Mennesker og medier

Journalistik, etik og tendenser i mediernes maskinrum. Perspektiv, analyse og baggrund på ugens mediehistorier. Kritiske, konkrete og kontante interview med mediernes magthavere. Vært og producent: Kurt Strand.

Nyheder & Aktualitet

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 54:11
  Mennesker og medier

  Den danske sang er en misinformeret shitstorm

  Det buldrer løs med skarpe vinkler, afsporede debatter og påståede krænkelser, når historier om højskolesange, trafiklys og sombreroer fylder i medierne. Såkaldt "identitetspolitik" optager os mere og mere - måske fordi det er nemt at være enten for eller imod. Silas Marker, medforfatter til "Os og dem", som udkommer i næste uge, diskuterer chefredaktør Erik Bjerager, Kristeligt Dagblad. Et af de medier, som prioriterer identitets-historier højt. 24syv på DAB? Den populære radios ejere - Berlingske og People Group - besluttede torsdag at søge sendetilladelse som udelukkende digital kanal efter 1. november. Forud er gået et speget politisk spil med detalje-regulering i hidtil usét omfang. Men måske det bare er et vilkår, når journalistik skal betales af skatteyderne? Interview med Berlingske Medias koncernchef Anders Krab-Johansen, der egentlig har som ambition at klare sig uden offentlig støtte. Fra journalist til aktivist: For snart 15 år siden lavede hun den skelsættende dokumentar "Drengehjemmet" om forholdene på Godhavn. Dokumentaren var første skridt frem mod den undskyldning, som statsminister Mette Frederiksen i denne uge gav til tidligere Godhavndrenge. Men den ændrede også tilværelsen for tilrettelæggeren, DR-journalist Rikke Skov Kristensen. Klima- eller mediesynd? Det vakte opsigt, da DR forleden slog fast i radioen og på nettet, at "alkohol, kaffe og slik er større klimasyndere end oksekød". Men konklusionen var ikke bare en stramning, den var også baseret på en rapport, finansieret af landbrugets kvægavlere. Og dét burde nok have været deklareret tydeligt, erkender redaktionschef Mads Vesterby Damm. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:59
  Mennesker og medier

  Tarantino-interview med benspænd

  Medieomtalen er maksimal, når der i næste uge er premiere på Quentin Tarantinos "Once upon a time in Hollywood". Et interview med stjerneinstruktøren i filmbladet "Ekko" kom imidlertid på tværs af en "nøje gennemtænkt strategi", hos den danske distributør. Modtrækket blev et forsøg på at miskreditere journalisten, og den slags er mere og mere almindeligt, siger "Ekko"-chefredaktør Claus Christensen. Måske fordi nogle medier i følge kulturrådgiver Lasse Marker er alt for villige til at agere reklamesøjler for kulturindustrien. Fyringssæson: En "kompromisløs journalistisk linje" kostede i forsommeren fagbladet Journalistens chefredaktør Øjvind Hesselager jobbet. Trods et "frihedsbrev" med ret til at drive kritisk journalistik blev det for meget for Journalistforbundets hovedbestyrelse. Eller blev det nu også det? For hvad foregik der egentlig bag lukkede døre på Gammel Strand i København? Og hvad er logikken i, at netop Journalistforbundet lukker munden på en kritisk redaktør? Interview med journalistformand Tine Johansen. Tillidskrise på højskolekursus: Det står skidt til med tilliden til både medier og politikere - og det skal der gøres noget ved, mener partierne bag den nye S-regering. I denne uge blev opfordringen samlet op og livligt diskuteret af 60 kursister på Grundtvigs Højskole i Hillerød med input fra blandt andre TV2 News-journalist Troels Mylenberg. Tysk forundring: Det over 60 kilometer lange vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse vækker undren på tv-stationen Norddeutsche Rundfunk. Og en journalist har prøvet at finde ud af, om det overhovedet nytter med hegn? For hvad nu hvis vildsvinene bare hopper over? Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:15
  Mennesker og medier

  Ny regering, ny kulturminister, ny medieaftale?

  Måske er der penge til DR. Måske lidt mere til privatejede medier. Og måske er der lidt mindre i en eller flere puljer... Mette Frederiksens socialdemokratiske regering vil "styrke dansk public service". Men hvad betyder det konkret? Den nye kulturminister Joy Mogensen spiller bolden videre til de "røde" partiers medieordførere. Og Zenia Stampe fra de radikale, Jacob Mark fra SF og Enhedslistens Søren Søndergaard sætter ord på, hvad vil. Højt på listen af aflysning af anden runde DR-besparelser. Mere tillid: Den nye S-regering vil lave "et forpligtende samarbejde" mellem blandt andre medier og politikere for at komme voksende mistillid til livs. Men duer det at forpligte medierne, og er der risiko for at mudre rollefordelingen? Debat med Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen, Informations chefredaktør Rune Lykkeberg og Anne-Marie Dohm, som står i spidsen for en ny, landsdækkende FM4-radiokanal. TV2 i topform: Superlativerne stod i kø, da Merete Eldrup i denne uge blev hyldet og forlod direktørstolen på TV2. Men trods tv-stationens pt gode formkurve lurer skærpet konkurrence med internationale streaminggiganter - samtidig med, at der skal produceres "gammeldags" flow-tv mange år endnu. Ikke noget nem opgave, lyder vurderinger fra DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn, B.T.-chefredaktør Michael Dyrby og mediekonsulent Keld Reinicke. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:59
  Mennesker og medier

  24syv-satire gik over stregen

  Det var sjovt for nogle, grum alvor for andre, da "Den Korte Radioavis" for nylig hævdede, at den nu sygemeldte topsocialdemokrat Henrik Sass Larsen havde et narkoomtåget seksuelt forhold til en partifælle. "Ikke elegant", erkender Radio24syv-direktør Jørgen Ramskov i diskussion med cand.mag. Andreas Weisenfeld, som har påvist, hvordan satire tillægges stor sandhedsværdi. Ikke mindst i en tid, hvor falske nyheder gør det svært at skelne rigtigt fra forkert. "Trolde" blev væk fra valgkamp: Frygten for russisk indblanding i debatter på sociale medier op til valget for nylig har vist sig at være ubegrundet. Spredning af misinformation kom fra mange andre kilder, og en del blev fanget af algoritmer og journalistiske faktatjek. Lisbeth Knudsen, chefredaktør for TjekDet.dk, fortæller om metoderne. Og Facebook-policychef Martin Ruby forklarer, hvorfor det sociale medie ikke selv kan rydde op i alle uhyrligheder. "Gratis" journalistik koster: Når britiske The Guardians læsere bliver spurgt, om de vil betale, er der ingen tvang. Modellen blev indført for tre år siden på randen af en konkurs, og den er blevet en både økonomisk og journalistisk succes ifølge chefredaktør Katharine Viner. Frivillig betaling praktiseres også af danske Point of View International, og her er overvejelsen lige nu om pengene skal bruges på journalistik eller markedsføring, siger chefredaktør Annegrethe Rasmussen. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:00
  Mennesker og medier

  Fra Folkemødet: Nyt medieforlig?

  Da VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti sidste sommer blev enige om at skære dybt i DR, var der højlydte protester fra oppositionspartierne. Men hvad skal laves om, efter at flertallet er skiftet? Medieordførerne Mogens Jensen fra Socialdemokratiet, Jacob Mark fra SF, Naser Khader fra De Konservative og Morten Marinus fra Dansk Folkeparti diskuterer med hinanden og med publikum. "Pjække-Sass" stopper: Efter længere tids sygdom og konflikt med medierne sagde Henrik Sass Larsen stop i denne uge. Der "lader til at være udmålt en meget langvarig og tabloid behandling", skrev den nu sygemeldte socialdemokrat på Facebook. Ordene er rettet mod blandt andre Ekstra Bladet, hvor chefredaktør Poul Madsen mener, at avisen blot har passet sit arbejdet i en ofte tæt dækning af en "tudeprins". "Likes" for begyndere: En opadvendt tommel betyder mere, end de fleste tror. Den er ikke bare et "like" på Facebook og andre sociale medier, men styrer også hemmelige algoritmer og udbredelse af især ekstreme synspunkter. Derfor har hver enkelt af os et stort ansvar, som bliver prøvet af sammen med Folkemødets publikum, når digital rådgiver Camilla Mehlsen, dataetik-rådgiver Pernille Tranberg og tidligere SF-folketingsmedlem Özlem Cekic diskuterer digital dannelse. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:00
  Mennesker og medier

  Valgkamp til eksamen

  Var der for meget "præsidentvalg" med Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen? For meget spin, spil og spas? Og for lidt fokus på substans; klima, sundhed, flygtninge, uddannelse og børnepasning? Eller var det faktisk omvendt? Valgkampen i medierne er til eksamen ved det grønne bord i denne uges Mennesker og medier - politikere, vælgere og mediekommentatorer bedømmer fire ugers valgkampsdækning. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:00
  Mennesker og medier

  Skjult kamera i børnehaven

  Det vakte opsigt, da TV2 i denne uge sendte dokumentaren "Daginstitutioner bag facaden", primært optaget med skjult kamera. For er det i orden at filme treårige børn - og først bagefter fortælle det til deres forældre? Eller var det den eneste måde at få historien om underbemanding og mistrivsel frem? TV2-redaktør Lasse Bjerre diskuterer etik og dilemmaer med den erfarne dokumentarfilminstruktør Christoffer Guldbrandsen. Meningsmålingsmudder: Der bliver målt, regnet og tegnet grafer, når partiernes aktuelle form bliver opgjort dagligt i valgkampen. Meningsmålerne har travlt, og måske går det lidt for stærkt, når medier overser decimaler og usikkerheder. Debat med DR-nyhedschef Thomas Falbe, Politikens chefredaktør Christian Jensen og valgforsker Martin Vinæs Larsen. Med ryggen til medierne: Omkring en kvart million førstegangsvælgere er svære at nå for traditionelle medier. Politikerne må finde nye kanaler. Og frem for alt sikre sammenhæng i argumenterne når de for eksempel snakker klima. Interview med Søren Schultz Hansen fra "Generation Digital", som følger unge vælgere tæt frem til valget 5. juni. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:00
  Mennesker og medier

  Jagt på hurtige klik underminerede #Metoo

  Etablerede nyhedsmedier havde en stor finger med i spillet, da debatten om seksuelle krænkelser rasede i slutningen af 2017. De fleste historier var negativt vinklet - og det reelle problem blev ikke diskuteret seriøst, konkluderer lektor Camilla Møhring Reestorff fra Aarhus Universitet. Forleden mødtes hun med en flok journalister - og måske havde hun en pointe med sin kritik? Nysgerrig rejse til Europas nye højre: De kæmper mod "islamisering" og "udskiftning" af de europæiske befolkninger. "De identitære" er blevet en markant ungdomsbevægelse i konflikt med etablerede partier og "mainstream"-medier. Journalist Rasmus Hage Dalland forsøger at indkredse dem i højaktuel bog lige inden EU-parlamentsvalget søndag. Medier skaber dialog: Flere end 20.000 var med, da europæiske aviser for nylig lod modsætninger mødes for at diskutere uenigheder om EU. "Et modtræk til vores egne ekkokamre", siger den 34-årige tysker Christian Schiller, som Mennesker og medier mødte i Bruxelles. Dér var også international redaktør Michael Jarlner fra Politiken - én af i alt 15 aviser bag "Europe Talks". Lukkede politiker-øjne: Der skal 90 mandater til et flertal i Folketinget. 90 millisekunder varer et blink med øjnene. Og 90 politikere er foreviget og udstillet af fotograf Klaus Holsting, som med egne ord har skabt "en hyldest til folkestyret" op til valget 5. juni. Stimulerende madprogram: "Det høje køkken" er et nyt hollandsk tv-koncept, der bruger for eksempel cannabis, "magiske" trøfler og vilde svampe som ingredienser. To anerkendte kokke står bag, og de lover "mild, kontrolleret eufori" til dem, som følger deres opskrifter. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:00
  Mennesker og medier

  Svær valgkamp for medierne

  Med 13 partier, ekstreme synspunkter og spin i sjette gear er medierne i gang med én af de sværeste folketingsvalgkampe nogensinde - endda med et EU-valg undervejs. Og hvad nytter det overhovedet at fokusere på "demokratisk samtale", "publicistisk ansvar" og "nuanceret dækning", når mere og mere foregår på sociale og ufiltrerede platforme? Debat med TV2's eventchef Ulla Pors Nielsen, Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard og Børsens chefredaktør Bjarne Corydon. Nazi-beskyldninger i tv: Det vakte opsigt, da Rasmus Paludan beskyldte ex-politikeren Mimi Jakobsen for at være nazist i "Aftenshowet" onsdag aften. Men hvad gør DR for, at noget lignende ikke sker igen? For måske er det et grundlæggende problem, når et politiker-interview skal være hyggeligt - og når værter og gæster skal være på fornavn med hinanden? Interview med redaktionschef Lisbeth Langwadt, ansvarlig for "Aftenshowet". Facebook rydder op: Efter flere års kritik intensiverer verdens største sociale medie kampen mod fake news og misinformation. Blandt konsekvenserne er, at Stram Kurs-leder Rasmus Paludan har fået lukket sin profil. Alligevel siger Jesper Doub, europæisk Facebook-chef med base i Hamburg, at det skam ikke er hverken censur eller redigering. Men hvad er det så? Fiktion og virkelighed: Et mord, et folketingsvalg og en arbejdsløs journalist er blandt ingredienserne i "Mørkeland"; en politisk spændingsroman, som Deadlinevært Niels Krause-Kjær udsender i næste uge. Men også en fiktiv historie, der er tæt på at blive overhalet af virkelige begivenheder. Og hvor ligheden med stemmesedlens politikere synes uundgåelig. Journalist-ikon i byen: Der blev klappet intenst og længe, da Watergate-reporter Carl Bernstein tirsdag gæstede mediernes årsdag i København. Måske fordi hans påmindelse om, at "journalistik er den bedst opnåelige version af sandheden" ramte lige i hjertekulen i en forsamling af 3-400 journalister, redaktører og mediechefer. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:00
  Mennesker og medier

  Skal Rasmus Paludan bestemme valgdagsordenen?

  Med kun kort tid til både Folketings- og Europaparlamentsvalg er der mange bolde i luften på nyhedsredaktionerne. Men især én volder problemer. For hvad stiller tv- og radioværter op, hvis Stram Kurs-leder Rasmus Paludan kommer med racistiske udfald i direkte debatter? Hvordan dækkes han, uden at proportionerne ryger? Og har han som næstmest omtalte politiker den sidste måned allerede fået for meget opmærksomhed? Debat med DR-nyhedsdirektør Sandy French, Politikens chefredaktør Christian Jensen og Zetland-chefredaktør Lea Korsgaard. Kras mediekritik: Det kostede en forsvarsministerpost og en ellers lovende karriere, da Venstremanden Carl Holst i sommeren 2015 skabte overskrifter om blandt andet eftervederlag, muligt misbrug af embedsmænd og et stort antal avisabonnementer. Nu svarer han igen med bogen "Carl" - men erkender også, at han skulle have været bedre til at forklare sig, da mediestormen rasede. Fokus på seertal: Mange seere er altafgørende for Anne Engdal Stig Christensen, som i denne uge blev udpeget som ny direktør på TV2. Men hvad er hendes vision, når det gælder indholdet? Hvordan banker hendes publicistiske hjerte? Og hvad gør hun, når hun som topchef skal begå sig på de politiske gulve på Christiansborg? Fremgang for pressefrihed: Selv om frie medier fortsat har det svært i tre fjerdedele af verdens lande, er der enkelte lyspunkter. Blandt dem Etiopien, hvor en markant forbedring er i gang. Det fortæller International Media Supports direktør Jesper Højberg fra Addis Ababa, hvor Verdens Pressefrihedsdag markeres med international konference. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:00
  Mennesker og medier

  Hvorfor skulle Bestseller-børn i avisen?

  Den danske vinkel på terrorangrebene i Sri Lanka har fyldt meget i denne uge. Men det er ikke i orden, når B.T. bringer billeder af Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsens dræbte børn - eller når Ekstra Bladet beskriver private Instagram-billeder af børnene. Det mener mediejurist Vibeke Borberg, som diskuterer etik og proportioner med Michael Dyrby, chefredaktør B.T., og Poul Madsen, chefredaktør, Ekstra Bladet. Svensk #Metoo-tsunami: Når tidligere Aftonbladet-journalist Fredrik Virtanen i næste uge udsender bogen "Uden nåde", er der grund til røde ører på toneangivende nyhedsredaktioner i Stockholm. Virtanen blev i et Instagram-opslag i 2017 beskyldt for voldtægt - og efter en halv million delinger på mindre end et døgn blev beskyldningen en stor sag også i etablerede medier. Drama uden politiske svirp: Der skal være mindre fokus på seertal, mere appel til de unge og ikke flere opgør med Dansk Folkeparti. Sådan lyder nogle af slaglinjerne for DR's dramachef Christian Rank, som efter et år i en stormomsust chefstol løfter sløret for sine visioner. Blandt andet med tre nye søndagsserier, som er på vej til tv-skærmene. På job i Afghanistan: Hvem er de "onde"? Hvem er de "gode"? Og hvem kan jeg stole på? Spørgsmål, som Sune Engel Rasmussen igen og igen måtte stille sig selv som korrespondent i Afghanistan i tre år. Nu har han skrevet bogen "Nyt blod" om nogle af de skæbner, der drukner i den daglige nyhedsstrøm. Og som viser, hvorfor det hele ikke er så sort/hvidt, som medierne ofte berkriver det Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:00
  Mennesker og medier

  Krigsfotograf genbesøger sit eget mareridt

  Lig i forkrampede stillinger, kroppe perforerede med jernspyd og dybe sår efter machetehug... Det var grufulde billeder, som fotograf Jan Grarup tog, da han dækkede krigen i Rwanda for 25 år siden. Billeder, der fortæller en uafrystelig historie om verdenssamfundets kollektive svigt, da 800.000 tutsier blev myrdet. Og om hvorfor det er vigtigt, at medier dokumenterer, hvad der foregår. For hvem var det egentlig, som svigtede, spørger Jan Grarup efter nyligt genbesøg i det centralafrikanske land. Væk med skidtspande på Facebook: Racistisk raseri, sexistisk svineri og tankeløse trusler er hverdagskost i store dele af den offentlige debat. Men nu skal det være slut, siger tre politikere - Trine Bramsen, S, Camilla Hersom, R, og Araz Khan, V - som vil have ordentlighed og anstændighed tilbage. Og måske er der hjælp at hente med offensiv overvågning af kommentarspor? Det tyder i hvert fald erfaringer hos TV2 Østjylland på, fortæller indholdschef Louise Pettersson. Aftenskole på Christiansborg: Dyb undren prægede journalisterne, da tre Venstreministre onsdag kaldte til pressemøde. Ikke for at servere en nyhed, men for at fortælle om alle de ulykker, Danmark bliver ramt af, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister. "Det er jo bare folkeoplysning", lød det forklarede fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Ytringsfrihed ingen selvfølge: Fire år efter terrorangrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo forsøger Teatret ved Sorte Hest i København at sætte ord på det, der skete i forestillingen "I nat kommer krigen hjem". Om de tanker, skyderiet på redaktionen i Paris satte i gang. Og om det kan lade sig gøre at skrive sig ud af alt det forfærdelige, når et land er i krig? Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:00
  Mennesker og medier

  Hvem ønsker sig en ukritisk presse?

  Sådan spørger de privatejede medier, som i denne uge har gang i stor annoncekampagne om betydningen af god journalistik - og ikke mindst forskellen på sociale og seriøse, publicistiske medier. Men desværre halter det med selvkritikken. For hvem førte an i felttog mod DR, hvem gav Facebook medvind og hvem jagter skandaler, kaster med mudder og fokuserer på personsager? Mediekommentator Jacob Mollerup diskuterer med Danske Mediers direktør, Morten Langager. Ny lyd i Radioavisen: Med tre millioner ugentlige lyttere er DR's radioaviser den største nyhedsformidler i Danmark. I denne uge er det 93-årige medie shinet op med "sund balance mellem det væsentlige og dét, der optager befolkningen". Hvad det konkret betyder og fører med sig, forklarer DR-nyhedsdirektør Sandy French. Politik uden spin: Der var en gang, hvor toppolitikere kunne klare sig uden spindoktorer. Og sådan burde det være igen, siger den tidligere konservative statsminister Poul Schlüter, som i denne uge fejrede sin 90års fødselsdag i den gamle børsbygning i København - omgivet og hyldet af blandt andre ministre med masser af spinrådgivning i ryggen. Når journalistik gør en forskel: Der er brug for utraditionelle løsninger, hvis Varde skal forynges. Derfor fik en journalist fra JyskeVestkysten gode råd hos kolleger på et kursus i denne uge. To amerikanske eksperter i konstruktiv løsningsjournalistik, Kathryn Thier og Samantha McCann, fortæller, hvordan især lokalmedier kan medvirke til konkrete løsninger. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:00
  Mennesker og medier

  Radio24syv lukker og slukker

  Krav om at 70 procent af medarbejderne skal være placeret mindst 110 kilometer fra København er årsag til lukning af Radio24syv med udgangen af oktober. Forud er gået "et uforståeligt og uskønt politisk forløb", siger Berlingskes bestyrelsesformand Connie Hedegaard, som diskuterer og perspektiverer radiolukningen med Politikens kulturredaktør Mette Davidsen-Nielsen. Og Ole Søndergaard, direktør for Radio ABC i Randers, forklarer, hvorfor der kan laves bedre radio fra Kronjylland end fra hovedstaden. Gratis avis til unge vælgere: En kvart million unge skal stemme første gang, når der om kort tid er folketingsvalg. Og de skal have adgang til både journalistik og debat, mener Information, som har besluttet at give førstegangsvælgerne gratis digitalt abonnement i tre måneder. Initiativet får ros af andre mediehuse, og flere er på vej med noget lignende. For hvordan vænne også unge til at journalistik koster penge, hvis de får avisen gratis? Informations direktør Stine Carsten Kendal svarer og uddyber. Frontalangreb på journalistik: Det har vakt opsigt, at Dansk Folkepartis EU-parlamentariker Anders Vistisen i ny bog kritiserer navngivne journalister for deres dækning af, hvad der foregår i Bruxelles og omegn. Men hvor skudsikker er hans dokumentation? Hvorfor kommer kritikken netop nu? Og hvordan kan det være, at der ikke er ros til mediernes dækning af pengeskandalerne omkring partifællen Morten Messerschmidt? Svensk journalist-forbillede: Han skrev og skrev i en stædig kamp modhøjreekstreme kræfter - så meget, at det til sidst kostede ham livet. Stieg Larsson, bedst kendt for "Millenium"-romanerne med Lisbeth Salander, er hovedperson i filmen "Manden som legede med ilden". Og hans ihærdighed maner til eftertanke hos danske journalister, der har set filmen på dokumentarfestivalen CPH:DOX. Tavs toppolitiker: Efter kritik for at have modtaget delvis skjult partistøtte har Venstres politiske ordfører Britt Bager valgt kun at tale med udvalgte medier. Andre må nøjes med mailsvar, uden mulighed for at stille opfølgende spørgsmål. Og da Mennesker og medier beder om interview om det betimelige i at sige nej til at svare på kritiske spørgsmål, er svaret: "Det har ikke nogen interesse" Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:00
  Mennesker og medier

  Digital chikane med vokseværk

  Trusler mod sig selv, sine børn og sit arbejde som journalist er, hvad finske Johanna Vehkoo jævnligt er udsat for. Hendes oplevelser er desværre ikke enestående, for had og vrede især mod kvinder spreder sig på sociale medier og i kommentarspor. Hvad især traditionelle medier kan gøre for at dæmme op, diskuterer Freja Wedenborg, journalist og specialist i digitalt selvforsvar, og Nikolajeva, digital chef på TV MidtVest i Holstebro. Røde lejesvende: Der er mediehistorie på plakaten, når teatret Mungo Park fredag aften har premiere på "Erhard mod monopolet". For der går en lige linje fra den farverige Gladsaxe-borgmester med efternavnet Jakobsen og hans kamp mod DR's påstående "venstreorientering" til sidste års medieforlig. Instruktør Peter Langdal og dramatiker Lasse Bo Handberg forklarer og uddyber. Medvind til dokumentarer: Når CPH:dox har "Min ven Stieg Larsson" på sit tætpakkede program, er den bare ét eksempel på, at interessen for journalistiske dokumentarfilm er så stor som aldrig før. Direktør Tine Fischer fra den københavnske filmfestival - med arrangementer over hele landet - trækker perspektiverne op. Var "Ghitagate" et stunt? Gennemlytning af råbåndene til sidste uges stærkt omdiskuterede Ghita Nørby-interview viser, at der er masser af substans og samtale. Så hvorfor valgte Radio24syv at lægge vægt på slagsmålene mellem interviewer og interviewperson? Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:00
  Mennesker og medier

  Dokumentarisme eller menneske-ofring?

  "Du er dybt åndssvag", lød det fra skuespiller Ghita Nørby, da hun blev interviewet af en Radio24syv-journalist. I denne uge blev resultatet sendt i radioen, og sjældent er et interview blev diskuteret så livligt især på sociale medier. Men hvorfor overhovedet sende det? Og hvad er substansen i det, der foregik? Debat med 24syv-programchef Mads Brügger og Niels Frid-Nielsen, kulturjournalist og -kommentator i DR. "Lægeløfte" for journalister: Bundplacering sammen med politikere, ejendomsmæglere og brugtvognsforhandlere i troværdighedsmålinger er lidet flatterende. Journalister er ramt af en tillidskrise, konkluderer et udredningsarbejde i Dansk Journalistforbund. Blandt andet derfor skal nyuddannede aflægge et løfte, som skal "betone kerneværdier og faglige idealer". Medieforsker Søren Schultz Jørgensen og journalist Troels Mylenberg vurderer, om det vil gøre en forskel. Løkkes logik: Der var svirp til medier, redaktører og journalister, da Lars Løkke Rasmussen - som også er pressens minister - tirsdag aften mødte op i "Løvens hule", Publicistklubben. Statsministeren efterlyste kvalitet, eftertanke og perspektiv. Men hvordan hænger det logisk sammen, når hans regering skærer i støtten til medierne? Mere Jylland: Når FM4 - den kanal, Radio24syv sender på - om kort tid kommer i udbud, skal 80 procent af medarbejderne have base i det jyske. Dansk Folkeparti strammer sine krav til udflytning, og gruppeformand Peter Skaarup forklarer hvorfor - måske var det en direkte invitation til især vestdanske mediehuse, som i denne uge meldte sig klar til at byde på kanalen i forsøg på at slå 24syv af pinden? En fjer blev til fem høns: En spindoktor og en præst var hovedkilderne, da medierne i sidste uge beskrev, hvad der foregik, da undervisningsminister Merete Riisager måtte afbryde et besøg på Ørestad Gymnasium i København. Og selv om kilder normalt ikke har ansvar for, hvad der bringes, er det måske netop i dette tilfælde kildernes ansvar, at H.C. Andersens klassiske eventyr blev bekræftet? Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:00
  Mennesker og medier

  2018 - året der ikke gik...

  Men som gjorde det alligevel. Nemlig med fortsat lav journalist-troværdighed, voksende pres på Facebook og politisk armvridning af DR. Men også med diskussioner om tech-giganternes indflydelse, fornyelse af journalistikken og unge, som måske alligevel gider de traditionelle medier. Det og meget mere i denne 2018-mediekrønike, tilrettelagt af vært og producent Kurt Strand. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:00
  Mennesker og medier

  Indvandrerbørn sakker bagud - eller gør de?

  Det gav genlyd, da to ministerier i denne uge offentliggjorde en undersøgelse af, hvordan tredjegenerationsindvandrere klarer sig. Men nuancer og forbehold forsvandt i nyhedskværnen, og konklusionerne holder ikke. Dækningen bekræfter dermed en tendens til at gå efter den negative historie, siger økonom Hjarn Von Zernichow Borberg. Chefredaktør Mette Østergaard fra Berlingske - som var først med historien - svarer på kritikken. Ugens sang: Nummer 162 i Højskolesangbogen fik en del opmærksomhed i denne uge; en to år gammel krænkelse af en CBS-forsker med anden etnisk baggrund fik politikere, lederskribenter og andre meningsdannere til tasterne. Og takket være sociale mediers hurtighed og udbredelse fik historien om "Den danske sang er en ung blond pige" maksimal omtale. Men hvordan nåede den overhovedet - med to års forsinkelse - frem til mediedagsordenen? Mediematador takker af: Efter 50 år i branchen, heraf 37 som chefredaktør, klapper Sjællandske Mediers Torben Dalby Larsen computeren sammen ved årsskiftet. Han er fra en tid uden mobiltelefon, ingen internet og kun én tv-kanal og har stået i spidsen for fire dagblade, 38 ugeaviser og redaktioner i 30 byer. Og som bestyrelsesmedlem i DR har han forsøgt at få skabt sammenhæng og logik i politikernes besparelser på 20 procent. Google strammer op: Resultaterne på verdens største søgemaskine skal være til at stole på, og via samarbejde med etablerede medier skal der være flere "verificerede fakta". Alligevel dukker propaganda og fake news-indslag fra f.eks. tv-stationen "Russia Today" op i søgninger. Og det er et problem, erkender Jon Steinberg, som er Senior Public Policy Manager hos Google i London. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:00
  Mennesker og medier

  Journalistik med optimisme og bekymringer

  Troværdighed, uafhængighed og kvalitet er blandt nøgleordene, når journalister i 56 lande sætter ord på det, der bør definere deres arbejde. Men samtidig er de ifølge ny undersøgelse bekymrede for konsekvenserne af dårlig økonomi, angreb på pressefriheden og sociale mediers indflydelse. Så hvordan skal journalistikken klare sig? Debat med Jan Birkemose, Medietrends, Trine Nielsen, ny rektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og selvstændig medieforsker Søren Schultz Jørgensen. Farvel til "Herrens Veje": På søndag sender DR1 sidste afsnit af dramaet om provst Johannes Krogh og hans familie. Serien har fået svingende bedømmelser, men har alligevel på lange stræk imponeret anmelderne. Seerne har dog i stigende grad valgt den fra; hvorfor mon? Efter to sæsoner og i alt tyve afsnit diskuterer Politikens Henrik Palle det religiøst/eksistentielle drama med sognepræst og kommentator Sørine Gotfredsen. Hva' mæ' kulturen: DR skal ifølge det politiske flertal være "et kulturelt fyrtårn". Og det skal blandt andre mediehusets nyudnævnte direktør for kultur børn og unge, Henrik Bo Nielsen, sørge for. Men hvordan vil han løse det, han selv kalder en "kæmpeopgave" med færre penge, kanaler og medarbejdere? Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:00
  Mennesker og medier

  Bekæmp fake news med god journalistik

  Tre måneder efter valget i Sverige er én af de vigtigste mediepointer, at falske historier på for eksempel Facebook skal slås ned med journalistik og faktatjek, siger udviklingsredaktør Martin Jönsson på Dagens Nyheter. De svenske erfaringer ventes at smitte af på danske mediers dækning af den kommende folketingsvalgkamp, som også er i fare for at blive "forurenet". Bud på mediemodsvar fra Pierre Collignon, opinionsredaktør på Berlingske, og Jakob Nielsen, chefredaktør Altinget og Mandag Morgen. Dygtigt finans-spin: "Paradigmeskift", "øde ø" og "Lindholm" er nogle af de mest anvendte ord i medierne i den seneste uge. Men måske er journalister og redaktører hoppet på en limpind, som både tilhængere og modstandere af udlændingestramninger gør flittigt brug af? Kommentator og forfatter Niels Jespersen analyserer. Bedre kontrol med vores data: Der er ryddet grundigt op på mange mediesites, efter at nye databeskyttelsesregler, GDPR, trådte i kraft i maj. Men samtidig ser det ud til, at især Google er blevet styrket af GDPR-reglerne. Det fortæller lektor Jannick Kirk Sørensen, som på Aalborg Universitet har lavet stor europæisk undersøgelse af de nye reglers konsekvenser. "Fordi du har set...": Når en streaming-seer er færdig med en tv-serie, vælter det ind med forslag til andre serier, som vedkommende sikkert vil "synes om". Algoritmer registrerer alt, men kan for eksempel en Netflix-abonnent mon slippe for forslagene - og få lov til at tænke selv og måske endda blive overrasket? Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:00
  Mennesker og medier

  Politikerlede og medieskepsis

  Der var fyldt til sidste sæde, da politikere, journalister og redaktører mandag aften i Kolding diskuterede mediernes tendens til fokus på konflikter i stedet for løsninger og substans. Men selv om der tilsyneladende er enighed om, at journalistikken trænger til fornyelse, så kniber det reelle forandringer. Måske fordi konflikter ofte er "gode" historier - både for medier og politikere? Debat med Ulrik Haagerup, direktør for Constructive Institute i Aarhus, Henrik Hoffmann-Hansen, politisk redaktør på Kristeligt Dagblad, og Pernille Schnoor, folketingsmedlem for Alternativet. Farvel til objektiviteten: Der er kamp om den grønne dagsorden - også i medierne. Men er de til at stole på, når klimaforandringer bliver dækket som "aktivistisk journalistik"? Kan læserne regne med reel og afbalanceret dækning? Og hvordan kan en avis bringe både rejse- og Black Friday-annoncer, samtidig med at den vil være førende på klimaområdet? Politikens chefredaktør Christian Jensen diskuterer dilemmaerne med Zetlands chefredaktør Lea Korsgaard og Informations mangeårige klimamedarbejder Jørgen Steen Nielsen. Julekalendermandens værksted: 38 år efter at have lavet den måske mest udskældte julekalender nogensinde er tidligere tv-vært og filmskolerektor Poul Nesgaard på slap line på P1 i hele december. Daglige dummyer skal ende med en "rigtig" udsendelse den juleaftensdag. Og undervejs skal julen "transformeres" om til en fejring af det globale fællesskab, fortæller Poul Nesgaard - velvidende, at der efter sidste år kalenderfiasko på P1 vil blive lyttet grundigt efter politisk slagside. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:00
  Mennesker og medier

  Skudsalver mod ytringsfriheden

  Det var det frie ord, som blev beskudt, da Nedim Yasir blev dræbt mandag aften - kort efter at han havde præsenteret en bog om at forlade det kriminelle bandemiljø. Yasir var stærkt eksponeret i medierne og brugte flittigt sin ytringsfrihed. Men kunne medierne have beskyttet ham bedre - og hvad er overvejelserne og dilemmaerne, når kilder i farezonen står frem? Debat med Radio24syvs chefredaktør Jørgen Ramskov, Berlingskes chefredaktør Tom Jensen og DR's mediedirektør Henriette Marienlund. Lys fremtid for kvalitetsjournalistik: Optimismen var mærkbar, da mediefolk fra hele Skandinavien torsdag diskuterede de muligheder, nye teknologier giver journalistikken. Medierne i de nordiske lande er nemlig i front med brug af digitale platforme, ligesom der er godt gang i grænseoverskridende samarbejde. Reportage og interview fra medietopmøde i Gøteborg. Mønsterbrydende dokumentar: Efter flere år med tv-udsendelser om mislykkede anbringelser af børn og unge blev der skruet op for håbet, da TV2 i denne uge sendte første afsnit af en serie om Nicolai, Marie og Daniel. De kommer alle tre fra socialt belastede familier, og for instruktør Louise Unmack Kjeldsen har det været afgørende at vise det, der lykkes. I stedet for det, der mislykkes. Når anmelderne svigter: Den nye danske spillefilm "I krig og kærlighed" har fået lunkne bedømmelser af mediernes professionelle smagsdommere. Og hvad gør så en kreativ filmproducent? Sakser fra Facebook og får dermed ord som "mesterværk", "gribende" og "fantastisk" på plakaten i stedet for lunkne og småsure anmeldelser. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:00
  Mennesker og medier

  Journalistik, kommunikation eller skjult reklame?

  De skriver pressemeddelelser, laver Facebook-opslag og producerer lækre videoer. Kommunikationsmedarbejdere på rådhuse, i virksomheder og store organisationer forsyner medierne og borgerne med masser af indhold. Men hvor går grænsen mellem journalistik, kommunikation og skjult reklame; dét diskuteres for tiden livligt i mediebranchen. Kommunikationsmedarbejderne er medlemmer af Dansk Journalistforbund - og det skal de være, mener formand Lars Werge. Han mødes i debat med DR-journalist Rasmus Mark Pedersen, som vil have skarpere skel mellem journalistik og kommunikation. Opsigtsvækkende podcast om Islamisk Stat: I ti afsnit har New York Times-journalist Rukmini Callimachi i de seneste måneder givet stemme til tidligere Islamisk Stat-krigere. De har fortalt detaljeret om overgreb og drab - og med hjælp fra dokumenter, breve og skolebøger har podcastlytterne fået et unikt indblik i, hvad der foregår bag Mellemøstens frontlinjer. Armlægning med Facebook og Google: Vi har brug for at vinde vores rettigheder tilbage, være kritiske og stille krav til hinanden på de sociale medier. Regulering internationale tech-giganter handler nemlig ikke kun om skat og bøder, men også om vores egen færden på nettet, mener EU-kommissær Margrethe Vestager. Selv er hun blevet bedre til at lukke af, har anskaffet et gammeldags vækkeur og desuden skruet ned for aktiviteten overfor sine 241.000 Twitter-følgere. Ex-præsidentfrue on tour: I over et halvt år har der været varmet op til Michelle Obama-bogen "Min historie", som udkom i denne uge. Godt hjulpet på vej af nyhedssultne medier og venligtsindede talkshowværter. Men også af dygtig forlags-pr i en lang række lande - heriblandt Danmark. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:00
  Mennesker og medier

  Benhård kamp om streaming-seerne

  En ny og offensiv strategi skal skaffe TV2 flere kunder på streamingtjenesten Play. Samtidig er DR klar til at udnytte en række nye muligheder efter sommerens medieforlig. Ændrede vaner - især blandt unge - gør det nemlig nødvendigt at satse mere på streaming. Men hvad nytter det, når internationale giganter som især YouTube og Netflix fortsat befæster deres dominans? Tendens-overblik med medieforsker Mette Birk. Og debat med Anders Blauenfeldt, digital direktør hos TV2 og Michael Arreboe, digital chef i DR. Tilfreds tv-kilde: Det hører til sjældenhederne, at der er fuldtonet ros fra mennesker, der medvirker som kilder i tv-udsendelser. Men for Camilla Kock fra Esbjerg var det en god oplevelse at fortælle om en kontroversiel beslutning i en dokumentar om organdonation. Ikke mindst fordi hun blev grundigt advaret om risikoen for en shitstorm efter sin medvirken. Mørklægning fortsætter: Trods tilsyneladende gode hensigter hos den konservative justitsminister Søren Pape er den omstridte offentlighedslov nu skudt til hjørne. Journalister vil stadig være afskåret fra at kigge ministre i kortene, og det bliver ved med at være vanskeligt for medierne at udfylde rollen som den fjerde og kontrollerende statsmagt. Årets yndlingsoffer: Både "Privat-Lars"og "statsminister-Lars" kunne være kandidater. Det samme kunne ex-borgmester Niko Grünfeld. Og blandt kandidaterne er også... Reportage fra satirehæftet "Svikmøllen" kåring af årets yndlingsoffer akkompagneret af øl og mediefolk på en københavnsk café torsdag eftermiddag. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:00
  Mennesker og medier

  Den Blonde Medie Kæledægge

  Frontfiguren for det nystiftede højreparti Nye Borgerlige er en god historie - så god, at medierne stryger partiet med hårene og giver det langt mere omtale end deres politiske modstandere, Den amerikanske præsident Donald Trump opfører sig som en realitystjerne, der har medierne som sin legeplads - med den konsekvens, at medierne er blevet partiske - dugfrisk rapport fra et USA på vej til valg. Engang lagde det gaderne øde, når Per kaldte på Bittten! - så lagde det grunden til tv-serierne og skabte giga succeser som "Terkel i knibe" - nu lukker Radio Drama - men hvorfor dog? Spørger kritiker. Ny tendens med 'det kommercialiserede selv', der spreder sig fra de sociale medier til det helt store lærred, hvor Gina Jaqueline er "Midt i en Drøm". Og forhåbentligt nyt om filmaftalen. Vært: Lene Johansen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:00
  Mennesker og medier

  Fredag 26. okt. 2018

  Vi var jublende begejstrede, da vi pludselig kunne kommunikere med hele verden på bl.a. Facebook, men de tjenester vi troede sikrede ytringsfriheden er de rene censur-maskiner - techgiganterne skaber polarisering - fremgår af ny bog "Dit opslag er blevet fjernet" ... Bedste undersøgende dokumentar - "Menneskesmuglerne" modtog fornem hæder 'Prix Europe' i Berlin i fredags - mød manden, der stod i spidsen for holdet bag - dokumentaristen Poul Erik Heilbuth, der lever og ånder for at komme tæt på sandheden Journalistik kan som bekendt føre til alt ... forfatter er nærliggende - og weekend'ens forestående bogmesse er fuld af dem - vi får besøg af to af branchens kvindelige koryfæer - mød bogaktuelle Karen Thisted og Kirsten Jacobsen om fortiden som journalist, nutiden som forfatter og hvad de har taget med fra journalistikken i deres bøger. Vært: Lene Johansen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:00
  Mennesker og medier

  Store politiske fingeraftryk på DR

  Mindst 12 gange blev der skrevet om, rettet detaljer og føjet til, da Kulturministeriets public service-kontrakt med DR blev forhandlet i august og september. Musikprocenter blev skruet op og ned. Kanaler blev lukket. Og sætning efter sætning blev vejet på den politiske guldvægt, viser en aktindsigt. Især Dansk Folkeparti fik indflydelse på en række konkrete formuleringer. Interview med medieordfører Morten Marinus - også om, hvad der sker, hvis ikke DR lever op til ordene og intentionerne i kontrakten. Hit med sangen: Seertallene tælles i to- og trecifrede millioner, når tv-vært James Corden inviterer for eksempel Paul McCartney, Adele og Stevie Wonder på glad-i-låget sang i "Carpool Karaoke". Hemmeligheden bag den verdensomspændende succes er blandt andet, at megastjernes bilture er både tv, streaming og YouTube på én gang, fortæller seriens producer Eric Pankowski. 6.828 kroner for fejl i avisen: Kuk i vejrudsigter, forkerte verdenshjørner og historisk vrøvl er blandt de hyppige emner, når Bjarne Schilling, læsernes redaktør på Politiken, skriver sin daglige "Fejl og fakta"-klumme. Omkring 1.500 årlige fejl bliver rettet og kommenteret. Men nytter det? Hvad med troværdigheden? Og burde en avis til næsten 7.000 kroner for et årsabonnement ikke være mere fejlfri? Global public service: Når tv-stationer over hele kloden i denne uge viser dokumentarfilm om moderne slaveri, skyldes det et unikt samarbejde på tværs af grænser. "Why slavery" fortæller historier om menneskeskæbner og systemer, som næppe ville blive sendt på kommercielle kanaler - og som derfor understreger betydningen af offentligt støttet public service, siger leder af "Why"-projektet, Mette Hoffmann Meyer. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:59
  Mennesker og medier

  Tandløse ugeaviser svækker lokaldemokrati

  En stor del af Danmarks 225 lokale ugeaviser burde "omdøbe sig til ugens reklamepamflet for kommunen". Det mener Herlev Bladets redaktør Mette Lyhne, som med ordene "der er ikke noget bundniveau" har givet sin egen del af mediebranchen en ordentlig én på sinkadusen. Kritikken er blandt andet rettet mod Politikens Lokalaviser, der udkommer i 36 kommuner i Danmark. Men dér melder chefredaktør Claus Krogh hus forbi. Debat med de to ugeavischefer om ambitioner, lokaljournalistik og økonomiske realiteter. Mord på journalister: Det begynder med verbale angreb. Så følger trusler. Og dernæst brutale drab... Senest er den bulgarske tv-vært Viktoria Marinova myrdet. Det er tredje gang på et år, at en journalist er dræbt i et EU-land efter at kritik af korruption, magtmisbrug og mafiaforbindelser. Ifølge Mogens Blicher Bjerregaard, formand for det europæiske journalistforbund, fordi flere regeringer blæser på pressefriheden. Fra køkkenbord til kommerciel succes: Populære podcast med passionerede mennesker omkring en mikrofon er - i nogle tilfælde - også en god forretning. Sponsorer vil nemlig gerne finansiere "smalle" og målrettede podcast som "Kongerækken" og "Fries for guys". Den ene med fortællinger om danske regenter siden Gorm den Gamle; den anden om at være ung kvinde i tyverne med dertilhørende kvartlivskrise. Hollandsk radioopskrift: Med kommercielle og sponserede podcast har BNR Nieuwsradio i Amsterdam fundet en nøgle til at finansiere taleradio i stil med P1 og Radio24syv. Lige nu testes en ny "smart radio"-app, som skal få podcast til at vokse endnu mere, fortæller radiochef Joeri Nortier. Fjer blev til fem høns: Selv om der var jubel og 1,4 millioner seere, da DR1 søndag mindedes Kim Larsen, var "danskerne" ifølge B.T. "rasende" over en "pinlig" koncert. Grundlaget for den bastante konklusion var fire tweets. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:00
  Mennesker og medier

  Når nuancerne ryger...

  ... bliver en fjer ofte til fem høns. Og det var øjensynligt, hvad der skete, da præsten Morten Kvist i denne uge blev skældt ud for at sammenligne homoseksuelle med pædofile. Historien begyndte i DR, bredte sig til de fleste medier, og flere politikere besluttede at boykotte gudstjenesten ved Folketingets åbning, fordi Kvist skulle prædike dér. Dermed blev præsten tillagt "et homohad, han ikke har", mener Kristeligt Dagblads kirkeredaktør Anders Ellebæk Madsen. Han mødes i direkte debat med Morten Tvegaard, chef for DR's politiske redaktion. Døren på klem: Fire danske journalister og en jurist fik lov til at kigge og lytte med, da Facebooks globale "Content Standards Forum" tirsdag diskuterede nye regler for, hvad brugerne må dele med hinanden på det sociale medie. Den nye - delvise - åbenhed kommer efter en lang række skandaler, som presser Facebook. Samtidig er det nødvendigt at tage mere ansvar på en række områder, siger Facebooks nordiske kommunikationschef, Peter Münster. Fotograf frikendt: For tre år siden tog han billeder af flygtninge på motorvej E45 i Sønderjylland - politiet bad ham om at fjerne sig, men han nægtede og blev tiltalt for at forstyrre den offentlige orden. Onsdag i denne uge blev han så - efter tre år i retsmaskineriet - frikendt i Vestre Landsret. Politiken-fotograf Martin Lehmann fortæller om sin principielle sag, der "kunne være klaret på tre minutter". Endelig noget at samles om: Da nyheden om Kim Larsens død ramte medierne i sidste weekend, blev der skruet op på alle kanaler, platforme og avissider. Måske var det alt, alt for meget? Måske var det tilpas? Eller måske skyldes den intense Larsen-dækning, at vi fik noget at være fælles om i en tid med flere og flere nicher, fragmenter og lukkede ekkokamre? Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:00
  Mennesker og medier

  Er musikradioen død?

  Traditionelle radiokanaler betyder mindre og mindre for især unge, der primært henter deres musikoplevelser på store, udenlandske streamingtjenester. Så måske giver det god mening, at DR lukker nichekanalerne P6, P7 og P8? Og måske er det fuldstændig betydningsløst, at politikerne vil have 48 procent dansk musik på P3 og P4? Radiochef Le Gammeltoft, Heartbeats, diskuterer med DR's radiochef Gustav Lützhøft, DR med afsæt i en "Spil Dansk"-konference i denne uge. Troværdighed i bund: Endnu en gang har en måling sendt tilliden til journalister i bund sammen med ejendomsmæglere, bilforhandlere og politikere. Mere åbenhed og vilje til at erkende fejl skal rette op på det blakkede omdømme, lød det i denne uge i en række indlæg på årets "redaktørdøgn" i Svendborg. BT's chefredaktør Michael Dyrby diskuterer mulige forbedringer med DR-nyhedsdirektør Sandy French og Journalisthøjskolens forskningschef Vibeke Borberg. Og fem tilfældigt udvalgte svendborgensere fortæller, hvad de mener om journalister. Digital dannelse: "Vær mere rar end nødvendigt over for alle... Tving dig til at antage det bedst mulige... Og undersøg, før du deler, videresender eller kommenterer". Sådan lyder tre af en række konkrete råd om vores færden på sociale medier i ny bog, "Hvordan bliver vi digitalt dannede". Bogens forfattere, rådgiver Camilla Mehlsen og professor Vincent F. Hendricks fortæller om eksempler på grænseoverskridende adfærd på nettet - og giver bud på, hvordan vi skal gebærde os i den ikke mere så nye medievirkelighed. Hvor "langt" er "kort"? DR må fremover ikke skrive "lange, dybtgående artikler" på dr.dk. Kravet er formuleret i den nye public serviceaftale. Men hvad betyder det konkret? Det forsøger Dansk Folkepartis medieordfører Morten Marinus at forklare. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:00
  Mennesker og medier

  Politisk armvridning på DR

  Mindst 48 procent af musikken på P3 og P4 skal være dansk. Artikler må ikke være "lange og dybtgående". Og DR skal ikke mere "fremme integration" i samfundet... Tre eksempler som viser, hvordan politisk styring af DR er taget til med den public service-kontrakt, der blev præsenteret i denne uge. Derfor er store dele af DR's nye spare- og udviklingsplan helt ned i detaljer dikteret af flertallet bag sommerens medieforlig. Interview med generaldirektør Maria Rørbye Rønn om DR's ageren i et konfliktfyldt, politisk farvand. Og debat med tidligere DR-bestyrelsesmedlem John Wagner, Politikens chefredaktør Christian Jensen og opinionsredaktør Palle Weis, Jyllands-Posten, om det såkaldte "armslængdeprincip", som synes at være mere eller mindre suspenderet. Kulmination i hvidvasksag: Tre Berlingske-journalisters ihærdige afdækning af finansielle skandaler i Danske Bank nåede et foreløbigt højdepunkt i denne uge, da topchef Thomas Borgen gik af. Journalist Simon Bendtsen fortæller historien bag historien; om lækkede data, hemmelige kilder og risikoen for at efterlade elektroniske spor i researchen. Kort radioavis vender tilbage: Et veltilrettelagt mediestunt lakker mod enden; Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm returnerer formentlig i æteren hos Radio24syv. Måske allerede i dag. Og dermed vil der være god grund til røde ører hos flere medier, som med et tweet fra en fiktiv person sikrede den omtale, der var meningen med det hele. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:00
  Mennesker og medier

  Politisk iscenesættelse med gode tv-billeder

  Jubel, håndtryk og selfies mødte statsminister Lars Løkke Rasmussen, da han tirsdag drog til Lillevang Skole i Allerød i Nordsjælland for at præsentere regeringens folkeskoleudspil sammen med undervisningsminister Merete Riisager. Torsdag gentog sceneriet sig på Morsø Landbrugsskole, for det er efterhånden helt almindeligt, at politiske udspil lanceres langt væk fra kedelige mødelokaler i ministerierne i København. Altafgørende for gennemslagskraften med et folketingsvalg lige om hjørnet er nemlig gode billeder, især til tv. Ulla Pors, chefredaktør TV2 News, diskuterer, hvad der virker - og ikke virker - med kommunikationsrådgiver Eva Svavars, Lead Agency. Kvalitet koster: Vi betaler med data om os selv, når vi googler, surfer på sociale medier og læser gratis nyheder på nettet. Konsekvenserne af den totale overvågning er uoverskuelige. Derfor er det på tide at indse, at kvalitetsindhold koster penge, siger den amerikanske journalist og forfatter Franklin Foer i ny bog, "Verden fra forstanden". Stig Ørskov, direktør i JP/Politikens Hus, har læst bogen og giver bud på, hvordan det skal lykkes at få brugerne til at betale. Journalistik på nye vilkår: Det skabte store overskrifter, da Watergate-journalist Bob Woodward midt i ugen udsendte 632 sider insiderberetning om Donald Trumps første år som præsident. Uforudsigeligheden er et gennemgående tema, ganske som det er for de journalister, der til daglig dækker Det Hvide Hus. Interview med Elisabeth Bumiller, chef for The New York Times' Washington-redaktion. "Rend mig i røven": Der blev ikke sparet på retorikken, da Kirsten Birgit fra "Den korte radioavis" på Radio24syv mandag annoncerede sit farvel til radiostationen. Nyheden bredte sig som en steppebrand og endte blandt andet som en helside i Berlingske. Men måske det hele var et veltilrettelagt mediestunt for at få omtale? Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:52
  Mennesker og medier

  Nu også med mangfoldighed...

  Et 2017-tilbageblik med mænd, kvinder, unge, gamle, Facebookbrugere og nyhedssultne vest, øst, nord og syd for Valby Bakke. Men også med en kulturminister på medieturné, statsminister-sol over Gudhjem, en Aarhus-fotografs fascination af mågen "Biva" plus en landsdækkende generationskløft, en lovestorm på Lolland-Falster og en DR-hest, som blev valgt fra på en radiostation i Lemvig. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:00
  Mennesker og medier

  2017 i bakspejlet - 2018 i lyskeglen

  DR-ballade, fake news og gigant-kamp var på mediedagsordenen i det snart forgangne år - temaer, som i det kommende år formentlig vil fylde med endnu større styrke. Mediekommentator Jacob Mollerup, digital rådgiver Astrid Haug, kommunikationsekspert Timme Bisgaard Munk og Liberal Alliance-pressechef Line Ernlund quizzer, knaser og kommenterer med tilbageblik på 2017 og forudsigelser om 2018. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:57
  Mennesker og medier

  Tavse Thyra

  Forventningerne stod i kø, da Danmarks måske mest populære plejehjemsleder, Thyra Frank, i november sidste år gjorde opsigtsvækkende comeback til politik som landets første ældreminister i den nye VLAK-regering. Men siden da har der været stille om ældreministeren: En granskning af arkiverne hos DR og TV2 viser, at Thyra Frank kun har stillet op til sammenlagt fem liveinterview i sin tid som minister på det højtprofilerede ældreområde. Mark Ørsten, medieforsker på Roskilde Universitet, og Elisabet Svane, politisk redaktør og kommentator på Fyens Stiftstidende, diskuterer, om det er i orden, at en minister holder sig ude af offentlighedens søgelys? Men måske der kan være gode grunde til at holde lav profil? Politisk kalender-censur? Efter to ugers livlig mediedebat om P1's aflyste "Jul i republikken" fremstår det som en offentlig sandhed, at en eller flere DR-chefer udøvede politisk censur. Og frem til torsdag eftermiddag i denne uge hvilede "sandheden" udelukkende på udsagn fra instruktør Lotte Svendsen. Men så blev ny skriftlig dokumentation lagt frem, og det synes nu at stå klart, at både frygt for politiske reaktioner og manglende kvalitet kan være årsag til, at kalenderen blev skrottet. Lavere DR-licens rammer hel branche: Uanset om slutfacit på de kommende medieforhandlingerne bliver et minus på 12,5, 25 eller måske 30 procent i DR's budget, bliver konsekvenserne mærkbare for store dele af tv-branchen. Det siger juraprofessor Thomas Riis, som har stået i spidsen for et udvalgsarbejde om finansiering af indhold på dansk. Også Niels Breining, tidligere direktør for kabeltv-selskabet YouSee, vurderer at DR-besparelser vil ramme bredt - og han opfordrer derfor politikerne til at geninvestere sparet licens i fonde, der kan sikre dansk tv-produktion. Kryger-pris til monopol-Mads: Han blev tydeligt overrasket, da DR's radiochef brød ind i sidste uges udsendelse for at fortælle, at han skulle have årets Kryger-pris. Dermed rykkede radiovært Mads Steffensen med egne ord "op i Champions League". Men hvad er det Mads Steffensen kan? Og hvordan forklarer han selv, at P4's "Mads og monopolet" hver lørdag formiddag er Danmarks suverænt mest aflyttede radioudsendelse? Vækst i web-tv: Danske mediehuse eksperimenterer, famler og sender tv i timevis via deres hjemmesider, på Facebook, YouTube og Instagram. En masse forskellige genrer er i spil og nøglen til seerne på nettet synes at være, at det skal være kort - meget kort. Rune Michelsen, medforfatter til rapport fra Syddansk Universitet om web-tv, fortæller om tendenserne. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:58
  Mennesker og medier

  Sikken voldsom trængsel og alarm...

  Julefreden lader vente på sig i DR, som den sidste uges tid har været i stormvejr om en aflyst julekalender på P1. Mennesker og medier forsøger at rede trådene ud i et speget forløb, hvor ingen synes at tro på DR's forklaring; at kvaliteten af "Jul i republikken" simpelthen var for dårlig, og at den derfor blev pillet af sendeplanen. DR-kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen fortæller om forløbet og sine overvejelser. Derefter er julekalendersagen til diskussion med Politikens chefredaktør Christian Jensen, Jysk Fynske Mediers Troels Mylenberg og BT-chefredaktør Jens Grund. For selv om der er mistanke om frygt for politisk kritik, så kan det vel tænkes, at DR's ledelse har gjort lytterne en tjeneste ved ikke at sende "Jul i republikken"? Sundhed og sandhed: Der er råd om at spise gulerødder, drikke kaffe og ta' trappen i tre spring. Og bud på, hvad en hævet næsetip, et stik i brystkassen eller konstant hovedpine mon kan skyldes... Mængden af viden og råd på sundhedsområdet er så stor som aldrig før, og samtidig er de fleste danskere mere forvirrede end nogensinde, viser "Mandag Morgen"-undersøgelse. Resultaterne giver ifølge chefredaktør Lisbeth Knudsen medierne et stort ansvar for at udfordre og påtage sig en rolle som kvalificeret guide. Samtidig er der brug for at bygge bro mellem journalister og sundhedssektor, siger læge Charlotte Strøm, som lærer sine kolleger at blive bedre til at kommunikere. Det kan imidlertid være svært at trænge igennem med kendsgerninger, ikke kun i sundhedssektoren, men på en lang række områder, mener David Budtz Pedersen, professor i videnskabskommunikation på Aalborg Universitet. Doktor Google: Den suverænt største formidler af viden om sundhed og sygdom har døgnåbent i sin konsultation. Hver tyvende søgning handler om sundhed, fortæller Christine Sørensen, Public policy and government relations manager hos Google Danmark. Men hvordan sikres det, at alle mulige kvaksalvere ikke kommer i top, når en bekymret mor søger på "mæslinger"? Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:59
  Mennesker og medier

  "Sur" eller "konstruktiv" journalistik?

  Medier og journalister over det meste af verden kæmper hårdt med troværdigheden. Derfor trænger et opgør med den gængse journalistik sig på, mener tidligere DR-nyhedsdirektør Ulrik Haagerup, aktuel med bogen "Constructive News". Haagerup er desuden direktør på et nyt institut for "konstruktiv" journalistik i Aarhus, og hans mål er at forandre mediernes overvejende negative verdensbillede. Men måske ville det være bedre bare at fokusere på ordentlig kvalitetsjournalistik, mener John Hansen, graverchef på Politiken og formand for Foreningen af Undersøgende Journalister. Uanset hvad; medierne er nødt til at forandre sig, siger David Boardman, formand for et amerikansk netværk for "løsningsorienteret" journalistik. TV2 tilbage til folket: Selv om retssager og mulige milliardudgifter hænger som en tung sky over TV2, er det stadig regeringens plan at sælge den populære tv-station. Men i stedet for at sælge til en eller anden stor mediekoncern vil det være en bedre idé at lade en fond overtage TV2 med mulighed for at de nuværende ejere - skatteyderne - kan købe aktier. Forslaget kommer fra medieprofessor Anker Brink Lund, som var på en TV2-høring i København i denne uge. Med på høringen var også Jan Scherman, tidligere direktør på det privatejede TV4 i Sverige. Han mener, at det er urealistisk at stille public service-krav til private, for det er underholdning, der kan tjenes penge på. Streamingtjenester skal spytte i kassen: En støt voksende seerskare på populære streamingtjenester som Netflix og HBO Nordic bør føre til betaling ved kasse ét; enten i form af en særlig skat eller krav om investering i dansk tv-produktion. Forslaget er lanceret af Socialdemokratiet som oplæg til de kommende medieforhandlinger. Men hvorfor, når streamingtjenesterne allerede uden lovkrav er begyndt at producere serier på dansk? Too much #MeToo? En undersøgelse af overgreb og "uønskede seksuelle tilnærmelser" blandt Dansk Journalistforbunds 18.000 medlemmer blev i denne uge i huj og hast trukket tilbage, fordi en del medlemmer ikke ville bidrage til Politikens igangværende #MeToo-kampagne. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:00
  Mennesker og medier

  #MeToo - too late?

  En saligt smilende mand - nogle gange cigarrygende og ikke sjældent iklædt sit adamskostume - har taget en del spalteplads især i Politiken og Information i de seneste uger. Ihærdigt har de to aviser sat spotlys på en åbenlyst syg kultur i filmselskabet Zentropa - og manden i lyskeglen, Peter Aalbæk Jensen, er nu frataget retten til at udtale sig. Men hvorfor skrev aviserne kun lidt og uden at følge op, da en bog for fire et halvt år siden blotlagde stort set det samme, som #MeToo-kampagnen har hvirvlet frem? Har medier og journalister lukket øjnene for krænkelser, de havde førstehåndskendskab til? Og har de været lidt for meget pot og pande med den farverige filmdirektør? Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik i debat med Politikens Christian Jensen og Informations Rune Lykkeberg. Chefredaktør med "indsigt": Det var en overraskelse af de helt store, da den tidligere S-finansminister Bjarne Corydon torsdag blev udnævnt som ny chefredaktør og direktør på dagbladet Børsen. Selv siger Corydon, at han vil bidrage med viden og indsigt fra sine tidligere job. At hans journalister ikke får hverken "fordele" eller "ulemper" i dækning af f.eks. DONG-sagen. Og at han lige nu ikke har nogen mening om de stramninger i offentlighedsloven, han selv var med til at gennemføre i 2013. "Herrens Veje": Søndag sendes tiende og sidste afsnit i DR1's serie om tro, tvivl og trakasserier med provsten Johannes Krogh som omdrejningspunkt. Seertallene har været svingende; det samme har anmeldernes bedømmelser. De fleste er dog enige om, at skuespillet er temmelig godt. Og at det er modigt af DR at sætte nogle af livets store spørgsmål på dagsordenen i en dramaserie. Nordjyskes Max Meldgaard diskuterer DR's søndagsdrama med Berlingskes Kristian Lindberg. Facebookhit ikke nok til borgmesterpost: Med henved 300.000 seere fik Svendborgs konservative spidskandidat Henrik Nielsen masser af omtale og opmærksomhed. Alligevel gik hans parti tilbage ved kommunalvalget tirsdag, hvor der skulle løbes stærkt for at få historier i kassen til mange timers tv-sendetid på både DR og TV2. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:58
  Mennesker og medier

  Satire eller virkelighed?

  Artikler fra netmediet "OnlinePosten" er den sidste uges tid blevet delt flittigt på Facebook og Twitter. Nogle tror tilsyneladende, at artiklerne er ægte, men det er de ikke. "OnlinePosten" er nemlig søsat af satireprogrammet "Den Korte Radioavis" på Radio24Syv for at skabe kritisk opmærksomhed om fake news. Men er varedeklarationen i orden? Og kan satire gøre os bedre til at gennemskue hvad der er sandt og falsk? Det diskuterer 24Syv-direktør Jørgen Ramskov med satireforsker Dennis Meyhoff Brink og medieprofessor Stig Hjarvard. Farlig cocktail: Når journalistik og politik baserer sig på følelser, ender det med beslutninger og pengesløseri i milliardklassen. Det mener dokumentarjournalist Ulrik Holmstrup, aktuel med bogen "Udsat for pressen". Han retter skarp kritik mod sin egen branche, sine kolleger. Og sig selv. Journalistik på trods: For Maria Ressa, chefredaktør på det regeringskritiske "Rappler" er dødstrusler, voldtægtsopfordringer og benspænd hverdagskost. Og selv om der er mange verbale skraldespande på de sociale medier, er det også dér, en modoffensiv kan vise sig effektiv. Fordomme i medierne: Når journalister ofte beskyldes for at være uden føling med virkeligheden, skyldes det måske, at de er forudindtagede, når de beskæftiger sig med folkelige bevægelser og oprør. Dét var ét blandt mange temaer på ugens "NewsXchange"-konference i Amsterdam, hvor blandt andre TV Avisens Tine Götzsche var med. Plads til begejstring: Taget lettede over P3's kommentatorboks, da Danmark tirsdag aften kvalificerede sig til fodbold-VM med 5-1 sejren over Irland. En sejr og en kommentatorindsats, der næsten kan måle sig med Svend Gehrs legendariske 6-1 præstation ved VM i Mexico i 1986. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:59
  Mennesker og medier

  Paragraffer mod "Paradis-papirer"

  Ny lovgivning vil fremover gøre det svært for journalister at afsløre globalt skattefifleri - sådan som det i denne uge er sket med offentliggørelse af lækkede dokumenter fra blandt andre et advokatfirma med kontorer på Bermuda og i en række andre skattely. Dokumenterne indeholder nemlig, hvad der set gennem juridiske briller er "forretningshemmeligheder". Og offentliggørelse af den slags er på vej til at blive kriminaliseret, fortæller journalist Freja Wedenborg, der har specialiseret sig i at forbedre vilkårene for medier, der samarbejder med whistleblowere. Medier vil ha' unge i stemmeboksen: Til daglig er de konkurrenter, men op til kommunal- og regionsvalget den 21. november er flere medier på Fyn gået sammen om at gøre dækningen så slagkraftig som mulig. Ikke mindst for at få 80 procent af de 18-25årige til at stemme. Med konkrete eksempler diskuterer Troels Mylenberg, chefredaktør Jysk Fynske Medier, Rikke Bekker, redaktionschef TV2 Fyn og kommunalforsker Roger Buch nye mediemetoder, der skal bejle til de unge vælgere. Skæbnedag for TV2: En milliardregning truer, når EU-domstolen torsdag afgør, om TV2 skal betale støtte tilbage til sin ejer, den danske stat. Professor og medieekspert Frands Mortensen, vurderer, at dommen - uanset udfaldet - vil få stor betydning for TV2's fremtid. Ikke mindst for den salgsproces, som regeringen gerne vil have gang i. I kulissen lurer potentielle købere, som ser frem til at tjene gode penge på den populære tv-station. Vrede, hvide mænd i varebiler: Åben og nysgerrig journalistik er på programmet i svensk radio frem mod næste års riksdagsvalg i september. Stemmer, som ofte bliver overhørt, opsøges direkte af journalister med nysgerrige mikrofoner. Eksempelvis på et bilværksted i et stockholmsk industriområde, beretter journalist Katarina Gunnarsson og nyhedschef Olle Zachrison fra Sveriges Radio. Iskold tv-vinter: Der skruet op for dramatikken og ned for kuldegraderne, da DR1's "Aftenshowet" i denne uge gengav en prognose for vinterens vejr. Tilfældige danskere bidrog med forudsigelige svar om klaprende tænder og varmere tøj. Men da meteorologen bag prognosen blev bedt om at uddybe, var det så som så med udsigten til frostgrader... Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:58
  Mennesker og medier

  For meget halleluja i DR?

  Kritikere stod klar i kulissen, da DR1 i denne uge klarede 500-året for Reformationen med et par nyhedsindslag og et par Luther-udsendelser. Et underholdningsshow var på forhånd valgt fra og gudstjenestetransmissioner var der heller ingen af. Måske fordi der i forvejen er alt for meget salmesang og foldede hænder i radio- og tv? Det er nemlig på tide, at stoppe brug af licenskroner til at være "religionens forlængede arm" med særbehandling af Folkekirken, siger tidligere præst og programredaktør Mogens Hansen i debat med DR-kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen og nyhedsredaktør Morten Rasmussen, Kristeligt Dagblad. "Knæk Cancer" skævvrider sygdomsdækning: Efter en uge med fokus på kræft, ny forskning og personlige skæbner satte TV2 i lørdags alle sejl til med sit store indsamlingsshow "Knæk Cancer Live" til fordel for Kræftens Bekæmpelse. Men hvad sker med den journalistiske integritet, når tv-stationen i følge en medarbejder "ligger i ske" med en slagkraftig patientorganisation og lobbyist? Og hvor bliver den massive dækning af andre, alvorlige sygdomme af? Journalist og forfatter til "Lobbyistens Lommebog", Susanne Hegelund, diskuterer dilemmaer og konsekvenser med sundhedsøkonom Jakob Kjellberg og TV2-programredaktør Helle Sønderby. Faktatjek på norsk: Fire toneangivende medier i Norge er gået sammen om "Faktisk.no", som på fire måneder er blevet en slagkraftig stemme i den offentlige debat. Målet er at gøre mediebrugerne bedre til selv at fange tvivlsomme oplysninger i de store medier - og dermed bremse spredning via f.eks. Facebook, siger redaktør Kristoffer Egeberg. Larmende tavshed i medietoppen: Talelysten var fraværende, da folkene bag dokumentarserien "De dyre direktører" nåede ledelsesgangene i DR og hos TV2. Begge steder blev det nej tak til interview om lønninger og fratrædelsesaftaler. Dermed føjer de to mediehuses topchefer sig ind i en række af tavse ledere i den private del af branchen. Ren vodka i radioen: Slut med væltede og mikrofon-kortsluttende vandglas; med hjælp fra Radio24syv's "Den Korte Radioavis" er der nu kun let fordampelige væsker i Mennesker og mediers studie... Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:03
  Mennesker og medier

  Toget skal stoppe i Brabrand

  Den er superlokal, er en modreaktion på globaliseringen og har vilje til at gøre en forskel... Konstruktiv lokaljournalistik tackler ensomhed blandt Rødovres gamle, byder syriske flygtninge velkommen i forstaden og engagerer sig aktivt for at få regionaltogene til igen at stoppe ved den nedlagte station. Peter From Jacobsen fra "Vores Brabrand" og André Bentsen, Rødovre Lokal Nyt, fortæller om genopfindelse af den ofte udskældte lokaljournalistik. Temaet er ét blandt mange på en todages konference i Aarhus om konstruktiv journalistik. Ny ballade om DR: Sidste afsnit af DR1's ellers roste "Historien om Danmark" har fået både historikere og politikere op i det røde felt. Dansk Folkeparti er træt af "bevidste fordrejelser" og har skaffet nye argumenter for at skære DR med 25 procent. Og den slags meldinger er ifølge tidligere dramachef Ingolf Gabold et eksempel på, hvordan "programvirksomheden bliver trådt under fode af Dansk Folkeparti". Tilbage til Start: Efter en periode med gryende pressefrihed er det blevet sværere at bedrive kritisk og undersøgende journalistik i Rusland. Anna Sharogradskaya, direktør på det regionale presseinstitut i Sankt Petersborg, følger udviklingen tæt, og hun er skuffet over de seneste års tilbageslag. Men trods alt optimist, fordi en del journalister tager sagen i egen hånd. 52 års teknologisk tigerspring: Der er langt fra en klaprende skrivemaskine, 12 kilo båndoptager og satellitforbindelser til 60.000 kroner. Journalist Lasse Jensen har gennemlevet en udvikling, hvor teknikken ikke bare har ændret mediernes form, men også indhold. Og, som han konstaterer i ny bog: "Engang var mediehavet noget, man kunne navigere i, trods storme og dårlig sigt. Nu risikerer man at drukne i det". Skriv til menneskerogmedier@dr.dk Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:57
  Mennesker og medier

  Farvel til autoriserede smagsdommere?

  Traditionelle anmeldelser af bøger, film og teater er under pres. Ifølge en opgørelse i Information er mængden i fem store aviser skåret med 34 procent de seneste ti år. Og nye medier som Føljeton og Zetland bruger slet ikke plads på traditionelle anmeldelser. Men hvorfor? Hvilken rolle spiller anmeldelser overhovedet i dag for formidling af kunst og kultur? Kulturforbrugerne har i vid udstrækning overtaget med deres eget smagsdommeri på sociale medier... Informations kulturredaktør Katrine Hornstrup Yde, Politikens kulturredaktør Mette Davidsen-Nielsen og Føljetons chefredaktør giver bud på anmelderiets fremtid. Litteratur i tv: Der er langt fra monopoltidens lange, dybe og røgfyldte forfattersamtaler til "Vild med bøger", DRK's nye og længe ventede litteraturprogram. Livsstilsekspert Flemming Møldrup er vært og kalder sig selv "en begejstret læser". Ansvarlig for programmet er Ida Holten Ebbesen, og hun fortæller om valg, fravalg og disciplinen litteratur på tv. Notits-terror i Somalia: Flere end 300 dræbte og over 400 sårede ved sidste weekends blodige terrorangreb i Mogadishu endte som notitser og 30-sekunders indslag i danske medier. Ingen fandt de gule breaking-bjælker frem, sendeflader blev ikke ryddet og korrespondenterne blev hjemme. Henrik Thomsen, udlandsredaktør på Jyllands-Posten, forklarer, hvorfor terror et fjernt, afrikansk land ikke bliver prioriteret. Journalist-drab på Malta: Mandag blev den maltesiske journalist Daphne Caruana Galizia dræbt af en bilbombe. Hun var kendt for en særdeles regeringskritisk blog, Panama Papers-afsløringer og desuden en vigtig kilde og medvirkende i den danske dokumentarfilm "Det store europæiske cigaretmysterium", som bliver vist på DR2 i den kommende uge. Mikael Bertelsen - som har lavet filmen sammen med sin Radio24syv-kollega Mads Brügger - blev chokeret over nyheden om drabet på Galizia. Og undrer sig over, at den slags kan ske i et EU-land. Twitter som nyhedskilde: Når USA's præsident Donald Trump tweeter, bliver det næsten altid til tophistorier i amerikanske medier. Og hans tweets er ikke til at komme uden om, konkluderer New York Times efter grundig intern debat. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:59
  Mennesker og medier

  Trump trumfer medierne

  De fleste amerikanske medier bør gi' en undskyldning, for det var i høj grad dem, som skabte Donald Trump. Det mener Jeff Jarvis, journalist og professor på The City University i New York. Han efterlyser metoder, der kan modvirke den manipulation af medierne, som den amerikanske præsident jævnligt orkestrerer. Heller ikke Martin Burcharth, Informations USA-korrespondent, er imponeret af sine amerikanske kolleger - hverken i valgkampen sidste år eller nu, hvor Trump snart har været ved magten i et år. Opvarmning til medieforhandlinger: Efter at have haft "antennerne ude" blandt mediebrugere - f.eks. børn, gymnasieelever og pensionister - rundt om i landet er kulturminister Mette Bock klar til at sætte gang i de forhandlinger, der bl.a. handler om hvad DR skal og ikke skal. Men selv om hun har lyttet til et væld af input, er hun i de kommende forhandlinger bundet af sine egne og regeringens ønsker om et "mere fokuseret" DR og om mindre licens. Journalist satser hele butikken: En tidligere fyrmesterbolig på Møn er skriveværksted, markedsføringsafdeling og forsendelseskontor for journalist Bo Østlunds énmandsvirksomhed. I denne uge er han aktuel med samtalebogen "Modne kvinder", hvor 24 kendte fortæller om livets patina. Østlund står selv for hele processen, når han laver "journalistik med stift bind" og med bl.a. busreklamer i december "satser han hele butikken". Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:00
  Mennesker og medier

  Politikere vil ha' mere taletid

  For mange afbrydelser, for lidt tid og ingen plads til nuancer... Medierne jagter forargelse i stedet for oplysning, mener socialdemokraten Tine Bramsen. Og derfor er det med god grund, hvis politikere selv bestiller og betaler for interview. Journalistforbundets formand Lars Werge afviser kritikken. Men han vil gerne i dialog med Bramsen - og de to mødes over en kop kaffe i Mennesker og mediers studie. YouTube sletter vigtige videoer: Tusindvis af optagelser fra borgerkrigen i Syrien er blevet fjernet for at bekæmpe ekstremisme og vold på nettet. Men samtidig kan f.eks. beviser for blandt krigsforbrydelser være gået tabt, lyder kritikken fra flere internationale NGO'er. Simone Molin Friis, Ph.d.-studerende på Institut for Statskundskab i København vurderer betydningen af YouTube-videoerne og den kamp om historien, der udspiller sig. Og hun diskuterer de sociale mediers betydning med Michael S. Lund, Mellemøstkorrespondent i DR. For mange detaljer i Kim Wall-sag? Der er ikke sparet på detaljerne i den seneste tids dækning af sagen om en dansk ubådsejer og den dræbte svenske journalist Kim Wall. Men gik medierne for vidt i jagten på sensation, fascination og drama? Dét blev diskuteret, da chefredaktørerne Poul Madsen fra Ekstra Bladet, Pia Rehnquist fra Sydsvenskan og Katrin Säfström fra Kvällsposten mødtes til en både konkret og principiel etik-debat i Malmø onsdag aften. Ny P3-profil: Mere seriøsitet, aktualitet og public service er nogle af nøgleordene i en "ny retning", der skal stoppe lytterflugten fra P3. Steffen Raastrup, ny P3-chef, sætter ord på strategien, der ifølge en kritiker er "sidste udkald". Flere mediepolitikere mener nemlig ikke, at P3 har nogen berettigelse i DR-familien. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:00
  Mennesker og medier

  Ny blæst om lærerkonflikt

  Medierne svigtede fatalt, da folkeskolelærerne i 2013 blev lockoutet af kommunerne. For ifølge Danmarks Lærerforening blev selv oplagte spor ikke fulgt, da mistanken om et planlagt regeringsindgreb bredte sig. Ny bog kortlægger forløbet og rejser ny tvivl om en "fortalelse" i et Politiken-interview med tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt i december sidste år. I bogen siger centrale kilder i og omkring regeringen nemlig, at et indgreb i lærerkonflikten blev besluttet allerede i 2012 - oplysninger, som i marts 2013 blev mere end antydet i et 21 Søndag-indslag på DR1. Men som derefter på mystisk vis forsvandt fra mediernes dagsorden... Genvej til Generation Smartphone: Det snart 60 år gamle teenage-magasin "Vi Unge" dropper halvdelen af sine udgivelser og satser i stedet YouTube, Instagram og Snapchat for at få bedre fat i sin målgruppe. Men virker de sociale medier som genvej Generation Smartphone? Det diskuterer Marianne Ravn, senior forretningsudvikler hos Aller Media, med Camilla Mehlsen, forfatter til bogen "Teknologiens testpiloter". Og tre elever fra Oehlenschlägergades Skole i København fortæller, hvad de mener, der kan fange dem. Nye radiokanaler: Når den nye DAB+ teknologi bliver lanceret på søndag er der samtidig premiere på to nye, landsdækkende radiokanaler. Og sidenhen følger yderligere 10 kanaler. Mediekonsulent og radioekspert Ole Mølgaard perspektiverer mulighederne og udfordringerne for de mange nye tilbud i æteren. Fra femdøgnsprognose til klimaudsigt: Den snart forhenværende DR-meteorolog og vejrvært Jesper Theilgaard er aktuel med dokumentarfilm om klimaforandringerne, "Climate Planet", som for tiden vises i verdens største globus på Rådhuspladsen i København. En film uden løftede pegefingre, for "det er vigtigt at få facts på bordet", siger Jesper Theilgaard. Koncert med rullesten: Når Rolling Stones i næste uge spiller i Parken i København, er der udsigt til masser af medieomtale før og efter. Ganske som i 1966, da en ung Jørgen Mylius ryddede hele sendefladen i P3's ugentlige popprogram, "For Teenagere", til fordel for interview med Stones-musikerne. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:59
  Mennesker og medier

  Nytænk den politiske journalistik

  Der er for meget fokus på proces og konflikter i de fleste mediers dækning af Christiansborg. Substansen forsvinder, og det er på tide at nytænke journalistikken, mener tidligere TV2-nyhedsdirektør, Michael Dyrby. Han giver sammen med direktør Sune Bang fra kommunikationsbureauet "København", skarp kritiker af den politiske journalistik, bud på en mere nuanceret og substantiel tilgang. En nytænkning, som ifølge Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, er helt afgørende for at øge både journalisters og politikeres troværdighed. Nye medier på vej: På en festival fredag for såkaldte startups mødes eksperimenterende internetmedier for første gang for at udveksle erfaringer, diskutere tendenser og skabe samarbejde. Kristoffer Granov fra medieforeningen "Prauda", Benjamin Kürstein, chefredaktør på netmagasinet "FORMAT" og Rasmus Bøgeskov, medstifter af "Korrespondenterne" fortæller om tendenser og udfordringer i en voksende underskov. Verdens bedste pressefoto? I denne weekend åbner udstillingen World Press Photo i København med bl.a. et kontroversielt billede af en attentatmands gerninger på programmet. Men når medier viser den slags billeder, medvirker de til "forråelse og dehumanisering", mener Kristeligt Dagblads chefredaktør Erik Bjerager. Bolværk mod Google og Facebook: En ny medielov i Australien skal gøre både nationale og lokale medier mere modstandsdygtige overfor de internationale giganter. Men resultatet kan blive en boomerang med flere og større australske mediemonopoler. Offensive statsministre: DR1-serien om Lars Løkke Rasmussen, Helle Thorning-Schmidt, Anders Fogh Rasmussen, Poul Nyrup Rasmussen og Poul Schlüter viste fem venlige og reflekterende politikere. Men klip fra arkiverne fortæller, at de i interviewsituationer ofte går anderledes offensivt til værks med såkaldte meta-kommentarer, der skal underminere journalisternes spørgsmål. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:52
  Mennesker og medier

  Dæm op for katastroferne

  Harvey er en 'medie darling' - billederne af orkanens raseren, hjemløse mennesker og gader omdannet til floder, er godt stof, men det er klimaforandringerne ikke! Hvorfor er der ikke mere om klima-ændringerne, når alarmklokkerne bimler og bamler - svigter vi? En gyser! Sådan betegnes rapporten, der for første gang kortlægger situationen for de danske medier i en global verden. Konsekvenserne er dystre ikke bare for aviser, tv og radio, men for hele kulturpolitikken. Vi kan ikke bremse udviklingen, men hva' ka' vi så? Hvor går grænsen mellem fakta og fiktion, når man fortæller en god historie baseret på virkelige hændelser i en podcast eller en dokumentarfilm? Og hvordan sikrer man, at grænsen er tydelig - møde mellem biografaktuel instruktør og kvinden bag 'Supermodel' Og så ska vi også ha' en kommentar fra en af de nominerede til satireprisen på Årets Radiofestival, "Radiodays", der foregår i København fredag. Redaktion: Lene Johansen og Anne Hjorth. Vært: Lene Johansen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:04
  Mennesker og medier

  Lyd i ørerne

  Podcast-bølgen fortsætter med at rulle frem for fuld kraft, men udgør dog stadig kun få procent af den samlede radiolytning. Producent Susanna Sommer fra Lydguru og "P1 Podcaster" diskuterer tendenser og eksempler med Radio24syv's Søren Hugger Møller og podcastredaktør Katrine Hornstrup Yde fra Politiken. DR-vært laver reklame: Make-up, boligindretning og julegaveidéer er blandt ingredienserne, når P3-vært Cathrine Wichmanns skriver på sin blog. Og det må hun gerne, så længe der ikke er penge i anbefalingerne af en række produkter. Redaktionschef Christian Ottenheim forklarer hvorfor. Terrorbilleder i tv: Da en mand under høje råb tidligere på ugen skød den tyrkiske ambassadør i Tyrkiet, gik billederne verden rundt. Også DR viste dem, selv om det tidligere i år blev besluttet ikke at vise billeder, der kan "inspirere andre tosser", som nyhedsdirektør Ulrik Haagerup udtrykte det. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:59
  Mennesker og medier

  Thyra Frank - fra folkehelt til udskældt minister

  Hun var kendt som den hjertevarme plejehjemsleder, der sørgede for velduftende mad og rødvin til de gamle. Men da virkeligheden og TV2 bankede på, blev hun med ét udstillet som uvidende og inkompetent. Ældreminister Thyra Frank (LA) fortæller om sin oplevelse af mediernes fokusskift - måske var noget, både hun og medierne glemte at fortælle? Og kommunikationsrådgiverne Rasmus Jønsson og Tine Aurvig-Huggenberger diskuterer mediernes rolle, når der skabes helte og skurke med BT/MX-chefredaktør Jens Grund. Mandehørn i Deadline: Kun hver fjerde gæst DR2's "Deadline" er kvinde, viser ny rapport, der også afliver en sejlivet myte i mediekredse: Kvinderne stiller nemlig i ligeså høj grad op som mænd - de bliver bare ikke spurgt. Debat med Deadlinechef Heidi Robdrup og KVINFO-direktør Suzanne Moll. Aleppo og journalisterne: Det voldsomme slag om millionbyen Aleppo i denne uge var bare ét af mange i den snart seks år lange borgerkrig i Syrien. Og det er på tide, at vestlige - også danske - medier gør mere ud af konsekvenserne for lokalbefolkningen, mener journalist Najieb Khaja, der selv dækker krigen. Den tavse avis: Efter en uge med annonceboykot har den islamkritiske "Den Korte Avis" fået mere omtale end nogensinde. Alligevel vil ægteparret bag avisen, tidligere minister Karen Jespersen og klummeskribent Ralf Pittelkow, ikke svare på en række oplagte spørgsmål. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:46
  Mennesker og medier

  Nyttige idioter?

  "Ulovlig" var blandt begrundelserne, da et folketingsflertal for nylig fjernede den såkaldte PSO-afgift. Men en begrundelse bliver ikke rigtig, bare fordi den bliver flittigt gentaget af politikere og medier. "Vildledning", siger journalist Magnus Haslebo, som i denne uge har klaget over en stribe mediers PSO-dækning til Pressenævnet. Magnus Haslebo uddyber og kalder medierne for "nyttige idioter" - to af de indklagede mediechefer svarer på kritikken. Dialog med Facebook: Debatten om censur af et ikonisk og historisk Vietnamfoto på Facebook i september fortsætter. Chefredaktør Espen Egil Hansen fra Aftenposten i Oslo protesterede mod fjernelsen af billedet - og han har efterlyst dialog om det sociale medies magt. Facebook-direktør Patrick Walker siger ja til dialog og lover mere gennemsigtighed. Livsfarlig journalistik i Mellemøsten: Mens krigen hærger forsøger en syrisk journalist at fælde kriminelle boligspekulanter i Damaskus. Og i Cairo udsættes en egyptisk journalist for smædekampagner efter afsløringer om drab i hæren. Det har formentlig aldrig været mere farligt at lave journalistik i Mellemøsten - men måske heller aldrig vigtigere. Henrik Grunnet fra International Media Support korrespondent diskuterer farlig mellemøstjournalistik med DR-korrespondent Michael S. Lund. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:00
  Mennesker og medier

  I øjenhøjde med seerne?

  "I taler kun til halvdelen af befolkningen, I dækker skævt og I trænger til en genstart...". Sådan lød det i en opsang fra den britiske UKIP-politiker Nigel Farage på en international nyhedskonference i København i denne uge. Han kritiserede blandt andet mediernes manglende evne til at opfange de strømninger, der førte til Brexit, til valget af Trump og det "gule" Danmarkskort ved folketingsvalget sidste år. DR's nyhedsdirektør Ulrik Haagerup giver sammen med TV2's nyhedschef Jacob Kwon svar på tiltale. Ny kulturminister vil skære i DR: Mere fokus, færre kanaler og mindre licens er blandt programerklæringerne i den nye trekløverregerings program. Liberal Alliances Mette Bock, ny kulturminister, har tidligere talt for 25 procents beskæring af licensen, ligesom hun har argumenteret for at fjerne statsstøtten til private medier - men hvad kan hun realistisk komme igennem med? Norsk serie-succes nu i Danmark: Som en slags tidlig julegave til DR3-seerne ruller den norske succes-serie "Skam" over tv-skærmene i december. I Norge har serien høstet seertal langt over forventningerne - og det er der ifølge NRK-redaktionschef Cathrine Simonsen mindst to gode forklaringer på. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:59
  Mennesker og medier

  Efter Se og Hør-sagen; hvad nu?

  Retten i Glostrup har sat punktum for årets suverænt største mediesag; Se og Hør-sagen, hvor tidligere redaktører og journalister er tiltalt for at have brugt personlige oplysninger fra en tys-tys-kilde til kulørte historier om kendissers færden. Udover de juridiske perspektiver rejser sagen en række etiske spørgsmål, som diskuteres af forskningschef og mediejurist Vibeke Borberg, journalist og jurist Poul Smidt og tidligere BT-chefredaktør Olav Skaaning Andersen. Svært at beskytte kilder: Da den tidligere NSA-medarbejder Edward Snowden i 2013 afslørede amerikanske efterretningstjenesters intense overvågning af mennesker over hele verden, blev der samtidig rejst tvivl om journalisters mulighed for at beskytte deres kilder. I søndags talte Snowden via link til omkring tusind danske journalister ved et møde i Odense - og han opfordrede til mere opmærksomhed på kilders sikkerhed. Journalistforbundets næstformand, Tine Johansen, erkender, at der nok har været for lidt fokus på kildebeskyttelsen. Og ekspert i whistleblowing og kryptering, Peter Kofod, siger, at mange journalister trods gode intentioner ikke er gode nok til kildebeskyttelse. Aftenposten versus Facebook: Det vakte international opsigt, da chefredaktør Espen Egil Hansen i september sendte et åbent videobrev fra Oslo til Facebook-stifter Mark Zuckerberg. Konkret protesterede den norske redaktør mod censur af et foto, og selv om der stadig er lang vej igen, ser han et støt voksende pres mod det sociale medies ledelse i Palo Alto, Californien. Hvordan har du det, Lars? Det færøske folketingsmedlem Sjurdur Skaale demonstrerede i denne uge, hvad der spørgeteknisk skal til for at få en statsminister på glat is... Vært og producent: Kurt Strand. I udsendelsen bliver sagt, at Se og Hør stadig betaler for tip. Dette er ikke korrekt, oplyser Se og Hørs chefredaktør Niels Pinborg. Mennesker og mediers redaktion beklager fejlen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:59
  Mennesker og medier

  Farvel til public service

  Unge vender ryggen til "gammeldags" tv og klassisk DR-public service. Det er én af konklusionerne i rapport fra Kulturministeriets public service-udvalg, som blev diskuteret af Folketingets medieordførere på et møde i denne uge. Udvalgets formand, Connie Hedegaard, giver bolden op - og De Radikales Zenia Stampe forsøger sammen med Britt Bager fra Venstre og Mogens Jensen fra Socialdemokratiet at give svar på én af de måske allerstørste medieudfordringer. I øjenhøjde med smart-generationen: Hvis de traditionelle medier skal have fat i dem, der vokser op med en smartphone i hånden, er der brug for nytænkning. Ikke bare skal medierne lave journalistik og serier, der taler direkte til teenagere; også brug af de rigtige platforme har betydning, siger Camilla Mehlsen, forfatter til ny bog om "Teknologiens Testpiloter". Sovs og kartofler: Et bestialsk mord på en gravid kvinde i en park i Herlev ved København blev slået stort op i Ekstra Bladet. Familien er rystet over en dækning, der bl.a. er baseret på private oplysninger fra sociale medier. Journalist Ulrich Quistgaard er ven af familien og giver sin vurdering af en sag, hvor der med et klassisk journalist-udtryk måske blev hældt for meget "sovs og kartofler" på dækningen af mordet. Facebook fuld af løgn: Falske nyheder blev spredt med stor hast i den amerikanske valgkamp. Facebook vidste, hvad der foregik, men greb ikke ind. Og måske var det ikke så skidt endda, mener Jan Birkemose, som forsker på Syddansk Universitet i mediernes brug af især Facebook. Supermåne: TV2 Bornholm forsøgte i denne uge at give det astronomiske supermåne-fænomen et lokalt touch. Men da en hobby-astronom fra Gudhjem skulle interviewes live, kom den udsendte reporter på temmelig hårdt arbejde ... Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:00
  Mennesker og medier

  Journalisterne tog fejl - igen...

  Donald Trumps valgsejr i USA kom bag på journalister, redaktører og kommentatorer. Ganske som det skete med "Brexit" tidligere i år. Og som da Dansk Folkeparti ved folketingsvalget sidste år farvede store dele af Danmark "gult". Men hvorfor opfanger hverken medier og meningsmålinger, hvad der foregår fjernt fra magtcentrene i Washington, London og København? Generationskløft: Da regeringens public service-udvalg i denne uge offentliggjorde fem scenarier for de statsejede medier, overraskede især forskellen på unges og ældres tv-, radio og netforbrug. Og det skal politikerne forholde sig til - uanset om de vil bruge færre, de samme eller flere ressourcer på DR. Dokumentar om våbenhandel: "Shadow world" er en premiereaktuel, danskstøttet film om hvordan producenter af militært isenkram sammen med vestlige regeringsledere sælger unødvendige våben til nogle af verdens fattigste lande. Ikke nogen nem sag at kortlægge, fortæller den sydafrikanske forfatter og dokumentarist Andrew Feinstein. Tilbage til rødderne: I ny roman med titlen "Punktum" forlader hovedpersonen sin komfortzone og netsidernes konstante deadlines for at gå på opdagelse og fortælle historier fra den virkelige verden. Romanen er skrevet af Politiken-journalist Olav Hergel, som kalder den "en forfaldsbog med en lille smule håb". Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:58
  Mennesker og medier

  Fascination, følelser eller fakta?

  Præsidentvalgkampen i USA er ved at rinde ud med spænding til sidste. Undervejs har medierne spillet en afgørende rolle for både Donald Trump og Hillary Clinton. Fascination er blevet afløst af faktatjek og jagten på spektakulære skandaler har været intens. Fire danske korrespondenter giver deres vurdering af mediernes rolle: Stéphanie Surrugue, DR, Jesper Steinmetz, TV2, Kristian Mouritzen, Berlingske, og Martin Burcharth, Information. Det "føles" rigtigt: Når kendsgerninger skiftes ud med mavefornemmelser, mister traditionelle medier rollen som samfundets vagthund. Alle kan definere deres egne virkeligheder. Og løgn ophæves til sandhed. Bo Lidegaard, tidligere chefredaktør på Politiken, perspektiverer den amerikanske valgkamp sammen med Sune Bang, direktør på kommunikationsbureauet København. Dobbeltspil om ytringsfrihed: Med fanen højt hævet har Jyllands-Posten i mere end ti år fremstået som principfast og urokkelig i kampen for retten til at tale, skrive og tegne uden hensyntagen til religiøse galninge. To nye bøger afslører et dobbeltspil på de indre linjer om tidligere kulturredaktør Flemming Rose. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:58
  Mennesker og medier

  Fredag 28. okt. 2016

  Dronningerunde - to bøger om magtfulde personligheder har taget nyhedsredaktionerne med storm. Men er der tale om journalistik eller strategisk kommunikation og håndterer medierne dem derefter? De troede de var med i en solstråle-historie om at hjælpe en ung anbragt med skolen - men det var noget ganske andet - præmissen var fortiet og nu har de klaget over at DR har brudt eget etiske regelsæt. To professorer beskylder interesseorganisationen Danske Medier for at forvrænge debatten om DRs rolle og satsning på nettet frem mod forhandlingerne om mediestøtte. Mobil telefoner blev det mest frygtede våben i den til dato mest filmede konflikt - de sociale medier kan vælte et styre men ikke opbygge et nyt - sådan er læren af den prisbelønnede dokumentarfilm "The Warshow". Vært: Lene Johansen. Redaktør: Stefan Hvenegaard.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:00
  Mennesker og medier

  Når medier går i krig

  I denne uge startede endnu en militær offensiv, der kommer til at kræve store, civile tab - nu kan der livestreames fra krigen, men hvad betyder de voldsomme og ubearbejdede billeder og oplysninger for os, og hvordan får vi oplysninger fra de steder journalister ikke har adgang? Medieforsker Hanne Jørndrup forklarer. Undersøgende dokumentarfilm er en truet genre, og en gruppe dokumentarister foreslår derfor at oprette en fond. Tom Heinemann, der er aktuel med dokumentarfilmen Bitre Druer og forfatteren og dokumentaristen Ole Tornbjerg fortæller. En toneangivende dame har rundet de 70 - Ugebladet Alt For Damerne har netop fejret 70 års fødselsdag - hvordan trives hun i den digitale tidsalder og hvad blev der af de røde strømper? Vi har besøg af chefredaktør Tina Nikolaisen og tidligere redaktør Edel Hildebrandt, der redigerede bladet gennem de rebelske tider i 70'erne. Vært: Lene Johansen. Redaktion: Stefan Hvenegaard. (Sendes også 00.05 og lørdag 13.03).

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:58
  Mennesker og medier

  Er sindssyge altid bindegale?

  Medierne svælger i negative historier om psykisk sygdom, konkluderer ny rapport. Men hvorfor er historier om "sindssyge kriminelle" og "psykotiske mordere" overhovedet væsentlige? Debat med Karen Bro, chefredaktør på Ekstra Bladet, Sandy French, indholdschef i DR Nyheder, og Johanne Bratbo, psykolog og leder af projekt "En af os". Folket sætter dagsordenen: Stik mod alle journalistiske dogmer er det brugerne, som bestemmer, hvad CNN- journalist John Sutter skal beskæftige sig med. Og emner, som ellers ville være under mediernes radar får dermed større opmærksomhed. Noget lignende gælder for det nye danske netmedie "Peblish", der med crowdfunding som redskab bringer historier, der ikke finder vej gennem traditionelle mediers filtre. Mindre åbenhed: Borgerne blev ført bag lyset, da et politisk flertal ændrede offentlighedsloven i 2013. Resultatet blev mere lukkethed, selv om politikerne påstod det modsatte. Det konkluderer journalist og Cavlingprisvinder Jesper Tynell, aktuel med opdateret version af sin bog "Mørkelygten". Forbudte bøger: PET's forsøg på at få stoppet bog af tidligere efterretningschef Jakob Scharf har givet både forlaget Peoples Press og Politiken masser af omtale. Og det, som nogen kalder et "mediestunt" gentager sig. Igen og igen, viser et kig i arkiverne... Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:00
  Mennesker og medier

  Meningsmålinger på samlebånd

  Med et nyt folketingsår, krise i blå blok og et muligt folketingsvalg lige om hjørnet er der gang i meningsmålingerne for tiden. Men ofte glemmer medierne de nødvendige forbehold, når tallene bliver til overskrifter. Seniorforsker Yosef Bhatti fortæller på grundlag af en undersøgelse, hvordan journalister sjusker med meningsmålinger. Jens Grund, chefredaktør på Berlingske, diskuterer med Amalie Kestler, lederskribent på Politiken, hvordan medierne kan blive bedre til at tage forbehold. Og måske ville det være en god idé slet ikke at lave så mange meningsmålinger? Væk med avisstøtte: Det er en forældet tanke at staten støtter papiraviser, mener Børsens chefredaktør Anders Krab Johansen. Hans egen avis får 17,5 millioner kroner i støtte næste år - og de penge burde bruges på digitale medier. Men uden støtte vil publicistiske medier ikke overleve, siger Informations direktør Mette Davidsen-Nielsen. Hendes avis får 25 millioner kroner i offentlig støtte. Lampedusa-dokumentar går tæt på: Premiereaktuelle "Havet brænder" går bogstavelig talt tæt på både overlevende og døde migranter i havet omkring den italienske ø Lampedusa. Instruktør Gianfranco Rosi forklarer sine etiske overvejelser og fortæller, hvordan han gik til en historie, der er fortalt i tusindvis af nyhedsindslag. Reklamesøjle for DSB: Ifølge X Factor-dommer Thomas Blachman er det dejligt at køre tog. Men hans medvirken i ny DSB-reklame har provokeret passagerer, der er plaget af sporarbejde, forsinkelser og overfyldte tog. Og hvordan harmonerer jobbet som dommer i det populære DR1-show med at lave reklame for DSB? Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:56
  Mennesker og medier

  For meget Facebook i DR?

  De private medier kritiserer DR for at være alt for meget på Facebook - og dermed øge den ulige konkurrence, de i forvejen mener sig udsat for. Men hvorfor overhovedet satse så meget på en distributionsplatform, som åbenlyst censurerer og bestemmer, hvad brugerne skal se eller ikke se? Debat med DR's mediedirektør Gitte Rabøl og ansvarshavende chefredaktør Troels Mylenberg, Jysk Fynske Medier. Alternativt medie: Konkrete løsninger på klimakrise, systemkrise og empatikrise er ledetrådene for "Altivisten" - nyt onlinemedie med podcast, video, tekst og kunst, som Alternativet lancerer fredag. Dermed får partiet direkte adgang til sine vælgere uden om journalisters irriterende spørgsmål. Politisk ordfører Rasmus Nordqvist forklarer ideen med Alternativets nye medieinitiativ. Journaliststuderende er usikre på fremtiden: De drømmer om job, som måske ikke findes. Forandringerne i mediebranchen skaber usikkerhed blandt de studerende på journalisthøjskolen. Og med god grund, siger studievejleder Joan Husted. Travlhed hos faktatjekkerne: 21 gange blev der ifølge New York Times disket op med usandheder og overdrivelser, da Donald Trump og Hillary Clinton tørnede sammen i den første tv-debat i denne uge. Men ifølge Huffington Post-grundlæggeren Arianna Huffington er der en logisk forklaring på, at især Trump har et afslappet forhold til fakta... Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:59
  Mennesker og medier

  Valgkamp for skattekroner?

  Videofilm med ministre på løbe- og cykelture er blandt indholdet på regeringens nye hjemmeside. Op mod en million kroner er der hidtil brugt, viser en aktindsigt i Statsministeriet. Medieforsker Mark Ørsten advarer mod permanent valgkamp for skattekroner og efterlyser klarere regler. Politisk debat på Facebook: Når Dansk Folkepartis politikere ytrer sig på Facebook, er "grænsekontrol" det foretrukne tema. Dermed er partiet helt på linje med sine vælgere, viser omfattende kortlægning, der giver politikerne helt nye muligheder for at reagere hurtigt på strømninger i befolkningen. Jakob Bæk Kristensen fra "Analyse og tal" fortæller om perspektiverne. Ministerium afviser kritisk journalist: Erhvervs- og vækstministeriet nægter aktindsigt til en journalist, fordi han tidligere har skrevet "kritiske" artikler. Lasse Skou Andersen fra Information er løbet ind i en mur - og har fået et afslag, der sandsynligvis er ulovligt. Se og Hør-sagen i medierne: Flere af de tiltalte i Danmarkshistoriens største medieskandale bruger medierne flittigt undervejs. Men indtil videre er ikke meget nyt kommet frem, vurderer mediejurist Vibeke Borberg fra Journalisthøjskolen. Og hun ser frem til næste fase i den omfattende sag. Kommune sikrede tv2-omtale til firmaer: Lokale virksomheder i Assens lavede sponsoraftaler med kommunen i forbindelse med programserien "TV2 på tour", viser en aktindsigt. De selvsamme virksomheder fik også særdeles god eksponering i tv, hvor børn hoppede rundt på en lokal madrasproducents varer. Snowden - nu på film: Det var et journalistisk scoop af de helt store, da whistlebloweren Edward Snowden i 2013 fortalte britiske The Guardian om USA's systematiske overvågning af både venner og fjender. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:58
  Mennesker og medier

  Når løgn er "sandhed"

  Måske føles det bare rigtigt. Måske kunne det være rigtigt. Eller også er det bare lodret forkert... Fakta har det svært i politiske debatter i USA, i Storbritannien og i Danmark. Dermed er demokratiet "udfordret", siger lektor David Budtz Pedersen fra Aalborg Universitet. Hvad medierne skal gøre for at komme løgnen til livs, diskuterer han med Informations debatredaktør Susan Knorrenborg og ledende redaktionschef i DR Nyheder, Christian Lindhardt. 28 tegnere spidder EU: Der er blevet talt og talt og talt... Til ingen nytte. Så hvorfor ikke lade bladtegnere fra 28 lande give deres bud på Europas aktuelle krise? Politikens chefredaktør Christian Jensen fortæller om avisens aktivistiske initiativ - og udpeger sine favoritter blandt tegningerne, der lige nu er udstillet i København. Kommunal reklame? Studerende på Journalisthøjskolen i Aarhus er i oprør over et samarbejde med Hedensted Kommune. Pizza'er, sodavand og udlejningsbiler udgør betalingen, når de studerende laver tv-indslag, der skal få flere til at flytte til kommunen. Journalisthøjskolens rektor Jens Otto Kjær Hansen svarer på kritikken. Facebook moderer censur: Det vakte opsigt over hele verden, da en Aftenpostens chefredaktør Espen Egil Hansen i sidste uge kritiserede censur af ikonisk pressefoto fra Vietnamkrigen. Og selv om Facebook imødekom kritikken fra den norske avis og alligevel tillod det omstridte foto, er klassiske nyhedsmedier fortsat i lommen på såkaldte "fællesskabsregler". DR-nej til tophistorie: Det gav genlyd, da TV2 Nyhederne onsdag aften fortalte, at antallet af smittede med farlige MRSA-bakterier er eksploderet. Historien var baseret på en DR Dokumentar, som sendes søndag. DR's nyhedsafdeling mente ikke, at den var interessant - først efter at være bragt i TV2 blev den tophistorie, også hos DR... Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:58
  Mennesker og medier

  Fucking dårligt sprog på P3?

  Eder, forbandelser og fornærmelser fyger gennem luften på P3 - stik mod DR's etik, mener foreningen KLF, Kirke & Medier, som har fået lavet en kortlægning af sproget på den populære radiokanal. Foreningens generalsekretær Mikael Arendt Laursen diskuterer med DR-sprogredaktør Martin Kristiansen. Sus i svingdørene: Flere kriseramte medier fik nye chefer i denne uge. Mest markant er chefskiftet på Morgenavisen Jyllands-Posten. Ny chefredaktør er tidligere souschef på TV2 Nyhederne, Jacob Nybroe. Blandt hans programerklæringer er mindre fokus på Islam. Og hvorfor så det? Journalistik og menneskeliv: Radio24syv blev i august advaret mod at fortælle om et folketingsudvalgs besøg på flygtningeøen Nauro i Stillehavet. Men radioen trodsede advarslen, der var begrundet i frygt for, at opmærksomhed om besøget kunne koste menneskeliv. Interview med Radio24syvs direktør og chefredaktør Jørgen Ramskov om hvorfor historien skulle bringes. Nye standarder i BT: Da ugens mest omdiskuterede forfatter, Karina Pedersen, tirsdag troppede op hos sin mor i Fredericia, var en journalist og fotograf fra BT med. Moren havde ikke bedt om at få besøg, men alligevel kom hun i avisen. Chefredaktør Karl Erik Stougaard forklarer BT's etiske overvejelser. Når teknikken svigter: To P1-værter måtte forleden ty til kompetencen "at træde vande". Og sådan blev syv ellers gabende tomme minutter alligevel til radio med både host og Hillary. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet