90.000 tilskuere hjælper kvindefodbold med at runde ny milepæl: 'At se alle folkene på Camp Nou bliver fantastisk'

Aldrig har der været så mange tilskuere til en klubkamp mellem to kvindehold som til onsdagens El Clásico.

Caroline Graham Hansen og resten af Barcelona-holdet skal sikre en plads i Champions League-semifinalen foran et rekordstort publikum. (Foto: © Gabriel bouys)

Onsdag aften spiller den forsvarende Champions League-mester, FC Barcelona, returkamp mod Real Madrid i kvindernes udgave af El Clásico - mødet mellem de spanske ærkerivaler.

Det første Champions League-kvartfinaleopgør vandt Barcelona med 3-1, og i returopgøret bliver der skrevet historie.

Ikke nok med at Barcelonas kvindehold for første gang skal spille foran tilskuere på det famøse stadion Camp Nou, der normalvis er det stadion herreholdet benytter. Der bliver også slået tilskuerrekord.

90.000 mennesker forventes at indtage tribunerne til den mest besøgte klubkamp i kvindefodboldens historie.

Af gode grunde sitrer det i kroppen på klubbens erfarne vicekaptajn, Marta Torrejon.

- Vi er spændte på kampen. Det bliver fantastisk, og vi håber på en stor kamp. At se alle folkene på Camp Nou bliver fantastisk, siger Marta Torrejon.

Siden 2013 har Marta Torrejon spillet i den catalanske fodboldklub, og havde du sagt til hende dengang, at hun skulle spille for et nærmest fyldt Camp Nou, havde hun troet, du var gal.

- Da jeg startede med at spille fodbold her, var der ingen, der fulgte os. Det har ændret sig meget. Jeg håber ikke, at det bliver den sidste kamp på Camp Nou, siger hun.

Også holdkammerat Caroline Graham Hansen er overrasket over, hvor hurtigt der blev meldt udsolgt til kampen. For det er langt fra hverdagskost for Barcelonas kvindehold.

Norske Caroline Graham Hansen (tv.) lå direkte over for danske Sofie Svava i det første opgør mellem Barcelona og Real Madrid, som catalanerne vandt 3-1. (Foto: © JuanJo Martin, Ritzau Scanpix)

'Lortede baner 'og lang vej igen

Rekordkampen er ikke udelukkende et udtryk for, at kvindefodbolden har rykket sig - i Spanien såvel som i den øvrige fodboldverden.

For opgøret står i kontrast til holdenes øvrige kampe i den hjemlige liga, hvor flere ikke bliver tv-transmitteret og nogle spilles på 'lortede kunstgræsbaner', fortæller den norske Barcelona-spiller Caroline Graham Hansen.

- Det fremmer ikke kvaliteten i kvindefodbolden. Det er vigtigt at forbedre den spanske ligas image og vise, hvor god spansk fodbold er, siger hun.

FC Barcelona er en af de spanske klubber, der har investeret mest i kvindefodbolden. Men ligaen kommer til at halte, når det ikke er en gængs tanke blandt klubberne. Det fortæller DR's fodboldkommentator Arnela Muminovic.

- Der er stadig lang vej. Nogle hold går all-in, men der er mange hold, der bare har et kvindehold for at have et kvindehold, siger Arnela Muminovic, der kalder FC Barcelona for 'suveræne'.

Marta Torrejon (tv.) og verdens bedste fodboldspiller, Alexia Putellas, blev tidligere i marts måned hyldet som spanske mestre på Camp Nou i forbindelse med herreholdets kamp mod Osasuna. (Foto: © ALBERT GEA, Ritzau Scanpix)

Forleden genvandt Barcelonas kvindehold det spanske mesterskab med seks runder igen og en daværende målscore på 136-6.

Barcelonas overlegenhed og de øvrige klubbers manglende professionalisering gør det nemmere for folk udefra at pege fingre ad den spanske liga, fortæller Caroline Graham Hansen.

- Hvis de andre hold havde tiden og pengene, ville de også være i bedre stand til at konkurrere med os, siger hun.

Det handler ikke kun om store budgetter

Man har set i den engelske liga, Women's Super League (WSL), at der er blevet postet store summer i kvindeholdene, tv-aftaler og promovering af ligaen.

Det har ifølge Caroline Graham Hansen ændret på folks opfattelse.

- Spillere vælger at tage til England, da de går ud fra, at det er bedre, siger hun.

Pernille Harder måtte gå skuffet fra banen efter Champions League-finalen sidste år, hvor Chelsea tabte til FC Barcelona. (Foto: © TT News Agency, Ritzau Scanpix)

Men sådan forholder det sig ikke nødvendigvis, mener nordmanden.

- Den engelske liga er lidt hypet. De er kendt for at investere store summer, hvilket får folk til at gå ud fra, at holdene er på et bestemt niveau, siger Caroline Graham Hansen.

Sidste sæsons Champions League-finale giver nordmanden yderligere rygdækning. Her vandt FC Barcelona med 4-0 over engelske Chelsea, hvor den danske landsholdsanfører, Pernille Harder, spiller.

Hun er én af flere danske landsholdsspillere, der har krydset kanalen og skrevet under med et engelsk hold på bagkant af 'boostet'.

DR Sportens fodboldkommentator mener, at man til dels har fået udbytte af investeringerne i det engelske.

- Når man kigger på ligaen for fem år siden, er der kommet meget mere konkurrence, større kvalitet og bedre spillere. Jeg tror ikke, at Pernille Harder var skiftet til England for fem år siden, siger Arnela Muminovic.

Der er ifølge Arnela Muminovic flere kvindehold i England, der har en mere professionel tilgang sammenlignet med de spanske klubber. Englænderne mangler dog at sætte sit aftryk på den helt store scene.

Arsenal er det eneste tilbageværende engelske hold i Champions League. Det samme antal tyske og italienske hold er tilbage, mens der fortsat er to spanske og to franske hold at finde i den prestigefyldte turnering.