Live kanaler

Genstart - DR's nyhedspodcast

Tidens største og vigtigste nyhedshistorier. Vært: Knud Brix. Få et unikt indblik i én aktuel historie, få den fortalt fra starten og få besvaret de spørgsmål, du ikke anede, du ønskede svar på. Alle hverdage - mandag til fredag - fra klokken 06:00.

Nyheder & Aktualitet

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 25:55
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Fisk i Skagen og milliarder i Congo

  En mand drukner i en dykkerulykke i Dubai i oktober. Han har dansk pas. Men der er mindehøjtideligheder for ham i London, Dubai, Angola og Congo. Bag den tragiske ulykke gemmer sig den højst utrolige historie om Sindika Doloko. Han havde en af Afrikas største kunstsamlinger og var gift med Afrikas rigeste kvinde, Isabel Dos Santos, datter af Angolas tidligere præsident. De lignede Afrikas gyldne par, men nedenunder ulmer en historie om korruption og nepotisme for milliarder. Journalist og fotograf Jørn Stjerneklar har boet i Afrika i over 30 år og opruller dagens Genstart, som begynder på havnen i Skagen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:45
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Uagtsomt minkdrab

  Tusindvis af døde mink, dræbt på et grundlovsbrud. Stribevis af overhørte advarsler og en afsat minister. Minkskandalen har sendt regeringen ud i sin hidtil største krise, og redegørelsen af forløbet viser, at det ikke blot er en minister, der har klokket i det, men en hel håndfuld ministre og embedsfolk. Thomas Funding er politisk redaktør på Avisen Danmark. Han har fulgt det uskønne forløb tæt og hjælper os med at forstå, hvem der vidste hvad, hvornår - og hvorfor regeringens dronning kan slippe med at ofre en bonde.

  Nyheder & Aktualitet
 • 21:51
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: En buste i kanalen

  En gipsbuste af Frederik den femte synker til bunds i Københavns kanal. Det viser sig at være en happening, der skal minde os om Danmarks dystre slavefortid. Men kritikere kalder det simpelt tyveri og hærværk. Det kommer frem, at gerningsmændene huserer i hjertet af kunstakademiet - hvor en magtkamp om identitetspolitiske strømninger deler vandene. Weekendavisens Poul Pilgaard kommer på sporet af historien - og er ikke stor tilhænger af den identitetspolitiske udvikling på akademiet.

  Nyheder & Aktualitet
 • 20:36
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Trump kan ikke tabe

  Trump er officielt valgets taber - men han har måske alligevel vundet? For valget blev kulminationen på Trumps fire år lange projekt: At så tvivl om den fælles sandhed. Men hvorfor tror millioner af amerikanere på præsidentens fortælling om valgfusk? Og hvilken magt giver det ham i fremtiden? Korrespondent Lillian Gjerulf Kretz fortæller om Trumps strategi for mistillid og hvad han kan bruge sin magt til, når han forlader Det Hvide Hus.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:04
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: De stjålne børn

  Din mor solgte dig for en pakke cigaretter. Den besked fik Margrete Johansen fra sine danske adoptivforældre, men det passede ikke. Og der var flere løgne og hemmeligheder. Hendes historie er ikke enestående, for mindst 257 grønlandske børn blev bortadopteret i perioden 1964-1979. Et "tagselvbord" for danskere, kaldte daværende socialchef adoptionerne, som ofte var på tvivlsomt juridisk grundlag, ofte uden moderens forståelse, og i visse tilfælde decideret børnetyveri. Dagbladet Informations Line Vaaben fortæller om et mørkt kapitel i Danmarks kolonihistorie og Margrete Johansen om sin genforening med moderlandet.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:43
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Den sidste Shubbe

  Michael 'Bonden' Bundesen var en crowdpleaser, der gjorde en dyd ud af at underholde. Shu-bi-duas legendariske folkekære forsanger var ligeglad med kulturelitens kritiske blik - og fortsatte længere end han kunne stå på en scene. Men hvordan bliver man så populær? Radiovært Dan Rachlin var ven med Bundesen, interviewede ham efter blodproppen og fortæller om "Bondens" liv og musikalske arv.

  Nyheder & Aktualitet
 • 20:08
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Spioner i ministeriet

  Amerikanerne kan have spioneret mod nogle af Danmarks hemmeligste kamre: Udenrigsministeriet, finansministeriet - samt den århusianske teknologi- og våbenvirksomhed Terma. Sagen begyndte at rulle, da en yderst kritisk tilsynsrapport i august førte til en spionage-skandale i Forsvarets Efterretningstjeneste. Men nu har DR-journalist Niels Fastrup, sammen med sine kolleger, gravet sig frem til hvad der sandsynligvis var målet for amerikanernes ulovlige spionage. Han fortæller om hemmelige møder med kilder og et indblik i en ellers lukket verden.

  Nyheder & Aktualitet
 • 21:44
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Afhængig af jihad

  I fem år har forsker Tore Hamming gravet sig ned i hellig krig. Brutalitet, voldsforherligelse og halshugninger florerer i de jihadistiske fora på internettet, og Tore Hamming holder sig konstant opdateret. Han bliver faktisk afhængig af det. Igennem sin forskning kommer han tæt på jihadister - bliver endda venner med dem. Volden og ekstremismen fascinerer ham - og han føler sig stærk nok til at se det hele utilsløret - indtil han en dag opdager, at det har gjort ham følelseskold.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:16
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Manden med leen

  Joe Biden står over for en nærved umulig opgave. Når han som ny præsident skal have politik igennem, skal han nemlig først forbi kongressens "Darth Vader" - eller "manden med leen" - som den magtfulde republikanske senatsleder, Mitch McConnell, kalder sig selv. En mand der har gjort det til sit livs mission at obstruere al demokratisk politik. Og hvis det går som ventet, og republikanerne genvinder flertallet i senatet, så vil McConnell igen stå klar til at kvæle alle Bidens drømme. Torsten Jansen, der har fulgt USA både som diplomat og journalist igennem 25 år, spottede første gang McConnells stridslystne særpræg ved Bill Clintons rigsretssag i 1999.

  Nyheder & Aktualitet
 • 21:55
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Wuhanstholm

  Nordjylland risikerer at blive det nye Wuhan. Det scenarie bliver brugt til at lukke næsten hele Nordjylland ned, og til at beordre alle danske mink aflivet. De syv nordlige kommuner er dybt berørte. Men regeringen viser sig ikke at have rygdækning i loven til at beordre raske mink aflivet. Så den regionale misére udvikler sig til et politisk drama med international årvågenhed. Lokalreporter Simon Krogh Johansen fortæller, hvordan de stoiske nordjyder håndterer den ufrivillige plads i orkanens øje.

  Nyheder & Aktualitet
 • 25:28
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Ikke mere PiS

  Partiet PiS har taget magten over domstolene og medierne i Polen. Nu vil de også bestemme over kvinders kroppe og stramme abortloven. Forrest i det stærkt nationalkonservative polske regeringsparti, PiS, står den magtglade enæggede Kaczynski-tvilling. Men måske har han forregnet sig denne gang. Trods corona og forsamlingsforbud strømmer kvinderne ud på gaderne i protest mod abortloven. De er klædt i sort, og de gider ikke mere pis. Polen-kender Anna Werenberg fortæller, hvorfor lige præcis abortrettigheder risikerer at blive det første søm i regeringens ligkiste.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:10
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: En tyk mavepuster

  I tyve år har landets største forsikringsselskaber stik mod loven nægtet at give gravide kvinder en forsikring. Det er også ulovligt, når de nægter at dække allerede forsikrede kvinder behandling under graviditet og fødsel. Hvordan er de sluppet afsted med at bryde loven så længe? Journalist på P1 Orientering Ole Hall kommer på sporet af historien og taler med Michella Meier-Morsi, der lever med ryg- og mavesmerter efter fødslen af sine tvillingepiger. Hun har ikke råd til behandlingen, som hendes sundhedsforsikring ulovligt har afvist at dække. Men historien viser sig at være meget større, end en enkelt sag. Og der er millioner at hente for forsikringsselskaberne ved systematisk at diskriminere kvinder.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:30
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Søren og Mette

  Den danske coronastrategi har to ansigter: Statsminister Mette Frederiksen - og det andet sidder på Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm. Fra første dag af epidemien var han faglighedens stemme, der med ro og råd bistod regeringen. Men det er senere kommet frem, at han ikke bakkede fuldt op om nedlukningen i marts. Nu er vi inde i en opblusning, der fører til nye restriktioner, men også en mere udtalt offentlig kritik. Er Søren Brostrøm enig denne gang, og hvilke fejl, føler han, der er begået på vejen?

  Nyheder & Aktualitet
 • 29:14
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Stjerner og striber

  Den amerikanske valgnat endte som en gyser. Mens præsident Trump i de tidlige morgentimer erklærede sig som vinder, manede demokratiske Joe Biden til ro: Intet er afgjort indtil hver eneste stemme er opgjort. Genstart overlader i dag programmet til DR's USA-podcast Stjerner og striber med Stéphanie Surrugue, Ask Rostrup og Johannes Langkilde, som fulgte dramaet hele natten fra DR's valgstudie.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:49
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Fire år under Trump

  Trump har ændret verden - men måske mest af alt vores hoveder? Da den uforudsigelige realitystjerne blev præsident, frygtede Dagbladet Informations chefredaktør, Rune Lykkeberg, bomber og krig, men det er snarere sandheden, der over fire år er gået grassat. Hadet, mistilliden og Trumps brutale sprog har smittet af på alle. Men i modsætning til demokraterne, har præsidenten alligevel formået at skabe begejstring for sit projekt, mener Lykkeberg, der selv tager familien med til USA under hver valgkamp. Genstart ser sammen med Lykkeberg tilbage på de seneste fire år.

  Nyheder & Aktualitet
 • 20:18
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Den franske tragedie

  En fransk skolelærer får skåret hovedet af. Angiveligt som hævn for at vise Muhammed-tegninger til sin 7. klasse. Det er et angreb på en af Frankrigs største helligdomme, uddannelsessystemet, og præsident Macron vil svare hårdt igen. Det udløser en diplomatisk krise med store dele af den muslimske verden. Og det efterfølges af et nyt, blodigt angreb i den sydfranske by Nice. Genstart taler med DR's udlandsjournalist Karin Mørch, der følger den franske tragedie. Den 5.november rettede vi i denne udsendelse. Det fremgik tidligere, at gerningsmanden i Avignon var en del af den politiske bevægelse Génération Identitaire. Det var baseret på en udtalelse fra fransk politi, men der er ikke nogen beviser for denne konklusion.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:22
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Snubletråde i stemmeboksen

  Lange køer foran stemmestederne i USA og truende, bevæbnede mænd foran valgstederne. 'Voter suppression' eller vælgerundertrykkelse, kaldes det. Tidligere præsident Barack Obama og flere sorte superstjerner beskylder de republikanske politikere for at målrette tiltag og bureaukratiske "snubletråde" mod landets udsatte befolkning, så de ikke stemmer. Men findes der virkelig politikere, der arbejder aktivt for lavere valgdeltagelse? Og har de nogen chance for at påvirke valget den 3. november? Vi taler med dansk/amerikansk professor og valgforsker, Derek Beach, der med egne øjne, har overværet snubletrådene i det amerikanske valgsystem.

  Nyheder & Aktualitet
 • 24:59
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Boghandleren fra Brønshøj

  Han har været forbundet til de drabeligste terrorister i verden. Said Mansour blev kendt som boghandleren fra Brønshøj, og som den første danske statsborger nogensinde fik han makuleret sit rødbedefarvede pas for medvirken til terror. Normalt udviser Danmark aldrig til lande med dødsstraf. Alligevel blev Mansour udvist til sit fødeland Marokko, men med politikernes garanti for at han ikke ville blive dømt til døden. Nu har Mansour så alligevel fået dødsstraf, rapporterer marokkanske medier. Journalist på Ekstra Bladet Thomas Foght har løbende haft kontakt til Mansours familie, og Foght fulgte selv med Mansour til Marokko på samme fly. I dag udlægger han boghandlerens betydning i dagens Genstart.

  Nyheder & Aktualitet
 • 24:25
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Pavens bisætning

  Med én enkelt bisætning i en dokumentar har paven sat brand i den katolske debat; homoseksuelle har ret til en familie. Samtidig har pave Frans talt for afskaffelsen af dødsstraf, kaldt kapitalismen djævlens værk og så vil han modernisere den stokkonservative kirke for 1.3 mia. mennesker. Jakob Egeris Thorsen, forsker i katolicismen, har mødt den tidligere pave og kender kirken indefra. Vi spørger ham: Hvem er argentineren, der både var gadepræst og måske lidt for tæt på bødlerne i Buenos Aires? Og kan Jesu stedfortræder på jord ændre den magtfulde kirke?

  Nyheder & Aktualitet
 • 25:05
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: En jaguar på vandværket

  Direktøren tjener 1,9 millioner kroner, ledelsen kører rundt i Jaguar og Mercedes og en halv million kroner er forsvundet i regnskabet. Ikke en stil man normalt forbinder med ledelsen på et kommunalt ejet forsyningsselskab, der står for vand, varme og affaldssortering. Men Hillerød-borgeren Rasmus Visby begynder at grave i regnskaberne hos Hillerød Forsyning, og så tager tingene fart. Det ender med afsløringer og politianmeldelser og rejser et principielt spørgsmål om lukkede lokale forsyningsselskaber, der kan gøre, som det passer dem.

  Nyheder & Aktualitet
 • 28:35
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Solnedgang over Gyldent Daggry

  Deres symbol ligner et hagekors. De går i taktfast march og hilser med en strakt arm i vejret. Det græske højreradikale parti Gyldent Daggry voksede sig store under finans- og flygtningekrisen i 2012, hvor den ellers stolte græske nation var endt som Europas store taber. Nu er partiet dømt for mord, vold, afpresning og korruption. En kriminel bande under dække af et politisk parti. Det blev mordet på en venstreorienteret rapper, der blev det succesfulde partis endeligt. Den dansk-græske Journalist Maria Jencel fortæller om mødet med partiets führer og om Gyldent Daggrys storhed og fald.

  Nyheder & Aktualitet
 • 25:26
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Trump & the Boogaloo Bois

  Et kidnapningskomplot mod en demokratisk guvernør udtænkt i en kælder under en støvsugerbutik. Det er bare den seneste sag fra de bevæbnede højreradikale militser i USA. Selvom FBI og sikkerhedstjenesten Homeland Security kalder den voksende militsbevægelse for den største sikkerhedsrisiko i USA, tager præsident Trump ikke afstand til dem. Mens militserne bliver mere synlige i gaderne, spreder frygten sig - særligt blandt minoriteter. For kan militserne påvirke valget eller antænde voldelige konflikter, hvis Trump taber? DR's USA-korrespondent Steffen Kretz har mødt militsbevægelsen Boogaloo Bois og nogle af de mennesker, der frygter dem allermest.

  Nyheder & Aktualitet
 • 24:59
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Et glad menneske

  En upassende julefrokost i 2004. Så en sag om uønskede slik og kys i 2011. Men det er først, da 11 kvinder står frem i løbet af sidste weekend, at Københavns overborgmesters mange krænkelsessager får konsekvenser. Selv siger Frank Jensen, at hans glæde ved festlige lejligheder kan føles overvældende. Jyllands-Postens politiske redaktør Marchen Neel Gjertsen har skrevet artiklerne, som fældede #metoo-bølgens hidtil største fisk.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:44
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Sjæl i flammer

  De Radikale satte ild til sexismedebatten på Christiansborg, men nu brænder partiets egen sjæl. Den radikale leder, Morten Østergaard, var den første til at falde på krænkelser, og siden brød en voldsom magtkamp ud med beskyldninger mod den nye leder Sofie Carsten Nielsen. Dækkede hun over krænkelserne? Og skal De Radikale søge indflydelse eller være protestparti? Politisk journalist og radiovært på DR, Bjarne Steensbeck, fortæller om 14 rædselsfulde Radikale dage, der har vendt vrangen ud på partiet og efterladt dem forkullede og forkomne.

  Nyheder & Aktualitet
 • 22:39
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: En mand med en sag

  Hver gang du ringer eller skriver en sms - så registreres det. Skiftende justitsministre kalder logningen for et ekstremt vigtigt værktøj for politiet, mens EU-domstolen kalder det ulovligt. I begyndelsen af oktober kom den tredje EU-afgørelse, der fordømmer denne her form for masseovervågning, men Danmark fortsætter ufortrødent. Genstart taler med menneskerettighedsjurist og aktivist Rasmus Malver, der i årevis har kæmpet mod den danske stats logning - og endda har hevet Justitsministeriet i retten.

  Nyheder & Aktualitet
 • 28:50
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Gidslet i postsækken

  En hvid stationcar, to postsække og en hundehvalp ved navn Saddam. Det var en del af opskriften på en flugt ud af Irak i 1991. Her sad den danske diplomat Mogens Pedersen fanget som det eneste tilbageværende gidsel under Iraks besættelse af Kuwait. Med international intervention og bomberegn over Bagdad som deadline igangsatte udenrigsministeriet en farlig og indviklet mission, der skulle bringe det danske gidsel hjem i live. I 30 år har journalist og forfatter Henrik Thomsen jagtet historien om den utrolige flugt gennem Iraks ørken.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:40
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Trump har aldrig haft det bedre

  Trump er tyve år yngre. Og hans corona-sygdom var en velsignelse fra Gud. Sådan siger den amerikanske præsident selv efter sin nu ugelange sygdom, som ellers har dræbt mere end 200.000 amerikanere. Men hvor mange har Trump egentligt selv smittet? Hvor syg var han reelt? Sammen med Anders Agner fra Kongressen.com opruller vi et kaotisk forløb i den amerikanske valgkamp, hvor præsidenten selv blev ramt i nakken, af den virus han ellers konsekvent har forsøgt at nedtone.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:12
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Minkmysteriet

  Minkfarme i Nordjylland er i juni måned scene for et mysterium. De små rovdyr får våde øjne og hoster. De har fået coronavirus. Og det har minkfarmerne også. Men hvem smitter hvem? Smitten fra minkfarmene har pludselig forbindelse til coronaudbrud på et plejehjem i kommunen. Coronaen rammer en dansk milliardindustri, der i forvejen er presset af faldende priser og politisk modstand. I august blusser minksmitten igen op, og nu presser politikere den ellers magtfulde minklobby. 1 million mink skal aflives. Sebastian Abrahamsen fra Dagbladet Information har fulgt smitten fra mink til mink.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:27
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Bagsiden af statuetten

  Er Feras Fayyad en feteret dokumentarinstruktør, der fortæller vigtige historier fra Syriens helvede? Eller er det sande billede snarere en cv-fusker og krænker i flere #metoo-sager? Journalist på Ekstra Bladet, Maya Tekeli, får et tip, som fører til en række afsløringer i den danske filmbranche.

  Nyheder & Aktualitet
 • 25:14
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Krig på kanten af europakortet

  Er Rusland og Tyrkiet virkelig på vej i krig over en lille klat land på størrelse med Nordjylland? Kuglerne flyver, mindst 200 er døde, og jihadister fra Syrien meldes på vej til frontlinjen. I den seneste tid er konflikten optrappet i den lille enklave Nagorno-Karabakh i Kaukasus' bjerge. Hvorfor? Og er der reelt risiko for en storkrig? Enklaven ligger inde midt i Azerbadjan, men har kulturelle, økonomiske og etnisk nære bånd til Armenien. Britta Kvist er ruslandsmedarbejder og vært på P1 Orientering og har som en af de få journalister rejst i området. Hun fortæller sammen med dansk/armeneren Gohan Khodjayan om en af verdens ældste konflikter.

  Nyheder & Aktualitet
 • 22:09
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Den druknede angriber

  En ung mand drukner i Aalborg i juni i år. Det viser sig at være det 20-årige fodboldtalent fra Ghana, Adom Ibrahim. Et halvt år før var han på vej til den danske superliga og Hobro IK med en kontrakt i lommen. En opfyldelse af drømmen om at spille sig fra slum til stjernerne. Men alt gik galt. Hvem var Adom Ibrahim? Sportsjournalist på B.T. Frederik Gernigon trevler historien op og fortæller om en verden, hvor håb om berømmelse og rigdom kan blive til bristede drømme for mange unge afrikanske fodboldspillere.

  Nyheder & Aktualitet
 • 20:34
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Trump i minus

  4750 kroner. Det betaler Trump i indkomstskat, i året hvor han bliver indsat som præsident. Sådan skriver New York Times, som har fået fat i de dokumenter, alle har jagtet: Trumps skattepapirer. I 10 af de sidste 15 år har Trump slet ikke betalt noget i skat, siger dokumenterne. For Trump har blandt andet trukket hårprodukter og løn til sin datter fra, og så skylder han millioner af dollars - til ukendte kreditorer. Præsidentens image fra realityprogrammet The Apprentice som en self-made, succesfuld forretningsmand krakelerer. DR's USA-korrespondent Steffen Kretz er med fra svingstaten Ohio, hvor ugens store afsløring også bliver en del af den første debat mellem Biden og Trump.

  Nyheder & Aktualitet
 • 19:28
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Er vi stadig Charlie?

  Midt under Charlie Hebdo-retssagen i sidste uge slår en mand med kødøkse og elefanthue til. Han angriber og sårer to tilfældige i de lokaler i Paris, der tidligere tilhørte det ikoniske satiremagasin Charlie Hebdo. Et magasin der er kendt for at gøre grin med religion og genoptrykke Jyllands-Postens Muhammedtegninger, som udkom for præcis 15 år siden i dag. Stopper det aldrig? Det spørger vi DR's udlandsreporter Karin Mørch om. Hun har dækket historien fra begyndelsen og mødt hovedpersonerne.

  Nyheder & Aktualitet
 • 24:51
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: En konge i BH

  En fotograf fanger ham iført gul BH på shoppetur i et storcenter i München. Endnu et indblik i den thailandske konges ikke helt så typiske royale liv. Lige nu er der historiske demonstrationer i Bangkok, mod både juntaen og kongen. Det er første gang, at kongehuset kritiseres åbent. I årtier har monarkiet ellers været beskyttet af en fintfølende paragraf for majestætsfornærmelse, der giver årelange fængselsstraffe. Mikkel Tofte Jørgensen har i 25 år rejst og rapporteret fra landet. Nu overvejer han for første gang at tage en pause fra sine besøg for nemmere at kunne kritisere kongen uden konsekvenser.

  Nyheder & Aktualitet
 • 24:57
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Opera og aktier

  Pludselige dyk og stejle stigninger. Sådan har det været at handle med aktier de seneste seks måneder. En pandemi uden vaccine er en bombe af usikkerhed, der sætter økonomianalyser ud af kraft. Genstart får i dag lidt uortodokst hjælp til at forstå historien af en af Danmarks største operastjerner, Peter Lodahl, der hele sit voksenliv har været amatørinvestor. Det virker som en genialitet, da han sælger ud af sine aktier, et par uger inden coronavirusset slår bunden ud af de globale børser. Men seks måneder senere er aktiemarkedet stort set tilbage ved udgangspunktet, på trods af en kuldsejlende verdensøkonomi og en stadig raserende pandemi. Hvordan er det muligt?

  Nyheder & Aktualitet
 • 24:38
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Efter corona

  Træthed helt ind til benet, hovedpine og vejrtrækningsproblemer. Coronasmittede oplever senfølger, måneder efter de har overstået sygdommen. Den nye coronavirus bliver først beskrevet som en luftvejsinfektion, men sidenhen viser det sig, at den kan ramme hele kroppen. Næsten alle organer med alverdens symptomer, og det har overrasket professor i infektionsmedicin Thea Kølsen Fischer, som er med fra en corona-konference. Hun har nervøst fulgt virussen fra den opstod i Kina til den kom til Danmark. Og hun har lært, at man aldrig igen skal sige noget sort hvidt om hvad den er.

  Nyheder & Aktualitet
 • 24:18
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Chefen siger undskyld

  En kult. Sådan beskriver Thomas Stokholm sin tid på Ekstra Bladet. Et sjovt sted med højt humør og grænseoverskridende opførsel. Selv har han bestridt ledende stillinger på Ekstra Bladet og set igennem fingrene med kommentarer som "sæddukke" om en kvindelig journalist. Nu angrer han og siger undskyld. Men er det kun, fordi #MeToo-bølgen ruller? Og hvordan ændrer man kulturen?

  Nyheder & Aktualitet
 • 29:59
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Et sidste ønske

  Hun ligger på dødslejet og har ét sidste ønske: "Jeg vil ikke erstattes, før en ny præsident er indsat". Det var den amerikanske højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburgs sidste besked til offentligheden. En besked, der landede samtidig med nyheden om hendes død fredag aften. Det var måske verdens mindste mastodont der gik bort. Et 87-årigt feministisk ikon, der stilfærdigt og slagkraftigt ændrede det amerikanske samfund. I demokraternes øjne døde hun på det værst tænkelige tidspunkt. For nu når Donald Trump måske at udpege hendes efterfølger i Højesteret, under to måneder før det amerikanske præsidentvalg. Birgitte Borup, redaktør for international kultur på Berlingske, fortæller om den bemærkelsesværdige dame, og om hvordan hendes død kan få konsekvenser langt ud i fremtiden.

  Nyheder & Aktualitet
 • 25:21
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Tulle i tynd tråd

  Kristian Thulesen Dahl er ved at miste grebet om Dansk Folkeparti. Partiets mor, Pia Kjærsgaard, har åbent fortalt om sin utilfredshed med ham. Og den nuværende næstformand har gået med deciderede kupplaner. Sådan lyder det opsigtsvækkende i en ny bog om Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl. Bogen bygger på mere end hundrede kilder tæt på formanden, men de er alle anonyme, og det har fået hovedpersonen til at afvise bogens historier som utroværdige. Forfatter Kristian Brårud Larsen forklarer, hvorfor det er værd at lytte til hans skildring, selvom ingen fra Dansk Folkeparti vil bekræfte den offentligt.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:55
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Den sjette massedød

  De forsvinder - planterne, pattedyrerne, fuglene, fiskene og insekterne. Og det sker i et foruroligende tempo. Over de seneste 50 år har vi mistet knap 70 procent af klodens dyreliv. Vi mennesker er blevet så mange og fylder så meget, at vi knap nok efterlader plads til andet end vores egen art. Politikere verden over er stort set enige om, at udviklingen skal vendes. Men foreløbig har ingen været villige til at betale den pris det koster. Rasmus Ejrnæs - seniorforsker i biodiversitet ved Aarhus Universitet, forfatter, tænker og meget mere fortæller, hvad vi er ved at miste - og hvad der allerede er gået tabt.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:00
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Skakkongens fald?

  De hugger alle ned med et køligt blik og høj fart - skakkens konger. Det norske skakgeni Magnus Carlsen har i ti år været den ubestridt bedste skakspiller i verden. Men han står stadig i skyggen af alle tiders største skaknavn, Garri Kasparov. I weekenden mødtes de for blot anden gang i historien. Et opgør med et mytisk skær, der samtidig fortæller historien om et brætspil i centrum for storpolitik og menneskets kamp mod computeren. Magnus Carlsens træner Peter Heine Nielsen fortæller fra bag linjerne.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:39
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Trump letter sit hjerte

  Med alvor i stemmen fortæller Trump den amerikanske legende og journalist, Bob Woodward, hvor farlig coronavirus faktisk er. Woodward har Trump på bånd - og optagelserne detonerer i offentligheden. Problemet er nemlig, at optagelserne dokumenterer, at Trump kendte til faren ved Covid19 - mens han udadtil talte den ned og sammenlignede den med almindelig influenza. Og det er ikke bare en hvid løgn. Den kan have kostet utallige menneskeliv. Så hvilke konsekvenser får det her for Trump - og hvorfor ringer han overhovedet og taler med Bob Woodward - manden, der væltede præsident Nixon. Vi spørger journalisten, Lasse Jensen - der næsten har dækket og fulgt amerikansk politik lige så længe som Bob Woodward selv.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:06
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Flugt og flammer

  Brændende telte lyser den græske nattehimmel op i orange nuancer, indtil alt er væk. Flygtningelejren Moria på Lesbos brændte ned til grunden i sidste uge og er nu blevet symbolet på EU's fejlslagne flygtninge- og migrationspolitik. Hvor skal de 13.000 hjemløse bo? Og hvad med de millioner af flygtninge og migranter, der potentielt rammer Europas kyster i fremtiden. EU's top tager i næste uge endnu engang fat på et af Europas sværeste dilemmaer. Genstart ser ind i den gordiske knude med DRs EU-analytiker Karin Axelsson og får en øjenvidneberetning fra den nedbrændte lejr af sygeplejerske Kamma Skaarup.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:37
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Tre år uden filter

  Folk sviner hinanden til på sociale medier og debatten løber af sporet. Der er klik i grovheder og provokationer. Det er medievirkeligheden anno 2020. Men faktisk var det ikke meget bedre eller pænere i de gode gamle dage. I 1770 indførte kongens livlæge, Struensee nemlig total trykkefrihed. Og derefter fulgte tre vilde år med ytringsfrihed, hvor det fløj med beskyldninger om hor, nepotisme og korruption. Det beskriver en ny bog. Men hvad kan vi bruge læren fra de tre vilde år til i dag? Historieprofessor Ulrik Langen fortæller.

  Nyheder & Aktualitet
 • 24:19
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Kongens søn er ren

  Den saudiske kronprins, Mohammed Bin Salman, har en plan. En brandingstrategi, der skal forandre det forstokkede olieland Saudi-Arabien. Han giver kvinder lov at køre bil, laver omfattende økonomiske reformer og rydder ud i det konservative styre. Alt dette skal tiltrække vestlige investeringer til landet. Men billedet af reformatoren krakelerer i 2018 med mordet på den eksilerede journalist Jamal Khashoggi, hvor Bin Salman er mistænkt for at stå bag. En retssag dømmer i sidste uge otte ukendte mænd, og kronprinsens hænder er officielt vasket rene. Og fik drabet så overhovedet konsekvenser for kronprinsens stort opslåede brandingstrategi for Saudi-Arabien? Det spørger vi lektor og ekspert i Saudi-Arabien Fannie Agerschou om.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:30
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Smitter Anders Breivik?

  Den norske terrorist Anders Breivik brugte retssalen som en scene til at udbasunere sine ekstreme holdninger. Men den nyligt dømte copycat Brenton Tarrant, der dræbte 51 muslimer i to moskeer, fik ingen scene. For domstolen i New Zealand pålagde medierne, hvad de måtte skrive, og hvad der skulle forblive hemmeligt for offentligheden. Men smitter terror via en retssal? Det diskuterer vi med den norske stjernejournalist og forfatter Åsne Seierstad, som i 2013 udgav en bog om massakren på Utøya, ofrene og Breivik.

  Nyheder & Aktualitet
 • 25:31
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Mads og enhver forælders mareridt

  Mads har ikke set sin søn i mere end ti måneder. Og han er ikke alene. Det nye system, Familieretshuset, er kollapset. Det blev ellers indført under pomp og pragt og med fine intentioner. Mads' ekskæreste brød deres dele-aftale og tog sønnen med til sine forældre i Jylland i oktober sidste år. Siden har han ikke set barnet. Mads' sag samler nu støv i en bunke med tusindvis af andre ulykkelige sager. Journalist på P1 Morgen, Sofie Rye fortæller om Familieretshuset, der trækker et spor af eskalerende familiekonflikter efter sig.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:46
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Banksy har en båd

  Den anonyme graffitikunstner Banksy har købt et skib, malet det lyserødt og søsat det i Middelhavet. Her vil han redde migranter fra druknedøden. Det er typisk Banksy at blande kunst og politisk aktivisme. Og aktivistisk er det effektiv formidling - men det er håbløs banal kunst, siger kurator Toke Lykkeberg, der har fulgt Banksy og mødt den anonyme kunstner i en lagerhal i Los Angeles.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:28
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Tebreve fra Putin?

  Den russiske oppositionsleder Alexei Navalny skriger af smerte. Han falder om i et fly fra Omsk i Sibirien, hvor han har ført kampagne for oppositionskandidater op mod de russiske lokalvalg i september. Det eneste, han har indtaget den dag, er en kop te. Og mistanken falder straks på en forgiftning, som det så ofte før er sket for stemmer, der modsiger regimet. Men hvorfor skulle Navalny forgiftes netop nu, og er det Putin, der står bag den giftige tradition? Anna Libak, udlandsredaktør på Weekendavisen, er for længst holdt op med at invitere kritiske russiske røster til Danmark. Hun er blevet for bange for, om det kan koste dem livet.

  Nyheder & Aktualitet
 • 24:37
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Rane og eskimoerne

  Skinddragter, fangstknive og masser af papskilte med ordet "eskimo". Nationalmuseets udstilling om de arktiske folk har stået næsten urørt hen siden 1992, men i juli besluttede ledelsen at skrotte eskimoerne. Ligesom den gamle eskimo-is er blevet omdøbt. Debattens bagtæppe er Black Lives Matter-bevægelsen, men Nationalmuseet understreger, at deres beslutning alene beror på faglighed. Vi spørger museumsdirektør Rane Willerslev, hvad sommerens diskussioner har betydet for hans beslutning, og om den gør ham til et pjok, som Morten Messerschmidt beskylder ham for at være.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:27
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Den tavse tjeneste

  Da John Foley har første dag i Forsvarets Efterretningstjeneste drikker han champagne med de to centrale chefer, som nu er sendt hjem i overvågningsskandalen: Thomas Ahrenkiel og Lars Findsen. I dag i Genstart fortæller John Foley om et broderskab med egne regler - og en tjeneste som nu er centrum for en skandale, hvor der tilsyneladende er blevet spioneret mod danskerne, selvom det er ulovligt. Det er i hvert fald den kritik, der i fire bind blev leveret fra tilsynet af efterretningstjenesterne til politikerne i denne uge.

  Nyheder & Aktualitet
 • 24:13
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Det store bluffnummer?

  "Mange troede ikke, det kunne lade sig gøre. Men nu står vi her." Socialdemokratiet har med stor stolthed fremlagt et bud på tidlig tilbagetrækning for dem, der har knoklet fra de var teenagere. Men kan pensionsordningen virkelig leve op til slagordene om både at være tidlig, værdig og retfærdig? Eller er den et stort bluffnummer, som tidligere statsminister Løkke bedyrede? Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil vise sit eget bagland, at Socialdemokratiet stadig er til for dem, selvom partiet i årtier har været med til at forlænge arbejdslivet for alle.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:56
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Flugtkongen

  I begyndelsen af august forsvinder Spaniens eks-konge Juan Carlos l. Kongen, der blev hyldet for sit opgør med Francos regime, er nu flygtet fra kongepaladset i al hemmelighed. Kongehuset har siden finanskrisen været i strid modvind og spanierne vil ikke længere bære over med Juan Carlos' ekstravagante og dyre vaner. En dansk-tysk elskerinde, en mulig korruptionssag og gode olievenner er centrale i fortællingen om flugten. Luna Christofi, sportskorrespondent og spanienskender, fortæller om kongens storhed og fald.

  Nyheder & Aktualitet
 • 24:19
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Den somaliske syndebuk

  De taler ikke dansk, tygger khat og vil ikke tage et arbejde. Sådan lyder fortællingerne om den dansk-somaliske befolkningsgruppe, der bliver kaldt den dårligst integrerede indvandrergruppe i Danmark. Under corona-pandemien blev dansk-somalierne igen placeret i skudlinjen, da det kom frem, at gruppen stod for en betydelig andel af de nye smittede i Aarhus. Det skyldtes mangel på samfundssind og kultur, lød beskyldningerne. Men en yngre generation af dansk-somaliere siger fra nu. De vil ikke acceptere historien om den somaliske syndebuk. Genstart taler med én af dem, der siger fra: dansk-somalieren Safaa Mohamed Ali.

  Nyheder & Aktualitet
 • 21:59
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Punk-rock diplomat

  Helt eller landsforræder? Den danske ambassadør i Washington, Henrik Kauffmann, går under anden verdenskrig bag ryggen på regeringen og sælger ud af danske - og ikke mindst grønlandske - interesser. Hvem var den troløse diplomat, den opportunistiske gambler og det hyper-egoistiske menneske Kauffmann? Og hvad kan vi bruge hans historie til i dag? Filminstruktør Christina Rosendal fortæller om Kauffmann og sin nye film om den mytiske figur.

  Nyheder & Aktualitet
 • 21:17
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: En stor fisk

  På Skagen Havn vil ingen tale om ham - Danmarks rigeste fisker, Henning Kjeldsen. De vil ikke bidrage til pressens smuds om byens storfisker. Eller også er de bange for hans magt og indflydelse. Senere i år skal Kjeldsen på anklagebænken som den første kvotekonge. Altså de storfiskere, der mistænkes for at eje flere fiskekvoter end, hvad der er tilladt. Kjeldsen risikerer bøde på hundredvis af millioner og kan miste hele sin forretning. Weekendavisens journalist Magnus Boding Hansen tager til Skagen for at forstå, hvorfor man på havnen stadig ser Henning Kjeldsen som en helt.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:09
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Rød Libanon

  Puk Damsgård sidder i en hashmark. Det er her, den berygtede cannabissort 'Rød Libanon' produceres. DR's mellemøstkorrespondent har sat sig for at dokumentere sammenhængen mellem hashmarken og den røde paddehattesky, som bomben i Beirut havn sendte i luften. Begge er de symboler på det lille land Libanons dårligdomme: Korruption, kriminalitet og en lurende statsbankerot. Den gigantiske eksplosion på havnen, der indhyllede hovedstaden i rød røg, satte gang i nye protester i det hårdtprøvede mellemøstlige land. Regeringen gik af, og landet er om muligt endnu mere kaotisk. Puk Damsgård fortæller om bomben og landets frie fald.

  Nyheder & Aktualitet
 • 17:16
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Bidens hårdtslående sidekick

  Hun kan blive den første sorte, kvindelige vicepræsident for Joe Biden. Kamala Harris er kendt for at være hårdtslående, top-professionel og kontant som anklager og justitsminister i Californien og senere som senator - men hun har også et forfejlet forsøg på at blive demokraternes præsidentkandidat bag sig. Mette Nøhr Claushøj er med igen for at fortælle os om Bidens måske kommende vicepræsident - som tidligere var en af hans hårdeste kritikere.

  Nyheder & Aktualitet
 • 24:43
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Average Joe

  Tæt på 80 år gammel og kendt for sin snøvlende tale. Joe Biden kan blive den ældste amerikanske præsident nogensinde. Men hvem er Joe fra den lille stat Delaware, der hver dag tog toget til sit kontor i senatet? Og som er formet af tragedier og to gange tidligere er snublet i sit forsøg på at nå USA's højeste embede? Vi spørger Mette Nøhr Claushøj, ekstern lektor på Københavns Universitet, der har et blødt punkt for den ældre herre.

  Nyheder & Aktualitet
 • 22:25
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Husmor mod magten

  En hjemmegående husmor får nok og udfordrer diktatoren. Masserne følger hende. Og hver dag, når mørket bryder frem, går de på gaden og kræver forandring. For første gang er regimet i Hviderusland - Europas sidste diktatur - kommet under alvorligt pres. DR's ruslandskorrespondent, Matilde Kimer, befinder sig midt i det historiske drama. Hun fortæller om et brutalt styre, der tryner sit folk med vold, trusler og fængselsstraffe, men også om et håb, der nu har bidt sig fast og ikke vil gå væk.

  Nyheder & Aktualitet
 • 24:05
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: En ubekvem dom

  Hun er 13 år, han er 32. Han er hendes lærer, hun melder ham for voldtægt. Først blev han dømt for voldtægt i byretten, så blev han frikendt for samme tiltale i landsretten. Sagen blev henover sommeren genstand for en ophedet debat, for hvordan kan retssystemet komme frem til så forskellige udfald? Og hvorfor er denne type sager så svære? DR's retskorrespondent Trine Maria Ilsøe udlægger sagen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 25:00
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Satans elite

  Verden styres i virkeligheden af en pædofil, satanistisk elite. Det er rygraden i tidens hurtigst voksende konspirationsteori, QAnon. Og teorien lever ikke kun på internettet. FBI frygter, at gruppen kan udgøre en terrortrussel, og flere QAnon-tilhængere stiller op til kongresvalget i USA. For nyligt så vi endda QAnon-tilhængere på gaden i Danmark. Journalisterne Kevin Shakir og Selin Türker har begge opsøgt ideologien, og de fortæller, hvorfor det er vigtigt at dække selv de skøreste tanker på nettet.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:15
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Showdown Hongkong

  Oplyste skyskrabere omgivet af tåregas og brandbomber. Det har været scenen for Hongkongs demokratikamp i mere end et år. Nu ser det ud til, at kampen er slut. Hongkongs befolkning har reelt mistet deres ytrings- og forsamlingsfrihed. Parlamentsvalget er blevet udskudt og markante demokratiforkæmpere bliver anholdt på stribe. Sammen med DRs Asienkorrespondent Philip Khokhar og en demokratiforkæmper fortæller vi slutningen på Hongkongs kamp for demokrati.

  Nyheder & Aktualitet
 • 24:54
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Mænd, der sælger klimaskepsis

  Med skarptskårne påstande sidder en mand på amerikansk tv og sår tvivl om global opvarmning. Selvom hans argumenter til tider er stærkt misvisende, er han ved at vinde debatten over en forsker. Manden er én af de klimaskeptiske super-kommunikatører, der stormer frem i amerikanske medier op gennem 90'erne og 00'erne. Og så er han en del af en større kampagne, der med succes er sat i verden for at slå sprækker i den globale klimaindsats. Men hvem er manden i tv-debatten - og hvem betaler hans løn? De spørgsmål har dokumentarist Mads Ellesøe sat sig for at besvare.

  Nyheder & Aktualitet
 • 19:49
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart sommerspecial: Hadegaven fra Danmark

  Italien bad Danmark om hjælp, da Corona-pandemien hærgede landet. Men Danmark tilbød et dusin ubrugelige respiratorer og et gammelt, ubemandet felthospital. Og Italien takkede nej. Men hvordan kunne det ske? Hvem havde ansvaret? Og hvad skete der med respiratorerne? I denne Genstart sommerudsendelse følger vi op på historien med vært på P1 Morgen, Tinne Hjersing Knudsen, som fik sagen til at rulle - og ikke har sluppet den siden.

  Nyheder & Aktualitet
 • 18:43
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart sommerspecial: Svenske tilstande

  Sverige gik Corona-enegang. Var det klogt? Klarede svenskerne sig bedre end os? I denne sommerudgave af Genstart følger vi op på historien om Sverige, der satsede hele butikken under Corona. Det gør vi med Annika Wetterling, DRs dansk/svenske journalist, som interviewede den svenske Corona-topchef og statsepidemiolog Anders Tegnel.

  Nyheder & Aktualitet
 • 20:22
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart sommerspecial: Brittas børn

  Thi kendes for ret: Brittas tre børn blev alle dømt fængselsstraffe i hælerisagen. De havde alle modtaget dyre gaver som varmblodsheste, store biler og en villa i Sydafrika fra deres mor, Britta Nielsen. Men hvad sagde børnene selv til dommen? Hvad lå til grund for fængselsstraffene? I denne sommerudgave af Genstart følger vi sammen med DRs retskorrespondent Trine Maria Ilsøe op på historien om Brittas børn.

  Nyheder & Aktualitet
 • 16:06
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart sommerspecial: Ingers kanin

  Barnebrude eller lovbrud? Inger Støjberg trak en kanin op af hatten, da hun sad på anklagebænken i Instrukskommissionen. Men hvad skete der bagefter? I denne anden Genstart sommerudsendelse følger vi op på historien om Inger Støjberg - som sidenhen blev undsagt af sin partifælle Søren Pind. Det gør vi sammen med Informations indlandsredaktør Anton Geist.

  Nyheder & Aktualitet
 • 21:36
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart sommerspeciel: Alternativets nedsmeltning

  Alternativet havde næppe valgt en ny leder i februar før hele partiet begyndte at vakle. I denne første Genstart sommerudsendelse genlytter vi vores allerførste episode sammen med DRs politiske analytiker Jens Ringberg - og så følger vi op på, hvad der er sket i mellemtiden.

  Nyheder & Aktualitet
 • 24:22
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Klima-Dan

  For et år siden fik vi et klimavalg. For et halvt år siden fik vi en klimalov. Loven fastsætter målet, men viser ikke, hvordan vi kommer derhen. Det er vi til gengæld så småt ved at få svar på nu, senest med den brede klimaaftale for energi og industri. Men hvem skal betale? Vi spørger Dan Jørgensen, hvorfor det ikke må gøre ondt på nogen at håndtere en klimakrise.

  Nyheder & Aktualitet
 • 19:22
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: En privatdetektiv i bagagerummet

  En sommermorgen bliver Sara skygget af en bil. Hun har lige afleveret børn, og hun kan ikke ryste den af sig. Efter noget tid beslutter hun sig for at konfrontere chaufføren, og finder ham i bagagerummet. Det viser sig, at han er privatdetektiv, som undersøger om Sara svindler med sin forsikring for tabt arbejdsevne. Brugen af privatdetektiver er mangedoblet de seneste fem år, og der er politisk bekymring for tendensen - for det giver potentielt store ar hos dem, der overvåges. Undersøgende journalist Anne Skjerning fortæller.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:10
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Madeleines morder?

  Hun var pist væk og er aldrig blevet fundet. Nu, 13 år senere, nærmer Madeleine-sagen sig måske endelig en afslutning - men en dyster én af slagsen. Tysk politi efterforsker nu sagen om den 3-årige pige, der forsvandt i Portugal, som et mord og de har en mistænkt. En mistænkt, med et langt og brutalt synderegister. Tidligere London-korrespondent og krimiforfatter, Lone Theils fortæller den uhyggelige kidnapningshistorie, og hvorfor den stadig i dag trækker store overskrifter.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:53
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Bjarke i BIG trouble?

  Han har stort set kunne gå på vandet. Bjarke Ingels og BIG bygger over hele kloden, men det seneste år er arkitektsuperstjernen og BIG flere gange havnet i problemer. De anklages for at være medansvarlige for nedrivningen af et bevaringsværdigt teater i Albanien, for at mødes med Brasiliens præsident - klimafornægteren, Jair Bolsonaro - og for at blåstemple et brutalt kongedømme ved at tegne i Saudi Arabien. Ingels arbejder i lande, hvor gråzonerne ikke er til at komme udenom. Men kan man så samtidig forsvare smukke idealer om bæredygtighed og demokrati? Det forsøger Holger Dahl - arkitekturanmelder på Berlingske - at gøre os klogere på.

  Nyheder & Aktualitet
 • 22:56
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Nettets mørkeste afkrog

  Drik din egen urin. Skær i din hud. Spis mad fra gulvet. I det mørkeste hjørne af internettet, findes der mænd, som systematisk ødelægger unge kvinder og piger. Et skridt af gangen afpresser de deres ofre til at udstille sig i mere og mere ekstreme situationer - og bagefter gør de videomaterialet offentligt tilgængeligt for et sultent publikum. Journalist Maiken Steen Frederiksen fortæller, hvordan et anonymt vidne trak hende med ned i et dybt, sort hul.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:40
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: I familie med Rossen

  En af de mest magtfulde mænd forlader dansk politik. Statsministerens nærmeste fortrolige, Martin Rossen, skal være senior vice president hos Danfoss. Rossen er en myteomspunden, kontroversiel og pressesky mand. Men hvem er han, hvorfor går han og hvad betyder det for Mette Frederiksen? Christine Cordsen er DR's politiske korrespondent, hun er langt ude i familie med Rossen og har været venner med ham i en årrække. En til tider vanskelig balancegang.

  Nyheder & Aktualitet
 • 17:39
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Store mænd står for fald

  Statuer væltes og prægtige monumenter er kommet under anklage. De hylder nemlig tidligere tiders store mænd, der har slavehandel og undertrykkelse på samvittigheden. I Danmark har debatten ramt en mondæn vej i Holte - De Conincks Vej - fordi den er opkaldt efter en stor handelsmand, der investerede sin formue i slaveskibe. Men hvad stiller man så op med hele den arv? Det forsøger historiker og de Conincks efterkommer, Ning de Coninck-Smith at svare på. Rettelse: Lars Løkke Rasmussen gav ikke en officiel undskyldning for slaveriet i Dansk Vestindien, da han besøgte øerne i 2017, men han kaldte det utilgiveligt.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:20
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Spionreden i Ringsted

  Politiet trykker på manhunt-knappen. De tror, at en mand i en Volvo skal til at udføre et attentat på en eksil-iraner i Ringsted. Det er falsk alarm, men mordplanerne findes tilsyneladende. Imens viser det sig, at iraneren i Ringsted måske ikke kun er offer. Nu er han nemlig lige blevet tiltalt for at støtte terror. Den dybt komplicerede sag viser sig at være en spejling af den store konflikt i Mellemøsten mellem dødsfjenderne Iran og Saudi Arabien - og det hele udspiller sig i en lille dansk provinsby. DR journalisterne Louise Dalsgaard og Thomas Foght har fulgt sagen helt tæt.

  Nyheder & Aktualitet
 • 20:57
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Tennis med Bush

  Flyvetur med Trump og løbetur med Clinton. Ulrik Federspiel er en af de vigtigste danske diplomater i nyere tid, og mestrer sit våben - det gode netværk. Efter årtier i skyggen er han nu trådt frem i rampelyset med en bog om sin karriere, bekendtskaber og Danmarks altafgørende alliance med USA. Vores sikkerhedsgaranti ligger hos USA, og hverken Trump eller en uforberedt krig må komme i vejen for det gode forhold, siger han. Men er der virkelig ikke en grænse?

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:58
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: I kaninhullet med Palme

  Mordet på Oluf Palme er blandt verdens allerstørste mordmysterier. Og i 34 år har politi, journalister og hobby-detektiver forsøgt at opklare, hvem der skød og dræbte den svenske statsminister kl. 23.21 den 28. februar 1986. Teorierne og motiverne hober sig op. Men i sidste uge lukkede myndighederne endegyldigt efterforskningen. De konkluderer, at den sandsynlige gerningsmand er Stig Engström - en sær lille mand, der tilfældigvis stod klar med en pistol, da Oluf Palme kom vandrende forbi en sen fredag aften. Men den forklaring køber radiovært, Anders Christiansen ikke. Han fortæller, hvorfor Engström er en usandsynlig morder, og om at falde i det kaninhul som mordgåden også er.

  Nyheder & Aktualitet
 • 22:02
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: R-ordet

  Silence is Violence. Police the police. Black Lives Matter. Hvad der begyndte som en bevægelse i USA, breder sig nu også til danske gader, hvor de samme kampråb og bannere toner frem. Demonstrationerne har antændt debatten om, hvorvidt der findes racisme i Danmark og hvad man kan tillade sig at brændemærke som racisme? Aydin Soei er som sociolog gået tæt på unge minoriteter i Danmark, men føler sig også selv mærket af forskelsbehandling. Genstart har selvfølgelig henvendt sig til ejerne af Søpavillonen, som tager afstand fra episoden i en skriftlig kommentar: "Jeg kender ikke den konkrete episode, men jeg kan blankt afvise, at vi afviser folk på grund af hudfarve, " siger Simon Lennet, medejer af Søpavillonen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 25:14
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Ført bag lyset

  Alle kender Stein Bagger og Britta Nielsen, mens navnet Lars Nørholt nok siger de færreste noget. Det på trods af, at han er manden bag en af de største og mest spektakulære svindelsager i nyere dansk historie. På ingen tid går hans lys- og lampevirksomhed, Hesalight fra at være en helt utrolig erhvervssucces til at vise sig som ét stort blændværk. Nicolaj Vorre er journalisten, der afslørede sagen. Han fortæller historien om fantasten og storbedrageren, der svindlede for mere end 600 millioner kroner.

  Nyheder & Aktualitet
 • 25:16
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Anklaget for mytteri

  Børn og kvinder over bord. Det er konsekvensen af den kontroversielle ordre som et dansk patruljeskib modtager i græsk farvand. Besætningen har netop reddet 33 migranter og flygtninge fra en overfyldt gummibåd. Beskeden fra den græske kystvagt lyder, at de skal tilbage i båden og skubbes over i tyrkisk farvand. Medmenneskelighed vil føre til anklager om mytteri. DR-journalist Mads Korsager fortæller historien om den spegede sag, der sætter ild til EU og illustrerer den ubarmhjertige kamp, der udspiller sig ved EU's ydre grænse.

  Nyheder & Aktualitet
 • 22:55
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Ellemanns loppecirkus

  Hvem har set Jakob Ellemann-Jensen? Spurgte Jyllands-Postens leder som optakt til Grundlovsdag. Det virker generelt til, at der er mange grå skyer over oppositionens leder lige nu. Corona-krisen gør det svært at angribe regeringen, hans næstformand er på den offentlige anklagebænk - og de blå partier, der står historisk svagt i meningsmålinger, er samtidig på nakken af ham. Knud Brix ser Jakob Ellemann-Jensens grundlovstale sammen med politisk redaktør, Marchen Neel Gjertsen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 21:25
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Elon Musk på Mars

  Elon Musk græder og han har svært ved at finde ord. Hans rumskib, SpaceX Dragon, har netop gennemført en succesfuld opsending af astronauter - et første skridt mod hans drøm om at skabe en civilisation på Mars. Teknologijournalistikkens grand old man, Henrik Føhns, tegner et portræt af det gale tech-geni. En mand, der har sat sig for at redde mennesket fra undergang, men samtidig virker som om, han ikke rigtigt forstår den menneskehed, han vil redde. Der har desværre sneget sig et par fejl ind i udsendelsen. PayPal bliver solgt til Ebay, og ikke Amazon. Og der bliver ikke indgået forlig i retssagen med huledykkeren. Elon Musk bliver frikendt.

  Nyheder & Aktualitet
 • 22:48
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: I krig med Forsvaret

  Møgsagerne hober sig op i Forsvaret. En generalmajor er idømt fængsel for magtmisbrug, og tidligere ansatte er tiltalt for bedrageri, svindel og bestikkelse. Nu vil forsvarsministeren rydde op. Men kan man det uden at skille sig af med de chefer, som har set stille til fra sidelinjen? Genstart møder forsvarsminister Trine Bramsen på dykkerskibet Søløven.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:50
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Lovbrud og barnebrud

  Grå skyer hænger over Inger Støjberg, da hun selvsikkert går til afhøring i den såkaldte Instrukskommission på Frederiksberg. Det er første gang, den tidligere udlændinge- og integrationsminister er i en retssal. Hun bliver afhørt, fordi hendes ministerium udsendte en ulovlig instruks om at adskille unge par i asylcentre uden et individuelt skøn. Men Støjberg holder fast: hun ville bare sikre, at der ikke er barnebrude i Danmark. Og hun har en helt ny kanin med i hatten. Men hvem er ansvarlig for lovbruddet? Informations indlandsredaktør, Anton Geist, forsøger at rense luften for spin og støj i den komplicerede sag.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:20
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Folkemorderen i forstaden

  Han betalte for macheterne, der blev brugt til det bestialske folkemord i Rwanda. Han udtænkte propagandaen, der skulle få folk til at slå deres nabo ihjel. I 26 år har Felicien Kabuga været eftersøgt, men nu er han arresteret i en forstad til Paris. Journalist Jørn Stjerneklar var selv øjenvidne til forbrydelsen i 1994, og lige siden dengang har han forfulgt de ansvarlige bagmænd, der gik fri - ligesom de har hjemsøgt ham.

  Nyheder & Aktualitet
 • 18:57
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Kawasaki-børnene

  Knaldrød tunge, feber og lymfekirtler på størrelse med tennisbolde. Først troede man, at små børn gik fri for alvorlige symptomer ved corona. Men nu breder et mystisk syndrom sig i børn smittet med coronavirus - det ligner børnesygdommen kawasaki. Tilfælde er fundet i USA og i Europa, og nu har danske læger indledt en undersøgelse, for der er faktisk flere børn i Danmark med kawasakisymptomer lige nu, end der plejer være. Den danske børnelæge Mette Holm bliver advaret fra udlandet og leder nu den danske undersøgelse af syndromet. Vært: Knud Brix.

  Nyheder & Aktualitet
 • 21:51
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: På bar bakke i Norge

  Den norske milliardærfrue Anne-Elisabeth Hagen bliver kidnappet, bortførerne kræver 67 millioner kroner i løsesum - penge der skal betales i kryptovaluta. Sådan begynder Nordens mest spektakulære igangværende kriminalsag. Men halvandet år senere er sagen vendt på hovedet. Nu tror politiet ikke længere på kidnapning, Anne-Elisabeth er stadig væk, men officielt erklæret død. Og husbonden, Tom Hagen, er sigtet for drab. Det virker som om, politiet er på bar bakke - som det hedder i Norge når man er på bar bund i en sag. Danmarks første journalist på gerningsstedet, Sophie Bremer, fortæller.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:57
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: En virus fra Allah

  Hun ringer til sin kilde "Skyggen" i Bagdad midt om natten. Puk Damsgård har hørt rygter om, at Islamisk Stat vokser og udnytter coronakrisen til at lave mere koordinerede angreb - at de ser virussen som sendt fra himlen. "Skyggen", en højtstående soldat i de irakiske elitestyrker, bekræfter rygterne: selvom terrorbevægelsen officielt er erklæret besejret, laver IS pludselig flere og mere avancerede angreb. "Skyggen" og DR's mellemøstkorrespondent tager os med ind i den nye IS-kamp og tilbage til deres fælles fortid under IS-slaget om Mosul.

  Nyheder & Aktualitet
 • 21:41
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: DFs nedtur set fra bodegaen

  Han har hverken magt eller indflydelse længere, men tidligere folketingsmedlem Kim Christiansen har mærket Dansk Folkepartis nedtur på sit eget liv. Og så inkarnerer han DF's sjæl. Efter valg-nedturen i 2019 er partiet fortsat nedad i målingerne, mens kritikken af DF-toppen er taget til. Genstart er taget til Kims bodega og restaurant A'Porta i Mariager - smager derouten bittert?

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:20
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Et elendigt kupforsøg

  En sjusket amerikansk elitesoldat, en narkodømt hærchef og en sortklædt superskurk forsøger i starten af maj at kuppe den Venezuelanske præsident Nicolás Maduro. Men alt går galt - måske fordi en af bagmændene annoncerer kuppet på Twitter. Det er en utrolig historie om et fejlslagent kupforsøg styret fra en penthouselejlighed i Miami. Filminstruktør Andreas Dalsgaard har mødt superskurken og tager os med ind i en mørk og korrupt verden.

  Nyheder & Aktualitet
 • 22:24
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Geggo og Aarhusbanden

  Få sixpack uden at svede eller hvide bisser på et par timer. Stjernebloggere bliver brugt til at sælge obskure produkter til loyale følgere. Sidste år kom influenceren Geggo i klemme, da hun reklamerede for et ulovligt tandblegningsmiddel. I kulissen står et lille forretningsnetværk i Aarhus, Aarhusbanden, som journalist Jonas Rimer Hansen har brugt et år på at optrevle. De står tilsyneladende bag systematisk misbrug af realitystjerner og efterlader et spor af vrede kunder.

  Nyheder & Aktualitet
 • 19:05
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Helt eller morder?

  En likvidering på et frisør-ægtepar tre dage efter befrielsen. Det var modstandsmanden Povl Falk-Jensens sidste stikkerdrab. Den 98-årige frihedskæmper var blevet hyldet som helt, men da Knud Brix for to år siden besøger ham, tager interviewet en uventet drejning, der fører til en mordanmeldelse. Kort efter ser en dyster hemmelighed dagens lys, da en kvinde dukker op med den likviderede frisørs dagbog. I maj i år er det 75 år siden befrielsen - og Genstart fortæller historien om dobbeltdrabet i Geel Skov.

  Nyheder & Aktualitet
 • 22:47
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Mettes taleskriver

  En vittighed, en sjat socialdemokratisk patos, en reference til Olsen-banden og en masse punktummer. Det er ofte ingredienserne i Mette Frederiksens taler. Det ved Villads Andersen, der har lagt ord i munden på den magtfulde S-formand. Hvor der er magt, er der myter - og dem er der mange af om Mette Frederiksen og hendes højre hånd, Martin Rossen; de er hårde, kontante og ømskindede. Men hvordan er de, når man er helt tæt på?

  Nyheder & Aktualitet
 • 18:56
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Lægerne, der faldt ud af vinduet

  Tre russiske læger er på tre uger faldet ud af hospitalsvinduer. Men er de virkelig faldet, eller har de måske fået et blidt skub? Uanset hvad, er de blevet et symbol på et russisk sundhedsvæsen i opløsning. DRs korrespondent i Rusland, Matilde Kimer, kradser i den pæne russiske facade, hvor coronavirusset officielt er helt under kontrol.

  Nyheder & Aktualitet
 • 20:38
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Frederikke forhandler fred

  Hvordan ender man med at forhandle fred med skæggede mænd i Mellemøsten, når man er 28 år og fra Haderslev? Frederikke Bruhn Jacobsen er lige nu hjemsendt fra Mellemøsten, hvor hun er del af en ganske lille inderkreds, der forhandler fred mellem de stridende parter i Yemen-krigen. Under coronapandemien forhandler hun via mobilen, mens rådyr springer forbi på sommerhusets græsplæne, for coronavirusset har skabt et spirende håb om fred i det plagede land.

  Nyheder & Aktualitet
 • 22:35
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: LIBERATE TEXAS!

  CORONA: Han er bluesmusiker, Trump-fan og revolverbærer. Og så vil amerikaneren Doc Greene ikke lade en virus styre sit liv. Derfor står han forrest til reopen-rallys i Texas. Han er del af den bevægelse, som lige nu demonstrerer aggressivt mod nedlukning - med rygdækning i præsident Trumps tweets, der uden meget forklaring opfordrer til at frigøre en række stater. Journalist Anne Alling har fulgt Docs kamp og nedtur for at forstå, hvad bevægelsen prøver at opnå

  Nyheder & Aktualitet
 • 29:19
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Det er Yahya, som er død

  Nekrolog: Alle ville have en bid af ham. Det ville jeg også. Martin Krasnik skriver nekrolog over digteren Yahya Hassan i Weekendavisen. For de var venner, og digteren flyttede ind hos Krasnik efter et interview i Deadline, hvor kometen første gang brændte gennem skærmen. Men hvilket lys efterlader digteren til eftertiden? Og har Krasnik selv et ansvar i den forudsigelige tragedie?

  Nyheder & Aktualitet
 • 22:43
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Loyal to corona

  CORONA: Politikerne kaldte det en historisk sejr, da banden Loyal to Familia blev opløst ved lov. Men slangen har bare skiftet ham og navn, og mens Danmark har været lukket ned, er en ny bandekonflikt blusset op mellem LTF og en rivaliserende bande med to drab og en række skyderier til følge. DRs krimireporter Louise Dalsgaard jagter historien. Og i Genstart fortæller hun historien om LTF og deres sky leder, som er udvist af Danmark, men stadig spøger i kulissen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 25:14
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Verdens værste coronaskurk

  CORONA: Borgerne banker på grydelåg i protest, kristus-figuren i Rio de Janeiro er iklædt lægekittel - og virusforskere holder vejret. Brasiliens præsident Jair Bolsonaro er blevet udråbt til Corona-skurk nummer 1. DR's korrespondent Kristian Almblad tager på reportage i et af de hårdest ramte områder: slumbyerne i Rios favela.

  Nyheder & Aktualitet
 • 20:21
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Delfiner i Venedig

  CORONA: Vildsvin spankulerer rundt i mennesketomme gader. Hvaler viser sig på kyststrækninger, hvor de ellers sjældent ses. Coronaen har givet naturen en tiltrængt pause. Samtidig er den ved at slå os ihjel med en virus, der udsletter udsatte borgere. Jette Baagøe - naturformidler og pensioneret museumsdirektør - fortæller hvad, der er på spil.

  Nyheder & Aktualitet
 • 21:07
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Sheikens vaccineværksted på Amager

  CORONA: Cocktailfest med lilla farvetema på hotel Radisson. Sådan fejrede sheiken - med forbindelser til det muslimske broderskab - købet af en statsstyret dansk vaccinefabrik for et par år tilbage. En fabrik han købte for en slik. I dag står vi midt i en pandemi, fabrikken er ude af vores hænder - og de nye ejere er i fuld gang med at fremstille en coronavaccine. Det har vækket den politiske debat om det skandaleombruste salg til live. Genstart taler med Ekstra Bladets James Kristoffer Miles, der følger historien.

  Nyheder & Aktualitet
 • 24:49
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Ikke fem potter olie værd

  CORONA: De er desperate på oliebørsen i New York. Mandag den 20. april går prisen for det ellers uundværlige råstof i minus for første gang siden fundet af olie i 1859. DRs erhvervskorrespondent, Jakob Ussing, tegner tidslinjen op. Hvordan gik det til, at en flagermus i Kina tog magten ud den brændbare væske, der har styret verden i mere end 150 år.

  Nyheder & Aktualitet
 • 22:15
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Smitter fedtede børnefingre?

  CORONA: De afspritter små børnehænder, og der skal trøstes uden øjenkontakt. Pædagoger og børn har i denne uge brudt isolationen som nogle af de første. Men er det overhovedet den sikreste løsning at sende børnene i forvejen ud i samfundet? Videnskaben er i tvivl. Og det er pandemiprofessor Lone Simonsen også.

  Nyheder & Aktualitet
 • 24:32
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Mysteriet om patient zero

  CORONA: Sløset omgang med flagermusblod på et kinesisk laboratorium. En to år gammel amerikansk efterretning har givet liv til en alternativ teori om pandemiens arnested. Måske begyndte den alligevel ikke på et eksotisk madmarked i Wuhan, men i laboratoriet rundt om hjørnet, hvor man i årevis har eksperimenteret med coronavirus i flagermus. Selv præsident Trump lufter den nye fortælling, for der er gået storpolitik i coronaens skabelsesberetning. Genstart taler i dag med journalist og Kina-kender Christina Boutrup.

  Nyheder & Aktualitet
 • 13:40
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Corona-Knud?

  CORONA: Stemmen er hæs, da Knud Brix går på weekend i sidste uge. Og lørdag morgen vågner Genstarts vært med en følelse af mursten på brystkassen. Har han fået corona?

  Nyheder & Aktualitet
 • 16:28
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: En fars valg

  CORONA: Skal han sige op, eller risikere sin datters liv? Spørgsmålet har reddet Henrik Favini som en mare. Hans 17-årige datter lider af cystisk fibrose og har stærkt nedsat lungekapacitet. Henrik frygter at tage smitte med hjem, men han kan ikke få fri fra jobbet som social- og sundhedshjælper. Regeringen har nemlig ikke taget højde for pårørende som Henrik i nogen af de mange tiltag, der ellers skal sikre de sårbare borgere mod corona.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:54
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Den kommunistiske kur

  CORONA: Et jerngreb om borgerne er opskriften på Vietnams succes - et land med 0 døde. Landet har erklæret krig mod corona og ser hver borger som soldat på frontlinjen. Det kommunistiske styre propper folk i tvungen karantæne og offentliggør private oplysninger i de statsstyrede medier. Og det mest overraskende? Støtten er stor og vietnameserne har ikke haft så godt et sammenhold siden krigen. Genstart har talt med Freelancejournalist Emil Lee Madsen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 21:37
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Hvis Løkke var statsminister...

  CORONA: Lars Løkke Rasmussen er i isolation i et tomt Lalandia. Det kribler i fingrene. Han begynder at skrive corona-kritiske indlæg mod Mette Frederiksen. Men han har ikke længere ansvaret. Han er ikke formand mere. Så hvorfor bryder han borgfreden? Og risikerer han ikke at underminere sin egen formand? Genstart tager til Nyhavn for at finde svarene.

  Nyheder & Aktualitet
 • 25:02
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: En leder i livsfare - et land i frit fald

  CORONA: En kronprins i isolation og en premierminister på nippet til at miste livet. Coronavirus har ramt Storbritannien hårdt - et land, der i forvejen var presset af splittelse og usikkerhed efter Brexit, er nu i en altoverskyggende sundhedskrise. Kim Bildsøe Lassen er på vej hjem som korrespondent og gør status på en nation i frit fald.

  Nyheder & Aktualitet
 • 21:38
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Adams drøm om vaccinen

  CORONA: Øverst i Panum Instituttets tårn i København sidder en lille gruppe forskere og arbejder på den vaccine, som hele verden venter på. Normalt tager det ti år at udvikle en vaccine, men på grund af situationens akutte alvor og nye spilleregler håber holdet at være klar om allerede ét år. Adam Sander Bertelsen er med til at lede arbejdet og er sågar begyndt at lede efter løsninger i sine drømme.

  Nyheder & Aktualitet
 • 19:09
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: På et bjerg i Italien

  CORONA: Han har set Italien smelte ned, Morten Søndergaard. Han er digter, bor på et bjerg i Toscana, er næsten selvforsynende. Og han skriver digte om Corona-krisen. Måske kan litteraturen forbinde punkterne i den ukendte tid?

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:52
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Big brother ind ad bagdøren

  CORONA: Du får en sms: du har været i kontakt med en smittet, gå straks i karantæne, ellers bliver du straffet med fængsel. Det lyder som science fiction, men det er virkelighed ude i verden, for en række lande masseovervåger deres borgere under corona. Skal vi være nervøse eller lettede over de effektive tiltag? I dagens Genstart taler vi med DR's tech-korrespondent Henrik Moltke og undersøger, om overvågningssamfundet kommer krybende med coronavirussen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 19:48
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Det store syge æble

  CORONA: Hospitalsskibet 'Trøst' passerer Frihedsgudinden. Et telthospital popper op i Central Park. USA's hårdest ramte by New York City er forstummet og ligner en krigszone. Mens coronavirusset forstærker byens store klasseskel, spirer sammenholdet også på nye måder. Genstart har talt med forfatter og freelancejournalist for Weekendavisen, Sara Maria Glanowski, der befinder sig i smittens epicenter.

  Nyheder & Aktualitet
 • 22:05
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Corona-Lone genåbner Danmark

  CORONA: Påskepilsnere på afstand. Det er prisen for en forsigtig genåbning af Danmark. Kunsten bliver at åbne landet uden at få smitte-tallene til at stikke af. Lone Simonsen ved, hvordan det kan gøres og skal rådgive regeringen om netop det. Vi skal ikke fylde alle klasselokaler op med det samme. De svage er nødt til at forblive isoleret på ubestemt tid - men hvem skal have lov til at komme ud?

  Nyheder & Aktualitet