Live kanaler

Tidsånd

Troen i verden og verden i troen. To udvalgte gæster betragter et udvalg af ugens begivenheder fra et religiøst og åndeligt perspektiv. Vigtige aktuelle emner indenfor tro, kirke og religion vendes og drejes.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 55:00
  Tidsånd

  Sex, magt og ånd

  Er metoo-bevægelsen progressiv eller reaktionær? Hvordan taler vi om strukturelle problemer som ulighed, når fokus er på enkeltsager? Og hvad kan den kristne seksualmoral bidrage med i kampen mod sexisme? Gæster: Pia Søltoft, kierkegaard-ekspert og Kirsten Hyldgaard, lektor i pædagogisk filosofi. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 54:22
  Tidsånd

  Stygge Krumpen

  Valgkampen om at blive biskop i Helsingør går ind i sin sidste fase. Vi er til valgmøde i Græsted. Og provst i Gentofte, Peter Birch, er gæst hos Christoffer Emil Bruun i Mød Kandidaterne. Vi vender os også mod en af fortidens bispeskikkelser, denne gang Stygge Krumpen og hans dramatiske skæbne, som udfoldes af forfatter Maria Helleberg. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 54:59
  Tidsånd

  Med lov skal land bygges

  Det var bisp Gunner som for knap 800 år siden var arkitekten bag Jyske lov, som lagde grunden til dansk retspraksis. Gunners efterfølger Henrik Stubkjær, Viborg nuværende biskop, ihukommer Gunner sammen med vært Christoffer Emil Bruun, som også får besøg af præsten Eva-Maria Schulz, der skal lede Folketingets åbningsgudstjeneste på tirsdag. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 54:47
  Tidsånd

  Sulamit og Salomo

  Højsangen er sat til musik af Marie Højlund, som er gæst hos Christoffer Emil Bruun, der også kigger nærmere på to bispevalg. Både dengang i 1178, da Eskild i Lund måtte forlade bispesædet under stor dramatik og lige nu, hvor der kæmpes om bispesædet i Helsingør. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 55:06
  Tidsånd

  Valget

  Der er ved at blive sammensat nye menighedsråd til landets omkring 1700 kirker. Hvad skete der ved valghandlingen i tirsdags? Hvordan ser det nye landkort over menighedsråd ud? Christoffer Emil Bruun og menighedsrådsvalgkorrespondent Kristoffer Schmidt-Hansen følger situationen og kigger frem mod det næste store valg: bispevalget i landets største stift, Helsingør om en måneds tid.

  Kultur
 • 55:04
  Tidsånd

  Frihed for Loke og Tor

  Omskæring, religiøse friskoler og blasfemi er nogle af emnerne i en ny bog, som adresserer vigtigheden af åndsfrihed. Den ene af forfatterne bag, Ingrid Ank, er gæst sammen med en anden bogaktuel forfatter, litteraten Hans Hauge, som har skrevet om teologen Løgstrups færden i 1930'ernes Tyskland. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 56:33
  Tidsånd

  Læren om Gud

  Mød tre unge mennesker som i denne uge er begyndt at studere teologi. Tror de på Gud? Vil de være præster? Hvad tænker de om fremtiden? Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 53:58
  Tidsånd

  Guds melodi

  Troen i verden og verden i troen vendes og drejes af Christoffer Emil Bruun i selskab med Vibeke Bidstrup, præst ved Grundtvigskirken i det nordvestlige København, natkirkeorganisator, Hannah Arendt og Caspar Wenzel Tornøe, valgmenighedspræst i Holstebro, forfatter og musiker. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 54:17
  Tidsånd

  Begravet

  Dødens ritual er begravelsen. Men ligesom der er forskellige måder at forstå døden, er der forskellige måder at begrave. Ny forskning undersøger danskernes vaner, når det kommer at begrave vores døde. Teolog Ulla Schmidt fra Aarhus Universitet står bag og er gæst sammen med præst i Frederiksberg Kirke, Lars Gustav Lindhardt. Programmet sender også en reportage med kirkeminister Joy Mogensen fra en af landets helt særlige kirkegårde, Mindelunden. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 55:03
  Tidsånd

  Forestillinger om fællesskab

  Fællesskaber forandrer sig under kriser. Hvordan vil kirken forandre sig i takt med en corona-situation, hvor det måske ikke bliver muligt at samles til Gudstjenester, som vi plejer. Programmet ser også nærmere på to af historiens mindre religiøse fællesskaber, herrnhutterne og kvækerne. Gæster er netop afgåede provst i Århus, Poul Henning Bartholin og teolog Christina Petterson. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 55:56
  Tidsånd

  Hagia Sophia

  Istanbuls store turistattraktion Hagia Sophia er igen blevet til en moske efter at have været museum gennem det meste af det 20. århundrede, hvor Tyrkiet har været sekulært. Hvordan skal vi forstå den symbolske gestus og hvad betyder Tyrkiets nye religiøse identitet for tyrkerne og for omverden? Iman Fatih Alev og biskop over Ribe stift, Elof Westergaard er gæster hos Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 55:00
  Tidsånd

  Søndag 2. aug. 2020

  Sanselig sommerradio fra troens verden. Klip og højdepunkter fra årets udsendelser. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 54:38
  Tidsånd

  Søndag 26. jul. 2020

  Sanselig sommerradio fra troens verden. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 54:55
  Tidsånd

  Søndag 19. jul. 2020

  Sanselig sommerradio fra troens verden. Klip og højdepunkter fra årets udsendelser. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 55:35
  Tidsånd

  Søndag 12. jul. 2020

  Sanselig sommerradio fra troens verden. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 55:15
  Tidsånd

  Søndag 5. jul. 2020

  Sanselig sommerradio fra troens verden. Klip og højdepunkter fra årets udsendelser. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 55:38
  Tidsånd

  Søndag 28. jun. 2020

  Jesus hudfarve. Teolog Johanne Stubbe Teglbjærg og Stig Breitenstein, professor i afrikastudier er gæster hos Christoffer Emil Bruun. Sammen kigger de nærmere på, hvilken hudfarve Jesus egentlig havde. Et nyt dansk initiativ, rettet mod den akademiske verden i Mellemøsten bliver også vendt og så kårer de tre mennesker i studiet vinderen af en essaykonkurrence for teologistuderende. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 54:40
  Tidsånd

  Søndag 21. jun. 2020

  Hvordan holder vi fast i roen fra corona-tiden og hvordan kan ledere blive bedre til at drage omsorg for medarbejdere i livskriser? Gæster: Anders Gadegaard, domprovst, Camilla Sløk, teolog, PhD, CBS. Vært Paula Larrain.

  Kultur
 • 55:01
  Tidsånd

  Søndag 14. jun. 2020

  Sørine Gotfredsen er aktuel med en ny bog om Bibelen og fortæller om den lange rejse fra syndefald til opstandelse. Der er også besøg fra landsformanden for de danske menighedsråd, der står foran et valg til efteråret. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 54:06
  Tidsånd

  Søndag 7. jun. 2020

  Er det sammenbrud eller gennembrud, vi er vidner til, når vi ser kampe mellem politi og demonstranter i USA? Er det sammenbrud eller gennembrud, der venter os efter denne corona-tid? Tidsånd ser på det spirituelle verdensperspektiv. Gæster: Steen og Ingelise Landsy, spirituelle lærere, Kosmoscenteret. Vært Paula Larrain.

  Kultur
 • 54:19
  Tidsånd

  Søndag 31. maj 2020

  Tidsånd - helligånd. Pinseunder, sharia-lovgivning og Grundtvigs højborg Vartov er emnerne for en times radio om troen i verden og verden i troen. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 54:54
  Tidsånd

  Søndag 24. maj 2020

  Samfundssind rimer på sameksistens, men hvor gode er vi til at leve med hinandens tro? I anledning af Eid ser vi nærmere på muslimernes højtid. Gæster: Svend Løbner, journalist, tidl præst; Line Mansour, skoleafdelingsleder; Naveed Baig, imam. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 55:04
  Tidsånd

  Søndag 17. maj 2020

  En af det 20. århundredes store tænkere, Walter Benjamin, var drevet af tanken om en utopisk genkomst og stærkt inspireret af den jødiske Talmud. Forfatter til en ny bog om Walter Benjamin, Lars Christiansen er gæst hos Christoffer Emil Bruun, som også ihukommer netop afdøde Thorkild Grosbølls betydning for moderne dansk teologi.

  Kultur
 • 55:28
  Tidsånd

  Søndag 10. maj 2020

  Højskoleforstander og forfatter Bjørn Bredal er gæst hos Christoffer Emil Bruun. Sammen kigger de på genåbningen af samfundet, markeringen af 75 året for befrielsen og på det buddhistiske essay Den Vemodige Eneboer fra 1200 tallet.

  Kultur
 • 55:00
  Tidsånd

  Søndag 3. maj 2020

  I vores nabolande har Coronakrisen fået interessen for religion til at blomstre. Men det gælder ikke i Danmark, hvor en fredelig ramadanmiddag blev afbrudt af cyberterror. Og hvad gør den langvarige lukning af kirker og moskeer ved vores tro? Gæster: Özlem Cekic, grundlægger af foreningen Brobyggerne, Marianne Christiansen, biskop i Haderslev Stift. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 54:15
  Tidsånd

  Søndag 8. mar. 2020

  To af rødstrømpebevægelsens teologer kigger tilbage på, hvordan feministisk teologi har præget de sidste 50 år. Bogaktuelle Pia Søltoft fortæller om sin yndlingsbog Kjerlighedens Gjerninger af Søren Kierkegaard. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 55:34
  Tidsånd

  Søndag 1. mar. 2020

  Skal man blive ved med at støtte religiøse børnehaver? Og er Folkekirken virkeligt så harmløs, at den risikerer at gøre kristendommen ligegyldig? Det er nogle af de spørgsmål vi drøfter i Tidsånd. Gæster: Henrik Højlund, valgmenighedspræst, Charlotte Dyremose, sognepræst. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 54:11
  Tidsånd

  Søndag 23. feb. 2020

  Tidens store åndelige emner bliver vendt af generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen og professor i teologi ved Københavns Universitet, Niels Henrik Gregersen. Apostlen Paulus kaster nyt perspektiv på identitetspolitik. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 53:17
  Tidsånd

  Søndag 16. feb. 2020

  Den muslimske aktivist Özlem Cekic og tidligere overrabbiner Bent Melchior er gæster hos Christoffer Emil Bruun til en samtale om troen i verden og verden i troen. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 55:00
  Tidsånd

  Søndag 9. feb. 2020

  Er tvangsfjernelser og overvågning tegn på faldende tillid til både mennesker og samfund? Tidsånd bringer verden ind i troen og troen ind i verden, denne gang med sognepræsterne, Marie Høgh og Lars Gustav Lindhardt. Værter: Christoffer Emil Bruun og Paula Larrain.

  Kultur
 • 54:59
  Tidsånd

  Søndag 2. feb. 2020

  Hvem taler på kirkens vegne og ville Monty Python få lov til at lave Life of Brian i dag? Vi taler troen ind i verden og verden ind i troen med sognepræst Sarah Auken og leder i Menighedsfakultetet, Thomas Bjerg Mikkelsen. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 54:33
  Tidsånd

  Søndag 26. jan. 2020

  Imam Naveed Baig og domprovst Anders Gadegaard er gæster hos Christoffer Emil Bruun. Sammen ser de nærmere på troen i verden og verden i troen.

  Kultur
 • 55:07
  Tidsånd

  Søndag 19. jan. 2020

  Danskerne bliver syge af druk og unge skærer sig selv til med skønhedsoperationer for at passe ind i tidens idealer. Hvad har troens folk at sige til det? Ledende sognepræst Birgitte Kvist Møller og overrabbiner Jair Melchior giver deres bud. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 53:58
  Tidsånd

  Søndag 12. jan. 2020

  Christoffer Emil Bruun tager tidens puls og taler om åndens liv i selskab med Isabella Arendt, formand for Kristendemokraterne og Niels Jørgen Cappelørn, teolog og Kirkegaard-ekspert.

  Kultur
 • 57:00
  Tidsånd

  Moral og erotik

  Denne uges Tidsånd kaster et blik på det saftige middelalderværk, Dekameron, og hvordan vi forholder os til moral, når samfundet kommer under pres. Desuden kigger vi nærmere på, hvilken rolle pornografien har spillet i historien og hvem der har bestemt, hvor grænsen for erotisk materiale har gået. Til slut går vi tæt på en helt særlig musikalsk skikkelse: Mørkets mester, der muligvis er ved at lukke lyset ind, nemlig Nick Cave. Vært: Mikkel Frey Damgaard. (Sendt første gang 17. oktober 2019).

  Kultur
 • 54:35
  Tidsånd

  Om ondskab og ære

  Dommedag nu, Coppolas filmklassiker fra 1979, udkommer endnu engang og i en ny version, og vi bruger anledningen til at dykke ned i det litterære forlæg for bogen, nemlig "Mørkets Hjerte" af Joseph Conrad. Det handler om begivenhederne i Congo omkring forrige århundrede skifte, hvor en massiv rovdrift på råmaterialer førte til bestialske metoder. Vi undersøger hvad der skete i Congo, og forsøger at blive klogere på hvordan det kunne ske. Og så ser vi nærmere på hvordan vi håndterer ærekrænkelser i en moderne verden. Engang kunne man udfordre til duel, hvis man følte sig trådt for nært; men hvad gør man i dag? Vært: Mikkel Frey Damgaard. (Sendt første gang 5. december 2019).

  Kultur
 • 55:29
  Tidsånd

  Ro i sindet i den digitale tidsalder

  Over alt omkring os glimter, bipper og ryster reklamer, telefoner og computere for at fange vores opmærksomhed. Samtidig henter vi apps eller sætter lås på telefonen, for at begrænse brugen, og få lidt af den ro og fred, som efterhånden er klodens mest efterspurgte ressource. Digitaliseringen tilbyder det ene produkt efter det andet som skal gøre tilværelsen lettere, men kommer til at gøre det stik modsatte. En forfatter analyserer i en ny bog fænomenet, og så kommer en forsker i munkekultur i studiet, og fortæller om, hvordan det blev mode ved det franske hof i 1700-tallet at gå i kloster og leve i askese. Fænomenet er altså ikke nyt. Men hvorfor hungrer vi sådan efter balance og fred. Og hvad sker der med hjernen når vi mediterer eller beder - det kommer en hjerneforsker og svarer på. Vært: Mikkel Frey Damgaard. (Sendt første gang 31. oktober).

  Kultur
 • 56:18
  Tidsånd

  Årtiets tidsånd

  Christoffer Emil Bruun har gæster som reflekterer over det afgående årtis kendetegn. Hvordan vil 2010'erne stå tilbage i historien? Derudover taler han med digter Signe Gjessing, der er aktuel med en poetisk genskrivning af det 20. århundredes store sprogfilosof Ludwig Wittgensteins værk Tractatus.

  Kultur
 • 55:57
  Tidsånd

  Julens toneklang

  Sangeren Jonas Pedersen og musikeren Henrik Marstal taler om jul, kristendom og julemusik. Vært Christoffer Emil Bruun taler også med teologen Ole Jensen, der er aktuel med en erindringsroman og som tilbage i 1970'erne forudså, at det moderne menneskes adfærd var en trussel for Skaberværket.

  Kultur
 • 56:22
  Tidsånd

  Hvilken befrielse!

  Befrielsen 4. maj 1945 udløste et magtspil om, hvordan kampen mod nazismen i Danmark skulle forstås. Hvem var helte og hvem var forrædere. Hvem var ansvarlige og hvem var det modsatte? Bogaktuelle Per Stig Møller fortæller om sommeren '45. Vært Christoffer Emil Bruun får også besøg af de to teologer, Mogens Müller og Anders Klostergaard, der diskuterer om teksterne fra Det gamle testamente hører til i gudstjenesten.

  Kultur
 • 55:01
  Tidsånd

  Antisemitisme og syndebukke

  På 81-året for krystalnatten blev flere jødiske gravstæder skændet og der blev begået hærværk mod adskillige jøders bopæl. I tidsånd ser vi nærmere på antisemitismen i historisk og litterær kontekst, og undersøger syndebukbegrebet - både historisk og psykologisk. Vært: Mikkel Frey Damgaard.

  Kultur