Live kanaler

Kulturen på P1

Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Tirsdag 4. aug. 2020

  Dansker køber børne-tv for milliarder - En dansk iværksætter og tidligere topleder i Disney er, med et par andre store investorer i selskabet Moonbug, i gang med at opkøbe populære børneprogrammer på Youtube. Vi taler om programmer der ses af milliarder af børneøjne - og det koster også derefter. Hvad er egentlig planen? Fald i bogudlån er stoppet - Bibliotekerne har i mange år meldt om fald i bogudlån i takt med, at andre ting end bøger er kommet på bibliotekernes hylder. Men nu er faldet stoppet, og flere steder stiger det ligefrem. Vi besøger et af de succesfulde biblioteker og ser, hvad de har hældt i trylledrikken. Musikstafet - Hvordan lyder en god, gedigen rocksang i munden på en jazz-sangerinde? Den tidligere forsanger i Duné, Mattias Kolstrup, udgiver nu rock under kunstnernavnet Liberty. Hans seneste single hedder 1988, og i dag fortolker jazz-sanger Sinne Eeg nummeret. Næste gang (på torsdag) er det så Mattias Kolstrups tur, hvor han skal fortolke et pop-nummer. Kulturen på P1s musikstafet er i gang! Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Mandag 3. aug. 2020

  Kampen om "Kampen om Grønland": Holdet bag dokumentarfilmen "Kampen om Grønland" kæmper for at blive vist på den internationale filmscene. Dokumentaren følger fire unge grønlænderes forsøg på at skabe et nyt og bedre Grønland, men instruktøren bag er ikke selv grønlandsk - og derfor møder filmen afslag på de internationale filmfestivaler. #ChallengeAccepted: På Instagram har en lang række berømte kvinder delt billeder af sig selv i sort/hvid, alle med #ChallengeAccepted. Oprindeligt blev hashtagget skabt af en brasiliansk journalist for at vise støtte til kvindemord i Tyrkiet - men undervejs blev formålet glemt. Kulturen på P1 undersøger, om vi har opnået gruppeimmunitet over for hashtag-aktivisme - og taler med en af de influencere, som lagde billedet op, uden at vide hvorfor. Hvad tjener musikere på streaming? Siden i fredags har man ikke længere kunne lytte til dansk musik på Youtube, fordi lønforhandlinger mellem musikrettighedsorganisationen KODA og Yotubes ejer, Google, gik i hårdknude. Knuden er endnu ikke løst - men hen over weekenden har en oversigt med titlen "Det tjener musikere på streaming" floreret på de sociale medier. Vi undersøger, om oversigten overhovedet kan hjælpe forbrugerne med at vælge streamingtjeneste, eller om der er for mange ubekendte i musikjunglen. Vi får også besøg af Johan Olsen, som i dag udkommer med en ny børnebog, der fejrer H.C. Ørsted - og så besøger vi en smugkro, som huser skæve eksistenser og festlige anekdoter. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:24:16
  Kulturen på P1

  Fredag 31. jul. 2020

  Dansk musik forsvinder fra Youtube: Musikrettighedsorganisationen KODA er i forhandlinger med Yotubes ejer, Google, om hvordan danske musikere skal aflønnes. Forhandlingerne er nu gået i hårknude, og hvis parterne ikke når til enighed i dag, så fjernes al dansk musik fra Youtube i morgen - og allerede nu er flere sange forsvundet. Vi folder historien ud i Kulturen på P1. Dameblade eller ej: En antiracistisk brevkasse på magasinet Alt for Damernes hjemmeside har skabt debat. I Berlingskes spalter har debattøren Eva Selsing og ALT.dk-redaktør haft en diskussion af, hvad "damebladsjournalistik" er og bør være. Vi ridser debatten op, og vi retter sammen med en kommentator blikket fremad: Hvilken retning udvikler de traditionelle dameblade sig i? Vi bringer også sidste afsnit af vores serie, hvor en reporter på sofacykel i forskellige byer har indhentet vers til en sang om den danske kultur - og Kulturen på P1 har selvfølgelig fået et kor til at indspille den samlede sang. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 30. jul. 2020

  Digter frygter for sit liv efter asylafslag: Digteren Aaiún Nin fik i går afslag på asyl fra Flygtningenævnet, og nu står hun over for deportation til Angola om seks dage. Det har fået PEN - den globale organisation for forfattere og journalister, der kæmper for retten til det frie ord - til at skrive støtteerklæringer til Aaiún Nin, som de mener har udvist stort mod i sit kunstneriske virke, mens hun har levet og arbejdet her i Danmark. Christopher Nolan fylder 50: Hans nye film Tenet har fået stor opmærksomhed - ikke mindst på grund af den fremrykkede premiere, som fylder biografkatalogernes coronahuller. Hans eget bagkatalog er alt andet end hullet, og verden over har han millioner af dedikerede fans. Vi fejrer i Kulturen på P1 manden, som står bag film som Memento, The Dark Knight og Inception. Vi tegner også et portræt af digteren og fascisten Ezra Pound, runder talkshow-værten Ellen DeGeneres, som er kommet i stormvejr, samt verdens første VM-finale, som kan fejre rund fødselsdag i dag. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Onsdag 29. jul. 2020

  Kontanter i cirkusmanegen: Et dansk cirkus beder per sms deres gæster medbringe kontanter til forestillingen, så de kan aflønne deres ansatte. Det undrer både gæster, skatteeksperter og kolleger i branchen, som Kulturen på P1 har talt med. Vi spørger cirkusdirektøren, hvorfor. Danmark får stor premiere før USA: Christopher Nolans længe ventede actionfilm Tenet får premiere i Danmark til august, og det betyder, at premieren i Danmark falder før premieren i USA. Det er ganske atypisk - men nødvendigt i en tid, hvor produktionsstop skaber huller i biografkatalogerne. Vi får også gode rejsetips til Bornholm, når forfatter Dennis Gade Kofod fortæller om den egn, hvor han slår sine folder og henter stof til sine romaner. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Tirsdag 28. jul. 2020

  Bent Fabricius-Bjerre er død: Vi hylder i Kulturen på P1 den store danske komponist, som er død i en alder af 95 år. Vi får besøg af filmkomponist Jesper Hansen, som har haft Fabricius-Bjerre som musikalsk mentor. Jesper Hansen medbringer uudgivet musik fra gemmerne, som vi lytter til i dagens program. Flere af Bent Fabricius-Bjerres kollegaer og bekendte gennem årene medvirker også i Kulturen på P1 og fortæller, hvilken betydning han har haft for deres liv og virke. Frank Hvam, Søren Rasted, Caroline Henderson, Anders Breinholt og flere andre fortæller. En ny tid for musikjournalistikken: Det anerkendte, engelske musikmagasin Q Magazine sender i dag sin sidste udgave på gaden efter 34 år. Magasinet udkom for første gang i 1986 med Paul McCartney på forsiden og utallige kunstnere har prydet den siden. Vi folder historien ud i Kulturen på P1 i dag. Vi skal også en tur til Esbjerg i redaktionens sofacykel, som i denne uge kører rundt i hele landet og samler vers ind til en sang om den danske kultur. Vært: Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Mandag 27. jul. 2020

  Pressefrihed under angreb: På Ungarns største uafhængige medie har størstedelen af medarbejderne kollektivt sagt op i protest mod det, de kalder en politisk fyring af deres chefredaktør. Kritikere påpeger, at den ungarske pressefrihed er under massivt pres fra præsident Viktor Orbán, og i Budapest har borgerne været på gaden for at udtrykke deres frustration ved en stor demonstration. Kulturen tager toget: I London skal skuespilleren Emma Watson hjælpe med at omdøbe metrostationerne efter kendte kvinder og nonbinære. Kulturen på P1 tager Intercity-togets rute fra København til Frederikshavn under kærlig behandling, og med hjælp fra dagens gæster navngiver vi i dag stationerne efter nogen af de danske kvinder og nonbinære, der har sat deres præg på byen og formet dens historie. Surprise-udgivelser: 17 timer fik Taylor Swift-fans verden over til at forberede sig på det nye album 'Folklore', inden det ramte streamingtjenesterne. Men Taylor Swift er langt fra den eneste musiker, som med kort - eller intet - varsel udgiver ny musik. Musikjournalist Sandie Westh, som har lyttet til Swifts nye album, gæster Kulturen på P1, og hun hjælper os med at forstå, hvorfor der er gået mode i at overraske sine fans med nye udgivelser. Og så har redaktionen købt en sofacykel: I dag begynder vores nye sommerserie, hvor vores udsendte reporter cykler rundt i landet. I hver by har vi en allieret lokal repræsentant, der bidrager til en sang, som hylder kulturen i Danmark. Vært Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:23:55
  Kulturen på P1

  Fredag 24. jul. 2020

  Fantastiske kvinder: Surrealismens kvinder er i fokus, når Louisianas nye udstilling "Fantastiske kvinder" åbner i morgen. På trods af, at kvinderne var flittige bidragsydere til surrealismens kunstbevægelse, står mange af dem i skyggen af deres mandlige kollegaer. Prominente navne som Louise Bourgeois og Frida Kahlo er blandt de 34 kvinder, som er udvalgt; mere end 260 værker pryder væggene i Humlebæk. Kulturen på P1 har taget forskud på udstillingen. Musikalsk comeback: Engang skrev han sange til punkbandet Sodz og senere til Sort Sol, hvor han var guitarist. Senere gik han sine egne vegne som maler med udstillinger masser af steder i ind- og udland. Nu er han for en stund vendt tilbage til musikken og udgiver i dag en EP. Knud Odde er manden - og han er gæst i dagens udgave af Kulturen på P1. Vi spoler også tiden 55 år tilbage til en dansk tv-premiere, som fik stor betydning for Lars Von Triers 'Riget' - og så besøger vi en prisvindende dansk vingård i sidste afsnit af Kulturen på P1s staycation-serie. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Torsdag 23. jul. 2020

  Lyden af Skagen: Skagensmaleren P.S. Krøyer ville i dag have haft fødselsdag, og i år fejres det med udgivelsen af Skagenssymfonien: En musikalsk genfortælling af historien om Skagenskomponisterne, indspillet på Krøyers eget flygel. Komponisten Hans Sydow gæster Kulturen på P1 - og han har taget sin symfoni med. Adventureferie: Kulturen på P1s sommerferie rundt i landet fortsætter i dag fra Camp Adventure i Rønnede. Vores faste rejseleder har båndoptageren under armen, når hun svæver rundt i landets største klatrepark for at lære, hvordan man holder actionferie. Vi får også besøg af en ung musikbooker, som har gjort det til sin mission at finde morgendagens stjerner, og så bringer vi sidste afsnit af vores olympiske serie, hvor de danske atleter besøger studiet, når de nu er på ufrivillig sommerferie. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Onsdag 22. jul. 2020

  Gadens stemmer: Nu kan du høre historier fra samfundets skyggesider på en række byvandringer rundt i landet. "Gadens stemmer" er en socialøkonomisk virksomhed, der arrangerer byvandringer med guider, der er socialt udsatte. Lyt med, når Kulturen på P1 får en guidet tur i Faxe. Sange fra et parforhold: Der findes ikke en opskrift mod hjertesorger - men måske findes der en skabelon for, hvad, man gennemgår, når ens hjerte bliver knust og heler igen. Den 19-årige musiker Ida Laurbergs debut-EP Phase Five handler om et forhold, som hun havde med en fyr i starten af året, og hver af ep'ens fem sange omhandler et af forholdets faser. Vi får også gode rejsetips til Sønderjylland, når forfatter Anna-Elisabeth Jessen fortæller om den egn, der betyder noget særligt for hende og hendes roman - og i dagens olympiske indslag får vi både besøg af en maratonløber og banecykelrytter. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Tirsdag 21. jul. 2020

  Ordekvilibristen Ørsted: For nøjagtig 200 år siden opdagede H.C. Ørsted elektromagnetismen. Men han havde også en ret væsentlig bibeskæftigelse som ordsnedker og er ophavsmand til ord som "billedkunst", "faldskærm" og "ildsjæl". I Kulturen på P1 ser vi nærmere på hans sproglige kundskaber, der har bidraget med mere end 2000 ord til den danske ordbog. Krig og klimakrise: Et stort hagekors på et reklamebanner har vakt vrede i Faxe, hvor det udsmykker Østsjællands Museum. Banneret reklamerer for en særudstilling, der knytter en forbindelse mellem klimakrisen og Anden Verdenskrig. Mens konflikten om banneret raser, er vi taget til Faxe for at se selve udstillingen. Og så fortsætter vi Olympiaden på P1: I dag får vi besøg af kajakroer René Holten Poulsen og taekwondokæmper Lisa Kjær Gjessing, som begge skulle have været i Tokyo i denne uge. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Mandag 20. jul. 2020

  Olympiaden på P1: Vi retter i denne uge vores blik mod de danske OL- og PL-atleter, som i denne uge skulle have været i Tokyo for at dyste i de olympiske discipliner. Hele ugen får vi besøg af de sportsudøvere, som er på ufrivillig sommerferie, og i stedet hjælper os med at fremme den gode sportsjournalistik i Kulturen på P1. Dagens gæst er Peter Rosenmeier, som ikke kun er regerende europamester, men også verdens- og paralympisk mester i parabordtennis. Er politisk engagement på mode? Danske unge er mere politisk engagerede end tidligere. Dén tese har et hold forskere fra Aarhus Universitet. De vil undersøge unges politiske dannelse og nye måder at være politisk engageret på i dag. Vi ser nærmere på hvordan ungdommen engagerer sig politisk. Vi skal også en tur forbi Sagnlandet Lejre i første afsnit af Kulturen på P1s "Staycation"-sommerserie, og så får vi besøg af to moderigtige gæster, der fortæller om garderobeglæde og tøjspild. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:23:53
  Kulturen på P1

  Fredag 17. jul. 2020

  Spor af Grønland: Imens den offentlige debat om navne på is kører på højblus, har en dansk-grønlandsk lyddesigner udgivet en guide, der kan gøre os alle sammen klogere på relationen mellem Danmark og Grønland. Vi lytter til guiden med designen bag. Portræt af The New York Times: Der er også gang i debatten om den amerikanske avis New York Times efter flere opsigtsvækkende sager, som er endt med både en fyring og en meget offentlig opsigelse. Vi tegner et portræt af den verdensberømte avis sammen med journalist Lasse Jensen. I Kulturen på P1 i dag lytter vi også til en ny podcast, hvor kunstnerne bag forsøger at aktivere lytterne på en ny måde, og så giver vi insider tips til det danske sommerland med både vores faste kulturvejleder og forfatter Anne-Marie Donslund. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Torsdag 16. jul. 2020

  Kulturnedskæringer i EU's genopretningsplan: Når EU's ledere mødes i Bruxelles i morgen, har den danske regering et budforslag, som lægger op til at skære i EU's kulturelle støtteprogram "Creative Europe". En pulje som danske kulturproducenter normalt får mange støttekroner fra. Vi taler med nogle af dem i Kulturen på P1 i dag. Danmarks flydende koldkrigsmuseum: Det er frivillige, der driver det, og der er kun åbent få uger om året. Det er til gengæld lige nu, så vi besøger fregatten Peder Skram, torpedomissilbåden Sehested og ubåden Sælen, der tidligere var en del af flåden, men nu er en del af museet "Skibene på Holmen". Vi anmelder også ugens premierefilm og ser nærmere på danske lavbudgetfilm, som har haft stor succes de sidste par år. Vært Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:17
  Kulturen på P1

  Onsdag 15. jul. 2020

  Hornsleth maler blåt og hvidt: Der må ikke males gult, når Kristian von Hornsleth hylder sine fodboldhelte i F.C. København i et nyt samarbejde mellem kunstneren og Parken. I antikken var kunst og sport tæt forbundet og det burde de to kunstarter være igen, mener Kristian von Hornsleth. Mød ham i Kulturen på P1 i dag. Tegl tilbage i Aalborg: Glas og stål har fortrængt de gamle danske traditioner og materialer, men det skal være slut fremover i Aalborg. Byens stadsarkitekt vil have røde mursten og tegl tilbage i byggeriet, og han har forskning på sin side. En undersøgelse viser, at vi trives dårligere i glasbygninger. Sojakagen springer i luften: Det er 40 år siden, at en eksplosion på Dansk Sojakagefabrik vækkede københavnerne. To unge reportere dækkede begivenheden natten igennem på Københavns radio. Her kunne man blandt andet høre skrækslagne naboer fortælle om risikoen for kviksølv og klorudslip. Journalist Jan Larsen var én af de to reportere. Vi har fundet den gamle radioudsendelse frem fra arkivet, når han er gæst i studiet i dag. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Tirsdag 14. jul. 2020

  Kronborg Slot bag facaden: Det er en af landets mest besøgte turistattraktioner, men det ligner dødsboet efter Dracula. Det mener Berlingskes kulturredaktør. Vi taler med slottets direktør om den hårde kritik og får besøg af en forfatter og en fotograf, der har brugt de sidste to år på et nyt kæmpe værk om "Kronborg bag facaden". Fotoudstilling om særligt sårbare: Berøring og hudsult er noget vi er blevet ekstra opmærksomme på under coronakrisen, men for mange hjemløse og misbrugere er mangel på berøring et livsvilkår. Det forsøger en sygeplejerske og en fotograf at gøre noget ved. Hun masserer. Han dokumenterer. Og nu bliver vi alle sammen inviteret med inden for i udstillingen "Berøring" på Dokk1. I dag fortsætter vi serien om de nye, danske digterruter. I dag med Katinka Bjerregaard om Michael Strunge. Og så har Dalai Lama udgivet et musikalbum med New Age-musik og livsvisdom, som vi lytter til. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Mandag 13. jul. 2020

  Usynlig kulturstøtte til sommeraktiviteter: Det er lige nu, at foreninger og professionelle kunstnere kan søge støtte til at lave sommeraktiviteter. "Pulje til kunstneriske sommeraktiviteter i Danmark" er besluttet af Regeringen og flere af Folketingets partier for "at give danskerne bedre mulighed for at dyrke kultur- og naturoplevelser i sommermånederne". Men den er nærmest usynlig. Kun få ved, at de kan søge penge og om lidt er der deadline. Det mener i hvert fald Radikale Venstres kulturordfører. Vi hører kritikken og fortæller om sommerpakke-puljen. Portræt af Melissa Inya: Med musikken som våben, går sanger Melissa Inya til kamp mod vold og overgreb i sin nye single. Mød den nye blues-stemme i dansk musik i Kulturen på P1 i dag. Forsmag på nye digterruter: Ud i naturen for at opleve litteraturen. Det er ideen bag 19 nye digterruter som netop nu er under udarbejdelse. I den her uge skridter vi fem ruter af sammen med forskellige kunstnere, der har et særligt forhold til digtere. Vi begynder med solodanser Ida Praetorius og hendes forhold til H.C. Andersen. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:23:48
  Kulturen på P1

  Fredag 10. jul. 2020

  Kongens fald og andre genforeningshistorier: Nu er det NU, at det er 100 år siden, at kong Christian X red over den nye grænse mellem Danmark og Tyskland på sin hvide hest og ... og hvad? Nok har vi hørt historien om kongens genforenings-ridetur mange gange, men i dag i Kulturen på P1 tør vi godt love detaljer, der vil overraske de fleste. "Kanye West for president": Han rapper og producerer som ingen anden, tror på Gud, paralleluniverser og konspirationsteorier - og nu vil han forsøge at erobre Det Hvide Hus. Kanye West er en af verdens bedst sælgende musikere, hans mærkesag er modstand mod vaccination, og blandt hans erklærede støtter er Tesla-bagmand og rum-entusiast Elon Musk. Kulturen på P1 ser på en præsidentvalgskampagne, de færreste lige havde set komme. Kunsten i Guds huse: Hvilket kunstmuseum er Danmarks største? Statens Museum for Kunst i København? Louisiana i Nordsjælland? Aros i Aarhus? Forkert. Efter en uge, hvor utraditionel kirkekunst i Faaborg fandt vej til overskrifterne, viser Kulturen på P1 rundt dér, hvor der er allermest af kunsten: I de danske kirker. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:53:19
  Kulturen på P1

  Tirsdag 30. jun. 2020

  Åbent for afstøbninger - Danmark har verdens måske fineste afstøbningssamling - altså en samling af kopier af berømte statuer lavet i gips. Men det meste af befolkningen har bare ikke kunnet se afstøbningssamlingen de seneste fire år, fordi SMK ikke har haft råd til at holde den åben for publikum på nær enkelte dage om året. Men nu sker det: Henover sommeren vil Vestindisk Pakhus i København åbne portene for publikum, så de kan komme indenfor og se afstøbningerne. Bronze i stenalderen - Der er godt nok meget danmarkshistorie, der skal skrives om i disse år. Ny teknik giver nye fund, som korrigerer vores opfattelse af, hvordan vores forfædre levede. Nu sker det igen - nyt fund viser, at man i stenalderen ca. 5500 f.v.t. kunne smelte og støbe i kobber. Det er i runde tal ca. 4000 år før bronzealderen. Og det skaber rod i historie-kalenderen. Vi ser på fundet og konsekvenserne. Tragisk jubilæum - I dag er det 20 år siden, ni mennesker blev trampet ihjel foran Orange Scene på Roskilde Festival, da Pearl Jam spillede. Vi ser tilbage på den tragiske aften, der ændrede sikkerheden på festivaler for altid. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Mandag 29. jun. 2020

  Stedkendt - Fra i dag trækker Kulturen på P1 i sommergevandter, og i denne uge betyder det blandt andet, at vi hver dag har inviteret en kunstner med til et sted i landet, der betyder noget særligt for dem. I dag er det forfatteren Jesper Wung-Sun, som vi møder i Krøyers Have i Svendborg. Penge fra streaming - Den danske film- og skuespillerbranche har i et fælles opråb foreslået, at streamingtjenester betaler 7% af deres danske omsætning til en pulje, der skal styrke dansk film. Har det overhovedet gang på jord? Vi tager temperaturen... Masser af ny kunst til SMK - Statens Museum for Kunst har fået doneret en ordentlig bunke samtidskunst af Ny Carlsbergfondet. 104 værker af 61 forskellige kunstnere - indkøbt for et ukendt millionbeløb. Vi taler med museumsdirektøren om, hvad det betyder for museet - og så ser en kunstkritiker på de nye værker og finder både en rød tråd....og det, der for alvor stikker ud. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:14
  Kulturen på P1

  Torsdag 25. jun. 2020

  Snublesten i Odense: Efter en ophedet debat i Odense Byråd har et flertal besluttet, at en grundejer har ret til at få fjernet en snublesten foran sit hus. Snublesten er offentlige mindesmærker - nedlagt i fortovet - for Holocaust-ofre. Det er et verdensomspændende projekt, og Odense er det eneste sted, hvor grundejerne har fået vetoret. Vi får besøg af en af initiativtagerne til snublesten i Danmark som spørger: Hvad har Odense imod holocaust-minder? Ny kulturordfører i Socialdemokratiet: Regeringens støttepartier er utilfredse med Socialdemokratiets manglende prioritering af kulturområdet. Partierne kræver et særskilt forståelsespapir for kulturpolitikken inden næste folketingsår. Det er den virkelighed som Socialdemokratiets nye kulturordfører bliver kastet ud i. Kasper Sand Kjær er gæst i Kulturen på P1 i dag. Ned med Hans Egede-statue? Den har allerede været udsat for hærværk, og nu har unge grønlændere startet en underskriftindsamling for at få statuen i Nuuk pillet ned. Vi taler med nogle af modstanderne, og tegner et portræt af den dansk-norske præst og missionær i Grønland. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Onsdag 24. jun. 2020

  Mystik fra fortiden: Det mere end 4000 år gamle engelske sten-monument Stonehenge er et af denne verdens uløste mysterier, og nu er mystikken taget til: En snes ældgamle skakter i nærheden viser sig at være menneskeskabte. Kulturen på P1 går på opdagelse i fortiden. Musik imod vold: 16.000 unge har været udsat for fysisk kærestevold det seneste år. Og vold i hjemmet er noget, tre-fire elever i hver 8. klasse har overværet. Nu går en organisation og fem unge youtubere i kamp mod volden - med musik som våben. Labyrintisk kunst: Covid-19, Black Lives Matter, #MeToo, Trump: Alt sammen er det proppet ind I et kunstværk der har form som en labyrint, og som er ved at blive bygget i et hjørne af København. Kulturen på P1 forvilder sig derind og finder blandt andet ... en indsat fra Jyderup Statsfængsel. "Hello Kittys" far stopper: Den har en sløjfe i håret, to øjne, en næse men ingen mund. Alligevel har den formået at kradse adskillige milliarder ind til sin skaber - som nu i en alder af 92 år lægger blyanten på hylden. Kulturen på P1 tegner et portræt af Shintaro Tsuji og hans lille nuttede, ekstremt succesrige logo. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Tirsdag 23. jun. 2020

  EU's kulturpenge - Under EU's budgetforhandlinger kræves der flere penge ind fra staterne, for der skal flere ud igen. Men et af de steder, der ikke får en krone mere, er kultur- og undervisningsområdet. Så den i forvejen meget lille andel af EU-budgettet skrumper til en lille prik i hjørnet. Hvad betyder det for danske kultur-projekter, der skal klare sig med EU-støtte? Og hvordan finder de her kulturprojekter rundt i den kringlede EU-labyrint. Vi sætter fokus på de europæiske kultur-kroner. Bog om Tipslørdag - En flok entusiastiske tv-fodbold-seere fra 70'erne og 80'erne er i gang med at lave en bog om Tipslørdag, der hver weekend bragte den engelske 1. division ind i de danske hjem. Vi ser tilbage på en svunden fodboldtid og kigger også på, hvordan sportsjournalistikken har udviklet sig siden dengang. Manglende produktionsrabat skader dansk film - I alle europæiske lande pånær to, får filmskabere et tilskud fra det land, de optager eller redigerer filmen i. Det kaldes produktionsrabat, og den er i dag så vigtig, at mange vælger deres film-location efter rabatterne. Eller rettere - fravælger der, hvor der ikke er rabat. Danmark er et af de to lande, hvor man ikke får sådan et produktionsrabat, og det er rigtig skidt for det danske filmmiljø - og for samfundsøkonomien, siger filmproducenterne. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:12
  Kulturen på P1

  Mandag 22. jun. 2020

  De slemme statuer: Én havde rødder tilbage til slavehandlen, en anden var sexist, en tredje homofob - snart skal man tage bind for øjnene, hvis man vil gå en tur i sin by uden at blive konfronteret med statuer, der set med nutidsøjne repræsenterer uacceptable historier. Skal de fjernes, hele bundtet? Eller vil det være historieforfalskning? Kulturen på P1 besøger en prominent slavehandelsfinancieret statue. Hånden i hvepsereden: Annullering af kontrakter, utilstrækkelige hjælpepakker, nødstedte medlemmer, der skriger på hjælp: Hun kunne dårligt have valgt et sværere tidspunkt. Men det bliver her i corona-sommeren 2020, at sangeren, skuespilleren og percussionisten Sara Indrio føjer "fagforeningsformand" til sine titler. Mød Dansk Artist Forbunds nye førstekvinde i Kulturen på P1. Når et barn skal vælge liv: Forestil dig, at du var en sjæl, der skulle finde en ny lille krop - og selv kunne vælge hvilken. Dét tankeeksperiment udfører en nordjysk jordemoder i en ny roman, der sætter fokus på en række etiske dilemmaer, hun selv har oplevet i sit job. Grit Niklasson tager dilemmaerne med ind i Kulturen på P1's radiostudie. Giv hende et skilt: To københavnske borgmestre vil gerne have flere kvindenavne på gadeskiltene, men hvem er det, der skal derop? Kulturen på P1 er på jagt efter egnede kandidater og fortæller historien om en kvinde-demonstration, der fik navnekonsekvenser for en plads i Aalborg. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:13
  Kulturen på P1

  Torsdag 18. jun. 2020

  Tale til ungdommen - I løbet af den forgangne uge har vi her i programmet sat særligt fokus på den danske ungdom og på alle de, der denne sommer bliver færdige med deres uddannelse - oven på et NOGET anderledes forår, end nogen havde forestillet sig, at vi ville få. I dag slutter vi med en tale til ungdommen. Vi ville gerne kalde den opbyggelig, men vi ved det ikke, for vi hører den først, når forfatteren Caspar Eric kommer i studiet og læser den op. Skæv bygningsfredning - Når vi i Danmark freder huse og bygninger, skal de afspejle den generelle danskers boform. Men siden 2. verdenskrig er det stort set kun fine huse skabt af kendte arkitekter - og beliggende i Nordsjælland - der er blevet fredet, viser ny undersøgelse. Vi går bag om tallene. Kulturel dovenskab - Udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde, er glade for vores velfærdssystem og infrastruktur. Men det er meget svært at nå ind til danskerne - at få venner. Og derfor rejser de igen efter et par år. Det skyldes danskernes kulturelle dovenskab, siger sociolog, som får lov at uddybe i dagens program. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:12
  Kulturen på P1

  Onsdag 17. jun. 2020

  Hjælpepakker glemmer kunstnerne: Festivalarrangører kan ånde lettet op: De kan nu søge en hjælpepakke, der kan få dem frelst gennem coronatiden. Der er bare én hage: Pengehjælpen kræver, at kontrakter med musikere opsiges. Kulturen på P1 ser på en kunstnergruppe, der i dén grad føler sig overset. De oversete kvinder: Danmarks hovedstad er den hvide mands by... I hvert fald hvis man laver en køns-opgørelse over vejnavne. To Københavnske borgmestre vil rette op på skævheden, men hvilke kvindenavne på vejskiltene er det, vi kan forvente? Kulturen på P1 går på jagt efter kandidater. Vikingernes kongehal genopstår: Dronningen skal til Lejre i dag - og det skal Kulturen på P1 også. Vi sender live, når Sagnlandet Lejre indvier Danmarks største - rekonstruerede - vikinge-kongehal. Fire ord og en rimsmed: Håb. Sorg. Fællesskab. Frihed. Ord, der går igen - og igen - i samtaler, kronikker og debatter her i coronatiden. Hvad får de fire ord musikeren Allan Olsen til at tænke på? Find ud af det i Kulturen på P1 i dag. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:55:10
  Kulturen på P1

  Tirsdag 16. jun. 2020

  Ikonisk gyserfilm fylder 60 år: Det er bl.a. brug af lydeffekter og filmmusik, som har gjort Alfred Hitchcocks 'Psycho' til en af alletiders mest uhyggelige film. Men hvorfor giver lyden os gåsehud? Lyddesigner Peter Albrechtsen er gæst i dag. Nyt portræt af Dronning Margrethe II afsløres: I anledning af dronningens 80-års fødselsdag har Nationalhistorisk Museum bestilt et nyt portræt af hende til museets samling. Maleriet afsløres i dag, og vi taler med Niels Strøbek, der er kunstneren bag værket. I Kulturen på P1 får vi i dag også besøg af operasanger Nicolai Elsberg, der netop har modtaget Dronning Ingrids Hæderslegat. Vi fejrer "Bloomsday" med formanden for Det danske James Joyce-selskab og så fortsætter vi med at sætte fokus på billedkunstnernes levevilkår anno 2020. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Mandag 15. jun. 2020

  Telefon-rap fra fængslet - En amerikansk rapper udgiver et helt album, hvor al hans tekst er rappet fra en telefon i fængslet. Albummet handler da også om at komme i kløerne på det amerikanske retssystem og blive behandlet skidt, når man er sort i USA. Vi ser på både det album - og hvad andre amerikanske rappere har gjort af lignende sager. Klar til optagelse! - Filmfolket er nogle af de, der nu kan arbejde igen, og så småt ruller filmoptagelser i gang over hele landet. Men optagelserne af de nye danske film foregår under hårde sundheds- og sikkerhedskrav, så vores forsøg på at komme med på optagelserne, slog fejl. Vi gjorde det næstbedste. Massive muskler - Fitnesscentrene har åbent igen. Nu kan der trænes muskler og tabes kilo. Vi ser på, hvordan disse katedraler for kroppens størrelse og velbefindende har udviklet sig fra cirkussets stærke mands træning og til i dag, hvor centrene er så meget mere end et træningssted. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:53:46
  Kulturen på P1

  Torsdag 11. jun. 2020

  Netto vs. Anne Black: Efter mere end fire år er der i dag faldet dom i sagen om ophavsret mellem den danske keramiker og dagligvarekoncernen Salling Group. Sagen er principiel og Dansk Erhverv og Dansk Industri havde på forhånd valgt hver sin side i sagen. Vi taler med alle de implicerede parter i Kulturen på P1 i dag. Kunstnernes økonomi under lup: 16.000 kr. om året. Før skat. Det er gennemsnitsindkomsten for halvdelen af billedkunstnerne. Er det et problem? Eller er der for mange kunstnere i det her land? Vi ser nærmere på kunsternes vilkår sammen med Billedkunstnernes Forbund. Krisecenterdirektør skriver roman: Der er fokus på partnervold i Lisa Holmfjords debutroman. Historien bygger på mere end 20 års erfaring fra krisecentre, og ideen er - via fiktion - at give et indblik i hverdagen på et krisecenter, hvor beboerne er flygtet fra overgreb. Mød forfatteren i dagens udsendelse. Endnu en kunstskole under anklage: Der har været problemer på både Forfatterskolen og Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler. Nu klager 32 elever over skolelederen på Fotoskolen Fatamorgana. Som en del af undervisningen har de oplevet mobning og chikane. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:45
  Kulturen på P1

  Onsdag 10. jun. 2020

  Kultur på recept - I fire år (2016-2019) lavede fire kommuner et forsøg, hvor der skulle undersøges, om kulturaktiviteter som at synge og tegne kunne hjælpe personer, der er sygemeldt pga. stress, angst og depression. Nu er forsøget evalueret, og rapporten viser, at kulturen faktisk kan hjælpe. Vi taler med både forsøgspersoner og kommuner i dag. Urban i skammekrogen - Da rapperen Tyler the Creator fik en Grammy i Urban-kategorien i januar, udtrykte han på en gang glæde over prisen - og en kritik af, at Urban-kategorien var sådan en spand, man kunne putte alt musik fra sorte ned i....og så fik de ikke de rigtig store priser. Nu følger andre efter, og et datterselskab til Universal Music Group fjerner nu helt Urban som genrebetegnelse. Vi ser på genren - og hvorfor betegnelsen urban er på vej på lossepladsen. Lyngvild og kongerne - På Koldinghus åbner snart en udstilling om Danmarks konger, og det er evigt driftige Jim Lyngvild, der er sat til at vise, hvod de royale havde på af tøj. Nutidige modeller i tøj genskabt fra malerier eller fortællinger om tøjet. Vi hører om projektet - og får en ekspert til at gennemse Lyngvilds bud på en royal garderobe. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Tirsdag 9. jun. 2020

  Litteratur om racisme hitter: I dag begraves den politi-dræbte afro-amerikaner George Floyd. I takt med, at voldsomme demonstrationer har hærget de amerikanske storbyer, er bøger med racisme som tema stormet op på bestsellerlisterne - også herhjemme. Nogle af dem bladrer vi i i dag i Kulturen på P1. Corona-strandede danske film: Det kniber for de genåbnede biografer at lokke filmelskere ind i mørket ... måske blandt andet fordi der ikke er ret mange nye film. Kulturen på P1 ser på danske filmprojekter, der brat blev afbrudt af Covid-19-virusen. Pressefrihed i Rusland: Den 9. juni 1990 ophævede Sovjetunionen statens monopol på at drive medier. I dag, 30 år senere, taler mange om, at nogle af Sovjet-tidens unoder er tilbage, men gælder det også statens jerngreb om aviser, tv-stationer og andre medier? Kulturen på P1 får besøg af en journalist, der har Rusland som sin arbejdsplads. Skæve eksistenser gennem 50 år: Et socialt eksperiment blev det kaldt, da omkring 100 mennesker I 1970 flyttede til Frøstruplejren i Thy for at skabe et alternativt samfund. Her 50 år senere er Thylejren der endnu, og nu kan man se en udstilling om de første år blandt lejrens skæve eksistenser. Kulturen på P1 taler med en kunstner, som så det hele med egne øjne. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Mandag 8. jun. 2020

  Klyngeværker - Når en bog til f.eks. børn og unge ledsages af podcasts, spil til telefonen, hjemmesider og lignende, kalder litteraturforsker det klyngeværker. Hun har analyseret genren og giver sit bud på, hvad man kan få ud af at mikse den klassiske bog med nye fortælleformer. Og jo, vi har selvfølgelig det nyeste klyngeværk-skud på stammen med i studiet. Det udkommer i morgen, og forfatteren viser, hvordan fortællingen om Ærkemestertårnet vokser ud af bogens sider, når man holder sin telefon hen over siderne. Åbning uden skrig - Blandt dagens genåbninger er Tivoli i København, som skal byde gæsterne ind uden de må skrige i de vilde forlystelser. For skrig er lig med spyt og derfor mulig smitte. Vi laver spyttesten med Tivolis direktør, som vi har lokket med op i rutsjebanen. Kultur-analyse - I sidste uge fortalte vi om, hvordan corona-tiden har gjort det meget tydeligt, at vi mangler analyser af kunst- og kulturlivets vilkår og betydning i Danmark. I dag ser vi på mulige løsninger, hvis vi skal ende med et Kulturens Analyseinstitut, der virker efter hensigten. Musikundervisning svækket - Det kan godt være, Phillip Faber har fået folk til at synge med på den danske sangskat igen. Men for landets børn og unge ser det slemt ud, når det gælder mulighederne for at lære at begå sig på et instrument. Gennem de seneste 15 år er musikundervisningen blevet kraftigt svækket, viser ny rapport fra Danmarks Pædagogiske Universitet. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:12
  Kulturen på P1

  Torsdag 4. jun. 2020

  (Kul)turen går til Tyskland, Norge og Island: Ifølge Udenrigsministeriet er der kun tre fremmede lande i hele verden, som vi bør besøge her i sommer. Kulturen på P1 tager en radio-rundflyvning for at finde frem til de mest fantastiske kulturoplevelser i Tyskland, Norge og Island. eReol-succes bekymrer: Den gode nyhed er, at danskerne under corona-krisen har været ivrige digitale kunder på de lukkede biblioteker og lånt masser af e- og lydbøger. Den måske mindre gode er, at bibliotekerne i samme periode har skruet kraftigt ned for indkøbet af fysiske bøger. Dansk Forfatterforening er bekymret - både for medlemmernes indtjening og for bredden af bibliotekernes udbud. Hvide kunstnere på museumsvægge: Kvindelige kunstnere er i klart undertal på danske museumsvægge. Det viste en meget omtalt undersøgelse sidste efterår - nu viser en ny undersøgelse, at skævheden ikke er mindre, hvis man fokuserer på kunstnerens etniske baggrund. Men er det overhovedet relevant at skele til hudfarve, når det handler om kunstoplevelser? Kulturen på P1 får besøg af kvinden bag undersøgelsen. Kunsten at bestige Himmelbjerget: Man skulle ikke tro, at en bjergbestigning på 147 højdemeter kunne imponere en nordmand, men det er ikke desto mindre sket: Den norske forfatter Roger Pihl har forelsket sig i den danske bakketop og skrevet en bog, der dels handler om, hvilken rolle Himmelbjerget har spillet for dansk demokrati, dels om, hvordan man kommer fra bund til top på den eneste rigtige måde. Roger Pihl er gæst i Kulturen på P1. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Onsdag 3. jun. 2020

  Hvem gør hvad hvordan i kulturen - En af corona-krisens afdækninger har været, at hverken politikere, kommentatorer eller menigmand aner, hvordan kunstnere og kulturfolks arbejdsliv og økonomi er skruet sammen. Eller hvordan mange af kulturinstitutionerne klarer sig. Og Statens Kunstfond misser muligheden for at lave en kortlægning lige nu, hvor alt er fremme. Men det er ikke vores bord, siger Statens Kunstfond. I can't breathe - George Floyd blev kvalt af en politimands knæ, og én sætning stod tilbage og høres nu overalt, hvor der protesteres. Men faktisk havde George Floyd mange flere ord i sig. Som en del af Houstons rap-scene, lavede han musik fra og om Third Ward - det område i Houston hvor han levede. Du kan høre hans musik hos os i dag. Storværk om bladtegnere - På vores skrivebord er landet et kæmpe værk i tre bind, der fortæller om bladtegningens danske historie. Over 1100 sider kommer vi gennem de første tegninger for 150 år siden, vi ser på tegninger, der ændrede den politiske dagsorden, og ender selvfølgelig der hvor bladtegningen er i dag. Forfatteren er med os i studiet. Jagten på R8dio - På sociale medier har vi fundet små pip og glimt, der kraftigt antyder, at et nyt satirisk radioformat er på vej. Vist nok med tidligere Radio 24/7-folk som bagmænd. Men det hele er tåget og indhyllet i et mystisk slør. I dag går vi på jagt i tågen og håber at afsløre projektet. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 57:12
  Kulturen på P1

  Fredag 29. maj 2020

  Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Torsdag 28. maj 2020

  Drivhus-restaurant - Spisesteder er så småt ved at åbne igen, og alle restauranter kæmper med at finde plads til flest mulige gæster på den nødvendige plads. 2 af Meyers restauranter går en ny vej. Her har man opstillet små drivhuse, der rummer et lille bord og to stole. Og så er der skabt grobund for en romantisk middag med 360 graders view. Vi indtager et drivhus og indtager et måltid. Filmland - Yeah, filmene er ved at komme tilbage i biograferne, og vi kan næsten ikke vente med at fortælle om de oplevelser, der kan hentes. I dagens Filmland-filial ser vi på den nye dokumentar om Quintin Tarantino, QT(, og en frisk dansk film. Slut med kinesisk kopiarkitektur - Den kinesiske regering har udstedt et dekret. Nu skal det være slut med at bygge flere Eiffeltårne, rådhuse fra europæiske storbyer eller andre kopier af berømte bygningsværker. Nye bygninger skal være ny arkitektur. Vi ser på kopi-arkitekturen i Kina. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Onsdag 27. maj 2020

  Kulturminister i samråd om Radio LOUD: "Blå blok på spring for at vælte minister" er bare én af de overskrifter man har kunne læse i aviserne det seneste døgn. Debatten om den nye DAB-kanal fortsætter i dag, hvor de blå partier har kaldt Joy Mogensen i samråd. Vi følger op på samrådet og tænder for DAB- radioen i Kulturen på P1 i dag. Sygdom og kunst: Journalist Niels Frid-Nielsen udgiver i dag sine erindringer "I en tynd tråd". I bogen skiver han bl.a. om kunstens vigtige rolle i hans sygdomsforløb. Vi besøger forfatteren og taler med en professor om den nyeste forskning i feltet kunst og sygdom. Pinlig formidling på Nationalmuseet: Det er bl.a. en ægyptisk pyramide i det mellemamerikanske rum, som gør at Nationalmuseets etnografiske udstillinger får høvl af en kulturformidler. Museet er enige i kritikken af den næsten 30 år gamle udstilling, men i sidste ende handler det om penge og kulturpolitik. I dagens program fortæller vi også om et nyt JK Rowling-eventyr. Vi lytter til Tom Waits og taler med en dansker, der er med i en ny Netflix-serie. En slags bagedyst. Med blomster. Vært: Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:12
  Kulturen på P1

  Tirsdag 26. maj 2020

  Det kreative nej - Der er ikke noget så nedslående som et nej. Afvisningens kolde afvaskning. Og vi får dem i større eller mindre grad igennem hele livet. Nu vil en ny bog lære os at bruge afvisningerne kreativt og konstruktivt. Forfatteren er med hos os i dag. Gyldendal i ske med Amazon - Så skete det, mange i bogbranchen har frygtet. Gyldendal har lavet aftale med et af Amazons datterselskaber, så følger resten af forlagene sikkert efter om lidt - og boghandlerne sidder tilbage med nitten. Vi har Gyldendals direktør og boghandlerforeningens direktør i debat i dag. Fodboldkort - Føtex lancerer lige om lidt nye fodbold-samlekort. Og den slags kort er mildest talt ikke en nyhed. Siden der kom penge i fodbold, har der været samlekort med spillere på. Vi tager en tur ned af samlekortenes over 100 år lange historie.....nåja, og så prøver vi at finde ud af, hvordan Føtex undgår de kaos-lignende tilstande, deres dyre-samlekort skabte for et par år siden. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:57:00
  Kulturen på P1

  Mandag 25. maj 2020

  Retningslinjer og aflysninger: Kulturministeriet har præciseret retningslinjerne for sommerens kulturarrangementer. Retningslinjerne er en udfordring for mange teatre og spillesteder, fordi de kun kan sælge halvt så mange billetter. Vi taler med en teaterdirektør, der straks aflyste alle sommerens forestillinger, da han læste de nye regler. Nyt årshjul for modebranchen: Giver det mening at sætte vinterjakker på udsalg i januar for i stedet at sælge sommertøj? Coronakrisen har fået mange i modebranchen til at sætte spørgsmålstegn ved modebranchen logikker. Vi kigger ind i maskinrummet og taler med en nystartet virksomhed som prøver at gøre tingene på en helt ny måde. Politikere er klar til indgreb over for influencere: Fie Laursen har tidligere fået kritik for at reklamere for sugardating, fordi mange af hendes følgere er børn. Nu gør hun det igen. Men skal influencerne selv have lov til at bestemme, hvad de reklamerer for? Eller er tiden moden til et politisk indgreb? Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:37
  Kulturen på P1

  Fredag 22. maj 2020

  Selvtægt og hævntørst: Hvor langt vil man gå for at hævne den, man har mistet? Julie Hastrups nye krimi handler om en sorggruppe, hvor en trang til hævn og retfærdighed langsomt breder sig og får alvorlige konsekvenser. For Julie Hastrup er det også en personlig bog, som tager udgangspunkt i hendes egen historie, og de følelser der vældede op i hende, da hendes søn for tre år siden blev overfaldet. Vi mødte hende dér, hvor overfaldet skete, for at tale om hævn, retfærdighed, selvtægt og sorg. Et helt liv med musik: I 60 år har Daimi budt op til dans og musik, siden hun som 17-årig vandt en talentkonkurrence. Hun har optrådt med Dirch Passer og Preben Kaas, stået på landets største og mindste scener, og hun er stadig aktuel med både ny lyd og optrædener. Daimi er et sitrende liv fyldt med stjernedrys, børneteater og dyb kærlighed til jazzmusikken - og hun er besøg i dagens udgave af Kulturen på P1. Guldtraktorens musikteater: En guldbelagt traktor med diamantperler har hen over det seneste år opsøgt fynske folkelige fortællinger. Bag traktorrettet sidder performancekunstner Tine Louise Kortemand - og hun har været på udkig efter folkets historier, som hun i samarbejde med en række andre nordiske kunstnere omdanner til musikteater og cirkus. Og nu er der ikke lang tid til, at guldtraktorens teaterscene kan åbne op for sit publikum. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:55
  Kulturen på P1

  Onsdag 20. maj 2020

  Kulturen på vej mod genåbning - Lige nu kører forhandlingerne om yderligere genåbning af Danmark, og en stor del af kulturlivet har store forhåbninger om, at de kan åbne dørene for gæster og publikum lige om lidt. Vi tager den politiske kultur-genåbnings-temperatur og hører også fra et par af de håbefulde kultur-institutioner. Tessas hævn - Der er en ny kvindelig rap-stjerne på den danske musikhimmel. Tessa er navnet, og hun er hård i blikket, kontant i tonen - og hovedperson i en DR3-serie, hvor kameraet følger hende fra den helt ukendte Vestegns-pige til det nye stjerneskud. Vi har kvinden bag dokumentar-serien i studiet. Ordbøger samlet på nettet - Der var panik hos de opslagsglade, da Gyldendal måtte lukke ned for Den Store Danske i 2017. Siden har redningsaktioner været i gang og med en statsbevilling på 23 mio. kroner kan man nu relancere. Og det er ikke bare Den Store Danske - på den nye side lex.dk er der en række af de største opslagsværker tilgængelige fra på mandag. Vi ser på sidens muligheder og taler med folkene bag. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Tirsdag 19. maj 2020

  Kulturtopmøde i EU: I dag holder landenes kulturministre møde om den kritiske situation for kulturliv og medier i hele EU. Vi følger pressemødet og analyserer den nye køreplan for genåbningen i "Kulturen på P1" i dag. Podcasterens vilkår anno 2020: Der er massere lyttere men lave lønninger. Podcastproducenter har svært ved at få økonomien til at hænge sammen. Da Podimo gik i luften for knap et år siden, var det med en ambition om at revolutionere podcastmarkedet og skabe bedre vilkår for podcastproducenterne. Men er det lykkedes? Ny Hunger Games-roman: Det er en af nyere tids største salgssucceser. Egentlig skulle det være en trilogi, men i dag, efter 12 års pause, bliver der føjet endnu et kapitel til serien om dødslegene i Panem. Filmatiseringerne af bøgerne har også været en kæmpe succes og den nye roman er allerede solgt til Hollywood. Hør om "En fortælling om sangfugle og slanger". Vi får også besøg af Barbara Moleko, der er aktuel med ny musik. Jeanett Albeck fortæller om sine Coronamonologer, og så er der helt ny viden om L.A. Ring. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Mandag 18. maj 2020

  Enigma forlader Organisationen Danske Museer - Der er både en generel utilfredshed med museernes organisation og en konkret skuffelse over dårligt lobby-arbejde i forbindelse med genåbningen, som ligger til grund, når post-, tele- og kommunikationsmuseet Enigma nu tager skridtet og melder sig ud af ODM. Vi hører de to parter om forventninger og skuffelser. Digte i sort metal - Hvad sker der, når man tager nogle gamle, hæderkronede, danske digte og tilsætter dem de hårdeste riffs? Black metal-musikeren Ole Luk har gjort netop det, og i dag kan du få ørene op for det miks i Kulturen på P1. Kan man overhovedet høre, hvad det er for et digt, der er under behandling i sådan en sang? Vi sætter en litterat til at lytte - og derefter gætte - med, når musikken spiller og digtene bliver skreget ud. Lonely Planet ramt af krisen - Man behøver ikke at være den store verdensfarer for at have stødt på rejsebøgerne fra Lonely Planet. Siden starten i 1973 har Lonely Planet hjulpet rejsende i verden med at finde de bedste steder til gode priser. Men når flyene står stille og rejser er noget, man bare kan drømme sig til, så er der heller ikke bud efter Lonely Planets guide-bøger. Så nu lukker forlaget ned - foreløbig i moderlandet Australien og kontoret i London. Vi tegner et portræt af Lonely Planet. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:43:11
  Kulturen på P1

  Fredag 15. maj 2020

  Hvad med os? Der bliver kun talt om de unge. Ingen taler med dem. Det mener de unge fra Aalborg Katedralskole i hvert fald, og derfor har de taget sagen i egen hånd. Med en ny digtsamling og en podcastserie, er de klar til den offentlige debat om bl.a. genåbning og studenterkørsel. Omdiskuteret kunstværk sendes på depot: Efter kun 15 år på Store Torv i Aarhus bliver "Vanddragen" fjernet fra bybilledet. Flyttepris: én millioner kroner. Vi fortæller historien om billedhugger Elisabeth Toubros kunstværk, der egentlig hedder "Torvenes brøndsløjfe", og så spørger vi kunstkritiker Mathias Kryger, hvorfor kunst i det offentlige rum vækker så stærke følelser. Nylonstrømpens historie: I præcis 80 år har kvinder - og nogle mænd - kunne iklæde sig nylonstrømper. Da de kom på markedet i 1940, blev de en omgående salgssucces og har været det siden. Vi har nye og gamle nylonstrømper med i studiet, når etnolog Frederikke Heick fortæller nylonstrømpernes kulturhistorie. Vi besøger også et bibliotek, der gør klar til genåbning. Vi analyserer israelske tv-serier og fortæller om vinderprojektet af en ny genforeningsport, der skal stå ved den gamle grænse lige syd for Kolding. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:12
  Kulturen på P1

  Torsdag 14. maj 2020

  Mettes tale som kunst - Hvor var du, da Mette Frederiksen lukkede Danmark ned i sin corona-tale den 11. marts 2020? Måske et af de spørgsmål, vi vil give hinanden om nogle år - i lighed med, hvor man var, da JFK eller Palme blev myrdet. Sådan er det med ikoniske begivenheder. Og det var Mette Frederiksens tale også. Og markant nok til, at en kunstner nu har dissekeret den helt ned i mindste bestanddele. Vi spørger, hvad han vil med projektet. E-bøger boomer - Det måtte jo ske. Den nuværende krise har givet flere mennesker mere tid til f.eks. at læse, og mange boghandlere har holdt lukket, så det er ikke en overraskelse, at e-bøgerne boomer. Men tallene er store, og vi spørger i dag en forlægger, hvordan erfaringerne herfra kan tages videre, når krisen er ovre. Lasse Spang Olsen - Han blev kendt som stuntmand, han fortsatte ikke mindst med at instruere film, og nu er han klar med en børnebog. Vi taler med Lasse Spang Olsen og hans kringlede vej i kunsten og kulturen. Grand Prix erstatning - Årets Eurovision Song Contest bliver ikke til noget. Der er nul pop-fest, der er eklatant mangel på konfetti, og ingen lande vil få 12 point. Men for ikke at abstinenserne skal blive for store, kommer der på lørdag et erstatningsshow på DR1, hvor man kan se mange af landenes bidrag, ligesom der bliver optræden af tidligere vindere af showet. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Onsdag 13. maj 2020

  Karina Pedersen taler ud: Da Gyldendal udgav "Helt ude i hampen - mails fra underklassen" i 2016 udløste det en sand mediestorm. Da stormen lagde sig, trak Karina Pedersen sig fra den offentlige debat. Indtil nu. Forfatter og debattør Karina Pedersen taler ud i Kulturen på P1 i dag. Kulturkommune i krise: År efter år topper Helsingør listen over de kommuner, der bruger flest penge på kultur i forhold til indbyggertal. Pengene kommer normalt ind igen, når turistsæsonen begynder, men med lukkede grænser, er kulturkommunerne ekstra udfordret på økonomien. Portræt af Claus Johansen: Han bliver beskrevet som en af de bedst bevarede hemmeligheder i dansk kunsthistorie. Men for første gang i 50 år, bliver en større samling af kunstmalerens værker udstillet på hele to museer. Vi tegner et portræt af Claus Johansen. Vi får også besøg af forfatter Sofie Jama, der er aktuelt med den svære toer. Vi ser nærmere på arkæologiske spor og fortidsminder, der er i akut fare for at forsvinde, og så forsøger vi at kortlægge den lokale madkultur på Lolland og Falster. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Tirsdag 12. maj 2020

  Har banderne kronede dage? - Mens kulturtilbuddene til unge i udsatte områder er nedlukket, bliver de unge efterkomemre af indvandrere rekrutteret til banderne, der derfor er på vej mod kronede dage. Det er frygten, og det var tesen, da vi tog ud til et af de berørte områder bevæbnet med mikrofon og mennesker med forstand på sagen. Rottefælden klapper.....i - I 136 år har Rottefælden i Svendborg hvert år dannet rammen om en revy. Danmarks ældste revy-teater har troligt leveret morskab til fynboerne år ud og år ind, gennem krige og depressioner, men coronaen fik krammet på Rottefælden. For første gang må man gennemleve et år uden revyen. Vi ser på Rottefælden og revyens udvikling gennem årene. Kan kunsten hjælpe psykisk syge - Kunsthal Rønnebæksholm har vundet udstillingsprisen Vision 2020, og med præmien på 5 mio. kroner kan udstillingen 'Soil. Sickness. Society.' blive en realitet. Med et miks af performance, foredrag, folkekøkken, vandreture og dans sættes fokus på psykisk sårbarhed og mistrivsel. Vi sætter spot på projektet. Cykling og kunst - 'Iltgæld' er en ny bog, der kombinerer nogle af cykelsportens vildeste øjeblikke med kunst. Teksten er af den tidligere sportsdirektør, kommentator og cykelekspert Brian Nygaard, mens maleren Erik A. Fransen undervejs har illustreret farverigt for at indfange momenterne i den sport, også han elsker. Vi taler med de to mænd bag bogen. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Mandag 11. maj 2020

  Censur på sociale medier: Ord som køn, bøsse og bryster opslag på fx Facebook betyder, at Kvindemuseet konstant oplever, at de store techgiganter fjerner museets indhold fra deres platforme. Museets kerneopgave er at formidle kønnenes kulturhistorie, men den omfattende censur gør det nærmest umuligt for museet at formidle historien udenfor museets egne vægge. Bag om min far: Det var en skulptur af billedhugger Peter Bonnén, der fik lagerforvalter Peter Rindal til at tordne mod oprettelsen af Statens Kunstfond og statsstøttet kunst. Peter Bonnén har en lang og glorværdig karriere som kunstner bag sig, men var han også en nærværende far? Eller holdt han kun af kunsten? Kaspar Bonnén har skrevet om en ny bog om sin far og er gæst i Kulturen på P1 i dag. Hus Forbi i nyt design: Mere personlig, flere billeder og helt ud til kanten. Sådan ser fremtiden ud for hjemløseavisen. Vi taler med avisens redaktør om behovet for det nye design og får besøg af en grafisk designer, der er ekspert i dansk avisdesign. I Kulturen på P1 i dag sender også live fra genåbningen af detailhandlen, fortæller hele historien om løgneren Baron von Münchhausen og får besøg af to journalister, der vælter sig i krimi-succes. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 7. maj 2020

  Genåbning af kulturlivet: Hele landet holder vejret og venter på regeringens plan for en genåbning af Danmark. Vi taler med kulturlivet om, hvad de håber at møde ind til på mandag - og vi ser nærmere på de anbefalinger, som Statens Seruminstitut giver til genåbning af kulturlivet. Hvad hvis russerne havde besat Bornholm i 44 år? For præcis 75 år siden blev Bornholm bombarderet af russiske tropper. Kulturen på P1 taler med en af de bornholmere, som oplevede russernes indtog den 7. maj 1945. Historien endte som bekendt med, at russerne forlod Bornholm den 5. april 1946. Men vi forestiller os et kort øjeblik, at det gik helt anderledes og bringer en kontrafaktisk historisk beretning, hvor Bornholm først blev befriet ved Østblokkens sammenbrud i 1989. Kan man have ophavsret på en vase? I juni 2019 slog Sø- og Handelsretten fast, at Netto havde solgt varer, der krænkede den danske keramiker Anne Blacks ophavsret. Leverandøren Ronald A/S og Netto blev dengang dømt til at betale halvanden million kroner i erstatning til Anne Black. Nu får sagen nyt liv: Netto har anket dommen, og i næste uge starter den nye retssag i Østre Landsret. Begge parter er med i Kulturen på P1 til en debat forud for retssagen. Pjerrot debuterer i børneinstitutioner: Morten Eisner var lige blevet ansat som Bakkens nye Pjerrot, da Danmark blev lukket. Men selvom der i øjeblikket er stille ved Pjerrots hus, så lader den hvide klovn sig ikke stoppe. I stedet for at optræde på Bakken, tager han ud og møder sit yngre publikum i børneinstitutionerne i Lyngby-Taarbæk Kommune - og Kulturen på P1 er selvfølgelig med. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Onsdag 6. maj 2020

  Ny brancheorganisation for dansk kulturliv: Planlægningen er stadig i fuld gang, men logoet og navnet er på plads. I den nærmeste fremtid kan landets spillesteder, teatre, kunstnere og museer blive medlem af "Dansk Kultur". En brancheorganisation, der er vokset ud af corona-krisen. Men er der overhovedet brug for endnu en kulturstemme i den offentlige debat? Tyskere på flugt: Efter befrielsen i maj 1945 arvede Danmark også et stort, upopulært problem fra den tyske værnemagt. 200.000 tyske flygtninge. "Problemet" testede både vores demokrati og vores medmenneskelighed, for hvordan skulle tyskerne behandles? Vi fortæller også om en dansker på flugt, Børge Outze, derde sidste ni måneder af krigen var på flugt fra Gestapo pga. hans illegale nyhedsbureau Information. Ny dansk Star Wars-film: I fire år har skuespiller Shahbaz Sarwar arbejdet på en Star Wars-fanfilm. Nu er den første trailer klar. Projektet og rollelisten vokser og vokser og omfatter nu både en Oscar-vindende fotograf, et internationalt stuntteam og Lars Mikkelsen. I Kulturen på P1 fortæller vi i dag også om Mette Frederiksens "Fællesskabsprisen", vi får besøg af albumaktuelle Kirstine Stubbe Teglbjærg og læser digte fra en ny corona-digtsamling, der handler om alle dem, der ikke skal død - lige nu i hvert fald. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Torsdag 30. apr. 2020

  Dømt ude af kunstfonden: 19 spillesteder rundt om i Danmark kan fra 2021 glæde sig til statslig millionstøtte og rang af "regionalt spillested". Men ét spillested, som tidligere var på listen, er ikke med. Kulturen på P1 ser på Statens Kunstfonds kriterier for at støtte - og på konsekvenserne for spillestedet, der blev dømt ude, Turbinen i Randers. Filmproduktion med corona-benspænd: I Hollywood og andre af verdens store film-fabrikker ligger produktionen stort set stille på grund af corona-begrænsninger. Men herhjemme har filminstruktører fra hele rigsfællesskabet udfordret hinanden til at lave en film på to uger, som overholder myndighedernes regler. Kulturen på P1 tager plads foran skærmen og ser med på projektet "Karantænefilmene". Bag om mennesket Hitler: Alt håb var ude - så i dag for 75 år siden spiste Adolf Hitler i sin førerbunker i Berlin en cyanidpille og skød sig derefter i hovedet med sin pistol. Hitler skildres som regel som et monster, men filmskabere har også interesseret sig for mennesket bag uhyret - og dette blik når vi til i dag i Kulturen på P1's serie om Der Führer set gennem kunstens briller. Så er der jazzzzzzz: FN-organisationen UNESCO har udnævnt den 30. april til jazzens dag. Kulturen på P1 lægger corona-bekymringen på hylden for en stund for at fejre jazzmusikken - og møder undervejs en mand, der ejer helt urimeligt mange saxofoner. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:12
  Kulturen på P1

  Onsdag 29. apr. 2020

  Modebranchen efter corona-krisen: Modebranchen er i knæ, men skal den reddes? Eller burde branchen bruge krisen til at lave fundamentale, bæredygtige forandringer? Vi spørger en række branchefolk i dagens program. Kunst i rundkørsler: Et nyt kunstværk skaber debat i Vejen. Politiet fraråder at en skulptur - en rustende speedwaycykel - bliver opstillet i en rundkørsel pga. trafiksikkerheden. Men det betyder på den anden side at kunst i rundkørsler skal være intetsigende og hvorfor så overhovedet bruge tid og penge på den? Hitler på film: 75-året for Hitlers dødsdag nærmer sig, men på film genopstår Hitler igen og igen. I denne uge fortæller filmanmelder Per Juul Carlsen om de meget forskelligartede nazi-film og den debat, som de ofte skaber. I dagens program fejrer vi også Dansens Dag og fortæller bl.a. om Nini Theilades træningskugle, der er blevet genskabt. Vi tegner også et portræt af den italienske komponist Rossini og sejler en tur - under jorden. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:57:00
  Kulturen på P1

  Tirsdag 28. apr. 2020

  29 boghandlere lukker: Meddelelsen om, at bogkæden Arnold Busck er gået konkurs, sender chokbølger gennem bogverdenen. Vi ser på konsekvenserne og spoler tiden tilbage til boggigantens fødsel i 1896. Hitler på film: "Der untergang, "Urmageren", "Er ist wieder da" ... selv om Adolf Hitler begik selvmord den 30. april 1945, genopstår han gang på gang .. på biograflærredet. Fra i dag og frem til 75-årsdagen for Der Führers død ser Kulturen på P1 på Hitlers film-efterliv. Zappas far fylder rundt: På havelågen står der "Hunden bider", journalister får pænt nej tak til interviews og der er adgang forbudt til hans arbejdsværelse. Forfatteren Bjarne Reuter er ikke den, der selv stiller sig ind i projektørlyset, men hans ca. 80 bøger har haft enorm betydning for mindst to generationer. Kulturen på P1 tegner et portræt af Reuter, der fylder 70 i morgen. Festivaler med rødder: Mens festival-Danmark er gået i corona-hi, søger Kulturen på P1 tilbage til alle festivalers moder .. som ikke er den i Roskilde men tvært imod én, der var vældig populær i det antikke Grækenland. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Mandag 27. apr. 2020

  Pressefriheden er udfordret verden over: Det årlige pressefrihedsindeks viser, at der er en direkte sammenhæng mellem pressefriheden og coronavirussen. Kulturen på P1 tager et blik henover de lande, hvor journalister bliver udsat for corona-censur. Vi trives ikke i glas og beton: Et nyt forskningsprojekt fra Norge viser, at mennesker trives bedre i klassisk end i moderne arkitektur. Allieret med en landskabsarkitekt har vi været på tur i de arkitektoniske glaslandskaber - og så gør en arkitekturpsykolog os klogere på, hvorfor vi ikke synes de moderne byggerier er så rare at være omkring. Topmøder med kulturmafiaen fortsætter: Seks kulturordførere har på tværs af partierne formået at få kulturen mere på dagsorden - og ind i hjælpepakkerne - end der egentlig var lagt op til. Kulturmafiaen bliver de nu kaldt - og vi fortsætter vores møder med dem. I dag diskuterer de genåbningen af vores kulturinstitutioner. Værter Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Fredag 24. apr. 2020

  Kunstnere forfordeles i hjælpepakker: Alle pengene til arrangører. Ingen penge til kunstnerne. Det er det scenarie, som regeringens støttepartier er bekymrede for, er ved at blive til virkelighed. Men bliver kunstnerne snydt? Det forsøger vi at finde ud af i Kulturen på P1 i dag. Fragglerne genopstår: Der er fornyet interesse for Jim Hensons dukker. Netflix har genoplivet "The Dark Crystal" og nu har Apple lavet en ny sæson af Fragglerne. Vi tegner et portræt af Jim Henson og taler både med Johnny Reimar, der fik serien til Danmark i 1980'erne og skuespiller Henrik Koefod, der lagde stemme til Vembi i den danske version. Absolut Music 1-29: Det begyndte op til julehandlen i 1992, og der blev nemt solgt mere end 200.000 eksemplarer, når der blev udgivet en ny hitopsamlings CD i Absolut Music-serien. Især 7'eren og 10'eren står i mange CD-reoler, men personligt kan kulturminister Joy Mogensen bedst lide 2'erne. Vi fortæller hele i historien om den danske musiksucces. I dagens udsendelse analyserer Adrian Lloyd Hughes også sproget i DR's Vilde vidunderlige Danmark. Vi løser også krydsord og udviser MusikSind. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Torsdag 23. apr. 2020

  Mærkedag for net-gigant: I dag for 15 år siden lagde en ung mand en temmelig dårlig video med elefanter på nettet - og startede en lavine. Kulturen på P1 fortæller historien om webportalen YouTube, der vokser med 65.000 videoklip hver eneste dag. Stille boghyldest kloden rundt: Som altid er den 23. april Verdens bog-dag, dog lægger coronaen en dæmper på festlighederne i år. Men Kulturen på P1 møder en mand, der har en fest med sine bøger hver eneste dag - og ser på et FN-initiativ, hvor forfattere - også her i landet - forsøger at afbøde nogle af de negative følger af covid-skolelukningerne. Pludselig kendt i Korea: Han gik i studiet sammen med to sydkoreanske musikere uden at ane, hvad der ville komme ud af det - og kan nu se sig selv interviewet på Sydkoreas regerings officielle hjemmeside. Mød Torben Westergaard, en musiker med hang til tone-kulturmøder, i Kulturen på P1. Masser af brikker at flytte med: Spørgsmål: Hvad er ligheden mellem kulturforskeren Torben Sangild og krigsfotografen Jan Grarup? Svar: Interesse for puslespil. Kulturen på P1 ser på et af corona-tidens sikre slå-tiden-ihjel-hits. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Onsdag 22. apr. 2020

  Modevirksomhed opfinder antibakterielle handsker: Virkeligheden og timingen passer som hånd i handske for Randers Handsker. I et år har virksomheden udviklet en teknologi, der forebygger overførelse af sygdomsfremkaldende bakterier og virus. Handskerne forebygger overførelse med 99.98%, og er netop blevet lanceret. Hør om den nye teknologi i Kulturen på P1 i dag. Netflix dropper (måske) dokumentarfilm om Peter Madsen: Den kontroversielle dokumentar om ubådsmorderen har allerede haft verdenspremiere tidligere på året og efter planen skulle den vises på Netflix i løbet af 2020. I dag skriver flere medier at den plan er droppet og mens vi venter på at streamingtjenesten be- eller afkræfter, taler vi med én af de få danskere, der har set filmen til premieren. Dansk Kulturinstitut reporterer fra en verden i krise: Mens Danmark gradvist og kontrolleret er ved at åbne igen, så er situation helt anderledes i fx Brasilien og Letland. Vi taler med tre forskellige institutledere i dagens program. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Tirsdag 21. apr. 2020

  Når flere måske må samles: Regeringen har sat tal på, hvad den mener med "en større forsamling" - men uden at love, at forsamlingsretten i maj bliver udvidet til de 500, som den nye grænse er sat til. Kulturen på P1 undersøger, hvad den nye måske-måske-ikke-melding betyder for arrangører af koncerter, revyer, scenekunst med videre. Coronaen og kulturen ovre østpå: I Kina begyndte det hele. I Rusland underdrev de faren. I Indien opstod der kaos omkring et udgangsforbud. Hvordan er situationen i landene lige nu, og hvad med kulturlivet? Kulturen på P1 sætter kursen østpå og taler med Danmarks kulturinstitutter. Det er helt i skoven: Nok er den danske natur ingen vildmark, men derfor kan man godt føle sig alene og måske endda fortabt derude. En ny bog viser vej til det primitive liv med bål, soveposer og tændstål - Kulturen på P1's udsendte prøver kræfter med naturens luner. Hjemlig kedsomhed og hjemlig hygge: Danskernes porno-forbrug er steget mærkbart under corona-isolationen, også hvad angår litteraturvalget. Kulturen på P1 sporer den erotiske litteratur tilbage til første knald. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:56:04
  Kulturen på P1

  Mandag 20. apr. 2020

  Aflyste festivaler på Golden Days - Som det ser ud netop nu, er Golden Days Festival i september den første større festival, der får lov at blive gennemført. Og Golden Days har besluttet at invitere en lang række af sommerens aflyste festivaler indenfor i deres festival. Vi taler med Golden Days om, hvordan det skal ske. Faber og fællessangen - Det er kommet bag på de fleste, at så mange danskere hver morgen sidder klar til fællessang, når Philip Faber spiller op. Men trods sine kun 35 år er Philip Faber en rutineret ræv udi showbizz. Vi tegner et portræt af manden bag en af corona-tidens største succeser. Kunstnere køber kunst - Hvordan kan kunstnere komme bedre gennem krisen? Et bud er et nyt simpelt koncept, hvor kunstnere deler værker på det sociale medie Instagram og bruger et særligt hashtag til at forpligtige sig på at købe en kollegas værk, når de selv har solgt en vis mængde værker. Hvad det kan hjælpe, taler vi med en kunstner om i dag. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:53:35
  Kulturen på P1

  Fredag 17. apr. 2020

  Ballade i litteratur-toppen: Det Danske Akademi, der uddeler en række prestigefyldte litteraturpriser, er i historisk krise: Fire top-forfattere har frasagt sig deres livslange medlemskab i utilfredshed med at et andet medlem, Marianne Stidsen, blandt andet har kaldt MeToo-fænomenet en terrorbevægelse. Kulturen på P1 opruller den danske akademi-ballade. Kulturen og coronaen i Norden: Mens Danmarks kulturinstitutioner endnu engang må vente på at få lov til at invitere publikum indenfor, tager Kulturen på P1 et vue ud over de øvrige nordiske lande og ser på, hvordan myndigheder og kulturliv i Sverige, Norge, Finland og Island agerer under covid 19-krisen. Verdens bedste pressefoto: Et billede af en ung sudansk mand, der midt i en demonstration reciterer et digt med den ene hånd på brystet, er kåret som verdens bedste pressefoto. Kulturen på P1 kigger billeder - og fortæller om en glohed pressefotograf-diskussion, der handler om billedmanipulation. Gårdmusikken genopstår: Tidsmaskinen skal stilles 70-100 år tilbage for at ramme gårdmusikanternes guldalder, men nu er genren genopstået - i hvert fald på en måde - i skyggen af corona-smittetruslen. Kulturen på P1 lader gårdsangen anno 2020 gjalde. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Torsdag 16. apr. 2020

  Kulturmafiaen holder topmøde - Seks kulturordførere på tværs af partierne har formået at få kulturen mere på dagsorden - og ind i hjælpepakkerne - end der egentlig var lagt op til. Kulturmafiaen bliver de nu kaldt - og vi har indkaldt dem til et digitalt topmøde for blandt andet at tale om de signaler, kulturministeren og statsministeren gav til kulturfolket på et møde i aftes. Cannes udskudt eller vingeskudt - Den årlige filmfestival i Cannes kommer ikke til at forløbe som normalt. Måske bliver den udskudt og måske bliver den digital, så man kan se filmene hjemmefra præcis som Cph Dox gjorde for nylig. Men det har en alvorlig omkostning for filmbranchen, for Cannes er normalt så meget mere end en Gylden Palme. Det er nemlig også stedet, hvor filmskaberne foår lavet aftaler om international finansiering af deres film - og det kommer slet ikke til at ske. Vi taler med en sand ekspert i Cannes - vores egen filmmand per Juul Carlsen. Dronningens fødselsdag - Jeps, vi er da også med til at fejre vores dronnings 80 år på Jorden og i rampelyset. Blandt andet disker vi op med et tilbageblik på dengang, dronningen blev en myndig prinsesse på 18 år. Vi giver et personligt indblik fra en balletpige, der her som voksen ser tilbage på, da dronningen kom og klædte hende ud - og da hun fik skældud. Og så har vi lavet et lille medley over nogle af de mange sange, der gennem tiden er blevet lavet om dronningen. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Onsdag 15. apr. 2020

  Aarhus åbner pengekassen: Danmarks næststørste by rykker den lokale kultur til økonomisk undsætning og har sammen med en fond fundet 75 millioner kroner, som corona-ramte kulturinstitutioner kan søge ... på visse betingelser. Kulturen på P1 ser nærmere på hjælpepakken, som Aarhus kommune selv kalder "historisk stor". Tyskland hjælper kulturen: Mens danske politikere stadig er i gang med at forhandle en nærmest uendelig række af hjælpepakker til danske kulturinstitutioner på plads, har tilgangen til at sikre kulturen været en helt anden i vores naboland mod syd. Kulturen på P1 tager tur hen over den lukkede grænse og ser på, hvordan tyskerne italesætter og støtter kulturen under corona-krisen. Årsdag for brand i ikonisk kirke: I dag er det præcis et år siden, at en voldsom brand raserede Notre Dame-katedralen i Paris i en grad, så kirken var i fare for at styrte sammen. Kulturen på P1 ser på, hvordan det er gået siden - blandt andet med kirkens historiske 8000 piber store orgel fra 1868, som en dansk organist har et ganske særligt forhold til. Musikken spiller videre - på nettet: Mens festivalarrangører har travlt med at aflyse sommerens musikbegivenheder, taler Kulturen på P1 i dag med en musiker, der har travlt med det modsatte - nemlig med at arrangere en festival, der løber af stablen lige om lidt. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Tirsdag 14. apr. 2020

  Genåbning af Danmark: Vi ved endnu ikke hvor mange, der må samles på ét sted til sommer, men kulturdanmark er så småt begyndt at forberede den kommende genåbning. Samtidig foreslår Dansk Erhverv at et kultur-skattefradrag skal gøres til en del af genåbningen for at sætte skub i økonomien. Stor succes eller skønne spildte kræfter? Online-teater, online-ferniseringer og online-festivaler. Alt foregår på nettet, men er der overhovedet nogen, der kigger med? Og hvad med økonomien i at lave de mange online-tilbud? Det forsøger vi at finde ud af med tre forskellige kulturarrangører i "Kulturen på P1" i dag. 90-året for Stalins Gulaglejre: De sovjetiske straffe- og arbejdslejre blev grundlagt i april 1930. Forfatter Leif Davidsen ser tilbage på et dødeligt kapitel i Sovjetunionens historie i dagens program. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Onsdag 8. apr. 2020

  Fin håndsrækning eller utilstrækkelig lappeløsning? Endnu et par stats-hjælpepakker til kulturlivet faldt på plads i aftes - men allerede inden den første hjælpe-krone er udbetalt, påpeger flere af de politikere, der sad med ved det digitale forhandlingsbord, at hjælpen ikke rækker. Kulturen på P1 taler med kulturpolitikerne og med de teatre og museer, hjælpen er tiltænkt. Når festivaler og byfester aflyser ..... er det ikke kun de, der har købt billetter, som bliver kede af det. Kulturen på P1 ser på, hvad aflysningen af Danmarks største festival betyder for værtsbyen Roskilde - og hvilke følger aflyste konfirmationsfejringer og byfester har for blandt andet forsamlingshuse og den omrejsende underholdningsindustri. Nye bud på fællessange: De fleste kender "Det haver så nyligen regnet" og "Kom maj, du søde milde" - men hvad med "Klodens sommerfuglevinger" og "På æselryg, et smertens ridt"? For at vedligeholde og forynge fællessangstraditionen har en ung dansk musiker sat nye melodier til tekster af så forskellige rimsmede som N. F. S. Grundtvig, Tove Ditlevsen og Jens Rosendal - mød ham i Kulturen på P1. Noveller uden udgivelsesbagkant: Ni forfattere har sat sig til tastaturerne for at skrive fiktive og vidt forskellige historier om corona-tiden. Udgivelsesdatoen? Engang når Covid 19 er i bakspejlet. Kulturen på P1 snuser til en beretning om at befinde sig det forkerte sted på det forkerte tidspunkt - og til en historie om hamstringsobjektet gær. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Tirsdag 7. apr. 2020

  Alt aflyst: Chokbølge for kulturarrangører. Forbuddet mod større arrangementer til og med august betyder at alle sommeren festivaler, Genforeningsjubilæet, pride-parader, markeder og alle andre kulturarrangementer er aflyst eller skal flyttes til et senere tidspunkt. Vi får reaktioner fra kulturlivet ovenpå gårsdagens pressemøde. Hyldestdag til verdens sygeplejerske: Den 7. april er FN's Internationale sundhedsdag. I år bliver dagen brugt til at hylde verdens sygeplejersker og jordemødre, der spiller en afgørende rolle for verdens sundhedstilstand og lige nu danner fælles front mod COVID-19. WHO opfordrer os alle sammen til at sige "tak" til en sygeplejerske i løbet af dagen. Det gør vi også på "Kulturen på P1" sammen med Dansk Sygeplejehistorisk Museum. Hjælpepakke til kunstnere: Kulturministeren har fået kritik for ikke at gøre nok for at hjælpe kunstnerne igennem krisen. I dag præsenterer Joy Mogensen en ny hjælpepakke til kunstnerne med lave- eller kombinationsindkomster inden hun forhandler videre med de andre kulturordførere om nye hjælpeordninger. I dagens program kan du også høre om det konkurstruede Helsingør Dagblad, om musikken til DR's Scandinavian Star-dokumentar og så sender vi sidste afsnit af vores serie fra grænselandet. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Mandag 6. apr. 2020

  Ny hjælpepakke til kulturen forhandles: Teatre, museer og selvstændige kunstnere med lave indkomster gør klogt i at holde øje med nyhedsstrømmen i dag: Måske lander politikerne på Christiansborg med kulturminister Joy Mogensen i spidsen endnu en kultur-hjælpepakke. Kulturen på P1 følger situationen tæt. Turistsæson uden turister: Den danske påskesol skinner gavmildt i dag - ned på lukkede hoteller, lukkede turistattraktioner og lukkede grænsebomme. Hvordan ruster turist-Danmark sig til en tid med turistmangel uden fortilfælde og uden slutdato? Kulturen på P1 tager temperaturen på (endnu) en corona-klemt branche. Hæklenåle tænder lys i mørket: Alle kan bidrage til et kommende værk på kunstmuseet Trapholt - med hæklede udgaver af elektriske pærer. Men det kræver jo altså, at man er ferm med hæklenålen. Kulturen på P1's hækle-novice fik et kursus af kvinden bag det kommende værk, tekstilkunstneren Hanne G. Krig, genforening og venskab: 1864 - blodig krig og katastrofalt nederlag. 1920 - for nogen genforening, for andre adskillelse. 1940 - tysk invasion og fem onde år. 2020 - dansk-tysk venskabsår og måske UNESCO-anerkendelse. Hvordan blev det dansk tyske-grænseland så fredeligt efter al den ufred? Kulturen på P1 fortsætter serien om Genforeningen, grænselandet, den fredelige sameksistens - og sprækkerne i den. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:04
  Kulturen på P1

  Tirsdag 31. mar. 2020

  Kulturminister i politisk shitstorm: Efter mislykkede forhandlinger om hjælp til nødlidende medier kræver et politisk flertal på Christiansborg kulturminister Joy Mogensen fjernet fra bordenden. Men er hun alene om at bære skylden for et utæt sikkerhedsnet under kulturlivet? Kulturen på P1 ser på hendes parti Socialdemokratiets aktuelle kulturpolitik og opgør med kultureliten. Boghandler-gigant lukker ned: Boghandlerkæden Arnold Busck er ikke tvunget af regeringen til at lukke sine butikker - men gør det alligevel. Konkurrenten Bog & Idé har en helt anden corona-strategi og kører videre for fuld damp. Kulturen på P1 kigger ind i maskinrummet hos bogsalgs-giganterne. Hørespil med kendte stemmer: 135 danske skuespillere er gået sammen om at lægge stemmer til et nyt hørespil om coronatiden. Kulturen på P1 lægger øre til, når Claes Bang, Pilou Asbæk, Ellen Hillingsø, Amanda Collin og mange andre genopliver en lidt glemt genre. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:52:56
  Kulturen på P1

  Mandag 30. mar. 2020

  Kulturen i søgelyset - Det har været efterspurgt længe, og i disse dage er det så kulturens problemer under corona-krisen, der skal diskuteres og afhjælpes. I går var der penge til dyreparkerne, i dag handler det mest om medierne, men resten af kulturlivet skal også gennemses og hjælpes - og det skal gå stærkt, hvis man skal undgå konkurser. Vi har talt med en række kulturpolitiske ordførere om, hvor de store udfordringer først og fremmest er. LOUD på vej i luften - Det er ikke den nemmeste opgave i verden. Den nye radiostation LOUD går i luften om bare to dage. Men hvordan gør man det, når personalet helst skal holde sig hjemme - og det skal kilderne også. Vi taler med LOUDs kulturredaktør om, hvordan man kringler krisen. Pris i karantæne - Filminstruktøren Jannick Splidsboel har fået en fin pris på CPH DOX. Og den har han taget imod, mens han sidder isoleret på et landsted uden for ROM. Vi ringer og siger tillykke. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:55:04
  Kulturen på P1

  Torsdag 12. mar. 2020

  Corona i kulturen - Også på kulturområdet får de nye tiltag mod virussen store konsekvenser. I dag fortæller vi om noget af alt det, der ikke kommer til at ske - men vi guider også til, hvordan man alligevel kan få nogle fremragende kulturoplevelser, når man skal holde sig hjemme. CPH:DOX - Den store dokumentarfilm-festival har aflyst sine visninger i biograferne, men til gengæld har festivalen besluttet at gøre filmene tilgængelige online, så man kan købe billet og se dem derhjemme. Åbningsfilmen Kampen om Grønland er en krads sag, hvor vi interviewer instruktøren, og vores filmmand guider til nogle af de andre vigtige film fra festivalen. Corona-koncerter - Stort set alle koncerter i landet er aflyst, men man kan godt få levende musik alligevel. En mand med gode mikrofoner og udmærket streaming inviterer nu nogle af musikerne fra de aflyste koncerter hjem i stuen for at holde koncerterne der. De bliver så streamet ud til alverden. Vi taler med ham. Ny debatform - Rigtig mange debatter ender i dag som det rene skyttegravs-snavs, hvor det ender med at handle om, hvem der kan kaste de største håndfulde mudder. Det vil en ny debatform ændre på. Frirumsdebat, kalder skaberne det, og det virker - hvis man skal tro blandt andet Sørine Gotfredsen, der har prøvet debatformen.....og føler sig klogere. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:19
  Kulturen på P1

  Onsdag 11. mar. 2020

  Aflysninger og manglende indtægter: Landet over aflyses kulturbegivenheder, og det kan mærkes på kontoen hos såvel arrangører som kunstnere og oplægsholdere. Regeringen har nu givet en håndsrækning til nogle af de ramte arrangører. Vi taler med dem om, hvad det betyder. Men de kulturelle aflysninger kan også mærkes hos alle caféer, restauranter og barer, som omgiver de berørte spillesteder og kongrescentre. Kulturen på P1 har været på tur hos nogle af de berørte restaurationer for at høre, hvad kulturstoppet betyder for dem. Studio Ghibli på Netflix: For mange tegnefilm-fans er den japanske tegnefilmsfabrik Studio Ghibli noget nær den ypperste helligdom. Den kreative spydspids, Hayao Miyazaki, står bag flere af de legendariske film som 'Chihiro og heksene' og 'Min nabo Totoro'. Vi tegner et portræt af den japanske tegnefilmsskaber. Uddøde sprog får genoplivning Når dette århundrede slutter, er der en risiko for, at halvdelen af verdens 6000-7000 sprog er døde. Nogle eksperter mener ligefrem, at et nyt sprog uddør hver 14. dag. Men vores gæst i Kulturen på P1 slår et slag for, at det de seneste år er begyndt at gå bedre for flere af de små sprog, blandt andet keltisk og jiddisch. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:13
  Kulturen på P1

  Tirsdag 10. mar. 2020

  Hanne-Vibeke Holst om den pandemiske influenza: En ny og dødelig H7N9-influenza spreder sig fra grise i Danmark til resten af verden i romanen "Som pesten" fra 2017. Hanne-Vibeke Holst brugte måneder på at lave research til bogen. Bl.a. sammen med en professor i virologi på Statens Serum Institut, der udvikler vacciner. Romanen skulle være så realistisk som muligt. Hanne-Vibeke Holst fortæller om bogen og drager paralleller til Corona-virussen. Trygtid.dk - børn og unge online: Kulturministeren lancerer i dag en kampagne, som skal skabe tryggere rammer for børn og unge på nettet. På hjemmesiden beder Joy Mogensen forældre om hjælp og gode råd til løse problemer med digital mobning, ulovlig markedsføring på sociale medier, misbrug af persondata, spilafhængighed og deling af krænkende indhold. I dagens program kan du også høre om en spirende Drag King-kultur, altså kvinder, der optræder som mænd. Vi tegner et portræt af Jazzhuset Montmartre, der er klar til en fremtid med meget mere jazz. Og så vil Nationalmuseet ind i hovedet på vikingerne i et nyt forskningsprojekt. Hør hvorfor i "Kulturen på P1" i dag. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:12
  Kulturen på P1

  Mandag 9. mar. 2020

  Coronaramt kultur: Efter Statsministeriet i fredags opfordrede til, at arrangementer med over 1000 deltagende burde udskydes eller aflyses, har kulturbranchen været under hårdt pres. Koncerter, teaterforestillinger og fodboldkampe er ramt af aflysninger og tomme sale, og pengene fosser ud under arrangørerne. Kulturen på P1 ser nærmere på de konsekvenser virussen har for spillesteder, og hvem der egentlig har det økonomiske ansvar, når koncertsale og tribuner står tomme. Reklameundskyldning: I sidste uge kunne Kulturen på P1 fortælle, at en af Danmarks største influencere, Fie Laursen, havde reklameret for en sugardating-hjemmeside på sin Instagram-profil. Reklamen vakte kritik hos organisationer som Red Barnet og Børns Vilkår. Vi ringede til Fie Laursen og fik en undskyldning. Skandinaviens største mordgåde: 30-året for den tragiske mordbrand ombord på Scandinavian Star bliver markeret vidt og bredt - blandt andet med en DR-dokumentar i seks afsnit. Vi har talt med med seriens instruktør Mikala Krogh og den journalistiske ankermand Lars Halskov, om hvorfor det stadig er vigtigt at fortælle den triste historie. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:35
  Kulturen på P1

  Torsdag 5. mar. 2020

  Biblioteket i 100 år: At udbrede "kundskaber og almindelig oplysning" var grundidéen bag Biblioteksloven. Loven blev vedtaget den 5. marts 1920. Meget har ændret sig siden, men "oplysning" er stadig én af bibliotekets mange opgaver i dag. Vi fejrer 100-års-fødselsdag i dagens udsendelse. Mutter Courage og Trediveårskrigen: Karen-Lise Mynster har hovedrollen i Bertolt Brechts verdensberømte teaterstykke "Mutter Courage og hendes børn". Stykket foregår under Trediveårskrigen i 1600-tallet, men Brecht skrev det da 2. Verdenskrig brød ud, som en advarsel mod krig til alle tider. Mød Karen-Lise Mynster og Jens Jørn Spottag. Mia Sand taler ud: Hun er den første influencer i danmarkshistorien, der er tiltalt for brud på markedsføringsloven. Mød Mia Sand i Kulturen på P1 i dag. I Rødstrømpernes fodspor: Forfatter Vibeke Vasbo gik forrest, da de danske Rødstrømper demonstrerede for første gang. Det foregik med slagsange og skilte på Strøget i København for 50 år siden. Vi varmer op til Kvindernes internationale kampdag, når redaktionens yngste kvinde går samme tur sammen med Vibeke Vasbo i dag. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Onsdag 4. mar. 2020

  Klidmoster 100 gange i retten - Klidmoster er en madblogger, der tager billeder af sine retter og råvarer, som hun putter på bloggen. Men gang på gang kan hun konstatere, at andre napper hendes billeder på nettet og selv bruger dem. Det må man ikke, og Klidmoster gider ikke finde sig i det, så hun har lagt sag an over 100 gange for at få folk til at betale - og 'folk' er alt fra private over restauranter til kommuner. Og flere og flere går den vej, når deres billeder bliver brugt uretmæssigt. Vi taler med Klidmoster og med en af de advokater, der fører denne her slags sager. Verdens bedste western? - Er tegneserien Løjtnant Blueberry verdens bedste western? Serien begyndte som ren cowboyromantik, men siden vendte Det vilde Vesten på hovedet henover hele 26 albums, bl.a. med sin sympati for indianerne. I denne uges lille serie om gamle tegneserier, der bliver genudgivet omsvøbt i luksusbind, kigger eksperter på den franske western. Gammel sang med nye tekster - 'Det haver så nyligen regnet' er fra 1890, og er en af de populære gamle fællessange. Den havde stor betydning ved den dansk-tyske genforening i 1920, og den er stadig i dag populær, når der er mange mennesker omkring et klaver. Nu har en lokalhistoriker fundet to andre tekster til sangen. Vi fylder studiet med sang og fortolkning. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:13
  Kulturen på P1

  Tirsdag 3. mar. 2020

  Zelle II åbner i Kolding: Der findes ikke mange spor tilbage efter Det Hemmelige Statspoliti, Gestapo, i Danmark. Men på Koldinghus, har de stadig en fængselscelle, der har stået urørt i knap 75 år. Nu skal "Zelle II" åbnes op og gøres til tilgængelig for et større publikum. Kom med indenfor i Kulturen på P1 i dag. Krisekontor for de klimaangste: Vi bliver bombarderet med nyheder om klimakrisen. Det kan give bekymringsrynker hos de fleste, og derfor har en billedkunstner netop åbnet et klima-krise-kontor, hvor alle kan komme forbi og få lettet deres fremtidsbekymrede hjerter. Vi besøger Office of Emergency. Alt om Thorvaldsen: Ny forskning, bøger og udstillinger. I år er det 250 år siden, den verdensberømte danske billedhugger, Bertel Thorvaldsen, blev født. Det markeres på mange forskellige måder i løbet af året. Vi prøver at finde ud af, hvad vi kan bruge Thorvaldsen til i dag, når vi får besøg af både en skulpturekspert og en museumsinspektør fra Thorvaldsens Museum, og trækker tråde op til vores SoMe-selfie-kultur i dag. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:53:43
  Kulturen på P1

  Mandag 2. mar. 2020

  Krudttønden dokumentar og fiktion - Det er en decideret Krudttønde-uge, vi går ind i, for i aften kan man se første afsnit af dokumentaren 'Angrebet - Omars vej til Krudttønden' på DR. Onsdag kommer afsnit to. Og torsdag er der så premiere på spillefilmen 'Krudttønden'. Vi har set det hele og giver i dag et bud på, hvad man kan få ud af at se den ene version af angrebet for fem år siden fremfor den anden. Pigefestival fremmer stereotyper - En festival for piger i 4-6. klasse i Aarhus tilbyder at lære pigerne at sætte hår, danse, lave smykker og lægge make-up. Og det har fået en mor til at reagere på Facebook, hvor hun kalder det direkte uforståeligt, at kommunen lægger op til, at udseendet er det vigtigste for pigerne. Ikke hvem der er, eller hvad de kan præstere. Vi taler med festival-arrangøren om kritikken. Nye ungdomsfilm - Der skal flere skarpe, samtidsreflekterende spillefilm med humor for børn og unge i alderen 12-30 år i biograferne, så nu efterlyser filmkonsulent Lotte Svendsen ideer af den kaliber. Vi taler med Lotte Svendsen om, hvad det er for et behov, hun ser - og hvordan man kan konkurrere med Youtube og streamingtjenester, når man skal have de unge i biografen. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Torsdag 27. feb. 2020

  Undskylder krav om undskyld - Tidligere på ugen gik en TV2-vært offentligt ud med en undskyldning for at have klædt sig som muslimsk kvinde til fastelavn. Det skete efter hun var blevet mødt med krav om undskyldning på de sociale medier. Men i tirsdags kunne vi her på Kulturen på P1 afsløre, at kravet ikke kommer fra muslimske kvinder - kravet er en del af et call out - her en gruppe koordineret via sociale medier, hvor alle henvender sig til TV2-værten på de sociale medier og kræver en undskyldning. Men nu siger gruppen undskyld for at bruge den metode. Vi taler om call outs på de sociale medier i dag. Smadredag på ARoS - På kunstmuseet ARoS i Aarhus kan man i disse dage få et noget anderledes forhold til kunsten - og de institutioner, den er på. For lige nu kan man kortslutte andægtigheden og stilheden og gå i et særligt rum, hvor man kan få lov at smadre ting. Porcelæn med hammer, stole kan kastes - den slags. Vi har sendt en smadreklar reporter afsted. Caroline Henderson på dansk - En af Danmarks store jazz-sangerinder kommer nu med sit første soloalbum på dansk. Og hun kommer i vores studie for at tale om sin internationale opvækst og de rødder, hun har groet i Danmark. Og så noget om musikken, forstås. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:52:58
  Kulturen på P1

  Onsdag 26. feb. 2020

  Historisk sex uden samtykke: Dansk voldtægtslovgivning skal skærpes, mener regeringen, så et nej til sex ikke kan gradbøjes. Sammenfilteringen af kønsdrift og jura er ikke noget nyt: Helt tilbage i 1200-tallet var der lovgivning, der regulerede kødets lyst. Kulturen på P1 ser tilbage på 800 års voldtægtsjura. En meget lidt kendt top-idrætskvinde: Danmark har fået en verdensmester, men de færreste har hørt om hende. For det, Vicky Dose gør bedre end sine konkurrenter, er at spille computerspil. Kulturen på P1 får besøg af en kvinde i E-sportens udprægede mandeverden. En stille stjerne på nye eventyr: Hvis man kan brage ind på hitlisterne med et afdæmpet klaver, så var det hvad Agnes Obel gjorde i 2010, da hun udgav sit debutalbum. Nu er Obel på Europatur med ny musik, som hun indtil videre har talt meget lidt om - men i Kulturen på P1 i dag giver Agnes Obel sit første interview herhjemme om den nye retning, hendes musik har taget. Tiden sletter ikke alle spor: En jernalderudgravning nær Skanderborg er et rent rædselskabinet: Her fandt en blodig massakre sted for to tusinde år siden, man ved bare ikke, hvem der massakrerede hvem. En ny bog samler den viden, arkæologerne trods alt har gravet frem om et drabeligt fortids-mysterium, og Kulturen på P1 bladrer i den. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Tirsdag 25. feb. 2020

  Svensk forlægger i kinesisk fængsel - En svensk forfatter og forlægger skal ti år i fængsel i Kina. Han er kinesisk født men svensk statsborger, og har fået dommen for at have givet oplysninger til udlandet. Men flere tolker det som en kinesisk hævnaktion mod den svenske regering. Et undskyld for meget? - En vært fra TV2 Fri klædte sig til fastelavn ud som muslimsk kvinde. Nu har hun sagt undskyld for at have fornærmet nogen. Vi har ledt efter de fornærmede eller krænkede, men det er ikke lykkedes os at finde nogen, der har brug for et undskyld. Den ukendte Jacobsen - Han var søn af den nok så kendte brygger Carl Jacobsen, men selv var Helge Jacobsen temmelig ukendt. Og det er faktisk ikke fair, for vi skylder den yngre Jacobsen stor tak for hans indsats for dansk kunst. Nu er der bog og udstilling på vej, som skal få Helge ud af sin berømte og dominerende fars skygge. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:13
  Kulturen på P1

  Mandag 24. feb. 2020

  Kulturarv i oversvømmelsesfare: Vand, vand og mere vand. Februar har sat regn-rekord, DMI varsler, at der er mere hvor det kommer fra, og oversvømmelserne truer store værdier, både materielle og kulturelle. Kulturen på P1 tager et kig landet rundt for at se, hvor kulturarven er truet af regngudens gavmildhed. Et dødsknald med konsekvenser: Den unge antropologistuderende Anita rejser ind i Perus jungle, og så sker der ting og sager. Også flere end forfatteren til historien, Hanne Højgaard Viemose, selv var klar over, da hun begyndte at skrive. Nu har romanen "HHV, Frshwn, Dødsknaldet i Amazonas" indbragt hende en nominering til Nordens største litteraturpris. Hanne Højgaard Viemose er portrætgæst i Kulturen på P1. Stor musik i små lokaler: Koncerter behøver ikke foregå i store sale med fantastisk akustik eller på festivalscenerne: Hvad med en privat lejlighed på femte sal? Kulturen på P1 hopper på en ny trend og besøger et koncertsted i mini-format. Fra krig til fredelig fred: Igen og igen har Danmark haft militære konflikter med den store nabo mod syd. Alligevel er den dansk-tyske grænse i dag så fredelig, at den er indstillet til UNESCO-kulturarv. I 100-året for genforeningen med Sønderjylland er Kulturen på P1 draget til grænselandet for at nærstudere idyllen - og sprækkerne i den. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Torsdag 20. feb. 2020

  For få får læst højt - Det ser skidt ud i børnehaverne, når det gælder højtlæsning. Faktisk er det kun i ca. halvdelen af institutionerne, at børnene får fortalt historier på den måde, og det er skidt for både deres sociale og faglige evner. Vi ser nærmere på tallene i rapporten. Filmland - Mens store dele af anmelderkorpset er taget til filmfestival i Berlin, har vores anmelder valgt at blive hjemme. For Berlins Internationale Filmfestival er slet ikke, hvad den burde være, mener han. Og han uddyber det i dag, ligesom vi får drysset et par aktuelle filmanmeldelser ind i sendefladen. En kattens dag - Om lidt skal katten slås af tønden igen. Det er den ene gang om året, hvor vi er enige om at være onde mod katten, men det er jo også kun for sjov. Katten er et af de mest populære kæledyr, og når man er så tæt på mennesker, påvirker man dem - deres liv og deres kunst. Så i dag møder vi både maleri-katten og bog-katten og vi sammenligner den lille pelsling med vores andre husdyr. K-pop - For første gang skal der spilles en vaskeægte K-pop koncert i Danmark. Den koreanske pop har gået sin sejrsgang rundt i verden med et musikalsk miks, hvor der er hevet ned fra mange musikalske hylder og blandet godt sammen. Sangenes tekster er også et miks - af koreansk og engelsk. Og der er fans i Danmark, der lige nu er ved at tisse i bukserne af forventning - vi har mødt et par af dem. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Onsdag 19. feb. 2020

  Teater belønnes for at forhindre radikalisering: På femårsdagen for skudattentatet på Krudttønden blev Finn Nørgaard Prisen uddelt til C:NTACT - et teater, hvor de medvirkende fortæller deres personlige historier i stedet for at spille skuespil på scenen. Kulturen på P1 får besøg af to af de medvirkende fra C:NTACT og hører deres stærke fortællinger. Boris Johnson sløjfer licensen: Hovedstenen i Europas radiofoniske historie, British Broadcasting Corporation, står overfor voldsomme nedskæringer. Vi ser nærmere på, hvad det betyder, og hvilket aftryk BBC har sat - også på dansk tv og radio. Kommunale kunstkroner: Der er stor forskel på, hvor mange penge landets største kommuner bruger på kunstnerisk udsmykning. Billedkunstudvalgene i Aarhus og Odense får ros af Billedkunstnernes Forbund for at bruge mange penge på kunsten, mens de er mere nærige i København og Aalborg. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Tirsdag 18. feb. 2020

  H. C. Andersen her, der og alle vegne: Planer om et kommende oplevelsescenter på en vestsjællandsk herregård, hvor eventyrdigteren overnattede i en uge i 1862, er løbet ind i problemer, fordi regeringen vægrer sig ved at udbetale et støttebeløb, der blev bevilget af den forrige regering. Men Lerchenborg er langt fra det eneste gods, som Andersen kastede glans over med sine besøg: Kulturen på P1 kortlægger de mange muligheder for fremtidige HCA-oplevelsescentre. Beethovens danske forbindelser: At Ludwig van Beethoven skrev nogle af den klassiske musiks allervigtigste værker vil næppe komme bag på nogen. Men at han havde tætte forbindelser til Danmark - forbindelser, der involverede Oehlenschlæger, Kuhlau, Slaget på Reden og en frygtelig masse champagne - det er måske nyt. Altså indtil efter Kulturen på P1 i dag. Den vidunderlige beton: I Norge har nedrivningsplaner for en bombe-beskadiget beton-regeringsbygning skabt voldsom debat. I Danmark har affredningen af den betonhal, der rummer Roskildes vikingeskibe, på samme måde delt vandene. Hvor arkitekterne ser rå skønhed ser mange almindelige borgere grimme, grå bygninger - men der var engang, hvor betonen var udset til at redde Danmark. Kulturen på P1 fortæller betonens kulturhistorie. Da kalenderen sprang 11 dage over: I dag for 320 år siden var det den 18. februar, præcis som nu. Men dagen efter var det pludselig den 1. marts. Kulturen på P1 fortæller historien om et kalenderskifte, der udløste både rasende demonstrationer mod paven, engelsk fagforeningsballade - og en masse dato-forvirring for rejsende i Europa. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:12
  Kulturen på P1

  Mandag 17. feb. 2020

  Sigurd fortæller om Genforeningen: Sammen med Grænseforeningen har musiker Sigurd Barrett lavet en opdateret version af den sønderjyske vise "Det haver så nyligen regnet". Men den nye tekst har "groft forulempet" sønderjyderne. Hør hvorfor, når vi får besøg af Sigurd Barrett i "Kulturen på P1" i dag. Arkitekternes dilemma: Bjarke Ingels har fået kritik i internationale medier for at arbejde i lande, hvor menneskerettigheder, ligestilling og ytringsfrihed er under pres. Men BIG er ikke alene om at lave store prestigeprojekter i blandt andet Saudi-Arabien. Vi zoomer ind på arkitektbranches etiske dilemmaer. Babylebbe til Berlin: Filminstruktør Tone Ottilie er i en alder af bare 24 år blevet udtaget til Berlin International Film Festival med kortfilmen "Babylebbe". Vi får besøg af Tone Ottilie inden hun rejser til Tyskland. Det skal blandt andet handle om repræsentation og mangfoldighed på film, og så får du svar på, hvad babylebbe betyder. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:13
  Kulturen på P1

  Torsdag 13. feb. 2020

  Kunst og arkitektur på afveje: Den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels kritiseres i internationale medier for at lave store projekter i lande, hvor stråleglansen fra den fantastiske arkitektur skinner på diktatorer og homofober. Nu udsætter den danske kunstnergruppe Superflex sig for lignende kritik med en udstilling i Saudi Arabien - et land, der er kendt for kvindeundertrykkelse, et lemfældigt forhold til menneskerettigheder og som er under mistanke for at have bestilt et mord på en systemkritisk journalist. Kulturen på P1 taler med Superflex om det kontroversielle projekt. Alene med mikrofonen i to årtier: I over 20 år har Sebastian Dorset gjort sit bedste for at være sjov. Nu er han igen på vej landet rundt for at få folk til at grine, alene på scenen med en mikrofon - men det, de ler af, har ændret sig gennem årene. Mød manden, der takkede nej til et job som styrmand for satiren på den kommende Radio Loud, i Kulturen på P1. Ligestilling på nattehimlen: Kvindelige kunstnere er i undertal på gallerier, musikscener og biograflærreder, men når nattemørkeflænsende laserstråler og farvestrålende lys-skulpturer dekorerer himlen i vintermånederne, er der stor sandsynlighed for, at værket er skabt af en kvinde. Kulturen på P1 ser på en kunstform, hvor mændene ikke længere er i overtal. En berømt men træls gæst: Både H. C. Andersen og Charles Dickens var i fint selskab, når de var sammen - som de var i 1857, hvor den danske eventyrdigter aflagde den britiske forfatter et fem uger langt besøg. Andersen var begejstret, men breve dokumenterer, at begejstringen langtfra var gensidig. Kulturen på P1 ser nærmere på et besøg, der trak ud - og ud - og ud - og på et nyt teaterstykke, der handler om mødet mellem de to giganter. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Onsdag 12. feb. 2020

  Bjarke Ingels i international shitstorm: Den danske stjernearkitekt er havnet i et stormvejr af kritik, fordi han måske skal arbejde sammen med Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro. Må arkitekter arbejde i lande, hvor minoriteter bliver undertrykt og pengene lugter af korruption? Og hvor går grænsen? Forbudte bøger på Amazon: Ambitionen var, at alle bøger skulle være tilgængelige for alle, men nu er verdens største boghandel, Amazon, begyndt at fjerne titler fra deres onlinekatalog. Der er ikke blevet offentliggjort en liste med bandlyste bøger, men vi ved, at det bl.a. andet handler om nazilitteratur og bøger med racistisk indhold. Vi laver vores egen liste med forbudte bøger i Kulturen på P1 i dag. Dansk Kulturinstituts nye linje: Danmark har seks faste kulturinstitutter rundt i verden, men snart lukker det polske institut, og så åbner et nyt i Ukraine. Hvorfor? Det kan du få svar på, når direktøren for Dansk Kulturinstitut er gæst i studiet i dag. I Kulturen på P1 i dag kan man også komme med på besøg i det nye Frihedsmuseum, høre Suzanne Brøgger fortælle om Louise Nevelson og så kigger vi på ugens bestsellerlister, som er domineret af kvindelige forfattere. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Tirsdag 11. feb. 2020

  Danske film udelukket fra festival: Danmarks eneste børnefilmsfestival Buster har afvist at vise danskproducerede film om børn i blandt andet Kina og Aserbajdsjan. Begrundelse: Film om udenlandske børn skal være lavet af filmfolk fra børnenes eget land. Legitimt eksperiment eller misforstået politisk korrekthed? Kulturen på P1 taler med en ekskluderet filmproducer, folk i branchen og filmfestivalens programchef. Oprør i danseverdenen: Arbejd fem dage på mindst fuld tid og få 3000 kroner for det. Dét jobtilbud blev dråben, der fik bægeret til at flyde over - og en gruppe dansere til at samle sig på Facebook i et fælles opråb mod underbetaling. Kulturen på P1 ser på en branche, hvor hårdt arbejde til lav eller ingen løn snarere er reglen end undtagelsen. Kultur-blæksprutte bag mikrofonen: Han er hér, der og allevegne, han trækker i tråde, arrangerer events, prisoverrækkelser og debatter - og frem for alt brænder han for alt, der lugter af kultur. Christian Have, kreativ direktør i Have Kommunikation, er dagens portrætgæst i Kulturen på P1. Genforening eller splittelse: For 100 år siden blev Sønderjylland stemt hjem til Danmark, og resten er historie... men måske lige så meget en historie om opsplitning, som om genforening. Kulturen på P1 taler med en grænseforsker, der har et særligt blik for gamle grænse-sår, der endnu ikke er lægt. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Mandag 10. feb. 2020

  En røvet datter vender tilbage: Det var den 10. februar 1920, at sønderjyderne stemte sig hjem til Danmark. I 'Kulturen på P1' i dag kan du komme tæt på datidens vælgere, når vi ser nærmere på de 100 år gamle valgplakater. Vi sender også første afsnit af en ny reportageserie fra grænselandet anno 2020, og så sender vi live fra Tøndergade i København, som skiftede navn i 1920 i forbindelse med Genforeningen. Kinesisk kulturliv under virusudbrud: Filmfestival udskudt. Kunstmesse lukket. Dansk bogudgivelse aflyst. Kulturlivet i Kina er udfordret af udbruddet af Coronavirus. Direktøren for Det Danske Kulturinstitut reporterer direkte fra Beijing. Højreekstremister hverver medlemmer via populære computerspil: Anders Breivik bliver hyldet som "vores frelser" samtidig med, at der bliver spredt had mod jøder og sorte. Højreekstremister i Sverige udbreder nazistisk propaganda via online computerspil. Men hvordan ser det ud i Danmark? Det forsøger vi at finde svar på i dagens program. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur