Hele tre danskere kæmper om fornem hæder: 'Helt vildt som færøsk landstræner'

Sune Gavnholt er nomineret til årets træner i Europa for sit arbejde med det færøske badmintonlandshold.

Sune Gavnholt nåede som aktiv ind i top 70 i verden som herresingle. (Foto: © Thomas Fredberg, Fredberg Thomas)

Aarhus, Ikast, Thorshavn.

En uhellig allicance af byer, en gordisk knude af logistik, når man har et familieliv i Østjylland, men tager på arbejde i de to sidstnævnte byer.

Sådan er virkeligheden for badmintontræner Sune Gavnholt, men ikke desto mindre er det lykkedes ham at få det til at hænge sammen, og lørdag kan han måske sætte en majestætisk fjer i hatten, når Badminton Europe kårer årets træner i Europa.

Her er den danske træner en af tre nominerede. Han er ikke nomineret for sit daglige brød, arbejdet i Ikast FS i den danske badmintonliga, men for virket som landstræner for... Færøerne.

I lidt over fem år har Sune Gavnholdt arbejdet med det færøske landshold i badminton.

I de seneste fem et halvt år har Sune Gavnholt haft ansvaret for færøsk landsholdsbadminton, pendlet et ukendt antal weekender om året, lavet udtagelser og træningsprogrammer til det nordatlantiske badmintonmiljø, og selv om det færøske landshold ikke lægger verden ned med store resultater, så betyder anerkendelsen en hel del.

- Det er ret vildt. Jeg kunne bedre forstå det, hvis det var årets træner i Danmark, men at det er som færøsk landstræner, det er helt vildt. Vi bliver jo ikke lagt mærke til, og vi er ikke på det samme internationale niveau, siger Sune Gavnholt, der fandt ud af, han var nomineret, da en indonesisk badmintonfan taggede ham på det sociale medie Instagram.

Tre ud af tre

Sune Gavnholt er dog ikke den eneste dansker, der kan løbe med titlen, når kåringen finder sted lørdag i Aserbadsjans hovedstad Baku.

Faktisk er de to andre nominerede også danske.

Det drejer sig om Jeppe Ludvigsen, der er nomineret for sit arbejde som landstræner for Tyskland, samt Henrik 'PK' Rohde, der er nomineret for sit arbejde med den danske stjernespiller Viktor Axelsen.

En af de tre danskere kan se frem til et trofæ, når kåringen lørdag finder sted i Baku. (Udklip fra Instagram).

Og treenigheden af rødbedefarvede pas på listen over nominerede glæder Jens Meibom, sportschef i Dansk Badminton.

- Det er super fedt. Sune er en del af vores elitetræneruddannelse i Aarhus, mens Jeppe tidligere har været hos os og nu er i Tyskland for at få noget erfaring. Samtidig har vi har selv indstillet Henrik P.K. Rohde.

- Vi skal være stolte over, at vi har så gode trænere i Danmark, siger Jens Meibom.

Målet er at vinde Island Games

Sune Gavnholt er udmærket klart over, at uanset hvordan og hvorledes fjerboldene lander i Thorshavn, så vil det være uden for rækkevidde, at det færøske landshold nogensinde kommer til at gøre sig gældende på internationalt niveau.

- Hvis det færøske landshold skulle ind og spille i det danske system, så ville vi være et godt 3. divisionshold. Måske vi kunne klare os i bunden af 2. division, siger Sune Gavnholt.

- Det kan heller aldrig komme på tale, at en færøsk badmintonspiller kommer med til OL foran en dansker, fordi vi har så højt et internationalt niveau i Danmark.

Af samme årsag er drømmen også en anelse mindre, når det kommer til at skaffe hæder til det nordatlantiske. Dog er der mulighed for færøske medaljer allerede til juli, hvor der er Island Games.

Færøerne blev nummer tre ved Island Games for fire år siden, men i år er der gode muligheder for en topplacering, siger Sune Gavnholt.

Island Games betragtes nemlig som de Olympiske Lege for ø-samfund og er en multisportsbegivenhed med mellem 12 og 14 sportsgrene, som afholdes hvert andet år.

Det er her, at det færøske fokus ligger, siger Sune Gavnholt.

- Vi kan måle os med andre til Island Games hvert andet år. Som færing er det lidt som at komme med til OL. Her kæmper vi mod andre nationer som Grønland, Gibraltar og Guernsey.

- Målet er at blive de bedste i verden blandt de nationer, siger Sune Gavnholt.

Grundlæggende er det dog ikke medaljer, som projektet på Færøerne går ud på. Det handler om at få udviklet en bredde, om at få flere til at gribe ketcheren og ikke om at udvikle én eller to spillere, som kan begå sig internationalt.

- Det er det, jeg måler mig selv på. Det vigtige er at gøre noget godt for færøsk badminton generelt i stedet for at få en eller to igennem.

Godt at få trænere ud

For Jens Meibom hos Badminton Danmark er Sune Gavnholts evner heller ikke noget, man har overset i farten.

Når ikke han træner i Ikast eller på Thorshavn, så er han en af fire, der er indskrevet på elitetræneruddannelsen i Aarhus, og det er der en grund til, siger Jens Meibom.

- Det er en meget eksklusiv uddannelse, som handler om at klæde trænere på til eventuelt at varetage et job som landstræner i Brøndby. Det er uddannelsen målrettet til, så på den måde har vi et gode øje til ham. Så må tiden vise, om han på sigt bliver en del af teamet hernede.

- Vi synes, han gør det godt, og han har et godt potentiale til at være træner på højeste niveau, siger Jens Meibom.

Henrik 'PK' Rohde er, udover at være træner for Viktor Axelsen, også den danske badmintonspillers svigerfar. (Foto: © Vincent Thian, Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved)

Sportschefen hæfter sig også ved de resultater, som Jeppe Ludvigsen har stået bag i Tyskland, mens Henrik 'PK' Rohdes arbejde med Viktor Axelsen taler for sig selv.

Selv om det på papiret kan se mærkeligt ud, at Badminton Danmark anbefaler danske trænere at søge ud i Europa og på den måde indirekte hjælpe konkurrenter, så er det ikke sådan, Jens Meibom ser på det.

- Man skal have en ret høj erfaring for at arbejde hos os her i Badminton Danmark. Vi ser det som en god udviklingsvej, at man rejser ud og får et job på et lavere niveau.

- Vores modstandere er i Asien, så derfor er det grundlæggende rigtig positivt, at danske trænere rejser ud i Europa og får den erfaring.

Vinderen af årets træner i Europa kåres ved en galla i Baku den 22. april.