De smarte narrede OL-billetter fra de hurtige: 'Tæt på en sensation'

Alt klappede for de danske mænd og kvinder på 4x100 meter stafet, da de løb afsted med OL-billetter.

Mathilde U. Kramer og holdkammeraterne stak afsted med en billet til OL i gårsdagens semifinale ved World Relays. Her jubler hun ved samme event i 2019. (Foto: © KAZUHIRO NOGI, AFP or licensors)

Når de danske stafethold i aften løber finale til World Relays i Polen, bliver det den anden finale på et døgn. For i går var den mentale finale for danskerne, selvom der stod semifinale på programmet.

Men upåagtet af, hvad programmet sagde, så er en ting sikkert. Både de danske kvinder og mænd leverer under pres. For resultatet taler sit tydelige sprog. Ny dansk rekord til herrerne, mens begge hold kunne booke en billet til OL i Tokyo om få måneder.

Og så er elitechef i Dansk Atletik Forbund, Bo Overgaard, undskyldt for den ru stemme her dagen derpå.

- Det var outstanding. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det var en ud-af-kroppen-oplevelse, siger han til DR Sporten.

I videoen herunder kan du se og høre de glade danske stafetkvinder:

Dansk atletik har i flere år satset på stafetterne for både herrer og damer. Og det er det hårde arbejde, der nu bærer frugt, mener Bo Overgaard.

For mens løberne forbereder sig på at præstere igen i aften, så har elitechefen bedre tid til at sætte ord på præstationen.

- Der er så mange ting, der kan gå galt i en stafet. Så vi har virkelig forsøgt at optimere hele vejen rundt - blandt andet på vores skift, siger han.

En træt Frederik Schou-Nielsen, der dog kunne lune sig på en OL-billet. (Foto: © PressFocus, SIPA/Ritzau Scanpix)

Og det gav pote - specielt for herrerne, der ikke var spået mange chancer for at kvalificere sig til finalen i aften og OL til sommer.

- Vores analyser viser, at vi var i top 3 på skiftene. Og så er drengenes præstation på grænsen til at være en sensation. Alt klappede bare, fortæller Bo Overgaard.

Og det var nødvendigt, for før gårsdagens semifinale sagde landstræner Mikkel Larsen sådan her:

- Vi kommer ikke med så hurtige løbere som USA og Jamaica. Vi er langsommere, men måske er vi smartere og dygtigere omkring skiftene. Der kommer vi til at satse, for det er den eneste måde, vi har for at komme fra baghjul og slå de store nationer, der på papiret burde være hurtigere end os, sagde han.

Så gør det ingenting, at det var med mindst mulig margin. Så længe du ender på den rigitge side. For arrangørerne måtte have gang i de helt små decimaler for at afgøre, at de danske herrer løb én sølle tusindedel hurtigere end deres ukrainske banemænd.

Skifter ud til finalen

Der er formentlig blevet sendt lange misundelige blikke fra store atletiknationer som Polen, Spanien og Ukraine. For de blev snydt af den rød-hvide lilleputnation fra nord. Og med de få eksplosive sprintere fra Danmark kan det være nødvendigt at spare på kræfterne. Specielt, hvis skaderne ligger og lurer.

- Vi er skrøbelige, fordi vi er en lille nation i atletiksammenhæng. Derfor skifter vi formentlig også på opstillingen til finalen for at skåne et par af løberne, fortæller elitechef Bo Overgaard.

- Men selvom i går var vores finale, så skal vi stadigvæk præstere ved den rigtige finale i aften, understreger han.

Samtidig med, at både kvinder og mænd begyndte at løbe hurtigere og hurtigere, så er rammerne også blevet bedre. Tidligere var det kun landstræneren, der var med og måtte have mange kasketter på og sørge for løberne. Men det er slut nu, fortæller Bo Overgaard.

- Vi ville ikke sidde efter løbet og tænke, at vi kunne have gjort noget anerledes. Vi har endda været ude og købe varme jakker og handsker, fordi vi frygtede det ville blive koldt, fortæller han.