For dansk basketball er det kæmpestort, det Okako Adika fra Holstebro har opnået.
Som den første danske kvinde i 22 år, har hun åbnet døren på klem til verdens bedste basketliga for kvinder.
For 26-årige Okako Adika selv kommer det som et kæmpe klap på skulderen, men også en stor overraskelse, at hun er blandt de 36 kvinder som er kommet gennem nåleøjet til draften.
- Det er enormt stort. Det er svært at sætte ord på det, for jeg er stadig chokeret, siger hun da DR fanger hende på telefonen i USA.
- Det er ikke noget, jeg havde forventet eller forestillet mig.
Det er klubben New York Liberty, som har udvalgt danskeren blandt de cirka 150 håbefulde talenter, der stillede op til draften.
Dermed er Adika en del af klubbens bruttotrup og kan ende med at få en plads på det endelige hold, der spiller i den amerikanske WNBA-liga.
Dermed skal man heller ikke regne med, at Adika træder direkte ind på banen, næste gang klubben spiller kamp.
I stedet står den nu på træningslejr, hvor det er op til danskeren at imponere træneren tilstrækkeligt til en plads på holdet.
- Jeg har snakket med træneren fra New York rigtig meget. De spiller på en måde, som jeg har spillet på, siden jeg kom til USA. De vil gerne udvikle mig, og de har ikke skrevet under med mig, for at jeg skal sidde på en bænk, siger Okako Adika.
En rollemodel
I Danmarks Basketball Forbund, DBBF, er de vant til at have armene over hovedet, når de sender kuglen i nettet, men i disse dage har de det også på vegne af Okako Adika.
Det siger Louise Bach, bestyrelsesmedlem i DBBF og Kvindebasketligaen.
- Det er kæmpestort. Vi har at gøre med en spiller, som har fået langt det meste af sin basketopdragelse i Danmark, som nu får mulighed for at udfolde sig på den allerstørste scene i WNBA, siger hun.
Danskeren har nogle helt særlige kvaliteter, som gør hende attraktiv for de amerikanske hold.
- Hun er utrolig alsidig, meget atletisk, hurtige fødder og hurtige hænder. Hun kan dække op og skyde en 3’er, altså langt udefra, så hun kan spille i begge ender af banen. Det er det, der gør hende til noget specielt, siger Louise Bach.
Der er cirka 20.000 basketballspillere i Danmark, og for en lille sport, er det vigtigt med rollemodeller. Både for de håbefulde danskere, som allerede går på college i USA og håber på at få chancen i draften en dag, men også for de danske piger, der render rundt efter skole i hallerne i Danmark, mener Louise Bach.
- Jeg tror, at pigerne i hallerne har brug for rollemodeller, siger hun.
- Nu kan de se at en spiller, som har spillet i den danske liga og har taget nogle gode valg, er nået dertil. Jeg tror, hun kan være en rollemodel, som de piger, kan se op til.
Fra Lemvig til Liberty
I Danmark optrådte Okako Adika for Lemvig Basket, inden hun rejste til USA for at spille på college-niveau, som mange talenter gør, hvis de gerne vil slå igennem i USA.
Her har hun spillet for flere forskellige skoler, og Adika troede, at den omflakkende rejse i sporten ville være en hæmsko for hende.
- Du ser ikke mange skifte klub to, tre eller fire gange, men det gjorde jeg. Hele tiden med tanken om, at hvis jeg bare arbejdede hårdt, skulle jeg nok nå mine mål, siger hun.
- Jeg vidste godt, jeg havde en chance, men fordi jeg har skiftet skole så mange gange, var min situation bare anderledes.
Det kan dog blive en lidt lang vej til førsteholdet for Adika.
New York Liberty har måske ligaens stærkeste trup, og er ifølge Louise Bach godt besat på lige netop Adikas position.
- Liberty har nogle rigtig dygtige guards, og det er den position, hun spiller. Jeg håber, det bedste for hende, og at hun kan spille sig på et hold, siger hun.
Men selvom det måske ikke bliver til det helt store gennembrud, har danskerens historie alligevel potentiale til at ændre nogle skæbner i Danmark.
- Det kan åbne op for flere spillere. Hver gang en kvinde gør det godt i sporten, er det godt for alle de piger, der dyrker sporten, og også andre sportsgrene, siger Louise Bach.
- Det her kan være med til at skabe noget begejstring og positivitet omkring basket i Danmark.