Kem har stået ansigt til ansigt med de bedste, men betaler selv for sine kampe

Danske Kem Ljungquist går en utraditionel vej mod toppen af bokseverdenen.

(Foto: © Claus Bonnerup, Claus Bonnerup)

Kem Ljungquist er ikke som de fleste andre boksere.

Bevares, han slår noget så hårdt, og fysikken er heller ikke helt dårligt skruet sammen.

Med sine to meter og lidt over 100 kilo befinder den 31-årige falstring sig i den tunge ende af vægtklasserne, og de helt dyre drenge som Anthony Joshua og Tyson Fury har han flere gange stået ansigt til ansigt med, når de har sparret.

Men modsat de to verdensstjerner og langt størstedelen af konkurrenterne må han selv sørge for, at kiloene bliver placeret i den rigtige ring, på det rigtige tidspunkt og til den rigtige pris.

Et team af promotorer, managere, og hvad de ellers hedder, har Kem Ljungquist nemlig ikke bag sig.

I stedet lever han et – for professionelle boksere – noget atypisk liv, hvor kampene planlægges af ham selv.

- Der er ingen kære mor. Det er bare mig, siger Kem Ljungquist.

- Jeg bruger al min tid på at være hjemmegående med min søn og så manøvrere rundt i den her manege, hvor jeg snakker med promotorer og arrangører rundt omkring i verden.

Og selvom han befinder sig på en pæn plads som nummer 21 på bokseforbundet WBC’s bridgerweight-rangliste, hænger pengene, det koster at arrangere kampe, ikke på træerne.

Tværtimod faktisk. For danske boksere, der hopper fra den ene småprofessionelle kontrakt til den anden, kan ikke vælge og vrage mellem modstandere eller muligheder, fortæller han.

- TV-opbakning er der ikke i Danmark. Hvis jeg skriver med en promoter, der ikke har en fast TV-kontrakt, får jeg ikke penge ud af det. Så jeg vil hellere rejse kapital selv, og så betale det, der koster at bokse til de forskellige stævner, siger han.

I foråret var Kem Ljungquist et smut i London for at sparre mod Anthony Joshua. (Foto: © PRIVAT)

Ud over at passe sønnike hjemme i Nykøbing, går tiden derfor med at samle penge, så han kan hoppe i ringen.

- Jeg putter lokale virksomheders tryk på mit tøj og sådan nogle ting, og så sælger jeg idéen om, at jeg ikke trækker nogle penge ud til mig selv. Alle penge, jeg tjener, går til, at jeg kan lave kampe til mig selv, siger Kem Ljungquist.

Stabler eget arrangement på benene

Sådan har det dog ikke altid været. Skruer vi tiden et par år tilbage, var den tårnhøje falstring på kontrakt hos promotoren Team Saurland.

Men efter år, hvor coronavirus stjal rampelyset, røg boksekontrakten i vasken.

At fortsætte som amatør var alternativet for Kem Ljungquist herefter, fortæller han. Men det kommer der ikke meget brød på bordet af.

Derfor valgte han at gå sin egen vej.

- Det lyder helt sygt, men boksning er 100 procent det, jeg lever for. De to år uden boksning var skelsættende. De var forfærdelige. Så jeg prøvede at lægge en strategi for, hvordan det skulle løbe rundt.

Rejsen mod at blive sin egen promotor har dog langt fra været nem. Nogen stor iværksætter mener Kem Ljungqist nemlig ikke, han er, og bokseren er derfor heller ikke helt i mål med sin planer endnu.

Men selvom det har krævet tonsvis af tid og også en god sjat penge, er bokseren nu lykkedes med at arrangere sit eget stævne, hvor han endda selv skal være hovednavn.

På hjemmebanen i Nykøbing Falster skal han nemlig i starten af september kæmpe om en mindre titel, fortæller han.

- Jeg sad og regnede på, hvad det vil koste mig at lave en titelkamp til mig selv. Så forhørte jeg mig hos de forskellige forbund, og jeg kan godt rejse det, det koster, siger han.

Hvilken titel, det er, kan han ikke sige noget om endnu, men bokseren fra Falster er overbevist om, det kan hjælpe ham videre på rejsen.

- Jeg vil bare vinde en mindre titel, så der åbner sig et par store døre for mig. Hvis jeg vinder en europæisk titel, vil jeg pludselig blive set af toppen, og så kan jeg måske bokse de helt store kampe.

Penge fra London har banet vejen

En del af pengene til stævnet er kommet fra små, lokale virksomheder, fortæller han.

Og så kommer nogle af dem også fra et besøg hos en – i boksningens verden – ret velkendt herre.

I foråret drog Kem Ljungquist nemlig til London for at agere sparringspartner for den tidligere verdensmester Anthony Joshua. Og det bliver man jo betalt godt for, fortæller han.

- Det var vanvittigt fedt. Jeg vil gerne krydse klinger med de bedste. Jeg har også været fast sparringspartner med Tyson Fury op til to af hans kampe, siger han.

Før sin kamp mod ukrainske Oleksandr Usyk sparrede Anthony Joshua mod danske Kem Ljungquist. (Foto: © Andrew Couldridge, Ritzau Scanpix)

Sparringen mod de bedste har givet blod på tanden og banet en økonomisk vej for Kem Ljungquist.

Og selvom han sigter efter en position, lignende med den Anthony Joshua og Tyson Fury har, regner falstringen ikke med, at det vil ændre markant på hans nuværende rolle.

- Jeg har ikke brug for en promoter. Det er som at være et barn i en børnehave, der skal have at vide, hvad han skal gøre hele tiden. Nu kan jeg selv styre præmisserne, siger den danske bokser.