Live kanaler

Småborger

I en verden, hvor alt er styret af de voksnes præmisser, har P1 nu givet mikrofonen til børnene. Hver uge vil børnereporterne i Småborger stille de spørgsmål, som optager og bekymrer dem. De opsøger politikere, eksperter og beslutningstagere i samfundet og undersøger nyhedsstrømmen fra børnehøjde. Skriv til smaaborger@dr.dk Produceret for DR af Munck Studios København.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 27:40
  Småborger

  Skolen i lyserød og lyseblå

  Nu starter vi børn i skole igen og noget af det, der helt sikkert sker igen efter ferien, er at vi bliver opdelt i grupper af drenge og piger. Og med den opdeling, følger tit også forskellige forventninger og stereotyper. Men hvorfor bliver lærere og skolepersonale ved med at opdele børn efter køn? Med dagens program vil Småborger undersøge, hvordan kønsopdeling påvirker og hvilke grunde, der er til at opdele i pige- og drengegrupper i skolen. Værter: Emma og Mattias Medvirkende: Alma Alavi, Cecilie Nørgaard - uddannelses- og kønssociolog, Niels Reinsholm - tidligere lektor ved Århus Dag- og Aftenseminarium. Optagelse, tilrettelæggelse og klip: Nikolaj Kirk, Cecilie Cedergren, Karen Albertsen og Anna Gjöres. Skriv til os: smaaborger@dr.dk Produceret for DR af Munck Studios København.

  Kultur
 • 27:43
  Småborger

  Burde fremtiden være uden fly?

  Sommerferien er på vej, men på grund af corona er de fleste fly grounded og vi har affundet os med at holde ferie i Danmark. Mange glæder sig til at kunne rejse verden rundt igen, men burde vi egentlig fortsætte sådan her, hvis vi vil passe på kloden? Det undersøger Emma, Sofia og Mattias i denne uge. Emma og Sofia taler med Jeppe Juul fra Rådet for grøn omstilling og spørger, om der er en fremtid for bæredygtig flytrafik. Og så snakker de med Sille Beck-Hansen fra SAS om hvilket ansvar de påtager sig for at passe på kloden. Endelig er reporter Mattias på flyvergrillen med Torben Steno, som bestemt ikke ser en mulighed for at flytrafikken forsvinder lige med det samme. Værter: Emma, Sofia og Mattias. Optagelse, tilrettelæggelse og klip: Nikolaj Kirk, Cecilie Cedergren og Anna Gjöres. Skriv til os: smaaborger@dr.dk Produceret for DR af Munck Studios København.

  Kultur
 • 27:51
  Småborger

  Nøgenprotest for klimaet

  Hvad skal der til for at få politikerne til at reagere på klimaudfordringen? Er man nødt til at bryde loven? Det undersøger Yoko og Mattias i Småborger i denne uge. De besøger Nynne Juul som stod bag nøgenprotesten i folketingssalen i marts og taler med Carl Valentin fra SF, som er tidligere aktivist men nu sidder i folketinget. Og så taler de Silas Harrebye, som forsker i civil ulydighed for at finde ud af, om det overhovedet nytter noget. Værter: Yoko og Mattias. Optagelse, tilrettelæggelse og klip: Nikolaj Kirk, Cecilie Cedergren og Anna Gjöres. Skriv til os: smaaborger@dr.dk Produceret for DR af Munck Studios København.

  Kultur
 • 27:26
  Småborger

  Forsinket tillykke til Dronningen

  Har Danmark brug for et kongehus i år 2020? Det undersøger Emma og Yoko i denne uges Småborger. Yoko taler med Søren Espersen, som ubetinget hylder kongehuset. Og Emma taler med Cornelius Sode fra Radikale Venstres Ungdom, som ønskede Dronningen tillykke med sin 80 års fødselsdag med opfordringen til at afskaffe kongehuset. Værter: Emma og Yoko. Optagelse, tilrettelæggelse og klip: Nikolaj Kirk og Cecilie Cedergren. Skriv til os: smaaborger@dr.dk Produceret for DR af Munck Studios København.

  Kultur
 • 27:10
  Småborger

  In the ghetto

  Yoko, Mattias og Rahmi synes, det er uretfærdigt at regeringens ghettoplan tvinger mange mennesker til at flytte fra deres hjem. Rahmi tager til Mjølnerparken for at møde nogle af dem, som snart skal flytte, fordi deres bolig skal sælges. Mattias og Yoko taler med boligminister Kaare Dybvad for at finde ud af, hvorfor han mener, at ghettoplanen er en god idé. Værter: Yoko, Mattias og Rahmi. Optagelse, tilrettelæggelse og klip: Nikolaj Kirk og Cecilie Cedergren. Skriv til os: smaaborger@dr.dk Produceret for DR af Munck Studios København.

  Kultur
 • 26:56
  Småborger

  Han, hun eller hen?

  Mattias og Emma diskuterer, om der er behov for at fejre kvindernes internationale kampdag. De taler med lektor ved Københavns Professionshøjskole Tekla Canger om vigtigheden af ligestilling i skolerne og med præst Marie Høgh om forskellen på mænd og kvinder. Og så går de på gaden for at finde ud af, om der overhovedet er nogen, der skal fejre 8. marts. Værter: Emma og Mattias. Optagelse, tilrettelæggelse og klip: Nikolaj Kirk og Cecilie Cedergren. Skriv til os: smaaborger@dr.dk Produceret for DR af Munck Studios København.

  Kultur
 • 26:25
  Småborger

  Coronavirus

  Sofia og Yoko synes medierne pisker en stemning op om coronavirus. Er det virkelig farligt at handle på wish og burde alle hjemvendte fra Kina sendes i karantæne? De taler med Stinus Lindgreen sundhedsordfører fra Radikale Venstre og Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut. Værter: Sofia og Yoko. Optagelse, tilrettelæggelse og klip: Nikolaj Kirk og Cecilie Cedergren. Skriv til smaaborger@dr.dk Produceret for DR af Munck Studios København.

  Kultur
 • 27:13
  Småborger

  I lære som reporter

  Yoko og Mattias undersøger, om der overhovedet er nogen, der vil lytte til dem. De spørger folk på gaden og taler med børnepsykolog John Aasted Halse. Og så besøger de journalist Asger Juhl, for at få gode råd til at stille kritiske spørgsmål til politikere. Værter: Yoko og Mattias. Optagelse, tilrettelæggelse og klip: Nikolaj Kirk og Cecilie Cedergren. Skriv til smaaborger@dr.dk Produceret for DR af Munck Studios København.

  Kultur