Live kanaler

Tidsånd

Troen i verden og verden i troen. To udvalgte gæster betragter et udvalg af ugens begivenheder fra et religiøst og åndeligt perspektiv. Vigtige aktuelle emner indenfor tro, kirke og religion vendes og drejes.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 54:21
  Tidsånd

  Kosmologiens perspektiv

  Dybe forandringer finder sted for øjnene af os og kontrasterne kan ind imellem virke slående. Men hvor dyb er splittelsen mellem os? Bevæger vi os frem eller tilbage i bevidsthed? Gæster: Steen Landsy og Ingelise Landsy, martinus-kendere, Kosmoscenteret. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 55:03
  Tidsånd

  Fjernstyret kristendom

  Kristendommen er i høj grad et spørgsmål om nærvær. Men hvad betyder det for troens verden, at den bliver digital? Kan man velsigne på afstand? Kan man tage digital nadver? Eller blive døbt? Kristendom under restriktioner er til diskussion med teolog Johanne Stubbe Teglbjærg Kristensen og domprovst i København, Anders Gadegaard. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 53:52
  Tidsånd

  Stormfuld tid

  I USA blev kongressen stormet, mens coronaen stadig hærgede og metoo-bevægelsen herhjemme skabte nye, høje bølger. Hvad kan troen gøre for os i en stormfuld tid med frygt, usikkerhed og polarisering? Gæster: Birgitte Kvist Poulsen, sognepræst og Andrea Hejlskov, forfatter. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 55:03
  Tidsånd

  Øjeblikkets evighed

  Søren Kierkegaard bliver læst i både Mellemøsten og i Kina. Den danske eksistensfilosof er guf for frihedshungrende intellektuelle i den totalitære verden. Forfatteren bag Kierkegaard-biografien Øjeblikkets evighed, Stig Dalager, er gæst hos Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 55:38
  Tidsånd

  Farvel, udskældte år

  Var 2020 udskamningens år eller var det blot en svær prøve for menneskeheden og en spæd begyndelse på kærkommen forandring? Gæster: Pia Søltoft, sognepræst, kierkegaardekspert, Mikkel Wold, sognepræst teolog. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 55:19
  Tidsånd

  Bøger med tro i

  Bibelen er kristendommens hovedfortælling, men overalt i skønlitteraturen lever troen og inspiration til troen. Tidsånd taler troen ind i bøgerne og bøgerne ind i troen. Gæster: Jens Christian Grøndahl, forfatter og Maria Hammershøy, generalsekretær, Caritas. Vært: Paula Larrain. (Sendt første gang 8. november).

  Kultur
 • 54:21
  Tidsånd

  Frelserens Komme

  Det fjerde, sidste og afgørende afsnit af adventskvartetten Frelserens Komme med Madame Nielsen og Tante Bruun. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 53:42
  Tidsånd

  Komme til mig

  I 3. afsnit af adventskalenderen 'Frelserens komme', møder den danske forfatter Madame Nielsen sin gamle ven, den tidligere præst Erik Bock i Glyptoteket til et bevægende gensyn. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 54:23
  Tidsånd

  Opstigning

  I 2. del af adventskvartetten 'Frelserens komme' er forfatter Madame Nielsen og vært Christoffer Emil Bruun taget til Sorø Klosterkirke, hvor et stillads rundt om kirkens store krucifix gør det muligt at besigtige Jesus på nærmeste hold.

  Kultur
 • 54:04
  Tidsånd

  At komme

  'Frelserens komme' er titlen på en adventskvartet. I første afsnit forbereder forfatteren Madame Nielsen og programvært Christoffer Emil Bruun den store ankomst ved et stævnemøde på Sorø Stationscafé. I studiet er der besøg af Marie Tetzlaff, der netop har oversat Dostojevskijs store værk Brødrene Karamazov og teolog Christian Gottlieb, som er kender af russisk-ortodoks kristendom.

  Kultur
 • 55:41
  Tidsånd

  Bjælken i øjet

  Skal ledere gå foran med et godt eksempel, før de kan bede os andre om det samme? Dilemmaet er blevet aktualiseret af ugens begivenheder om lovbrud på magtens tinde, og er evigt relevant for den, der prædiker. Gæster: Domprovst Anders Gadegaard, sognepræst Charlotte Dyremose. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 54:34
  Tidsånd

  Dødens nærvær

  Døden er tæt på os under corona. Den lurer i nærværet med hinanden og ændrer forholdet til vores dyr. Hvad gør døden ved os, når den rammer os på livsglæden? Gæster: Lars Gustav Lindhardt, sognepræst og Lotte Mørk, hospitalspræst. Værter: Christoffer Emil Bruun og Paula Larrain.

  Kultur
 • 55:10
  Tidsånd

  Har vi brug for USA som leder?

  Hvad betyder USA's retning for verdens udsatte, for os selv og for hvad vi tror på? Og hvordan undgår vi at falde i ekstremisternes fælde, når de forsøger at udløse en krig mellem religionerne? Gæster: Birgitte Quist Sørensen, teolog, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp og Parvinder Singh Randhawa, cand.merc og sikh. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 55:04
  Tidsånd

  Søndag 25. okt. 2020

  Troen i verden og verden i troen. To udvalgte gæster betragter et udvalg af ugens begivenheder fra et religiøst og åndeligt perspektiv. Vigtige aktuelle emner indenfor tro, kirke og religion vendes og drejes. Værter: Christoffer Emil Bruun og Paula Larrain.

  Kultur
 • 55:50
  Tidsånd

  Sex, magt og ånd

  Er metoo-bevægelsen progressiv eller reaktionær? Hvordan taler vi om strukturelle problemer som ulighed, når fokus er på enkeltsager? Og hvad kan den kristne seksualmoral bidrage med i kampen mod sexisme? Gæster: Pia Søltoft, kierkegaard-ekspert og Kirsten Hyldgaard, lektor i pædagogisk filosofi. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 54:22
  Tidsånd

  Stygge Krumpen

  Valgkampen om at blive biskop i Helsingør går ind i sin sidste fase. Vi er til valgmøde i Græsted. Og provst i Gentofte, Peter Birch, er gæst hos Christoffer Emil Bruun i Mød Kandidaterne. Vi vender os også mod en af fortidens bispeskikkelser, denne gang Stygge Krumpen og hans dramatiske skæbne, som udfoldes af forfatter Maria Helleberg. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 54:59
  Tidsånd

  Med lov skal land bygges

  Det var bisp Gunner som for knap 800 år siden var arkitekten bag Jyske lov, som lagde grunden til dansk retspraksis. Gunners efterfølger Henrik Stubkjær, Viborg nuværende biskop, ihukommer Gunner sammen med vært Christoffer Emil Bruun, som også får besøg af præsten Eva-Maria Schulz, der skal lede Folketingets åbningsgudstjeneste på tirsdag. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 54:47
  Tidsånd

  Sulamit og Salomo

  Højsangen er sat til musik af Marie Højlund, som er gæst hos Christoffer Emil Bruun, der også kigger nærmere på to bispevalg. Både dengang i 1178, da Eskild i Lund måtte forlade bispesædet under stor dramatik og lige nu, hvor der kæmpes om bispesædet i Helsingør. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 55:06
  Tidsånd

  Valget

  Der er ved at blive sammensat nye menighedsråd til landets omkring 1700 kirker. Hvad skete der ved valghandlingen i tirsdags? Hvordan ser det nye landkort over menighedsråd ud? Christoffer Emil Bruun og menighedsrådsvalgkorrespondent Kristoffer Schmidt-Hansen følger situationen og kigger frem mod det næste store valg: bispevalget i landets største stift, Helsingør om en måneds tid.

  Kultur
 • 55:04
  Tidsånd

  Frihed for Loke og Tor

  Omskæring, religiøse friskoler og blasfemi er nogle af emnerne i en ny bog, som adresserer vigtigheden af åndsfrihed. Den ene af forfatterne bag, Ingrid Ank, er gæst sammen med en anden bogaktuel forfatter, litteraten Hans Hauge, som har skrevet om teologen Løgstrups færden i 1930'ernes Tyskland. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 56:33
  Tidsånd

  Læren om Gud

  Mød tre unge mennesker som i denne uge er begyndt at studere teologi. Tror de på Gud? Vil de være præster? Hvad tænker de om fremtiden? Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 53:58
  Tidsånd

  Guds melodi

  Troen i verden og verden i troen vendes og drejes af Christoffer Emil Bruun i selskab med Vibeke Bidstrup, præst ved Grundtvigskirken i det nordvestlige København, natkirkeorganisator, Hannah Arendt og Caspar Wenzel Tornøe, valgmenighedspræst i Holstebro, forfatter og musiker. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 54:17
  Tidsånd

  Begravet

  Dødens ritual er begravelsen. Men ligesom der er forskellige måder at forstå døden, er der forskellige måder at begrave. Ny forskning undersøger danskernes vaner, når det kommer at begrave vores døde. Teolog Ulla Schmidt fra Aarhus Universitet står bag og er gæst sammen med præst i Frederiksberg Kirke, Lars Gustav Lindhardt. Programmet sender også en reportage med kirkeminister Joy Mogensen fra en af landets helt særlige kirkegårde, Mindelunden. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 55:03
  Tidsånd

  Forestillinger om fællesskab

  Fællesskaber forandrer sig under kriser. Hvordan vil kirken forandre sig i takt med en corona-situation, hvor det måske ikke bliver muligt at samles til Gudstjenester, som vi plejer. Programmet ser også nærmere på to af historiens mindre religiøse fællesskaber, herrnhutterne og kvækerne. Gæster er netop afgåede provst i Århus, Poul Henning Bartholin og teolog Christina Petterson. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 55:56
  Tidsånd

  Hagia Sophia

  Istanbuls store turistattraktion Hagia Sophia er igen blevet til en moske efter at have været museum gennem det meste af det 20. århundrede, hvor Tyrkiet har været sekulært. Hvordan skal vi forstå den symbolske gestus og hvad betyder Tyrkiets nye religiøse identitet for tyrkerne og for omverden? Iman Fatih Alev og biskop over Ribe stift, Elof Westergaard er gæster hos Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 55:00
  Tidsånd

  Søndag 2. aug. 2020

  Sanselig sommerradio fra troens verden. Klip og højdepunkter fra årets udsendelser. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 54:38
  Tidsånd

  Søndag 26. jul. 2020

  Sanselig sommerradio fra troens verden. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 54:55
  Tidsånd

  Søndag 19. jul. 2020

  Sanselig sommerradio fra troens verden. Klip og højdepunkter fra årets udsendelser. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 55:35
  Tidsånd

  Søndag 12. jul. 2020

  Sanselig sommerradio fra troens verden. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 55:15
  Tidsånd

  Søndag 5. jul. 2020

  Sanselig sommerradio fra troens verden. Klip og højdepunkter fra årets udsendelser. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 55:38
  Tidsånd

  Søndag 28. jun. 2020

  Jesus hudfarve. Teolog Johanne Stubbe Teglbjærg og Stig Breitenstein, professor i afrikastudier er gæster hos Christoffer Emil Bruun. Sammen kigger de nærmere på, hvilken hudfarve Jesus egentlig havde. Et nyt dansk initiativ, rettet mod den akademiske verden i Mellemøsten bliver også vendt og så kårer de tre mennesker i studiet vinderen af en essaykonkurrence for teologistuderende. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 54:40
  Tidsånd

  Søndag 21. jun. 2020

  Hvordan holder vi fast i roen fra corona-tiden og hvordan kan ledere blive bedre til at drage omsorg for medarbejdere i livskriser? Gæster: Anders Gadegaard, domprovst, Camilla Sløk, teolog, PhD, CBS. Vært Paula Larrain.

  Kultur
 • 55:01
  Tidsånd

  Søndag 14. jun. 2020

  Sørine Gotfredsen er aktuel med en ny bog om Bibelen og fortæller om den lange rejse fra syndefald til opstandelse. Der er også besøg fra landsformanden for de danske menighedsråd, der står foran et valg til efteråret. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 54:06
  Tidsånd

  Søndag 7. jun. 2020

  Er det sammenbrud eller gennembrud, vi er vidner til, når vi ser kampe mellem politi og demonstranter i USA? Er det sammenbrud eller gennembrud, der venter os efter denne corona-tid? Tidsånd ser på det spirituelle verdensperspektiv. Gæster: Steen og Ingelise Landsy, spirituelle lærere, Kosmoscenteret. Vært Paula Larrain.

  Kultur
 • 54:19
  Tidsånd

  Søndag 31. maj 2020

  Tidsånd - helligånd. Pinseunder, sharia-lovgivning og Grundtvigs højborg Vartov er emnerne for en times radio om troen i verden og verden i troen. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 54:54
  Tidsånd

  Søndag 24. maj 2020

  Samfundssind rimer på sameksistens, men hvor gode er vi til at leve med hinandens tro? I anledning af Eid ser vi nærmere på muslimernes højtid. Gæster: Svend Løbner, journalist, tidl præst; Line Mansour, skoleafdelingsleder; Naveed Baig, imam. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 55:04
  Tidsånd

  Søndag 17. maj 2020

  En af det 20. århundredes store tænkere, Walter Benjamin, var drevet af tanken om en utopisk genkomst og stærkt inspireret af den jødiske Talmud. Forfatter til en ny bog om Walter Benjamin, Lars Christiansen er gæst hos Christoffer Emil Bruun, som også ihukommer netop afdøde Thorkild Grosbølls betydning for moderne dansk teologi.

  Kultur
 • 55:28
  Tidsånd

  Søndag 10. maj 2020

  Højskoleforstander og forfatter Bjørn Bredal er gæst hos Christoffer Emil Bruun. Sammen kigger de på genåbningen af samfundet, markeringen af 75 året for befrielsen og på det buddhistiske essay Den Vemodige Eneboer fra 1200 tallet.

  Kultur
 • 55:00
  Tidsånd

  Søndag 3. maj 2020

  I vores nabolande har Coronakrisen fået interessen for religion til at blomstre. Men det gælder ikke i Danmark, hvor en fredelig ramadanmiddag blev afbrudt af cyberterror. Og hvad gør den langvarige lukning af kirker og moskeer ved vores tro? Gæster: Özlem Cekic, grundlægger af foreningen Brobyggerne, Marianne Christiansen, biskop i Haderslev Stift. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 54:15
  Tidsånd

  Søndag 8. mar. 2020

  To af rødstrømpebevægelsens teologer kigger tilbage på, hvordan feministisk teologi har præget de sidste 50 år. Bogaktuelle Pia Søltoft fortæller om sin yndlingsbog Kjerlighedens Gjerninger af Søren Kierkegaard. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 55:34
  Tidsånd

  Søndag 1. mar. 2020

  Skal man blive ved med at støtte religiøse børnehaver? Og er Folkekirken virkeligt så harmløs, at den risikerer at gøre kristendommen ligegyldig? Det er nogle af de spørgsmål vi drøfter i Tidsånd. Gæster: Henrik Højlund, valgmenighedspræst, Charlotte Dyremose, sognepræst. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 54:11
  Tidsånd

  Søndag 23. feb. 2020

  Tidens store åndelige emner bliver vendt af generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen og professor i teologi ved Københavns Universitet, Niels Henrik Gregersen. Apostlen Paulus kaster nyt perspektiv på identitetspolitik. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 53:17
  Tidsånd

  Søndag 16. feb. 2020

  Den muslimske aktivist Özlem Cekic og tidligere overrabbiner Bent Melchior er gæster hos Christoffer Emil Bruun til en samtale om troen i verden og verden i troen. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 55:00
  Tidsånd

  Søndag 9. feb. 2020

  Er tvangsfjernelser og overvågning tegn på faldende tillid til både mennesker og samfund? Tidsånd bringer verden ind i troen og troen ind i verden, denne gang med sognepræsterne, Marie Høgh og Lars Gustav Lindhardt. Værter: Christoffer Emil Bruun og Paula Larrain.

  Kultur
 • 54:59
  Tidsånd

  Søndag 2. feb. 2020

  Hvem taler på kirkens vegne og ville Monty Python få lov til at lave Life of Brian i dag? Vi taler troen ind i verden og verden ind i troen med sognepræst Sarah Auken og leder i Menighedsfakultetet, Thomas Bjerg Mikkelsen. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 54:33
  Tidsånd

  Søndag 26. jan. 2020

  Imam Naveed Baig og domprovst Anders Gadegaard er gæster hos Christoffer Emil Bruun. Sammen ser de nærmere på troen i verden og verden i troen.

  Kultur