Én person har mere end nogen anden været synonym med dansk professionel boksning, og det er Mogens Palle.
Som boksepromotor arrangerede han i mere end 60 år professionelle boksestævner, og han har stået bag alle de store danske navne.
Men lørdag den 27. august døde Mogens Palle efter længere tids sygdom. Han blev 88 år gammel.
Han blev født den 14. marts 1934 og voksede op på Vesterbro i København.
Han blev uddannet som værktøjsmager, men det var tidligt, at han kastede sig ind i boksning, som dengang var en langt større sport i Danmark end i dag.
Arrangerede stævner med sin far
Mogens Palle var således blot 23 år, da han sammen med sin far, Thorkild Palle, var med til at arrangere et professionelt boksestævne for første gang. Det var i K.B. Hallen, der i flere årtier var et dansk sportsmekka.
Stævnerne voksede hurtigt både i kvalitet og popularitet, og det var først og fremmest Mogens Palles fortjeneste. Udover at have forstand på boksning var han nemlig en god forretningsmand.
I 1960’erne var Mogens Palle promotor for folkekære navne som Christian Christensen, kaldet Gentleman Chris, Børge Krogh og Tom Bogs, der alle blev europamestre.
Tom Bogs’ VM-kamp mod argentineren Carlos Monzon rangerer som en af de største kampe, der er blevet bokset på dansk grund nogensinde.
Kampen fandt sted i Idrætsparken, og Tom Bogs tabte, da dommeren stoppede opgøret i tredje omgang, hvor danskeren havde været i gulvet tre gange.
Herunder kan du se et interview med Mogens Palle, lige da kampen mod den argentinske verdensstjerne er ved at falde på plads.
Den bedste bokser, som Mogens Palle havde under sine vinger, var uden tvivl letmellemvægteren Ayub Kalule fra Uganda.
Han var blevet amatørverdensmester i 1975, og i 1979 blev han Mogens Palles første professionelle verdensmester ved på udebane at besejre japaneren Masashi Kudo.
- Somme tider nævner folk de europamestre og verdensmestre, jeg har skabt gennem årene, og det er jo ikke så få. Det giver en vis stolthed og tilfredshed, lød det meget beskedent fra Mogens Palle i et interview på dr.dk i 2018.
Kunne blive vred
Den beskedenhed fulgte ham nu ikke altid.
Ofte mente han faktisk, at han i de danske medier ikke fik nok ære for mange af de store resultater. Og hvis journalisterne tillod sig at være kritiske, kunne han sagtens finde på at skælde dem ud.
Han blev især vred, hvis han mente, at en journalist lige frem havde skrevet noget forkert.
- Det irriterer mig, at folk med ringe indsigt får spalteplads til rådighed til at skrive en masse pis. Folk, der læser avisen, ved jo ikke bedre. De aner ikke, at forfatteren ikke ved en skid om tingene. Sådan nogle fjolser, der sidder og skriver på den måde, det har jeg ikke en skid respekt for, udtalte Mogens Palle i et interview med BT i 2014.
Jørgen "Gamle" Hansen var en anden af Mogens Palles uhyre populære boksere.
Han var på toppen samtidig med Ayub Kalule, og blandt hans mest opsigtvækkende kampe var de to EM-kampe med landsmanden Hans Henrik Palm, der ligeledes var i stald hos Mogens Palle.
Begge kampe blev vundet af Jørgen Hansen, men efterfølgende blev også Hans Henrik Palm europamester. Sidenhen blev Palm en succesfuld forretningsmand, der gik ind i professionel boksning - og arbejdede sammen med Mogens Palle.
Senere i 1980’erne var Mogens Palle med til at gøre Gert Bo Jacobsen til et stort navn, og i 1990’erne kom Brian Nielsen, som blev en af de allermest populære boksere i Danmark nogensinde.
Brian Nielsen mod store navne
Mange grinte af "Super Brian", som han blev kaldt, fordi han med sin bamsede udstråling ikke lignede en topbokser. Men det lykkedes Mogens Palle at føre ham frem til mange store kampe mod nogle af de største sværvægtsnavne i historien.
Brian Nielsen slog Larry Holmes, men tabte til Mike Tyson og Evander Holyfield. Fælles for de tre modstandere var dog, at de ikke længere var på toppen. Men de var alligevel store trækplastre.
Og kampen i Parken mellem Mike Tyson og Brian Nielsen var ifølge Mogens Palle selv den største, han havde arrangeret. Herover er et tv-indslag fra den dag, hvor Mike Tyson ankom til Danmark.
I 2002 blev Johnny Bredahl den første danskfødte bokser, der blev verdensmester i et af de store, anerkendte forbund.
I to år var den rapkæftede bantamvægter verdensmester i forbundet WBA. Men hans præstationer står til en vis grad i skyggen af Mikkel Kessler, som blev Mogens Palles sidste store bokser.
Mikkel Kessler blev verdensmester i november 2004. Af mange anses han som alle tiders bedste danske bokser, og han blev tilmed verdensmester i hele to af de store, anerkendte forbund, WBA og WBC.
Men boksning fyldte på det tidspunkt langt fra så meget i de danske medier, som det havde været tilfældet i årtierne forinden.
Til dels tiltrak den gamle arbejdersport ikke længere så mange unge mennesker, og til dels blev professionel boksning i stigende grad sendt på andre tv-kanaler end de nationale, hvilket gik udover den generelle interesse.
Kun få boksere og få kampe fik derfor ret meget spalteplads i de danske aviser, og det irriterede Mogens Palle, som ofte gav en journalist et ”uventet stød i maven”, når han skulle af med sin vrede. Som da han blev interviewet til Berlingske Tidende i 2006.
- Hver gang jeg åbner Berlingeren, skal jeg høre om jeres latterlige golf. Det er der sgu ikke nogen, der gider læse, slyngede han ud i hovedet på journalisten, som altså brugte citatet i sit interview.
En af de største skuffelser
Men Mikkel Kessler fik Mogens Palle ikke lov til at beholde.
I 2009 skilte deres veje, da Mikkel Kessler brød med ham og skiftede til det tyske promotorselskab Team Sauerland. Og det gjorde ondt på promotoren.
- Jeg må indrømme, at det var blandt karrierens største skuffelser, da han droppede mig og gik til Sauerland, har Mogens Palle konstateret over for BT.
Med Mikkel Kesslers exit var det slut med Mogens Palle som promotor. Men han kunne ikke holde sig væk, og i 2015 gjorde ham comeback. Stævnerne var nu ikke længere så store og navnene heller ikke.
Men som Mogens Palle selv fortalte i et tv-interview, du kan se herunder, duede han ikke til at være pensionist.
I januar 2018, hvor han kunne fejre sit 60-årsjubilæum som boksepromotor, blev han interviewet til dr.dk, og her havde på vanlig småbrokkende vis et bud på, hvordan han vil blive husket.
Journalisten spurgte: Ryger du i glemmebogen, når du engang er færdig?
- Absolut. Sådan er det i Danmark – man ryger direkte i glemslen. Store sportspersonligheder er en parentes, intet andet, svarede han ganske forudsigeligt.
I april 2022 arrangerede Mogens Palle sit sidste boksestævne.
Et stævne på Frederiksberg, hvor han desværre ikke var frisk nok til at være til stede.
Men han får næppe ret i, at han hurtigt bliver glemt. Han vil nemlig altid stå som en af de mest betydningsfulde personer i dansk professionel boksnings historie. Internationalt vil han ligeledes blive husket, og allerede i 2008 blev han optaget i International Boxing Hall of Fame.
Men Mogens Palle vil ikke kun blive husket for sine evner som promotor. Her i Danmark vil han desuden blive husket for sin bramfri, brokkende facon, hvor han sagde, hvad der passede ham.
En facon, der var stærkt medvirkende til, at han i flere årtier var en ret unik skikkelse ikke bare i dansk boksning, men i hele den danske sportsverden.