Danskers nye superserv vækker bekymring - topspillere kræver forbud

Marcus Rindshøj har nyfortolket en serv, som får Det Internationale Badmintonforbund, BWF, op af stolen.

Den danske badmintonspiller Marcus Rindshøj har opfundet et nyt supervåben. (Foto: © Privatfoto. Collage: Maria Eriksen Volthers, Privatfoto. Collage: Maria Eriksen Volthers)

Danske Marcus Rindshøj har med sin serv ramt et ømt punkt i badmintonmiljøet.

Den 20-årige dansker har således nyfortolket en skrueserv, som han selv spår til at blive forbudt af Det Internationale Badmintonforbund, BWF, da den potentielt kan ødelægge sporten.

- Den drejer så mange forskellige veje, og modstanderen ved aldrig, hvornår korken peger den rigtige vej. Det gør, at den er supersvær at returnere, fortæller Marcus Rindshøj i tirsdagens udgave af DR Sportens podcast Tyvstart.

- Jeg ville nok forbyde den. For kan man ikke komme i gang med en duel, er der ingen, der vil se badminton i fjernsynet, siger han.

Marcus Rindshøj benyttede serven ved Polish Open for nylig, og skruebolden har siden vakt opsigt på de sociale medier. Også hos Det Internationale Badmintonforbund, BWF.

Herunder kan du se Marcus Rindshøj udføre sin skrueserv:

BWF's generalsekretær, Thomas Lund, bifalder Marcus Rindshøjs innovative tilgang til spillet. Forbundet ser på sagen med alvor.

- Flere spillere har henvendt sig, og vi er selvfølgelig klar over, at der er noget hér, som vi skal kigge på, siger Thomas Lund til DR Sporten.

- Vi kan godt se relevansen i at have en bekymring om, at det (serven, red.) kan være skadeligt for flowet i spillet.

Ifølge Thomas Lund vil den nye serv og et eventuelt forbud blive diskuteret ved BWF's årsmøde i slutningen af maj.

Fjerbolden ender sin rejse over nettet med den 'forkerte' side først, hvilket gør den umulig at returnere.

Serven kan blive ødelæggende

Generalsekretær Thomas Lund understreger, at BWF er meget påpasselige med at ændre på sportens "grundlov", The Laws of Badminton.

Dels, fordi man ikke vil lægge låg på spillernes kreative tankegang. Dels, fordi BWF gerne vil have foretaget et grundigt forarbejde, før man skærper spillets regler.

- Vi er selv ved at undersøge det internt for at få et kvalificeret og professionelt billede af fordele og ulemper, for at folkene i de besluttende organer har et fuldstændigt billede af sagen, siger Thomas Lund.

Det er tidligere sket, at en serv blev forbudt af det internationale badmintonforbund. I 1982 forbød BWF således "Sidek-serven", der var opkaldt efter to malaysiske brødre, og ifølge Thomas Lund er der flere ligheder med Marcus Rindshøjs serv.

- Han har perfektioneret sin serv til en grad, som gør, at den ser svær ud. Det siger de bedre spillere også, hvorfor vi selv bliver nødt til at kigge på og validere, før vi træffer en beslutning, siger Thomas Lund.

Danmarksmesteren og nummer 36 på verdenranglisten, Hans-Kristian Vittinghus, er fascineret af serven, men han håber, at BWF indfører et forbud. Han er "dybt bekymret" for, at den kan skade sporten.

- Det var sjovt at se videoen af Marcus Rindshøj, men det er ikke så sjovt, hvis det bliver normen i badminton, at du ikke kan få bolden i spil, siger Hans-Kristian Vittinghus til DR Sporten.

- Bekymringen går ikke kun på eliteniveau, men også i breddesporten. Serven kan blive ødelæggende, for det er ikke alle, som har tiden til at arbejde på et modtræk.

Hans-Kristian Vittinghus, der vandt DM i badminton i februar, mødte Marcus Rindshøj ugen efter Poland Open. Han blev dog ikke udfordret af serven, som Marcus Rindshøj droppede at benytte sig af, fortæller han. (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix)

Han er en af de spillere, som har henvendt sig personligt til BWF for at oplyse om serven.

- Der er snart Sudirman Cup (VM for hold, red.) samt en række andre store turneringer, og jeg frygter, at alle slår den serv. Men BWF er heldigvis opmærksom på sagen, siger Hans-Kristian Vittinghus.

Fjerbolden er stort set umulig at returnere, hvis den skruer, fortsætter han. Hans-Kristian Vittinghus vurderer, at elitespillere med tiden kan tilpasse sig den nye serv, men det vil mindst tage et år.

Bekymringen går igen hos Anders Antonsen, som er nummer 20 på verdensranglisten. I sin podcast The Badminton Experience forklarer han, at han ligeledes håber, at BWF griber ind i sagen, før fænomenet spreder sig.

Diskussionen er dog svær. Ifølge danskeren findes der i forvejen en række serve-typer, hvor bolden skruer, så hvor trækker man grænsen?

- Hvis folk laver den her nye serv hele tiden (Rindshøj-serven, red.), bør den forbydes, men hvad med de andre servetyper?

- BWF vil ikke have, at spillet kun handler om at serve. De vil have rigtigt spil. Jeg er ret sikker på, at der kommer en regel, hvis alle begynder at serve på den måde, siger Anders Antonsen i sin podcast.

Mia Blichfeldt roser Marcus Rindshøj for sin opfindsomhed. Hun har selv udviklet en hård serv, som sidder i hovedhøjde og tvinger modstanderen til at bruge sin baghånd. (Foto: © Diego azubel, Ritzau Scanpix)

En skidt udvikling?

Mia Blichfeldt, som er nummer 19 på verdensranglisten, er ligeledes bekymret over servens effekt på badmintonspillet. Men lige så "skræmt" hun er, ligeså inspireret bliver hun også af Marcus Rindshøjs påfund.

- Det er fedt, at han har leget med sin serv. Badminton skal være en leg, selvom det også er et erhverv for os. Jeg er klart med på, at serven skal forbydes, men jeg synes også, det er ret fedt, siger Mia Blichfeldt til DR Sporten.

Til daglig forsøger hun at udvikle på sin egen serv, hvilket hun har vundet mange point på. Hun har dog aldrig set noget a la Marcus Rindshøjs serv, som specielt vil gå ud over doublekampene, mener hun.

- Men det er godt tænkt, og det er et fedt aspekt, at du også kan dét i badminton. BWF skal have sat nogle regler op, for det går ikke, hvis spillet ikke er seervenligt, eller hvis spillerne ikke kan tage imod en serv, siger Mia Blichfeldt.

Tv-produktet er blot ét af de aspekter, som vil blive taget med i de kommende diskussioner om serven, fortæller Thomas Lund.

- Skruebolden kan også give nogle spillere en konkurrencemæssig fordel frem for andre, ligesom man ser i tennis, hvor nogle vinder kampe på en hård serv. Vi skal vende skråen og snakke om, hvilken udvikling vi helst ser, siger Thomas Lund.

- Men der er også alle de motionister, som spiller ude i hallerne. Kan man serve på en måde, hvor bolden ikke kommer i gang, er det måske ikke den mest fantastisk udvikling af sporten. Vi overvejer det meget grundigt.

Dansk forbund afventer effekt

Også Badminton Danmark er opmærksom på "Rindshøj-serven". Til DR Sporten forklarer badmintonforbundet, at man endnu ikke har taget endelig stilling til serven. Man forsøger at danne sig et bedre indtryk af, hvilken indflydelse serven vil få på topniveau, og hvordan det internationale badmintonforbund vurderer sagen.

- Men der er nok ingen tvivl om, at serven vil skabe en ny servesituation, som specielt i double vil gøre det sværere for modtagerne at returnere bolden. Og vi ønsker ikke, at den nye serv fuldstændigt skal ødelægge doublespillet, som vi kender det i dag, siger Jens Meibom, elite- og sportschef i Badminton Danmark.

Sportschefen udelukker dog ikke, at serven kan blive en integreret del af spillet, såfremt spillerne på den anden side formår at håndtere den bedre.

- Vi har tidligere set, at spillerne er hurtige til at adoptere til spillets nye facetter, og det kan måske også blive tilfældet her. Det må vi afvente og se, siger Jens Meibom.

Artiklen er opdateret efter udgivelse med svar fra Badminton Danmark.

Du finder tirsdagens afsnit af Tyvstart om Marcus Rindshøjs superserv ved at følge linket herunder.