Live kanaler

Farlige toner - historien om dansk jazz

Det her er historien om, hvordan verdens vildeste musikform har været med til at præge vores samfund og den musik vi lytter til i dag. Fra dengang hvor banjoer og saxofoner var en trussel mod borgerskabet. Til tiden i 50erne og 60erne hvor Danmark blev et verdenscentrum for jazz. Hvordan den forgrenede sig ud i alle mulige andre genrer, og helt frem til i dag, hvor jazzen er mere levende end nogensinde. En fortælling om store kunstnere og vilde personligheder, om sex, racisme, forargelse, druk og stoffer. Produceret for DR af Filt Cph. Sæson 2 (5 episoder) kommer til sommer.

Musik

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 28:43
  Farlige toner - historien om dansk jazz

  Farlige toner 1:5 - Begyndelsen

  Et amerikansk krigsskib lægger til kaj i København i sommeren 1919. En ung mand står på kajen og venter i spænding. Skibet har en pakke med til ham fra en fætter i Amerika. Indholdet af pakken sætter for alvor gang i jazzen i Danmark. Vært: Kresten Osgood. Tilrettelægger og mix: Mikkel Rønnau. I redaktionen: Anna Thaulow. Fortællerstemme: Steen Jørgensen. Redaktør: Mikkel Rønnau. Særlig tak til Center for dansk jazzhistorie og forfatter til bogen 'Jazz i Danmark' Erik Wiedemann. Produceret for DR af Filt Cph.

  Musik
 • 28:33
  Farlige toner - historien om dansk jazz

  Farlige toner 2:5 - Urskovsspektakel

  Da det første sorte jazzorkester rammer Danmark i 1925, kammer aviserne over med rasende, racistiske anmeldelser. Jazzen er musik fra urskoven spillet af undermennesker og en direkte trussel mod samfundets orden. Men få år efter, i 1933, venter 10.000 begejstrede københavnere Hovedbanegården på en verdensstjerne, der har meldt sin ankomst. Vært: Kresten Osgood. Tilrettelægger og mix: Mikkel Rønnau. I redaktionen: Anna Thaulow. Fortællerstemme: Steen Jørgensen. Redaktør: Mikkel Rønnau. Særlig tak til Center for dansk jazzhistorie og forfatter til bogen 'Jazz i Danmark' Erik Wiedemann. Produceret for DR af Filt Cph.

  Musik
 • 26:17
  Farlige toner - historien om dansk jazz

  Farlige toner 3:5 - Sangfuglen og den vilde kvinde

  Jazzen er en mandeverden i mellemkrigstiden. Men kvinderne har bestemt sat deres aftryk i historien. Den sorte danser og sangerinde Josephine Baker besøger Danmark og får publikum til at måbe og varsler den moderne, frigjorte kvindes indtog. Og den yderst talentfulde danske sangerinde og pianist Karen Jönsson kæmper for anerkendelse blandt mændene. Vært: Kresten Osgood. Tilrettelæggere: Mikkel Andersson og Anna Thaulow. Mix og lyddesign: Mikkel Andersson. Fortællerstemme: Steen Jørgensen. Redaktør: Mikkel Rønnau. Særlig tak til Center for dansk jazzhistorie og forfatter til bogen 'Jazz i Danmark' Erik Wiedemann. Produceret for DR af Filt Cph.

  Musik
 • 29:53
  Farlige toner - historien om dansk jazz

  Farlige toner 4:5 - Leo The Lion

  Nazisterne har besat Danmark, og de hader jazz. Jazzen bliver et symbol på modstand mod tyskerne, og på jazzklubberne er stemningen på kogepunktet, med hujende fans og nazistiske bøller. Det er jazzens guldalder, og en kæk fyr med høj cigarføring og pomadehår bliver en megastjerne: Leo Mathisen. Han er af jazzens mest fantastiske og tragiske karakterer. Vært: Kresten Osgood. Tilrettelægger: Emil Rothstein-Christensen. I redaktionen: Anna Thaulow og Frederik Korfix. Mix og lyddesign: Mikkel Andersson. Fortællerstemme: Steen Jørgensen. Redaktør: Mikkel Rønnau. Særlig tak til Center for dansk jazzhistorie og forfatter til bogen 'Jazz i Danmark' Erik Wiedemann. Produceret for DR af Filt Cph.

  Musik
 • 32:11
  Farlige toner - historien om dansk jazz

  Farlige toner 5:5 - Perfektionisten

  I en fængselscelle i Berlin i 1943 øver en ung dansk mand sig på en dansetrin for ikke at blive vanvittig af isolationen. Hjemme i Danmark er han en kæmpe stjerne og havde sin egen jazzklub, da han blev slæbt væk af nazisterne. Det her er historien om en af de største jazztalenter nogensinde, den perfektionistiske violinist Svend Asmussen. Vært: Kresten Osgood. Tilrettelægger: Emil Rothstein-Christensen. I redaktionen: Anna Thaulow og Cæcilie Iburg Printzlau. Mix og lyddesign: Mikkel Rønnau. Fortællerstemme: Steen Jørgensen. Redaktør: Mikkel Rønnau. Særlig tak til Center for dansk jazzhistorie og forfatter til bogen 'Jazz i Danmark' Erik Wiedemann. Produceret for DR af Filt Cph.

  Musik
 • 43:55
  Farlige toner - historien om dansk jazz

  Farlige toner 1:5 - Et forfriskende uvejr

  Man siger det er en verdens bedste trioer han spiller i. Året er 1962. Beboppen er landet i danmark, og trommeslageren Jørn Elniff sætter, sammen med de største stjerne, Danmark på verdenskortet med sit ekvilibristiske trommespil. Men livet som jazzmusiker sætter også sine spor, og sender den talentfulde Elniff ud på en lang nedtur. Vært: Kresten Osgood. Tilrettelægger: Emil Rothstein Christensen Mix: Mikkel Rønnau. Fortællerstemme: Steen Jørgensen. Foto: Ebbe Andersen/Ritzau Scanpix. Redaktør: Mikkel Rønnau. Særlig tak til Center for dansk jazzhistorie og Karsten Vogel. Produceret for DR af Filt Cph.

  Musik
 • 34:59
  Farlige toner - historien om dansk jazz

  Farlige toner 2:5 - Farlige Klubber

  Danmark bliver i 60erne et europæisk centrum for den internationale jazzscene. Det får enorm betydning for de danske musikere og udbredelsen af jazzen over det danske land. Jazzklubber skyder op overalt i landet. Selv den mindste provinsby med respekt for sig selv, har en jazzklub. Og her kommer selv de største stjerne forbi og spiller legendariske koncerter. Vært: Kresten Osgood. Tilrettelægger: Mikkel Bøgeskov Andersson Mix: Mikkel Rønnau. Fortællerstemme: Steen Jørgensen. Foto: Ebbe Andersen/Ritzau Scanpix. Redaktør: Mikkel Rønnau. Særlig tak til Center for dansk jazzhistorie og Bernt Kastberg, Aarhus Filmværksted. Produceret for DR af Filt Cph.

  Musik
 • 52:08
  Farlige toner - historien om dansk jazz

  Farlige toner 3:5 - Høvdingen

  Han står i et vredesudbrud i DRs kantine, har kastet en bakke med glas på gulvet og smadrer sin saxofon og tværfløjte ned oveni glasskårene. Saxofonisten John Tchicai er en af den danske jazzhistories mest kompromisløse og grænseoverskridende musikere. Han indspiller med John Coltrane i New York i 60erne, og optræder senere i dametøj med frosne fisk på det fine jazzhus Montmatre. Du ved aldrig hvor du har Tchicai. Vært: Kresten Osgood. Tilrettelægger: Mikkel Rønnau Mix: Mikkel Rønnau. Fortællerstemme: Steen Jørgensen. Foto: Jørgen Bonfils/Ritzau Scanpix. Redaktør: Mikkel Rønnau. Særlig tak til Center for dansk jazzhistorie, Hugh Steinmetz, Anna-Lise Malmros og Mauritz Tchicai. Produceret for DR af Filt Cph.

  Musik
 • 45:27
  Farlige toner - historien om dansk jazz

  Farlige toner 4:5 - Fadølsjazz og ungdomsoprør

  Jazzen går grueligt meget igennem i tressernes Danmark. En kold krig i blandt dens egne rækker, og så en ny farlig musik der pludseligt dukker op i kølvandet på ungdomsoprøret. Rocken. Men bare rolig. Jazzen og dens musikere overlever og kommer helskindet, måske lidt forslået ud på den anden side. Vært: Kresten Osgood. Tilrettelæggelse: Mikkel Bøgeskov Andersson og Mikkel Rønnau. Lyd og mix: Mikkel Rønnau. Redaktør: Mikkel Rønnau. Produceret af Filt for DR.

  Musik
 • 43:52
  Farlige toner - historien om dansk jazz

  Farlige toner 5:5 - It's a motherfucker

  Man siger, at det er en fuldstændig utopisk idé. Alligvel kaster Palle Mikkelborg og Erik Moseholm sig ud i vanvidsprojektet, at få Miles Davis til Danmark for at spille med DRs Big Band i fobindelse med Sonnings Musikpris, som selv samme Miles Davis er udset til at få. Ingen tror på det vil lykkes, for Miles er alt andet end den joviale type. Men i december 1984, lander Miles Davis i Københavns lufthavn og derfra tager det en meget uventet drejning for Mikkelborg, Moseholm og musikerne i DRs Big Band. Vært: Kresten Osgood. Tilrettelægger: Emil Rothstein Christensen. Mix: Mikkel Rønnau. Fortællerstemme: Steen Jørgensen. Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix. Redaktør: Mikkel Rønnau. Særlig tak til Center for dansk jazzhistorie. Produceret for DR af Filt Cph.

  Musik