på pause, så sofaen er nok det sted, hvor vi i de kommende uger skal søge de største kulturoplevelser. Kulturen på P1 hjælper dig med at slukke kultur-tørsten og ser frem mod, hvad 2021 bringer af læseværdige bøger og stream-værdige serier. En forfærdelig anmeldelse: "Flade, melodiforladte banaliteter", "floskelfyldt baggårdsdansk" .. det er ikke just roser, der præger en anmeldelse af den unge sanger Lasse Storms solo-debut. Og anmelderen ved, hvad han taler om - det er nemlig sangeren selv. Kulturen på P1 fortsætter serien, hvor vi taler med kunstnere på baggrund af deres nedrakning af egne værker. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:05
  Kulturen på P1

  Onsdag 6. jan. 2021

  Er stemmens farve vigtig? - Må en hvid skuespiller som Nikolaj Lie Kaas lægge stemme til en sort figur i en tegnefilm - som i den nye Disney/Pixar-film "Sjæl"? Ja, selvfølgelig, vil du måske tænke - eller, nej, aldrig i livet! Men debatten er for billig. Hvis man virkelig vil vide noget om repræsentation i film, skal man grave meget dybere og lave statistik. Det mener i hvert fald vores gæst om tyve minutters tid. Pandemiens arkitektur - Verdenshistoriens pandemier har ofte haft væsentlig indflydelse på, hvordan vi efterfølgende har bygget og boet. Og Covid-19 vil ganske givet også skabe ændringer i de nye byggerier, der kommer til de kommende år. For eksempel kan man forestille sig flere krav om hjemmekontorer i private byggerier og færre storrum med frie pladser på arbejdspladserne. Vi ser på de mulige ændringer. Piratflaget på halvt - Rettighedsalliancen har haft held med at få lukket de sidste danske pirattjenester, hvor folk ulovligt delte film, spil og musik. Vi begraver tjenesterne, men er pirateriet så stoppet rigtigt? Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 56:50
  Kulturen på P1

  Tirsdag 5. jan. 2021

  Malermyten: I oktober åbner Louisiana en udstilling med J.A. Jerichau og i den forbindelse efterlyser museet nye værker af den unge malermyte. Men hvem var Jerichau? Vi tegner et portræt sammen med manden bag efterlysningen, Mathias Ussing Seeberg, der er museumsinspektør på Louisiana og Mikael Wivel, dr. phil i kunsthistorie og forfatter til "Penslen og Pistolen", der handler om den unge maler. Gretelise Holm: Journalist og forfatter Gretelise Holm har en fortid på blandt andet Børsen, Berlingske og Politiken. Hun har skrevet 40 bøger, og så er hun særdeles aktiv på Facebook med 5000 venner og mindst lige så mange meninger om feminisme og moderne levet liv. Hun er gæst hos Kulturen på P1 i dag. Andet: Landet er stort set lukket ned, men der er én ting, der altid har åbent, og det er din skærm. Derfor ser vi på serieåret, der kommer, med en af DR's serieeksperter, og så ser vi på listen af dansk børne-tv, der tidligere har provokeret i anledning af kritikken af DR Ramasjangs nye serie "John Dillermand". Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Mandag 4. jan. 2021

  Kom så 2021, vis hvad du kan! - I løbet af årets første uge tager vi forventnings-meteret i brug og spår om nogle af de store kultur-oplevelser, vi kan se frem til i 2021. I dag vil det handle om teaterpremierer. Gamle Ikea-møbler er dyre - Det kan godt være, at Ikea er mest kendt for at lave billige møbler, men i deres samarbejde med designere har de gennem tiden også skabt møbler, der i dag har nærmest klassiker-status og sælges brugt og dyrt. Vi ser på nogle af den svenske møbelgigants store succeseer. Et studie brændte ned - Puk Studiet ved Randers brændte ned mellem jul og nytår, og med det røg en million historier om verdenskendte musikere, der valfartede til kronjylland for at indspille deres hits. Vi har skridtet tomten af - og set på andre danske studier, der er i stand til at gøre Puk Studierne kunsten efter. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:33
  Kulturen på P1

  Onsdag 30. dec. 2020

  For teaterinstruktøren Peter Langdal betød corona-året 2020 selvfølgelig aflysninger og kæmpe skuffelser. Et Beethoven-stykke blev lukket ned på Dramaten i Stockholm efter få spilledage. En opera i Tyskland blev slet ikke til noget. Til gengæld lavede han to forestillinger på Frilandsmuseet nord for København, og her blev restriktionerne en sjov mulighed for at gelejde publikum rundt i det fri, mellem de gamle bondehuse, med afstand og humør. Højt humør præger i det hele taget den produktive og prisbelønnede Peter Langdal, som er i fuld gang med nye ideer og projekter til 2021. Kulturen på P1 fortæller også om østers, den herlige nytårsspise - og champagne, den klassiske nytårsdrik. Forskere på Københavns Universitet har nu videnskabeligt bevist, hvorfor østers og champagne er det perfekte makkerpar. Det skyldes den særlige umami-synergi-effekt, som også opstår i mødet mellem f.eks. æg og bacon eller skinke og ost. En viden, der interessant nok også kan få os til at spise mere grønt og bæredygtigt for fremtiden. Vi besøger også Rosenborg Slot og ser på ti kongers tøj, fra Christian IV til Frederik VII; perler, silke og guldbrokade i store mængder. Og så undersøger vi mødreboomet i litteraturen, hvor en hel bølge af forfattere som Olga Ravn og Stine Pilgaard for alvor fortæller om moderskabets også mørke facetter. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:53:35
  Kulturen på P1

  Tirsdag 29. dec. 2020

  Julen har altid været helt speciel for forfatter Naja Marie Aidt. Både fordi hun selv har fødselsdag d. 24 december, og fordi hun aflyste den, da hendes søn Carl døde. Nu er julen tilbage i hendes liv igen, og Naja Marie Aidt fortæller i dagens program om Guuterput, den grønlandske julesalme, om at bo i New York i 11 år og gå i total desperation, da Trump blev præsident - og om coronaen, der gjorde 2020 til Aidts sløveste år nogensinde. Kulturen på P1 fortæller også om østers, den herlige nytårsspise. Stenaldermennesket fandt ud af at kaste skaldyret ind i bålet, senere blev der indført dødsstraf for at spise af kongens østers, og i dag er det nærmest en borgerpligt at sætte "snotklatterne" til livs, for Vadehavet er fyldt med invasive Stillehavsøsters. Få også historien om 80ernes speedsnakkende vært, der vendte op og ned på musikken i radioen, gjorde op med den højtidelige præsentation, brugte løs af sig selv og døde alt for tidligt. Kim Schumacher blev tilegnet en stor bog i det forgangne år, og de to forfattere fortæller om ham og hans betydning. Så ha' det whhhaaauuuw i Kulturen på P1 i dag. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:53:34
  Kulturen på P1

  Mandag 28. dec. 2020

  For Daimi har julen ændret sig afgørende. Da hendes engelske mand levede, var det altid ham, der stod for julemiddagen med kæmpe kalkun og engelske julekager. Nu står menuen på sushi juleaften, for Daimi kan ikke selv lave mad. Til gengæld kan hun synge, og i mandagens Kulturen på P1 fortæller hun om den karriere, der kastede hende ud i Danmarksberømmelse, allerede da hun var 17. En skræmmende oplevelse for en meget genert ung pige, der hellere ville være krøbet i et musehul end at stå forrest i rampelyset. Men Daimi fik bugt med genertheden, og i 2021 kan hun fejre 60 års-jubilæum på scenen. Kulturen på P1 fortæller også om "Manden der ikke ville være høflig". Den danske kolonilæge Agner Møller, som i 1920'erne havnede på den lille ø Nias ud for Sumatras kyst. Her opkøbte han et stort antal kulturgenstande og et helt høvdingehus, som han fik bugseret til Nationalmuseet i København. Men ud over det var han en ualmindelig kantet og utiltalende mand, der skabte sig fjender overalt. Også hans danske hustru blev noget stram i betrækket, da Møller giftede sig med en purung høvdingedatter, som han tog med hjem til Danmark trods stor modstand fra myndighederne. Og så kan du møde den svenske journalist Matilda Gustavsson, som fortæller, hvordan hun fik oprullet skandalen om "kulturprofilen" og Det Svenske Akademi. Hele bølgen begyndte at rulle, da hun fik atten kvinder til at stå frem og vidne om voldtægt, trusler og chikane fra Jean-Claude Arnault, som endte med at blive idømt to et halvt års fængsel. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:24:05
  Kulturen på P1

  Onsdag 23. dec. 2020

  Kulturen på P1 præsenterer helt ny julesang: Da den nye højskolesangbog udkom i sidste måned, vakte det opsigt, at én forfatter, der ikke tidligere havde været repræsenteret, havde hele ti nye sange med. Iben Krogsdal er Højskolesangbogens højdespringer, og hun sagde ja, da Kulturen på P1 ringede og spurgte, om hun ville påtage sig at skrive en helt ny sang, der favner 2020-julen - en splinterny fællessang, som indtil videre af corona-årsager nok helst må synges i enrum. Sangen uropføres i Kulturen på P1 i dag - med komponist Katrine Muff Enevoldsen, der har skrevet melodien, ved klaveret. Aldrig mere hvid jul? Måske en enkelt sne- eller sludbyge - det er så meget hvid jul, DMI mener at vi får i år. Den hvide jul fylder meget i vores store fortælling om julen, så hvad hvis vi - som DMI mener - må se i øjnene, at hvidt snedække og kaneklokkeklang er en saga blot? Kulturen på P1 konsulterer en traditionsforsker. Jul uden biografmørke: Første juledag plejer at være en af årets store filmpremieredage, men i år holder biograferne corona-lukket - så de få nye film, der er, må opleves på streaming. Per Juul Carlsen vender for en gangs skyld blikket væk fra det store lærred og retter det i stedet mod streamingtjenesten Disney+. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:24:07
  Kulturen på P1

  Tirsdag 22. dec. 2020

  Den manglende museumsreform: 2020 blev heller ikke året, hvor vi fik en reform af museumsloven, som er den måde, tilskuddet til de statslige- og statsanerkendte museer fordeles på. Flere museer mener, at fordelingen er uigennemsigtig og uretfærdig, og kulturministeren er da også klar til at se på en reform i det kommende år - hvis coronasituationen tillader det. Kulturåret i coronaens tegn: De virtuelle løsninger har i dén grad præget kulturåret der gik. Derfor får vi i dag musik-, kunst- og tech-nørdens bud på nogle af de bedste virtuelle (kultur)tilbud og løsninger, der har været i år. Take Away Bøger: Bibliotekerne er delvist lukket ned og har været det siden den 16. december, men hvordan driver man bibliotek under en nedlukning? Jo, man bringer bøgerne ud, fortæller nogle af de biblioteker, vi har talt med. Andet: Vi rejser bl.a. "Jorden Rundt med Malene Kjærgård", der med sin nye plade vil tage børn med på en rejse ind i musikken - og ud i verden, og så følger vi op på sagen fra Færøerne, hvor den unge filmskaber, der fik trukket sin filmstøtte, fordi der blev bandet for meget i filmen, nu får støtte fra en dansk forening. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:24:10
  Kulturen på P1

  Mandag 21. dec. 2020

  Nix pille eller tiltrængt hjælp til fantasien: Genopbygning af ringmuren, genskabelse af slotsgården, nyt kæmpe besøgscenter: Visioner, millioner og planer var der masser af for Nyborg Slot, men i sidste uge sagde Miljø- og fødevarenævnet nej. Og pustede liv i en diskussion, vi tager i Kulturen på P1 i dag, om vores fortidsminder: Er genopbygning og rekonstruktion tivolisering eller tiltrængt hjælp til forestillingsevnen? Kulturminister uden armslængde: En ung færøsk filmskaber var lovet støtte til sin film - men pengene blev stoppet af øernes kulturminister, fordi han syntes, at der blev bandet for meget i filmen. Og det er ikke første gang, at Jenis av Rana har truffet kontroversielle beslutninger. Kulturen på P1 tegner et portræt af en politiker, der tager sit forhold til Gud meget alvorligt. Hvad skal bogen hedde? Handlingen, persontegningen og i nogle tilfælde forfatternavnet er selvfølgelig det vigtigste, men en fjerde faktor betyder faktisk overraskende meget for salget: Titlen på bogryggen. Kulturen på P1 læser sig ind på de vigtige romantitler. Podcast der kommer vidt omkring: Hvad vil du vide? Noget om børneopdragelse, rumkapløb, oldtidssagaer, porno eller Covid19-vacciner? Så behøver du kun at lytte ét sted. Videnskabsjournalist Lone Frank er gæst i Kulturen på P1's ugentlige podcast-præsentation. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:24:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 17. dec. 2020

  Tallene er ikke kønne - Koda har lavet en statistik over fordelingen af Koda-penge baseret på køn. Og tallene er helt forventeligt deprimerende læsning for kvinder, der vil leve af at lave musik. Koda udbetaler penge til kunstnerne alt efter, hvor meget deres musik bliver spillet i f.eks. radioen, men selvom kvinderne udgør 19% af Kodas medlemmer, fik de tilsammen blot udbetalt 10% af pengene. Månehabitat tur-retur - Et par unge, danske rumarkitekter har designet et foldbart hus, der kan skal kunne bruges på månen (og måske engang på Mars). De seneste tre måneder har de to rumarkitekter boet i isolation i deres månehabitat et øde sted i Grønland. De er lige kommet hjem, og vi skal høre, hvordan det gik for både dem og deres månehabitat. Samlekort - Et samlekort fra den amerikanske ishockeyliga med Wayne Gretzky (verdens bedste ishockeyspiller gennem tiderne) er blevet solgt for 8 mio. kroner. Hvad kan få folk til at gå sådan amok over et lille samlekort? Vi tager til et af Danmarks største samlekort-mekkaer for at tale om at samle, at spille - og betale. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:24:08
  Kulturen på P1

  Onsdag 16. dec. 2020

  Den svære første gang: Der var engang, hvor selv stjerneforfattere som Kirsten Thorup, Carsten Jensen og Helle Helle var ukendte navne. Én gang skal som bekendt være den første - men en optælling, Kulturen på P1 har lavet, tyder ikke på, at vores hjemlige forlags-giganter er til den store hjælp, når nye talenter banker på. Vi taler med en repræsentant for Danmarks største forlag Gyldendal om risikovillighed - og mangel på samme. Et mareridt af en anmeldelse: "Musikken er præcis ligeså uoriginal som titlen" og "Personligt ville jeg foretrække endnu en jul med corona fremfor endnu en jul med dette musikalske makværk." Det er ikke just den slags anmelderbetragtninger, en musiker håber på ... men det er præcis hvad bandet moi Caprice har oplevet. Hvem har skrevet anmeldelsen? Bandet selv. Igen i dag taler Kulturen på P1 med kunstnere, der er deres egne værste kritikere. Det syge juletræ: Et stort, flot grantræ, der spreder julestemning på byens centrale torv - det er en juleskik, som selv ikke coronaen har kunnet påvirke. Og dog. I Aars i Himmerland har de en helt særlig juletræstradition, og den gran, byens borgere har fået at se på i år, lever absolut ikke op til de gængse juletræ-idealer. Kulturen på P1 besøger en by, der igen i år lader by-juletræet fortælle en alternativ julehistorie. Toner til månen: Musik kan være himmelsk, og en komposition, Kulturen på P1 præsenterer i dag, er det i bogstavelig forstand: Nummeret skal nemlig læsses ombord på en rumraket og skydes afsted i retning af Månen. Mød sangerinden og komponisten Sara Grabow, dansk repræsentant i "The Earthling Project", der går ud på at sende musik fra hele vores planet ud i Verdensaltet. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:24:06
  Kulturen på P1

  Tirsdag 15. dec. 2020

  Færøsk censur - En ung filminstruktør havde udsigt til støtte, men så kom den færøske kulturminister ind og aflyste støtten. Der blev bandet for meget i filmen, sagde kulturministeren. Der er altså ingen armslængdeprincip for færøske filmmagere, og hvad betyder det for de film, der bliver lavet? Den unge filminstruktør selv er i mellemtiden blevet begravet i ubehagelige beskeder fra kulturministerens kristne støtter. Vi tegner et billede af den færøske censur. Pornhub smider videoer - Verdens største porno-side har smidt 10 millioner af sine 14 millioner videoer ud af butikken, fordi det ikke kunne verificeres, at de var lavet uden tvang og med folk over 18 år. Det sker ikke bare af et velmenende hjerte, men fordi Visa og Mastercard ikke ville godtage betalinger til Pornhub, før sagerne var i orden. I tidens store debat om, hvad sociale medier skal gøre med falsk indhold og stygge opslag, aner man måske en vej her. Ukendt verdenskendt - Jens Harald Quistgaard er en af Danmarks mest købte designere. Kun ganske få kender ham herhjemme, men han har haft overordentlig stor betydning for salg af dansk design i USA og resten af verden. Over 1.000 forhandlere solgte af hans 4.000 designs af alt fra dåseåbnere til møbler. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:24:07
  Kulturen på P1

  Mandag 14. dec. 2020

  Kunstakademi-ballade kulminerer: Det begyndte med en gipsbuste af Frederik V, der blev fjernet fra Det Kongelige Danske Kunstakademis festsal og smidt i en københavnsk kanal. I dag blev det meddelt, at akademiets billedskolers rektor Kirsten Langkilde forlader sin stilling. Kulturen på P1 har søgt aktindsigt for at få styr på, hvad der er sket bag kulissen. Farvel til verdens bedste spionforfatter: Det var i 1961, at John le Carré's navn for første gang prydede en bogryg. I 1963 udkom "The Spy Who Came In From The Cold", og resten er historie ... Spionhistorie. Fra allerøverste skuffe. Over 20 romaner og 10 film senere er David John Moore Cornwell, som le Carre's rigtige navn var, død. Kulturen på P1 ser tilbage på et liv som både stjerneforfatter og spion i selskab med Danmarks spionromanforfatter nummer ét, Leif Davidsen. Guds hus og coronaen: Museer, koncerthuse, biblioteker, biografer, barer, restauranter: Alle skal de holde lukket i størstedelen af Danmark. Men i kirkerne kan Guds ord - og forhåbentlig kun det og ikke også en vis virus - spredes frit. Hvorfor løbe risikoen? To kirkens mænd med hver sin markante holdning til spørgsmålet krydser argumenter i Kulturen på P1. Kattekalender uden misstemning: Årets litterære kattekalender er klar til ophængning. Det var den også sidste år ved denne tid, men 2020-udgaven fik nogle kalenderkøbere til at vise kløer. Hvad gik galt? Kulturen på P1 spinder en ende. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:24:27
  Kulturen på P1

  Torsdag 10. dec. 2020

  Hypet spil får endelig premiere: Traileren til spillet 'Cyperpunk 2077' har fået over 28 mio. visninger på YouTube, og spillets fans har ventet på det i otte år. I dag udkommer det endelig. Vi taler med en superfan, Christian Bonde fra P3, der har taget fri for at spille det hele weekenden. Et druknet rekviem: I dag er der verdenspremiere på en helt ny version af Beethovens sidste komplette symfoni, Symfoni nr. 9. Den berømte symfoni er indspillet på bunden af Middelhavet af den danske kunstnergruppe Between Music, der har druknet Beethoven for at sætte fokus på menneskerettigheder. Vi taler med gruppens undervandstrommeslager og lytter til musikken. Ventemusik: Ventemusik er forudsigelig og dermed tit meget kedelig, men det skal det faktisk være for at virke. Peter Vuust, som er jazzmusiker, professor og leder af Center for Music in the Brain på Aarhus Universitet, forklarer hvorfor. Andet: Vi skal bl.a. også en tur til Italien, hvor en fantastisk historie om frihedstrang og iværksætteri nu bliver filmatiseret af Netflix, og så skal vi også møde en saxofonist og komponist, der kalder bandets seneste udgivelse for "en dårlig freejazz plade fra den selvcentrerede københavnske avantgarde scene" i vores serie 'Den værste anmeldelse'. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:24:04
  Kulturen på P1

  Onsdag 9. dec. 2020

  Støtte mangler modtagere: Der er støttepakker til snart sagt alle, der mister indtægt på grund af corona - men nu viser nye tal, at kun et fåtal af musikere og andre ikke-fastansatte kunstnere, der lider nød, har fået støttekroner ind på bankkontoen. Kulturen på P1 ser nærmere på en støtteordning, der kritiseres for at have mistet jordforbindelsen. Atletisk dans på OL-programmet: I 80'erne blev der tabt kæber, når man så unge dansere kaste sig rundt på asfalten og snurre rundt på en hånd eller med hovedet nedad. Nu hedder breakdance bare "break" - og er netop kommet med på De Olympiske Leges program som et bud på en ny konkurrencesport. Kulturen på P1 får besøg af en breaker. Revyernes redningskvinde: Danske revyer har haft et svært år med coronaen - men allerede før den så det svært ud. Nu har revyernes organisation fået en ny direktør: Kulturen på P1 taler med Jani Lykke Methmann om hvordan hun vil føre de folkelige revyer ind i en fremtid, hvor det ikke skorter på alle mulige andre underholdningstilbud. Pandemi i litteraturen: "Der er Hjem, én kommer i, hvor de ligger syge allesammen og ingen har til at hjælpe sig; de maa kravle ud af Sengene og hjælpe hinanden. Dér kan du tro, der er noget at ta i; Bræk og Noksagt og Elændighed". Sådan beskrives ... ikke covid-19-pandemien men Den Spanske Syge i en roman af Martin Andersen Nexø fra 1948. Kulturen på P1 ser på, hvilke aftryk 1900-tallets store dræber-virus har sat i litteraturen. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:24:07
  Kulturen på P1

  Tirsdag 8. dec. 2020

  Hjernehallen - I kælderen under Syddansk Universitet ligger hjernehallen. I spande fyldt med formaldehyd ligger 9479 hjerner - udtaget af ligene af psykiatriske patienter og gemt for eftertiden, så vi i dag kan bruge dem til at blive klogere på sammenhængen mellem den fysiske hjerne og psykiske lidelser. Vi har været en tur nede i hjernehallen. En kongelig aftale - Det er måske gået lidt under radaren, at Det kongelige Teater har fået en ny aftale for de næste fire år. En af de ting, der skal sættes turbo på, er den digitale formidling, så teatret bedre kan nå ud til hele befolkningen - og vi kan se forestillingerne, når vi har lyst. Vi tager et nærmere kig på den nye satsning. VM i DJ - Tolv af verdens bedste DJs har kvalificeret sig til finalen i DJ'ing. De tolv hiver og slider i vinylet, mens fingrene danser ekvilibristisk over diverse knapper. Og folk fra hele verden kan så stemme på deres favorit. En af de tolv finalister er dansk, og han er vores gæst i dag. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:24:07
  Kulturen på P1

  Mandag 7. dec. 2020

  Så lukker vi: Nul restaurantbesøg, lukkede teatre, biografer, museer spillesteder og biblioteker - sådan bliver de kommende uger for borgerne i 38 af Danmarks kommuner. Kulturen på P1 ser på konsekvenserne for biografer, der i forvejen var hårdt ramt, og for teatre, der må vinke farvel til publikum til dyre og længe forberedte jule-forestillinger. Opera i coronaens skygge: Da covid-19 tog fat i foråret, traf to konservatoriestuderende på Fyn et valg: Coronaen skulle ikke blive årsag til deres kreative nedsmeltning. Resultatet blev operaen "En usynlig fjende" - men fjenden kom lige lovlig tæt på undervejs. Kulturens finanslov: Kulturlivet har klaget - og klaget - og klaget over for få penge. Nu er der 437 millioner kroner på vej til kulturen via næste års finanslov, men batter de - og havner pengene de rigtige steder? Kulturen på P1 går bag om tallene. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:24:10
  Kulturen på P1

  Torsdag 3. dec. 2020

  Terningekvinden - Et teater laver en forestilling om en kvinde, som tager beslutninger ved hjælp af en terning. Et radioprogram lader en journalist prøve at gennemføre et interview med instruktør og skuespiller ved hjælp af terninger. Det går galt. Det kan du høre i dagens program. Roskilde Festival kommer med navne - Det kan virke lige vel optimistisk, når Roskilde festival i dag lancerer 29 nye navne til sommerens festival. Men den skal nok blive til noget, for det har vi lovet, siger chefen. Hun taler med os i dag om, hvordan man kan corona-sikre 100.000 mennesker i en pøl af rytmer, mudder og alkohol. Filmens nye talenter - Den normale filmfestival Cph Pix er i år afløst af et særprogram, så man fra på søndag kan se nogle af de nyeste film fra de nye, store danske filmtalenter. Vi tager en omgang om dansk films talenter med festivaldirektøren, der står for programmet. På en dag, hvor vi også når rundt om nye film i biografen, har et stort portræt af Søren Kragh-Jacobsen - og gør plads til en halv time i juleselskab med Poul Nesgaard i Verdens Bedste Julekalender. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:24:05
  Kulturen på P1

  Onsdag 2. dec. 2020

  Kulturvisioner på Borgen: Det er ikke så tit, at kulturen står højt på den politiske dagsorden, men i øjeblikket nævnes ordet "kultur" faktisk jævnligt i mødelokalerne på Christiansborg: Politikerne diskuterer finanslov, og flere partier har kulturtiltag på ønskelisten. Kulturen på P1 kortlægger politikernes kultur-krav. Kvindefattig kanon: Når de danske skolebørn får læselektier for i dansk, vil det være et fåtal af gangene, at den tekst, de skal høres i næste dag, er skrevet af en kvinde: Kun to af de 14 værker i folkeskolens obligatoriske læsekanon har kvindelige forfatternavne på bogryggen. Nu forsøger en almindelig borger at skabe et politisk stormløb for at få rettet op på skævheden: Marie Larsen Skole er navnet, og hun lægger vejen forbi Kulturen på P1s studie i dag. Gammel kinesisk lærdom anno 2020: Confucius, Konfucius, Kong Fuzi, Kon-fut-se eller Kung Fu-tzu: Man kan være uenige om navnet, men det er ikke til diskussion, at de overvejelser, den kinesiske filosof gjorde sig om moralske værdier for 2500 år siden, har haft kæmpe betydning for det kinesiske samfund. Også vi her i vesten har meget at lære af den gamle filosof, mener Kina-eksperten Bent Nielsen, der har brugt 16 år på at skrive et digert værk om Confucius. Kulturen på P1 taler med ham. Den værste anmeldelse: "Inger Christine Løwes debutroman Cherry er ikke ret lang, men den burde være kortere." Anmeldelsen er nådesløs nedrakkende - og den er skrevet af forfatteren selv. Kulturen på P1 siger endnu engang goddag til en kunstner, der selv er sin værste kritiker, og som borer kniven ind dér hvor det gør allermest ondt. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:04
  Kulturen på P1

  Mandag 30. nov. 2020

  Venskabets kunst: Venskaber står tit i skyggen af andre forhold, selvom de for mange er de længste og mest stabile relationer i livet. Derfor vil Signe Foersom og Stine Rusbjerg Guldager hjælpe dig med at finde vej i de vigtige relationer i en ny bog. Fortællingen om MULAN: Disney har i denne uge premiere på MULAN, men som så mange andre Disneyfilm, så er den originale fortælling ikke for børn. Signe Ida Bjerre, der studerer International Business Asia på CBS fortæller den virkelige historie om MULAN. Skak for folket: Netlixserien Dronningegambit har genoplivet interessen for skak verden over, og selvom serien udfordrer fordomme om, at skak er for de asociale, så illustrerer den også, at skak er en mandsdomineret sport. Vi taler med Dansk Skoleskak om, hvorfor pigerne ikke bider på. Andet: Vi vender blikket mod begyndelsen af 1900-tallet for at finde en kvindelig dansk forfatter, der kan agere modvægt til de mange mandlige forfattere på Dansk Litteraturs Kanon, og så rykker julekalenderformatet ind i en podcast, når du de kommende 24 dage kan høre "Clara og de galaktiske sten" - vi taler med forfatteren bag. I Storbritannien kunne de ikke nøjes med ét ord, da de forleden kårede hele 47 ord som årets ord, men vi sigter stadig efter et enkelt ord herhjemme, fortæller Adrian Hughes fra "Klog på sprog" i dagens udgave af Kulturen på P1. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:27
  Kulturen på P1

  Torsdag 26. nov. 2020

  Brostrøms onde øjne - Brostrøms onde øjne kalder ungdommen til orden! Sørger for, at de går hjem i seng, når værtshuset lukker klokken ti - og sørger for, at de bliver hjemme i sengen, når de har feber og hoste - i stedet for at gå i skole. Hvorfor er Sundhedsstyrelsens nye småbitte film så velfortalte og elegante - dem ser vi lidt nærmere på. Gud er død - Fodbold-guden Maradona er død, og aviser over hele verden flyder over med lovord om hans kunnen med en bold - og kommer så også ind på hans problematiske forhold til kokain, sandheden og alt muligt andet. Men i Argentina er Maradona ikke bare en gudsbenådet fodboldspiller - for nogle er han Gud. Maradona har sin egen kirke i Argentina, og i dag ser vi på, hvordan de har det i kirken. Bøger til udsatte børn - I de seneste uger er der samlet tons af brugte bøger, som skal ud til landets biblioteker for at blive delt ud til udsatte børn og unge. I dag blev desidste kasser med bøger og lidt juleknas pakket, og vi var med til at sende dem af sted ud i landet. Gretas filmede hyldest - Greta Thunberg er hovedperson i en ny svensk dokumentarfilm, som har premiere i dag. "Rørende og inspirerende" siger Politikens anmelder og giver fem hjerter. Vores anmelder er slet ikke begejstret. Han synes, han har set det hele før. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Onsdag 25. nov. 2020

  Musik vækker raseri: "Som at se en rekrutteringsvideo fra Islamisk Stat". Sådan siger Venstres næstformand Inger Støjberg om en musikvideo, der ligger på nettet, og flere andre er som hun rasende over den gangster-forherligende musik og billederne af sortklædte pistol- og knivbevæbnede unge fra Vollsmose i kamp med politiet. Kulturen på P1 ser nærmere på rap-genren Drill, der nu for alvor sætter spor i den danske debat. Historiske bøger stjålet fra universitet: Videnskabsmanden Charles Darwin kom gennem sin forskning frem til, at vi mennesker ikke nedstammer fra Adam og Eva men fra aberne. Nu er to af hans uvurderlige historiske notesbøger med 20 års forsinkelse meldt stjålet fra et britisk universitetsbibliotek. Kulturen på P1 taler med en Darwin-kender om de forsvundne klenodier. Klæder skaber konger: De danskes kongers portrætter fortæller én historie. Beretningerne om dem fortæller en anden. Nu har tekstilkonservatoren Katia Johansen fortalt en tredje - ved at kigge i kongernes garderobeskabe. Kulturen på P1 klæder et udsnit af kongerækkens medlemmer af og på. Musiker rakker sig selv ned: "Og nu til det sidste og mest irriterende track jeg længe har lagt øre til, jo jo, jovist blev dette track præmieret på BBC radio, men det begriber jeg simpelthen ikke". Anmelderen er ikke begejstret for Agnes Dixgaards musik, men det underlige er, at anmelderen er - Agnes Dixgaard selv. Kulturen på P1 fortsætter serien, hvor kunstnere udstiller deres egne svagheder og får mulighed for at forklare sig. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Tirsdag 24. nov. 2020

  De udsattes jul - I dag om præcis en måned ville der under normale omstændigheder været dækket op med julemiddag og hygge rundt om på landets væresteder og på f.eks. Christiania. Men de ensomme og socialt udsatte skal ikke sætte næsen op efter samme jul som de plejer, for arrangementerne er aflyst på stribe, viser vores rundringning. Nogle steder har man dog fundet brugbare alternativer. Hør det hele i dag. Kistekunstkalender - Årskalenderne med letpåklædte kvinder er et dårligt signal i disse tider. Også den kalender med store, benzinslugende biler. Men hvad skal man så kigge på, når der skal holdes styr på datoerne? Hvis man ikke er til katte eller heste, så kan man f.eks. tage et kig den kalender, der er prydet med ligkister. En bedemand har fået lokale kunstnere til at udsmykke kister, og nu er kalenderen på vej. Vi taler med både bedemand og kistemaler. Kvinder i kanonen - Der er eklatant mangel på kvindelige, litterære fyrtårne i den danske kanon. Men det kan der bestemt rettes op på, for der har gennem tiden været mange store forfattere af hunkøn. I dag starter vi en lille serie, hvor vi gennemgår nogle af de kvindelige forfattere, der vel nok kunne fortjene at komme på listen. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Mandag 23. nov. 2020

  Hel branche diskuterer krænkelse: Denne ene MeToo-sag efter den anden har plettet både den rytmiske og den klassiske musik, men nu skal det være slut: Målet med et digitalt stormøde i hele musikbranchen i dag var intet mindre end at gøre op med sexismen. Kom de i mål? Kulturen på P1 fulgte mødet og gør status. Minkavl på museum: Som regel foregår det i et nogenlunde roligt tempo, når et museum udfører sine opgaver. Men på Det Grønne Museum på Djursland arbejdes der i disse dage om kap med tiden: Det nationale landbrugsmuseum skal nå at dokumentere dansk minkavls nutidshistorie, før det er for sent. Kulturen på P1 runder et museum, der har meget, meget travlt. Farvel til århusiansk spillested: Eksperimenterende kunstneriske fællesskaber. Musik, der i nogles ører er for underligt. Den nyeste musik og kunst har siden 2016 haft et fristed i Aarhus, men snart er det slut: Spille- og kulturstedet Tape lukker og slukker. Kulturen på P1 rister en rune over musik-mødestedet i Mejlgade. Det magiske prik: Corona-epidemien er forfærdelig, men der er dog lys for enden af tunnelen: Vaccination. Vacciner har vi kendt i næsten 250 år, men det lille prik har udløst - og udløser stadig - mistro og ophedet debat. Kulturen på P1 fortæller vaccinationens kulturhistorie og ser også nærmere på det firma, der først har meldt sig klar med covid-19 mirakelmidlet: Amerikanske Pfizer. Tanker om covid-19 og afsked: Da coronaen brød ud, gik forfatteren Carsten Jensen i selvisolation. Kort forinden havde han mistet sin kun 25-årige stedsøn, og af sorg, savn og pandemi udsprang en bog, "Øvelser i afsked". Carsten Jensen er gæst i i Kulturen på P1 i dag. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Torsdag 19. nov. 2020

  Hvad siger samtidskunsten - Når en samtidskunstner vil lave en aktion, der skal pege på Danmarks fortid som slavenation, men hele Danmark bagefter skriger: 'Hærværk', så er det blandt andet fordi kunstnere er meget ringe til at kommunikere deres budskab, så modtageren forstår det. Vi tager et nærbillede af kunstens kommunikation med det helt almindelige menneske. Die Asta - Kunstmuseet Brandts i Odense har det næste lange stykke tid Danmarks største stumfilms-stjerne på vægge og plakater. Vi benytter lejligheden til at genopdage Asta Nielsens mange facetter. Dansk Sang-akademi - Nu skal landets lovende musikere have muligheden for at videreuddanne sig og blive klædt på til at lave internationale succeser, ligesom det er lykkedes for Sverige. Vi ser på ambitionerne for Danish Songwriter Academy og taler med dansk elev på det succesrige svenske forbillede. På en dag, hvor Mette Frederiksen laver ministerrokade, som vi selvfølgelig også følger med i. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Onsdag 18. nov. 2020

  Akademi-kunst bringes i sikkerhed: Én buste i kanalen er nok - så nu er Akademirådet gået i gang med at fjerne kunstværker fra Det Kongelige Danske Kunstakademi for at undgå flere ødelæggelser. I Kulturen på P1 i dag tager vi på kunstomvisning hos akademiet... Inden det er for sent. Dødens kulturhistorie: Døden har optaget os levende - også kunstnerne - gennem alle tider. Resultaterne kan ses i "Dødens Store Billedbog", der udkommer i morgen: Kulturen på P1 bladrer og svælger i kunstnerisk død og ødelæggelse. Ud af det blå og ind i den blå: At få én sang med i Højskolesangbogens nye udgave er flot. Men en kvinde fra Aarhus rykker ind i sangenes blå bog, ikke med én sang - men med 10! Mød salmedigteren Iben Krogsdal, Højskolesangbogens højdespringer, i Kulturen på P1. Pragtfulde poetiske november: November er mørk, klam, trist... Og laaaaang. Synes mange. Men måske er november i virkeligheden årets bedste måned, set gennem poetiske briller. Kulturen på P1 ser det smukke i november-tristessen i selskab med forfatteren Kasper Støvring. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Tirsdag 17. nov. 2020

  Obamas bog - Det er under stor opmærksomhed, den tidligere præsident Obama i dag udsender første bind af sine erindringer. Og anmeldere over hele verden er begejstrede for de 900 sider, der sætter nye standarter for politiske biografier. Vi ser i dag lidt nærmere på bogen - og på de omstændigheder den er oversat til dansk på. LegeKunst - Efter seneste reform af pædagoguddannelsen, bliver nye pædagoger uddannet uden kreative fag. Og det går ud over vores børn, så en stor gruppe studerende, pædagoger, kunstnere og forskere har sammen lavet projektet LegeKunst, der skal give børn kreativ glæde i større mængder. Vi er med i børnehaven. Den værste anmeldelse - Hvad er mon det værste, et nyt navn på musikscenen kan læse om sig selv i en anmeldelse? Vi har sat en flok nye musiknavne til at anmelde det værste ved dem selv - og der bliver gået til stålet, når der uddeles selv-øretæver. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Mandag 16. nov. 2020

  Klamheden bag musikken: MeToo-sagerne vrimler frem for tiden, ikke mindst fra kulturinstitutioner... Og DRs eget symfoniorkester er desværre ingen undtagelse: Dagbladet Information beretter i dag om et betændt arbejdsmiljø præget af sexisme. Kulturen på P1 ser nærmere på det, der foregår i symfoniorkestret, når musikken ikke spiller. Dansk erhvervseventyr pelses: Det er et stykke dansk virksomhedshistorie, der forsvinder, når verdens største pelsauktionshus Kopenhagen Fur i løbet af de næste to år lukker og slukker. Kulturen på P1 ser på mink-aflivningens konsekvenser for danske designere og buntmagere. Ballade på kongelig kunstskole: At en uvurderlig buste af kong Frederik V for nylig blev smidt i en københavnsk kanal er kun ét eksempel på uro, der præger stemningen på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Kulturen på P1 taler med en journalist, der har forsøgt at trænge gennem en nærmest larmende tavshed om, hvad der egentlig sker bag de historiske mure. Kunstnere kritiserer sig selv sønder og sammen: "Hvornår har det nogensinde været fedt at høre på harmonika? Aldrig i mit univers. Det jamrende hiv-og-træk koncept kunne godt have være skrottet allerede i 1800-tallet ". Sådan lyder det i en anmeldelse af musikeren Gunni Torps nye album... En anmeldelse, som hun selv har skrevet. Kulturen på P1 bringer i dag første afsnit i en ny serie om kunstnere, der frivilligt udstiller og diskuterer deres - og deres værkers - svagheder i Kulturen på P1's radiostudie. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Torsdag 12. nov. 2020

  Den nye højskolesangbog - I dag udkommer den 19. udgave af højskolesangbogen med 150 nye sange - og 122 sange, der er røget ud. I dagens udsendelse får vi hørt et par af de nye sange, og vi taler med både udvalg og sangskrivere om, hvad der skal til for at lave en moderne sang til lige netop den bog. Og så tager vi gennem udsendelsen afsked med nogle af de numre, der er ikke er med i den nye udgave. TikTok Tyverier - På SoMe-mediet TikTok kan man finde udførlige guides til at lave butikstyverier. Men kun tyverier fra de store butikskæder, for det er ideologiske tyverier, understreges det i opslagene. Vi ser på fænomenet. Designnævn skal stoppe kopiering - Efter adskillige retssager om kopiering af andres design, bliver der nu stiftet et designnævn, der kan gå ind og vurdere, hvornår noget er ren kopi af andres design. Vi ser på opgaven. Blindtestet jazz - Når DMA Jazz i aften deler priser ud, sker det efter at jurymedlemmerne har hørt en masse indstillet jazz. Men i modsætning til tidligere, har jury-medlemmerne ikke på forhånd kendt noget til, hvem der spiller. For lytningen har været en blindtest, og det har man indført for at få mere diversitet i nomineringerne. I dag lytter vi på, om operationen er lykkedes. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Onsdag 11. nov. 2020

  Ballade i operaen: Mens stort set hele den klassiske musikverden har skrevet under på et MeToo-opråb, glimrer underskrifter fra to danske operahuse ved deres fravær - på det ene af dem har operachefen selv krænkelsesanklager i bagagen. I Kulturen på P1 i dag tager en tidligere administrationschef på Den Jyske Opera bladet fra munden og fortæller om et giftigt arbejdsmiljø fuld af konflikter, magtmisbrug, udskamning og medarbejderflugt. Frederik Femtal og slaverne: Det har vakt politisk forargelse, at Kunstakademiets buste af kong Frederik V i sidste uge blev smidt i en københavnsk kanal i protest mod Danmarks historiske involvering i slavehandel. Men hvad var det egentlig med ham Frederik og slaverne? Kulturen på P1 trykprøver aktivisternes logik. Jelling bragt i spil: Nok er der hvert år mange turister, der opsøger Harald Blåtands runesten - men dem, der kiggede forbi i går, var alligevel ikke hverdagskost. Kulturen på P1 var med, da repræsentanter for en af verdens computerspilgiganter troppede op i Jelling til verdenspremiere på spillet "Assasssins Creed: Valhalla". Bestem selv billetprisen: Corona-pandemien har frataget mange lysten til at gå i teatret, så nu forsøger en skuespiller sig med en usædvanlig salgsstrategi: Hans publikum bestemmer selv, hvad de vil betale for at se hans forestilling. Kulturen på P1 spørger Peter Dyreborg, hvordan han får smør på brødet hvis teatergængerne vælger at betale nul kroner for billetten? Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Tirsdag 10. nov. 2020

  Sexisme-rapport chokerer - I dag udkommer rapporten om sexisme i film-, tv- og scenekunstbranchen, og den viser desværre, at det står præcis så slemt til som frygtet. Vi dykker ned i rapporten og går straks i gang med at jagte løsninger. Et orgel piber da ikke - Små danske øer har små danske kirker med små danske orgler. Og hvert orgel har sine egne piber med egen lyd. Nu har et par komponister taget på ø-hop og udforsket orglerne, hvor de kom frem. I dag taler vi om deres 'Ø-værker for små danske orgler'. Poesipusher i 100 år - Magasinet Hvedekorn har (under lidt forskellige navne) gennem de sidste 100 år lanceret ny dansk lyrik. Alt fra døgnfluer til dansk digtnings sværvægtere har fyldt siderne i Hvedekorn, og i dag taler vi med redaktøren gennem de seneste tolv år om digtningens og magasinets udvikling. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Mandag 9. nov. 2020

  Sexisme i den klassiske musikverden: 147 sangere, musikere og organisationsfolk fra Danmarks orkestre og operaer har skrevet under på et opråb mod sexisme, krænkelser og magtmisbrug på jobbet. Mange af dem har selv oplevet overgreb. Kulturen på P1 kigger ind i den grimme verden bag de smukke toner. Slut med kulturoplevelser i nord: Fra nu af og frem til den 3. december vil kultur-tørstende mennesker i det nordligste Danmark blive mødt af låste museumsdøre og lukkede teatre og biblioteker. Kulturen på P1 ser på konsekvenserne af, at regeringen har beordret kultur- idræts- og foreningslivet i syv nordjyske kommuner lukket ned for at komme mulig muteret coronavirus til livs. Fartstriber i kæften og kærlighed i hjertet: Nogle elskede ham, andre fandt ham irriterende, men én ting står fast: Kim Schumacher var langt mere end en speedsnakkende poppedreng på 80'ernes tv-skærme. 30 år efter Schumachers død er der omsider skrevet en bog om ham - Kulturen på P1 bladrer i den sammen med forfatterne. Design i supermarkedshøjde: Når din mælkekarton i supermarkeds-køleskabet pludselig har fået nye farver, er det ikke fordi den gamle maling slap op. Kulturen på P1 linder i dag på lågen ind til en verden, hvor der raser en krig - med designere og grafikere som soldater og din tegnebog som krigsbytte. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 5. nov. 2020

  Farvel til pelsdyrene: Det var af bitter nød og ikke af lyst, at danske landmænd for et lille århundrede siden begyndte at bygge ræve- og senere minkfarme - men da pelsavlen toppede i 1960'erne, kunne man tælle over 6000 minkfarme herhjemme. Kulturen på P1 ser tilbage på et dansk pelsdyr-eventyr, der allerede inden de aktuelle corona-aflivninger var løbet ind i alvorlige problemer. To forskellige bogverdener: Bibliotekerne ligger tæt i Danmark - men en kort biltur fra ét bibliotek til et andet hen over en kommunegrænse kan være en rejse mellem to helt forskellige verdener. Kulturen på P1 kigger ned i en kløft mellem de biblioteker, der ofte står helt eller delvist tomme - og dem, hvor "kunderne" strømmer til. Fynsk film på amerikansk: I Hollywood har det i mange år været helt almindeligt, at et publikum inviteres til at se en ufærdig film - og via reaktionerne i biografen får indflydelse på det endelige resultat. Kulturen på P1 var med, da et sydfynsk publikum var i biografen for at prøve-se en julefilm, der først skal klippes færdig til visning i 2021. Forchammer på film: Han var "Grunk" i krummerne, lagde stemme til Jacob i "Grislings store eventyr" og til Anders i "Toy Story" 2 og 3 ... men langt mere kendt er Lukas Forchammer for sin musikalske karriere som frontmand i bandet "Lukas Graham". Den danske filminstruktør René Sascha Johannsen har fulgt verdensstjernen gennem syv år med sit kamera - Kulturen på P1's Per Juul Carlsen har mødt den premiereaktuelle instruktør. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Tirsdag 3. nov. 2020

  USA-valg er også kulturpolitik - Det har selvfølgelig også stor betydning for amerikansk kulturpolitik, hvem der indtager Det hvide Hus. I dag guider vi til, hvordan amerikansk kulturpolitik er skruet sammen, og hvor man tydeligst vil se forskel på de to kandidaters kulturpolitik. Assasin's Creed feat. Jellingestenene - Når det nyeste epos af det verdensberømte computerspil Assasin's Creed udkommer på tirsdag, er Jellingestenene med. Spillene i serien er de senere år blevet meget præcise og detaljerede i deres gengivelse af historiske scenarier, så nu kan vi vente på at se, om man også i spillet kan læse stenenes runer. Nick Cave uden filter - Nick Cave er stadig dyster, sortklædt og aldeles fascinerende. Men den gamle rebel har virkelig måtte vende skråen, efter hans søn døde i en LSD-rus. For første gang i fem år stillede han i går op til et pressemøde. Det var her i København, og vi var med. Kulturen på P1 i dag også med den nyslåede instruktør Viggo Mortensen, den DDR-fødte børnebogsforfatter Annette Herzog og den politiske poet Gry Stokkendahl Dalgas. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:05
  Kulturen på P1

  Mandag 2. nov. 2020

  Masser af Muhammedtegninger: Uanset om partiet Nye Borgerlige lykkes med at få trykt satiriske Muhammedtegninger i danske dagblades annoncespalter eller ej er én ting sikker: Profeten har gennem tiden været tegnet igen og igen og igen, uden at det har sat verden i brand. Det dokumenterer professor islamiske studier Jacob Skovgaard-Petersen i en ny bog - han er gæst i Kulturen på P1 i dag. Håb for musikken: Den aktuelle coronasituation giver ikke ligefrem koncertarrangører og musikere grund til at tro, at der er bedre tider lige om hjørnet. Men et opsigtsvækkende tysk eksperiment, hvor 2000 mennesker blev lukket ind til en koncert under kontrollerede forhold, tænder måske et håb. Kulturen på P1 nærlæser eksperimentets resultater sammen med Roskilde Festivals sikkerhedschef. Danmarks største læseklub: Normalt hører en læseklub hjemme på det lokale bibliotek. Men lige nu kan man melde sig ind i en læseklub, der ikke kender til kommunegrænser. Kulturen på P1 stempler ind i Danmarks største læseklub og taler med forfatteren, der lægger roman til: Maren Uthaug. Og en anden stjerneforfatter, Merete Pryds Helle, fortæller, hvorfor hun altid skriver sine bøger med fyldepen... Kom så, Nissemor: Coronaen er hård ved kulturlivet - men selvsamme kulturliv kan selv gøre en forskel i stedet for bare at sidde og vente på den næste hjælpepakke: "Kom så, I skal turde arrangere noget" lød det i sidste uge fra kulturminister Joy Mogensen. Kulturen på P1 får besøg af den kvindelige entertainer Nissemor, der synes at det er lettere sagt end gjort. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Torsdag 29. okt. 2020

  Joy i opråb til kulturen - Kom så, siger kulturminister joy Mogensen til kulturlivet. I har fået hjælpepakker og opmærksomhed, så KOM SÅ. Vi sender opfordringen ud i kulturverden - hvad kan I gøre, hvordan vil I gøre det? Sexisme i kunstverden - I går fortalte formanden for Billedkunstnernes Forbund Nis Rømer om nogle af de mange vidnesbyrd om sexisme i kunstverden, de har indsamlet. Særligt på kunstuddanelserne trænger man til at få grebet fat om problemet, sagde han. Vi griber fat i kunstakademierne i dag. Albertes brændbare bog - Alberte Winding taler ud om sin vej fra stort barn til ung voksen i sin nye bog 'Småt Brændbart', og i dag gæster hun vores studie. Filmland - Og på sådan en torsdag giver vi dig også to spritnye filmanmeldelser ved vores filmanmelder Per Juul Carlsen. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Onsdag 28. okt. 2020

  Sexisme i kunstbranchen: Endnu en branche står frem med vidnesbyrd fra en usund kultur. Billedkunstnernes faglige organisationer står sammen om at indsamle vidnesbyrd og giver hele kunstbranchen et opråb om, at det er tid til en ny kultur på kunstuddannelser, udstillinger, kunstmesser og ferniseringer. Hør organisationerne og vidnesbyrdene i Kulturen på P1. Nordisk Råds priser: Vi fejrer de fem vindere af Nordisk Råds priser, som blev uddelt i går aftens. Men ikke alt er fryd og fejring. De prestigefyldte priser er til for at synliggøre samarbejdet i norden, men alligevel overvejer man i øjeblikket at beskære 20 procent af budgettet. Vi ser nærmere på, hvilke konsekvenser besparelserne kan få for kulturlivet. Danmark halter efter konventioner: På søndag skal Danmark og mange andre lande aflevere en national rapport til UNESCO om landets kulturpolitik de seneste fire år. Det skal vi, fordi vi i 2005 underskrev UNESCO-konventionen, en slags verdens kulturgrundlov, som vi også har en række forpligtigelser over for. Men en uafhængig UNESCO ekspert, som også sidder med i konventionens ekspertpanel, mener ikke, at vi lever op til den del af konventionen, der handler om kultursamarbejde. Vi ruller historien ud i dagens program. Sofa i millionklassen: I 80 år troede hele designverdenen, at en Finn Juhl-sofagruppe var forsvundet. Nu er den dukket op og er af auktionshuset Bruun Rasmussen vurderet til to millioner kroner. Vores reporter har taget plads i den meget dyre sofa for at tegne et portræt af den danske designer og arkitekt. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Tirsdag 27. okt. 2020

  Året med 13 måneder: Da en svensk teaterdirektør begik selvmord i 2018 efter #MeToo-afsøringer i Aftonbladet, blev avisens kulturredaktør Åsa Linderborg en af hovedpersonerne i skandalen. 2018 blev et langt år for Linderborg, der er aktuel med sin version af sagen med bogen "Året med 13 måneder". Forfatteren er bekymret for den aktuelle danske #MeToo-bevægelse, som er begyndt at ligne den svenske. Mød Åsa Linderborg i "Kulturen på P1" i dag. Dansk Folkepartis nye kulturordfører: Morten Messerschmidt vil gerne vil kulturminister og har overtaget posten som kulturordfører i partiet. Men hvilke kulturpolitiske visioner har Messerschmidt? Det får vi svar på i dag, når Messerschmidt er gæst i studiet. Mænd, magt og maskulinitet: Sexisme og machokultur er tæt forbundne, og hvis vi ønsker et reelt opgør med sexismen skal " mandehierarkiet rystes i sin grundvold". Det er en af hovedpointerne, når kønsforsker Christian Groes holder foredrag. Vi ser nærmere på sexismens rødder sammen med Christian Groes. Vi fortæller også historien om de forhadte tyske flygtninge, som kom til Danmark efter 2. Verdenskrig og besøger en af dem der kom for 75 år siden. Der er også 1. Verdenskrig på programmet, når vi taler om den biografaktuelle film "Erna i krig", og så kan du lære at tage det perfekte portrætfoto. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Mandag 26. okt. 2020

  Fra asken til ilden? Skærpet forsamlingsforbud. Krav om mundbind i alle offentligt tilgængelige bygninger. Kulturlivets arrangører var allerede inden de seneste corona-stramninger i store problemer, så hvad nu? Kulturen på P1 ser på konsekvenserne for kulturlivet af de seneste Covid-19-restriktioner. Spil Dansk i coronaens skygge: Dansk musik skal fejres, og det skal ske over hele landet. Men hov - hvordan gør man det midt i en pandemi? Kulturen på P1 stiller skarpt på årets Spil Dansk-uge, der finder sted samtidig med at Covid-19-smitten sætter rekord. Sygdom stopper tangentvirtuos: Han har bjergtaget verden med sine fantastiske kompositioner og improvisationer og sin tangent-ekvilibrisme. Men to blodpropper har delvist lammet virtuosens venstre arm, og han tvivler selv på, at han nogensinde kommer til at spille offentligt igen. Kulturen på P1 tegner et portræt af Keith Jarrett. Dansk instruktør i vælten: Hun koster rundt med superskuespillere som Nicole Kidman og Hugh Grant, ejer en Oscar-statuette og har instrueret den mest streamede film i Netflix' historie. Nu er Susanne Bier serie-aktuel på streamingtjenesten HBO - mød hende i Kulturen på P1. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur