60.000 fans så semifinale, men 'det passer rigtig fint', at finalen spilles på meget mindre stadion

Der er plads til godt 35.000 på årets finalestadion i kvindernes Champions League, og det er optimalt, mener fodboldkommentator.

Stadionet i Arsenal var nærmest udsolgt, da Wolfsburg mandag sikrede finalepladsen i Champions League. (Foto: © Matthew Childs, Ritzau Scanpix)

Da Arsenal og Wolfsburg i mandags spillede returopgør om en plads i dette års Champions League-finale, var det foran godt 60.000 tilskuere.

Her bookede tyske Wolfsburg billetten til den største klubkamp for kvindehold, hvor FC Barcelona er modstanderen.

Finalen spilles den 3. juni i den hollandske by Eindhoven på Philips Stadion. Et stadion, der kan huse godt 35.000 tilskuere. Altså 25.000 færre end ved mandagens semifinale i London.

Men selvom at store kvindekampe de seneste år har sat den ene rekord efter den anden i tilskuertal, giver det god mening, at et fodboldbrag som årets Champions Leauge-finale spilles på et stadion med betragteligt lavere kapacitet. Det fortæller DR Sportens fodboldkommentator Arnela Muminovic.

For det første havde Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) nemlig kun to mulige værter at vælge imellem. Stadionet i Eindhoven eller Ullevaal i Oslo, som er mindre end det hollandske stadion.

Derudover ville det ikke nødvendigvis give mening at finde et kæmpe stadion kvindernes Champions League-finale, hvor ingen af holdene har hjemmebane.

- Det er vigtigt at differentiere mellem hjemmebanekampe og finaler på neutral grund, siger Arnela Muminovic.

- Til kampen mellem Arsenal og Wolfsburg var der, slag på tasken, 40 Wolfsburg-fans. Det siger noget om, at man ikke på samme måde på kvindesiden følger holdene på udebane og tager langvejs, som man ser det med herreholdene.

60.063 tilskuere var på plads på lægterne i mandagens Champions League-semifinale på Emirates Stadium i London. (Foto: © Paul Terry, Associated Press)
60.063 tilskuere var på plads på lægterne i mandagens Champions League-semifinale på Emirates Stadium i London. (Foto: © Paul Terry, Associated Press)

Fodboldkommentatoren oplever en stigning i antallet af fans af kvindelige klubhold, og at der også er en tendens til, at flere fans af forskellige klubber både følger herre- og kvindeholdet.

Som et tegn på den stigende interesse er flere tilskuerrekorder i løbet af de seneste år blevet slået i flere europæiske lande.

- Men når man skal spille en finale, er det ofte på et neutralt sted, og derfor synes jeg, at det passer rigtig fint med sådan et stadion, som vi ser i Eindhoven, siger Arnela Muminovic.

Hellere fyldte lægter end tomme sæder

Arnela Muminovic mener, at Uefa følger udviklingen meget organisk.

Sidste års Champions League-finale blev spillet på Juventus' hjemmebane i Torino, hvor der er plads til 41.507 tilskuere. Her lød tilskuertallet på 32.257, og derfor virker det mere sandsynligt, at der bliver udsolgt til årets finale i Eindhoven.

- På den måde passer planen, som Uefa kører med, fint. De ved godt, at udviklingen går i den rigtige retning, og derfor kommer de også løbende til at udvide i forhold til større stadioner, siger Arnela Muminovic.

Lyon vandt 3-1 over FC Barcelona i sidste års Champions League-finale på Juventus' hjemmebane. (Foto: © Jonathan Moscrop, Associated Press)
Lyon vandt 3-1 over FC Barcelona i sidste års Champions League-finale på Juventus' hjemmebane. (Foto: © Jonathan Moscrop, Associated Press)

Ifølge Arnela Muminovic ville det "ikke være godt for nogen", med sidste års finale in mente, at afholde årets finale på et enormt stadion.

- Det er ikke fedt at have et stadion, hvor kun halvdelen af sæderne er fyldte. At skrue stille og roligt op for kravene til kapaciteten er den rigtige måde at gøre det på.

Værten for finalen i 2025 skal ifølge Uefa leve op til et kapacitetskrav på mellem 30.000 og 50.000 pladser. Næste års finale spilles i Bilbao på San Mamés, der kan huse godt 53.000 tilskuere.

Valget af Bilbao skyldes, at byen trak sig som vært for herrernes EM-slutrunde i 2021, og Uefa i stedet gav Bilbao værtsrollen for kvindernes Champions League-finale i 2024 samt Europa League-finalen for herrerne i 2025.