Live kanaler

Sygt nok

Hvad vil det sige at være sund og rask? Hvordan opstår sygdomme? Og hvorfor kan det næsten ikke blive sygt nok, når mediernes overskrifter varsler om dårlige vaner eller lover nye mirakelkure? I et nyt sundhedsprogram på P1 undersøger læge og forsker Maja Thiele trends og tendenser, den nyeste forskning og de største gennembrud inden for sundhedsområdet. Vært: Maja Thiele.

Videnskab & Teknologi

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 56:05
  Sygt nok

  Uro i benene bliver endelig taget alvorligt

  Har du oplevet et underligt ubehag i benene nogle gange fulgt af små spjæt, der gør det svært at falde i søvn og sove? Så er du måske en af de op mod 600.000 danskere, der lider af Restless Legs Syndrome. Sygdommen blev i mange år ignoreret og behandlingen var ofte "gå en tur". Men nu tages den alvorligt - og behandles succesfuldt med medicin, der stort set ikke har bivirkninger. Mange er dog stadig ikke klar over, at de lider af en sygdom, som ødelægger deres nattesøvn. Men hvad er det her RLS så, hvorfor sker det for så mange - og hvordan behandler man det? Medvirkende: Poul Jennum, professor ved Rigshospitalet og leder af Dansk Center for Søvnmedicin. Merete Karlsborg, neurolog ved Bispebjerg Hospital. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Victoria Touveneau Petersen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:04
  Sygt nok

  Influenza og corona er en farlig cocktail

  Feber, hoste og ondt i leddene - er det corona eller influenza? 2. bølge af corona kommer samtidig med influenzasæsonen i Danmark. Det skaber forvirring ift. symptomer, det kan vælte testkapaciteten, og det kan være farligt at have begge virusser samtidig. Er man ekstra udsat, hvis man har den ene sygdom, kan det være farligt at få begge, og hvad er Danmarks strategi ift. influenza-vaccine? Sygt nok undersøger, hvad vi kan forvente af influenzasæsonen mens Covid-19 raser. Medvirkende: Lars Østergaard, professor i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet. Lasse Vestergaard, afdelingslæge på Statens Serum Institut. Bolette Søgaard, overlæge i Sundhedsstyrelsen. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Victoria Touveneau Petersen.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:31
  Sygt nok

  Arven efter en 100 år gammel nobelpris

  For 100 år siden fik en dansk forsker nobelprisen i medicin og fysiologi. Arven efter zoolog og fysiolog Schack August Steenberg Krogh og hustruen Maries forskning er tydelig den dag i dag. Han grundlagde dansk insulinproduktion og dannede skole inden for en række videnskabelige felter. Sygt nok kigger nærmere på en af de mest indflydelsesrige forskere i lægevidenskabens historie, på forskellen mellem nobelprisen i medicin i 1920 og i dag - og gætter på hvem der modtager nobelprisen i medicin i 2020. Medvirkende: Helge Kragh, videnskabshistoriker og professor emeritus ved Niels Bohr Institutet. Jens Frey Halling, post doc ved Københavns Universitets og medlem af August Krogh Klubben. Mads Krogsgaard Thomsen, koncerndirektør i Novo Nordisk. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:14
  Sygt nok

  Hvorfor spiser vi mikrodoser af ulovlige stoffer?

  Tusindvis af danskere spiser små doser af LSD og svampe i hverdagene - mikrodoser kaldes det. Doserne er så små, at der ikke er nogen direkte effekt - man bliver altså ikke skæv af dem. Men spørger man brugerne, hjælper mikrodoserne dem til at fokusere, blive mere kreative og alt muligt andet. Men virker det? Hvordan kan stoffer, man ikke kan mærke overhovedet gøre en forskel? Sygt nok tager et trip ind i en verden af svampedyrkning, frimærker og en hel del placebo. Medvirkende: David Erritzøe, læge og klinisk forsker i psykedeliske stoffer ved Imperial College London. Margit Anne Petersen, lektor ved Center for Rusmiddelforskning, Aarhus Universitet. Martin Kufahl, formand for Psykedelisk Samfund. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:28
  Sygt nok

  Den forvirrende forhud

  Debatten raser endnu engang: Skal omskæring af drengebørn forbydes? Diskussionen er kompliceret og kontroversiel. Men hvad er det egentlig, vi diskuterer? Sygt nok vender tilbage til vores serie om anatomiens evolution og ser denne gang på, hvordan vi mennesker fik vores penis - og dermed vores forhud. Hvad består forhuden egentlig af, og hvad er dens funktion? Hvorfor er omkring 30 procent af verdens mænd omskåret - og hvad siger forskningen om konsekvenserne af indgrebet? Medvirkende: Jørgen Hoppe, speciallæge i Almen medicin og forsker i forhud og omskæring. Morten Frisch, leder af SEXUS og overlæge og epidemiolog ved Statens Serum Institut. Jørn Madsen, evolutionsbiolog og oversætter af Arternes Oprindelse. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 54:54
  Sygt nok

  Hvorfor skal vi bruge masker?

  I begyndelsen af corona-krisen frarådede Sundhedsstyrelsen brugen af masker mod Covid-19. Men efter flere måneders overvejelser besluttede regeringen for nylig at indføre maskepåbud i offentlig transport i Danmark. Hvad ændrede sig? Kom der ny forskning om maskernes effektivitet? Hvorfor tog det så lang tid, før Sundhedsstyrelsen anbefalede masker - og virker maskerne overhovedet? Sygt nok beder eksperter og myndigheder forklare strategien og ideen bag masker og mundbind - og ser på spritny forskning fra Afrika i mundbinds effektivitet i en pandemi. Medvirkende: Brian Kristensen, sektionsleder ved Statens Serum Institut. Christine Stabel-Benn, klinisk professor ved Syddansk Universitet. Bolette Søborg, overlæge ved Sundhedsstyrelsen. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:25
  Sygt nok

  Misinformation eksploderer under corona-krisen

  Siden begyndelsen af corona-pandemien har der floreret et hav af myter, misforståelser og konspirationer om virusset og indsatsen for at inddæmme spredningen. Mængden af misinformation er kun taget til, og har ifølge flere undersøgelser kostet tusindvis af menneskeliv. Det faktabaserede samfund er under pres. Men hvor kommer misinformationen fra - og hvorfor opstår den? Sygt nok bevæger sig på udebane til en snak om superspredere på sociale medier, konspirationsteoretikere og kampen om sandheden. Medvirkende: Eske Vinther-Jensen, direktør ved Common Consultancy. Inge Kristensen, direktør for Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Lone Simonsen, pandemiforsker og professor ved RUC. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:15
  Sygt nok

  Gør corona os syge på langt sigt?

  Danmark er nu otte måneder inde i corona-pandemien. Rundt om i verden rapporteres der om invaliderende langtidseffekter af Covid-19. Patienter oplever alt fra muskelsmerter og træthed til hjerneskader og mistet lugtesans. Har vi stadig kun set begyndelsen på sygdommens hærgen, eller får alt med Covid-19-stemplet bare ekstra opmærksomhed? Sygt nok beder et panel af forskere om at gøre status over, hvad vi ved om de langsigtede effekter af Covid-19 i Danmark. Medvirkende: Terese Katzenstein, overlæge i infektionsmedicin, Rigshospitalet. Jan Christensen, seniorforsker i Ergo- og Fysioterapi ved Rigshospitalet. Jann Mortensen, overlæge og professor i klinisk fysiologi og nuklearmedicin, Rigshospitalet. Andreas Fløe, læge og PhD ved Lungemedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:42
  Sygt nok

  Dårlige tænder kan gøre din krop syg

  Når du børster tænder, beskytter du måske hele kroppen mod sygdom. Tænderne og mundens hygiejne og tilstand har nemlig afgørende betydning for dit helbred generelt. En dårlig tand kan forhindre, at du kan blive opereret, og infektioner i tandkødet kan have fatale konsekvenser for dit hjerte - eller betyde at du får leddegigt. Flere og flere eksperter i både tænder og infektioner er begyndt at fokusere på den forbindelse og betydningen for folkesundheden. For hvis tænderne er så afgørende for vores folkesundhed, hvorfor er de så ikke dækket af sygesikringen? Medvirkende: Palle Holmstrup, professor i Paraodontologi ved Københavns Universitet. Peter Riis, overlæge og professor ved Herlev/Gentofte Hospital og Københavns Universitet. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:12
  Sygt nok

  Sjældne sygdomme

  Der er sygdomme, vi alle skal igennem: Forkølelse, influenza og almindelige børnesygdomme. De er næsten universelle. Og så er der den anden ekstrem: De sjældne sygdomme, der er så usædvanlige, og som så få lider af, at de er næsten umulige at opdage. Særlige læger er specialiserede i at opdage og diagnosticere dem. Og en danskudviklet søgemaskine hjælper i dag praktiserende læger verden over med at opdage, når de står med noget usædvanligt. Med moderne genteknologi er opgaven med at diagnosticere sygdommene blevet lettere for specialisterne. Medvirkende: Sabine Grønborg, overlæge ved Center for Sjældne Sygdomme på Rigshospitalet. Ole Winther, professor ved DTU Compute og Computational Biology på Københavns Universitet. Vært: Maja Thiele, læge og forsker i leversygdomme. Produceret af: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:01
  Sygt nok

  Vores vidunderlige bagdel

  Tænker du nogensinde over, hvad det er, du sidder på dagen lang? Hvis du gik og troede, at din bagdel blot er en blød pude, som er lavet til at tage med overalt, så tager du grueligt fejl! Din bagende, popo, numse eller bare røv har spillet en afgørende rolle i menneskehedens evolutionshistorie. For uden vores unikke kæmpemuskel, gluteus maximus, var vi måske aldrig blevet intelligente. Sygt nok zoomer ind på, præcist hvor afgørende det er, og har været, at have en god røv. Medvirkende: Jørn Madsen, biolog og underviser i evolutionsbiologi på Københavns Universitet. Morten Zacho, studielektor ved institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen. (Sendt første gang 29. maj).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:12
  Sygt nok

  Drukturens konsekvenser

  Vi danskere elsker alkohol. Sprut, bajere og vin er en stor del af vores kultur. Det samme er den ublu beruselse: Fra studentervogne med spritstive unge til Rosé-kæferten i sommerhuset. Men hvad er konsekvenserne af vores kærlighedsaffære med alkohol? Hvad gør det ved kroppen at fylde den med store mængder sprit i en periode? Hvad betyder det for dem, der ikke drikker, at stå uden for festen? Og har alkoholrusen spillet en afgørende rolle for vores kulturelle udvikling? Medvirkende: Anette Søgaard Nielsen, professor og leder af Enheden for Klinisk Alkoholforskning ved SDU. Lars-Henrik Schmidt, professor i filosofi og pædagogik, Leder af Socialanalytisk Forskningsenhed ved Aarhus Universitet. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:27
  Sygt nok

  Vores mystiske næse

  Midt i vores ansigt sidder et underligt organ. Næsen. Du ved det måske ikke, men den er ret unik. Stort set ingen dyr, udover mennesket, har en næse. Men hvorfor har vi den? Og hvad bruger vi den til. I afsnit to af Sygt noks serie om anatomiens evolution, bevæger vi os fra bagdelen til den anden ende af kroppen. Næsen er nemlig fyldt med mysterier. Ja faktisk er forskerne stadig ikke helt enige om, hvorfor vi overhovedet har en næse. Medvirkende: Jørn Madsen, biolog og underviser i evolutionshistorie. Jørgen Olsen, professor og underviser i anatomi ved KU. Anette Kjeldsen, professor i Øre- næse- halssygdomme ved OUH. Vært: Maja Thiele. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 55:59
  Sygt nok

  Er fremtidens hjerte kunstigt?

  Kirurger ved Rigshospitalet har for første gang installeret et 100 procent kunstigt hjerte i en dansk patient. Hjertetransplantationer har eksisteret siden 1960'erne, så selve operationen er rutine. Men det kunstige hjerte er et kæmpe skridt ind i en fremtid, hvor ventelister på donororganer måske er fortid. En fremtid, hvor organer kan skiftes lige så problemfrit som nedslidte hofter - eller genopbygges indefra ved hjælp af virus. Medvirkende: Finn Gustafsson; Professor i hjertesvigt og transplantation ved Rigshospitalet. Peter Skov Olsen; Overlæge og hjertekirurg ved Rigshospitalet. Ditte Caroline Andersen; Seniorforsker i regenerativ medicin ved Odens Universitetshospital. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:45
  Sygt nok

  Hvornår kommer Corona-behandlingen?

  Det er nu tre måneder siden, Corona-krisen for alvor ramte Danmark. Samfundet lukkede ned, og alt gik i stå. Imens kæmpede forskere verden over videre for at finde en behandling, en vaccine - et eller andet, som kunne hjælpe i kampen mod den verdensomspændende pandemi. Men hvad er status? Hvornår kan vi begynde at behandle Covid-19 patienter? Virker midler som "remdesivir" og "hydroxychloroquin" overhovedet? Og kan man lave god forskning under så enormt et pres? Medvirkende: Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme ved Københavns Universitet. Anders Fomsgaard, virolog og laboratoriechef på Statens Serum Institut. Karsten Juhl Jørgensen, Konstitueret direktør for det danske Cochrane Center. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:26
  Sygt nok

  Kan vi lave virus i laboratoriet?

  "Coronavirus er menneskeskabt i et laboratorium i Wuhan i Kina - og undsluppet ved en fejl!" Du har måske hørt en variant af dén konspirationsteori, som blandt andet præsident Trump har tilsluttet sig - en teori hans egen chef-epidemiolog afviser. Men er det muligt? Er der videnskabelige beviser, der peger i den retning? Kan forskere lave farlig virus i laboratorier, og kan virus undslippe dem? Og hvorfor er der så mange konspirationsteorier om, hvor corona-virus kommer fra? Det undersøger Sygt nok i endnu et corona-afsnit. Medvirkende: Allan Randrup Thomsen, virolog og professor ved Københavns Universitet. Anders Gorm Pedersen, professor i bioinformatik ved DTU. Mikkel Thorup, professor i idehistorie fra Aarhus Universitet. Lone Simonsen, professor i Folkesundhedsvidenskab ved RUC. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:16
  Sygt nok

  Knækker coronaen sundhedsvæsenet?

  De seneste par måneder, har Sygt nok holdt pause. Vært Maja Thiele er læge og har ligesom mange andre læger været indkaldt til beredskabet i sundhedsvæsenet under corona-krisen. Nu er Sygt nok tilbage. Og vi starter med at kigge på, hvordan det har været at arbejde i sundhedsvæsenet under krisen. Hvor hårdt var presset egentlig? Blev det nogensinde hverdag at se mennesker dø alene og isoleret? Hvordan håndterer man presset fra samfundet, mens man stadig går på arbejde? Og hvad har vi lært? Er vi klar, når næste pandemi måske rammer? Medvirkende: Christina Skov, intensivsygeplejerske på Hospitalscenter Horsens. Thomas Benfield, professor og læge på Hvidovre Hospital. Michael Dall, lægelig direktør på Odense Universitetshospital. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:20
  Sygt nok

  Bliver migræne-mysteriet opklaret i Danmark? 2:2

  Migræne kan være en stærkt invaliderende sygdom, som rammer op til 15 procent af danskerne. Men lægerne ved meget lidt om, hvorfor migræne opstår, og hvad sygdommen skyldes. Dansk migræneforskning er førende i verden, og viden herfra har nu ført til medicin, som kan gøre sygdommen langt mere tålelig. Næste skridt er måske, at vi kommer tættere på at forstå sygdommen - og opklarer, hvordan man behandler den særlige form af sygdommen, som kaldes migræne med aura. Anden del af miniserie om hovedpine. Medvirkende: Jes Olesen, grundlægger af Dansk Hovedpinecenter på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet. Lars Ahrendt-Nielsen, professor og leder af smerteforskningen på Aalborg Universitet og præsident for den internationale smerteforskerorganisation IASP. Jakob Møller Hansen, neurolog og leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:56
  Sygt nok

  Er verden klar til en Corona-pandemi?

  Covid-19 virussen hærger, og tusindvis er smittet på verdensplan. Vi står på tærsklen til en verdensomspændende pandemi. Men hvor forberedt er verden på at håndtere udbruddet? Hvordan samarbejder sundhedsvæsner og WHO om at bekæmpe sygdommen og begrænse dens spredning? Hvor sårbare er fattige lande i fx Afrika? Hvordan er det at være udsendt midt i en epidemi i et land uden infrastruktur og med få midler? Hvad med Danmark, er vi forberedte på en halv million smittede? Sygt nok trykprøver Corona-beredskabet globalt og herhjemme. Medvirkende: Tyra Krause, afdelingschef ved Statens Serum Institut. Mads Geisler, læge for Læger uden Grænser. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:05
  Sygt nok

  Hovedpine er en folkesygdom 1:2

  Hovedpine er ikke bare hovedpine. Klyngehovedpine, trigeminusneuralgi og spændingshovedpine. Der findes omkring 200 forskellige typer, og langt de fleste af os har haft hovedpine det seneste år - 10-15 procent den alvorlige type, migræne. Alligevel forskes der meget lidt i hovedpine. Danmark er dog førende i verden på området, og derfor har Sygt nok inviteret de fremmeste eksperter ind til at forklare, hvad hovedpine er, hvorfor de gør ondt, og hvad vi kan gøre ved det. Del af miniserie på to afsnit, hvor andet afsnit fokuserer på migræne. Medvirkende: Jes Olesen, grundlægger af Dansk Hovedpinecenter på Rigshospitalet Glostrup og professor ved Københavns Universitet. Lars Ahrendt-Nielsen, professor og leder af smerteforskningen på Aalborg Universitet og præsident for den internationale smerteforskerorganisation IASP. Jakob Møller Hansen, neurolog og leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 55:44
  Sygt nok

  Vacciner er geniale (og ældgamle)

  I fremtiden kan vacciner udvikles på få uger og sættes ind mod sygdomme som Corona-virussen, der hærger i Kina. Samtidigt tyder meget nu på, at vacciner også hjælper immunforsvaret med sygdomme, som vaccinen slet ikke er rettet mod. Så vacciner er et genialt, men også et gammelt trick. For over 200 år siden blev den første vaccine udviklet. Den udryddede den dødbringende og rædselsfulde sygdom kopper, og reddede mange hundrede millioner. Sidenhen har vi lært at vaccinere mod en lang række andre sygdomme - og det har reddet utallige flere. Men vi har kun set begyndelsen på, hvad vacciner kan hjælpe os med. Medvirkende: Anders Fomsgaard, overlæge og virolog ved Statens Serum Institut. Christine Stabel Benn, klinisk professor ved SDU og leder af Bandim-projektet. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:33
  Sygt nok

  Kan nanomaskiner helbrede os indefra?

  I fremtiden kan vi skrumpe en robotkirurg og fjerne en kræftsvulst indefra, og lave kapsler med medicin, der selv finder det sted i kroppen, hvor medicinen gør mest gavn. Det lyder som science fiction drømme, og er det også lidt endnu. Sygt nok handler i dag om det fremadstormende felt nanomedicin. Danske forskere udvikler lige nu netop smarte mikropiller, nanomaterialer, der kan dyrke organer - og nano-diagnostik, der kan erstatte et helt laboratorium. Medvirkende: Anja Boisen, professor ved Sundhedsteknologi på DTU og leder af IDUN projektet. Thomas Lars Andresen, professor og afdelingsleder ved Sundhedsteknologi på DTU. Jørgen Kjems, professor og leder af forskningsgruppen Celpat ved Aarhus Universitet. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:16
  Sygt nok

  Kan man komme sygdom i forkøbet?

  Den ældgamle drøm om at opdage sygdomme, inden vi bliver syge af dem, er med moderne screeningsprogrammer blevet virkelighed. Eller er den? For virker screening for brystkræft, tarmkræft og andre kræfttyper overhovedet efter hensigten? Nogle forskere påpeger, at dødeligheden faktisk stiger, når vi forsøger at screene for alvorlige sygdomme. Samtidigt breder en ny slags screening sig - helbredsundersøgelsen - på trods af, at der ingen evidens er for, at de virker. Medvirkende: Karsten Juhl Jørgensen, konstitueret direktør for det Nordiske Cochrane Center. Morten Rasmussen, overlæge på Bispebjerg Hospital og chef for Tarmkræftscreeningen i Region Hovedstaden. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen. (Sendt første gang 7. februar).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:28
  Sygt nok

  Hvor farlig er en virus?

  Lige nu hærger en ny Corona-virus i det centrale Kina. Tusindvis er smittede, og mange er døde. Men er virussen noget, vi skal bekymre os om globalt? Det er udgangspunktet i denne times Sygt nok, hvor vi zoomer helt ind på virus, som er en besynderlig organisme, der hverken er levende eller død. Vi kigger nærmere på, hvordan virus smitter, og hvorfor de gør os syge. Og så ser vores eksperter på, hvor realistisk en verdensomspændende pandemi i den nærmeste fremtid er. Medvirkende: Anders Fomsgaard, overlæge og virolog ved Statens Serum Institut. Lars Jørgen Østergaard, professor ved Aarhus Universitetshospital. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen. (Sendt første gang 31. januar).

  Videnskab & Teknologi
 • 56:44
  Sygt nok

  Det skjulte sukker er overalt

  Sukker er danskernes foretrukne stof, men hvor usundt er det egentlig? På trods af, at vi hele tiden får at vide, hvor usundt det er, spiser vi danskere op mod 30 kg af det om året i gennemsnit. Der er skjult sukker i alt fra skinkesalat til fersk kyllingebryst. Og siden 2017 er der ikke længere grænseværdier for brugen af det super-usunde sukkerprodukt majssirup. Men er der forskel på naturlig sukker, frugtsukker og sirup? Hvor usundt er sukker? Og hvad gør vi ved det? Medvirkende: Annette Sams, farmaceut, sukkerforsker og forfatter til bogen Sandheden om Sukker. Per Bendix Jeppesen, lektor ved Institut for Klinisk medicin, Diabetes og Hormonsygdomme, Aarhus Universitetshospital. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:31
  Sygt nok

  Findes skizofreni overhovedet?

  Skizofreni er en af de mest ikoniske psykiske lidelser. Den fylder enormt meget i populærkultur, og ordet er blevet en del af vores sprog. Men faktisk ved psykiaterne meget lidt om, hvad sygdommen egentlig skyldes. En bevægelse startet i USA ønsker endda helt at droppe diagnosen. Men hvad er skizofreni egentlig? Hvordan behandler vi sygdommen - og kan man blive rask igen? Medvirkende: Merete Nordentoft; professor i psykiatri på Københavns universitet og overlæge på psykiatrisk center København. Mette Ødegaard Nielsen, lektor i neuropsykiatri og overlæge på psykiatrisk center Glostrup. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:29
  Sygt nok

  Hver fjerde professor er kvinde

  Danmark har langt færre kvindelige forskere end lande som Sverige, Finland og Tyskland. Kun 23 procent af vores professorer er kvinder. Men hvorfor? Sygt nok inviterer tre centrale kvinder i forskningsverdenens ligestillingsdebat og stiller spørgsmålene: Er det overhovedet et problem, at der er færre kvinder i dansk forskning? Hvad gør vi ved det? Og hvor vigtig er diversitet i forskningen? Skal forskerne lave forskning, som afspejler alle danskere? Medvirkende: Sofie Carsten Nielsen, gruppeformand for Radikale Venstre og tidligere forskningsminister. Liselotte Højgaard, klinikchef og professor i medicin og teknologi på Rigshospitalet og Københavns universitet; og tidligere leder af grundforskningsfonden. Charlotte Wien, professor i forskningsformidling på Klinisk Institut og forskningschef på Syddansk Universitetsbibliotek. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Sygt nok

  Kolesterolet kommer

  Jul og nytår er overstået. Vi har drukket for meget alkohol, måske røget smøger til julefrokosten, og spist mere smør og svinefedt på én måned end september-oktober og november tilsammen. Nu falder hammeren så. Vores kolesteroltal eksploderer, og vi skal være heldige, hvis vi undgår en triple bypass-operation. ...Eller hvad? For er kolesterol overhovedet så farligt for almindelige mennesker, eller frygter vi det unødigt? Medvirkende: Børge Nordestgaard, professor i klinisk biokemi ved Herlev Hospital og Københavns Universitet. Nina Geiker, adjunkt på Institut for idræt og ernæring, Københavns Universitet. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Sygt nok

  Doktoren forstår ikke, hvad jeg siger

  Ondartet, invasiv og tilbagefald - det er allesammen negativt ladede ord, som bruges i flæng om sygdomme. Men ord beskriver ikke bare, de skaber også. Og sygdomsforståelsen skabes mellem læge og patient ift., hvordan vi italesætter sygdomme og symptomer. De skønlitterære fortællere har ordet i deres magt, og på Syddansk Universitet undervises de medicinstuderende i digte, noveller og romaner for at få en bedre forståelse af, hvordan det føles at stå som patient i den anden ende, og for at give lægerne mere empati. Vært, Maja Thiele skriver digte og undersøger ordenes betydning i en syg verden. Medvirkende: Anne-Marie Mai, professor i litteratur på Syddansk Universitet og Morten Sodemann, professor i indvandrermedicin på Syddansk Universitet og leder af indvandrermedicinsk klinik på Odense Universitetshospital. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau. (Sendt første gang 13. september).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:26
  Sygt nok

  Kan man forske for sjov?

  Én gang om året - ved juletid - er der plads til pjat og platheder i tidsskrifter, der normalt er forbeholdt gravalvorlige emner. Sygt nok inviterer indenfor i et hemmeligt, mærkværdigt og - nogle gange - morsomt univers, når vi i en julespecial dykker ned i videnskabelige juleartikler. Lyt med når Sygt nok drikker gløgg og snakker om forskning som: "Julebukken der bed igen", "Mænd er idioter" og "Ingen evidens for, at faldskærme virker". God jul! Medvirkende: Anton Pottegård, professor i farmakoepidemiologi ved Syddansk Universitet. Anja Pinborg, professor og videnskabelig redaktør for Ugeskrift for Læger. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Producer: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:26
  Sygt nok

  Allergien raser - og vi ved ikke hvorfor

  Kemikalier, luftforurening eller alt for hysterisk hygiejne? Allergi har været i kraftig stigning de seneste 5-10 år. Men på trods af den store udbredelse i særligt den vestlige verden, ved lægerne meget lidt om, hvorfor allergi opstår. Sygt nok kigger nærmere på, hvad der sker, når din bedste ven, immunforsvaret, vender sig mod dig og bliver din værste fjende. Gæster: Jeanne Duus, professor og centerleder ved Videncenter for Allergi. Henrik Fomsgaard Kjær, overlæge og børneallergolog, Allergicentret på Odense Universitetshospital. Producer: Søren Bjørn-Hansen. Vært: Maja Thiele, læge og forsker.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:29
  Sygt nok

  Behøver alternativ behandling bevis?

  På Sygehus Lillebælt i Vejle forsøger en forsker lige nu at undersøge, om patienter har glæde af alternativ behandling. Men hvordan kan man vide, om alternativ behandling virker, når videnskaben ikke kan måle en effekt? Og er det overhovedet vigtigt at dokumentere en virkning, hvis bare patienterne har glæde af behandlingen? De to spørgsmål er kernen i denne tredje og sidste episode i Sygt nok's miniserie om alternativ behandling. Og som noget helt særligt lukker vi også holdningerne ind i Sygt nok, når Maja Thiele inviterer gæster ind til en debat om de alternative behandlingers berettigelse. Gæster: Mette Stie, PhD-forsker ved Vejle Sygehus. Lise Lotte Gluud, professor ved Hvidovre Hospital. Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen. Jens Christian Christensen, formand for foreningen Danske Akupunktører. Vært: Maja Thiele, læge og forsker. Produceret af: Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:43
  Sygt nok

  Er e-cigaretter skadelige?

  Flere og flere danskere bruger e-cigaretter - eller e-dampere, som de også kaldes. I USA taler man om en epidemi af dødsfald på grund af vaping. Men da de elektroniske rygeapparater kun er 15 år gamle, er forskningen i langtidseffekterne begrænset. Men hvad ved forskerne så? Sygt nok har besøg af en topforsker i England og Danmarks tobaksforsker nummer 1, til en snak om røg og damp. Gæster: Charlotta Pisinger, professor i tobaksforebyggelse ved Københavns Universitet. Jørgen Vestbo, professor i lungemedicin ved Manchester University. Produceret af: Søren Bjørn-Hansen. Vært: Maja Thiele, læge og forsker.

  Videnskab & Teknologi