I ørkenen kæmper den kosakiske kriger for mere end bælter og guld

Lørdag aften møder den ukrainske bokser Oleksandr Osyk igen engelske Anthony Joshua. Denne gang i Saudi-Arabien.

Det handler som regel om at puste sig op, når boksere stiller sig an.

Attitude og overarme. Ansigt mod ansigt, næve mod næve.

Sådan var det også forleden, da ukrainske Oleksandr Usyk og engelske Anthony Joshua i Saudi-Arabien for sidste gang stillede op sammen, inden de lørdag aften går i ringen mod hinanden for anden gang på knap et år.

I princippet har intet ændret sig for de to boksere, men alligevel er intet det samme.

Usyk, der i sin karriere har været kendt for at lægge sit snit mellem det gale og geniale, boksede Joshua baglæns ud af ringen i London, tog hans bælter, selvtillid og overskrifter verden over, men siden februar har hans hjemland været i krig, og det er en motivation, som er svær at forhandle med.

Oleksandr Usyk har ikke været sen til at fortælle verden, hvad han kæmper for i returopgøret mod Anthony Joshua. (Foto: © Andrew Couldridge, Ritzau Scanpix)

Under promoveringen af returopgøret om verdensmesterbæltet i sværvægt har Usyk optrådt i sit lands nationaldragt, sågår med en frisure, der ville få de fleste til at skære tænder, hvis ikke den var funderet i kosakisk krigerkultur.

- Det er en hyldest til vores historie, lød det fra podiet i Jeddah, inden Oleksandr Usyk brød ud i sang med et omkvæd, som verden efterhånden kender.

'Slava Ukraini'.

Bliver en gentagelse

Mens hele bokseverden ryster på hænderne af spænding, så forventer den tidligere topbokser Mads Larsen ikke, at der meget at rafle om, når først næverne flyver.

Oleksandr Usyk, den gale kosak, har simpelthen både teknikken og motivationen til at gøre den forskel, som man så i fuld effekt tilbage i september.

- Usyk er teknisk bedre og hurtigere. Hver gang Joshua har mødt en af de ’små’ fyre, så bliver han udbokset. Joshua er en flot og veltalende fyr, men han har også en glaskæbe - han kan ikke tage en på skallen. Det ser man gang på gang.

- Joshua ejer ikke det dræberinstinkt, som skal til i boksning. Han er for langsom til Usyk, der under krigen i Ukraine har hjemme og hjælpe en del, og det siger meget om hans karakter og vilje. Han vil vise, hvad ukrainerne er i stand til, det er jeg ikke i tvivl om, siger Mads Larsen.

Verden skal gøre mere

Usyk, der tidligere på året netop rejste hjem til Ukraine, brugte tiden i hjemlandet som soldat på at besøge alverdens hospitaler, sine brødre og søstre, og det ændrede ham, fortæller han til The Guardian.

- Hver eneste dag, jeg var der, bad jeg til Gud om at ingen ville forsøge at dræbe mig, eller at jeg var nødt til at skyde et andet menneske, siger Oleksandr Osyk.

Anthony Joshua og Oleksandr Usyk mødtes så sent som i september i London, hvor ukraineren udboksede hjemmefavoritten Joshua. (Foto: © Andrew Couldridge)

Han frygter ikke, at verden har glemt, hvad der foregår i Ukraine, men han ønsker, at alle holder hans hjemland i tankerne.

- Nogle gør ikke nok for at hjælpe Ukraine. Mange forsøger at gemme sig i håbet om at krigen ender, uden at det vil berøre dem. Det er ikke muligt, for det vil røre os alle sammen, siger Oleksandr Osyk.

Boksebraget bliver en del af 'Vision 2030'

Når klokken lørdag aften dansk tid lyder for Oleksandr Osyk og Anthony Joshua, så vil der være millioner af seere verden over, som kigger med.

Især i Ukraine vil befolkningen følge deres folkehelt intensivt - det er der ikke noget odiøst i - men lørdag vil seertallene alligevel stige markant.

Saudi-Arabien, der lægger sand til opgøret, har nemlig foræret rettighederne til kampen til Usyk uden at tage sig betalt for det, og dermed kan opgøret ses gratis i Ukraine.

En fornem gestus, måske, men samtidig en meget målrettet strategi fra Saudi-Arabien, der i flere år har forsøgt at placere sig selv som Mellemøstens sportshub foran Qatar og De Forenede Arabiske Emirater, siger Stanis Elsborg, senioranalytiker ved Play the Game.

- For Saudi-Arabien er det et vigtigt skridt i den rigtige retning, at de kan tiltrække nogle af de allerstørste sportsbegivenheder til landet, og den her boksekamp er på allerøverste hylde. For Saudi Arabien er det endnu engang med til at sætte dem på landkortet i forbindelse med noget positivt som sport, siger Stanis Elsborg.

Prins Abdulaziz bin Turki al-Faisal, Saudi-Arabiens sportsminister, har foran hele verdenspressen haft travlt de seneste dage. (Foto: © RANIA SANJAR, AFP or licensors)

Med kronprins Mohammed bin Salman i spidsen har landet en langsigtet plan, Vision 2030, der skal reformere og diversificere økonomien i landet. Flere underholdningstilbud, der skal kæle for landets unge befolkning.

- Det er en klassisk strategi, som kan spores helt tilbage til antikken. For kejseren var målet at købe folkets loyalitet ved at give dem ’brød og skuespil’. Det er nogle af de samme mekanismer, som vi ser Mohammed bin Salman gøre brug af i dag, siger Stanis Elsborg.

Om den unge befolkning bider til bolle, må tiden vise, men det har en hel bokseverden allerede gjort.

Nu er det op til Oleksandr Usyk og Anthony Joshua.