Live kanaler

Skønlitteratur på P1

Et aktuelt ugemagasin med nyheder, reportager og samtaler om interessante tendenser og nødvendig litteratur. En time i selskab med de vigtigste forfattere og andre bogfolk med noget på hjerte. Vært: Nanna Mogensen.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 55:43
  Skønlitteratur på P1

  Sådan lyder litteraturen

  Læser du dine romaner, eller lytter du dem? Uanset hvordan du 'forbruger' din litteratur, er der stor sandsynlighed for, at du har prøvet at 'sætte den i ørene'. Salget af lydbøger er nemlig steget de seneste par år, og vi lytter vores bøger mere end nogensinde, men hvad lytter vi til, og hvorfor er vi egentlig blevet så vilde med lydbogsmediet? I denne uges udgave af Skønlitteratur på P1 undersøger programvært, Nanna Mogensen, hvad der sker, når vi hører en bog. Lydforsker og lektor ved Medievidenskab ved Aarhus Universitet, Iben Have guider lytterne rundt i lydbogens verden. Hun gør os klogere på, hvad lydbøgerne kan, og hvordan de er gået fra at være et produkt tiltænkt synsbesværede til at være et foretrukket format for det moderne travle menneske. Lytterne får smagsprøver på helt nye lydbøger, der 'kan' noget forskelligt. Vi skal høre et klip fra lydbogsindspilningen af Christina Hesselholdts nye roman 'Feje blade sammen op mod vinden'. Den er indtalt af 6 skuespillere, som både snakker med og i munden på hinanden. Romanens hovedkarakter Camilla er indtalt af skuespiller Tammi Øst, som har indtalt rigtig mange lydbøger. Hun svarer på, hvad hun gør, for at give stemmerne liv. Desuden spiller vi klip fra det, der er blevet kaldt, 'verdens sværeste roman', 'Ulysses' af James Joyce. Kan man overhovedet følge med i den, når man kun har lyden? Og så giver skuespiller, Morten Kirkskov liv og lyd til modstandsmanden, Jens Thue Jensen, når vi skal høre hans afskedsbrev. Han blev henrettet i 1945. Vært: Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 57:10
  Skønlitteratur på P1

  At læse et liv gennem læsning

  Kan man beskrive et menneskeliv ud fra hvilke bøger, hun har læst? Naja Marie Aidt har læst rigtig mange bøger i sit liv, og dem har hun samlet i en lang liste, der måske kan være med til at give et billede af, hvem hun er som menneske. Der er slet ikke tid til at tale om dem alle sammen, men vært Alberte Clement Meldal undersøger, hvordan de skønlitterære medlemmer af Det danske akademi læser, så du kan få et indblik i, hvem det er, der uddeler de fornemste priser i dansk litteratur. I denne udsendelse af Skønlitteratur på P1 skal det handle om Naja Marie Aidt, som selv fremhæver den fransk/ungarske forfatter Agota Kristofs trilogi 'Det store stilehæfte' som en af de bøger, der har betydet allermest for hende. I redaktionen: Sidsel Finderup. Vært: Alberte Clement Meldal.

  Kultur
 • 56:13
  Skønlitteratur på P1

  Far, mor og børn - ikke altid en lykkelig fortælling

  Forældre er ikke kun forbilledlige. I Kaspar Kaum Bonnéns seneste bog "bag om min far" bliver der ikke lagt fingre imellem, når han beskriver forholdet til sin far, som er fuldt af svigt og savn. I en samling poetiske tekster fortæller Kaspar Bonnén, om sine oplevelser og tanker om at være opdraget af en fraværende far, der drikker og dyrker sin kunst mere end sine egne børn. Selvom de har kunsten til fælles, har de ikke kunnet være fælles om meget andet. Faren, Peter Bonnén, er nemlig billedhugger, og sønnen er fulgt i hans kreative fodspor og blevet kunstmaler - og nu forfatter. Først skrev han erindringsbogen om sin skizofrene mor og hendes død, men bogen om faren er skrevet, mens faren stadig er i live. Forfatteren er i studiet for at fortælle om bogen. Også i USA skrives der om levende forældre, der ikke kun gør det godt. I Ocean Vuongs roman "Vi er kortvarigt smukke her på jorden" skriver den unge fortæller et brev til sin mor, som hun aldrig vil kunne læse, fordi hun kun kan vietnamesisk, og han skriver på engelsk. Denne umulighed giver muligheder for at fortælle åbent om vold og PTSD, seksualitet og race. Praktikant Sidsel Finderup taler om bogen med digteren Caspar Eric, som har stået for den danske oversættelse. Vært: Nanna Mogensen. (Sendt første gang 17. juni 2020).

  Kultur
 • 57:04
  Skønlitteratur på P1

  Når alle er Palle

  Coronanedlukningen betyder, at du sikkert skal opholde dig i eget selskab et godt stykke tid endnu, men bare rolig - du er ikke alene om at være alene! Litteraturen er fuld af eksempler på ensomhedens op- og nedture. Fra børnebogsklassikeren 'Palle alene i verden' til Dostojevskijs dystre 'Kældermennesket' viser litteraturen, at ensomhed tager mange former og tjener mange formål. Forfattergerningen er ensom, men måske også et udtryk for, at ensomheden kan være en kreativ kraft. Det mener i hvert fald forfatter, Niels Lyngsø, der har oversat franske, Michel Houllebecqs essaysamling 'At holde sig i live' om skriveprocessen. Houellebecq ser alle forfattere som samfundets parasitter, der ikke må knytte sig til noget, hvis de skal bevare deres mulighed for at se klart og kritisere. Her er ensomheden en absolut nødvendighed. Ensomheden kan også være et uforanderligt vilkår i et sygdomsforløb. Det viser afdøde, Maria Gerhardts digtsamling, 'Transfervindue'. Vært Nanna Mogensen dissekerer kort sagt ensomheden i alle dens former sammen med gæst, psykolog, phd. og ensomhedsforsker, Julie Christiansen i denne udgave af Skønlitteratur på P1, og måske vil du ligefrem føle dig lidt mindre ensom, når du opdager, hvor mange andre, der også står alene... (Sendt første gang 13. januar).

  Kultur
 • 55:51
  Skønlitteratur på P1

  Farvel til landbruget - goddag til økofacismen

  I generationer har Danmark brandet sig selv som en stolt lille landbrugsnation, men de tider er nu ovre. Væk er de små familielandbrug, og dansk landbrug er i højere grad end nogensinde blevet industrielt med produktionsfabrikker snarere end gårde. Det har betydet konkurser for de mindre gårdbrug, og netop denne situation har forfatter, Hans Otto Jørgensen skrevet en roman om. 'Dead man walking - Mamrelund' tager udgangspunkt i Jørgensens brors konkurs med slægtsgården. I romanen følger læseren de tre søskende; Kris, Ann og Ben fra barnsben langt ind i deres voksne liv. Undervejs hører vi om livet på gården, den særlige væren tæt på naturen og om arbejdet, der slider og er farligt. Kris må opgive sit kvæghold, da han ender med at sætte penge til på sin mælkeproduktion, samtidig med at broderen, Ben harmes over 'økofacismens' indtog, hvor dyrene betragtes som et cirkus - f.eks. til den årlige øko-dag, hvor køerne slippes på græs i foråret. I udsendelsen kan lytterne høre et uddrag fra romanen samt et interview med Hans Otto Jørgensen. Romanen og den nationale fortælling om Danmark som stolt landbrugsnation bliver også emnet for en samtale med CBS-forsker, Mads Mordhorst. Han har forsket i de fælles narrativer, vi omgiver os med - bla. dén om 'det gode lille landbrug' og Danmark som en 'bacon and butter'-nation. Vi ser sammen på, hvor dansk landbrug står i den nationale selvforståelse i dag, og hvad fremtiden er for landbruget i brandingen af Danmark fremover. Vært: Nanna Mogensen. (Sendt første gang 24. februar).

  Kultur
 • 55:24
  Skønlitteratur på P1

  Optur for Oldtiden

  For nogen lyder 'Oldtid' måske støvet og gammelt, men intet kunne være mere forkert! Oldtidens litteratur er i hvert fald fuld af krig, hævn, sex og action. Dét kan lytterne få vished for i dagens udgave af Skønlitteratur på P1, hvor temaet er den antikke verden, som den tog sig ud for mere end 4000 år siden i Irak og Syrien. Oversætter og kulturhistoriker, Sophus Helle er gæst, og han guider vært, Nanna Mogensen gennem to nyligt udgivne værker, som han selv har oversat til dansk (det ene med sin far, digteren, Morten Søndergaard). 'Dronning over verdens magter' er forfattet af verdens første kendte forfatter, ypperstepræstinden, Enheduana, mens 'Gilgamesh' er et af verdenslitteraturens ældste hovedværker. I udsendelsen kan du også høre, hvad freelancer, Sidsel Finderup finder, da hun går jagt efter Oldtiden i Danmark. Vært: Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 55:59
  Skønlitteratur på P1

  Onsdag 24. mar. 2021

  Skønlitteratur på P1 handler denne gang om 'gamle' forfatterdebutanter. Flere og flere debutanter, der udkommer på de danske forlag, er nemlig ikke purunge nyudklækkede forfatterskoleelever, men derimod livserfarne mennesker med alverdens baggrunde. Mange af de ældre debutanter klarer sig godt og har ikke problemer med at konkurrere med de yngre forfattere, tværtimod. F.eks. var Anita Furu 56 år gammel, da hun i 2018 vandt Bogforums Debutantpris, og ved samme prisoverrækkelse sidste år var 3 ud af 5 shortlistede debutanter over 60 år gamle. Sådan har det ikke altid været, så hvorfor er de 'gamle' debutanter pludselig så meget i medvind? I udsendelsen taler Nanna Mogensen med to spritnye forfatterdebutanter, som begge er over 40. Rachel Röst (1976) udgiver sin selvbiografiske roman, 'Grundvold' om kort tid, mens Jacob Grønlykke (1960) just har udsendt romanen, 'Mælk og blod'. Nanna Mogensen taler med dem om, hvorfor de først debuterer nu, og hvilken betydning deres alder har haft for tilblivelsen af deres romaner. Lytterne får også smagsprøver på begge værker. Rachel Rösts delvist selvbiografiske roman handler om at vokse op i en fattig mormon-familie og bryde med den, og Jacob Grønlykke beskriver i sin bog en vild drengetur rundt i Jylland, hvor hovedpersonerne møder både en gårdmand med hang til ungt 'kød' og en 'dødeslagter'!!! I programmet bringes også et mindre interview med juryformand for Bogforums Debutantpris, Gro Frank Rasmussen. Hun fortæller om, hvordan forfatterens alder kan komme til udtryk i deres værker, og så giver hun et bud på, hvorfor de aldrende forfattere vinder terræn på den litterære scene netop nu. Vært: Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 57:10
  Skønlitteratur på P1

  Hjemlig uhygge

  Man siger, at de værste ulykker sker i hjemmet. Og hvilken slags ulykker kan det så være? Det kan du få nogle bud på i denne udgave af Skønlitteratur på P1, når vært Alberte Clement Meldal taler med det yngste og nye medlem af Det Danske Akademi, Olga Ravn. Alberte er på undersøgelse blandt Akademiets skønlitterære medlemmer for at finde ud af, hvad deres forhold til læsning er. Olga Ravn har i sit eget forfatterskab besøgt genrer som science fiction og gotik, og som læser er hun lige nu optaget af gysergenren og ikke mindst af den amerikanske gyserforfatter Shirley Jackson. Jacksons bøger er befolket med kvinder, der er spærret inde i huse og liv, de ikke kan slippe fri af, og her opstår gruen helt naturligt med Jacksons blik. Ravns egen seneste roman, 'Mit arbejde' er ikke en gyser, men beskriver det uhyggelige ved at få børn i kernefamiliens skød i vores tid, og den kan du høre mere om i programmet. I redaktionen: Sidsel Finderup. Vært: Alberte Clement Meldal.

  Kultur
 • 56:59
  Skønlitteratur på P1

  1984 i 2021?

  I disse dage er det et år siden, Danmark lukkede ned pga. coronapandemien, og i året der er gået har emner som 'demokrati', 'overvågning', 'frihed' og 'politikersprog' været mere aktuelle end nogensinde. Hvad er der sket med vores samfund, og hvor er vi på vej hen? For at svare på spørgsmålene bringer vært, Nanna Mogensen en roman på banen, der særligt tager disse emner op, og som har hjulpet hende med at få klarhed. Det drejer sig om den dystopiske klassiker, '1984' skrevet af den engelske forfatter, George Orwell i 1949. '1984' handler om et samfund, hvor overvågningen er total, og hvor menneskets frihed er væk. Alle lever i angst efter Partiets regler, og historien skrives om hele tiden, så den passer til nutiden. Sproget er så renset, så det ikke tillader fri tænkning og alt er vendt på hovedet, så løgn bliver sandhed. Med i studiet er to politikere, der har et særligt forhold til '1984', og som er forfattere selv. Kaare Dybvad Bek (A) og Henrik Dahl (LA) diskuterer '1984' med værten, og sammen prøver de at finde frem til, om Danmark oplever sit '1984' i 2021. Vært: Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 55:54
  Skønlitteratur på P1

  Giganterne i dansk poesi

  Den afdøde lyriker, Michael Strunge sagde engang, at hvis man ikke kender sine digtere, kender man ikke sin sjæl. I programmet får du denne gang masser af sjælsføde, da vi bringer interviews med to af Danmarks fineste digtere; Henrik Nordbrandt og Marianne Larsen. De er begge aktuelle med nye digtsamlinger, hvis temaer bl.a. inkluderer 'barndom', 'alderdom' og 'erindring'. I udsendelsen bringer vi en samtale med Henrik Nordbrandt, der foregår i digterens lejlighed i København, mens vi har Marianne Larsen direkte med i studiet. Undervejs kan lytteren høre oplæsning fra Henrik Nordbrandts 'Så en morgen' og Marianne Larsens 'Den morgen jeg tilfældigvis ikke var et insekt i september'. Vært: Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 55:43
  Skønlitteratur på P1

  Årets vildeste roman?

  Skønlitteratur på P1 ser denne gang på årets måske vildeste roman. Den handler om en kvinde, der flytter ind i den 'Den Usikre og Megalomane Landsby' (forklaring følger i programmet), hvor hun får tre særprægede veninder; Røvskam, Hjerteskam og Kødskam. Sammen med dem beslutter hun via diverse kropssekreter at undergrave landsbyens fertilitetsovervågning. Hvad det går ud på, må du også lytte til programmet for at forstå. Det kan dog fortælles, at hovedpersonen bor lige over for Kommunekontoret, hvor hun kan observere en række hologrammer arbejde. Her modtages også udflådsprøverne fra alle Landsbyens såkaldte 'Females'?! I det hele taget flyder det med spyt, sæd, mælk og menstruation i den nye danske bog. 'Suget eller vasker du vores fuckfingre med dine tårer?' er med forfatter, Ida Marie Hedes ord, en 'feministisk sci-fi-fortælling', der handler om kvinder, kontrol, fertilitet, venskab, oprør og moderskab. Du kan møde hende i ugens udsendelse samt høre oplæsning fra den grænseoverskridende roman. Desuden tager vi fat på en af den feministiske sci-fis urfortællinger; 'Tjenerindens Fortælling' af Margarat Atwood. Den har både været inspiration og 'oppositionsværk' for Ida Marie Hede. Vært: Nanna Mogensen. (Sendt første gang 25. november 2020).

  Kultur
 • 52:23
  Skønlitteratur på P1

  Før deadline

  Når vi læser fiktion, drages vi ofte mod slutningerne. Vi vil gerne vide, hvordan det hele ender. Måske drister vi os ovenikøbet til at læse den sidste side af bogen, før vi endnu er nået til den, men hvad sker der, når man selv er hovedperson i en fortælling, hvor siderne pludselig viser sig at være talte? Forfatteren, Lasse Holm fik for nylig at vide, at han har en stor inoperabel tumor i hjernen og derfor er terminalt syg. Da han fik beskeden, blev et af hans mål at færdiggøre den roman, han arbejdede på. Samtidig påbegyndte han en litterær dagbog på sin facebookprofil, som indeholdt tanker og refleksioner over hverdagen med forandrede livsvilkår. Nanna Mogensen møder i programmet Lasse Holm til en samtale om 'ufrivillig deadlines', litteraturen som frirum, drømme og prioriteter. I udsendelsen kan lytterne også møde digteren, Christel Wiinblad som i 2008 udgav tekstsamlingen 'Min lillebror', der tager udgangspunkt i relationen til broderen, Jannick Wiinblad, hans sygdomsforløb og selvmordsforsøg. Hvilken funktion havde litteraturen for forfatteren midt i krisen, og hvordan blev 'Min lillebror' måske en art udskydelse, så Christel Wiinblad kunne nå at elske sin bror færdigt, som hun selv formulerer det? Nanna Mogensen taler med forfatteren om værket, processen og tiden, der er gået siden udgivelsen. Medvirkende: Lasse Holm og Christel Wiinblad. Vært: Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 55:38
  Skønlitteratur på P1

  Har du talt med din rose i dag?

  Rosens rødder strækker sig langt tilbage i litteraturen. Alle har nok mødt rosen i én af dens mange afskygninger, om det så er som metafor for skønhed, symbol for kærligheden eller blot som prydende beskrivelse af en bindingsværksfacade. Men rosen er langt mere end det, i hvert fald ifølge en ny tendens, som lige nu udfolder sig både i dansk og udenlandsk litteratur. Rosen og naturen er ikke længere bare passive symboler på menneskelige egenskaber og følelser. Rosen er sit eget levende væsen. Ja, nogle gange kan den ligefrem være både giftig, farlig og helt uberegnelig... I Charlotte Weitzes nye roman "Rosarium" spiller roserne netop en anderledes og mere aktiv rolle - en rolle, der får læseren til at overveje, hvad naturen egentlig er for en størrelse. I tråd med det spørger den amerikanske forfatter Ursula Le Guin om, hvad en gulerod mon føler i sit essay om 'Vegempati'... Kan planter kommunikere med hinanden? Har de ligefrem en sjæl? I udsendelsen kommer lytteren også til at høre, hvordan en flerdimensionel samtale mellem et menneske og en rose lyder ifølge amerikansk-kinesiske digter, Mei-Mei Berssenbrugge, og så er der naturligvis godt med rosemusik i dagens program. Medvirkende: Charlotte Weitze. Vært: Nanna Mogensen. Foto af rose: Pikist (open source). Portræt af Charlotte Weitze: Gutkind Forlag.

  Kultur
 • 57:07
  Skønlitteratur på P1

  Spøger Blixen i Akademiet?

  Hvad er forholdet mellem samfund og litteratur? Det bruger Det danske akademi tid på at diskutere - og det diskuterer omverdenen, om Akademiet forstår! I denne udgave af Skønlitteratur på P1 kan du blive klogere på Det danske akademis historie, nuværende medlemmer, og hvad det egentlig er, de går og laver. Den nye sekretær for Akademiet, Lasse Horne Kjældgaard, er i studiet. Siden Det danske akademi blev stiftet i 1960, har det holdt til i Karen Blixens gamle bolig, Rungstedlund. Og det passer dagens gæst umanerlig godt. Lasse Horne Kjældgaard har nemlig et helt særligt forhold til Karen Blixen. Efter en tragisk hændelse i hans liv var Blixen nemlig den eneste forfatter, han kunne holde ud at læse. Derfor bliver der også tid til at dykke ned i hendes hovedværk 'Den afrikanske farm'. Foto: Børge Noer. Vært: Alberte Clement Meldal.

  Kultur
 • 55:49
  Skønlitteratur på P1

  Ingen kære mor!

  Er det muligt at komme uskadt igennem barndommen? Ikke for hovedpersonerne i denne udsendelse! Forfatterne Vigdis Hjorth og Leonora Christina Skov har begge skrevet store romaner om helt nødvendige moderopgør. I Vigdis Hjorts nye roman 'Er mor død' vender hovedpersonen, Johanna tilbage til Norge efter et halv liv i USA, og selvom hun ikke rigtig vil, ender hun alligevel med at opsøge sin mor - i smug - og langsomt begynder minderne at pible frem. Leonora Christina Skov vender tilbage til mor-problematikken i sin kommende roman 'Hvis vi ikke taler om det', som begynder op, hvor 'Den der lever stille' slap. Hør med, når vi bringer interviews med begge forfattere og ser nærmere på det store mor-monster i ny skandinavisk litteratur. Vært: Nanna Mogensen. (Sendt første gang 18.november 2020).

  Kultur
 • 57:08
  Skønlitteratur på P1

  Hvem bor i Helle Helles hoved?

  Forfatteren Helle Helle har netop gjort noget, hun aldrig har prøvet før: Hun har skrevet en to'er. I 2018 udkom romanen, 'de', der handler om en 16-årig pige og hendes mor, der bor i Rødby. Moderen er dødeligt syg, og det ligger som en undertone i bogen, at de to snart må tage uigenkaldeligt afsked. I år udsender Helle Helle så romanen, 'BOB'. Her er handlingen henlagt til 1985, dvs. fire år senere end i 'de' - og persongalleriet er genbrugt i nogen grad. Det er nemlig pigen fra 'de', der fortæller historien om, hvordan hun og kæresten Bob flytter til Vanløse - men fra hans perspektiv - og kun hans. Hun prøver så vidt muligt at holde sig selv helt uden for fortællingen. Dette kalder naturligvis på spørgsmålet om, hvad vi kan vide om hinanden som mennesker, for selvom den kvindelige fortæller lever tæt sammen med Bob, kan hun så i virkeligheden sætte sig i hans sted? Og hvorfor gør hun det? Hvorfor fortæller hun ikke bare historien fra sit eget ståsted? Og hvorfor er Bob så vigtig, at han må være ny hovedperson hos Helle Helle? Alt dét, spørger vært, Nanna Mogensen forfatteren om, når hun gæster programmet og læser op fra 'BOB'. Måske får vi så ultimativt svaret på hvem, der bor i Helle Helles hoved, siden hun altid må gøre så mærkelige litterære krumspring.... Vært: Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 55:54
  Skønlitteratur på P1

  Litteratur på recept

  Hvad dur litteratur egentlig til? Kan litteratur lindre lidelser? Sundhedsbranchen har taget litteraturen til sig og lader fx skønlitteratur indgå i pensum på medicinstudiet på SDU, mens der forskes internationalt i feltet narrativ medicin. I dagens udsendelse udforsker værten sammen med gæsterne, hvordan skrivning og litteratur helt konkret kan hjælpe mennesker med psykisk sygdom til at få positive oplevelser og meningsfuldt samvær med andre. Overlæge og psykiater, Birgit Ærenlund Bundesen har siden 2017 ledet et forskningsprojekt med skrivegrupper for psykisk sårbare, der ledes af professionelle forfattere. Hun kommer i studiet og fremlægger sine indtil videre meget positive resultater og fortæller om tankerne bag projektet. Desuden får programmet besøg af to debuterende forfattere og psykiatribrugere: Anna Rieder og Sidsel Welden. Sammen har de lavet et aktivistisk projekt med tre pjecer, der skal hjælpe sundhedspersonale med at forstå, hvordan det føles at være syg. Anna Rieder læser desuden op fra sin nye digtsamling, 'Hindebæger', og vi får også en smagsprøve på Sidsel Weldens kommende roman. Alt i alt får du denne gang et kig ind i maskinrummet, når skønlitteraturen maser sig ind på medicinfagets område. Vært: Nanna Mogensen. (Sendt første gang 9. december 2020).

  Kultur
 • 56:55
  Skønlitteratur på P1

  Det ender godt HVER gang!

  Skønlitteratur på P1 handler denne gang om den slags litteratur, de færreste vil indrømme, at de læser, nemlig romance-bøger. Hvert år bliver der langet tusindvis af kærlighedsromaner med lykkelig slutning over disken i landets supermarkeder, hvis ikke læserne vælger at bestille titlerne på nettet, for i de 'almindelige' boglader finder man kun sjældent bøgerne i Danmark. I udlandet forholder det sig anderledes. Her er romance-genren bredere anerkendt - og faktisk tages mange vigtige diskussioner om køn, rettigheder og racisme netop op i kærlighedslitteraturen. I studiet får værten besøg af kritiker og journalist, Sarah von Essen. Hun elsker genren og skriver om den. Hun har oversat kærlighedslitteratur, og hun gør os klogere på forskellene i holdning mellem ind- og udland. Desuden kan du møde forfatter til to romancebøger, Louise Colding. Hun skriver hotte historier fra vikingetiden, og som om det ikke var nok, kan du også høre et eksklusivt interview med Barbara Cartlands søn. Han fortæller om sin mor, genrens absolutte dronning. Vært: Nanna Mogensen. (Sendt første gang 23. september).

  Kultur
 • 56:27
  Skønlitteratur på P1

  Erindringernes land

  Birgithe Kosovic udgiver sin nye bog "Det, du ikke vil vide", som hun kalder det, en dokumentarroman, for det er nemlig forholdet til hendes far, der er i fokus. Kosovics far kom til Danmark fra det tidligere Jugoslavien som 21-årig og stiftede familie på Vestegnen, hvor Birgithe Kosovic voksede op. Det var en voldsom og konfliktfyldt opvækst, hvor faderens vrede styrede familien. Derfor stiller forfatteren sig nu nogle helt centrale spørgsmål: Hvad vil det sige at høre til? Hvordan knytter man sig til en, der bliver ved med at være vred? Hvad skal der til for at opnå et vellykket integration. For seks år siden stoppede faderen al kontakt med hende og hendes bror, og romanen kredser om forklaringer på bruddet. Birgitte Kosovic er live i studiet for at fortælle mere om sin roman og erindringerne om sin barndom. I 1975 udgav den amerikanske forfatter Joe Brainard, erindringssamlingen "Jeg kan huske", som hurtigt er blevet en moderne klassiker. Den har længe været yndet inspiration på skriveskoler for sin simple form: Alle tekster indledes nemlig med "jeg kan huske" og danner bro mellem de personlige og universelle erindringer. Hør med, når vi bringer et interview med en af oversætterne, Palle Sigsgaard om bogen. Vært: Nanna Mogensen. Medvirkende: Birgithe Kosovic og Palle Sigsgaard. (Sendt første gang 5. august).

  Kultur
 • 56:41
  Skønlitteratur på P1

  Når de unge bliver ældre, og de ukendte kendte

  Hun er litteraturens bedst kendte ukendte stemme og begejstrer med hver bog et stort publikum, der stadig ikke kan vide sig helt sikre på, hvem der gemmer sig bag forfatternavnet Elena Ferrante. Flere spekulerer i, om der er en relation til en anden italiensk forfatter, Domenico Starnone, eller om det muligvis bare er ham, der er den sande Ferrante. Starnone, der selv skriver romaner og er gift med en journalist, peger mange på som en mulig kandidat til den virkelige person bag pseudonymet Ferrante. I denne uges udsendelse af Skønlitteratur kan du høre Ferrantes danske udgiver, Line Miller, i samtale med vært Adam Holm om de to forfatterskaber, deres slægtskab og forskellighed i forbindelse med udgivelsen af Ferrantes seneste udgivelse 'Voksnes løgnagtige liv'. Herhjemme skriver den danske digter Nicolaj Stochholm i sin nye digtsamling 'De III aldre' om livets forskellige stadier. Med rødder i punkmusikken er hans digte præget af en stærk musikalitet og en melankolsk alvor, der udforsker poesi, menneskelighed og landskaber. Uden en egentlig linearitet fremskrives et jeg, der i digtsamlingens tre dele, tager læseren på rejse ind i tre tider: Nutid, fortid, fremtid. Nicolaj Stochholm er i studiet for at fortælle om sin bog. Vært: Adam Holm. (Sendt første gang 9. september).

  Kultur
 • 55:45
  Skønlitteratur på P1

  De er vilde i Jylland!

  I traditionelle westernfortællinger ridder den ensomme cowboy ud på prærien for at dræbe de grusomme indianere. Det er kampen mellem civilisation og kaos. I Danmark kan vi hverken stille med cowboys, indianere eller en prærie - men så vi har vi da den jyske hede! Her udspiller Ida Jessens nye roman, 'Kaptajnen og Ann Barbara' sig. Vi er midt i 1700-tallet, hvor man langsomt begynder at opdyrke den barske lyngfulde hede, og allerforrest går den hemmelighedsfulde og mystiske kaptajn, Ludwig von Kahlen. Han allierer sig med taterungen, Anmai Mus og den tidligere køkkenpige, Ann Barbara. I fællesskab tager de kampen op mod den fæle godsejer fra Hald, Schinkel; lille, fed og led ved kvinder. I programmet kan du høre Ida Jessen fortælle om arbejdet med romanen og om fascinationen af heden. Du får også smagsprøver på 'Kaptajnen og Ann Barbara'. Desuden har vores freelancer, Casper Thrane Dyrholm lavet en reportage om den klassiske western-genre, som den ser ud i tegneserier. Vi hører også, hvordan det står til med genren i dag. Vært: Nanna Mogensen. (Sendt første gang 28. oktober).

  Kultur
 • 56:26
  Skønlitteratur på P1

  Halvnøgen til hest - eller hvad sker der i Rusland?

  Ruslands præsident Putin tror på handlinger, ikke på ord - alligevel har landet længe været kendt for at skrive stor litteratur. I hvert fald engang. Men hvad med i dag? Er litteraturen fyldt med machotyper a la den ridende Putin? Smitter Ruslands vilde ry af på litteraturen, eller er de nulevende forfattere snarere nogle magre martrede Dostjevskijer, der lever i længsel efter døden? Hvis du heller ikke er helt sikker på, hvad der er sket i russisk litteratur siden Dostojevskij, så kom med på rundtur i moderne russisk samtidslitteratur med oversætter og Ruslandsekspert, Trine Søndergaard og herboende russiskfødte forfatter, Jegor Fetisov. Udover Fetisovs egen litteratur, kan du også høre litteratur af forfatterne: Sergej Lebedev og Ljudmilla Petrusjevskaja. Foto: James Hill. Vært: Nanna Mogensen. (Sendt første gang 11. november).

  Kultur
 • 56:42
  Skønlitteratur på P1

  Klodens 'annus horribilis' - litteraturens pragtår

  2020 har været præget af Corona, klimaforandringer og MeToo-afsløringer, og man kan vist roligt benævne året for et ægte 'annus horribilis'. Til gengæld har 2020 været et glimrende år, hvis man betragter det med 'litterære briller'. Der er blevet udgivet store historiske fortællinger og små fine litterære eksperimenter. Nogle forfattere har givet den fuld gas med autofiktion og såkaldt 'virkelighedslitteratur' - mens andre har opfundet sære science-fiction-verdener, der sjældent er set mage. Vi har med andre ord det hele i dansk litteratur. Så hvad var det bedste fra året, der gik? Hvilke bøger gjorde særligt indtryk? Og hvad mon der sker på litteraturfronten i 2021? I denne uge har programmets vært besøg af to litteraturkritikere. Lektor, Lilian Munk Rösing og anmelder, Bo Tao Michaelis giver hver deres bud på tre særlige læseoplevelser fra året, der gik - og så samler vi sammen op på litterære tendenser og overraskelser fra 2020. Til sidst i udsendelsen bringer vi finalen på 'Sidsels store julejagt', hvor hun denne gang har fået forfatteren, Peter Adolphsen til at skrive en helt ny julehistorie eksklusivt til Skønlitteratur på P1, og den er måske slet ikke for børn og sarte sjæle..... Vært: Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 56:24
  Skønlitteratur på P1

  Så nær, så fjern - Japan

  I ugens udsendelse ser vi nærmere på, hvordan den japanske skønlitteratur spejler og reagerer på to emner, der begge knytter sig til den japanske identitet: Arbejdslivet og selvmordet. På mange måder er Japan en meget vestligt orienteret nation, hvor vi som danskere kan genkende en hel del: F.eks. den dominerende digitale kultur og den voldsomme forbrugerisme. På andre områder er Japan ganske fremmed. Japanerne arbejder så meget - op til 80 timers overarbejde er ikke usædvanligt - at de ligefrem har et ord, der betyder 'død ved overarbejde', ordet "karoshi". Når det gælder selvmord, svinger det japanske samfund også kraftigt ud. I oktober måned i år døde flere japanere for egen hånd, end der samlet set er døde under hele coronaepidemien i Japan. Gennem både helt nye værker som 'Døgnkioskmennesket' af Sayaka Murata og 'Kvinden i den lilla nederdel' af Natsuko Imamura og ældre klassikere som Yukio Mishima 'Fædrelandskærlighed', vil ugens gæster gøre os klogere på den japanske skønlitteratur og identitet. Gæsterne i programmet er oversætter og japankender, Mette Holm og cand. mag. i filosofi og japansk, David M. Larsson. Til slut kan du høre tredje afsnit af Sidsel Finderups jagt på julen i moderne dansk skønlitteratur. Vært: Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 56:12
  Skønlitteratur på P1

  Onsdag 2. dec. 2020

  Forfatteren, Jesper Stein er mest kendt for at skrive krimier - eller det har han været indtil nu. I hans nye roman 'Rampen' er det nemlig ikke blodige mord og grumme gangstermetoder, der udgør det litterære råmateriale, men derimod Steins egne livskampe med især faderen, den kendte litteraturforsker og underviser, Finn Stein Larsen. Da han forlader moderen efter 29 års ægteskab til fordel for en af sine gymnasieelever, opløser det den i forvejen skrøbelige familie, og for hans sønner, Peter og Jesper bliver det næsten fatalt. Peter bor nemlig stadig hjemme og må passe den labile og bitre mor, mens Finn Stein Larsen skaber en ny base med sin nye 20-årige kæreste, Gitte. Dette forhold kommer med tiden under pres, og Finn begynder en sand nedtur præget af alkoholisme og depression. I ugens program er Jesper Stein hovedgæst. Han fortæller om forholdet til sin fædrene dobbelt-arv: Litteraturen og alkoholismen. Hvordan er det at være født ind i en familie, hvor litteratur betyder alt - og så nægte at indfri de finlitterære forventninger? Og hvordan frasiger man sig det liberale forhold til druk og rus, som især var gældende i de vilde 1970'ere? Jesper Stein læser uddrag fra 'Rampen', og sammen tegner vi portrættet af en familie, en tid og en livsstil, ikke alle overlevede. Sidst i programmet kan du høre første afsnit af den nye december-serie, 'Sidsels julejagt'. Her går praktikant, Sidsel Finderup på jagt efter julen i den moderne danske skønlitteratur. Vært: Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 55:45
  Skønlitteratur på P1

  USA, hva' nu?

  Skønlitteratur på P1 ser denne gang nærmere på den moderne amerikanske litteratur i kølvandet på det amerikanske valg, der netop er overstået. Hvem vandt - og hvad kommer det til at betyde for kulturen, hvis noget? Vi bringer danske premierer på helt nye værker fra og om USA og forsøger at blive klogere på de store amerikanske fortællinger, der former nationen og på nye værker, der undergraver disse fælles myter. Og så får du også en smagsprøve på den vindende kandidats yndlingslitteratur... Med i studiet er tre gæster: Tonny Vorm, journalist, forfatter, cand. mag i engelsk, Anne Mørk, Phd. i amerikanske studier og Mia Rendix, Phd. i amerikansk litteratur og teatervidenskab. De skal guide os godt igennem det moderne amerikanske litteraturlandskab, hvor du b.la. kan møde digtere og forfattere som Natalie Diaz, Danez Smith og Salman Rushdie. Vært: Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 55:41
  Skønlitteratur på P1

  Mærkelige døde damer

  Forfatteren, Astrid Ehrencron-Kiddes liv er måske let at overse, da hun levede meget tilbagetrukket, men hendes tekster er fulde af vildskab. Selv engagerede hun sig ikke i den politisk omvæltende tid, hun var del af (1920'erne og 30'erne), men hensatte sine fortællinger til skønne naturbeskrivelser fra de dybe svenske skove. Hun skrev gotiske gyserhistorier, der ofte havde den synske jurist Martin Willén som hovedperson. Hans synske evner gjorde ham dog ikke i stand til at forhindre de ulykker, han oplevede i sære drømmesyn. Ehrencron-Kidde har været glemt i lang tid, men nu bliver udvalgte tekster genudgivet og vækker stor begejstring. Cand. mag. i dansk og historie, Andreas Bylov Jensen er i studiet for at kaste lys over den mørklagte forfatter. Han har nemlig været med til at redigere de nye udgivelser, og han har skrevet efterord. Udsendelsens anden 'mærkelige' dame kom fra den anden side af Atlanten. Den amerikanske forfatter Djuna Barnes skrev storartet om tilværelsens randeksistenser, der udfordrer grænserne for køn, seksualitet og det almindelige liv i hovedværket 'Natteskov' fra 1936, som forbinder stor kærlighed med stor smerte. I denne udsendelse kan du også blive introduceret til dette mærkværdige værk, når vi bringer et interview med forfatter Kristina Stoltz, som er stor fan og kender af forfatterskabet. Vært: Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 56:37
  Skønlitteratur på P1

  Naturen på retur

  Det er ikke kun den politiske dagsorden, der bliver præget af klima og en ændret natur. Nu er det også på den litterære dagsorden, hvor naturen fylder mere og mere. I Malte Tellerups nye roman 'Hedeselskabet' flytter tre venner på landet for at udleve en kunstnerisk drøm om friheden ved at leve langt fra storbyens stress og jag. Drømmen viser sig dog hurtigt at være langt fra virkelighedens realiteter, og i takt med at olien til fyret slipper op, slipper vennernes tålmodighed med landlivet og hinanden også langsomt op. Anderledes står det til i Rakel Haslund-Gjerrilds roman 'Alle himlens fugle', som foregår i et ødelagt og oversvømmet København. I byens vandlandskab går en pige rundt og forsøger at overleve, mens hun tænker over ordene. Romanerne beskriver fremtiden og nutidens natur, og i denne udsendelse kan du høre interviews med begge forfatterne, mens du bliver guidet igennem naturlitteraturens landskaber med vært Nanna Mogensen og litteraturforsker Tue Andersen Nexø. Vært: Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 56:11
  Skønlitteratur på P1

  Nobelnation i ultrakonservative tider

  Polen er måske ikke det land, vi altid får sat i forbindelse med stor kultur. Ved valget i sommeren 2020 genvandt præsident Andrzej Duda fra partiet Lov og Retfærdighed magten med en kneben sejr til konservativ højrenationalisme og homoskepticisme, men trods det stramme politiske og intellektuelle klima er der god grund til at fremhæve Polen for sit sprudlende kulturliv. De producerer stor filmkunst med instruktører som Pawel Pawlikowski og Krzysztof Kie¶lowski, og Polen har vundet Nobelprisen i litteratur fem gange. De to seneste gange er den gået til kvinder: Wis¶awa Szymborska i 1996 og Olga Tokarczuk i 2018. Olga Tokarczuk er ikke ligefrem i kridthuset hos præsidenten, som faktisk ikke engang orker at læse sig igennem hendes værker, måske for hun skriver sig op imod den politiske udvikling i romaner som 'Rejsende' og 'Kør din plov over de dødes knogler'. Men hvordan formår Polen at blive ved med at producere fremragende litteratur, når det polske intellektuelle klima er så presset i de her år? I Skønlitteratur på P1 kan du komme nærmere svaret, når oversætterparret og polenselskere Judyta Preis og Jørgen Herman Monrad er på besøg for at udbrede kendskabet til polsk litteratur og kultur. Vært: Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 56:35
  Skønlitteratur på P1

  The queens are back!

  Hvem skulle have troet, at en dame, der døde i 1412, skulle gå hen og blive moderne? Ikke desto mindre er dronning Margrete den 1. tilsyneladende det hotteste i dansk fiktion lige nu. Hun er hovedperson i to film, der får premiere inden længe, og så er hun centrum i Anne Lise Marstrand-Jørgensens nye roman, der simpelthen hedder 'Margrete 1'. Her møder vi den 10-årige barnebrud, der skal rejse til sin meget ældre ægtemand i Norge, og vi forlader først Margrete, da hun har stiftet Kalmarunionen langt oppe i sit voksne liv. Vi har forfatteren til romanen i studiet til en samtale om kvinder, historieskrivning og magt! I Skønlitteratur på P1 kan du også høre om 'dronningen' af oldtidens poesi, Sapfo. Hun skrev stormende kærlighedsdigte og beskrev begær til både kvinder og mænd med stor sanselighed og kraft. I dag er der kun fragmenter tilbage af hendes originale digte, som udkommer for første gang på dansk i deres uredigerede form i en ny oversættelse. Du kan høre kunstneren Mille Søndergaard og digteren Nanna Storr-Hansen fortælle om, hvorfor Sappho stadig er vedkommende i dag, 2500 år senere. Vært: Nanna Mogensen

  Kultur
 • 56:03
  Skønlitteratur på P1

  I øst og West(ö)

  Finlandssvenske Kjell Westö har bedrevet endnu en roman, hvor der er lige god plads til den gode historie som de store tanker. Romanen 'Tritonus' er en fortælling om Thomas Brander, der er komponist, og søger et afbræk fra arbejdsmøllen i sommerhuset Casa Tritonus, men det tager tid og kræfter at indfinde sig i det landlige lokalsamfund. Westö formår at indfange tidsånd og forskellige sociale miljøer, portrættere psykologiske forandringer hos sine karakterer, skrive livfulde dialoger og skildre livsløgne, indestængte ambitioner og sjælelig uro, så det er en fryd for øjet. Derfor består programmet i dag af en tur rundt i forfatterskabet i selskab med journalist Jeppe Bangsgaard. Bangsgaard er selv aktuel med fagbogen 'Værksteder', hvor han dykker ned i otte nordiske forfatterskaber og deres praksis, heriblandt Westös. Turen går også forbi digteren Shadi Angelina Bazeghi, som står klar til at bryde med verdens hierarkier i digtsamlingen 'Flowmatic'. Gennem databearbejdningssprog såvel som poetisk sprog tematiserer Bazeghis langdigt vold, krig og undertrykkelse, og i denne udsendelse kan du høre hende fortælle om, hvordan det hænger sammen. Vært: Adam Holm.

  Kultur
 • 56:01
  Skønlitteratur på P1

  Stormfulde følelser: Fra forelskelse til had

  Et stormfuldt kærlighedsforhold i et stormfuldt land: 'Paradis Først' er Kristina Stoltz' syvende roman, og i romanen blandes erindringer om en gammel kærlighed med nye minder, der skabes, når hovedpersonen Kristina tager til USA for at besøge sin gamle flamme efter næsten tyve år. Historien om de to tidligere elskende, Kristina og Marlon, bliver vævet uundgåeligt sammen med en fortælling om det amerikanske samfunds udvikling, racisme, vold og sociale skel. Selvom romanen blev skrevet inden sommerens begivenheder, er det naturligt, at den skriver sig ind i den debat om racisme, der blev sat alvorligt i gang, da George Floyd blev dræbt under en politianholdelse i maj. I denne uges udgave af Skønlitteratur på P1 får vi besøg af forfatteren Kristina Stoltz til en samtale om racisme, erindring og kærlighed. Det er også de store følelser, der er på spil i debuterende forfatter Cecilie Bødkers netop udkomne roman 'Sortsyge'. I romanen udforsker hovedpersonen Freja et polyamourøst forhold til svenske August, men de intense følelser i forholdet udvikler sig hurtigt til en mørk jalousi, der styrer Frejas liv. Vores udsendte har mødt forfatteren for at få svar på, om det kan lade sig gøre at elske flere på en gang uden at blive jaloux. Vært: Adam Holm.

  Kultur
 • 56:10
  Skønlitteratur på P1

  De blinde og de skruppelløse

  En bilist holder stille i et lyskryds, selv efter lyset skifter til grønt. "Jeg er blind", fortæller han de arrige chauffører, der kommer og spørger, hvad der foregår. En venlig sjæl hjælper bilisten hjem, næste dag er han også blevet blind. En uforklarlig epidemi, der resulterer i en hvidglødende blindhed, breder sig hurtigt fra person til person, og regeringen må beslutte, hvad de må stille op med den. Det er præmissen i José Saramagos nobelprisvindende roman 'En fortælling om blindhed', og nu på fredag kan man så glæde sig til en teateropsætning af den skræmmende fortælling. I dagens afsnit af Skønlitteratur på P1, taler gæstevært Adam Holm med dramatiker Sigrid Johannesen, der aldrig havde drømt om, hvor aktuel opsætningen af Saramagos roman om en epidemi ville blive, før Coronavirussen greb verden. Vi taler også med forfatter Sofie Malmborg om hendes debutroman 'Bargums synder', en fortælling om en kræmmersøn i 1750, som ifølge forlaget, er både "en ustoppelig visionær som Lykke-Per og en skrupelløs chancerytter som Stein Bagger". Han hører en dag om en ny lovende forretningsmulighed - slaver. Forfatter Sofie Malmborg er i studiet til en samtale om bogen. Vært: Adam Holm.

  Kultur
 • 56:17
  Skønlitteratur på P1

  Mænd på tværs

  Nordmændene elsker at dyrke nationens litterære idoler, men stjernestøvet falmer, når de kommer på tværs af samfundets dyder. Det er år 100 år siden, at den store norske forfatter Knut Hamsun modtog nobelprisen i litteratur, men det er ikke genstand for fejring i hjemlandet. I stedet er det med skam, at nordmændene tilstår at have en nazist blandt de elskede litterater. I dagens program tager vi fat i diskussionen med Hamsun-ekspert Jørgen Haugan. Herhjemme er det socialdemokratiets kerneværdier, der bliver kritiseret i en ny roman af Peder Frederik Jensen. Han er bogaktuel med romanen "Det Danmark du kender", hvor samfundet slår sprækker, og udkantsdanmark spirer. Hovedpersonerne i romanen kommer fra forskellige lag i samfundet, fra avisbud til borgmester. Forfatter Peder Frederik Jensen er i studiet til en samtale om bogen med vikarvært Adam Holm. Vært: Adam Holm.

  Kultur
 • 56:48
  Skønlitteratur på P1

  Myten om familien

  Blod er tykkere end vand, og familier står sammen, men blodsbånd er ikke en garanti for nærhed. Forfatteren, Caroline Albertine Minor har skrevet en ny roman, "Hummerens skjold", som fletter tre søskendestemmer sammen i en fortælling om at svigte og yde omsorg, forbindelser og forventninger. Hovedpersonerne: Ea, Sidsel og Niels lever vidt forskellige liv, men i løbet af fem dage i april skal de forsøge at lappe den afstand, forskellighederne har affødt. Her må de tage stilling til deres fælles historie, de er bundet sammen af gennem familiens mytologi. I dagens program kan du høre en samtale med Caroline Albertine Minor og et interview med norske Linn Strømsborg om familier, der arter sig anderledes, end det forventes. I Strømsborgs roman "Aldrig, aldrig, aldrig" har hovedpersonen altid vidst, at hun ikke vil have børn. Langsomt begynder hendes omgivelser at presse på for, at det alligevel er det, hun bør gøre, men hun står fast på sit valg. Vores udsendte har mødt den norske forfatter i en park i Oslo. Vært: Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 57:00
  Skønlitteratur på P1

  Litteraturens skatkiste

  Dyk ned i litteraturens skatkiste, når programmet i dag består af tre tidligere sendte interviews med forfattere, der på forskellig vis gør nogle af litteraturhistoriens største skikkelser til deres egne. Først støder man på Goethe i Maja Lucas' roman "Gennem natten og vinden", fordi hovedpersonen Johanne er meget optaget af den store, tyske forfatter. Den islandske forfatter Auður Ava Ólafsdóttir har undret sig over forskellen på mandlige og kvindelige forfatteres selvbiografier, og derfor giver hun stemme til en kvinde, som ikke ville have fået plads på det litterære skattekort i sin samtid. Slutteligt har Adda Djørup gravet i både Biblen og Bulgakovs forfatterskab til sin egen roman "Bulgakovs kat". Vært: Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 57:00
  Skønlitteratur på P1

  Syveren: fra gentagelser til grådighed

  Syv er ikke kun et magisk tal i eventyrerne, syv er også et magisk tal i denne udsendelse! To danske forfattere har i år udgivet første værk i kommende septologier, og i dag kan du komme med på genhør med de to forfattere, som har været i studiet tidligere på året. Solvej Balles septologi "Om udregning af rumfang", starter med at tiden stopper for hovedpersonen, Tara Selter. Eller kører i ring er måske mere præcist, for mens alle omkring hende lykkeligt uvidende lever hver dag på repeat, sidder Tara fast i en klar bevidsthed om, at dagen i dag er den samme som i går. Helt anderledes står det til i Asta Olivia Nordenhofs syver, der har mordbranden på Scandinavian Star som omdrejningspunkt og i stor stil kritiserer det kapitalistiske samfund. Første bind hedder "Penge på lommen" og trækker tråde mellem mordbranden og de to hovedpersoner, Kurt og Maggies liv. Vært: Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 57:00
  Skønlitteratur på P1

  Corona kræver sin Andersen

  Coronakrisen har medført mange kunstneriske værker. Mange af dem italesætter pandemiens alvor, men forfatteren Harald Voetmann er gået andre veje. For det første har han lånt lidt fra selveste H. C. Andersen, idet hans nye roman "H. C. Andersens Quarantaine-Dagbog" er skrevet over Andersens egen "Fodreise", nogle ungdommelige rejsebeskrivelser fra København. Voetmann lader på lignende vis H. C. Andersen tage på vandring gennem Københavns gader, hvor han er på jagt efter håndsprit, bruger sine papirklip som mundbind og får sig nogle uheldige oplevelser i Magasin. Andersen befinder sig nemlig i København 2020, mens coronapandemien raser, og det kommer der meget komik ud af. Forfatter Harald Voetmann har været i studiet for at fortælle om sin skøre og skønne roman i denne uges program. Vært: Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 57:00
  Skønlitteratur på P1

  Ikke den Lolita

  "Lolita er kendt, ikke mig", har forfatteren Vladimir Nabokov udtalt, der står bag den efterhånden ikoniske lillepigefigur. Selvom det i denne udsendelse skal handle om Nabokov, er det for en gangs skyld ikke kun "Lolita", der er i fokus. Hans tidligere roman "Latter i mørket" er nemlig udkommet på dansk i foråret 2020. Og selvom det ikke helt er Lolita, indeholder også denne roman forbudt begær for unge piger. Den midaldrende kunstkender Albinus forelsker sig nemlig i den unge Margot, og deres forhold får store konsekvenser. Vi bringer et interview med forfatteren Niels Lyngsøe, der har stået for den danske oversættelse. Derudover bliver der også tid til et genhør med Liv Nimand Duvås roman "Rosenreglen", hvori hovedpersonen Kat kæmper med minderne om dengang i hendes teenageår, da en mandlig fotograf forgreb sig på hende. Vært: Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 57:00
  Skønlitteratur på P1

  Velsignede forbandede ungdom

  Ungdommen kan være forbandet, men den kan også være helt vidunderlig! Der oplever man de vildeste nedture og de sjoveste opsving. I denne sommerudgave af Skønlitteratur vil der være plads til lidt af begge dele, når ungdom er dagens tema. I forfatter Tine Høegs nye roman "Tour de chambre", bliver man henført til fester på kollegiegangen, hvor hovedpersonen oplever nogle af sin ungdoms største øjeblikke - fra stor kærlighed til dyb sorg. Tine Høeg har været forbi studiet til en samtale om sin roman, ungdommen og så giver hun bud på god sommerlæsning. Der vil være smagsprøve på et af hendes forslag. Vært: Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 56:38
  Skønlitteratur på P1

  Kort men godt - en hyldest til novellen

  Det er blevet tid til at snakke om novellen. Novellen er bestemt ikke ny, selvom ordet novelle kommer fra det franske nouvelle, der betyder ny. Ny er til gengæld forhåbentlig den interesse, der bliver vakt for novellen efter dette program! I Danmark og resten af Norden har vi nogle af de fineste novelleforfattere, men måske har læserne endnu ikke taget den lille genre til sig? I udlandet, især USA og Storbritannien, afholder man konkurrencer i novelleskrivning, og det lader til at novellen nyder større anerkendelse end herhjemme. Det seneste år er der udkommet en række novellesamlinger fra både ud- og indland, og der er sågar forlag, der ikke udgiver andet end noveller. Forfatteren Thomas Korsgaard er på besøg i studiet for at diskutere novellens status og anbefale nogle noveller. Han har selv udgivet noveller i sin bog "Tyverier" fra 2019 og senest har han oversat norske Marie Auberts novellesamling "Må jeg komme med dig hjem", som udkom tidligere i år. Medvirkende: Thomas Korsgaard. Vært: Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 56:32
  Skønlitteratur på P1

  Finlands fineste: Forsström

  "Skyerne gråden og tågen Vanessa / Løber vand langs kinderne halsen / Græder til gråden holder op med at græde". Sådan lyder det i et digt af Tua Forsström, hvis seneste to digtsamlinger netop er udkommet samlet på dansk. Digtene er fulde af sorg over tabet af hendes barnebarn, Vanessa, men hendes vemodige vers bevæger sig også ud i den finske natur, hvor tårerne kan flyde frit. Den finlandsk-svenske digter er en af Nordens mest prisbelønnede digtere med blandt andet Nordisk Råds Litteraturpris og en plads i det Svenske Akademi. I dagens udsendelse kan du blive klogere på hendes poesi, når oversætterne Maja Lucas og Kamilla Löfström er i studiet for at fortælle om sorg, savn og sprog. Salte tårer er sorgens sprog, men det salte vand i havet har også sin plads i litteraturen. En stribe danske forfattere har nemlig valgt havet som deres udtryksform, og derfor dykker vi også ned i det danske vand med Lars Frost, Dorte Nors og Benedicte Ørsnæs. Vært: Nanna Mogensen. Medvirkende: Kamilla Löfström og Maja Lucas.

  Kultur
 • 56:07
  Skønlitteratur på P1

  Hurra for bastarderne!

  Bageopskrifter og brevkassesvar? Jo, de hører skam også til i bøger! I hvert fald hvis man spørger Anne Boyer og Stine Pilgaard. Stine Pilgaards nyeste roman "Meter i sekundet" handler om en ung kvinde, der farer vild i det vestjyske sprog, da hun flytter til en højskole, hvor hendes kæreste skal være lærer. Det bliver alligevel til et par højskolesange og mange brevkassesvar, og de forskellige teksttyper flettes ind i romanen. Roman kan man måske ikke ligefrem kalde Anne Boyers "Beklædning imod kvinder", men hvad kalder man den så? Poesi, essayistik, prosa? Måske er der plads til det hele, når der er tale om litterær bastarder, der er denne udsendelses tema. Vært: Nanna Mogensen.

  Kultur
 • 56:45
  Skønlitteratur på P1

  Frit fald ned i raseriet

  "Det hænder / at jeg skriger af raseri / alt for ofte hænder det / at jeg råber min fortvivlelse ud". Sådan begynder Søren R. Fauths nyudgivne langdigt 'Moloch'. Et langdigt, der trækker læseren med ned i faldet, faldet ned i håbløsheden, rastløsheden og, ja, raseriet. Men midt i mistroen og jalousien er der også plads til kærlighed og forsoning. Vi taler med forfatteren i dagens udsendelse af Skønlitteratur på P1. Og så har den franske forfatter Louis-Ferdinand Céline fødselsdag. En forfatter, hvis værker også svinger mellem det ødelagte og voldelige og så det smukke og lette. Vi taler med oversætter og Céline-ekspert Troels Hughes Hansen om forfatterens sproglige finesse, mørke sind, saftige konspirationsteorier, og så den nu meget relevante forbindelse mellem Céline og det vigtige ved at vaske hænder." Dagens vært er Adam Holm. Redaktion: Ander Holbæk Jespersen.

  Kultur
 • 55:46
  Skønlitteratur på P1

  Skrevet ud, skreget ud, streget ud

  Homoerotik, anklager om kommunistisk spionage og seksuelle overgreb. Ugens udsendelse af Skønlitteratur på P1 fokuserer på nogle af de litterære stemmer, der af den ene eller den anden grund er blevet tiet ud af offentlighedens lys. Historieprofessor Poul Duedahl fortæller om den danske digter Martin Kok, der var en stjerne i sin samtid i 1870'erne, men snart blev bortretoucheret på grund af sin seksualitet. Arne Herløv Petersen, der i begyndelsen af 1980'erne uretmæssigt blev anklaget for kommunistisk spionage, er aktuel med kunstnerromanen 'Klinte', der høster stor ros. Vi taler med ham om bogen. Endelig får vi besøg formidler af fransk sprog og kultur, Ulla Gjedde, der skal gøre os klogere på en bog, der har sendt chokbølger gennem det litterære Frankrig. I 'Samtykket' beskriver den i dag 47-årige forlægger Vanessa Springura sit traumatiserende seksuelle forhold som 14-årig til forfatteren Gabrielle Matzneff. Hans bøger bliver i dag fjernet fra boghandlere og biblioteker. Der er meget at glæde sig til i dagens udsendelse, når de, der er blevet skrevet ud af historien, skriver sig - eller bliver skrevet - ind igen. 'Samtykket' er oversat til dansk af Mette Olesen og udkommet på forlaget Grif. Dagens vært er Adam Holm. Redaktion: Ander Holbæk Jespersen. Foto af Arne Herløv Petersen: Niels Gether Nielsen/Arbejderen.

  Kultur