Live kanaler

Rosenkjærprisen

DR's formidlingspris Rosenkjærprisen tildeles en person, der evner at gøre vanskelige emner tilgængelige for et bredere publikum i en forståelig og levende form. Oplev her en række foredrag med blandt andre Eske Willerslev, Peter Lund Madsen, Svend Brinkmann, Anja Dalgaard-Nielsen og Peter Øvig Knudsen.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 27:11
  Rosenkjærprisen

  Et andet blik på magt og demokrati 5:5

  Fem foredrag af professor emerita, dr.phil., Birgitte Possing, der modtog DR's Rosenkjærpris i 2020. Femte foredrag: 'Bryggeren og baglandskvinden'. Om at skrive Danmarkshistorien om, når lyset lægges på baglandskvinden Laura Jacobsen, der med sit store netværk bar det store danske ikon, brygger J.C. Jacobsen.

  Kultur
 • 27:10
  Rosenkjærprisen

  Et andet blik på magt og demokrati 4:5

  Fem foredrag af professor emerita, dr.phil., Birgitte Possing, der modtog DR's Rosenkjærpris i 2020. Fjerde foredrag: 'Mødre som mandfolk i politik og videnskab'. Om Nina Bang, Bodil Koch, Lis Groes og Lis Jacobsen.

  Kultur
 • 27:10
  Rosenkjærprisen

  Et andet blik på magt og demokrati 3:5

  Fem foredrag af professor emerita, dr.phil., Birgitte Possing, der modtog DR's Rosenkjærpris i 2020. Tredje foredrag: Fra 'overflødigt ungt menneske til en magtfaktor i det spirende demokrati'. Om skolepioneren Natalie Zahle.

  Kultur
 • 27:10
  Rosenkjærprisen

  Et andet blik på magt og demokrati 2:5

  Fem foredrag af professor emerita, dr.phil., Birgitte Possing, der modtog DR's Rosenkjærpris i 2020. Andet foredrag: 'Sprog kan virke som bittesmå dråber arsenik'. Om argumenter imod kvinder fra 1848-2018.

  Kultur
 • 27:10
  Rosenkjærprisen

  Et andet blik på magt og demokrati 1:5

  Fem foredrag af professor emerita, dr.phil., Birgitte Possing, der modtog DR's Rosenkjærpris i 2020. Første foredrag: 'En detektivisk trang til at lægge et andet blik på vores historie'. Interview med Nanna Mogensen om søgen efter de usynliggjorte talenter i vores kulturhistoriske rødder. Om forpligtelsen til faglighed, professionalisme og fokus på magtrelationer for at forstå. Om hårdt arbejde med grundforskning og nøgtern analyse. Om pligten til at give nøgtern oplysning til samfundet. Om forskerens forskellighed fra debattørens, moralistens, ideologens.

  Kultur
 • 57:00
  Rosenkjærprisen

  Lørdag 24. nov. 2018

  Rosenkjærprisen 2018 offentliggøres og overrækkes i Koncerthusets Studie 3 for et inviteret publikum og sendes live. Rosenkjærprisen er P1's formidlingspris og gives til en person, der har formået at gøre sit stofområde særligt tilgængeligt for mange. På scenen er radioværterne Alberte Clement Meldal og Adam Holm klar til at interviewe vinderen og øvrige medvirkende.

  Kultur
 • 29:35
  Rosenkjærprisen

  Terrordilemmaer 5:5 - Terrorbekæmpelse: Jernnæver eller fløjlshandsker?

  Når et terrorangreb finder sted, brager det ofte løs med krav om handling fra politisk side. Men hvordan navigerer man som politiker, når det, der gør os mere sikre her og nu, risikerer at gøre os mindre sikre på lang sigt? Og hvordan finder man den rigtige balance mellem de hårde og de bløde midler i terrorbekæmpelsen? Vært er Anja Dalgaard-Nielsen, sidste års P1 Rosenkjærpris-modtager. I fem programmer undersøger hun de dilemmaer, vi som enkeltindivider og samfund står overfor i moderne terrorbekæmpelse, og hvad vi som samfund faktisk kan stille op overfor terror. Produceret af Filt CPH.

  Kultur
 • 29:43
  Rosenkjærprisen

  Terrordilemmaer 4:5 - Exit fra voldelig ekstremisme: Skal vi støtte eller straffe på vejen ud?

  Når en voldelig ekstremist vælger et exit, indebærer det en masse dilemmaer både for den enkelte og for samfundet. Sohrab Khan, der er tidligere terrordømt fra Vollsmosesagen, fortæller her om sin vej ind i voldelig ekstremisme, om de oplevelser der fik ham ud igen, og om de svære valg, der opstod undervejs. Vært er Anja Dalgaard-Nielsen, sidste års P1 Rosenkjærpris-modtager. I fem programmer undersøger hun de dilemmaer, vi som enkeltindivider og samfund står overfor i moderne terrorbekæmpelse, og hvad vi som samfund faktisk kan stille op overfor terror. Produceret af Filt CPH.

  Kultur
 • 29:34
  Rosenkjærprisen

  Terrordilemmaer 3:5 - Mediernes rolle: Oplysning eller propagandamulighed?

  Når et terrorangreb finder sted, står medierne i et dilemma: For hvordan oplyser man om de rædsler, der er sket - uden at gå terroristernes ærinde om at skabe mere frygt? Og hvor går grænsen på de sociale medier mellem ytringsfrihed og censur? Vært er Anja Dalgaard-Nielsen, sidste års P1 Rosenkjærpris-modtager. I fem programmer undersøger hun de dilemmaer, vi som enkeltindivider og samfund står overfor i moderne terrorbekæmpelse, og hvad vi som samfund faktisk kan stille op overfor terror. Produceret af Filt CPH.

  Kultur
 • 29:25
  Rosenkjærprisen

  Terrordilemmaer 2:5 - Radikalisering: Ven eller stikker?

  Radikalisering er en svær proces at afkode, og oftest er det dem, der er tættest på den unge - familie, lærere eller venner - der ser faresignalerne først. Men de er sjældent entydige. Og det kan hurtigt skabe et dilemma. For når tillid er et af de stærkeste våben i kampen mod radikalisering, hvordan beholder man den så, hvis man samtidig går til myndighederne for at få hjælp? Vært er Anja Dalgaard-Nielsen, sidste års P1 Rosenkjærpris-modtager. I fem programmer undersøger hun de dilemmaer, vi som enkeltindivider og samfund står overfor i moderne terrorbekæmpelse, og hvad vi som samfund faktisk kan stille op overfor terror. Produceret af Filt CPH.

  Kultur
 • 29:10
  Rosenkjærprisen

  Terrordilemmaer 1:5 - Hvorfor har vi endnu ikke løst problemet med terror?

  Terror er et såkaldt "wicked problem" - man er ikke enige om årsagen til terror, og hver gang man forsøger at bekæmpe den, skaber det nye problemer. Et godt eksempel på det, er brugen af militære midler i krigen mod terror. Her opstår der svære dilemmaer. Vært er Anja Dalgaard-Nielsen, sidste års P1 Rosenkjærpris-modtager. I fem programmer undersøger hun de dilemmaer, vi som enkeltindivider og samfund står overfor i moderne terrorbekæmpelse, og hvad vi som samfund faktisk kan stille op overfor terror. Produceret af Filt CPH.

  Kultur
 • 57:00
  Rosenkjærprisen

  Lørdag 26. maj 2018

  Tre modtagere af DRs store formidlingspris, Rosenkjærprisen, i samtale med P1s Carsten Ortmann om, hvordan man som forsker, med en enorm viden om ofte meget komplicerede og uoverskuelige emner, kan udvælge og formidle sit stof. Og formidle det til en modtagerbefolkning, som ikke nødvendigvis er klædt på til at forstå flere års forskning kogt ned til en halv time, men som er nysgerrig og elsker at få noget vigtigt at vide om emnerne. Medvirkende: Anja C. Andersen, professor i Astrofysik og Planetforskning, Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet. Vincent F. Hendricks, professor i Formel filosofi og leder af Center for Information og Boblestudier, Københavns Universitet. Anja Dalgaard Nielsen, chef for Institut for strategi ved Forsvarsakademiet og "affiliate" ved Stanford Universitys Centre for International Security and Cooperation. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 30:00
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjær-eksperimenterne på P1 - med Vincent F Hendricks: 6:6 Hvad skal videnskab i den moderne verden - og skal videnskaben holdes socialt ansvarlig?

  Årets P1 Rosenkjær-prismodtager Vincent F. Hendricks leverer her den sidste udsendelse i rækken af hans Rosenkjæreksperimenter. Allerede i 2013 udtalte World Economic Forum, at misinformation på nettet nu skal anses som en global udfordring på lige linie med klimaproblemet, verdensomspændende sundhed og så fremdeldes. Siden har både OECD og FN understreget det samme. Spørgsmålet bliver om videnskaben skal tage livtag med globale udfordringer og i så fald hvordan? Og ydermere er et nyt begreb ved at blive præget - videnskablig social ansvarlighed - hvad er det? Gæster er professor Flemming Besenbacher, formand for Carlsbergfondet og forsker Mads Vestergaard fra Center for Information og Boblestudier ved Københavns Universitet. Tilrettelæggelse: Kåre V. Poulsen og Mikkel Andersson. Vært: Vincent F. Hendricks.

  Kultur
 • 29:37
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjær-eksperimenterne på P1 - med Vincent F Hendricks: 5:6 Spekulerer investorer på hvad andre investorer spekulerer i?

  Årets P1 Rosenkjær-prismodtager Vincent F. Hendricks tester i en række eksperimenter, i hvor høj grad vi er underlagt social påvirkning. I dagens udsendelse bliver en gymnasieklasse igen forsøgskaniner. Gennem en række digitale spil skal eleverne handle med aktier og værdiansættelse af en virksomhed. Skal man investere eller spekulere? Testen afslører om investorer og spekulanter bliver påvirket af hvad andre investorer og spekulanter har besluttet sig for at mene eller gøre. Gæst i studiet er professor David Lando, leder af Grundforskningfondens Center for Financial Frictions, Copenhagen Business School. Tilrettelæggelse: Kåre V. Poulsen og Mikkel Andersson. Vært: Vincent F. Hendricks.

  Kultur
 • 29:38
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjær-eksperimenterne på P1 - med Vincent F Hendricks: 4:6 Hvad tror du andre tror, at du tror på?

  Årets P1 Rosenkjær-prismodtager Vincent F. Hendricks tester i en række eksperimenter, i hvor høj grad vi er underlagt social påvirkning. I dagens udsendelse bliver en gymnasieklasse igen forsøgskaniner. Gennem en række digitale spil skal eleverne spekulere i hvad de tror, at andre tror om dem selv og hvordan denne information kan bruges til at koordinere smart - ud fra den 'fællesviden' som testen skaber. Fællesviden er typisk grundlaget for hvordan normer opstår - og normer findes overalt. I studiet fortæller Vincent F. Hendricks om baggrunden for testen og tegner de dybere perspektiver ud fra testens resultater. Gæst i studiet er Thomas Bolander, lektor i datalogi og kunstig intelligens studier på Danmarks Tekniske Universitet. Tilrettelæggelse: Kåre V. Poulsen og Mikkel Andersson. Vært: Vincent F. Hendricks.

  Kultur
 • 29:33
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjær-eksperimenterne på P1 - med Vincent F Hendricks: 3:6 Hvad tror du andre tror på?

  Årets P1 Rosenkjær-prismodtager Vincent F. Hendricks tester i en række eksperimenter, i hvor høj grad vi er underlagt social påvirkning. I dagens udsendelse bliver en gymnasieklasse igen forsøgskaniner. Gennem en række digitale spil skal eleverne spekulere i hvad de tror, at andre tror. Dagens eksperiment handler blandt andet om 'flertalsmisforståelser', og belyser mekanismerne bag digital mobning. I studiet fortæller Vincent Hendricks om baggrunden for testen og tegner de dybere perspektiver ud fra testens resultater. Dagens gæst er Flemming Balvig, professor emeritus, dr.jur., Københavns Universitet. Tilrettelæggelse: Kåre V. Poulsen og Mikkel Andersson. Vært: Vincent F. Herndricks.

  Kultur
 • 29:32
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjær-eksperimenterne på P1 - med Vincent F Hendricks: 2:6 Hvor meget tror du på andre?

  Årets P1 Rosenkjær-prismodtager Vincent F. Hendricks tester i en række eksperimenter, i hvor høj grad vi er underlagt social påvirkning. I dagens udsendelse bliver en gymnasieklasse forsøgskaniner. Gennem en række digitale spil bliver eleverne testet for hvor meget de stoler på deres egen information og hvor meget de stoler på den de får fra gruppen. Hvis jeg skal skrive en nyhedshistorie, hvilke kilder stoler jeg på, hvis de siger noget forskelligt? Kilden, som jeg selv tror på? Eller hopper jeg med på vognen hvis mange kilder siger noget andet? I studiet fortæller Vincent Hendricks om baggrunden for testen og tegner de dybere perspektiver ud fra testens resultater. Dagens gæst er Jette Kofoed, lektor ved DPU, Aarhus Universitet. Tilrettelæggelse: Kåre V. Poulsen og Mikkel Andersson. Vært: Vincent F. Hendricks.

  Kultur
 • 29:29
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjær-eksperimenterne på P1 - med Vincent F Hendricks: 1:6 Er du klogere end de andre?

  Årets P1 Rosenkjær-prismodtager Vincent Hendricks tester i en række eksperimenter, i hvor høj grad vi er underlagt social påvirkning. I dagens udsendelse bliver en gymnasieklasse forsøgskaniner. Gennem en række digitale spil bliver eleverne testet for, hvor meget de stoler på deres egen dømmekraft. Hvad vejer tyren på billedet? Hvad tror du, og hvad tror de andre i klassen? Lader vi os påvirke af, hvad andres synes? Er 'flokken' klogere end individet? I studiet fortæller Vincent Hendricks om baggrunden for testen og tegner de dybere perspektiver ud fra testens resultater. Dagens gæst er Robin Engelhardt, postdoc ved Center for Information and Bubble Studies. Vært: Vincent Hendricks. Tilrettelæggelse: Kåre V. Poulsen og Mikkel Andersson.

  Kultur
 • 29:39
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjærprisen 6:6

  Det kan lyde mærkeligt at døden skulle være et vigtigt holdepunkt i tilværelsen, men professor i psykologi ved Aalborg Universitet, Svend Brinkmann, taler blandt andet med forfatter Josefine Klougart om hvordan døden sætter livet i perspektiv, og burde kunne binde verden sammen som vores største fælles grundvilkår. Svend Brinkmann har modtaget DR's formidlingspris, Rosenkjærprisen, og afslutter med dette program sin undersøgelse af nogle af livets vigtigste holdepunkter. Tilrettelægger: Anne Kjær.

  Kultur
 • 29:36
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjærprisen 5:6

  Der har aldrig været så stor fokus på selvet som i disse år, hvor man konstant skal udvikle sit selv, og måske ovenikøbet først bruge tid på at lede efter det. Professor i psykologi ved Aalborg Universitet, Svend Brinkmann, er kritisk overfor den fortolkning af selvet, og mener at vi i stedet for at se indad, bør se udad, og forholde os til andre og resten af verden. Modtageren af DR's formidlingspris, Rosenkjærprisen, undersøger Selvet som et af livets ståsteder, blandt gennem en samtale med tidligere biskop i Aarhus, Kjeld Holm. Tilrettelægger: Anne Kjær.

  Kultur
 • 29:37
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjærprisen 4:6

  Vi er væsener der afhænger af hinanden, og fordi vores liv er filtret sammen, kan vi ikke undgå at såre hinanden ind imellem. Man kan ikke forestille sig den slags liv, vi lever uden et behov for at tilgive. Derfor mener professor i psykologi Svend Brinkmann at Tilgivelse er et vigtigt ståsted i livet. Modtageren af DR's Rosenkjærpris taler blandt andet med filminstruktør Niels Malmros om hans film, Sorg og glæde, som handler om, hvordan hans kone under en psykose slår deres lille barn ihjel. Tilrettelægger: Anne Kjær.

  Kultur
 • 29:37
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjærprisen 3:6

  Frihed handler ikke om at kunne gøre lige præcis, hvad man har allermest lyst til, men tværtimod om at sætte rammer for sig selv, og undgå at være slave af sine lyster. Modtager af DR's formidlingspris, Rosenkjærprisen, professor i psykologi ved Aalborg Universitet, Svend Brinkmann, undersøger begrebet Frihed som et holdepunkt i det meningsfulde liv, og taler blandt andet med forfatteren Jørgen Leth. Tilrettelægger: Anne Kjær.

  Kultur
 • 29:37
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjærprisen 2:6

  Kærlighed er formålsløs. Hvis ikke, er der noget galt. Man skal ikke elske for at opnå noget, men fordi man ikke kan lade være. Professor i psykologi ved Aalborg Universitet, Svend Brinkmann, taler blandt andet med forfatteren Suzanne Brøgger om kærlighed som et af de ståsteder, der giver livet mening. Svend Brinkmann har modtaget DR's formidlingspris, Rosenkjærprisen, og undersøger i denne serie nogle af livets vigtigste holdepunkter for P1's lyttere. Tilrettelægger: Anne Kjær.

  Kultur
 • 29:36
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjærprisen 1:6

  Vi bruger alt for meget tid på at diskutere, hvordan man får bikini-krop, og hvorfor fuldkornsprodukter er vejen til lykke. Til gengæld forsømmer vi den eneste væsentlige diskussion, den som bør stå over alle andre, nemlig hvad det meningsfulde liv egentlig er. Professor i psykologi ved Aalborg Universitet, Svend Brinkmann, har modtaget DR's formidlingspris, Rosenkjærprisen, og kvitterer ved at tage P1's lyttere med på en rejse gennem nogle af livets holdepunkter. Tilrettelægger: Anne Kjær.

  Kultur
 • 29:49
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjær foredrag - Jeanette Varberg 6:6: Krig i Jernalderen og Vikingetiden

  Op gennem den danske fortid har krig været et tilbagevendende fænomen, men også et fænomen der har skabt den sikre stat vi har i dag. Uden fortidens krige i jernalderen og vikingetiden havde vi ikke haft så rolig en nutid i Danmark. Medvirkende: Jeanette Varberg, Museumsinspektør på Moesgård og modtager af Rosenkjærprisen 2014. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær. (Sendes også torsdag 19.03, lørdag 6.03 og søndag 1.03).

  Kultur
 • 29:30
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjær foredrag - Jeanette Varberg 5:6

  (Sendes også torsdag 19.03, lørdag 6.03 og 14.03 og søndag 1.03).

  Kultur
 • 31:59
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjær foredrag - Jeanette Varberg 4:6: Den store nedgangstid i bronzealderen

  Glas har været langt mere almindeligt i bronzealderen end man førhen har regnet - kan man se ved at følge i fodsporene på nogle små blå glasperler fra Moesgård museum. Men ca. 1000 år før vores tidsregning går det hurtigt ned ad bakke. Vi er taget til Egypten for at finde årsagen til handlen stopper. Medvirkende: Jeanette Varberg, Museumsinspektør på Moesgård og modtager af Rosenkjærprisen 2014. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær. (Sendes også torsdag 19.03, lørdag 6.03 og 14.03 og søndag 1.03).

  Kultur
 • 29:42
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjær foredrag - Jeanette Varberg 3:6: Da Egypten inspirerede Danmark

  Mange tænker bronzealderen som en afsondret tid, uden meget udsyn. Men nogle små blå glasperler fra magasinet under Moesgård museum afslører at handel og ideer kom langvejs fra. Helt fra Egtypten for 3000 år siden... Medvirkende: Jeanette Varberg, Museumsinspektør på Moesgård og modtager af Rosenkjærprisen 2014. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær. (Sendes også torsdag 19.03, lørdag 6.03 og 14.03 og søndag 1.03).

  Kultur
 • 29:43
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjær foredrag - Jeanette Varberg 2:6: I perlernes fodspor i Frankrig

  Museumsinspektør på Moesgård museum Jeanette Varberg ved der findes glasperler i den danske bronzealder, som stammer mange tusinde kilometer væk fra. Noget tyder på at der har været drevet handel allerede for 3500 år siden med det store udland. Men hvilken rute fulgte de handlende gennem Europa sydfra til Danmark? Vi tager til et berømt fransk laboratorium for at følge i fodsporene på en håndfuld oldgamle perler. Medvirkende: Jeanette Varberg, Museumsinspektør på Moesgård og modtager af Rosenkjærprisen 2014. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær. (Sendes også torsdag 19.03, lørdag 6.03 og 14.03 og søndag 1.03).

  Kultur
 • 29:54
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjær foredrag - Jeanette Varberg 1:6: Jeanette og fortidens perler

  Da museumsinspektør på Moesgård museum Jeanette Varberg ved et tilfælde finder nogle små blå glasperler i magasinerne under museet, bliver det startskuddet til en helt ny forståelse af hvordan folk i den danske bronzealder levede og handlede. Medvirkende: Jeanette Varberg, Museumsinspektør på Moesgård og modtager af Rosenkjærprisen 2014. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær. (Sendes også torsdag 19.03, lørdag 6.03 og 14.03 og søndag 1.03).

  Kultur
 • 29:26
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjær foredrag Minik Rosing 6:6 Kunstneren og videnskabsmanden

  Videnskabsmand Minik Rosing og kunstner Per Kirkeby diskuterer, hvordan kunst og videnskab er to sider af samme sag. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær-Jensen.

  Kultur
 • 29:34
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjær foredrag Minik Rosing 5:6 Grønland som vindue til viden

  Grønland har været arnested for store videnskabelige erkendelser. Da August Krogh fx i 1906 var i Grønland for at måle proteinoptagelse hos eskimoer, fandt han ud af at CO2 kunne skabe en temperaturstigning, længe før global opvarmning nogensinde blev opfundet, og allerede dengang mente han, det ville være godt at holde øje med CO2 udledningen fra end industrielle revolution. Og ikke mange tog notits af det. Da Wegener nogle år senere fandt ud af at kontinenterne bevæger sig rundt på store plader, skete det i Grønland - og de andre forskere grinede. På podiet står professor Minik Rosing klar til at fortælle om hvordan udforskningen af Grønland gennem tiden har givet os en bedre forståelse af hele den vide verden. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær. (Sendes også 00.30, fredag 18.25, lørdag 19.30, søndag 16.30 og mandag 2.03).

  Kultur
 • 29:20
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjær foredrag Minik Rosing 4:6 Grønlands skatkammer af ressourcer

  Her på randen af at Grønland på ny skal lægge jord til udstrakt minedrift, fortæller Professor Minik Rosing om hvordan Grønland gennem tiden har bidraget til masser af videnskabelige fremskridt og opdagelser indenfor fortidens ressourcer som fx lampeolie og Kryolit. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær. (Sendes også 00.30, fredag 18.25, lørdag 19.30, søndag 16.30 og mandag 2.03).

  Kultur
 • 29:56
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjær foredrag Minik Rosing 3:6: Fortælleren og jordkloden

  På Grønland har professor og vinder af Rosenkjærprisen 2013 en stor del af sit hjerte. Både når det gælder sin familie og sin forskning. I denne udsendelse besøger vi ruinen hvor han levede sine første år, hører hvorfor han altid fortæller historier og hvordan han kunne forklare mysteriet om at livet på jorden slet ikke burde være der. Men det var der. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær. (Sendes også 00.30, fredag 18.25, lørdag 19.30, søndag 16.30 og mandag 2.03).

  Kultur
 • 29:34
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjær foredrag - Minik Rosing 2:6: Skæbnen spiller med

  På Grønland har professor og vinder af Rosenkjærprisen 2013 en stor del af sit hjerte. Både når det gælder sin familie og sin forskning. I denne udsendelse overnatter vi i en hytte, håber på heldet tilsmiler os i jagten efter vild mad i naturen og hører om Miniks største videnskabelige opdagelse. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær.

  Kultur
 • 29:33
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjær foredrag - Minik Rosing 1:6: Jagten på en sten ved landets yderste

  På Grønland har professor og vinder af Rosenkjærprisen 2013 en stor del af sit hjerte. Både når det gælder sin familie og sin forskning. I denne udsendelse tager vi i Grønlands snedækkede og golde natur på jagt efter en sten fra den tidligste jord. En sten magen til dem der satte Minik Rosing på det videnskabelige verdenskort. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær.

  Kultur
 • 59:00
  Rosenkjærprisen

  Lørdag 23. nov. 2013

  Årets Rosenkjærpris går til Professor i geologi ved Statens Naturhistoriske Museum, Minik Rosing. Han modtager prisen på 50.000 kroner for sin evne til at formidle et vanskeligt emne til et bredt publikum. Overrækkelsen af prisen fandt sted i DR Byens Studie 3, onsdag den 20. november. Prismodtageren fejres med optræden af blandt andre jazzsangerinden Veronica Mortensen og hendes trio samt rapperen Per Vers. Vært: Peter Lund Madsen. Tilrettelæggelse: Morten Remar.

  Kultur
 • 32:00
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjær foredrag Eske Willerslev 6:6: Er videnskaben blevet for snerpet?

  I denne den sjette udsendelse med Rosenkjær foredrag med modtageren fra 2012 professor Eske Willerslev er vi på værtshus. Folk sidder tæt pakket på træstole, fulde ølglas på de mørke borde, og her på lavloftede Ørsted Ølbar i det centrale københavn står Eske Willerslev for klar ved mikrofonen. Mange af dem, der er mødt op, er vant til at diskutere videnskab som en del af klubben "sceptics in the pub". Og det er netop diskussionen Eske Willerslev gerne vil have. Med udgangspunkt i sine egne oplevelser med fx at lede efter dna fra rumvæsner, vil han gerne høre publikums bud på, om ikke videnskaben er blevet for snæversynet. Bør videnskaben ikke kunne undersøge alting, eller er der områder den skal holde sig fra? Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær-Jensen. (Sendes også 00.30, fredag 18.25, lørdag 19.30, søndag 16.30 og mandag 2.03).

  Kultur
 • 30:00
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjær foredrag Eske Willerslev 5:6: Videnskab er ikke altid sandheden

  Når man hører resultater fra den videnskabelige verden i medierne, tænker man tit, at det er sandheden, man får serveret. Men sådan er det langt fra. Det fleste videnskabelige gennembrud er dynamiske sandheder - sandheder der kan ændre sig om 2, 5 eller 10 år, når man får ny viden. Det synes Eske Willerslev er et stort problem. Med udgangspunkt i egne erfaringer diskuterer han, med publikum på et værtshus, hvordan vi som "videnskabsforbrugere" eller politikere, bedre kan forholde os til resultaterne fra den videnskabelige verden. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær-Jensen. (Sendes også 00.30, fredag 18.25, lørdag 19.30, søndag 16.30 og mandag 2.03).

  Kultur
 • 29:18
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjær foredrag Eske Willerslev 4:6: Sejrens pris

  I den fjerde Rosenkjær-udsendelse er vi med Eske Willerslev på besøg det sted, han formentlig har brugt mest arbejdstid i sit liv. I laboratoriet. Og det koster at bruge så mange timer blandt stinkskabe og kitler. Kæresterne er danset forbi ham i en lind strøm, han har kun to venner - og alt sammen er det selvvalgt. For videnskaben er vigtigst. I 2010 kommer han og hans gruppe med et opsigtvækkende resultat - de har som de første i verden undersøgt generne fra en mand, der har været død i 4000 år. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær-Jensen.

  Kultur
 • 29:27
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjær foredrag Eske Willerslev 3:6: Eske og den uldhårede mammut

  I tredje Rosenkjærudsendelse er vi ude at sejle i kano med Eske Willerslev. Han fortæller om sin længsel efter vildmarkslivet og om at blive et helt menneske som pelsjæger i Sibirien som ung. Fra Sibirien hjembringer han årtusinde gamle knogler fra bl.a. mammut og steppebison. Knogler han bruger som afsæt for mange af sine senere opdagelser om de store dyrs uddøen. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær-Jensen. (Sendes også 00.30, fredag 18.25, lørdag 19.30, søndag 16.30 og mandag 2.03).

  Kultur
 • 32:00
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjær foredrag Eske Willerslev 2:6: Indianer Eske

  I anden Rosenkjærudsendelse er vi i ødegård med Eske Willerslev. Stedet har kæmpe betydning for hans store interesse for natur og naturfolk. En interesse der mange år senere gør, han forstår aboriginere og amerikanske indianere så godt, at han kan få fat på deres dna og afsløre nye hemmeligheder om udvandringen fra Afrika og befolkningen af kloden. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær-Jensen. (Sendes også 00.30, fredag 18.25, lørdag 19.30, søndag 16.30 og mandag 2.03).

  Kultur
 • 29:56
  Rosenkjærprisen

  Rosenkjær foredrag Eske Willerslev 1:6: Eske uden Rynker

  I første rosenkjærudsendelse møder vi Eske Willerslev på bredden af den sø, som i 1997 var med til at give ham det første videnskabelige gennembrud. Hans viden om DNA kan ellers dengang ligge på et lille sted, men stædighed og mavefornemmelse fører ham frem til international anerkendelse. Medvirkende: Eske Willerslev, professor og modtager af Rosenkjærprisen 2012. Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær-Jensen. (Sendes også 00.30, fredag 18.25, lørdag 19.30, søndag 16.30 og mandag 2.03).

  Kultur
 • 29:47
  Rosenkjærprisen

  Foredrag med Jakob Skovgaard-Petersen 6:6

  Islam på TV i den arabiske verden - islamisk fiktion. Kan man fremstille profeter på film? Kan man lave fromme film? Hvad lærer arabere om islams fremkomst og historie ved at se film? Spiller religionens mænd de samme roller i arabisk film og TV, som de gør i den vestlige tradition? Hvilke kulturkampe finder sted, når man laver serier i 30 afsnit om korstogene, middelalderens Spanien, eller det Osmanniske Riges fald? Dette sidste i rækken af Rosenkjær foredrag vil besvare spørgsmål som disse. Tilrettelæggelse: Jakob Skovgaard-Petersen.

  Kultur
 • 32:00
  Rosenkjærprisen

  Foredrag med Jakob Skovgaard-Petersen 5:6

  Islam på TV i den arabiske verden - de syriske TV-dramaer. Hvorfor blev Syrien en producent af drama til alle arabiske lande, hvordan tacklede de sekulære producere islam? Mød Najdat Anzour, anti-islamistisk dramatiker, som har lavet et af længste TV-dramaer om Danmark. Hvad gør en sådan mand idag, når Syrien er i oprør? (Genudsendelse fra torsdag).

  Kultur
 • 32:00
  Rosenkjærprisen

  Foredrag med Jakob Skovgaard-Petersen 4:6

  Islam på TV i den arabiske verden - Sharia fra TV til YouTube. Hvad betyder Sharia sådan helt præcist? Og hvordan laver man TV om det? Sharia og Livet, al-Jazeeras islamiske aktualitets-program. Fatwaernes vej til TV og videre til webbanker, og prædikenernes betydning på YouTube i det arabiske forår. (Genudsendelse fra torsdag).

  Kultur