Live kanaler

Supertanker

Supertanker på P1 giver et filosofisk perspektiv på emner, som de fleste af os kender fra vores eget liv. Det kan være store beslutninger, komplekse livsovervejelser eller helt almindelige forsøg på at få et moderne liv til at hænge sammen med arbejde, fritid og familie. Med udgangspunkt i filosofien og idéhistorien er Supertanker et program, der skaber tid til eftertanke og refleksion. Vært: Carsten Ortmann.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 56:09
  Supertanker

  Er du ked af det? Er du syg? Psykisk?

  Alle mennesker oplever at få ondt i livet på et eller andet tidspunkt. For nogle mennesker trænger det sig på med en voldsomhed og vedvarenhed, der gør det invaliderende. Så har de måske en depression, måske angst, måske noget med STORE BOGSTAVER; OCD, ADHD, ADD ... Antallet af diagnoser er vokset støt de senere år, og antallet af mennesker der får diagnoser og bliver indskrevet i det psykiatriske system er også vokset. Selvom Danmark ofte betegnes som et af de bedste lande i verden og befolkningen som en af de lykkeligste. Når så mange bliver syge, er det mon så fordi der er noget i vejen med verden omkring dem - Er sygdom i sindet i virkeligheden en sund reaktion på en syg verden? - eller er der noget i det syge individ der faktisk er gået i stykker og har gjort dem syge? Medvirkende: Christina Schacht-Magnussen: klinisk psykolog, specialist og supervisor i psykoterapi. Svend Brinkmann: Professor i psykologi, Aalborg Universitet. Filosof & debattør. Carsten Ortmann: Tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:12
  Supertanker

  Livslang læring - Til hvad?

  Vi går i skole, nogle i gymnasiet, nogle på universitetet. Men måden vores skole er bygget op, og forventningerne til hvordan, vi går i skole, og hvad vi lærer hvornår, er blevet reformeret nogle gange i de seneste årtier. Det giver både en anden type uddannelse og en anden oplevelse af dannelse af de generationer, som kommer gennem dét skolesystem. Det er sket på en måde så nogle spørger, om det lever op til Danmarks udsagn om, at vi som nation skal leve af hovederne. Ifølge den hollandske pædagogiske filosof, Gert Biesta er dannelse trængt i baggrunden til fordel for employability. Og hvor det før var fx vores hænder, der udførte et arbejde er det i dag hele vores person hele livet (human ressource) der er ansat. Medvirkende: Jens Erik Kristensen: Lektor på DPU, Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, Aarhus Universitet. Ning de Coninck-Smith: Professor på DPU, Aarhus Universitet. Carsten Ortmann: Tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:07
  Supertanker

  Det er sådan verden hænger sammen

  Der er ikke noget bedre end manglende normer, uoverskuelighed og kontroltab til at nære konspirationsteorier. Teorier om hvordan verden egentlig hænger sammen og om de løgne, som magthaverne fodrer os med for at bevare roen - og magten. Filosoffen Emile Durkheim kaldte det samfundsmæssig anomi (normløshed), som fører til mistillid og forsøg på at skabe sit eget verdensbillede; et der hænger sammen, skaber fællesskab og giver mening. Det samme som vi ser hos bl.a. QAnon, 9-11 analytikere, coronaskeptikere, 5G-modstandere. Supertanker trækker konspirationerne ind på radaren. Medvirkende: Rikke Peters, idéhistoriker, lektor på HistorieLab, Nationalt Videnscenter for Historie og Kulturarvsformidling (under UCL, Odense). Michael Bang Petersen, professor i Statskundskab, AU, Leder af ROPH (Research Online Political Hostility) og HOPE (How Democracies Cope With Covid 19). Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært. (Sendt første gang 2. marts).

  Kultur
 • 56:04
  Supertanker

  Jeg keder mig!

  Det er helt enormt kedeligt: Danmark er lukket. Verden er lukket. Kulturen; museerne, teatrene, spillestederne, festivalerne er lukket. Og vi er hensat til vores eget selskab. Der sker ikke noget nyt, der synes ikke at være nogen mening i det (ud over at bremse smitte). Så vi keder os. Ifølge filosoffer som både Adorno og Hannah Arendt er kedsomhed fravær af mening, og det er en følelse der opstår med moderniteten, der ellers excellerer i distraktioner. Men måske kan kedsomhed også være godt. Supertanker kaster sig ind i kedsomheden og filosoferer over den. Medvirkende: Mette Birkedal Bruun, professor i kirkehistorie, Centerleder på Centre for Privacystudies, Københavns Universitet. Cæcilie Iburg Printzlau, filosof og radiovært, DR P2 & P8. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært. (Sendt første gang 23. februar).

  Kultur
 • 56:06
  Supertanker

  Kører internettet i grøften?

  Det sku' vær' så godt! Og det var det vist egentlig også i nogle år. Men nu' det måske skidt; internettet. Til at begynde med var det en åbenbaring af hurtig og nem kommunikation over enorme afstande, på tværs af alle mulige skel og med et kæmpe potentiale for demokratisering af snart sagt hvad som helst. Alt lå åbent og tilgængeligt, hele verden var inden for rækkevidde. Og det var ikke tilladt at kommercialisere de nye muligheder. Men på et tidspunkt begynder det at skride. Nogle begynder at sabotere elementer af kommunikationen, andre begynder at kommercialisere områder af nettet, og flere og flere begynder helt frivilligt at benytte gratis ydelser, som så bare skal finansieres på anden vis. I dag råder nogle af de store og stærke over cyberspace på måder, vi ikke bryder os om. De høster menneskelige data, fjerner tilbud, de ikke synes skal være der, og kvæler eller køber tiltag, der kan true deres magtposition. Vi oplever verden gennem nogle få techgiganters prisme og forærer dem vores liv, så de kan sælge dem videre. Medvirkende: Michael Ørnø, direktør i Statens IT, næstformand i Dansk ITs bestyrelse. Mikkel Flyverbom, professor MSO, Institut for Ledelse, Samfund og Kommunikation, CBS. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært. (Sendt første gang 25. august 2020).

  Kultur
 • 56:10
  Supertanker

  Du og jeg, venner for altid

  Verden og litteraturen er fuld af venskaber; af livslang kærlighed og livslang ærlighed. Som den franske 1500-tals filosof Michel de Montaigne siger, er venskabskærligheden mere stabil end den romantiske kærlighed. Vores venner er ofte vores livsvidner og de mennesker, vi spejler os i. Bliver til sammen med. Det var allerede Aristoteles inde på med sine tre venskabstyper; lystvenskabet, nyttevenskabet og det dybe venskab, men også Nietzsche taler om selvoverskridelsen i samværet med vores venner. En ny bog eksemplificerer og analyserer venskab, og Supertanker filosoferer med. Medvirkende: Karen Dich, journalist og forfatter. Jonas Holst, lektor i filosofi ved San Jorge Universitet, Zaragoza, Spanien. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:13
  Supertanker

  Jeg elsker dig - også under nedlukning

  Det er altid modsætninger, der mødes i kærlighed, sagde den tyske filosof Arthur Schopenhauer. Og ifølge Platons kuglemyte er det to halvkugler der bliver til én kugle, der triller lykkeligt gennem livet. Nej! - fortsætter Platon, for lige dér går enhver søgen efter sandhed i stå, lige dér bliver der lukket og slukket. De levede lukket til deres dages ende. Vores parforhold har været igennem et 2020 med epidemi, nedlukning og samvær på andre, måske mere intense, måder end vi er vant til. Det har været godt for mange og en katastrofe for andre. Supertanker undersøger samværet, sammensmeltningerne og modsætningerne før, under og efter nedlukningen. Medvirkende: Amanda Lagoni, parterapeut, sexolog og forfatter til "At elske er ikke en følelse". Anne Marie Pahuus, prodekan ved Aarhus Universitet, lektor i filosofi. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:08
  Supertanker

  Filosofi = kærlighed til visdom

  Den græske filosof Epikur sagde: " Den filosofi der ikke lindrer nogen lidelse, er falsk." Det er ikke bare lindrende og nyttigt at tænke sig om og vide noget, det er også supersjovt. At have en viden, som gør en i stand til at manøvrere i livet og verden - og forbinde punkterne - mindsker lidelse. I en ny bog, spørger filosof, Ole Fogh Kirkeby, "Hvad kan filosofi?" og svarer bl.a., at det kan helbrede dit liv, det kan lære dig at kende dig selv. Og det kan bringe dig i bedre kontakt med eksistensen, erkendelsen og etikken. Filosofi er supertanker. Medvirkende: Ole Fogh Kirkeby, professor emeritus i filosofi, CBS. Pia Søltoft, sognepræst og phd. i teologi. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:09
  Supertanker

  Os og dem

  Men In Black demonstrerer. De kaster kanonslag, fyrer romerlys af og brænder en Mette Frederiksen dukke, samtidig med at de rapper, at Christiansborg brænder op. Voldsom retorik der er vokset ud af utilfredshed med regeringens coronarestriktioner og mere generel desperation. I Supertanker spørger vi, hvordan vi kan lytte til det, de siger, trods den voldsomme retorik. I forsøget på at undgå polarisering og splittelse. Og vi trækker på filosoffen Hans Georg Gadamer, der ser på fordomme og på de spørgsmål, vi må stille for at be- eller afkræfte dem. Medvirkende: Ali Sufi, cand.scient.adm., rapper og medlem af Men In Black. Pia Lauritzen, filosof, medstifter af Qvest. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:06
  Supertanker

  Sårbarhed er det nye sort

  Styrke, magt og evner vokser frem af sårbarheden. Det er emnet i en ny, dansk bog og i Supertanker. Den amerikanske forsker, Brené Brown taler om "Sårbarhedens Kraft" og neurologen Antonio Damasio lægger vægt på "evnen til at planlægge sin fremtid som et socialt væsen". Over for sårbarhed står robusthed, defineret som det at kunne bevare gode menneskelige egenskaber, når vi er pressede. Men det kræver også, at vi erkender, at vi er pressede. Medvirkende: Ulla Hinge Thomsen, cand. mag. i sprogpsykologi, journalist & forfatter. Birgitte Dam Jensen, konsulent, foredragsholder & forfatter. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:09
  Supertanker

  Vær den bedste version af dig selv!

  Vi - især de yngre generationer - har alle muligheder i verden for at skabe et rigt og lykkeligt liv. Alligevel ser vi flere psykiatriske diagnoser end nogensinde før. For i stedet for at skulle operere inden for regler og rammer, så er vi fri til at vælge mellem et hav af muligheder og håb. Samtidig bliver vi pålagt selv at skabe det perfekte liv, at "shine bright like a diamond", drømme stort, skabe fremtiden, være ægte og perfekte. Og det er et enormt pres, som man næsten kun kan føle sig utilstrækkelig under. Ifølge Søren Kierkegaard skal vi vælge os selv, også inkl. vores fejl og mangler, men det er utroligt svært for mange i dag. En ny bog undersøger, hvorfor den nye moral gør de unge psykisk syge, og Supertanker tænker med. Medvirkende: Christian Hjortkjær, højskolelærer på Silkeborg Højskole, cand. theol. & phd. fra Søren Kierkegaard Forskningscenteret. Lea Muldtofte, phd. i Æstetik og Kultur og barn af tiden. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 56:07
  Supertanker

  Menneske versus natur

  Mennesket påvirker klodens og naturens måde at fungere på. Men mennesket har ikke magten alene. Tværtimod. Naturen slår tilbage med vildt vejr, global opvarmning, oversvømmelser og tørke. Hvordan håndterer vi magtspillet og balancen mellem menneske og natur? Er naturen en passiv ressource eller en aktiv med-, måske ligefrem modspiller? To amerikanske filosoffer; Donna Haraway og Jane Bennett, taler om at gå efter mere forståelse i samspillet mellem menneske og natur, bl.a. ved at se det ikke-menneskelige som noget, der vibrerer, er levende, agerer. Det fremgår bl.a. af en ny bog om "Magt i den antropocæne tidsalder". Medvirkende: Lars Tønder, professor i statskundskab, politisk teori, Københavns Universitet. Steen Nepper Larsen, lektor i Uddannelsesvidenskab, Dansk Pædagogisk Universitet, AU. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:07
  Supertanker

  Gå ud og gå og gå

  "Vandring er ikke et spørgsmål om simpel motion. Det er dagens og livets egentlig gerning og eventyr.", skrev den amerikanske filosof, Henry David Thoreau. I 2021 fokuserer DR på projektet Danmark i Bevægelse, og januar er tilegnet at gå. Der er mange Supertanker knyttet til det at gå, og adskillige filosoffer har gået og tænkt over og skrevet om at sætte den ene fod foran den anden. Nietzsche skrev, at "alle i sandhed store tanker er fostret i gang" og Søren Kierkegaard skrev, "jeg har gaaet mig mine bedste Tanker til ... Naar man saaledes bliver ved at gaae, saa gaaer det nok." Medvirkende: Trine Vendelboe Juul, kommunikationskonsulent med baggrund i bl.a. litteraturvidenskab og storywalker. Anders Fogh Jensen, filosof. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:07
  Supertanker

  Den ansvarlige medarbejders krise

  Medarbejdere, mange steder, er i stigende grad i tvivl om, hvad deres ansvar er. Det siger sociolog og professor, Niels Åkerstrøm i dagens Supertanker. Han står bag et foredrag med titlen Den Hyperansvarlige Medarbejders Tragedie. Coronasituationen med hjemmearbejde og jobusikkerhed har ifølge sociologen forstærket tvivlen om, hvem der har ansvar for hvad. På den ene side vil de fleste af os gerne have frihed til at passe vores job, som det passer os bedst. På den anden side har vi brug for styring, og at vores ledelse tager ansvar. Derfor er vi hele tiden opmærksomme på at definere hvilket ansvar, vi kan og bør tage på os. Ifølge sociologen, Niklas Luhmann sker der et sammenstød af koderne for engagement, udvikling og undersøgelse, og det kan føre til sammenbrud/stress. Medvirkende: Niels Åkerstrøm Andersen, professor på institut for Ledelse, Politik og Filosofi, CBS. Olav Bertelsen, lektor i Datalogi og Fællestillidsrepræsentant på Aarhus Universitet, fmd. for DM Viden. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:07
  Supertanker

  Find rytmen i livet

  Den franske antropolog og filosof, Marcel Mauss, observerede under et hospitalsophold, at sygeplejesker går på en bestemt måde. Vores krop og dermed vores væren i verden er opdraget til at være i en rytme på en bestemt måde. Hvis rytmen bliver forstyrret eller forsvinder, kan vi blive psykisk syge. Rytme er noget vi mærker i kroppen og måske danser til. Rytme er vores åndedræt; måden vi fysisk lever. Rytme er også timer i døgnet som vi indretter vores liv efter. Det er årstider og himmelrum. Og i januar påbegynder vi et nyt årshjul som også har en rytme. Medvirkende: Birgitte Stougaard, lektor i Æstetik og Kultur, Aarhus Universitet. Line Dalsgaard, lektor i antropologi, Aarhus Universitet. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:08
  Supertanker

  Staten er ikke bæredygtig

  Stater, som vi kender dem over det meste af verden, er gode til at sørge for skatter, uddannelse, sundhedsvæsen og velfærd. Men den grønne omstilling, den bæredygtige verden, dén kan de ikke klare. Den er de simpelthen ikke i gear til. Vi har 8-10 år til at ændre kurs, så vores børn og børnebørn har en klode, der er til at holde ud at bebo, og det kræver en radikal ændring af de måder, stater og lande gebærder sig - uanset deres ideologiske tilhørsforhold. En ny, dansk bog opregner, hvor de nuværende stater fejler og kommer med bud på, hvilke mulige veje vi kan gå. Som bl.a. den engelske filosof Kate Raworth påpeger; så vi ikke bliver hængende i en uønsket sump i hullet i doughnutten og heller ikke falder ud over doughnuttens yderkant/klodens begrænsninger. Medvirkende: Anders Blok, lektor i sociologi, Københavns Universitet. Rasmus Willig, lektor i sociologi, Roskilde Universitet. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:10
  Supertanker

  Da festen stoppede

  Vi savner håndtryk, kram, fest og ballade, dans og høj musik. Én for én aflyste forårets og sommerens musikfestivaler, ligesom andre store sammenkomster blev lukket ned. En ny bog fortæller Roskilde Festivalens 50 årige historie og giver anledning til overvejelser om, hvordan vores fester og festivaler er medskabere af vores identitet samtidig med, de giver os pusterum i en hurtig og præstationspresset verden. Og derigennem også til hvad der så sker med og i os, når det hele pludselig ikke er. Mikhail Bakhtins begreb om det karnevaleske og Foucaults tanker om de afgrænsede brud på normalitet kan måske hjælpe os med Supertanker om festerne der er og ikke er. Medvirkende: Anne Ullmann, journalist, kritiker og forfatter. Morten Hesse, lektor ved Center for Rusmiddelforskning, Aarhus Universitet. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært. (Sendt første gang 27. oktober).

  Kultur
 • 56:07
  Supertanker

  CRISPR - genetisk remix af menneskets DNA

  Forestil dig at du selv kunne vælge, hvilken øjenfarve, højde og IQ dit barn skulle have. At du kunne designe din baby lige præcis som du ønsker, med de bedste forudsætninger for livet. Den tanke skræmmer de fleste. Men hvad hvis man kunne bruge samme metode til at behandle farlige genetiske sygdomme som HIV eller kræft. Det er måske muligt med genteknologien CRISPR, der er i stand til at klippe i gener mere præcist end nogensinde før. Forskere mener, at vi er tæt på at kunne reparere defekte gener hos mennesker og måske endda skifte normale gener ud med super-gener. Men hvor går grænsen for, hvad der er behandling, og hvad der er forbedring af mennesker? Og ved vi nok om CRISPR til at kunne bruge det i mennesker? Medvirkende: Jacob Giehm Mikkelsen, professor i genterapi ved Aarhus Universitet og medlem af Etisk Råd. Mickey Gjerris, forfatter og lektor i bioetik, Københavns Universitet. Galit Malkiel Nielsen, tilrettelægger. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:07
  Supertanker

  Demokratiets åndenød

  De er egentlig valgt demokratisk, alle sammen: Bolsonaro, Putin, Erdogan, Orban og flere andre, som nogle opfatter som noget, der kan minde om diktatorer. De er i hvert fald meget egenrådige. Og diskussionen og overvejelserne går, om demokratiet, som vi kender det - den bedste og mest acceptable regeringsform - er i krise. Under pres. Demokratiet har haft fortalere og modstandere siden Platon, over oplysningsfilosoffer som Edmund Burke og Alexis de Tocqueville - og herhjemme; Søren Kierkegaard og Grundtvig - og måske er vor tids krise præcis den, de var bekymrede for. Måske trænger demokratiet til et grundigt serviceeftersyn. En ny bog; Demokratiets Krise diskuterer problemerne og Supertanker tænker med Medvirkende: Malte Frøslee Ibsen, Ekstern lektor på Statskundskab, Københavns Universitet. Mikkel Thorup, professor i Idéhistorie, Aarhus Universitet. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært. (Sendt første gang 22. september).

  Kultur
 • 56:03
  Supertanker

  Vi kan redde klimaet, hvis vi vil

  Der er masser af ting, vi som enkeltindivider kan gøre, for at redde det skrantende globale klima. Det nytter ikke at lægge hele ansvaret over på store virksomheder og regeringer. I de senere år har mange mennesker efterspurgt tiltag, der kan gøre en forskel på individniveau. Samtidig med at klimaforkæmpere har betvivlet den reelle vilje til at gøre indgreb i egne privilegier for at sikre klodens og menneskehedens beståen. En ny bog siger, at vi kan, hvis vi vil. Og gør det med konkrete erfaringer fra flere af verdens klimabrændpunkter; erfaringer som er realistiske at udbrede til resten af verden og realistiske at gennemføre. En anden ny bog ser på de etiske aspekter af den førte energipolitik i spændet mellem hvad vi bør, hvad vi kan og hvad vi vil, og Supertanker trækker både ældre og nyere filosofi ind i ligningen. Medvirkende: Thomas Hebsgaard, klimajournalist på Zetland og medforfatter af bogen Hvis Vi Vil - Den Absolut Realistiske Guide Til At Bremse Klimakrisen, Før Det Er For Sent. Finn Arler, filosof og professor MSO i Forskningsgruppen for Bæredygtighed, innovation og politik - professor i etik og planlægning, Aalborg Universitet. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært. (Sendt første gang 8. september).

  Kultur
 • 56:07
  Supertanker

  Genetisk remix af naturen

  Mennesker har længe blandet sig i naturens orden, men med det nye genredigeringsværktøj CRISPR kan menneskers påvirkning af planeten nå nye højder. Med CRISPR-teknologien er forskere nemlig i stand til at klippe i dyr og planters gener og på den måde skabe superafgrøder, der kan modstå klimaforandringer og måske endda udrydde malariamyggen. CRISPR-værktøjet rummer uendelige muligheder, men mindst lige så mange etiske spørgsmål. For hvor går grænsen for, hvor meget vi mennesker skal blande os i naturen? Medvirkende: Michael Alifrangis, molekylær biolog og malariaforsker. Andreas Christiansen, filosof og forsker i etiske problemstillinger ved syntetisk biologi, Københavns Universitet. Galit Malkiel Nielsen, tilrettelægger. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:08
  Supertanker

  Se frem, se tilbage, se tiden i livet

  Hvordan ser verden ud de næste fem år? Hvordan har verden set ud de forgange fem år? I 2015 blev fem kendte danskere bedt om at se fem år frem. Når de i dag kigger tilbage, er det på fem år, som bød på Brexit, valget af Trump, #metoo, terror i Danmark, flygtninge på motorvejen, Black Lives Matter, en accelereret klimakrise og Covid-19. Havde de set det komme? Det fremgår af fire tv-programmer på DR1 i december. Vi har behov for at forudse og forudsige. Vi har behov for at dele vores liv ind i tidsperioder. For at alle begivenheder ikke falder sammen. Ifølge Heidegger, for at opleve indflydelse på vores liv, inden vi skal dø. For at vi kan sætte os mål. Nogle inddelinger følger naturen, andre er menneskeskabte. Uanset hvilken af de to, er vi mennesker temporale væsener - vi klynger os til tid, perioder, hastighed og kontrol. Medvirkende: Stine Bosse, professionelt bestyrelsesmedlem og fmd. for Europabevægelsen. Lotte Meinert, professor i antropologi, Aarhus Universitet. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:11
  Supertanker

  Verden er syg

  Coronapandemien er over det hele. Igen. Det er det der gør den til en pandemi. En usynlig fjende som ingen nulevende har oplevet på samme måde tidligere. Og med indgreb og restriktioner, som vi heller ikke har oplevet tidligere, på samme måde. Men vi har jo set pandemier før i historien, og mennesker har reageret på dem. Med en stor del af de samme tiltag, som vi benytter os af i dag. Karantæne, isolation, konspirationsteorier, beskyldninger. Og innovation. Hvad vi kan lære af historien om håndteringen af og vores færden i en pandemi er på Supertankerprogrammet. Medvirkende: Jeanette Varberg, museumsinspektør, arkæolog. Poul Duedahl, professor i historie, Aalborg Universitet. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:07
  Supertanker

  Jeg har magten

  Vi ønsker hver især at have magten over vores eget liv, og de færreste ønsker at andre bestemmer for meget over dem. Men der er magt på spil i mange relationer, i de krænkelsessager, vi har hørt om den seneste tid, når regeringer træffer beslutninger, og når befolkninger stemmer om magthavere. Supertanker undersøger, hvordan magten udspiller sig, hvordan og hvorfor vores behov for at have og udøve magten er blevet så stærk, og hvorfor nogen har svært ved at administrere deres magt. Vi trækker bl.a. på den amerikanske filosof, Nancy Fraser, der har introduceret de tre R'er: Relocation, recognition og representation. På dansk: Omfordeling, anerkendelse, repræsentation. Medvirkende: Drude Dahlerup, professor i Statskundskab, Stockholm Universitet & RUC. Henrik Høgh-Olesen, professor i psykologi, Aarhus Universitet. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:02
  Supertanker

  Sårbare, skrøbelige, udsatte

  "Vi skal være opmærksomme på de særligt udsatte grupper i befolkningen", sådan lød og lyder et mantra ifm. den verserende corona-epidemi. Og vi har øget vores fokus på at tage hensyn til mennesker som er særligt udsatte af diverse årsager; fysiske såvel som psykiske. Og ikke mindst de psykiske diagnoser synes at være tiltagende, muligvis som resultat af præstationssamfundet, som beskrevet af bl.a. den tyske filosof, Hartmut Rosa. Vi må spørge os selv, om vi kan holde fast i et nødvendigt fokus på og hensyn til de sårbare, også når pandemi-krisen er forbi. Medvirkende: Marit Benthe Norheim, billed- og rumkunstner. Anders Petersen, lektor i Sociologi, Aalborg Universitet. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:08
  Supertanker

  Krænkelsesparathed og antifeminisme

  "De er nogle krænkelsesparate mimoser. De har jo allerede loven på deres side. Nu må det være slut med den folkedomstol og lynchstemning." Argumenterne er mange imod den #metoo bølge, der for øjeblikket verserer i Danmark - sat i gang da tv-vært, Sofie Linde, tog bladet fra munden i august og fortalte om at være blevet krænket seksuelt. Og sammen med #metoo, stikker en regulær antifeminisme nu også sit hovede frem. Oplysningstænkere som Edmund Burke og Jean Jacques Rousseau bliver hentet ind til at forklare to modstående positioner i debatten, ligesom Simone De Beauvoir kan byde ind med sin "Kvinde er ikke noget man fødes som, det er noget man bliver". Medvirkende: Birgitte Possing, forfatter, professor emerita, Københavns Universitet, dr.phil. i komparative kulturstudier. Mikkel Thorup, professor i Idehistorie på Aarhus Universitet. Anna Libak, redaktør og lederskribent på Weekendavisen. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:10
  Supertanker

  Politikere lyver da ikke ...

  Der er præsidentvalg i USA, og valgkampen har været i gang længe. Med udlægninger af fakta og virkelighed og modkandidatens - og pressens - lemfældige omgang med samme. Sandheden, hele sandheden og intet andet end sandheden, det er hvad vi håber, vi får af vores politikere; af vores magthavere. Men vi ved også godt, at det dels kan være nødvendigt at tilbageholde information i visse situationer, måske endda lyve. I de senere år - nogle vil pege på de seneste 4 år - synes løgne og overdrivelser imidlertid at være blevet både hyppigere og mere markante. I denne uge udkommer for første gang på dansk to essays af filosoffen, Hannah Arendt, om sandhed og løgn i politik. I anledning af præsidentvalget og efter en af de mere markante præsidenters 4 år i spidsen for USA, kigger Supertanker på anvendelsen og effekterne af sandhed og løgn i politik, med bl.a. Arendts briller. Medvirkende: Lene Aarøe, lektor i Statskundskab, Aarhus Universitet. Kresten Lundsgaard-Leth, adjunkt i Anvendt Filosofi, Aalborg Universitet. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:04
  Supertanker

  Hvordan oplever jeg mig?

  I 1637 sagde René Descartes: "Jeg tænker, derfor er jeg." Jeg har en bevidsthed, derfor oplever jeg at være. Siden er der tænkt meget over og forsket i, hvad bevidsthed er, og hvor og hvordan den opstår. Vi er ikke i tvivl om, at mange dyr har en bevidsthed, men gælder det alle dyr? Og de senere år er de såkaldte panpsykister begyndt at spørge om også et træ, en stol eller en sten har en oplevelse af at være. Supertanker kaster sig over bevidsthed om og erkendelse af at være. Medvirkende: Benjamin Christensen, phd.-studerende på filosofi, Aarhus Universitet. Dan Zahavi, professor i filosofi på Københavns Universitet og Oxford Universitet, leder af Center for Subjektivitetsforskning. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:07
  Supertanker

  Alle regnbuens farver - og lidt til

  Når vi ser en regnbue, ser de fleste seks farver, nemlig rød, orange, gul, grøn, blå og violet. Men hvis man er farveblind, ser man noget andet. Og hvis hunde kiggede på regnbuer, ville de se blå og grøn samt en anelse gul. Med Kant, kan man spørge om farverne ER i sig selv, i verden, eller om de opstår for os, i vores bevidsthed; noget som filosoffen og kunstneren Goethe undersøgte meget intenst. Og Alexander Baumgarten insisterede på at skønhed er betinget af erfaring og indsigt. Vi giver også farverne betydning: Rød er passion eller fare. Gul symboliserer falskhed, men er også den farve, der ligger tættest på det ubrudte, hvide lys og dermed lig med renhed. Beige er overklassens farve. Og den sorteste sorte, verden endnu har set, er Vantasort, og betragtes af nogle som djævlens værk. Farverne har eksistentiel betydning. Medvirkende: Hans Jørgen Frederiksen, lektor emeritus i Kunsthistorie, Århus Universitet. Jette Gejl, billedkunstner og studielektor i Kunsthistorie, Århus Universitet. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:07
  Supertanker

  Dit hjerte giver mig liv

  Ca. 400 mennesker i Danmark er på venteliste til et enten livsforlængende eller livsforbedrende organ. Erfaring og statistik viser at ca. 30 af dem når at dø, inden de får den nødvendige transplantation. I Danmark skal man aktivt tilmelde sig donorregisteret for at ens organer kan gives videre - nogen vil sige ens liv kan gives videre. Og der er mangel på organer; hjerter, lunger, nyrer, levere, hornhinder. Nogle mener at alle pr. definition bør være donorer, og at man i modsætning til i dag aktivt skal melde FRA, hvis man ikke ønsker sine organer anvendt til andre. Uge 41 er organdonationsuge, og en ny bog om emnet kalder på et nyt system for donation. Men risikerer vi at reducere andre mennesker til midler for vores egen overlevelse (Kant) eller skal få lide overlast, for at flere kan leve (Bentham & Stuart Mill). De klassiske, etiske spørgsmål står i kø. Medvirkende: Anne-Marie Gerdes, formand for Etisk Råd, speciallæge i genetik, leder af genetisk afdeling på Rigshospitalet. Andreas Albertsen, post.doc i Statskundskab, Aarhus Universitet, forfatter. Vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 56:07
  Supertanker

  Filosofibogen om alt ... det centrale

  Det store - største - spørgsmål som alle filosoffer og alle naturvidenskabsfolk har stillet altid er: Hvad er væren? Hvad er verden, og hvorfor og hvordan er vi i den - hvad er meningen med det hele? De to videnskabsmænd, filosoffen Vincent Hendricks og biologen Johan Olsen har skrevet bogen Hovedbrud om nogle af de områder inden for netop dét spørgsmål, hvor filosofien og naturvidenskaben mødes - og altid har gjort det. Her kan man få fyldestgørende, humoristiske, vidende svar på spørgsmål om klima, angst, tid, tillid, himlen, humor, sprog og lys. Blandt andet. Supertanker forsøger at indkredse bogens vigtigste pointer sammen med forfatterne. Medvirkende: Johan Olsen, sanger og biolog, phd. i proteinkrystallografi, Københavns Universitet. Vincent Hendricks, professor i Formel Filosofi, leder af Center for Information og Boblestudier, Københavns Universitet. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:04
  Supertanker

  Bio-mig-her, diversitet-mig-der

  Siden de græske filosoffer, Aristoteles og Platon, via oplysningstidens Jean Jacques Rousseau og frem til vores dages Edward O. Wilson, har vi været optaget af biodiversitet. Men hvad betyder det egentlig, hvis der er et par arter mindre? Vil vi savne en hveps? En myg? Eller brændenælderne? Måske kan en lille billes uddøen være lige præcis dén dominobrik, der sætter en mindre eller større lavine i gang, og får hele den store biotop, som er verden, til at vælte. Det kan også være, vi bare synes, biodiversitet er godt af æstetiske årsager. Medvirkende: Rasmus Ejrnæs, seniorforsker på Institut for Bioscience - Biodiversitet, Aarhus Universitet og radiovært på Vildspor (Radio4). Christian Gamborg, lektor ved Sektion for Miljø og Naturressourcer, Københavns Universitet. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:05
  Supertanker

  Av, du ramte min identitet!

  Hvad må jeg egentlig kalde dig, uden at du bliver såret eller ked af det? Må jeg sige, at du er en krænkelsesparat mimose, der bare skal tage sig sammen og komme ud af det der wokeness? Må jeg kalde en kvinde for "kælling"? Og en mand for "stodder"? En araber for... En grønlænder for...? Og hvis jeg ikke må det, så er det måske fordi de ord jeg bruger, rammer som knytnæveslag. Fordi de gør ondt på identiteten, din, de andres eller min egen. Jeg - og dem der er som mig - vil nemlig ikke finde os i at blive kaldt noget nedsættende, udgrænsende, sårende. Men det er uklart, hvem der bestemmer, hvornår en sprogbrug er nedsættende, udgrænsende, sårende. Om det er afsenderen eller modtageren. Eller måske ingen af dem. En bog af den amerikanske filosof Judith Butler er netop for første gang blevet oversat til dansk, og den lander lige ned i sommerens identitetsdebatter, bl.a. om hvilke ord, vi må bruge i hvilke sammenhænge. Medvirkende: Tone Dandanell, filosof og filosofilærer på Testrup Højskole. Silas Marker, filosof, forsker på CIBS (Center for Information og BobleStudier). Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:05
  Supertanker

  Din mund siger nej, men...

  "Din mund siger nej, men dine øjne siger ja". Nogle genkender muligvis dansktopschlageren fra 1970 med Bjørn Tidmand - den er bl.a. også indsunget ifm. Dagmar revyen i 1925 ... af en kvinde! "Min mund siger nej, ... ". Men hvornår er et nej et nej, når det drejer sig om seksuelt samkvem, og hvornår er det pludselig et overgreb; en voldtægt? For "hun bad jo faktisk (lidt) om det!", med sin påklædning, sin æggende adfærd eller kælne stemmeføring. En ny lov er på vej - en lov som skal tydeliggøre, hvornår der gives samtykke til sex. Men loven lader vente på sig. For politikerne kan ikke blive enige om formuleringen. Imens undersøger Supertanker, hvornår et nej er et nej, hvilke kønnede opfattelser der kan være af invitationer og afvisninger, og hvornår der risikerer at falde en voldtægtsanklage. Medvirkende: Isabella Alonso de Vera Hindkjær, chefredaktør, Femina. Anne-Marie Søndergaard Christensen, professor i filosofi, SDU. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:07
  Supertanker

  Lægen siger at ...

  Vi er i en tid, hvor sygdom påvirker verden og vores liv i usædvanligt høj grad. Lægevidenskaben og lægestanden har stor indflydelse på, hvordan vi lever og gebærder os. Og sådan har det været gennem århundreder. Vi sætter meget stor lid til lægerne, når de fortæller os, hvad der er eller kan være i vejen med os, og hvad der evt. kan gøres ved det. Faktisk har mange en opfattelse af, at lægerne efterhånden nærmest kan ALT, at de kan fixe alt. Men lægevidenskaben trækker også et historisk blodspor efter sig, og Supertanker dykker ned i vores tillid til lægerne og ser på, hvordan de har vundet den tillid, og på hvad de kan og ikke kan i dag. Medvirkende: Lene Koch, phd., dr.phil., professor emerita, Institut For Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet. Jakob Bek-Thomsen, lektor i Idéhistorie, Aarhus Universitet. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:10
  Supertanker

  Filosofiens børn

  Hvem er jeg? Hvorfor er jeg? Og hvad er det gode at gøre i livet? Eksistens, erkendelse og etik - det er filosofiens tre store E'er, som har betydning for både store og små. For børn grubler også over meningen med livet og overvejer de store filosofiske spørgsmål. Nogle gange er de måske ligefrem mere i kontakt med dem end de voksne. Det oplevede filosof Pia Lauritzen, da hun sammen med sine børn på 5 og 8 år forsøgte at google "Hvordan er man en god ven?" Google har ikke svar på alt, men overvejelsen består, og det fik Pia Lauritzen til at udvikle en filosofiundervisningsforløb for børn, Filosofisk Frikvarter. Medvirkende: Tommy Ahlers, Medlem af Folketinget for Venstre, tidl. Uddannelses- og Forskningsminister i Regeringen Løkke Rasmussen III. Pia Lauritzen, filosof og medstifter af virksomheden Qvest. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært. (Sendt første gang 19. maj).

  Kultur
 • 56:07
  Supertanker

  Vi vasker virksomheden grøn

  Virksomheder verden over ved godt, hvilken verden de lever i. En verden præget af klimaproblemer, voksende ulighed, digital overvågning og meget andet. Og vi forbrugere ser gerne, at supermarkedet, tøjbutikken, pensionsselskabet osv. opfører sig ordentligt og kaster sig ind i kampen mod problemerne. Det hedder CSR - Corporate Social Responsibility - når f.eks. store amerikanske virksomheder stræber efter at opfylde Paris-aftalen, selvom præsident Trump har meldt USA ud af den. Det er, når supermarkeder laver økologikampagner og bekæmper madspild. Men skeptikere mener, at visse virksomheder vasker hænder i deres klimaindsats samtidig med, at de benytter børnearbejde i andre lande. Supertanker tænker med over virksomhedernes sociale ansvar. Medvirkende: Peter Høgsted, adm. dir., COOP. Claus Strue Frederiksen, mag.art. og phd. i filosofi, bæredygtighedskonsulent og forfatter. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært. (Sendt første gang 10. marts).

  Kultur
 • 56:07
  Supertanker

  Sol, måne, stjerner ... og os

  Vi ved godt, at Solen er centrum i vores solsystem, og at jorden kredser om den, ligesom en rækker andre planeter gør det. Vi ved også, at vores solsystem er ét blandt ufatteligt mange solsystemer fordelt på ufatteligt mange galakser i universet. Vi mennesker på jorden er ganske enkelt fuldstændigt ubetydelige i det store kosmos. Men det har vi kun været klar over i små 400 år - som jo er ganske lidt bare inden for vores tidsregning - nemlig siden Nikolaus Kopernikus og Galileo Galilei gjorde op med idéen om, at Jorden var centrum i Universet, og at alt drejede sig om os. Galileis hovedværk om dét er netop, for første gang, udkommet på dansk. Så nu kan vi danskere langt om længe finde vores plads i universet. Medvirkende: Anja C Andersen, professor i Astrofysik og Planetforskning, Niels Bohr Instituttet, KU. Helge Kragh, professor emeritus i Videnskabshistorie, Niels Bohr Instituttet, KU. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært (Sendt første gang 3. marts).

  Kultur
 • 56:06
  Supertanker

  Til kamp for kosten og kroppen

  Vegetar, flexitar, pescitar. KETO, antiinflammatorisk, stenalder, raw food. Vi går meget op i vores kost, og vi kan mere eller mindre højlydt være for eller imod kød på bordet, kaninføde, for meget kaffe, eller alkoholkvoter. Og ud over et hav af forskellige diæter som kæmper om at fremhæve deres respektive fortræffeligheder og løfter om vægttab, gladere tarme, bedre humør, længere liv og mindre sygdom, som vi manøvrerer imellem, så ser vi også madprogrammer. Samtidig med at vi tænker over, at vi skal motionere og røre os. Og intet af alt det er noget, vi fandt på i går. Fokus på kosten og kroppen er ikke noget nyt og moderne. En ny bog fortæller om en kost- og helsebølge for godt 100 år siden, og Supertanker lærer af den. Medvirkende: Anne Tjønneland, læge og forskningsleder i Kræftens Bekæmpelses Forskningscenter. Sven Halse, lektor emeritus i tysk litteratur og kulturhistorie, Århus Universitet. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært. (Sendt første gang 18. februar).

  Kultur
 • 56:07
  Supertanker

  Når talent er en forbandelse

  Nogle mennesker er enormt gode til et eller andet - det kan være at spille klaver eller fodbold, at tegne huse, bage kager eller noget helt femte. Vi kalder dem for talentfulde og begavede, betragter ofte talentet som en gave, fra oven måske, og så siger vi, at de er gudsbenådede musikere osv. Derfor er der en forventning om, at de deler det med os andre, at de forvalter deres talent, så alle får glæde af den gave, de har modtaget. Men før de når dertil, er talentet måske et potentiale eller en mulighed, noget der skal opdyrkes, plejes og trænes. Det kan være hårdt arbejde, men SÅ, når det arbejde er gjort, så skal talentet forvaltes og deles ud. Og i den proces, kan det, som udefra set er en velsignelse, opleves som en forbandelse. For måske er talentet blevet dyrket og næret i et ubehageligt og utrygt miljø, som en flugt og som et råb om anerkendelse. Medvirkende: Andreas Bøggild Monies, dokumentarist og filminstruktør. Anna Jerslev, post.doc. i psykologi, Aarhus Universitet. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært. (Sendt første gang 14. januar).

  Kultur
 • 55:41
  Supertanker

  Hvordan var det at være død?

  Der er en tunnel og et smukt, hvidt lys for enden af den. Det er som om kroppen har revet sig løs, og jeg betragter den oppefra. Jeg føler en enorm ro. Sådan lyder beskrivelse ofte fra mennesker, der har prøvet at dø og komme tilbage til livet. Mennesker der har haft en nærdødsoplevelse og kan sætte ord på, hvordan døden føltes. Efter en periode med Covid19-pandemi, hvor døden for mange mennesker verden over pludselig blev mere nærværende, end vi er vant til og trygge ved, kan vi måske finde ro ved at spørge nogen, der har prøvet at dø. Hvad er en nærdødsoplevelse? Hvad er det, der fremkalder den? Og hvad gør den ved dem, der har den? Det er spørgsmål og Supertanker, der kan fortælle os noget om både døden og livet. Medvirkende: Tobias Kvist Stripp, læge og nærdødsforsker. Niels Christian Hvidt, teolog med doktorgrad fra Gregoriana Universitetet i Rom, professor i Eksistentiel og Åndelig Omsorg, SDU. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:05
  Supertanker

  Ørevidner til verden

  Prøv at lytte til dine omgivelser. Luk øjnene og identificer lydene; en fugl der kvidrer udenfor, kolleger der samtaler ude på gangen, en kollega der åbner en kuvert, bestik der bliver lagt på et bord. Du får en fornemmelse af aktivitet. Og du får en fornemmelse af, hvilke omgivelser du befinder dig i; hvordan bygningen er indrettet, og hvad der foregår i den hvornår - måske endda hvordan. Det gælder på hospitaler, ikke mindst på intensivafdelinger. Og det gælder i syriske fængsler. Lyd er en vigtig komponent i vores erkendelse af verden, af vores omgivelser, men vi er sjældent lige så bevidste om lydene, som om det vi ser. Selvom det er nemmere at lukke øjnene end at lukke ørerne. Supertanker hører efter i denne udgave og følger det, vi hører, ind i vores erkendelse af verden. Medvirkende: Linette Thorn, intensiv sygeplejerske, medudvikler af Meningsfulde Øjeblikke, Aarhus Universitetshospital, Skejby. Marie Koldkjær Højlund, musiker, adjunkt i Sound Studies på Aarhus Universitet. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:07
  Supertanker

  Hudfarve, hårtype, tørklæde ... og livsmuligheder

  "Jeg er ikke racist, men ... " Hvor tit har vi ikke hørt den sætning? Måske endda selv ytret den. Og det er muligt, at vi ikke oplever os selv som racister, der udgrænser og nedværdiger mennesker med en anden hudfarve, hårtype eller etnicitet. Ikke desto mindre er vores verden i dag bygget på et fundament af forskelsbehandling af mennesker, der er eller ser anderledes ud. Den er fx i mange henseender bygget af slavegjorte - bygget på tanken om slaveri. Og hvor gerne vi end vil undgå prædikatet "racist", så er der strukturer i vores samfund, vores sprog, vores undervisningsmateriale, som gør, at vi stadig racialiserer. Medvirkende: Mette Toft Nielsen, folkeskolelærer, selvstændig konsulent og Cand.Mag. i Kultur, Kommunikation og Globalisering. Peter Hervik, antropolog, Professor i Migration, Medier og Konflikt ved DPU, Aarhus Universitet. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:08
  Supertanker

  USA på randen af revolution?

  Den 25. maj blev den 46-årige afroamerikanske mand George Floyd anholdt på så brutal vis, at det kostede ham livet. I kølvandet på Floyds død - og på videoer af anholdelsen, der cirkulerer på internettet - er der igen kommet gang i racedebatten i USA. Landet er eksploderet i voldsomme optøjer, og kloden rundt demonstreres der i sympati. Urolighederne i USA ses som kulminationen på en frustration over racerelateret vold og død, men også over en coronakrise, som har ramt skævt i den amerikanske befolkning. Og over en præsident, som dels ikke påtager sig det lederskab, mange ønsker, dels har en evne til at puste til optøjsilden med serier af stærkt ladede og tendentiøse tweets. Medvirkende: David Trads, journalist, forfatter, debattør. Emily Cochran Bech, phd. i Political Science (Statskundskab), Columbia University. Chefkonsulent i Social and Economic Impacts ved Ramböll. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:07
  Supertanker

  Når frygt går i arv

  Vi kender alle oplevelsen af at være bange for noget eller nogen. En frygt, som i mange sammenhænge kan være hensigtsmæssig, fordi den forhindrer os i at havne i farlige situationer. Men frygten kan også blive destruktiv, hvis den bliver til en grundangst, som ikke justeres i forhold til den ydre virkelighed. Og så kan den gå i arv. Flere studier viser, at traumer ikke kun påvirker dem, der har været udsat for en traumatisk oplevelse. De kan også videregives til kommende generationer - også selvom børn af traumatiserede forældre er vokset op i fredelige omgivelser og ikke selv har oplevet noget, der minder om det, der har traumatiseret forældrene. Supertanker kaster lys på menneskers grundangst og diskuterer, hvordan og hvorfor frygt kan gå i arv. Medvirkende: Simon Lec, musiker og efterkommer af flygtninge. Nina Thorup Dalgaard, psykolog og forsker hos VIVE. Galit Malkiel Nielsen, tilrettelægger. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært. (Sendt første gang 12. maj).

  Kultur
 • 56:07
  Supertanker

  Fri for at betale skat!

  Altruisme findes ikke. Mennesket tænker i sidste ende altid kun på sig selv - det højeste formål er egen lykke. Derfor er enhver styring af individet, gennem f.eks. lovgivning og skattebetaling det samme som tvangsarbejde, slaveri. Den amerikanske forfatter og filosof Ayn Rand, som har formuleret udsagn a la disse, står for en filosofi, hun selv kalder Objektivismen, og som af nogle bliver kaldt etisk egoisme. Det er en filosofi, der i nogen grad hersker hos ultraliberalister og tilhængere af minimalstaten. De mener, at markedet regulerer sig selv og de mennesker, der færdes på det, og at alle får det, der tilkommer dem. Men kan man dét? Medvirkende: Lars Seier Christensen, forretningsmand, serieinvestor og medlem af bestyrelsen i Ayn Rand Institute. Claus Strue Frederiksen, mag.art. og phd. i filosofi, bæredygtighedskonsulent og forfatter. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur