Live kanaler

Mennesker og medier

Journalistik, etik og tendenser i mediernes maskinrum. Perspektiv, analyse og baggrund på ugens mediehistorier. Kritiske, konkrete og kontante interview med mediernes magthavere. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

Nyheder & Aktualitet

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 54:11
  Mennesker og medier

  For lidt fakta i racisme-dækning?

  En gammel Shubidua-sang, fortidige statuer og nutidige krænkelser præger den seneste tids mange artikler, indlæg og indslag efter George Floyd-drabet i USA. Men hvor er gravergrupperne, hvor er fakta og hvorfor så mange "synsninger", der ikke gør os klogere? Fagbladet Journalistens redaktør Christian Lindhardt retter generel og skarp kritik mod medierne. Han mødes i debat med Mette Østergaard, chefredaktør på Berlingske, og Jacob Kwon, nyhedschef TV2. Tæt dialog: Ikke kun Kulturministeriet, men også Statsministeriet spillede vigtig rolle, da DR og TV2 i begyndelsen af coronakrisen marts fik en ulovlig ordre om kun at lave nyheder. Det viser en aktindsigt i forløbet, som desuden er blevet grundigt gransket i et samråd i Folketingets kulturudvalg i denne uge. Aktindsigten viser også, at både DR og TV2 forsynede regeringen med detaljerede programplaner, da de fik grønt lys til delvis genåbning midt i april. Mega-overdrivelser: Medierne fokuserer for meget på politikernes privatliv, integrationsproblemer og politiske magtspil. Til gengæld skal medierne "tage sig sammen" i klimadækningen. Vurderingerne kommer fra de 18-29årige i ny måling fra TrygFonden, der viser store generationsforskelle. Forskningschef Anders Hede uddyber og fortolker. Stor historie i lille billede: Der blev klappet og jublet, da Informations Sarah Hartvigsen Juncker blev hyldet for Årets Pressefoto. Billedet - som nu kan ses på genåbnede udstillinger - er taget, da Mette Frederiksen sagde undskyld til Godhavnsdrengene i august sidste år. Og det er, som statsministeren sagde ved prisoverrækkelsen, et eksempel på, at billeder kan sige mere end tusindvis af ord. Agurketid intakt: Selv om en af årets traditionelt store sommerbegivenheder - nøgenløbet på Roskildefestivalen - er aflyst, er der vanen tro udsigt til reportager og interview om giftige alger i badevandet, stikkende myg på sommerhusterrasserne og dræbersnegle i køkkenhaverne. Vejret, prisen på is og bedste minigolfbane kan også være blandt årets agurk-kandidater. Send bidrag til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:11
  Mennesker og medier

  Benhård pressestyring med godbidder og mailsvar

  En fed luns var der til dagbladet Børsen, da finansministeren forleden gjorde klar til at præsentere en ny milliardfond. At nyhedsbidder serveres til udvalgte medier, er ikke nyt. Men tendensen er tiltagende - og det gælder også ministersvar på mail, hvor journalister ikke kan stille opfølgende spørgsmål. Hvad medierne kan stille op, diskuterer Børsens nyhedsdirektør Nikolaj Sommer med Berlingskes virksomhedsredaktør Simon Bendtsen. Lokaljournalistik på landevejen: Med en lille campingvogn på slæb har Bornholms Tidende været på rundtur til fem byer på klippeøen for at møde sine læsere. Flere vil gerne have mere vedholdende og kritisk journalistik. Men den slags koster, og derfor skal politikerne prioritere flere midler til de lokale medier, når forhandlinger om ny medieaftale begynder til efteråret. Reportage og interview i Tejn med chefredaktør Øjvind Hessselager. Nej tak til nyheder: 16 procent af mediebrugerne i Danmark undgår ofte nyheder. En tredjedel kommer tit i dårligt humør. Og seks ud af ti synes, at der er for meget konflikt... Ny, repræsentativ undersøgelse som offentliggøres fredag, giver medierne en del at tænke over. Svar på titale fra Politiken-chefredaktør Anne Mette Svane og DR-redaktionschef Mads Vesterby Damm. I fængsel for kritisk journalistik: I adskillige år har Maria Ressa, chefredaktør på oppositionsmediet Rappler i Filippinerne, været vant til chikane og benspænd. Men nu truer en fængselsstraf på op til seks år for en otte år gammel historie om narko og trafficking. Klip fra tidligere interview med Ressa og aktuel perspektivering med Lars Bestle fra International Media Support i København. "Borgen" på Netflix: "DR skal tænke sig rigtig godt om", opfordrer kulturminister Joy Mogensen efter at det statsejede mediehus har lavet aftale med streamingtjenesten Netflix om en ny sæson af dramaserien "Borgen". Den nye sæson vil nemlig kun i begrænset omfang være tilgængelig på DR's egen streamingplatform. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:12
  Mennesker og medier

  Polariserede medier

  De amerikanske medier afspejler polariseringen i samfundet og fungerer som de rene ekko-kamre - senest er en redaktør fyret for at bringe et debatindlæg, der ikke var i overensstemmelse med avisens linje - analyse og rapport fra et USA på kogepunktet, hvor journalister ikke er fredede. Det er med handsker, mundbind og jævnlige temperaturmålinger Europakorrespondent Anna Gaarslev pløjer sig igennem Italien og rapporterer fra genåbningen af det Europæiske land, der var først og hårdest ramt af Corona - et traumatiseret land, kalder hun det - hør hendes overvejelser og betragtninger. 'Det Perfekte Offer' - er et menneske, der er utroværdigt, og derfor kan misbruges uden risiko - men en journalist har troet på de psykisk udfordrede kvinder og har lavet en prisbelønnet podcast-serie, der afslører katastrofale svigt i systemet. Mennesker og Medier med alternative folkemøder og provinsens råb om hjælp. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært: Lene Johansen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:29
  Mennesker og medier

  Når billeder skaber historien

  "Jeg kan ikke trække vejret", lyder det igen og igen på optagelsen af de sidste minutter i George Floyds liv. Billederne har ført til voldsomme uroligheder overalt i USA, men selv om de dokumenterer, hvad der skete, overskrider de måske også en grænse for, hvad medier skal bringe? Diskussion om etiske overvejelser med Informations billedredaktør Sigrid Nygaard, Berlingskes udlandsredaktør Ida Ebbensgaard og Søren Pagter, som leder fotografuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. "Det er genialt, det der": De ved ikke, hvad der sker undervejs. De må være forberedt på det utænkelige. Og de skal holde det hele kørende i mindst 90 minutter... Tre af dansk tv's ikoniske fodboldjournalister - Svend Gehrs, Flemming Toft og Carsten Werge - er aktuelle med en næsten 300 sider lang rejse til minderige kampe, store stjerner og uforglemmelige kommentatorspor. Mediemedvind i Mellemøsten: Coronaen har skabt efterspørgsel på uafhængige og troværdige nyheder flere steder, bl.a. i Jordan, Libanon og Tunesien. Samtidig udvikles nye digitale løsninger, som stimulerer frie medier i lande, der traditionelt har ondt i pressefriheden. Interview med Michael Irving Jensen, leder af mellemøstaktiviteterne i International Media Support. Ugens pause: 20 sekunder tøvede Canadas premierminister Justin Trudeau, da han blev bedt om en reaktion på Trumps håndtering af uroen i USA. Og det blev en pause af den slags, som mange journalister drømmer om, fordi tavse sekunder ofte er et bedre "svar" end de ord, der kommer ud af munden på en interviewperson. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:12
  Mennesker og medier

  Sidste nyt fra den urbaniserede middelklasse

  De mangler basal viden om erhvervslivet, de kan ikke læse et regnskab, men er til gengæld vilde med "Date mig nøgen" på TV2 Zulu. Karakteristikken gælder journaliststuderende, som ifølge JP/Politiken-direktør Stig Ørskov i alt for høj grad dyrker storbyernes kultur og livsstil. Han mødes i diskussion med Trine Nielsen, rektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, om evnen til at dække "samfundsbevægelser langt væk fra de velplejede og ressourcestærke hipsteres vandingshuller". Fejl-ordre til public service-stationer: Formelt var det forkert, da DR og TV2 i marts blev pålagt at hjemsende medarbejdere og nøjes med nyhedsproduktion, er erkender kulturminister Joy Mogensen efter kritik. TV2-direktør Anne Engdal Stig Christensen fortæller, at hun straks gjorde opmærksom på, at ministeriet ikke kunne blande sig i programlægningen. DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn protesterede ikke, og der blev heller ikke lavet en juridisk vurdering af ordren fra Kulturministeriet. Dygtigt spin: Når Venstres Inger Støjberg konsekvent siger "barnebrude" i den aktuelle kommissionsundersøgelse af lovbrud i hendes tid som udlændingeminister, er det godt tænkt. Ordet er "rytmisk godt", siger retoriker Knud Lindholm Lau - og uanset om det ender med rigsretssag eller ej, er det formentlig dét, som bliver husket om ti år. Digital succes i Sønderborg: Det er en go' historie, når en ny butik åbner, når det går godt for fjerkræfabrikken og når detailhandelen er ved at være på niveau med tiden før coronaen. Onlinemediet SønderborgNYT kan nemlig bedst li' positive overskrifter, for "vi er er en del af det lokale økosystem", fortæller ejer og administrativ altmuligmand Michael Kjær i interview på kanten af Alssund. Lave lyttertal: "Hvad vil ministeren gøre, hvis der stadig er nul lyttere om et halvt år?" Dét var ét af stribevis af spørgsmål til kulturminister Joy Mogensen, da hun onsdag var i samråd i Folketinget om Radio Louds lytterfiasko. Men også processen, som førte til lukning af Radio24syv, blev der boret i. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:11
  Mennesker og medier

  Politisk armslængde-princip inficeret af virus

  Da store dele af Danmark lukkede i marts, måtte også DR og TV2 skære i sendeplanerne. Det skete efter direkte ordre fra Kulturministeriets departementschef, som dermed gik videre, end lovgivningen tillader. Mediejournalist Lasse Jensen har gennemgået forløbet, som hverken Kulturministeriets, DR's eller TV2's ledelser har lyst til at uddybe og diskutere. Jyder og fynboer indtager Sjælland: Der blev skrevet mediehistorie, da Danmarks næststørste aviskoncern, Jysk Fynske Medier, for nylig rykkede over Storebælt med køb af Helsingør Dagblad og en række ugeaviser. Det lokale mediemarked er i hastig forvandling, hårdt presset af svind i annonceindtægterne. Patrick Arendal Fahlström fra Infomedia og Mediascale.dk diskuterer og perspektiverer sammen med Jysk Fynske Mediers bestyrelsesformand Per Westergaard og redaktør Mette Lyhne fra Herlev Bladet. Pressefrihed beskæres i ly af coronaen: Tyrkiet er ét blandt flere lande, som har indskrænket mediers mulighed for at rapportere om virusudviklingen. Pressefriheden var i forvejen begrænset, og det har flere gange ramt tidligere Cumhuriyet-chefredaktør Can Dündar. Han bor nu i Berlin, hvorfra han sender uafhængige nyheder til tyrkerne på Radio Özgür. Et spøgelse i kulissen: Mens Instrukskommissionen graver sig ned i mulige lovbrud i den såkaldte barnebrude-sag, popper ordet "tamilsag" op fra mediernes arkiver. Dramatiske overskrifter er i vente i weekenden, når sagens hovedperson, Venstres næstformand Inger Støjberg, skal afhøres. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:53
  Mennesker og medier

  Det digitale Corona-liv

  Aldrig har så mange kommunikeret så meget på et utal af platforme som i de seneste måneder. Coronaen har accelereret et online-liv, som kræver koncentration, karakterdannelse og kritisk tænkning. Det mener journalist og SDU-lektor Camilla Mehlsen, aktuel med bogen "Homo Furura - 7 kompetencer til en bedre fremtid". Hun uddyber og diskuterer med Ask Hesby Krogh, næstformand i "Digitalt Ansvar". Junk-news i valgkampe: Forureningen af den offentlige debat tager til, når der er valg rundt i verden. Samantha Bradshaw fra Oxford Internet Institute har kortlagt graden af misinformation i blandt andet USA, Tyskland og Sverige. Og fordi teknikken bliver mere avanceret, vokser mulighederne for at manipulere, advarede hun i en virtuel session på Nordiske Mediedage i Bergen forleden. Selvregulering på Facebook: Verdens største sociale medie har lavet en ekstern kontrolinstans, hvor blandt andre tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt skal tage stilling til kontroversielle opslag. "Smart udtænkt imagepleje", kalder Politikens chefredaktør Christian Jensen det nye initiativ, som han debatterer Facebooks nordiske policychef, Martin Ruby. Sociale medier for 100 år siden: Følelser, forenklinger og forhåbningerne præger plakater fra genforeningsafstemningen i 1920. Og plakaterne er på mange måder den tids sociale medier, siger leder af Plakatmuseet i Aarhus, Elsebeth Aasted Schantz i optakt til DR1-serien "Grænseland", som har premiere på søndag. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:12
  Mennesker og medier

  Corona-nyheder med håb og løsninger

  Der er alt for lidt vægt på det, som kan tænde lys i det store corona-mørke. Det mener næsten en tredjedel af mediebrugerne ifølge en undersøgelse fra Syddansk Universitet. Adjunkt Lene Heiselberg forklarer, uddyber og diskuterer undersøgelsens perspektiver og konkrete eksempler med Ulrik Haagerup, leder af Constructive Institute i Aarhus, og Cathrine Gyldensted, som står i spidsen for et netværk for konstruktiv journalistik. Virus i DR: Flere danske film, mere fællessang og vild natur fylder på DR's tv-kanaler de kommende måneder. Til gengæld er udsendelser som "Gift ved første blik", "Den store bagedyst" og "Øen" udskudt. Coronaen tvinger dermed DR i retning af mere klassisk public service, som måske endda viser sig at være mere populær end ventet? Interview med mediedirektør Henriette Marienlund. Kritik af "mørklægningslov": Det er blevet svært for journalister og medier at holde ministre i ørerne. Adgangen til aktindsigt er markant forringet, siden en ny offentlighedslov blev vedtaget i 2013. Og der er brug for at genfinde "den rette balance", konkluderer Ytringsfrihedskommissionen i betænkning torsdag. Mediejurist Vibeke Borberg, medlem af kommissionen, uddyber kritikken. Nye stemmer: Omkring 60 unge har i de seneste måneder været bænket - først fysisk, siden digitalt - på Politikens debattør- og kritikerskole i Aarhus. Med konkrete værktøjer har de lært at formulere sig både mundtligt og på skrift. Og de er forberedt på, at det kan give knubs især på sociale medier at blande sig. Mohamad Alnabhan, Kirstine Bjerrum Voetmann og Nadri Abdi fortæller om at gøre sig gældende i den offentlige debat. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:11
  Mennesker og medier

  Coronadækning uden proportioner?

  Daglige dødstal, alarmerende meldinger og alenlange pressemøder præger en stor del af mediernes coronadækning. Måske er den for omfattende? Er der frit spil for eksperter med virustitler? Og hvad med alt det, der ikke er plads til at fortælle om? Mediesociolog Søren Schultz Jørgensen - som har opfordret medierne til at skrue ned for det kritiske skyts - diskuterer med DR's nyhedsdirektør Sandy French og Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen. I corona-orkanens øje: Han bliver rost for at tale lige ud af posen - som da han på et pressemøde i denne uge svarede på et spørgsmål om sex og singler: "Sex er godt, sex er sundt og Sundhedsstyrelsen går ind for sex". Men han bliver også kritiseret for at have nedtonet og beroliget for meget. Interview med Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm om strategi, overvejelser og mediernes corona-behandling. Undertrykt ytringsfrihed? Intern ballade i Det Danske Akademi - en selvsupplerende litterær institution - har fået en del spalteplads i hovedstadsmediernes kultursektioner den sidste uges tid. Balladen handler om akademimedlem Marianne Stidsens ret til at udtrykke polemiske og polemiserende synspunkter om #MeToo. Men hvem gavner en "iscenesættelse som ytringsfrihedens martyr?" spørger Point Of View-skribent Steffen Groth i diskussion med Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:11
  Mennesker og medier

  Corona-amok med breaking og live-updates?

  Der er gule bjælker, når endnu en dansker er smittet. På nettet er der konstante opdateringer. Og overskrifter med corona breder sig med samme hast som virussen selv. Men hvad er mediernes ansvar for at balancere dækningen og modvirke panik? Diskussion med to chefredaktører fra to medier med meget forskellig dækning: Michael Dyrby fra B.T. og Jacob Nybroe fra Jyllands-Posten. Dokumentar om færge-katastrofe: På mandag er der premiere på første del af i alt seks timers tv om branden på "Scandinavian Star". 159 mennesker omkom på vej fra Oslo til Frederikshavn i april 1990, og den forfærdelige historie bliver genfortalt af øjenvidner og efterladte. Dokumentarfilminstruktør Mikala Krogh og Politiken-journalist Lars Halskov beretter om deres arbejde med katastrofen, om dens betydning i dag og om de etiske overvejelser. Ny taleradio klar med sendeplan: 30 elever fra HF Cold Hawaii i Klitmøller gav tirsdag i denne uge bud på, hvad de gerne vil lytte til, når Radio Loud går i luften 1. april. Radioen vil have fat i de 15-32årige lyttere, og derfor er der samlet input og ideer til programmer fra unge hele landet i de seneste måneder. Interview med radiodirektør Ann Lykke Davidsen om processen og hvad der venter lytterne om tre en halv uge. Kongelig spindoktor: Mere og bedre omtale i datidens aviser var målet, da Frederik den ottende i 1906 ansatte kongehusets første pressemedarbejder. Men avisredaktørerne vendte tomlen nedad, for de ville ikke finde sig i et filter mellem dem og hoffet, fortæller journalist Poul Smidt, aktuel med biografien "Fredy", om den glemte konge. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:12
  Mennesker og medier

  Terrorfilm tæt på virkeligheden

  Når der i næste uge er premiere på "Krudttønden", bliver der rippet op i terrorangrebet, der rystede Danmark for fem år siden. Filmen er fiktion, men "inspireret af virkelige begivenheder". Den bevæger på kanten af en virkelighed, hvor livet er skrøbeligt, siger instruktør Ole Christian Madsen. Men samtidig kan en film fortælle noget, som almindelige nyhedsindslag ikke formår, forklarer DR's retsanalytiker Mette Mayli Albæk. Generaliseringer har det godt: Forbehold forsvinder, nuancer nedprioriteres og nogle gange bliver historien decideret forkert, når journalister generaliserer. Det fremgår af en analyse, som Kresten Roland Johansen, adjunkt på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, har lavet. Hvorfor det sker, og hvordan det kan blive bedre, diskuterer han med afsæt i konkrete eksempler med redaktionschef Martin Darling fra Ritzau. Færre spilreklamer i tv: Det skal være slut med at lokke spillelystne tv-seere med store gevinster lige før, under og efter for eksempel fodboldkampe. Spillemarkedet skal være mere "ansvarligt", siger Stine Hove Marsling, direktør i "Danske Spil", hvor staten ejer 80 procent af aktierne. Men hvordan konkret? Hvor meget vil omsætningen falde? Og hvad er risikoen for, at tv-stationerne vil mangle indtægter fra de givtige reklamer? "Denmark" i valgkamp i USA: Der er meget af lære af Danmark, lyder det igen og igen fra Bernie Sanders i Demokraternes aktuelle primærvalgkamp. Men da for eksempel vores sundhedssystem blev fremhævet, da han kandiderede første gang i 2016, var det nærmest en tilfældighed, fortæller Zack Exley fra Sanders' kampagnestab. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:12
  Mennesker og medier

  Ny blæst om Radio24syv

  Var det politisk bestillingsarbejde, da Radio- og TV-nævnet i efteråret dumpede Radio24syv til fordel for Radio Loud på en ny DAB-kanal? Spørgsmålet er rejst i en række store artikler i Berlingske i de seneste dage, men dokumentation af urent trav er der ikke. Og det er "uhæderlig journalistik", siger Point Of View-skribent Bjarke Larsen. Han kritiserer, at der bliver holdt liv i myte om "et bestilt politisk mord" - og mødes i diskussion med Berlingskes chefredaktør Tom Jensen om relevansen af 24-syv-artiklerne. Robotter laver journalistik: Der går en lige linje fra ugens Margrethe Vestager-udspil om kunstig intelligens til artikler med fodboldresultater, virksomhedsregnskaber og hushandler i Fyens Stiftstidende, Jydske Vestkysten og Nordjyske. Robotjournalistik er i rivende udvikling, og den stiller nye krav til etikken, siger Andreas Marckmann Andreassen, fellow på Syddansk Universitet i Odense. Mere regulering på facebook: Skadeligt indhold skal væk, og derfor skal der være flere regler for, hvad der foregår på det sociale medie. Meldingen kom fra topchef Mark Zuckerberg på en datakonference i München i weekenden. Men hvor langt vil Facebook reelt lade sig regulere? Og er det hensynet til bundlinjen, der bekymrer? Interview med Martin Ruby, policychef, Facebook. Ugens spørgsmål: Da en dommer i Københavns Byret tirsdag idømte Britta Nielsen seks et halvt års fængsel, var der især ét spørgsmål, som trængte sig på hos dem, der dækkede sagen. Måske fordi journalister tænker meget ens - eller fordi det var det mest oplagte at spørge om... Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:11
  Mennesker og medier

  Influencere slår anmeldere af banen

  Seks stjerner fra "Fru Thulstrup", ligeså mange fra "BOOKaREST" og fem hjerter fra "Krummes Krummelurer" fik krimiforfatter Anne Mette Hancoks seneste roman "Pitbull" for nylig. Anmeldelserne er skrevet af influencere, som forlag forsyner med nye bøger i god tid. Og som derfor slår de etablerede mediers anmeldere med flere længder. Men de ikke-professionelle anmeldere skriver "dilettantisk, klodset og klumpet", siger Weekendavisens Lars Bukdahl i diskussion med Lindhardt og Ringhof-pressechef Søren Anker Madsen. Dom i spionbogs-sag: "Et rap over nalderne" kalder Politikens chefredaktør Christian Jensen 100.000 kroner i bøde for at have offentliggjort spionchef-bog i 2016 trods et fogedforbud. Bøden blev takseret i Østre Landsret torsdag, og selv om Politiken efterhånden har en del erfaring med at trykke bøger, andre vil have stoppet, kommer det ikke til at ske igen, siger Christian Jensen. Nørdet nichemedie om USA: Han følger tæt med i Demokraternes aktuelle primærvalg. Han skriver kommentarer. Og han udlægger teksten i radio, tv og andre medier. Anders Agner Pedersen, chefredaktør på "Kongressen.com" har gjort amerikansk politik til sit speciale, og han tror på nødvendigheden af specialisering og nichemedier, hvis vi skal forstå verden omkring os. Men økonomisk er det op ad bakke, for der er ingen offentlig støtte til snævre netmedier. Smartphone-journalistik: At lave dybdeborende, undersøgende journalistik til en lille telefonskærm, lyder som en umulig opgave. Men The New York Times synes at have knækket koden med småbidder og såkaldte "takeaways" - bl.a. med en serie om mediemogulen Rupert Murdoch. Modellen er udviklet af Chase Davis, som nu arbejder videre med den på Star Tribune i Minnesota. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:12
  Mennesker og medier

  Dopingdomme i DR og Politiken?

  "Indikerer", "tyder på" og "angiveligt" var nogle af forbeholdene, da DR1's 21Søndag sammen med Politiken forleden rejste dopingmistanke mod cykelrytteren Jakob Fuglsang. Men der er ingen konkrete beviser, og historien bygger på et tyndt og spinkelt grundlag, kritiserer tidligere TVA-journalist Henrik Denta. Han er selv vild med cykling og diskuterer ugens afsløringer med DR-nyhedschef Thomas Falbe og Politikens sportsredaktør Søren Mikael-Hansen. Falske corona-nyheder: Et billede fra Kina viser døde mennesker spredt ud over en plads. Et Facebook-medie fortæller, at virus er udviklet af medicinalindustrien. Og så er hvidløgssuppe ifølge en indonesisk hjemmeside virksomt... Nyheder om coronavirus kan være svære at gennemskue - men sund fornuft og skepsis hjælper, siger TjekDet.dk's redaktør Thomas Hedin og læge og sundhedsformidler Ida Donkin. Billig bilreklame i tv: Der blev ikke sparet på plus-ordene, da fem Audier lørdag aften var hovedpræmier i DR1's Danmarksindsamling. Og der var også masser af rosende omtale, da Volkswagen leverede præmier til TV2's Knæk Cancer i oktober. Tv-stationerne bevæger sig på kanten af reklamereglerne, som måske er forældede og skaber unødig indblanding i den redaktionelle frihed? Diskussion med professor i mediejura, Søren Sandfeld Jakobsen, DR-redaktør Anders Thomsen og en repræsentant for TV2. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:12
  Mennesker og medier

  Journalisters blinde vinkler

  Der er få kvinder. Dem med anden etnisk baggrund er næsten fraværende. Og geografisk og socialt er de fleste medier kildevalg også skævt... Men nu tager et par store mediehuse fat med konkrete mål og forandringer af redaktionelle vaner. Det sker af idealistiske grunde, men også fordi det kan være en god forretning, siger Politikens chefredaktør Christian Jensen i diskussion med DR's mangfoldighedsredaktør Heidi Robdrup og medieudvikler Marie Valentin Beck. Nyt medieforlig udskudt: Forandrede vaner, børns skærmforbrug og lokale avishuses vilkår skal undersøges, før der bliver taget fat på nye medieforhandlinger. Det siger den socialdemokratiske kulturminister Joy Mogensen. Men allerede inden medieforliget i 2018 blev der lavet grundige rapporter, så hvad er det, hun mangler for at gå i gang? Er der en skjult dagsorden, som vil tvinge DR til at gennemføre endnu en sparerunde? Og hvad med de nødlidende provinsmedier? Politisk armslængde: "Ja, jeg blander mig i, hvem der skal være studieværter i DR. Og ja, jeg går direkte efter navngivne medarbejdere". Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen er i vælten efter krav om fyring af Deadlinevært. Og hans kritik fører ikke til polske tilstande med direkte regeringsindblanding i public servicemedier. Hvordan det hænger sammen, forklarer han i interview med afsæt i sit eget bonmot, "Den, der betaler for musikken, bestemmer også hvad der skal spilles. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:12
  Mennesker og medier

  Farvel til public service?

  Kan moderne mediebrugere sagtens klare sig uden service-tv og -radio? Eller er techgiganternes indflydelse tværtimod et argument for fortsat at have statsstøttede medier? Tidligere DR-generaldirektør Christian Nissen rejser spørgsmålene i ny bog, der kortlægger et tumultarisk forløb op til den medieaftale, der i sommeren 2018 satte DR og public service på en fem år lang slankekur. Streamingvækst: De er vilde med DR1's "Hammerslag", TV2's "Badehotellet" og Netflix-serien "The Crown". Den ældste halvdel af befolkningen har taget streaming til sig, viser DR Medieforsknings rapport om vores medieforbrug i 2019. Og streaming vil vokse endnu mere, når Disney+ snart er tilgængelig på danske skærme. DR-medieforsker Henrik Gregor Knudsen forklarer og perspektiverer. Lokal graverjournalistik: Der blev klappet i Kolding, da TV2 Fyn-journalist Allan Spangsberg tirsdag fik Spadestiksprisen for indslag om et dødsfald på et bosted. Med aktindsigt og stædighed blev en kommunal bortforklaring gennemhullet, fortæller prismodtageren. Historien var én blandt 31 priskandidater, som viser, at der trods ressource-knaphed laves masser af god lokaljournalistik, siger Bruno Ingemann, formand for "Et spadestik dybere". Sandhed eller fiktion? Han er kendt for et billedrigt sprog, evnen til at være i begivenhedernes centrum og for et afslappet forhold til kendsgerninger, når han skrev. Ernest Hemingway er nu - 59 år efter sin død - aktuel med "Udvalgte reportager fra fire årtier". Oversætter, forfatter og journalist Mich Vraa sætter ord på et ikon for generationer i medieverdenen. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:11
  Mennesker og medier

  Sandhed & Objektivitet

  En nekrolog i Weekend Avisen har fået debatten om visse dele af pressens tilknytning til venstrefløjen til at blusse op igen, men findes objektiv journalistik? Er vi ikke alle sammen farvede af vores observans og politiske ideer? Og hvilke tabuer huserer i dag? Hør journalist og debatredaktør ved Weekendredaktionen, Søren Willemoes, fortælle om sin fars oplevelser i slut firserne og debattere med historiker og tidligere chefredaktør Bo Lidegaard og journalist og mediekommentator, tidligere chefredaktør for Information, Jacob Mollerup. Hvad sker der med mennesker, når et terrorangreb rammer og hvordan påvirker vi hinanden, uanset hvor forskellige vi i øvrigt er? - det er omdrejningspunktet i DRs nye dramaserie "Når støvet har lagt sig" - en multiplotfortælling, der stiller skarpt på fællesskab og eksklusion - mød skaberne Ida Maria Ryden og Dorte Høgh til en snak med DRs dramachef Christian Rank om hvadDRs drama skal som en lille fisk i et stort seriehav fra hele verden. Og få et kig ind i et meget lukket miljø - Berlingskes prisbelønnede fotograf har fået adgang til at fortælle historier fra et landskab, der normalt er meget privat område for dem, der ikke selv er en del af det - det er fortællinger om seksuel frigørelse uden pornografi - vi undersøger de menneskelige historier i 'Swingerland'sammen med Linda Kastrup. Redaktion: Lene Johansen og Anne Sidsel Troldtoft Hjorth. Vært: Lene Johansen. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:12
  Mennesker og medier

  Det usunde online-liv

  Er en gennemdigitaliseret tilværelse med smartphonen inden for rækkevidde sundt? Hvad er konsekvensen af et konstant bombardement med negative nyheder? Og er det på tide at slukke, være offline og selv bestemme over sit liv? Interview med læge og ekspert i digital sundhed Imran Rashid, aktuel med bogen "Sunde vaner - skabt med vilje". Gennemslagskraft på Facebook: Videoer, som ligner almindelige nyheder, strømmer ud fra de politiske partiers pressetjenester. Journalist Christian Bæk Lindtoft kortlægger i et RUC-speciale, hvordan journalistiske redskaber har sneget sig ind i politisk kommunikation. Hvad det betyder for troværdigheden og styringen af den offentlige dagsorden, diskuterer han med pressecheferne Sigrid Rasmussen og Filip Lauritzen fra SF og De Konservative. Moderne mediekongehus: Der er langt fra datidens stivnakkede Christian X og hans avisvrede til nutidens kronprinsepar, som inviterer tv med på ski- og skoletur i Verbier. Royal ekspert Anette Kokholm sætter - med afsæt i DR1-serien om Frederik IX - ord på forholdet til medierne sammen med Lis Merete Frederiksen, der var Kongehusets første informationschef i 2004-08. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:37
  Mennesker og medier

  Skræmmende dokumentar med gnist af håb

  "Holder Gud virkelig øje med os?" spørger lægen Amani Ballour i et inferno af bombedrøn, skrigende børn og musik i mangel af bedøvelse på et hospital i Al-Ghouta i Syrien. Hun er hovedperson i den danskproducerede dokumentar "The Cave", der er med i Oscar-opløbet og som har premiere i den kommende uge. Men selv om krigens gru fylder, har det været vigtigt at få nuancer, håb og drømme med, fortæller producer Sigrid Dyekjær. Kig i krystalkuglen: Vilje til betaling for journalistik, tæmning af techgiganter og fortsat streaming- og podcastvækst er nogle af de temaer, som vil præge mediedagsordenen i 2020. Og på Christiansborg skal politikerne enes om et nyt medieforlig. Louise Brincker, direktør i Danske Medier, diskuterer 2020-tendenser med mediekonsulent Keld Reinicke og Mediawatch-redaktør Louise Reseke. DR på slankekur: Tre tv-kanaler, en radiokanal og en lang række populære programmer lukkede ved årsskiftet som følge af omfattende besparelser i DR. Forude venter endnu en sparerunde, hvis ikke S-regeringen og støttepartierne aflyser den. Generaldirektør Maria Rørbye Rønn om en ny virkelighed for det licensfinansierede mediehus. Journalistik med benspænd: Årets Cavlingpris bliver overrakt fredag eftermiddag til en eller flere journalister, der har præsteret mere end det forventelige. Og som undervejs har været udsat for en del benspænd. Interview med nogle af de nominerede: Louise Drivsholm, Information, Morten Pihl, Jyllands-Posten, Sune Engel Rasmussen, freelance og Line Vaaben, Information. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:11
  Mennesker og medier

  2019 - skærpet kamp om vores opmærksomhed

  De fleste af os vil gerne have opmærksomhed. Masser af opmærksomhed. Og kampen om den blev der skruet gevaldigt op for i 2019. Ikke mindst i mediebranchen, hvor der blev råbt med fuld styrke om ledige radiofrekvenser. Hist og pist blev der dog skruet ned, når grønthøsteren rullede gennem redaktionslokalerne. Men selv for besparelsesramte medier var der nok at tage fat på i blandt andet et valgtravlt år. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:59
  Mennesker og medier

  Kvindelige tv-værter i kommentarfelternes skudlinje

  Hun minder om nogen fra Jullerup Færgeby. Vimser småneurotisk rundt. Og så er hendes hår grimt... Tv-vært Lise Rønne - som i denne uge sagde farvel til Aftenshowet - har i en kronik i Politiken beskrevet, hvordan hun som kvinde skal finde sig i en hel del mere end sine mandlige kolleger. Sådan har det været i årevis, de fleste trækker på skuldrene og ingen synes at tage kvindefornedrelserne alvorligt. Diskussion med TV2-vært Janni Petersen og international kulturredaktør på Berlingske Birgitte Borup. Skæbnefortællinger på Facebook: En skriver om sin skizofreni. En anden om at kæmpe med overgangsalder. Og en tredje fortæller om sin kærestes selvmord. Fælles for dem er, at de er en del af Facebook-universet "Stories under the moon". Journalist Bo Østlund har taget initiativet, som han kalder en "demokratisering" af den historie, som alle har. Og som kan fortælles uden smarte indledninger og journalistisk skarpvinkling. Forbudte historier: Da den maltesiske journalist Daphne Caruana Galizia blev myrdet for to år siden, fortsatte 45 journalister fra 18 medier hendes afsløringer af samarbejde mellem politikere og mafiaen. Samarbejdet er ét blandt flere på tværs af landegrænser. Ofte med journalisternes egen sikkerhed i spil; begrænsninger, trusler og i værste fald død er nemlig hverdagskost mange steder. Interview med Sandrine Rigaud fra "Forbidden Stories" og Hadi Al Khatib fra "Syrian Archives". BBC-kritik og CNN-svar: Hvem skal have skylden for vores valgnederlag? Det skal medierne, siger fremtrædende Labourpolitikere, som også beskylder den ellers "elskede" britiske public servicestation BBC for at have bidraget til det dårlige resultat. Og på amerikanske CNN bliver et kortfattet Helle Thorning-Schmidt-svar til store, sandsynligvis overfortolkede overskrifter i blandt andre danske medier. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:59
  Mennesker og medier

  Er DR en journalistisk folkedomstol?

  Flere års intens DR-dækning af den såkaldte dronesag har udviklet sig til et "dokudrama" med journalister i rollen som "dedikerede detektiver". Kritikken kommer fra forsvarsadvokat Thorkild Høyer, der ikke bryder sig om det, han kalder en "folkedomstol". Høyer er forsvarer for Basil Hassan - efterlyst for attentatforsøg - og han diskuterer den konkrete sag og principperne med nyhedschef Thomas Falbe, DR. Livtag med techgiganter: Flere muskler skal hjælpe Margrethe Vestager med tøjle blandt andre Googles, Facebooks og Amazons dominans. Blandt europæiske redaktører er der store forventninger til den danske EU-kommissærs indsats. Men hvordan ser hun selv mulighederne? Hvor er balancen mellem de muligheder og problemer, som de internationale giganter repræsenterer? Og er der overhovedet noget tilbage til etablerede medier? Forbudt lydfil: En udenrigspolitisk betændt optagelse med Færøernes erhvervsminister har skabt skvulp og debat. Og blandt mediefolk på de forblæste øer er det store spørgsmål: Hvad nu, hvis vi bare havde offentliggjort det, som nu er forbudt - men som de fleste alligevel kender indholdet af? Interview med Øssur Winthereig, vært og redaktør på færøsk radios mediemagasin, "Pressan". Hvid dokumentar: I denne uge var der premiere på Jannik Splidsboels "Drømme fra ødemarken" om de oprindelige australiere, aboriginerne. Filmen er et unikt indblik i et truet folkefærds dagligliv, men den historie kan en blond europæer ikke fortælle, mener kritikere. Splidsboel kalder synspunktet absurd, for yderste konsekvens er, journalister kun må lave historier om for eksempel ghetto-områder, hvis de selv bor der. Punktum i #metoo-skandale: Mandag blev den svenske skuespiller Cissi Wallin dømt for ærekrænkelse af tidligere Aftonbladet-journalist Fredrik Virtanen. I efteråret 2017 fik han en tur i mediemøllen efter på Instagram at være beskyldt for voldtægt. Og dommen fører til en del selvransagelse på toneangivende svenske medier. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:12
  Mennesker og medier

  Klimaet går amok - hvad gør medierne?

  Alarmerende nyheder flyder i lind strøm i disse dage fra FN's årlige klimakonference i Madrid. Men hvad er mediernes ansvar for, at vi forstår, reagerer og handler? Og giver det overhovedet mening, når avislæsere samtidig bombarderes med Black Friday-reklamer? Det diskuterer Katherine Richardson, professor og medlem af Klimarådet, med Politikens chefredaktør Christian Jensen og Børsens chefredaktør Bjarne Corydon. Kønsskæv valgdækning: Der er mere medieomtale til folketingskandidater, hvis de er mænd. Mindre, hvis de er kvinder. Ny undersøgelse fra Syddansk Universitet i Odense kortlægger dækningen af valgene i 2011, 2015 og 2019, og skævhederne er endda stigende. Statskundskabsprofessor Ulrik Kjær uddyber i debat med Pernille Holbøll, kommende chefredaktør på Ekstra Bladet. Europa på forsiden: De store krisebogstaver er i brug, når europæiske medier rapporterer om Brexit, klima og flygtninge. Men komplekse problemer kalder på gedigen og sand journalistik, siger chefredaktørerne Pia Rehnquist fra Sydsvenskan og Ulf Poschardt fra tyske Die Welt efter debat i Den Sorte Diamant i København i denne uge. Iscenesat politik: Da Nicolai Wammen tidligere på ugen blev enig med regeringens støttepartier om næste års finanslov var det med fuldt blus på DR1's og TV2's kameraer og mikrofoner. Efter over ti timers forhandlinger lykkedes det nemlig endnu en gang at lande en politisk aftale, så den ramte nyhedsudsendelserne på to store tv-kanaler. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:11
  Mennesker og medier

  Nyhedsmaskine i terror-dilemma

  Hvad skal med? Kan vi bringe billeder? Og bør vi linke til gerningsmandens manifest? Spørgsmål og dilemmaer står i kø på nyhedsredaktioner, når terror rammer som i Christchurch i New Zealand i marts. Ny DR-dokumentar følger svære beslutninger på Berlingske, mens falske nyheder overhaler indenom på sociale medier. Chefredaktør Mette Østergaard debatterer traditionelle mediers rolle med professor og ekspert i sociale medier, Vincent Hendricks. Medier i en radikaliseret verden: Deres egen sikkerhed stod højt på dagsordenen, da 500 journalister fra de arabiske lande sidste weekend diskuterede undersøgende journalistik. En genre, som har det svært i en region med krig, konflikt og enevældige magthavere, der slår hårdt ned på kritiske stemmer. Anne Troldtoft Hjort rapporterer fra konferencen "Media in radicalized world" i Jordans hovedstad Amman. Og Henrik Grunnet fra International Media Support i København perspektiverer. Endnu mere radio: Med snart tre taleradioer - P1, Radio4 og Loud - i luften bliver kampen om lytternes gunst skærpet. Tilmed melder endnu en radiostation sig på DAB fra mandag i den kommende uge med et miks af "glad i låget"-musik om morgenen og derefter timevis med ord, ord og ord. Radioen har ingen officiel sendetilladelse og støtte fra statskassen er der heller ikke. Og hvor skal lytterne komme fra? Julen er truet - nogen vil stjæle den: Temaet i de fleste tv-julekalendere er stort set det samme år efter år. I år er ingen undtagelse, for julekalenderne skaber nemlig et rituelt fællesskab i mange familier, og der skal ikke pilles ved hverken forventninger eller traditioner. Cand.mag. i medievidenskab Lea Sohn Mikkelsen sætter ord på det, hun kalder "en unik genre". Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:11
  Mennesker og medier

  Var det dét, der var meningen?

  Det er farvel til "Sporløs", "Vild med bøger" og "Danmarks bedste portrætmaler", når DR til nytår realiserer en omfattende spareplan. En lang række andre programmer og kanaler forsvinder også. Alt sammen som følge af sidste sommers medieaftale, som med krav om et smallere og mere fokuseret DR blev fulgt til dørs af daværende kulturminister Mette Bock med ordene "det er meningen, at vi skal have et andet DR". Men er resultatet så det, som ordførerne fra partierne bag medieaftalen ønskede? Mediebosser skal registreres: Chefredaktører og andre mediechefer har så meget magt og indflydelse, at de skal deklarere deres løn og interesser i et nyt register. Forslaget kommer fra Jens Jonatan Sten, chefredaktør på den socialdemokratiske netavis "Pio". Han mener, at mediebranchen er "et lukket land", og det skal være slut med, at chefredaktørerne i for eksempel "Presselogen" på TV2 News får lov til at kontrollere sig selv. Udstillingsvinduer med podcast: Selv om flere og flere selv vælger, hvad de vil høre og hvornår, tyder intet på, at det snart er slut med "gammeldags" flowradio. De mest populære podcast er produceret som radioprogrammer, og det har derfor stor betydning at kunne udstille dem på app's, FM og DAB, siger cheferne for taleradioerne P1, Radio4 og Loud. Medieforsker Peter Niegel forklarer og perspektiverer. Radioklassiker: Det satte nye standarder for reportage i radioen, da journalist Herbert Morrison i 1937 med følelserne udenpå tøjet fortalte sine lyttere om luftskibet "Hindenburgs" forlis. Forleden døde den sidste overlevende fra katastrofen, der skrev sig ind i mediehistorien. Journalist og reportage-underviser Claus Vittus fortæller. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:11
  Mennesker og medier

  Farvel til fodbold i fjernsynet

  Der bliver længere mellem scoringerne i tv, når blandt andre Kanal 6, Kanal 9 og Eurosport forsvinder fra YouSee-kabelpakkerne til nytår. En strid med Discovery Networks betyder, at i alt 11 kanaler ryger ud. Men hvorfor? Hvad bliver konsekvenserne? Og er der udsigt til, at det trods alt kan ende med en løsning? Interview med Jacob Mortensen, direktør i YouSee, og Christian Kemp, direktør hos Discovery. Ryd forsiden: Det var en nyhed af de helt store, da Gyldendal sidste weekend udsendte ny Yahya Hassan-digtsamling. Kun få havde hørt om den inden, blandt andre Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik, som reflekterer over at være budbringer for en digter og hans forlag. Hvordan Gyldendal kunne holde det hele hemmeligt og hvad mediestrategien var, fortæller forlagets skønlitterære direktør, Simon Pasternak. Global, konstruktiv journalistik: Når medier leder efter løsninger på lokale problemer, er det oplagt at se sig om i hele verden. Det er i hvert fald, hvad journalisterne på BBC-serien "Fixing the world" gør. En af dem er Sam Judah, som for nylig var i København for at lave indslag om betydningen af hurtig hjælp til mennesker med hjertestop i Region Hovedstaden. Royale rygter i tv-serie: Kan det mon passe, at den britiske dronning Elizabeth har haft en affære? Dét er et af flere spørgsmål i grænselandet mellem fiktion og fakta, som er til livlig diskussion, når Netflix søndag blænder op for tredje sæson af successerien "The Crown". En serie, som i forvejen har skabt en del dønninger i og omkring Buckingham Palace. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:11
  Mennesker og medier

  Journalistisk enmandshær i kamp med Forsvaret

  Nepotisme, inhabilitet og embedsmisbrug er, hvad journalist Peter Ernstved Rasmussen afslører, når han sætter sig til tasterne. Men den slags er ikke velset i Forsvaret, og hans énmandsmedie "OLFI" bliver igen og igen mødt af tavshed og nej til interview. Forleden gav Foreningen for Undersøgende Journalistik Peter Ernstved Rasmussen årets graverpris, og med den i hånden reflekterer han over en ulige magtkamp mellem medier og myndigheder. Medier på støtten: De seneste ugers frekvensballade med Radio24syv og Radio Loud viser politikernes indflydelse i mediebranchen. Men måske er det et vilkår, at med penge fra statskassen følger også krav om, hvordan medier skal agere, hvor de skal bo, og hvilke opgaver de skal løse? Debat med Stig Ørskov, administrerede direktør i JP/Politikens Hus - der får støtte, men kan klare sig uden - og Stine Carsten Kendal, direktør på Information, der ikke ville overleve uden statsstøtte. Journalistik på skrå brædder: 1100 publikummer fyldte Det Kongelige Teater i København i søndags, da onlinemediet Zetland med journalistik-forestillingen "Opgang" var med til at fejre 100-året for almene lejeboliger i Danmark. Men hvorfor lave journalistik på en scene? Og hvordan finder boligselskaber og journalister ud af at prioritere, hvad der skal - og ikke skal - med? Interview med Michael Thorberg, presseansvarlig i Boligselskabernes Landsforening og Jakob Moll, direktør på Zetland. Stemmer fra Berlin: Der var drama i æteren, da DR-journalister rapporterede fra Berlin i disse dage for 30 år siden. Murens fald var nemlig en både uventet, følelsesladet og verdenshistorisk begivenhed. Og på Radioavisen fik "lyd" med ét en helt ny betydning. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:06
  Mennesker og medier

  Lokale aviser har åndenød

  Endnu en spareplan, endnu en nedskæring og endnu en prikkerunde ramte midt i denne uge Jysk Fynske Medier. Rapport og interview fra en af koncernens lokalaviser, Århus Stiftstidende, som trods en nogenlunde aktuel formkurve blot er en skygge af fordums storhed. Jysk Fynske Mediers direktør Jesper Rosener trækker perspektiverne op og efterlyser politisk opmærksomhed og handling. Nyhedsørkener truer: Lokalmediernes åndenød skaber risiko for, at store dele af Danmark vil være uden nyhedsdækning. Det vurderer mediekommentator Jacob Mollerup i diskussion med Jan Birkemose, redaktør af Medietrends. For hvordan skal de klare sig, når kun få vil betale for indholdet og når store internationale techgiganter løber med de fleste annoncekroner? Premierefeber på Radio4: Der er bygget om, hyret folk og lavet prøveudsendelser lige til det sidste. Reportage fra den nye radio, som fra sin udkigspost på Banegårdspladsen i Aarhus overtager FM4-frekvensen fra Radio24syv. Fra Sønderborg til ingenting: Det begyndte i januar 2017 med en socialdemokratisk idé om at flytte Radio24syv til Sønderjylland. Siden blev det med Dansk Folkepartis mellemkomst til "vest for Storebælt". Og nu er det så efter uskønt politisk forløb slut med den populære taleradio. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:11
  Mennesker og medier

  Too much Brexit i medierne?

  En ny, Brexitfri tv-kanal i Storbritannien bør mane til eftertanke også på danske nyhedsredaktioner. Måske går overfodring med opdateringer, live-omstillinger og hver-dag-sit-drama for vidt, spørger Lisbeth Knudsen, chefredaktør på Altinget og Mandag Morgen. For i hvert fald en del mediebrugere føler sig overvældede af nyhedsstrømmen, fortæller Jakob Linaa Jensen, chefforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han er medforfatter til rapport om danskernes nyhedsforbrug, offentliggjort i denne uge. Meget mere taleradio: Når Radio24syv i den kommende uge lukker og slukker, bliver kanalen overtaget af den Aarhus-baserede Radio4. I april næste år begynder den nye Radio Loud at sende, og i æteren er også alderspræsidenten P1. Anne-Marie Dohm, direktør Radio4, Ann Lykke Davidsen, direktør Loud og Thomas Buch-Andersen, kanalchef P1, diskuterer snitflader, forskelle og ligheder. Og om der overhovedet er lyttere til hele tre taleradioer i Danmark? Populær radio lukker: Er det Radio24syvs selvbevidste og høje cigarføring, der tager livet af kanalen torsdag i den kommende uge? Hvordan er det statslige Radio- og tv-nævn nået frem til, at otte års erfaring ikke skulle tælle med? Og er der mon en politiker eller to, som har blandet sig i beslutningen? Dokumentar med benspænd: Det begyndte med optimisme og håb, men endte med skuffelse for Karen Stokkendal, som har brugt fem år på dokumentarfilmen "Et militærdiktatur bag facaden". Filmen - vist i denne uge på DR2, tyske ZDF og franske ARTE - handler om demokrati-ikonet Aung San Suu Kyi og hendes rolle som generalernes marionet i Myanmar. Og det er en film, som undervejs blev mødt af mange forhindringer. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:11
  Mennesker og medier

  Hvidvask- eller presseskandale?

  Intet mindre end "århundredets presseskandale" var det, da tre Berlingske-journalister tidligere i år fik Cavlingprisen for afdækning af hvidvask i Danske Bank. Det mener journalist Birgitte Dyrekilde, som i de seneste måneder har anfægtet avisens dokumentation og kilder. Michael Lund fra Berlingskes gravegruppe afviser kritikken og undrer sig over, at Birgitte Dyrekilde ikke har ønsket at se det datamateriale, som ligger bag hundreder af hvidvaskartikler. Børn løser klimaudfordringer: Fem dage på en næsten øde ø uden mobiltelefoner og kontakt med deres forældre... Det er, hvad seks børn har gennemlevet i en serie på DR Ultra, hvor de skulle arbejde sammen om at løse konkrete klimaproblemer. Tilrettelægger og vært Jannik Schow fortæller om meningen med serien. Og om at lave tv for børn i benhård konkurrence med især sociale medier. Stemme til marokkanske kvinder: Tøj, overgreb og tatoveringer er tabuer for mange kvinder i Marokko. Men med korte videoer, optaget på gaden, har de via netmediet "Jawjab" og Facebook fået en stemme i den offentlige debat. Bag initiativet står Fatim-Zahra Bencherki og Sonia Terrab, som fortæller om betydningen af at kunne gå uden om traditionelle, konservative medier. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:13
  Mennesker og medier

  Nye toner i æteren - anderledes radio!

  Om mindre en måned er der nye toner i æteren og Radio4 FM er ved at bygge studier og file koncepter til - det bliver anderledes, lover direktøren, men hvordan? - reportage og interview fra byggepladsen i Århus. Tåregas, vandkanoner og maskeringsforbud - urolighederne i Hong Kong blussede yderligere op i denne uge - på begge sider af frontlinjen spiller medierne en væsentlig rolle - både som organisering, kontrol og propaganda. Og så kan journalistik gå hen og blive en hel livsstil, hvor man følger sine kilder i timevis - hør, hvordan Sara Maria Glanowski kom ind på livet af nogle af de amerikanere, der lever på kanten og dermed skildrer USA's skyggeside i sin bog om USAs slagside "Skyggebokser". Mennesker og Medier også om traditionelle værtsroller og udspil til medieforhandlingerne, der skaffer flere penge til dansk public service. Redaktion: Lene Johansen og Anne Troldtoft Hjorth. Vært: Lene Johansen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:11
  Mennesker og medier

  Ska' ræven vogte får

  Når Kunsthal Charlottenborg skriver om sin nye udstilling på Facebook, slettes flere af billederne, men skal amerikanske tech-giganter vogte den danske ytringsfrihed? Advarsel fra amerikansk journalist ... Tror man medierne, er bander langt farligere end ens egen familie, men sådan er virkeligheden ikke-medierne skriver bare ikke, hvor ofte en kvinde dræbes af sin mand, og kalder det stadig ofte familietragedie eller husspektakler - hvorfor? Det er livsfarligt at dække valget i Afghanistan og sikkerheds-opbuddet ved det afghanske valg var massiv, få journalister trodsede faren - én af dem var Simi Jan mød hende og hør, hvorfor hun synes det er vigtigt at sætte livet på spil. Og så fortæller to journalister, hvordan de afslørede umenneskelige og slavelignende forhold for Filippinske lastbilschauffører. Redaktion: Lene Johansen & Anne Troldtoft Hjorth. Vært: Lene Johansen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:11
  Mennesker og medier

  Et billede kan sige mere end tusinde ord

  En lille pige græder, hendes mor visiteres af grænsevagter i USA - årets vinderbillede fra World Press Photo - udstillingen åbner i denne uge - hvad fortæller billederne om den verden og den tid, vi lever i? De satser på 200.000 abonnenter til den nye podcastplatform Podimo - nu har den været i æteren i halvanden uge, men hvordan fungerer den og hvad tilbyder den? - to lydfortællere anmelder og giver deres bud på, om den når målet. Han går til grænsen og gerne over, han er politisk ukorrekt, har som mål at vælte regeringer, tåler ikke censur og så tilhører han en uddøende race - mød Politikens satiretegner Roald Als, der netop har udgivet sine erindringer "Håndtegner"! Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Redaktion: Lene Johansen & Anne Troldtoft Hjort. Vært: Lene Johansen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:11
  Mennesker og medier

  Med pressen i felten!

  Den klassiske journalist er fortid - fremtidens journalister skal uddannes til at være mere konstruktive og gå i dialog med borgerne. Sammen med lokale øst-blok journalister har journalistpar rejst 16 lande igennem for at tage temperaturen hos folket efter murens fald - mød Thomas Ubbesen og Anne Haubek, der udgiver "Vi var Folket" efter deres møde med Østeuropæere, der har levet i tusmørke i 30 år. Han sætter livet på spil i verdens brændpunkter, hjemme er han eneforsørger til tre børn - ny film følger krigsfotografen Jan Grarup, men hvorfor fortsætter han og hvad driver ham? Mød Jan Grarup og dokumentarfilminstruktør Boris Bertram. Og så kigger Mennesker og Medier på ansøgere til den nye radiokanal på DAB, der skal have fokus på kultur. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært: Lene Johansen

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:12
  Mennesker og medier

  Skal DR fodre tech-giganter med gratis indhold?

  YouTube, Facebook og Instagram er de foretrukne kanaler, når DR forsøger at få bedre fat i unge lyttere, seere og brugere. Men DR skal holde op med at hjælpe de største konkurrenter med gratis indhold, det mener de danske tv-distributører. Debat med Ulf Lund, direktør Boxer TV, og Henrette Marienlund, mediedirektør i DR. Falske nyheder på skrå brædder: Det bliver til stadighed sværere at skelne mellem rigtigt og forkert. Men måske der er der hjælp at hente i forestillingen "Fake News", som teatergruppen Paradox spiller rundt om i landet i den kommende tid. Instruktør Daniel Wedel sætter sammen med skuespillerne Henriette Rosenbeck og Zach Khadudu ord på løgnens anatomi. Hyldest til Hitler: Der blev ikke sparet på adjektiver og begejstring, når danske Tysklands-korrespondenter rapporterede om nazisternes fremmarch i 1930'erne. Ny bog, "Sidste nyt fra Berlin" fortæller, hvordan pressen var den første stormagt, som Hitler besejrede. Interview med film- og mediehistoriker Lars-Martin Sørensen. Sparerunde på standby: Mulig aflysning af kommende besparelser på mindst 300 millioner kroner i DR må vente til efter nytår. Tidligst i begyndelsen af 2020 kommer der gang i forhandlinger om en ny medieaftale, lød det fra kulturminister Joy Mogensen på tv-konference i denne uge Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:12
  Mennesker og medier

  Journalister bundskraber troværdighedsmåling

  Så skete det igen; analyse viser, at danske journalister er ikke til at stole på. Og deres troværdighed er nogenlunde på niveau med bankrådgivere, bilforhandlere og ejendomsmæglere. Den slags målinger kan bare ikke bruges til noget som helst, mener mediesociolog Søren Schultz Jørgensen. Han mødes i debat med Nicolaj Taudorf Andersen, seniorpartner i kommunikationsbureauet Radius, som står bag de årlige troværdighedsmålinger. Klimabøf: Det gav genlyd, da forskere fra Aarhus Universitet i sidste måned konkluderede, at kaffe, slik og alkohol er ligeså store klimasyndere som oksekød. Historien fik massiv omtale i DR, men er siden pillet fra hinanden - og nu fjernet fra dr.dk. Men hvad gør DR fremover for at undgå at falde i nye oksekødsfælder? Interview med ledende redaktionschef Christian Lindhardt. Gennemslagskraft på film: Et par timer i biografmørke gør os muligvis klogere end hundreder af nyhedsindslag på, hvad der foregår i Syrien. Overvejelsen skyldes DR-korrespondent Puk Damsgaard, som har skrevet bogen bag ny film om en ung fotograf, der var gidsel hos Islamisk Stat, "Ser du månen, Daniel". Puk Damsgaard fortæller historien bag filmen, om tilblivelsen og om den risiko hun selv løber, når hun dækker Mellemøsten. Onde algoritmer? Mediedebatter er ofte præget af negativt fokus på de algoritmer, som styrer feeds og præferencer på nettet. Men de usynlige koder er også gode, fordi de kan skabe synlighed. Det mener Mathias Gredal Nørvig, direktør hos den danske spiludvikler SYBO, som siden 2010 har haft stor international succes med "Subway Surfers". Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:11
  Mennesker og medier

  Tabloid clickbait på nettet

  Kampen om læsernes klik bliver skærpet, når B.T. til nytår siger farvel til den daglige betalingsavis. Overskrifter, billeder og tekst skal fange på få sekunder i konkurrencen med især Ekstra Bladet. Hvad dét betyder for journalistikken, diskuterer B.T.s chefredaktør Michael Dyrby med Ekstra Bladets Poul Madsen. Drop "tv til unge": Det er gennemskueligt og utroværdigt, når f.eks. DR og TV2 forsøger sig med form og indhold specialdesignet til dem, de har sværest ved at få fat i. Sådan lød budskabet fra blandt andre 23-årige Christian Skov og 27-årige Anna Olivia Deyoung, da nyheder forleden var til eksamen på den årlige tv-festival i København. Redningskrans til musikkanaler: DR vil forsøge at redde P6 BEAT og P8 JAZZ. Dog kun hvis et politisk flertal finder de nødvendige penge. Men selv om der er velvilje hos et flertal på Christiansborg, strander redningsforsøget måske i et mediepolitisk ingenmandsland, hvor den ene part venter på den anden. Og omvendt. Interview med DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn. Mørklægning fortsætter: Omstridte paragraffer i offentlighedsloven bliver ikke ændret. Dermed indkasserer S-regeringens støttepartier et markant nederlag. Socialdemokraternes retsordfører Jeppe Bruus forklarer, hvorfor der ikke skal være mere åbenhed i f.eks. ministerierne. Venstre i mediemøllen: Endnu en uge med interne konflikter i Venstre har givet masser af sendetid til kritikere i det såkaldte bagland. Og Lars Løkke Rasmussen har endnu en gang demonstreret, hvordan han mestrer at glide uden om spørgsmål, han ikke har lyst til at svare på. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:00
  Mennesker og medier

  Fra Kulturmødet på Mors: Nyt håb for "smalle" DR-kanaler

  Til nytår lukker de tre digitale radiokanaler P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz. Beslutningen er taget af DR efter sidste års medieforlig, men den bliver mødt af voksende kritik. Og måske er der en økonomisk håndsrækning på vej fra det "røde" flertal i Folketinget? DR-radiochef Gustav Lützhøft diskuterer mulighederne for at omgøre lukningsplanen med Anna Lidell, formand for komponisternes og sangskrivernes organisation, DJBFA, og med Enhedslistens medieordfører Søren Søndergaard. Medievaner i forandring: Digitaliseringen buldrer frem og en større og større del af vores medieforbrug foregår på telefon, computer og tablets. Alligevel er der ikke udsigt til, at papiravisen dør, ligesom både "gammeldags" flow-tv og radio ser ud til at overleve. Så for de fleste mediehuse gælder det om at favne bredt og gøre det til en god forretning. Ikke nemt, konstaterer Jyllands-Postens chefredaktør Jacob Nybroe, TV Midtvest-direktør Lone Sunesen og Politikens chefredaktør Christian Jensen. Mennesker på Mors: I foråret fotograferede og interviewede 13 studerende fra Journalisthøjskolen i Aarhus blandt andre en muslingefisker, Jen bilsamler og en transkønnet morsingbo. I denne weekend er billeder og tekst udstillet på Kulturmødet i Nykøbing Mors. Studerende Johanne Teglgård Olsen og Marius Renner Christensen fortæller om deres historier. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:11
  Mennesker og medier

  Den danske sang er en misinformeret shitstorm

  Det buldrer løs med skarpe vinkler, afsporede debatter og påståede krænkelser, når historier om højskolesange, trafiklys og sombreroer fylder i medierne. Såkaldt "identitetspolitik" optager os mere og mere - måske fordi det er nemt at være enten for eller imod. Silas Marker, medforfatter til "Os og dem", som udkommer i næste uge, diskuterer chefredaktør Erik Bjerager, Kristeligt Dagblad. Et af de medier, som prioriterer identitets-historier højt. 24syv på DAB? Den populære radios ejere - Berlingske og People Group - besluttede torsdag at søge sendetilladelse som udelukkende digital kanal efter 1. november. Forud er gået et speget politisk spil med detalje-regulering i hidtil usét omfang. Men måske det bare er et vilkår, når journalistik skal betales af skatteyderne? Interview med Berlingske Medias koncernchef Anders Krab-Johansen, der egentlig har som ambition at klare sig uden offentlig støtte. Fra journalist til aktivist: For snart 15 år siden lavede hun den skelsættende dokumentar "Drengehjemmet" om forholdene på Godhavn. Dokumentaren var første skridt frem mod den undskyldning, som statsminister Mette Frederiksen i denne uge gav til tidligere Godhavndrenge. Men den ændrede også tilværelsen for tilrettelæggeren, DR-journalist Rikke Skov Kristensen. Klima- eller mediesynd? Det vakte opsigt, da DR forleden slog fast i radioen og på nettet, at "alkohol, kaffe og slik er større klimasyndere end oksekød". Men konklusionen var ikke bare en stramning, den var også baseret på en rapport, finansieret af landbrugets kvægavlere. Og dét burde nok have været deklareret tydeligt, erkender redaktionschef Mads Vesterby Damm. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet