Live kanaler

Kulturen på P1

Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Onsdag 27. jan. 2021

  Afsked med Lars Norén: En genial og kompromisløs dramatiker, der gik helt ud til kanten - og nogle gange over den. Det er hvad Sverige - og hele den internationale teaterverden - har mistet med Lars Noréns bortgang i går. Kulturen på P1 mindes en både hyldet og udskældt teatertroldmand og taler med to teatermennesker, der har et særligt forhold til Norén og hans sorte scenekunst. Lydbogsindlæsning til underpris: Når en skuespiller sætter sig til rette i et lydbogs-indtalingsstudie, strømmer ordene ud - mens aflønningen derimod, ifølge utilfredse skuespillere, kun i meget begrænset omfang strømmer ind. Utilfredsheden kulminerer i dag i et digitalt skuespiller-stormøde: Kulturen på P1 ser nærmere på arbejdsforholdene i lydbøgernes vækstprægede verden. Auschwitz-ofre mindes: Mere end en million mennesker blev dræbt i Auschwitz-Birkenau, den største og mest berygtede af alle Nazitysklands koncentrationslejre. Primo Levi kom til Auschwitz i 1944 og overlevede helt indtil befrielsen den 27. januar 1945. Hør hans historie i Kulturen på P1 i dag - på Auschwitz-dagen, hvor holocausts rædsler mindes både herhjemme og i udlandet. Trump-afsky rammer dansk forfatter: Hvordan går det til, at en shitstorm i USA rettet mod et amerikansk forlag, der udgiver en Trump-venlig bog, bliver et alvorligt problem for en dansk krimiforfatter? Hør den spegede historie i Kulturen på P1 i dag. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:05
  Kulturen på P1

  Tirsdag 26. jan. 2021

  Instakunst - Nye tider, nye skikke, nye platforme. Ja, Instagram er måske ikke nyt, men der SKER rigtig meget nyt på platformen, for den har vist sig som et godt alternativ, når folket ikke kan komme til kunsten, og kunsten derfor må komme til folket. I dag skyder vi en serie i gang, hvor vi ser nærmere på kunsten på Instagram. Pengefiskeri i Aalborg - Forleden havde Aalborg Teater premiere på en online-opsætning af Herman Bangs romanklassiker "Tine". Og 14.000 mennesker så med på forestillingen, der var gratis. Alligevel kom nogle til at betale - nemlig de, der hoppede på de såkaldte phishing-mails. Inden premieren blev teatrets Facebook-side nemlig spammet med indlæg, der prøvede at lokke tilskuernes bankoplysninger fra dem. Vi ser nærmere på phishing-fænomenet. Skurkens stemme - Hvordan laver man en rigtig god og skurkagtig stemme? Hvor meget skal man kende til skurkens baggrund, alkoholforbrug og forhold til sin mor? Og hvor meget kan man læne sig tilbage i sit håndværk (eller stemmeværk)? Vi har sendt en reporter i praktik i et af de studier, hvor der lægges stemmer til blandt andet Disneys film. Hør hvor skurkagtig hun lyder i dagens program. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Mandag 25. jan. 2021

  Egypten og den kunstneriske frihed: Lige i øjeblikket forbindes Egypten og Cairo mest med håndbold-VM, men for præcis 10 år siden var det andre kampe, der blev kæmpet - politiske kampe, der endte med revolution og præsidentens afgang. Fik egypterne den frihed til at tænke og tale frit, der blev dem lovet? Kulturen på P1 giver i dag Egyptens kunstneriske frihed et 10 års serviceeftersyn. Forfatterflugt fra forlagene: Selv etablerede forfattere er begyndt at vende de store forlag ryggen og udgive deres bøger selv, fortalte Kulturen på P1 i sidste uge. Svigter forlags-mastodonterne deres ansvar? I dag tager Gyldendals skønlitteratur-forlagschef Simon Pasternak til genmæle. Fra grav til koloni-mindesmærke: Hun var bare fire år gammel, da hun i 1905 blev hentet fra Dansk Vestindien til Danmark og udstillet i et bur i Tivoli i København. Som 15-årig døde hun af tuberkulose. Hendes grav er en ydmyg plet græs, men det vil en lokal politiker have lavet om på. Kulturen på P1 mødte ham ved det, han håber kan blive et mindesmærke over Danmarks tid som kolonimagt. Kraniernes magt: De høstede deres fjenders hoveder for at nyde godt af hovedskallernes mystiske kræfter. En dansk religionshistoriker har også været på jagt - efter fakta om hovedjægerne og deres efterkommere. Kulturen på P1 bevæger sig dybt ind i Borneos jungle sammen med hovedjægerkenderen Mikael Rothstein. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Torsdag 21. jan. 2021

  En stjerne er født: Det VAR Joe Biden, der var hovedpersonen ved præsidentindsættelsen i går, men han var tæt på at blive overstrålet af 22-årige Amanda Gorman og hendes fremførelse af digtet "The Hill We Climb". Kulturen på P1 tegner et portræt af digteren, der fik Internettet til at gå amok - og nærlæser hendes værk sammen med den danske forfatterstjerne Merete Pryds Helle. Fra nødløsning til columbusæg: Digitale teaterforestillinger, hjemme-koncerter på YouTube, fællessang på tv: Kulturudbyderne har haft gang i masser af digitale nødløsninger under corona-nedlukningen. Men måske har noget af skærm-trylleriet et potentiale, der rækker ud over pandemien: Kulturen på P1 ser på, hvordan digital kulturformidling i nogle tilfælde har sparket døre ind til et nyt publikum. Musik i håndboldkampens hede: Når håndboldhallen koger, skyldes det som regel ikke kun spillernes præstationer: Høj musik er med til at piske en stemning op. Og det er ikke tilfældigt valgte toner, der strømmer ud af hal-højttalerne: I Kulturen på P1 i dag skyder vi os ind på en håndbold-musikekspert. Interview med tilfældige spørgsmål: Normalt er radio-interviews omhyggeligt forberedte, men i dag inviterer vi en gæst i studiet, hvor vi på forhånd ikke aner, hvad hun vil blive spurgt om. Tilfældigheden råder, når Kulturen på P1 siger goddag til præsten, debattøren og forfatteren Sørine Gotfredsen og beder hende trække spørgsmål op af hatten... Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Onsdag 20. jan. 2021

  Kunst på vaccine- og testcentre - I den sydøsttyske by Straubing har lokale kunstnere stillet deres kunst op i venterummet på det lokale vaccinationscenter. Kan vi gøre noget lignende i Danmark. Og skal vi? Vi lufter ideen og får reaktioner. Digterdebut - Sara Rahmeh har længe været inventar på den danske spoken word-scene, og her har hun optrådt med fortællinger om ikke mindst sin dansk-palæstinensiske baggrund. Nu udkommer hendes debut-digte, og vi taler med hende om den dobbelte baggrund, om at digte og optræde. Gamle viser på nye medier - Det var på sejlskibenes nedre dæk, at shanty-viserne i sin tid opstod. Der hvor den fælles rytme var nødvendig, når ankeret skulle lettes og sejlet sættes. I dag synges shanty-viser stadig visse steder, men ikke meget.... altså lige indtil en ung skotte lagde en stump af en vise på TikTok - så istemte flere og flere, og vupti: Vi har en ny trend. Hør historien #Shantytok i dag, på en dag hvor vi også på nogle af landets kedeligste bogtitler, napper et portræt af Asta Nielsen og hører resultatet, når et dansk computerspils-hold går til musikken.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Tirsdag 19. jan. 2021

  Ord på en skiftedag: Når USA's kommende præsident Joe Biden i morgen holder sin tiltrædelsestale, vil der blive lyttet intenst - ikke kun på budskabet, men også på, hvordan hans ord passer ind i en tradition, der går tilbage til George Washington i 1789. Amerikanske tiltrædelsestaler er en disciplin for sig, så Kulturen på P1 kigger i bakspejlet sammen med en tale-kender. Brexit og kunsten: Samhandel, fiskeri, udveksling, uddannelse, sågar lastbilchauffør-madpakker: Briternes farvel til EU får stor betydning. Også i kulturlivet vrides der i øjeblikket hjerner for at afværge brexit-katastrofer - i dag ser Kulturen på P1 på konsekvenserne for billedkunstens frie bevægelighed. Livet i fjerne galakser: Måske er spørgsmålet ikke, OM der findes liv på andre planeter, men snarere HVILKET liv, der nok er derude. Det spørgsmål stilles for tiden på streamingtjenesten Netflix, som også har fantastiske billeder af fem-benede forvandlingsvæsener, flyvende frø-ædere og snedige svampe. Hvor meget virkelighed er der bag de fantastiske animationer? Kulturen på P1 giver "Alien Worlds" et fakta-tjek. Kim Larsen med et spørgsmålstegn: "Har du hørt det? Kim Larsen er død?" Sådan starter et digt, der udelukkende består af spørgsmål, flere end 1200 af slagsen - kredsende om den folkekære sanger, der døde i 2018. Hvorfor så mange spørgsmål og hvorfor lige Kim Larsen? Kulturen på P1 stiller spørgsmål til manden bag de mange spørgsmålstegn, Adam Drewes. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Mandag 18. jan. 2021

  Phil Spector død - Corona har taget Phil Spector i en alder af 81 år. Manden er berømt for at have skabt sin helt egen store lyd - Wall of Sound - og så er han berygtet for sit temperament, der blandt andet og ikke mindst gjorde ham til drabsmand, så hans sidste år levede han bag tremmer. Portræt af manden, lyden og temperamentet i dag. Stumme strimler - Da film-mediet var nyt og lyden endnu ikke havde fundet vej til lærredet, var Danmark et af verdens førende filmlande. I disse år er den danske stumfilms-skat i gang med at blive gravet frem, restaureret og vakt til live - og de gamle stjerner står frem på ny. I denne uge ser vi på nogle af guld-alderens store stjerner, og vi lægger ud med stuntkvinden Emilie Sannom. Skab kunst derhjemme - Markante og internationalt anerkendte kunstnere deler i et nyt udstillingskoncept deres instruktioner på nettet, så alle kan hente dem gratis og skabe kunst hjemme i stuen. Vi har sat en reporter til at tage den kunstneriske udfordring op - og det involverer 27 forskellige flasker og en rød tråd. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 14. jan. 2021

  Sexisme i bogbranchen: Mediehuse, symfoniorkestre, filmbranchen, teatre ... Metoo-bølgen er skyllet ind over kulturinstitutionerne og har afsløret masser af (u)artige detaljer om uønskede seksuelle bemærkninger, berøringer og det, der er værre. I dag offentliggøres en længe ventet advokatundersøgelse af sexisme i bogbranchen - Kulturen på P1 nærlæser konklusionen sammen med Dansk Forfatterforenings formand. Skygger som intet lys kan fordrive: Da han var fem år, tog hans far sit eget liv. Her 25 år senere er sorgen og vreden intakt - og snart deler Glenn Bech ud af sine følelser over 500 sider i bogen "Farskibet". Glenn Bech er gæst i Kulturen på P1. Det samme er en anden forfatter, Louise Winther, der stadig som voksen hjemsøges af mørke barndomserindringer - om mobning. Musiker udfordrer magtmenneske: I dag er der valg i Uganda. Den siddende præsident går efter en sjette valgperiode, men han udfordres af en populær kulturpersonlighed, der har måttet sande, at politik ikke er ufarligt på de kanter. Kulturen på P1 tegner et portræt af musikeren, skuespilleren og politikeren Bobi Wine. Jagten på krimi-komet går ind: En forlagskontrakt på 250.000 kr. En marketingkampagne. Oversættelse til ti sprog. En trykt bog på dansk og global udgivelse som digital bog. Det er, hvad der venter den person, der sætter sig til tasterne og skriver den krimi, der rydder bordet i forlaget Lindhardt og Ringhofs ny-udskrevne manuskriptkonkurrence. Og det kan blive dig... hvis du lytter godt efter i Kulturen på P1 i dag, hvor en ekspert giver opskriften på det perfekte bog-mord. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:03
  Kulturen på P1

  Onsdag 13. jan. 2021

  Plottet om slottet - Der er foreløbig postet ti års forberedelser og undersøgelser i en restaurering og modernisering af Nyborg Slot. Slottet skulle have et stort ansigtsløft til 350 millioner kroner og genopbygges med forhøjelse af resterne af et vagttårn, genskabelse af den gamle ringmur og opførelse af en helt ny formidlingsfløj. Men i december sagde Miljø- og Fødevareklagenævnet nej til projektet. I dag havde borgmesteren foretræde for Folketingets kulturudvalg, og vi taler med ham om, hvordan det gik - ligesom vi tager en runde i debatten om, hvor meget man kan og skal gøre ved vores fortidsminder. Dansk heavy ud i verden - Det aarhusianske heavy-band Møl har skrevet kontrakt med et af den hårde musiks helt store pladeselskaber. Hvad betyder det for bandet - og for den danske heavy-scene? Og hvad skal der egentlig til, før et dansk band er gode nok til en verdens-kontrakt? Bob Ross er chilleren - Bob Ross er gennem de seneste fem år blevet et kult-fænomen af de store. I 80'erne lavede han - uden den store virak - nogle gør-det-selv-kunstmaler-guides på tv, og her stod han med mikrofonhår og fuldskæg og malede landskaber og messede om at tage det chilleren. Bob Ross døde i 1995, men i dag er hans navn langt mere søgt på Google end både Jeff Koons og Andy Warhol. Han har fået sit eget museum, flere brætspil, kaffekopper, madkasser og alt muligt andet tingeltangel. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Tirsdag 12. jan. 2021

  Kunst i tåregaståger: Da Trump-tilhængere forleden stormede USA's regeringsbygning, nogle af dem med våben i hånd, blev kaosset overværet af tavse vidner: Fra billedrammerne på Kongressens vægge kiggede nationens fædre undrende ned. Og da politiet greb ind, sved tåregassen også i de gamle penselstrøg i en grad, så de nu skal have et eftersyn. Kulturen på P1 ser på den historiske kunst på Capitol Hill. Hjerte-genstart til kulturlivet: Kulturen er pakket ned i den helt store mulepose for tiden, men der kommer en dag, hvor kulturlivet skal blomstre om kap med foråret... Spørgsmålet er bare hvordan. Kulturministeren har bedt et bredt sammensat genstarts-team om at komme med ideer, og teamet mødes første gang i dag - digitalt. Kulturen på P1 tager temperaturen på, hvad repræsentanter for vidt forskellige grene af kultur- og idrætslivet monstro kan blive enige om. At nynne er at leve: Længe før covid-19 gjorde fællessang i flok til en farlig beskæftigelse, satte en ung musiker sig for at lære alt, hvad der er at vide om kunsten at nynne. Det er der indtil videre kommet et musikalbum og en podcast ud af - og snart også et radioindslag, nemlig i Kulturen på P1 i dag, hvor der nynnes så det synger. Sammen hver for sig om at spille: Årets første måned kan føles lang og lidt trist, og i år bringer corona-nedlukningen januar-tristessen til nye højder. Så hvad med nogle ideer til gode spil, man kan spille med hinanden over nettet, spørger en lytter? Kulturen på P1 går på app-jagt sammen med en af Danmarks førende spil-eksperter. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Mandag 11. jan. 2021

  Robotterne kommer! - Faktisk har de været på vej i 100 år. Så lang tid siden er det, at ordet robotter kom ind i sproget og verden via et tjekkisk teaterstykke. Hør om stykket, om robotter i populærkulturen og de virkelige robotters skinbarlige fremtid, som den ser ud lige nu. Det coronale teater - Teater V i Valby har i flere år haft en manuskript-konkurrence, hvor vinderens manuskript bliver til en rigtig forestilling. I år har konkurrencen fået en corona-vending, for nu skal manuskripterne blive til et digitalt teaterstykke i stedet. Akademiets nye medlemmer - Det danske Akademi har været splittet og medlemmer har forladt akademiet i protest mod de uendelige identitetspolitiske debatter, der tilsyneladende har været. Men nu er fire friske medlemmer blevet indlemmet i akademiet. Vi taler med en af dem i dag. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 7. jan. 2021

  De sociale mediers ansvar: Tre tweets fra USA's præsident - og hundreder af demonstranter stormede landets regeringsbygning. Twitter svarede igen med at låse præsidentens konto, men skaden var sket - og de sociale mediers betydning var endnu engang blevet demonstreret. Kulturen på P1 ser nærmere på et medie, der både har magt til at udløse en demokratikrise og til at gøre, hvad ingen andre tilsyneladende formår: At lukke munden på Donald Trump. Brexit og kulturen: Storbritanniens farvel til EU får store konsekvenser for samhandel, fiskeri og uddannelse - men også for kultursamarbejdet mellem briterne og det øvrige Europa. Danmarks kulturudveksling med UK går tilbage til vikingetiden, men hvad nu? Kulturattache Lone Britt Christensen på Danmarks ambassade i London er gæst i Kulturen på P1. Kulturoplevelser i en nedlukningstid: Dansk kulturliv er sat på pause, så sofaen er nok det sted, hvor vi i de kommende uger skal søge de største kulturoplevelser. Kulturen på P1 hjælper dig med at slukke kultur-tørsten og ser frem mod, hvad 2021 bringer af læseværdige bøger og stream-værdige serier. En forfærdelig anmeldelse: "Flade, melodiforladte banaliteter", "floskelfyldt baggårdsdansk" .. det er ikke just roser, der præger en anmeldelse af den unge sanger Lasse Storms solo-debut. Og anmelderen ved, hvad han taler om - det er nemlig sangeren selv. Kulturen på P1 fortsætter serien, hvor vi taler med kunstnere på baggrund af deres nedrakning af egne værker. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:05
  Kulturen på P1

  Onsdag 6. jan. 2021

  Er stemmens farve vigtig? - Må en hvid skuespiller som Nikolaj Lie Kaas lægge stemme til en sort figur i en tegnefilm - som i den nye Disney/Pixar-film "Sjæl"? Ja, selvfølgelig, vil du måske tænke - eller, nej, aldrig i livet! Men debatten er for billig. Hvis man virkelig vil vide noget om repræsentation i film, skal man grave meget dybere og lave statistik. Det mener i hvert fald vores gæst om tyve minutters tid. Pandemiens arkitektur - Verdenshistoriens pandemier har ofte haft væsentlig indflydelse på, hvordan vi efterfølgende har bygget og boet. Og Covid-19 vil ganske givet også skabe ændringer i de nye byggerier, der kommer til de kommende år. For eksempel kan man forestille sig flere krav om hjemmekontorer i private byggerier og færre storrum med frie pladser på arbejdspladserne. Vi ser på de mulige ændringer. Piratflaget på halvt - Rettighedsalliancen har haft held med at få lukket de sidste danske pirattjenester, hvor folk ulovligt delte film, spil og musik. Vi begraver tjenesterne, men er pirateriet så stoppet rigtigt? Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 56:50
  Kulturen på P1

  Tirsdag 5. jan. 2021

  Malermyten: I oktober åbner Louisiana en udstilling med J.A. Jerichau og i den forbindelse efterlyser museet nye værker af den unge malermyte. Men hvem var Jerichau? Vi tegner et portræt sammen med manden bag efterlysningen, Mathias Ussing Seeberg, der er museumsinspektør på Louisiana og Mikael Wivel, dr. phil i kunsthistorie og forfatter til "Penslen og Pistolen", der handler om den unge maler. Gretelise Holm: Journalist og forfatter Gretelise Holm har en fortid på blandt andet Børsen, Berlingske og Politiken. Hun har skrevet 40 bøger, og så er hun særdeles aktiv på Facebook med 5000 venner og mindst lige så mange meninger om feminisme og moderne levet liv. Hun er gæst hos Kulturen på P1 i dag. Andet: Landet er stort set lukket ned, men der er én ting, der altid har åbent, og det er din skærm. Derfor ser vi på serieåret, der kommer, med en af DR's serieeksperter, og så ser vi på listen af dansk børne-tv, der tidligere har provokeret i anledning af kritikken af DR Ramasjangs nye serie "John Dillermand". Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Mandag 4. jan. 2021

  Kom så 2021, vis hvad du kan! - I løbet af årets første uge tager vi forventnings-meteret i brug og spår om nogle af de store kultur-oplevelser, vi kan se frem til i 2021. I dag vil det handle om teaterpremierer. Gamle Ikea-møbler er dyre - Det kan godt være, at Ikea er mest kendt for at lave billige møbler, men i deres samarbejde med designere har de gennem tiden også skabt møbler, der i dag har nærmest klassiker-status og sælges brugt og dyrt. Vi ser på nogle af den svenske møbelgigants store succeseer. Et studie brændte ned - Puk Studiet ved Randers brændte ned mellem jul og nytår, og med det røg en million historier om verdenskendte musikere, der valfartede til kronjylland for at indspille deres hits. Vi har skridtet tomten af - og set på andre danske studier, der er i stand til at gøre Puk Studierne kunsten efter. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:33
  Kulturen på P1

  Onsdag 30. dec. 2020

  For teaterinstruktøren Peter Langdal betød corona-året 2020 selvfølgelig aflysninger og kæmpe skuffelser. Et Beethoven-stykke blev lukket ned på Dramaten i Stockholm efter få spilledage. En opera i Tyskland blev slet ikke til noget. Til gengæld lavede han to forestillinger på Frilandsmuseet nord for København, og her blev restriktionerne en sjov mulighed for at gelejde publikum rundt i det fri, mellem de gamle bondehuse, med afstand og humør. Højt humør præger i det hele taget den produktive og prisbelønnede Peter Langdal, som er i fuld gang med nye ideer og projekter til 2021. Kulturen på P1 fortæller også om østers, den herlige nytårsspise - og champagne, den klassiske nytårsdrik. Forskere på Københavns Universitet har nu videnskabeligt bevist, hvorfor østers og champagne er det perfekte makkerpar. Det skyldes den særlige umami-synergi-effekt, som også opstår i mødet mellem f.eks. æg og bacon eller skinke og ost. En viden, der interessant nok også kan få os til at spise mere grønt og bæredygtigt for fremtiden. Vi besøger også Rosenborg Slot og ser på ti kongers tøj, fra Christian IV til Frederik VII; perler, silke og guldbrokade i store mængder. Og så undersøger vi mødreboomet i litteraturen, hvor en hel bølge af forfattere som Olga Ravn og Stine Pilgaard for alvor fortæller om moderskabets også mørke facetter. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:53:35
  Kulturen på P1

  Tirsdag 29. dec. 2020

  Julen har altid været helt speciel for forfatter Naja Marie Aidt. Både fordi hun selv har fødselsdag d. 24 december, og fordi hun aflyste den, da hendes søn Carl døde. Nu er julen tilbage i hendes liv igen, og Naja Marie Aidt fortæller i dagens program om Guuterput, den grønlandske julesalme, om at bo i New York i 11 år og gå i total desperation, da Trump blev præsident - og om coronaen, der gjorde 2020 til Aidts sløveste år nogensinde. Kulturen på P1 fortæller også om østers, den herlige nytårsspise. Stenaldermennesket fandt ud af at kaste skaldyret ind i bålet, senere blev der indført dødsstraf for at spise af kongens østers, og i dag er det nærmest en borgerpligt at sætte "snotklatterne" til livs, for Vadehavet er fyldt med invasive Stillehavsøsters. Få også historien om 80ernes speedsnakkende vært, der vendte op og ned på musikken i radioen, gjorde op med den højtidelige præsentation, brugte løs af sig selv og døde alt for tidligt. Kim Schumacher blev tilegnet en stor bog i det forgangne år, og de to forfattere fortæller om ham og hans betydning. Så ha' det whhhaaauuuw i Kulturen på P1 i dag. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:53:34
  Kulturen på P1

  Mandag 28. dec. 2020

  For Daimi har julen ændret sig afgørende. Da hendes engelske mand levede, var det altid ham, der stod for julemiddagen med kæmpe kalkun og engelske julekager. Nu står menuen på sushi juleaften, for Daimi kan ikke selv lave mad. Til gengæld kan hun synge, og i mandagens Kulturen på P1 fortæller hun om den karriere, der kastede hende ud i Danmarksberømmelse, allerede da hun var 17. En skræmmende oplevelse for en meget genert ung pige, der hellere ville være krøbet i et musehul end at stå forrest i rampelyset. Men Daimi fik bugt med genertheden, og i 2021 kan hun fejre 60 års-jubilæum på scenen. Kulturen på P1 fortæller også om "Manden der ikke ville være høflig". Den danske kolonilæge Agner Møller, som i 1920'erne havnede på den lille ø Nias ud for Sumatras kyst. Her opkøbte han et stort antal kulturgenstande og et helt høvdingehus, som han fik bugseret til Nationalmuseet i København. Men ud over det var han en ualmindelig kantet og utiltalende mand, der skabte sig fjender overalt. Også hans danske hustru blev noget stram i betrækket, da Møller giftede sig med en purung høvdingedatter, som han tog med hjem til Danmark trods stor modstand fra myndighederne. Og så kan du møde den svenske journalist Matilda Gustavsson, som fortæller, hvordan hun fik oprullet skandalen om "kulturprofilen" og Det Svenske Akademi. Hele bølgen begyndte at rulle, da hun fik atten kvinder til at stå frem og vidne om voldtægt, trusler og chikane fra Jean-Claude Arnault, som endte med at blive idømt to et halvt års fængsel. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:24:05
  Kulturen på P1

  Onsdag 23. dec. 2020

  Kulturen på P1 præsenterer helt ny julesang: Da den nye højskolesangbog udkom i sidste måned, vakte det opsigt, at én forfatter, der ikke tidligere havde været repræsenteret, havde hele ti nye sange med. Iben Krogsdal er Højskolesangbogens højdespringer, og hun sagde ja, da Kulturen på P1 ringede og spurgte, om hun ville påtage sig at skrive en helt ny sang, der favner 2020-julen - en splinterny fællessang, som indtil videre af corona-årsager nok helst må synges i enrum. Sangen uropføres i Kulturen på P1 i dag - med komponist Katrine Muff Enevoldsen, der har skrevet melodien, ved klaveret. Aldrig mere hvid jul? Måske en enkelt sne- eller sludbyge - det er så meget hvid jul, DMI mener at vi får i år. Den hvide jul fylder meget i vores store fortælling om julen, så hvad hvis vi - som DMI mener - må se i øjnene, at hvidt snedække og kaneklokkeklang er en saga blot? Kulturen på P1 konsulterer en traditionsforsker. Jul uden biografmørke: Første juledag plejer at være en af årets store filmpremieredage, men i år holder biograferne corona-lukket - så de få nye film, der er, må opleves på streaming. Per Juul Carlsen vender for en gangs skyld blikket væk fra det store lærred og retter det i stedet mod streamingtjenesten Disney+. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:24:07
  Kulturen på P1

  Tirsdag 22. dec. 2020

  Den manglende museumsreform: 2020 blev heller ikke året, hvor vi fik en reform af museumsloven, som er den måde, tilskuddet til de statslige- og statsanerkendte museer fordeles på. Flere museer mener, at fordelingen er uigennemsigtig og uretfærdig, og kulturministeren er da også klar til at se på en reform i det kommende år - hvis coronasituationen tillader det. Kulturåret i coronaens tegn: De virtuelle løsninger har i dén grad præget kulturåret der gik. Derfor får vi i dag musik-, kunst- og tech-nørdens bud på nogle af de bedste virtuelle (kultur)tilbud og løsninger, der har været i år. Take Away Bøger: Bibliotekerne er delvist lukket ned og har været det siden den 16. december, men hvordan driver man bibliotek under en nedlukning? Jo, man bringer bøgerne ud, fortæller nogle af de biblioteker, vi har talt med. Andet: Vi rejser bl.a. "Jorden Rundt med Malene Kjærgård", der med sin nye plade vil tage børn med på en rejse ind i musikken - og ud i verden, og så følger vi op på sagen fra Færøerne, hvor den unge filmskaber, der fik trukket sin filmstøtte, fordi der blev bandet for meget i filmen, nu får støtte fra en dansk forening. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:24:10
  Kulturen på P1

  Mandag 21. dec. 2020

  Nix pille eller tiltrængt hjælp til fantasien: Genopbygning af ringmuren, genskabelse af slotsgården, nyt kæmpe besøgscenter: Visioner, millioner og planer var der masser af for Nyborg Slot, men i sidste uge sagde Miljø- og fødevarenævnet nej. Og pustede liv i en diskussion, vi tager i Kulturen på P1 i dag, om vores fortidsminder: Er genopbygning og rekonstruktion tivolisering eller tiltrængt hjælp til forestillingsevnen? Kulturminister uden armslængde: En ung færøsk filmskaber var lovet støtte til sin film - men pengene blev stoppet af øernes kulturminister, fordi han syntes, at der blev bandet for meget i filmen. Og det er ikke første gang, at Jenis av Rana har truffet kontroversielle beslutninger. Kulturen på P1 tegner et portræt af en politiker, der tager sit forhold til Gud meget alvorligt. Hvad skal bogen hedde? Handlingen, persontegningen og i nogle tilfælde forfatternavnet er selvfølgelig det vigtigste, men en fjerde faktor betyder faktisk overraskende meget for salget: Titlen på bogryggen. Kulturen på P1 læser sig ind på de vigtige romantitler. Podcast der kommer vidt omkring: Hvad vil du vide? Noget om børneopdragelse, rumkapløb, oldtidssagaer, porno eller Covid19-vacciner? Så behøver du kun at lytte ét sted. Videnskabsjournalist Lone Frank er gæst i Kulturen på P1's ugentlige podcast-præsentation. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:24:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 17. dec. 2020

  Tallene er ikke kønne - Koda har lavet en statistik over fordelingen af Koda-penge baseret på køn. Og tallene er helt forventeligt deprimerende læsning for kvinder, der vil leve af at lave musik. Koda udbetaler penge til kunstnerne alt efter, hvor meget deres musik bliver spillet i f.eks. radioen, men selvom kvinderne udgør 19% af Kodas medlemmer, fik de tilsammen blot udbetalt 10% af pengene. Månehabitat tur-retur - Et par unge, danske rumarkitekter har designet et foldbart hus, der kan skal kunne bruges på månen (og måske engang på Mars). De seneste tre måneder har de to rumarkitekter boet i isolation i deres månehabitat et øde sted i Grønland. De er lige kommet hjem, og vi skal høre, hvordan det gik for både dem og deres månehabitat. Samlekort - Et samlekort fra den amerikanske ishockeyliga med Wayne Gretzky (verdens bedste ishockeyspiller gennem tiderne) er blevet solgt for 8 mio. kroner. Hvad kan få folk til at gå sådan amok over et lille samlekort? Vi tager til et af Danmarks største samlekort-mekkaer for at tale om at samle, at spille - og betale. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:24:08
  Kulturen på P1

  Onsdag 16. dec. 2020

  Den svære første gang: Der var engang, hvor selv stjerneforfattere som Kirsten Thorup, Carsten Jensen og Helle Helle var ukendte navne. Én gang skal som bekendt være den første - men en optælling, Kulturen på P1 har lavet, tyder ikke på, at vores hjemlige forlags-giganter er til den store hjælp, når nye talenter banker på. Vi taler med en repræsentant for Danmarks største forlag Gyldendal om risikovillighed - og mangel på samme. Et mareridt af en anmeldelse: "Musikken er præcis ligeså uoriginal som titlen" og "Personligt ville jeg foretrække endnu en jul med corona fremfor endnu en jul med dette musikalske makværk." Det er ikke just den slags anmelderbetragtninger, en musiker håber på ... men det er præcis hvad bandet moi Caprice har oplevet. Hvem har skrevet anmeldelsen? Bandet selv. Igen i dag taler Kulturen på P1 med kunstnere, der er deres egne værste kritikere. Det syge juletræ: Et stort, flot grantræ, der spreder julestemning på byens centrale torv - det er en juleskik, som selv ikke coronaen har kunnet påvirke. Og dog. I Aars i Himmerland har de en helt særlig juletræstradition, og den gran, byens borgere har fået at se på i år, lever absolut ikke op til de gængse juletræ-idealer. Kulturen på P1 besøger en by, der igen i år lader by-juletræet fortælle en alternativ julehistorie. Toner til månen: Musik kan være himmelsk, og en komposition, Kulturen på P1 præsenterer i dag, er det i bogstavelig forstand: Nummeret skal nemlig læsses ombord på en rumraket og skydes afsted i retning af Månen. Mød sangerinden og komponisten Sara Grabow, dansk repræsentant i "The Earthling Project", der går ud på at sende musik fra hele vores planet ud i Verdensaltet. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:24:06
  Kulturen på P1

  Tirsdag 15. dec. 2020

  Færøsk censur - En ung filminstruktør havde udsigt til støtte, men så kom den færøske kulturminister ind og aflyste støtten. Der blev bandet for meget i filmen, sagde kulturministeren. Der er altså ingen armslængdeprincip for færøske filmmagere, og hvad betyder det for de film, der bliver lavet? Den unge filminstruktør selv er i mellemtiden blevet begravet i ubehagelige beskeder fra kulturministerens kristne støtter. Vi tegner et billede af den færøske censur. Pornhub smider videoer - Verdens største porno-side har smidt 10 millioner af sine 14 millioner videoer ud af butikken, fordi det ikke kunne verificeres, at de var lavet uden tvang og med folk over 18 år. Det sker ikke bare af et velmenende hjerte, men fordi Visa og Mastercard ikke ville godtage betalinger til Pornhub, før sagerne var i orden. I tidens store debat om, hvad sociale medier skal gøre med falsk indhold og stygge opslag, aner man måske en vej her. Ukendt verdenskendt - Jens Harald Quistgaard er en af Danmarks mest købte designere. Kun ganske få kender ham herhjemme, men han har haft overordentlig stor betydning for salg af dansk design i USA og resten af verden. Over 1.000 forhandlere solgte af hans 4.000 designs af alt fra dåseåbnere til møbler. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:24:07
  Kulturen på P1

  Mandag 14. dec. 2020

  Kunstakademi-ballade kulminerer: Det begyndte med en gipsbuste af Frederik V, der blev fjernet fra Det Kongelige Danske Kunstakademis festsal og smidt i en københavnsk kanal. I dag blev det meddelt, at akademiets billedskolers rektor Kirsten Langkilde forlader sin stilling. Kulturen på P1 har søgt aktindsigt for at få styr på, hvad der er sket bag kulissen. Farvel til verdens bedste spionforfatter: Det var i 1961, at John le Carré's navn for første gang prydede en bogryg. I 1963 udkom "The Spy Who Came In From The Cold", og resten er historie ... Spionhistorie. Fra allerøverste skuffe. Over 20 romaner og 10 film senere er David John Moore Cornwell, som le Carre's rigtige navn var, død. Kulturen på P1 ser tilbage på et liv som både stjerneforfatter og spion i selskab med Danmarks spionromanforfatter nummer ét, Leif Davidsen. Guds hus og coronaen: Museer, koncerthuse, biblioteker, biografer, barer, restauranter: Alle skal de holde lukket i størstedelen af Danmark. Men i kirkerne kan Guds ord - og forhåbentlig kun det og ikke også en vis virus - spredes frit. Hvorfor løbe risikoen? To kirkens mænd med hver sin markante holdning til spørgsmålet krydser argumenter i Kulturen på P1. Kattekalender uden misstemning: Årets litterære kattekalender er klar til ophængning. Det var den også sidste år ved denne tid, men 2020-udgaven fik nogle kalenderkøbere til at vise kløer. Hvad gik galt? Kulturen på P1 spinder en ende. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:24:27
  Kulturen på P1

  Torsdag 10. dec. 2020

  Hypet spil får endelig premiere: Traileren til spillet 'Cyperpunk 2077' har fået over 28 mio. visninger på YouTube, og spillets fans har ventet på det i otte år. I dag udkommer det endelig. Vi taler med en superfan, Christian Bonde fra P3, der har taget fri for at spille det hele weekenden. Et druknet rekviem: I dag er der verdenspremiere på en helt ny version af Beethovens sidste komplette symfoni, Symfoni nr. 9. Den berømte symfoni er indspillet på bunden af Middelhavet af den danske kunstnergruppe Between Music, der har druknet Beethoven for at sætte fokus på menneskerettigheder. Vi taler med gruppens undervandstrommeslager og lytter til musikken. Ventemusik: Ventemusik er forudsigelig og dermed tit meget kedelig, men det skal det faktisk være for at virke. Peter Vuust, som er jazzmusiker, professor og leder af Center for Music in the Brain på Aarhus Universitet, forklarer hvorfor. Andet: Vi skal bl.a. også en tur til Italien, hvor en fantastisk historie om frihedstrang og iværksætteri nu bliver filmatiseret af Netflix, og så skal vi også møde en saxofonist og komponist, der kalder bandets seneste udgivelse for "en dårlig freejazz plade fra den selvcentrerede københavnske avantgarde scene" i vores serie 'Den værste anmeldelse'. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:24:04
  Kulturen på P1

  Onsdag 9. dec. 2020

  Støtte mangler modtagere: Der er støttepakker til snart sagt alle, der mister indtægt på grund af corona - men nu viser nye tal, at kun et fåtal af musikere og andre ikke-fastansatte kunstnere, der lider nød, har fået støttekroner ind på bankkontoen. Kulturen på P1 ser nærmere på en støtteordning, der kritiseres for at have mistet jordforbindelsen. Atletisk dans på OL-programmet: I 80'erne blev der tabt kæber, når man så unge dansere kaste sig rundt på asfalten og snurre rundt på en hånd eller med hovedet nedad. Nu hedder breakdance bare "break" - og er netop kommet med på De Olympiske Leges program som et bud på en ny konkurrencesport. Kulturen på P1 får besøg af en breaker. Revyernes redningskvinde: Danske revyer har haft et svært år med coronaen - men allerede før den så det svært ud. Nu har revyernes organisation fået en ny direktør: Kulturen på P1 taler med Jani Lykke Methmann om hvordan hun vil føre de folkelige revyer ind i en fremtid, hvor det ikke skorter på alle mulige andre underholdningstilbud. Pandemi i litteraturen: "Der er Hjem, én kommer i, hvor de ligger syge allesammen og ingen har til at hjælpe sig; de maa kravle ud af Sengene og hjælpe hinanden. Dér kan du tro, der er noget at ta i; Bræk og Noksagt og Elændighed". Sådan beskrives ... ikke covid-19-pandemien men Den Spanske Syge i en roman af Martin Andersen Nexø fra 1948. Kulturen på P1 ser på, hvilke aftryk 1900-tallets store dræber-virus har sat i litteraturen. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:24:07
  Kulturen på P1

  Tirsdag 8. dec. 2020

  Hjernehallen - I kælderen under Syddansk Universitet ligger hjernehallen. I spande fyldt med formaldehyd ligger 9479 hjerner - udtaget af ligene af psykiatriske patienter og gemt for eftertiden, så vi i dag kan bruge dem til at blive klogere på sammenhængen mellem den fysiske hjerne og psykiske lidelser. Vi har været en tur nede i hjernehallen. En kongelig aftale - Det er måske gået lidt under radaren, at Det kongelige Teater har fået en ny aftale for de næste fire år. En af de ting, der skal sættes turbo på, er den digitale formidling, så teatret bedre kan nå ud til hele befolkningen - og vi kan se forestillingerne, når vi har lyst. Vi tager et nærmere kig på den nye satsning. VM i DJ - Tolv af verdens bedste DJs har kvalificeret sig til finalen i DJ'ing. De tolv hiver og slider i vinylet, mens fingrene danser ekvilibristisk over diverse knapper. Og folk fra hele verden kan så stemme på deres favorit. En af de tolv finalister er dansk, og han er vores gæst i dag. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:24:07
  Kulturen på P1

  Mandag 7. dec. 2020

  Så lukker vi: Nul restaurantbesøg, lukkede teatre, biografer, museer spillesteder og biblioteker - sådan bliver de kommende uger for borgerne i 38 af Danmarks kommuner. Kulturen på P1 ser på konsekvenserne for biografer, der i forvejen var hårdt ramt, og for teatre, der må vinke farvel til publikum til dyre og længe forberedte jule-forestillinger. Opera i coronaens skygge: Da covid-19 tog fat i foråret, traf to konservatoriestuderende på Fyn et valg: Coronaen skulle ikke blive årsag til deres kreative nedsmeltning. Resultatet blev operaen "En usynlig fjende" - men fjenden kom lige lovlig tæt på undervejs. Kulturens finanslov: Kulturlivet har klaget - og klaget - og klaget over for få penge. Nu er der 437 millioner kroner på vej til kulturen via næste års finanslov, men batter de - og havner pengene de rigtige steder? Kulturen på P1 går bag om tallene. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:24:10
  Kulturen på P1

  Torsdag 3. dec. 2020

  Terningekvinden - Et teater laver en forestilling om en kvinde, som tager beslutninger ved hjælp af en terning. Et radioprogram lader en journalist prøve at gennemføre et interview med instruktør og skuespiller ved hjælp af terninger. Det går galt. Det kan du høre i dagens program. Roskilde Festival kommer med navne - Det kan virke lige vel optimistisk, når Roskilde festival i dag lancerer 29 nye navne til sommerens festival. Men den skal nok blive til noget, for det har vi lovet, siger chefen. Hun taler med os i dag om, hvordan man kan corona-sikre 100.000 mennesker i en pøl af rytmer, mudder og alkohol. Filmens nye talenter - Den normale filmfestival Cph Pix er i år afløst af et særprogram, så man fra på søndag kan se nogle af de nyeste film fra de nye, store danske filmtalenter. Vi tager en omgang om dansk films talenter med festivaldirektøren, der står for programmet. På en dag, hvor vi også når rundt om nye film i biografen, har et stort portræt af Søren Kragh-Jacobsen - og gør plads til en halv time i juleselskab med Poul Nesgaard i Verdens Bedste Julekalender. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:24:05
  Kulturen på P1

  Onsdag 2. dec. 2020

  Kulturvisioner på Borgen: Det er ikke så tit, at kulturen står højt på den politiske dagsorden, men i øjeblikket nævnes ordet "kultur" faktisk jævnligt i mødelokalerne på Christiansborg: Politikerne diskuterer finanslov, og flere partier har kulturtiltag på ønskelisten. Kulturen på P1 kortlægger politikernes kultur-krav. Kvindefattig kanon: Når de danske skolebørn får læselektier for i dansk, vil det være et fåtal af gangene, at den tekst, de skal høres i næste dag, er skrevet af en kvinde: Kun to af de 14 værker i folkeskolens obligatoriske læsekanon har kvindelige forfatternavne på bogryggen. Nu forsøger en almindelig borger at skabe et politisk stormløb for at få rettet op på skævheden: Marie Larsen Skole er navnet, og hun lægger vejen forbi Kulturen på P1s studie i dag. Gammel kinesisk lærdom anno 2020: Confucius, Konfucius, Kong Fuzi, Kon-fut-se eller Kung Fu-tzu: Man kan være uenige om navnet, men det er ikke til diskussion, at de overvejelser, den kinesiske filosof gjorde sig om moralske værdier for 2500 år siden, har haft kæmpe betydning for det kinesiske samfund. Også vi her i vesten har meget at lære af den gamle filosof, mener Kina-eksperten Bent Nielsen, der har brugt 16 år på at skrive et digert værk om Confucius. Kulturen på P1 taler med ham. Den værste anmeldelse: "Inger Christine Løwes debutroman Cherry er ikke ret lang, men den burde være kortere." Anmeldelsen er nådesløs nedrakkende - og den er skrevet af forfatteren selv. Kulturen på P1 siger endnu engang goddag til en kunstner, der selv er sin værste kritiker, og som borer kniven ind dér hvor det gør allermest ondt. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:04
  Kulturen på P1

  Mandag 30. nov. 2020

  Venskabets kunst: Venskaber står tit i skyggen af andre forhold, selvom de for mange er de længste og mest stabile relationer i livet. Derfor vil Signe Foersom og Stine Rusbjerg Guldager hjælpe dig med at finde vej i de vigtige relationer i en ny bog. Fortællingen om MULAN: Disney har i denne uge premiere på MULAN, men som så mange andre Disneyfilm, så er den originale fortælling ikke for børn. Signe Ida Bjerre, der studerer International Business Asia på CBS fortæller den virkelige historie om MULAN. Skak for folket: Netlixserien Dronningegambit har genoplivet interessen for skak verden over, og selvom serien udfordrer fordomme om, at skak er for de asociale, så illustrerer den også, at skak er en mandsdomineret sport. Vi taler med Dansk Skoleskak om, hvorfor pigerne ikke bider på. Andet: Vi vender blikket mod begyndelsen af 1900-tallet for at finde en kvindelig dansk forfatter, der kan agere modvægt til de mange mandlige forfattere på Dansk Litteraturs Kanon, og så rykker julekalenderformatet ind i en podcast, når du de kommende 24 dage kan høre "Clara og de galaktiske sten" - vi taler med forfatteren bag. I Storbritannien kunne de ikke nøjes med ét ord, da de forleden kårede hele 47 ord som årets ord, men vi sigter stadig efter et enkelt ord herhjemme, fortæller Adrian Hughes fra "Klog på sprog" i dagens udgave af Kulturen på P1. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:27
  Kulturen på P1

  Torsdag 26. nov. 2020

  Brostrøms onde øjne - Brostrøms onde øjne kalder ungdommen til orden! Sørger for, at de går hjem i seng, når værtshuset lukker klokken ti - og sørger for, at de bliver hjemme i sengen, når de har feber og hoste - i stedet for at gå i skole. Hvorfor er Sundhedsstyrelsens nye småbitte film så velfortalte og elegante - dem ser vi lidt nærmere på. Gud er død - Fodbold-guden Maradona er død, og aviser over hele verden flyder over med lovord om hans kunnen med en bold - og kommer så også ind på hans problematiske forhold til kokain, sandheden og alt muligt andet. Men i Argentina er Maradona ikke bare en gudsbenådet fodboldspiller - for nogle er han Gud. Maradona har sin egen kirke i Argentina, og i dag ser vi på, hvordan de har det i kirken. Bøger til udsatte børn - I de seneste uger er der samlet tons af brugte bøger, som skal ud til landets biblioteker for at blive delt ud til udsatte børn og unge. I dag blev desidste kasser med bøger og lidt juleknas pakket, og vi var med til at sende dem af sted ud i landet. Gretas filmede hyldest - Greta Thunberg er hovedperson i en ny svensk dokumentarfilm, som har premiere i dag. "Rørende og inspirerende" siger Politikens anmelder og giver fem hjerter. Vores anmelder er slet ikke begejstret. Han synes, han har set det hele før. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Onsdag 25. nov. 2020

  Musik vækker raseri: "Som at se en rekrutteringsvideo fra Islamisk Stat". Sådan siger Venstres næstformand Inger Støjberg om en musikvideo, der ligger på nettet, og flere andre er som hun rasende over den gangster-forherligende musik og billederne af sortklædte pistol- og knivbevæbnede unge fra Vollsmose i kamp med politiet. Kulturen på P1 ser nærmere på rap-genren Drill, der nu for alvor sætter spor i den danske debat. Historiske bøger stjålet fra universitet: Videnskabsmanden Charles Darwin kom gennem sin forskning frem til, at vi mennesker ikke nedstammer fra Adam og Eva men fra aberne. Nu er to af hans uvurderlige historiske notesbøger med 20 års forsinkelse meldt stjålet fra et britisk universitetsbibliotek. Kulturen på P1 taler med en Darwin-kender om de forsvundne klenodier. Klæder skaber konger: De danskes kongers portrætter fortæller én historie. Beretningerne om dem fortæller en anden. Nu har tekstilkonservatoren Katia Johansen fortalt en tredje - ved at kigge i kongernes garderobeskabe. Kulturen på P1 klæder et udsnit af kongerækkens medlemmer af og på. Musiker rakker sig selv ned: "Og nu til det sidste og mest irriterende track jeg længe har lagt øre til, jo jo, jovist blev dette track præmieret på BBC radio, men det begriber jeg simpelthen ikke". Anmelderen er ikke begejstret for Agnes Dixgaards musik, men det underlige er, at anmelderen er - Agnes Dixgaard selv. Kulturen på P1 fortsætter serien, hvor kunstnere udstiller deres egne svagheder og får mulighed for at forklare sig. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Tirsdag 24. nov. 2020

  De udsattes jul - I dag om præcis en måned ville der under normale omstændigheder været dækket op med julemiddag og hygge rundt om på landets væresteder og på f.eks. Christiania. Men de ensomme og socialt udsatte skal ikke sætte næsen op efter samme jul som de plejer, for arrangementerne er aflyst på stribe, viser vores rundringning. Nogle steder har man dog fundet brugbare alternativer. Hør det hele i dag. Kistekunstkalender - Årskalenderne med letpåklædte kvinder er et dårligt signal i disse tider. Også den kalender med store, benzinslugende biler. Men hvad skal man så kigge på, når der skal holdes styr på datoerne? Hvis man ikke er til katte eller heste, så kan man f.eks. tage et kig den kalender, der er prydet med ligkister. En bedemand har fået lokale kunstnere til at udsmykke kister, og nu er kalenderen på vej. Vi taler med både bedemand og kistemaler. Kvinder i kanonen - Der er eklatant mangel på kvindelige, litterære fyrtårne i den danske kanon. Men det kan der bestemt rettes op på, for der har gennem tiden været mange store forfattere af hunkøn. I dag starter vi en lille serie, hvor vi gennemgår nogle af de kvindelige forfattere, der vel nok kunne fortjene at komme på listen. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Mandag 23. nov. 2020

  Hel branche diskuterer krænkelse: Denne ene MeToo-sag efter den anden har plettet både den rytmiske og den klassiske musik, men nu skal det være slut: Målet med et digitalt stormøde i hele musikbranchen i dag var intet mindre end at gøre op med sexismen. Kom de i mål? Kulturen på P1 fulgte mødet og gør status. Minkavl på museum: Som regel foregår det i et nogenlunde roligt tempo, når et museum udfører sine opgaver. Men på Det Grønne Museum på Djursland arbejdes der i disse dage om kap med tiden: Det nationale landbrugsmuseum skal nå at dokumentere dansk minkavls nutidshistorie, før det er for sent. Kulturen på P1 runder et museum, der har meget, meget travlt. Farvel til århusiansk spillested: Eksperimenterende kunstneriske fællesskaber. Musik, der i nogles ører er for underligt. Den nyeste musik og kunst har siden 2016 haft et fristed i Aarhus, men snart er det slut: Spille- og kulturstedet Tape lukker og slukker. Kulturen på P1 rister en rune over musik-mødestedet i Mejlgade. Det magiske prik: Corona-epidemien er forfærdelig, men der er dog lys for enden af tunnelen: Vaccination. Vacciner har vi kendt i næsten 250 år, men det lille prik har udløst - og udløser stadig - mistro og ophedet debat. Kulturen på P1 fortæller vaccinationens kulturhistorie og ser også nærmere på det firma, der først har meldt sig klar med covid-19 mirakelmidlet: Amerikanske Pfizer. Tanker om covid-19 og afsked: Da coronaen brød ud, gik forfatteren Carsten Jensen i selvisolation. Kort forinden havde han mistet sin kun 25-årige stedsøn, og af sorg, savn og pandemi udsprang en bog, "Øvelser i afsked". Carsten Jensen er gæst i i Kulturen på P1 i dag. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Torsdag 19. nov. 2020

  Hvad siger samtidskunsten - Når en samtidskunstner vil lave en aktion, der skal pege på Danmarks fortid som slavenation, men hele Danmark bagefter skriger: 'Hærværk', så er det blandt andet fordi kunstnere er meget ringe til at kommunikere deres budskab, så modtageren forstår det. Vi tager et nærbillede af kunstens kommunikation med det helt almindelige menneske. Die Asta - Kunstmuseet Brandts i Odense har det næste lange stykke tid Danmarks største stumfilms-stjerne på vægge og plakater. Vi benytter lejligheden til at genopdage Asta Nielsens mange facetter. Dansk Sang-akademi - Nu skal landets lovende musikere have muligheden for at videreuddanne sig og blive klædt på til at lave internationale succeser, ligesom det er lykkedes for Sverige. Vi ser på ambitionerne for Danish Songwriter Academy og taler med dansk elev på det succesrige svenske forbillede. På en dag, hvor Mette Frederiksen laver ministerrokade, som vi selvfølgelig også følger med i. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Onsdag 18. nov. 2020

  Akademi-kunst bringes i sikkerhed: Én buste i kanalen er nok - så nu er Akademirådet gået i gang med at fjerne kunstværker fra Det Kongelige Danske Kunstakademi for at undgå flere ødelæggelser. I Kulturen på P1 i dag tager vi på kunstomvisning hos akademiet... Inden det er for sent. Dødens kulturhistorie: Døden har optaget os levende - også kunstnerne - gennem alle tider. Resultaterne kan ses i "Dødens Store Billedbog", der udkommer i morgen: Kulturen på P1 bladrer og svælger i kunstnerisk død og ødelæggelse. Ud af det blå og ind i den blå: At få én sang med i Højskolesangbogens nye udgave er flot. Men en kvinde fra Aarhus rykker ind i sangenes blå bog, ikke med én sang - men med 10! Mød salmedigteren Iben Krogsdal, Højskolesangbogens højdespringer, i Kulturen på P1. Pragtfulde poetiske november: November er mørk, klam, trist... Og laaaaang. Synes mange. Men måske er november i virkeligheden årets bedste måned, set gennem poetiske briller. Kulturen på P1 ser det smukke i november-tristessen i selskab med forfatteren Kasper Støvring. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Tirsdag 17. nov. 2020

  Obamas bog - Det er under stor opmærksomhed, den tidligere præsident Obama i dag udsender første bind af sine erindringer. Og anmeldere over hele verden er begejstrede for de 900 sider, der sætter nye standarter for politiske biografier. Vi ser i dag lidt nærmere på bogen - og på de omstændigheder den er oversat til dansk på. LegeKunst - Efter seneste reform af pædagoguddannelsen, bliver nye pædagoger uddannet uden kreative fag. Og det går ud over vores børn, så en stor gruppe studerende, pædagoger, kunstnere og forskere har sammen lavet projektet LegeKunst, der skal give børn kreativ glæde i større mængder. Vi er med i børnehaven. Den værste anmeldelse - Hvad er mon det værste, et nyt navn på musikscenen kan læse om sig selv i en anmeldelse? Vi har sat en flok nye musiknavne til at anmelde det værste ved dem selv - og der bliver gået til stålet, når der uddeles selv-øretæver. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Mandag 16. nov. 2020

  Klamheden bag musikken: MeToo-sagerne vrimler frem for tiden, ikke mindst fra kulturinstitutioner... Og DRs eget symfoniorkester er desværre ingen undtagelse: Dagbladet Information beretter i dag om et betændt arbejdsmiljø præget af sexisme. Kulturen på P1 ser nærmere på det, der foregår i symfoniorkestret, når musikken ikke spiller. Dansk erhvervseventyr pelses: Det er et stykke dansk virksomhedshistorie, der forsvinder, når verdens største pelsauktionshus Kopenhagen Fur i løbet af de næste to år lukker og slukker. Kulturen på P1 ser på mink-aflivningens konsekvenser for danske designere og buntmagere. Ballade på kongelig kunstskole: At en uvurderlig buste af kong Frederik V for nylig blev smidt i en københavnsk kanal er kun ét eksempel på uro, der præger stemningen på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Kulturen på P1 taler med en journalist, der har forsøgt at trænge gennem en nærmest larmende tavshed om, hvad der egentlig sker bag de historiske mure. Kunstnere kritiserer sig selv sønder og sammen: "Hvornår har det nogensinde været fedt at høre på harmonika? Aldrig i mit univers. Det jamrende hiv-og-træk koncept kunne godt have være skrottet allerede i 1800-tallet ". Sådan lyder det i en anmeldelse af musikeren Gunni Torps nye album... En anmeldelse, som hun selv har skrevet. Kulturen på P1 bringer i dag første afsnit i en ny serie om kunstnere, der frivilligt udstiller og diskuterer deres - og deres værkers - svagheder i Kulturen på P1's radiostudie. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Torsdag 12. nov. 2020

  Den nye højskolesangbog - I dag udkommer den 19. udgave af højskolesangbogen med 150 nye sange - og 122 sange, der er røget ud. I dagens udsendelse får vi hørt et par af de nye sange, og vi taler med både udvalg og sangskrivere om, hvad der skal til for at lave en moderne sang til lige netop den bog. Og så tager vi gennem udsendelsen afsked med nogle af de numre, der er ikke er med i den nye udgave. TikTok Tyverier - På SoMe-mediet TikTok kan man finde udførlige guides til at lave butikstyverier. Men kun tyverier fra de store butikskæder, for det er ideologiske tyverier, understreges det i opslagene. Vi ser på fænomenet. Designnævn skal stoppe kopiering - Efter adskillige retssager om kopiering af andres design, bliver der nu stiftet et designnævn, der kan gå ind og vurdere, hvornår noget er ren kopi af andres design. Vi ser på opgaven. Blindtestet jazz - Når DMA Jazz i aften deler priser ud, sker det efter at jurymedlemmerne har hørt en masse indstillet jazz. Men i modsætning til tidligere, har jury-medlemmerne ikke på forhånd kendt noget til, hvem der spiller. For lytningen har været en blindtest, og det har man indført for at få mere diversitet i nomineringerne. I dag lytter vi på, om operationen er lykkedes. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Onsdag 11. nov. 2020

  Ballade i operaen: Mens stort set hele den klassiske musikverden har skrevet under på et MeToo-opråb, glimrer underskrifter fra to danske operahuse ved deres fravær - på det ene af dem har operachefen selv krænkelsesanklager i bagagen. I Kulturen på P1 i dag tager en tidligere administrationschef på Den Jyske Opera bladet fra munden og fortæller om et giftigt arbejdsmiljø fuld af konflikter, magtmisbrug, udskamning og medarbejderflugt. Frederik Femtal og slaverne: Det har vakt politisk forargelse, at Kunstakademiets buste af kong Frederik V i sidste uge blev smidt i en københavnsk kanal i protest mod Danmarks historiske involvering i slavehandel. Men hvad var det egentlig med ham Frederik og slaverne? Kulturen på P1 trykprøver aktivisternes logik. Jelling bragt i spil: Nok er der hvert år mange turister, der opsøger Harald Blåtands runesten - men dem, der kiggede forbi i går, var alligevel ikke hverdagskost. Kulturen på P1 var med, da repræsentanter for en af verdens computerspilgiganter troppede op i Jelling til verdenspremiere på spillet "Assasssins Creed: Valhalla". Bestem selv billetprisen: Corona-pandemien har frataget mange lysten til at gå i teatret, så nu forsøger en skuespiller sig med en usædvanlig salgsstrategi: Hans publikum bestemmer selv, hvad de vil betale for at se hans forestilling. Kulturen på P1 spørger Peter Dyreborg, hvordan han får smør på brødet hvis teatergængerne vælger at betale nul kroner for billetten? Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Tirsdag 10. nov. 2020

  Sexisme-rapport chokerer - I dag udkommer rapporten om sexisme i film-, tv- og scenekunstbranchen, og den viser desværre, at det står præcis så slemt til som frygtet. Vi dykker ned i rapporten og går straks i gang med at jagte løsninger. Et orgel piber da ikke - Små danske øer har små danske kirker med små danske orgler. Og hvert orgel har sine egne piber med egen lyd. Nu har et par komponister taget på ø-hop og udforsket orglerne, hvor de kom frem. I dag taler vi om deres 'Ø-værker for små danske orgler'. Poesipusher i 100 år - Magasinet Hvedekorn har (under lidt forskellige navne) gennem de sidste 100 år lanceret ny dansk lyrik. Alt fra døgnfluer til dansk digtnings sværvægtere har fyldt siderne i Hvedekorn, og i dag taler vi med redaktøren gennem de seneste tolv år om digtningens og magasinets udvikling. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Mandag 9. nov. 2020

  Sexisme i den klassiske musikverden: 147 sangere, musikere og organisationsfolk fra Danmarks orkestre og operaer har skrevet under på et opråb mod sexisme, krænkelser og magtmisbrug på jobbet. Mange af dem har selv oplevet overgreb. Kulturen på P1 kigger ind i den grimme verden bag de smukke toner. Slut med kulturoplevelser i nord: Fra nu af og frem til den 3. december vil kultur-tørstende mennesker i det nordligste Danmark blive mødt af låste museumsdøre og lukkede teatre og biblioteker. Kulturen på P1 ser på konsekvenserne af, at regeringen har beordret kultur- idræts- og foreningslivet i syv nordjyske kommuner lukket ned for at komme mulig muteret coronavirus til livs. Fartstriber i kæften og kærlighed i hjertet: Nogle elskede ham, andre fandt ham irriterende, men én ting står fast: Kim Schumacher var langt mere end en speedsnakkende poppedreng på 80'ernes tv-skærme. 30 år efter Schumachers død er der omsider skrevet en bog om ham - Kulturen på P1 bladrer i den sammen med forfatterne. Design i supermarkedshøjde: Når din mælkekarton i supermarkeds-køleskabet pludselig har fået nye farver, er det ikke fordi den gamle maling slap op. Kulturen på P1 linder i dag på lågen ind til en verden, hvor der raser en krig - med designere og grafikere som soldater og din tegnebog som krigsbytte. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 5. nov. 2020

  Farvel til pelsdyrene: Det var af bitter nød og ikke af lyst, at danske landmænd for et lille århundrede siden begyndte at bygge ræve- og senere minkfarme - men da pelsavlen toppede i 1960'erne, kunne man tælle over 6000 minkfarme herhjemme. Kulturen på P1 ser tilbage på et dansk pelsdyr-eventyr, der allerede inden de aktuelle corona-aflivninger var løbet ind i alvorlige problemer. To forskellige bogverdener: Bibliotekerne ligger tæt i Danmark - men en kort biltur fra ét bibliotek til et andet hen over en kommunegrænse kan være en rejse mellem to helt forskellige verdener. Kulturen på P1 kigger ned i en kløft mellem de biblioteker, der ofte står helt eller delvist tomme - og dem, hvor "kunderne" strømmer til. Fynsk film på amerikansk: I Hollywood har det i mange år været helt almindeligt, at et publikum inviteres til at se en ufærdig film - og via reaktionerne i biografen får indflydelse på det endelige resultat. Kulturen på P1 var med, da et sydfynsk publikum var i biografen for at prøve-se en julefilm, der først skal klippes færdig til visning i 2021. Forchammer på film: Han var "Grunk" i krummerne, lagde stemme til Jacob i "Grislings store eventyr" og til Anders i "Toy Story" 2 og 3 ... men langt mere kendt er Lukas Forchammer for sin musikalske karriere som frontmand i bandet "Lukas Graham". Den danske filminstruktør René Sascha Johannsen har fulgt verdensstjernen gennem syv år med sit kamera - Kulturen på P1's Per Juul Carlsen har mødt den premiereaktuelle instruktør. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Tirsdag 3. nov. 2020

  USA-valg er også kulturpolitik - Det har selvfølgelig også stor betydning for amerikansk kulturpolitik, hvem der indtager Det hvide Hus. I dag guider vi til, hvordan amerikansk kulturpolitik er skruet sammen, og hvor man tydeligst vil se forskel på de to kandidaters kulturpolitik. Assasin's Creed feat. Jellingestenene - Når det nyeste epos af det verdensberømte computerspil Assasin's Creed udkommer på tirsdag, er Jellingestenene med. Spillene i serien er de senere år blevet meget præcise og detaljerede i deres gengivelse af historiske scenarier, så nu kan vi vente på at se, om man også i spillet kan læse stenenes runer. Nick Cave uden filter - Nick Cave er stadig dyster, sortklædt og aldeles fascinerende. Men den gamle rebel har virkelig måtte vende skråen, efter hans søn døde i en LSD-rus. For første gang i fem år stillede han i går op til et pressemøde. Det var her i København, og vi var med. Kulturen på P1 i dag også med den nyslåede instruktør Viggo Mortensen, den DDR-fødte børnebogsforfatter Annette Herzog og den politiske poet Gry Stokkendahl Dalgas. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:05
  Kulturen på P1

  Mandag 2. nov. 2020

  Masser af Muhammedtegninger: Uanset om partiet Nye Borgerlige lykkes med at få trykt satiriske Muhammedtegninger i danske dagblades annoncespalter eller ej er én ting sikker: Profeten har gennem tiden været tegnet igen og igen og igen, uden at det har sat verden i brand. Det dokumenterer professor islamiske studier Jacob Skovgaard-Petersen i en ny bog - han er gæst i Kulturen på P1 i dag. Håb for musikken: Den aktuelle coronasituation giver ikke ligefrem koncertarrangører og musikere grund til at tro, at der er bedre tider lige om hjørnet. Men et opsigtsvækkende tysk eksperiment, hvor 2000 mennesker blev lukket ind til en koncert under kontrollerede forhold, tænder måske et håb. Kulturen på P1 nærlæser eksperimentets resultater sammen med Roskilde Festivals sikkerhedschef. Danmarks største læseklub: Normalt hører en læseklub hjemme på det lokale bibliotek. Men lige nu kan man melde sig ind i en læseklub, der ikke kender til kommunegrænser. Kulturen på P1 stempler ind i Danmarks største læseklub og taler med forfatteren, der lægger roman til: Maren Uthaug. Og en anden stjerneforfatter, Merete Pryds Helle, fortæller, hvorfor hun altid skriver sine bøger med fyldepen... Kom så, Nissemor: Coronaen er hård ved kulturlivet - men selvsamme kulturliv kan selv gøre en forskel i stedet for bare at sidde og vente på den næste hjælpepakke: "Kom så, I skal turde arrangere noget" lød det i sidste uge fra kulturminister Joy Mogensen. Kulturen på P1 får besøg af den kvindelige entertainer Nissemor, der synes at det er lettere sagt end gjort. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Torsdag 29. okt. 2020

  Joy i opråb til kulturen - Kom så, siger kulturminister joy Mogensen til kulturlivet. I har fået hjælpepakker og opmærksomhed, så KOM SÅ. Vi sender opfordringen ud i kulturverden - hvad kan I gøre, hvordan vil I gøre det? Sexisme i kunstverden - I går fortalte formanden for Billedkunstnernes Forbund Nis Rømer om nogle af de mange vidnesbyrd om sexisme i kunstverden, de har indsamlet. Særligt på kunstuddanelserne trænger man til at få grebet fat om problemet, sagde han. Vi griber fat i kunstakademierne i dag. Albertes brændbare bog - Alberte Winding taler ud om sin vej fra stort barn til ung voksen i sin nye bog 'Småt Brændbart', og i dag gæster hun vores studie. Filmland - Og på sådan en torsdag giver vi dig også to spritnye filmanmeldelser ved vores filmanmelder Per Juul Carlsen. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Onsdag 28. okt. 2020

  Sexisme i kunstbranchen: Endnu en branche står frem med vidnesbyrd fra en usund kultur. Billedkunstnernes faglige organisationer står sammen om at indsamle vidnesbyrd og giver hele kunstbranchen et opråb om, at det er tid til en ny kultur på kunstuddannelser, udstillinger, kunstmesser og ferniseringer. Hør organisationerne og vidnesbyrdene i Kulturen på P1. Nordisk Råds priser: Vi fejrer de fem vindere af Nordisk Råds priser, som blev uddelt i går aftens. Men ikke alt er fryd og fejring. De prestigefyldte priser er til for at synliggøre samarbejdet i norden, men alligevel overvejer man i øjeblikket at beskære 20 procent af budgettet. Vi ser nærmere på, hvilke konsekvenser besparelserne kan få for kulturlivet. Danmark halter efter konventioner: På søndag skal Danmark og mange andre lande aflevere en national rapport til UNESCO om landets kulturpolitik de seneste fire år. Det skal vi, fordi vi i 2005 underskrev UNESCO-konventionen, en slags verdens kulturgrundlov, som vi også har en række forpligtigelser over for. Men en uafhængig UNESCO ekspert, som også sidder med i konventionens ekspertpanel, mener ikke, at vi lever op til den del af konventionen, der handler om kultursamarbejde. Vi ruller historien ud i dagens program. Sofa i millionklassen: I 80 år troede hele designverdenen, at en Finn Juhl-sofagruppe var forsvundet. Nu er den dukket op og er af auktionshuset Bruun Rasmussen vurderet til to millioner kroner. Vores reporter har taget plads i den meget dyre sofa for at tegne et portræt af den danske designer og arkitekt. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Tirsdag 27. okt. 2020

  Året med 13 måneder: Da en svensk teaterdirektør begik selvmord i 2018 efter #MeToo-afsøringer i Aftonbladet, blev avisens kulturredaktør Åsa Linderborg en af hovedpersonerne i skandalen. 2018 blev et langt år for Linderborg, der er aktuel med sin version af sagen med bogen "Året med 13 måneder". Forfatteren er bekymret for den aktuelle danske #MeToo-bevægelse, som er begyndt at ligne den svenske. Mød Åsa Linderborg i "Kulturen på P1" i dag. Dansk Folkepartis nye kulturordfører: Morten Messerschmidt vil gerne vil kulturminister og har overtaget posten som kulturordfører i partiet. Men hvilke kulturpolitiske visioner har Messerschmidt? Det får vi svar på i dag, når Messerschmidt er gæst i studiet. Mænd, magt og maskulinitet: Sexisme og machokultur er tæt forbundne, og hvis vi ønsker et reelt opgør med sexismen skal " mandehierarkiet rystes i sin grundvold". Det er en af hovedpointerne, når kønsforsker Christian Groes holder foredrag. Vi ser nærmere på sexismens rødder sammen med Christian Groes. Vi fortæller også historien om de forhadte tyske flygtninge, som kom til Danmark efter 2. Verdenskrig og besøger en af dem der kom for 75 år siden. Der er også 1. Verdenskrig på programmet, når vi taler om den biografaktuelle film "Erna i krig", og så kan du lære at tage det perfekte portrætfoto. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Mandag 26. okt. 2020

  Fra asken til ilden? Skærpet forsamlingsforbud. Krav om mundbind i alle offentligt tilgængelige bygninger. Kulturlivets arrangører var allerede inden de seneste corona-stramninger i store problemer, så hvad nu? Kulturen på P1 ser på konsekvenserne for kulturlivet af de seneste Covid-19-restriktioner. Spil Dansk i coronaens skygge: Dansk musik skal fejres, og det skal ske over hele landet. Men hov - hvordan gør man det midt i en pandemi? Kulturen på P1 stiller skarpt på årets Spil Dansk-uge, der finder sted samtidig med at Covid-19-smitten sætter rekord. Sygdom stopper tangentvirtuos: Han har bjergtaget verden med sine fantastiske kompositioner og improvisationer og sin tangent-ekvilibrisme. Men to blodpropper har delvist lammet virtuosens venstre arm, og han tvivler selv på, at han nogensinde kommer til at spille offentligt igen. Kulturen på P1 tegner et portræt af Keith Jarrett. Dansk instruktør i vælten: Hun koster rundt med superskuespillere som Nicole Kidman og Hugh Grant, ejer en Oscar-statuette og har instrueret den mest streamede film i Netflix' historie. Nu er Susanne Bier serie-aktuel på streamingtjenesten HBO - mød hende i Kulturen på P1. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Torsdag 22. okt. 2020

  Tyske museer udsat for hærværk - En stribe af de mest betydende museer i Berlin er blevet udsat for en kæmpe hærværks-aktion, der har skadet adskillige betydende kunstværker. Alligevel er der gået tre uger fra det skete, til offentligheden har fået kendskab til det. Vi ser i dag på sagen fra Berlin - hvilke værker, hvilke motiver og hvorfor skulle der gå så lang tid, før vi fik noget at vide. De kunstneriske uddannelser er gammeldags - De minder om universiteterne for 50 år siden, siger Danske Studerendes Fællesråd om de kunstneriske uddannelser. Nu har de så været til møde med Folketingets Kulturudvalg, og vi hører i dag om, hvordan det møde gik. Kvinder tisser, mænd pisser - Velkommen til den helt store retssag i Norge pt, hvor den tidligere justitsministers kone er anklaget for at have afsendt trusler og påsat brande... mod sig selv. Angiveligt for at mistænkeliggøre folk fra et venstreorienteret teater. Nuvel, i et af trusselsbrevene, der indgår i retssagen, har en norsk retslingvist påpeget, at det må være skrevet af en kvinde (altså den anklagede), fordi brevet bruger ordet 'tisse', og det ville en mand ikke skrive. Han ville skrive 'pisse'. Vi taler med en retslingvist om det - og om, hvor meget vægt man kan lægge på sådanne iagttagelser i f.eks. et trusselsbrev. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Onsdag 21. okt. 2020

  På vej ind i mørket: Solen står lavt på himlen, forude venter mørke måneder, og de kan blive meeeget lange - hvis ikke politikerne skifter kurs. Det er budskabet i et åbent brev, som en stribe kultur-virksomheder har indrykket i flere landsdækkende dagblade i dag. For hvis fokus i vinter bliver på nedlukning og begrænsninger, er danskernes psykiske helbred i fare, lyder advarslen. Men har de ret? Kulturen på P1 kigger ind i mørket for at finde et svar. Kvinden med bomben: Krænkelserne foregik i årevis, men ingen talte om dem. Men bomben sprang først, da en svensk journalist afdækkede, hvordan den såkaldte "Kulturprofil", en mand med forbindelser i Det Svenske Akademi, der uddeler Nobelprisen i litteratur, misbrugte sin position til voldtægt, trusler og chikane. I går besøgte Matilda Gustavsson, kvinden bag bogen "Klubben", Danmark - Kulturen på P1 interviewede hende. Bag tremmer før og nu: En pistolattrap og et falsk bombebælte skulle være nøglerne til friheden, da morddømte Peter Madsen i går forsøgte at flygte fra fængslet. I 400 år har fanger før ham tænkt i flugtbaner. Kulturen på P1 spoler tiden tilbage til de første danske fængsler og ser på, hvordan tilværelsen bag tremmer har ændret sig gennem tiden. Musik fra det meget fjerne: I nat landede NASA en rumsonde på et klippestykke 333 millioner kilometer ude i rummet. Er der musik i det? Ja, siger en århusiansk kunstner, der lader sig inspirere af universet, når hun skriver musik. Mød MoonBee og hendes astronauter i Kulturen på P1. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Tirsdag 20. okt. 2020

  Døden i streg - Halfdan Pisket fik fortjent stor og international hæder for sin tegnede Dansker-trilogi, der beskriver hans fars ankomst til Danmark - og derefter hans liv og død her. Nu er han klar med endnu et ambitiøst værk med og om Døden. Samfundet rocker - En tur gennem 70 års rockhistorie fortæller, hvordan vores samfund har udviklet sig. Og den anden vej har rockmusikken også påvirket vores samfund. En ny bog fortæller om rockens og samfundets fælles historie, og vi kigger i bogen sammen med redaktøren. Det brændte tøj - Hvert år brændes tonsvis af helt nyt mærketøj, og det er tøjfirmaerne selv, der står for det. Men hvorfor? Kan vi ikke bruge både tøj og ressourcer bedre ned at futte det af? Vi roder i askebunkerne efter en løsning. Gå med fred - Skuespiller Bodil Jørgensen har haft sit at kæmpe med. I en ny bog taler hun med Marmorkirkens præst Mikkel Wold om at genvinde livsmodet og finde trøst midt i sorgen og fortvivlelsen. Og i modsætning til tidens mange selvhjælpsbøger fortæller denne bog om, hvad der sker, når man opgiver at hjælpe sig selv, og opdager, at den virkelige trøst findes i ydmygheden og selvforglemmelsen. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Mandag 19. okt. 2020

  Glæden ved gabestokken: Pressemøde efter pressemøde med mænd, der siger undskyld. Spalte op og spalte ned om kendte, der har krænket. Sociale mediers kommentatorspor, der eksploderer. Vi stimler sammen foran skærmene, men hvorfor egentlig? Kulturen på P1 ser på de psykiske mekanismer, der driver interessen for vores moderne tiders gabestok. Fra tomt kontor til trækplaster: Du har et rum - ja, faktisk flere - hvor de nøgne vægge råber til hinanden hen over det tomme gulv. Om få måneder skal rummet være fyldt - både af interessante historier og genstande og af mennesker, der kommer for at se dem. Kulturen på P1 kigger indenfor i et gabende tomt kommende museum. Kunst der vil ændre verden: Der var Røde Mor, der var Solvognen og der var Jomfru Ane Band... Men det var tilbage i 1970'erne, og nu skriver vi 2020. Har kunsten mistet sin politiske kant? Hvis du mener det, er det muligvis fordi du har mistet overblikket... Men det hjælper Kulturen på P1 dig med at rette op på. Mental velvære med et par tryk: I tegneserien Radiserne solgte foretagsomme Trine psykiatrisk hjælp for 25 øre. I dag kan man pleje sit mentale velvære endnu billigere - ved at lytte til podcasts, der ligger klar på streamingtjenester som fx Spotify. Kulturen på P1 ser på et streamingfænomen, der boomer for tiden. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 15. okt. 2020

  Hvis ikke du straks afkoder nodeskriftens tegn og symboler eller kan de klassiske kompositioner til fingerspidserne, så er der hjælp på vej. Lektor ved Musikkonservatoriet Søren Schauser opdrager og quizzer værter og lyttere i klassisk musik i dagens program. Den danske video- og performancekunstner Madeleine Kate McGowan udforsker klimakrisen i et værk - en undersøgelse af det ukendte, som vi kollektivt bevæger os imod. Og så er børnesangen Baby Shark blevet til et torturredskab i et fængsel i Oklahoma. Vi ser nærmere på musiktortur som fænomen med Tore Tvarnø Lind, lektor i musikvidenskab på Københavns Universitet. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Onsdag 14. okt. 2020

  Graverjournalistikkens vilkår anno 2020: De undersøgende journalister på Berlingske stod bag hele tre afsløringer i søndags; Mads Aagaard, Innovationsfonden og Carlsberg. Men hvordan arbejder gravergruppen? Og hvordan er graverjournalistikkens vilkår i dag? Det kan du få svar på i Kulturen på P1 i dag, når vi taler med Berlingskes gravergruppechef. Verdens hippeste bydele: Det er blandt andet grim mad og naturvin, som er årsag til at Time Out Magazine har udråbt Nørrebro i København som en af de hippeste bydele i verden. Vi besøger bydelen med det blakkede ry. Portræt af Jonas T. Bengtsson: Allerede inden romanen "Fra blokken" er udkommet, er historien solgt til filmatisering. Det er den tredje roman fra Jonas T. Bengtsson som bliver til danske spillefilm. Vi får besøg af succesforfatteren. Værter Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:05
  Kulturen på P1

  Tirsdag 13. okt. 2020

  Sprogets magt: Vores sprog skaber virkeligheden omkring os, og derfor har litteraturen også et særligt ansvar. Diskussionen høres hyppigt: Skal problematiske og forældede ord lægges i graven, eller skal de bruges som et oplæg til diskussion? Og gælder der andre spilleregler, når det drejer sig om det sprog, vi lærer vores børn? Kulturen på P1 taler med to forfattere, som er aktuelle med genudgivelser - den ene ændrer sproget i sine værker, og den anden gør ikke. Danmarks bedste bager: Køber du præfabrikeret brød i supermarkedet, bake off på tanken eller et rustikt udseende brød bagt på en eksotisk melsort hos den dyreste bager i byen? Eller måske passer du godt på din surdej derhjemme? Den gode krumme hyldes i dag, hvor oplevelsessitet OpdagDanmark kårer Danmarks Bedste Bager. Vi bruger anledningen til at se nærmere på bagværkets sociale kapital. Verdens 8. vidunder: Det legendariske 'Ravkammer', et helt værelse af rav og det pureste guld fra gulv til loft, befinder sig muligvis i vores egen baghave: Østersøen. Et hold polske amatørdykkere mener nu at have fundet det i lasten af det sunkne skib "SS Karlsruhe", et tysk krigsskib, der gik til bunds under 2. verdenskrig. Ravkammerets beliggenhed har gennem tiderne skabt grobund for et utal af konspirationsteorier. Vi folder historien ud i Kulturen på P1. Vi får også besøg af skuespillere og manuskriptforfattere Mette Søndergaard Nielsen og Sofie Jo Kaufmanas, som med deres nye satiresketch "Hvorfor snakker vi ikke om mig?" tager udgangspunkt i deres egen generations selvfremstilling på sociale medier - og af skuespiller Mette Horn, som er aktuel med en bog om sit mellemlange liv. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Mandag 12. okt. 2020

  DR's kulturdirektør om sexisme: Hvem vidste hvad og hvornår? Og hvordan vil DR forhindre lignede sager i fremtiden? Henrik Bo Nielsen besvarer de mange spørgsmål, som har meldt sig i kølvandet på Berlingskes afsløringer af radiovært Mads Aagaards grænseoverskridende adfærd. Portræt af Jodel: Rygterne om Mads Aagaard har i ugevis floreret på det sociale medie Jodel. Alle er anonyme på Jodel, og det er i høj grad brugerne selv, der står for at moderere indholdet. Galt eller genialt? Vi åbner for Jodel i Kulturen på P1 i dag. Columbus' dag: Christopher Columbus ankom til den nye verden den 12. oktober 1492. Derfor bliver dagen i USA brugt til at fejre "Columbus Day". Men flere og flere kritiske stemmer melder sig ind i debatten om Columbus overhovedet var en mand man burde fejre? Vi får også besøg af Mads Brügger, der fortæller om arbejdet med sin nye dokumentarfilm. Og så åbner vi for en kunstskat, der blev efterladt til en nevø for 20 år siden, men nu bliver udgivet i bogform. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Torsdag 8. okt. 2020

  Nobelprisen i Litteratur - I dag fik vi en ny Nobelpris-vinder i litteratur. Vi ser nærmere på forfatteren - og ser også på, om den store ballade, der nærmest imploderede Det svenske Akademi, har haft indflydelse på deres valg af årets vinder. Kommentarer til Lotte Rod - Alle fra det politiske parnas til det mørkeste folkedyb har en mening om Morten Østergaard i dag. Tilbage sidder Lotte Rod, der indberettede sagen hos De Radikale, og hun kan kigge på kommentatorspor på de sociale medier, hvor hun bliver svinet til fra højre til venstre. Vi ser på, hvor stor indflydelse SoMe-reaktioner kan have på kvinders lyst og mod til at stå frem med sexisme-sager. Normstormer-jagt - Normstormerne tager ud på skoler i København og Aarhus og lærer eleverne i de større klasser at tænke normkritisk. Og den slags kræver et åbent sind. Men når det gælder Normstormernes undervisningsmaterialer, bliver der lukket. Normstormerne vil forhindre en aktindsigt, der viser, hvilket materiale, de underviser efter, men vi er gået på jagt efter det. Falch'en flyver igen - Michael Falch har gennem 40 år huseret i dansk rock - og på film. Nu er han klar med en ny udgivelse, og vi taler med ham om både den - og om hans mange år i showbizz. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Onsdag 7. okt. 2020

  Forfatterorganisationer klar til undersøgelse: Efter mange dage med beretninger fra forfattere, der har oplevet eller hørt om grænseoverskridende opførsel i bogbranchen, er Danske Skønlitterære Forfattere og Forfatterforeningen nu enige om retningslinjerne for en sexisme-undersøgelse. Men hvad er det præcis, man vil undersøge, og hvordan? Kulturen på P1 taler med Forfatterforeningens formand Morten Visby. Ode til de glemte kvinder: De levede, de lavede kunst - og de blev glemt. Nu får de revanche: I en ny forestilling trækker skuespilleren Vigga Bro de glemte kvinder i musikken frem og støver deres eftermæler af. Det sker på scenen - og det sker i Kulturen på P1. Runesten, nu med friske farver: Harald Blåtand var en konge med sans for selviscenesættelse. Så da han rejste en runesten over sig selv og sine gerninger i Jelling ved Vejle, blev der ikke sparet på effekterne. Nu har eksperter fra Nationalmuseet genskabt de farver, som tidens tand har gnavet væk fra Haralds runesten. Men hvordan kan man egentlig vide, hvilke runestens-farver der var på mode for over 1000 år siden? Kulturen på P1 stikker mikrofonen i farveladen. 50 år med Bilka: I dag for præcis 50 år siden kunne man købe vinter-hvidkål til 88 øre pr. stk. i det helt nyåbnede Bilka-varehus i Tilst nord for Aarhus. Bilka var en tordnende succes fra dag ét og ændrede danskernes indkøbsvaner, men hvordan kom det egentlig dertil? Kulturen på P1 spoler tiden tilbage til den dag, Bilka begyndte. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 57:07
  Kulturen på P1

  Tirsdag 6. okt. 2020

  Velkommen til en dag, hvor vi i anledning af Folketingets åbning sender en time mindre for at give plads til statsminister Mette Frederiksen i krydsild (15.03-16.00). fra 14.03-15.00 sender vi blandt andet. DF 25 år - I skyggen af Folketingets åbning fylder Dansk Folkeparti 25 år. Vi taler med en række folk, der på hver deres måde har været tæt på partiet, om DFs indflydelse på dansk kultur og kulturpolitik gennem årene. Filmhistorien digitaliseres - For tiden er den danske skat af gamle stumfilm ved at blive digitaliseret, så de kan ses og bruges. Vi har været en tur i maskinrummet for at lure den noget besværlige proces, når de gamle nitrat-ruller bliver digitale. Og så ser vi på noget af det meget spændende, de gamle filmruller allerede har givet os, nemlig Danmarks første stuntkvinde Emilie Sannom, der i 1910'erne og 1920'erne gentagne gange satte livet på spil i halsbrækkende stunts. Digitalt eftermæle - I sidste uge talte vi i programmet en del om, hvad man efterlader sig, når man dør. Hvad står der på ens gravsten, hvilke dele af ens livshistorie står tilbage til eftertiden. I dag ser vi på det digitale eftermæle. Altså det vi efterlader os på nettet og de sociale medier. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Mandag 5. okt. 2020

  Sexisme i bogbranchen: Længe var der tavshed, men nu vælter beretningerne frem. I Kulturen på P1 i dag står endnu en kendt kvindelig forfatter frem med sin beretning om krænkelse. Radiostation får ny medejer: Public Service-mediet Radio LOUD har et lyttertal tæt på nul - men er tilsyneladende alligevel et interessant investeringsobjekt: Berlingske-koncernen har netop købt sig ind med en andel på 40 procent. Kulturen på P1 undersøger hvad Berlingske vil med LOUD - og hvad LOUD vil med Berlingske, der også var medejer af Radio 24Syv. Museer er ude med hatten: Entreindtægter og offentlige tilskud er tilsyneladende ikke nok: Flere danske museer opfordrer nu deres brugere til at spytte ekstra i bøssen. Kulturen på P1 ser på, om museernes nye forsøg på at skrabe penge ind fungerer efter hensigten. Computerspil skaber nyt sprog: Hvis du er i tvivl om, hvad ord som "Janked", "Lowbie" eller "N00b" betyder, så er der hjælp på vej: I dag udkommer en ordbog, der oversætter begreber fra gamer-verdenen til sprog, der kan forstås af mennesker, der ikke tilbringer deres halve liv foran skærmen. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Onsdag 30. sep. 2020

  Klassisk musik kun af mænd: De værker, som landsdelsorkestret Copenhagen Phil har tænkt sig at opføre i den kommende sæson, har én ting til fælles: De er alle komponeret af mænd. Er der for få kvindeligt komponerede kvalitetsværker på nodehylderne eller er årsagen musikalsk vanetænkning? Kulturen på P1 stikker næsen i partiturerne. Eventbranchen går i rødt: I aften vil en stribe af kulturens bygninger blive badet i lys - ikke kun i Danmark, men over store dele af kloden. Lyset er rødt, men for afsenderen ser det virkelig sort ud: Coronaen har stort set lukket eventbranchen ned. Kulturen på P1 er med, når de røde lamper rigges til. Feriepengene i fryseren: Det føles næsten som at få en gave, men faktisk er det jo vores egne penge, vi nu kan ansøge om at få udbetalt i utide. Hvad er historien bag feriepengene, og hvordan gik det overhovedet til, at vi danskere fik ikke kun ret men pligt til at holde ferie? Kulturen på P1 ser tilbage på en tid, hvor man som arbejder skulle være glad, hvis man fik lov til at holde fri om søndagen. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Tirsdag 29. sep. 2020

  Forfatter om sexisme - I går kunne vi fortælle, at den danske forlagsbranche opfordrer sine medlemmer til at undersøge sexisme. I dag står forfatteren Dorthe Nors frem i vores program og fortæller både om, hvad hun har hørt, hvad hun har set - og hvad hun selv har oplevet. Og så taler vi med forfatternes organisation om, hvad der kan gøres. Litterær maskine - Forskere på Aarhus Universitet har fået penge til at udvikle en kunstig intelligens, der kan 'læse' alle de manuskripter, vordende forfattere sender ind til forlagene. Og kodet med forskellige parametre kan den så vurdere, hvor stor chance for succes, et manuskript har. Og det er en kendt sag, at forlagene får langt flere manuskripter, end de nærmest kan overkomme at læse igennem....men er det virkelig vejen frem? Forsker og forlagschef taler visioner og farer i dag. Tegner til koranen - Da Kåre Bluitgen for 15 år siden ikke kunne finde en tegner, der ville tegne Muhammed til hans bog, lavede Jyllands-Posten sin Muhammed-tegnings-kampagne. I vores program i går kunne Bluitgen så fortælle, at han har haft tilsvarende svært ved at finde en tegner til sin nyudgivne udgave af koranen. Men han fandt en - Bosch Fawstin - amerikansk tegner, der selv er vokset op i et muslimsk hjem, men som i dag bruger al sin tegnekraft til at tage afstand fra Islam. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Mandag 28. sep. 2020

  Muhammed i streg igen: I denne uge er det 15 år siden, at Jyllands-Posten offentliggjorde 12 satiriske tegninger af Islams profet Muhammed - og udløste Danmarks største internationale krise siden 2. Verdenskrig. Og netop på mærkedagen udkommer en illustreret udgave af Koranen på dansk med tegninger af blandt andet profeten. Ophavsmanden er journalisten Kaare Bluitgen, der var en central figur under Muhammed-krisen ... Kulturen på P1 interviewer ham og undersøger, om de nye tegninger har potentiale til at starte endnu en runde muslimsk raseri kloden rundt. MeToo i bogbranchen? Det sker i mediehusene, det sker på Christiansborg og det sker på hospitalernes lægekontorer: Historierne om sexistiske overgreb vælter frem i branche efter branche. I dag undersøger Kulturen på P1, hvordan det står til i de virksomheder, der leverer fyldet til din bogreol: Forlagsbranchen. Reelle hensigter og hjemlig hygge: De dage er forbi, hvor kontaktannoncer var fast ingrediens i dagens avis. Men de skal ikke gå i glemmebogen, mener Leila Vestgaard, der har samlet på kontaktannoncer i mere end 30 år og nu udgiver et udvalg af dem i bogform. Kulturen på P1 bladrer i fortidens dating og ser på, hvordan datidens formuleringer ville klare sig i nutidens Tinder-univers. Sådan vil vi huskes: At gå og gruble over hvad eftertiden skal huske os for, når vi ikke er her længere, kan synes en lidt dyster beskæftigelse. Men et nyt projekt indsamler vores eftermæle-tanker - og omformer dem i sidste ende til et teaterstykke. Kulturen på P1 lægger vejen forbi kirkegården. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Torsdag 24. sep. 2020

  Druk - Vi har selv varmet op til Thomas Vinterbergs nye film 'Druk' gennem ugen, hvor vi blandt andet har talt med en hjerneforsker om det virkelig kan passe, at hjernen fungerer bedre med en lille promille i blodet (det gør den!). i dag er der så endelig premiere på filmen, der også har fået den utaknemmelige opgave at skulle trække et corona-modvilligt publikum i biografen igen. Vi anmelder filmen. Kærlighed i coronaens tid - Det er ikke nemt at være single og gå på dates, når samfundsdagsordenen lyder på mundbind og afstand. Nogle har droppet det helt og ligger i stedet i ske med Netflix, mens andre forsøger at date så normalt som muligt. Vi er taget på dobbeltdate med et par rutinerede datere for at høre, hvordan man dater i coronaens tid. Kvinde, kend din talegave - Forskning viser, at vi finder det mere naturligt, når mænd står på en talerstol end kvinder. Sådan er vi opdraget gennem 100 år, og det sætter sig spor. Men faktisk kan kvinder benytte sig af alle de forestillinger, vi har om køn, til at levere bragende taler. Og vi giver omridset af en opskrift i dag. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:05
  Kulturen på P1

  Onsdag 23. sep. 2020

  Corona-skeptiske sange: En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at danskernes corona-skepsis er stigende. En tendens der også kan spores blandt kulturpersonligheder og musikere. I Nordirland kører debatten også på højtryk, fordi Sir Van Morrison er klar til at udgive hele tre nye protestsange mod myndighedernes corona-fascisme. Fra frygtelig kvinde til androide: Den danske skuespiller, Amanda Collin, er brudt igennem på den internationale scene med hovedrollen i Ridley Scotts nye tv-serie Raised by Wolves. Amanda Collin er gæst i Kulturen på P1 i dag. Tegnsprog for alle: Tegnsprogstolkning er blevet en fast del af corona-pressemøderne, men selvom tegnsproget er blevet mere synligt, så er sproget under pres, og der er stadig meget at kæmpe for. I anledning af FN's internationale dag for tegnsprog får vi besøg af én af de faste tolke på pressemøderne og landsformanden for danske døve, der er årsag til at pressemøderne overhovedet bliver tolket. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:57:00
  Kulturen på P1

  Tirsdag 22. sep. 2020

  Instruktive tegneserier - Vi har spottet en trend. Indenfor de seneste par uger er der kommet en lille håndfuld tegneserier/graphic novels, der alle sammen henvender sig primært til store piger og unge kvinder. Og fælles for dem er, at de er ret instruktive. Om hvad feminisme er, og om hvordan kroppen fungerer. Men kan man fange disse unge læsere med tegneserier. Vi har skaberen af Orgasmebogen i studiet. Egne anmeldere - Golden Days byder hvert år på en masse arrangementer og talks, hvor man dykker ned i historien, og festivalen får som regel pæn opmærksomhed. Der er foromtaler af temaer og arrangementer, men der er aldrig anmeldelser af de begivenheder, der finder sted. Derfor har golden Days nu selv stablet et anmelderkorps på benene, og chefen for det hele kommer i studiet sammen med en af disse anmeldere. Æres-Reumert - I går modtog skuespiller Tommy Kenter Reumert-komiteens ærespris for sit lange virke i dansk teater. Vi fejrer Tomme Kenter med hans egne ord - en snak om hans opvækst og vej til teatret. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Mandag 21. sep. 2020

  Viborgs vej til UNESCO: Mange års arbejde kulminerer i dag, hvor Viborg kan fejre at byen er blevet udpeget som "UNESCO Creative City". Det er især oprettelsen af animationsskolen for mere end 30 år siden, der har skubbet byen ud på det kreative eventyr. Men hvad betyder det at blive optaget i det fine UNESCO-selskab? Museumsdirektør indtræder i Dansk Erhvervs bestyrelse: Det er første gang i Dansk Erhvervs historie, at en museumsdirektør får plads i bestyrelsen. Det er blandt andet kulturlivets coronaudfordringer, som kræver en stærkere stemme. Direktør Ulla Tofte er gæst i studiet i dag. Tape Art Festival i Køge: Malingen er skiftet ud med tape, når en gruppe af internationale kunstnere udsmykker byens mure og gavle. Tape Art er en nyere kunstgenre, med rødder i Berlin, men nu er kommet til Danmark og har fået sin egen festival. Vi sender direkte fra Køges klisterkunst i Kulturen på P1 i dag. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 17. sep. 2020

  Kommunale kulturkroner - Der er kæmpe forskel på, hvor mange penge de danske kommuner bruger på kulturen. Nye tal giver nye kommuner i både top og bund af kulturstøtten, og vi taler med borgmestrene fra begge ender af skalaen om, hvorfor de har prioriteret, som de har. Forlag ansætter i bundter - I en tid, hvor bogforlagene ellers er i stor krise og fyrer mange ansatte, laver Lindhardt & Ringhof en massiv oprustning, hvor de nu ansætter mindst 40 nye medarbejdere. Vi taler med forlaget om, hvordan alle disse nye ansatte skal give ny vækst på et forlag i en hårdt trængt branche. Teaterkyssets endeligt - OK, det er måske at overdrive at kalde det teaterkyssets endeligt, men lige nu skal skuespilleres læber altså ikke komme for tæt på hinanden. Og det giver udfordringer på teatrene, hvor corona-restriktioner og scene-fysik går dårligt sammen. Og så må scener stryges eller skrives om. Vi taler med et par af teatrene om deres nye udfordring. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Onsdag 16. sep. 2020

  Stor dag for dansk musikeksport: En stribe danske bands og solister får i dag chancen for at vise sig frem på en stor, international musikfestival, der i modsætning til næsten alle andre 2020-festivaler IKKE er aflyst. Kulturen på P1 kigger sydpå mod Hamburgs Reeperbahn Festival, der i år har et særligt Danmark-fokus - og ser blandt andet på, hvordan arrangørerne forsøger at sikre, at festivalen bliver en fest og ikke en smittebombe. Bisse i corona-humør: For de fleste i kulturlivet har coronapandemien betydet aflysninger, ærgrelser og økonomisk nedtur. Men for musikeren Thorbjørn Radisch, alias Bisse, har Covid-19 også været en inspiration - til at skabe en musical og et musikalbum. Kulturen på P1 tjekker ind på Hotel Corona sammen med Bisse. Liv på Venus gennem tiderne: Det har vakt stor opsigt, at et hold astronomer mener, at der kan gemme sig liv i planeten Venus' giftige atmosfære. Men faktisk er det jo langt fra første gang, vi hører om levende væsener på Jordens naboplanet: Kulturen på P1's rumskib tager dig med på en rejse gennem myter, fantasier og konspirationsteorier om liv på den ugæstfri klode med det smukke navn. Personfølsom musik: Nogen spiller efter noder. Men komponisten og kunstneren Niels Lyhne Løkkegaard har helt andre tegn i sit partitur: Han omsætter danskernes Nem-ID-koder til toner. Lyt med, når Løkkegaard udbasunerer Kulturen på P1's medarbejderes personfølsomme data gennem sin blokfløjte ... Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Tirsdag 15. sep. 2020

  Nye toilethuse på danske rastepladser: Mindre svineri og graffiti. Forsøg med et nyt toiletdesign har vist overraskende gode resultater, og derfor bliver de nye toilethuse nu opstillet over hele landet. Vi får besøg af arkitekten bag designet. Tre år med trykkefrihed: Danmark var det første land i verden, der indførte trykkefrihed i 1770. Det varede dog kun i tre år og gik hårdt ud over dem, der indførte det. Få hele historien når én af forfatterne til et nyt, stort værk besøger Kulturen på P1 i dag. Kulturhusenes betydning: En ny undersøgelse dokumenterer for første gang, hvilken betydning de kulturelle samlingssteder har for lokalområdet. Der er et uudnyttet potentiale, som også kan være med til at løse nogle af de udfordringer som coronakrisen giver kulturlivet. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Mandag 14. sep. 2020

  Sexchikane i historisk perspektiv: Både sociale og andre medier gløder efter at flere end 1600 kvinder fra mediebranchen har skrevet under på et støttebrev til tv-værten Sofie Linde, som har fortalt om sex-krænkelser. Kulturen på P1 vender kikkerten 180 grader og kigger bagud mod tidligere tiders krænkelser. Næste års kulturbegivenheder på vippen: Nu gik det lige så godt med coronatallene. Kulturens arrangører begyndte at ånde lettet op .. og så fik virussen pludselig fat igen. Nu følger aflysning på aflysning. Kulturen på P1 ser på spildt arbejde, 2021-udsigter for de store festivaler .. og et kulturprojekt, der går nye veje for at kunne give en corona-sikker oplevelse. Dansk koloni-jubilæum: I disse dage for 400 år siden sejlede det danske admiralskib Elephanten i havn i det sydlige Indien og grundlagde den danske handelskoloni Trankebar. Kulturen på P1 ser på det danske møde med de fremmede - og på Danmark som kolonimagt i Indien. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:57:00
  Kulturen på P1

  Torsdag 10. sep. 2020

  Ny sang til bålet - der er meget natur i disse dage. I DRs sendeflade, i institutioner, på skoler og gennem organisationer bliver hele Danmarks befolkning inviteret ud i naturen. Men hvad med kulturen i naturen? Er der nok af det? Vi vil gerne putte lidt mere kultur i puljen, så vores shelter-korrespondent har inviteret en af Danmarks store troubadourer til en aften ved bålet med en enkelt opgave: Skriv os en ny bålsang. Tatoveringens farlige farver - Flere tusinde stoffer i tatoveringsblæk bliver nu forbudt af EU. Og det er ganske givet godt for de kommende, nålmalede kroppe. Men hvad betyder det for tatovørerne? Vi tager på besøg hos en tatovør og forhører os. Selvportrætter - En ung kunstner har taget selfies af sig selv i 680 dage. Det startede den dag, hun begyndte på antidepressiv medicin og fortsatte blandt andet under graviditet. Nu er billederne udstillet, og vi skridter den lange selfie-væg af og taler med kunstneren. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Onsdag 9. sep. 2020

  Corona-læsevaner opgjort: Da første covid-19-bølge ramte Danmark i foråret, lukkede bibliotekerne - og danskernes læsevaner ændrede sig fra den ene dag til den anden. I dag viser en statistik for første gang, hvad der skete derefter. Kulturen på P1 går på biblioteket for finde ud af, om coronaen har haft varig betydning for, hvad og hvor meget vi læser. Krigsforbrydelse på dansk jord: Den 5. maj 1945 blev 11 tyske soldater henrettet i Sønderjylland - af deres egne og EFTER at Tyskland havde overgivet sig. I dag mindes de døde soldater både syd og nord for grænsen. Kulturen på P1 fortæller et stykke meget lidt kendt dansk-tysk krigsforbrydelseshistorie. Multitalent i det filosofiske hjørne: Hun kan spille alt fra bøvet roadie til narkomanmor, hun kan fremkalde både latter og tårer - og går heller ikke af vejen for at dirigere et symfoniorkester. I dag tjekker skuespilleren, entertaineren og komikeren Søs Egelind ind i Kulturen på P1s radiostudie og filosoferer om frihed, fællesskab - og alderdom. Epidemi på Statens Museum for Kunst: Der er masser af virus, bakterier og pandemier på Danmarks nationalgalleri - men de smitter ikke. Museumsfolkene har været i magasinerne for at finde billeder, der viser hvordan tidligere tiders sygdomskatastrofer satte spor i kunsten. Se billederne i radioen - i Kulturen på P1. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Tirsdag 8. sep. 2020

  Nye blikke på USA: Der bliver udgivet en række danske bøger om USA og Trump op til det amerikanske præsidentvalg. Vi har sat to forfattere sammen, der med hver sin faglighed giver et indblik i det amerikanske samfund og kultur. USA-korrespondent Jesper Steinmetz og forfatter Stig Dalager fortæller om deres nye udgivelser i Kulturen på P1 i dag. Hvem er omfattet af de nye lokale forsamlingsforbud? Sundhedsminister Magnus Heunicke har ændret forsamlingsforbuddet fra 100 til 50 personer i 18 kommuner. Hvad kommer det til at betyde for kulturlivet i de 18 kommuner? Kulturen i naturen: I 2020 har DR fokus på den vilde danske natur. I denne uge har vi sendt en reporter i shelter. I dag får hun både besøg af en naturterapeut og en filmkomponist, der bruger naturens lyde til at skabe filmmusik. Vi tegner også et portræt af grafikeren Palle Nielsen. Per Juul Carlsen fortæller om en dansk premierefilm på filmfestivalen i Venedig, og så kan du høre dette års Shortdox-vinder. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:15:53
  Kulturen på P1

  Mandag 7. sep. 2020

  Kunstnerløn på museer - På mange museer rundt i landet har kunstnerne ikke fået rigtig løn for deres arbejde. Typisk har de fået et klap på skulderen eller en gave fra museumsshoppen, men nu skal det være anderledes. Organisationen Danske Museer og Billedkunstnernes Forbund har lavet en fælles aftale om, hvad en kunstner skal betales for at lave værker til museerne. Vi ser på aftalen - og om det er realistisk, at museerne kommer til at følge den. Shelter-tur - Der er dømt natur over hele linjen i de næste par uger, når DR sammen med en række organisationer, foreninger og beboere omdanner, gendanner eller bare besynger den danske natur. Og vi vil ikke stå tilbage, så vi har i ugens anledning udnævnt vor egen shelter-korrespondent, som hver dag vil levere historier fra sit sted i det grønne. Ungarns teater- og filmuniversitet er besat - Studerende på Ungarns teater- og filmuniversitet har besat deres uddannelsessted. Det sker i protest mod præsident Viktor Orbans beslutning om at privatisere stedet og give de ledende stillinger til sine venner. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Torsdag 3. sep. 2020

  Varmluftsstrategi for begyndere: Per Helge Sørensen er tidligere embedsmand og strategimedarbejder, men de sidste mange år har han i stedet udstillet det absurde arbejdsliv i sine forestillinger "Djøf med Løg(n)". Nu har han skrevet en bog om, hvorfor topchefer blander sig for meget, og den taler vi med ham om hos Kulturen på P1. Repræsentation i filmbranchen halter: På trods af mange velvillige initiativer er der stadig udfordringer med repræsentationen af minoriteter i den danske filmbranche. Ph.d. Tess Thorsen giver et indblik i branchens beslutnings- og produktionsprocesser. Musikskolerne skal lære af idrætslivet: Næsten 90 procent af alle børn er involveret i sport og idræt, mens omkring 7 procent af alle 7-16-årige kommer på musikskole. Vi taler med Michael Bojesen, bestyrelsesleder i Statens Kunstfond om, hvor musikskolerne kan lære af idrætten. Andet: Vi skal også forbi Skivemødet, der vil sætte lokalområder på det kulturelle Danmarkskort, Den Danske Ordbog, der mister tilskud i finanslovsforslaget for 2021, og så taler vi med en jazzmusiker, der på sit debutalbum har fået 12 digtere til at sætte ord på musikken. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Mandag 31. aug. 2020

  Kulturen i finanserne - Regeringens finanslovsforslag blev præsenteret i dag, og vi ser nærmere på forslagets konsekvenser for landets kulturliv. Udlændingestramning rammer kreative skoler - Det går hårdt ud over nogle kreative skoler, at regeringen har besluttet, der ikke længere vil blive givet 2-årige studievisa til studerende udenfor EU. Vi taler om konsekvenser med en af de berørte skoler. Sangtræning - Måske har du set ' Syng med! Fra skrål til skønsang' på DR1. Her skal sangcoach Katrine Muff Enevoldsen lære folk uden mange toner i livet at synge. I dag besøger sangcoachen vores studie og tager et medlem af redaktionen under behandling. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 27. aug. 2020

  Ulovlige danske film på YouTube: Danske spillefilm bliver uploadet til YouTube af brugere, der ikke har rettigheder til at dele filmene, men hvem har ansvaret for at fjerne dem igen? Vi tager debatten med Jørgen Ramskov, direktør hos Producentforeningen og Jesper Vangkilde, kommunikationschef hos Google Danmark. Søde Preben Kristensen er ond: 17. september er der musicalpremiere på Oliver!, som er et af musicalhistoriens hovedværker baseret på Charles Dickens' udødelige roman Oliver Twist om livet på samfundets bund. Preben Kristensen har en af hovedrollerne og er i studiet i dag. Ny bog om Danmarks nye landstræner: Journalist og forfatter Morten Glinvad har fulgt Kasper Hjulmand i tiden op til ansættelsen som dansk landstræner sidste år. I den tid skulle Hjulmand lære identiteten at kende i det land, han fra i næste uge skal repræsentere sammen med resten af den danske fodboldtrup. Glinvad og Hjulmand er i studiet. Kunstfotograf bliver ny leder af skandaleramt skole: Fryd Frydendahl er ny konstitueret leder af fotoskolen Fatamorgana. Hun fortæller, hvordan skolen skal drives videre efter et dramatisk forår med massiv kritik af skolens daværende leder. Andet: Filmprisen SVEND blev uddelt i aftes, videokunstfestivalen FOKUS fylder 10 år og Per Juul Carlsen fortæller om sine forventninger til Filmfestivalen i Venedig. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Onsdag 26. aug. 2020

  Et splittet kulturministerie? Radikale Venstre er utilfredse med Kultministeriet og foreslår at adskille kunst og idræt. Tidligere kulturministre er uenige. De mener, at Kulturministeriet skal styrkes. Vi tager debatten i Kulturen på P1 i dag. Kvinder i OPGØR: Kunstmessen CHART Art Fair har i løbet af foråret skabt debat og vrede, fordi der udelukkende udstilles værker af kvinder på dette års messe. Nu åbner CHART Art Fair og opgøret mod en skæv kønsfordeling på det danske kunstmarked fortsætter. 34 kvindelige og ikke-binære studerende på Kunstakademiet har overtaget Kunsthal Charlottenborg i protest med udstillingen OPGØR. Tenet får biografpremiere: Biograferne står midt i en historisk krise. De er fejlagtig blevet udeladt i regeringens hjælpepakker, og de amerikanske storfilm har ladet vente på sig. I dag er der premiere på den film, der skal redde hele branchen Christopher Nolans spionfilm Tenet. Per Juul Carlsen anmelder filmen i programmet i dag. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Tirsdag 25. aug. 2020

  Søren Kierkegaard i den amerikanske valgkamp: "Troen seer bedst i Mørke". Joe Biden er storfan og har flere gange citeret den danske filosof. Citatet stammer fra Lidelsernes Evangelium, som vi nærlæser i Kulturen på P1 i dag. Nye kulturvaner under coronakrisen: Danmarks Statistik har de sidste to år undersøgt danskernes kulturvaner. I dag bliver den nyeste statistisk offentliggjort. Den første som er lavet under Coronakrisen, og den viser - ikke overraskende - store ændringer i vores kulturforbrug. Besættelsesmuseet genåbner: Efter en omfattende renovering af Gestapos jyske hovedkvarter i Aarhus, er Besættelsesmuseet igen klar til at fortælle historien om den tyske besættelse under 2. Verdenskrig. Museets leder og udstillingsansvarlig er gæst i studiet i dag. Vi fejrer også Sean Connerys 90-års-fødselsdag, tester en ny interaktiv tegneserie-app, og så får vi besøg af mangeårig ARoS-direktør, Jens Erik Sørensen, der springer ud som kunstner. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Mandag 24. aug. 2020

  Biografer kæmper for overlevelse: Formålet med Filmloven er "at fremme filmkunst, filmkultur og biografkultur i Danmark." Alligevel mener kulturministeren, at biografernes krise er en sag for Erhvervsministeriet. Hvor har biograferne hjemme? Det forsøger vi at finde ud af i dag. Bare bryster og armhulehår: Denne sommer har budt på ny bademode på strande og havnebade. Men hvorfor vælger flere og flere unge kvinder at droppe bikinitoppen og skraberen? Vi ser nærmere på den nye tendens og kropspositivismebølgen. Charanga - ny musikundervisningsplatform: Ambitionen er at højne kvaliteten af musikundervisningen, når organisationen Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner lancerer et nyt musiktilbud i dag. Helt gratis. Uden ventelister. Vi får også besøg af skuespiller Laus Høybye. Vi tegner et portræt af forfatter Ta-Nehisi Coates, og så kan du komme med på rejse til Polen - hjemme fra sofaen. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 20. aug. 2020

  Kortfilm i Odense - siden 1975 har der været festival for kortfilm i Odense, og det kan en corona-epidemi ikke stoppe. Det hele bliver noget mindre fysisk og noget mere digitalt - og så byder programmet på 129 spritnye kortfilm. For dem der ikke kan få nok, er der tilmed en ny streamingtjeneste OFFstream, hvor man også kan se 150 af de film, der tidligere har været på festivallen. VR-museum på hospitalet - bliv indlagt og gå på museum. På Odenses Universitetshospital kan patienter snart få en virtual reality-tur og værker fra Brandt's, når de ligger i sygesengen. Men ambitionerne er større. For eksempel skal det også være muligt at gå til koncert - og man skal kunne invitere familien med. Hør om det nye tiltag i dag. Det er råt for usødet, når teaterforestillingen Tyk inviterer publikum ind i en ung, tyk kvindes dagbogs-overvejelser. Det er skyld og skam og svigt - og en ubændig trang til at springe ud af tyk-skabet og i stedet have det godt i sin krop. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Onsdag 19. aug. 2020

  American Dirt udkommer på dansk: Den har fået fremragende anmeldelser og toppet bestsellerlisterne. Men American Dirt har også skabt heftig debat i USA. For må en privilegeret amerikaner egentlig skrive om mexicanske indvandrere? Vi læser "Jordens salt" i Kulturen på P1 i dag. Årets sommerhit: Flere af landets pladeselskaber har en klar strategi for at skabe soundtracket til din sommer. Men hvad skal der til for at lave et ægte sommerhit? Og hvad er denne sommers største danske hit? Kulturmødet Mors bliver digitalt: Det er 8. gang, Kulturmødet Mors bliver samlingssted for samtaler og debatter om kunst og kultur. Denne gang dog i et digitalt format, som alle kan få adgang til hjemme fra sofaen. Kulturmødets direktør er gæst i studiet i dag. Vi får også besøg af forfatter Niviaq Korneliussen, der er aktuel med en ny roman om selvmord i Grønland. Vi tegner et portræt af Bertel Thorvaldsens glemte skulptursamling, og så varmer vi op til arkitekturbiennalen i Venedig 2021 sammen med kuratoren for det danske bidrag. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Tirsdag 18. aug. 2020

  True Crime-ish - mordet på Erik Klipping i Finderup Lade er stadig uopklaret. Og nogle vil måske mene, at sporene efter 700 år er ved at være lidt kolde. Men mystikken omkring mordet er der stadig - og lysten til at opklare det. Lige nu kan man gå til mordet på to nye måder. Enten ved at leve sig ind i en ny bog om nogle nutidige unge, der må tilbage i tiden og opklare mordet. Eller man kan leve detektivdrømmen ud med et gådespil i Viborg, hvor man vandrer rundt i byen og løser gåder for at komme tættere på mordets opklaring. Fodbold for de kloge - et nyt fodboldmagasin er renset for resultater og referater. I stedet tager MÅL fat på at komme tættere på, hvorfor fodbold kan tryllebinde så mange uanset alder og klasse. Med digte, filosofiske analyser, romanuddrag og mere fra samme skuffe hyldes verdens største sport på en anden måde. Børnekulturen hitter - de seneste uger har vi her på programmet kunnet fortælle om, hvordan store firmaer opkøber populære børneshows på Youtube og børnesange-musikere får kontrakt hos store pladeselskaber. Så børnene er (igen) ved at blive et stort fokusområde for den kommercielle del af kulturlivet. Hvorfor lige nu? Vi søger en forklaring. En stor og farlig hund - Det ny Teater skal lave musical om Oliver Twist og til den forestilling er de på udkig efter en hund. Den skal være stor og frygtindgydende at se på, men samtidig være blid som et lam og trofast som Lassie. Vi tog med til hunde-audition for at hilse nærmere på de - helt sikkert - ufarlige dyr. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Mandag 17. aug. 2020

  Person, woman, man, camera, TV: Donald Trump fremhævede sig selv som et geni i et interview med FOX News for knap en måned, fordi han kan huske fem ord i en bestemt rækkefølge. På sociale medier bliver der gjort tykt grin med præsidenten, og nu kan man også købe T-shirts med de fem ord. Men har Trump en pointe? Er det svært at huske fem ord? Vi tester hukommelsen i 'Kulturen på P1' i dag. Genåbning fase 4: Der er endnu ikke en færdig køreplan for genåbningen af kulturlivet. Ifølge den nye aftale skal kulturministeren og erhvervsministeren sammen med "de relevante sektorpartnerskaber og aftalepartierne se på, om der sundhedsmæssigt forsvarligt kan ske yderligere genåbning af spillesteder, professionel idræt, breddeidræt og kulturarrangementer". Men hvad betyder det? Og hvad er det konkret politikerne vil gøre nu? Det forsøger vi at finde ud. Popsi og Krelle: Pladeselskaberne satser på udgivelser til børn. Duoen Popsi og Krelle er blevet stjerner på YouTube ved bl.a. at synge "Mariehønen evigglad" og "Hjulene på bussen", og nu har de netop tegnet pladekontrakt med et af landets største pladeselskaber. Popsi og Krelle er gæster i studiet i dag. Vi får også besøg af forperson for Copenhagen Pride Lars Henriksen, og så kan du høre om The Beatles' allerførste koncert den 17. august 1960. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 13. aug. 2020

  Festuge aflyst - efter et hårdt politisk pres er festugen i Aarhus i dag blevet aflyst. De store smittetal i Smilets By har været den afgørende faktor. Vi jagter kommentarer og reaktioner fra Aarhus. Sommer-Danmark - sommerferien er ovre, og det er nu tid til at se lidt på, hvordan vi har ageret som turister i eget land. Hvor meget har vi besøgt museerne, og hvorhenne i landet har vi været. Ved hjælp af mobilmaster og god, gammeldags research giver vi en slags overblik. Musikstafet - vi er nået til fjerde og sidste runde i vores musikstafet. For efter Nicklas Sahl i tirsdags fortolkede den elektroniske producer og sanger Lydmor, er det i dag hendes tur til at give sin version af jazz-sanger Sinne Eegs nummer 'The Streets of Berlin'. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Onsdag 12. aug. 2020

  Hvor er fremtidens tøj? Mælkegarn og algetekstiler var nogle af de nye materialer vi fortalte om på P1 under modeugen for fem år siden. Materialer som kan være med til at gøre modeindustrien mere bæredygtig. Men her fem år senere er det stadig bomuld og polyester der dominerer i butikkerne og til den igangværende modeuge. Hvor blev de nye bæredygtige materialer af? Det forsøger vi at finde ud af i Kulturen på P1 i dag. Om natten lyver jeg aldrig: En ny fiktionsserie på DR3 skaber debat i LGBTQ-miljøer. Serien får kritik for at være unuanceret og klichéfyldt. Vi får besøg af seriens manuskriptforfatter og redaktør i dagens program. Dansk blues anno 2020: I aften uddeles "Danish Music Awards Blues". Blues er en traditionsrig genre, som står i skyggen af rock og jazz, men i dag guider vi til den bedste blues og der er meget mere at komme efter end aldrende mænd med guitar, fedora og solbriller. I dagens program får vi også besøg af skuespiller Rikke Bilde og filminstruktør Christina Rosendahl og så fortæller vi om genopdagelsen af Astrid Ehrencron-Kiddes forfatterskab. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Tirsdag 11. aug. 2020

  Joy er ikke alene - i dag fylder kulturminister Joy Mogensen 40 år. Og nu er hun blevet skældt meget ud for sin manglende indsats og gennemslagskraft, så vi giver hende en gave. Et fællesskab. For Joy er ikke alene. Kulturministrene i både Sverige og Norge lider nemlig også under sønderlemmende kritik. Vi ridser sagerne op i den udskældte kulturminister-klub. Dansk ungdomshus i Kiev - nu skal unge ukrainere for alvor stifte bekendtskab med dansk kultur og dannelse. Dansk Kulturinstitut og Dansk Ungdoms Fællesråd skal sammen åbne et ungdomshus i Kiev, og her skal ukrainerne så selv være med til at skabe kulturoplevelser og debatter osv. Men hvad er det helt præcis, vi kan give dem? Og er de parate til at tage i mod? Beiruts kulturliv sprængt - snart 200 døde og mange tusinde sårede. En by, der lige nu er i oprør, og en regering, der er på vej til at gå af. Beirut er på den anden ende. Og i den del af byen, der blev hårdest ramt af eksplosionen, lå mange af byens museer, gallerier, cafeer og andre kreative samlingssteder. Vi ser på den del af byen gennem øjnene på en dansker, der selv bor i området og derfor var få hundrede meter fra eksplosionens epicenter. Værter: Tore Leifer og Karen secher.

  Kultur
 • 1:26:16
  Kulturen på P1

  Mandag 10. aug. 2020

  Kritik af dansk e-sportsvirksomhed: Flere organisationer kritiserer den delvist statsejede virksomhed, Blast, for et nyt partnerskab med Saudi-Arabien. Virksomheden er en af de største arrangører af e-sportsturneringer i verden, men er de med til at legitimere et undertrykkende regime? Ja, mener organisationen Play the Game. Afhøringslokaler i nyt design: Vi kender afhøringslokalerne fra film og tv-serier. Et bord og to stole i et ellers tomt lokale. Men det er ikke et miljø, der skaber tryghed, når fx voldtægtsofre skal afhøres. Det forsøger Københavns Politi at gøre noget ved og har nydesignet et af deres afhøringslokaler. Kom med indenfor i Kulturen på P1 i dag. Kultur som løftestang for beskæftigelse: Med inspiration fra "Kultur på recept" vil Helsingør kommune forsøge at bruge kultur til at få udsatte unge i arbejde. Kultur har en positiv effekt mod angst, stress og depression, det ved vi fra evalueringen af Kultur på recept-projektet, men kan kultur også få flere i arbejde? Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 6. aug. 2020

  Exit eskimo - det handler ikke kun om is. Det handler om, hvordan vi taler om vores egen fortid som kolonimagt. Og hvilke ord vi bruger. På Nationalmuseet er man nu i gang med at forberede en udskiftning af ordet eskimo, når inuitterne på Grønland bliver omtalt. Vi har været med rundt på museet og spottet det forbudte ord. Hiroshima 75 år - i dag for 75 år siden sprang 'Little Boy' over Hiroshima, og verden blev aldrig mere den samme. I dag husker vi tilbage på dagen dengang og taler om, hvordan den første atombombe ændrede alt fra våbenkapløb og verdenspolitik over menigmands frygt og skabte nye typer af film og fortællinger. Musikstafetten - det kan blive helt magisk eller gå grueligt galt, når musikere fortolker numre i andre genrer end deres egen. I vores musikstafet sætter vi netop musikere til at fortolke hinandens numre, og efter jazz-sanger Sinne Eeg tirsdag fortolkede rocksanger Mattias Kolstrup, så er det i dag Mattias, der selv skal i ilden. Han skal nemlig give sin version af Nicklas Sahls store pophit 'Four Walls'. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Onsdag 5. aug. 2020

  Mangel på fribyer: I dag bliver digteren Aaiún Nin udvist af Danmark og hjemsendt til Angola, efter at hun har fået afslag på asyl. Aaiún Nin frygter forfølgelse i Angola fordi hun er homoseksuel, og har også søgt om at blive friby-forfatter, men der er stor mangel på fribyer. Danmark har i øjeblikket kun to fribyer, mens Norge og Sverige har henholdsvis 17 og 24 fribyer! Hvorfor har vores nabolande så mange flere fribyer end os? Cirkusartisternes udfordringer: Når europæiske cirkusartister lever som nomader, kan det give praktiske udfordringer - for eksempel er det svært at få oprettet en bankkonto i Danmark, som vi i sidste uge fortalte her i programmet. Men livet som nomade er også et valg - og for nogen et kald. Kulturen på P1 har været i cirkus og mødt en 7. generations cirkusartist, der lever sit liv lidt anderledes end de fleste danskere. Youtube er blevet voksen: Vreden og panikken spredte sig, da den danske musik i fredags begyndte at forsvinde fra Youtube. Kulturen på P1 har dækket sagen fra flere vinkler, og selvom konsekvenserne er store for mange, så er den det ikke nødvendigvis for nye musikere, der vil bryde igennem. Youtube er blevet voksen, og selvom platformen stadig har fat i mange unge seere, så har Youtube ikke samme betydning for vækstlaget i dansk musik som for 10 år siden. Vi ser nærmere på, hvor vækstlaget så udvikler sig. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Tirsdag 4. aug. 2020

  Dansker køber børne-tv for milliarder - En dansk iværksætter og tidligere topleder i Disney er, med et par andre store investorer i selskabet Moonbug, i gang med at opkøbe populære børneprogrammer på Youtube. Vi taler om programmer der ses af milliarder af børneøjne - og det koster også derefter. Hvad er egentlig planen? Fald i bogudlån er stoppet - Bibliotekerne har i mange år meldt om fald i bogudlån i takt med, at andre ting end bøger er kommet på bibliotekernes hylder. Men nu er faldet stoppet, og flere steder stiger det ligefrem. Vi besøger et af de succesfulde biblioteker og ser, hvad de har hældt i trylledrikken. Musikstafet - Hvordan lyder en god, gedigen rocksang i munden på en jazz-sangerinde? Den tidligere forsanger i Duné, Mattias Kolstrup, udgiver nu rock under kunstnernavnet Liberty. Hans seneste single hedder 1988, og i dag fortolker jazz-sanger Sinne Eeg nummeret. Næste gang (på torsdag) er det så Mattias Kolstrups tur, hvor han skal fortolke et pop-nummer. Kulturen på P1s musikstafet er i gang! Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur