OL-boksning er på randen af knockout.
Den Internationale Olympiske Komité, IOC, er ikke glade for, at der er blevet danset lidt for tæt i det ene ringhjørne. Det Internationale Bokseforbunds, IBA, har fortsat russiske Umar Kremlev som præsident, og forbundet har for nylig forlænget kontrakten med det russiske energiselskab Gazprom som enemægtig hovedsponsor.
Derfor risikerer boksning at blive sløjfet fra OL-programmet, når flammen næste gang bliver tændt i Paris i 2024.
Det er et stort problem, fortæller Danmarks Bokse-Unions formand, Lars Brovil, for det er de forkerte, der bliver straffet.
- Det rammer bokserne, som har en olympisk drøm. De fleste, der starter med boksning kan genkende sig selv i OL-drømmen, og det er måske det, der har drevet det for dem. Det er det ultimative, siger han.
IBA består af 202 medlemsforbund, som i større eller mindre grad hører under nationale faner. De fleste er båret af frivilliges arbejdskraft, endnu flere er støttet af den olympiske bevægelse, og derfor er alle interesserede i at finde en løsning.
Derfor er det frustrerende for den danske formand, at IOC har været mere konkrete.
- De siger, at ”good governance” er det overordnede element. Men de er meget utydelige i, hvad det præcis er, siger Lars Brovil.
- De har ikke sagt, at det er fordi, IBA-præsidenten er russer, eller fordi at Gazprom er sponsor. Det er utydeligt, hvad der er galt, men de konkluderer, at der ikke er forbedringer og fortsat bekymring.
Penge får verden til at køre rundt
Selvom meget er usagt, og good governance er 'en meget bred og tung paraply', er noget også helt klart i konflikten mellem IOC og IBA.
- Det handler om midler. IBA’s nuværende bestyrelse og præsident forsøger lige nu at dyrke alle de muligheder, der er for at tjene penge, frem for at sikre OL-platformen først og så indfri mulighederne på den længere bane, siger Lars Brovil.
Spændingerne strækker sig langt tilbage, og da boksning i 2021 var på OL-programmet i Tokyo, var det IOC, der varetog boksesporten. Den konstellation var også tiltænkt OL i Paris, men Lars Brovil mener ikke, at det er en holdbar løsning.
- IBA føler ikke, at de er en del af det mere, så de har lagt bånd på bokserne. De laver turneringer, der er i konflikt med kvalifikationen til OL.
Og der er stor forskel på olympisk boksning og det, den danske formand kalder for 'show'.
Derfor er han og DaBU også i kontakt med Danmarks Idrætsforbund, DIF, som de håber kan hjælpe.
- Vi står tæt sammen med DIF for at få en forståelse, for vores klubber rykker jo også i os for at få en forklaring, siger Lars Brovil.
Farvel til den ultimative drøm
I Danmark er der 112 bokseklubber, som tilsammen udgør Danmarks Bokse-Union.
De kommer til at betale prisen, hvis olympisk boksning ikke længere skal være en del af OL.
- Eksistensgrundlaget for de 112 klubber, der er i Danmark, bliver besværet. Hvis boksernes ultimative mål ikke er der mere, så kunne jeg forestille mig, at dem, der gerne vil boksning som sport og ikke er showmænd, finder noget andet, siger Lars Brovil.
Derfor håber han inderligt, at IOC finder en løsning og er klare i spyttet, for det starter ved dem.
- Vi er 32 lande, der har rakt ud til IOC og IBA for at få dem til at mødes. De bliver nødt til at finde en person, der kan være omdrejningspunktet mellem det her. Der er alt for mange, der prøver at finde en løsning, som ikke fungerer for mange lande, siger han.
- Jeg kan godt gætte på, hvad der bekymrer IOC, men hvis der skal findes en løsning, skal vi vide, hvad der bliver gjort forkert.