OVERBLIK De største præstationer i kvindelandsholdets historie

Bliv klogere på fodboldlandsholdets bedste resultater og se unik samling af videoklip.

Nadia Nadim (øverst til venstre) var med til at sikre Danmark EM-bronze i 2013 og er ved det aktuelle EM en af Danmarks store profiler. Nederst til venstre ses flere af de spillere, der sikrede Danmark guld ved det uofficielle VM i 1970. Og til højre ses Danmarks to bedste spillere nogensinde, Susanne Augustesen og Lone Smidt Nielsen, der tidligere i år blev de første kvindelige medlemmer af DBU's Hall of Fame.

Denne artikel er udgivet før kvindelandsholdets succes ved EM-slutrunden i Holland.

Kvindernes EM-slutrunde i fodbold begynder den 16. juli, og selv om Danmark langt fra er blandt favoritterne i Holland, er der alligevel mange danskere, der drømmer om, at det igen bliver til medaljer for de danske kvinder.

Trods dårlige resultater i optaktskampene er det da heller ikke helt urealistisk, at Danmark igen kan overraske og snuppe bronze - som tilfældet var ved EM-slutrunden for fire år siden.

Susanne Augustesen sammen med sine forældre ved hjemkomsten fra VM i Mexico i 1971, hvor hun scorede alle tre mål i finalesejren over Mexico. (Foto: © Knud Henrichsen, Scanpix)

Fire gange i alt er det blevet til metal for det kvindelige fodboldlandshold ved en slutrunde, og hver gang har der været tale om EM-bronze.

Skruer man tiden længere tilbage, har Danmark også vundet både guld og sølv, men her har der været tale om uofficielle turneringer.

Alligevel indgår de resultater i høj grad i fortællingen om det kvindelige fodboldlandsholds historie. En historie, som dog ikke har nogen særlig stor plads i danskernes kollektive bevidsthed.

Herunder er der - inklusive adskillige videoklip - et tilbageblik på alle de slutrunder, uofficielle som officielle, hvor Danmark har vundet guld, sølv eller bronze.

1969 Italien er vært for et uofficielt EM, kaldet Europa Cup, og det er kvindefodboldklubben Femina, der repræsenterer Danmark. I semifinalen vinder danskerne 4-3 over England, og i finalen bliver det til 1-3 mod værtsnationen.

1970 Danmark vinder det første uofficielle verdensmesterskab i fodbold for kvinder. Italien er vært for turneringen med seks hold, og efter sejre over Vesttyskland og England i den indledende gruppe slår Danmark værtsnationen 2-0 i finalen.

Målene bliver scoret af Helene Østergaard Hansen og Maria Sevcikova. Det danske hold består igen af spillere fra Femina samt enkelte gæstespillere.

1971 Danmark gentager triumfen fra året før. Denne gang er Mexico vært, og efter sejr over Frankrig og uafgjort mod Italien besejrer danskerne Argentina 5-0 i semifinalen.

I finalen vinder det danske hold - som denne gang er et reelt landhold - 3-0 over Mexico, og den store helt er den blot 15-årige Susanne Augustesen, der scorer alle tre mål, og som i de efterfølgende var Danmarks i særklasse største navn.

Herunder kan du se klip fra DR-dokumentaren "Da Danmark blev verdensmestre i fodbold", hvor Birte Kjems, Helene Østergaard Hansen, Lis Lene Nielsen, Susanne Augustesen og Inger "Tulle" Pedersen medvirker.

1979 12 lande deltager ved det uofficielle EM i Italien, og ikke uventet vinder Danmark turneringen. På holdet er blandt andet Lone Smidt Hansen (siden Nielsen, red.), der i 2015 blev kåret til alle tiders bedste danske spiller. Hun scorede det ene mål og lagde op til det andet, da Danmark slår Italien 2-0 i finalen.

1984 UEFA afholder det første officielle EM for kvinder. Danmark, der fortsat har Lone Smidt Hansen på holdet, vinder sin kvalifikationsgruppe, men taber efterfølgende begge semifinaler - ude og hjemme - til England. Danmark og Italien ender som bronzevindere, og Sverige bliver Europamester.

1991 Efter skuffelserne i 1987 og 1989, hvor Danmark ikke gik videre fra gruppespillet, er de danske spillere igen med i semifinalerne (slutrunden), hvor de tilmed er på hjemmebane.

Efter 0-0 i både den ordinære spilletid og den for forlængede spilletid taber Anni Gam-Pedersen og Co. deres semifinale efter straffesparkskonkurrence til Norge. Tyskland bliver europamester, og Danmark vinder 3-1 over Italien i bronzekampen.

1993 Danmark taber igen til Norge i semifinalen, denne gang med 0-1. Efterfølgende sikrer Danmark sig bronze ved at vinde 3-1 over Tyskland. Susan Mackensie scorer to af målene, mens Hanne Nissen scorer det sidste. Norge bliver europamester ved at slå værterne fra Italien i finalen.

2013 Danskerne går kun videre fra gruppespillet, hvor der nu er 12 deltagere, som en af de bedste tre'ere efter lodtrækning. I kvartfinalen slår de danske spillere overraskende Frankrig efter forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence.

I semifinalen skal de efter 1-1 i de første 120 minutter igen ud i straffesparkskonkurrence, men taber til Norge. Danmark og værtsnationen Sverige slutter begge med bronze, mens Tyskland bliver europamester for sjette gang i træk. På holdet er flere af de nuværende landsholdsspillere samt Katrine S. Pedersen, som med 210 kampe har rekorden for flest spillede landskampe.

Fra 1995 til 2009 var Danmark med ved EM-slutrunden fire ud af fem gange med en fjerdeplads i 2001 som det bedste resultat. Ved OL og (det officielle) VM har de danske kvinder derimod aldrig været i en semifinale.

VM Siden 1991 har FIFA afholdt et officielt VM for kvinder hvert fjerde år. Danmark har været med fire gange, og de bedste resultater er to kvartfinaler, tilbage i 1991 og 1995. Første gang tabte Danmark 1-2 til Tyskland, mens det fire år senere blev til 1-3 mod Norge. Siden 2007 har Danmark ikke deltaget.

OL Fodbold for kvinder har været på programmet siden Legene i Atlanta i 1996, og det er faktisk den eneste gang, hvor Danmark har været med. Otte hold deltog, og Danmark tabte alle tre gruppekampe. USA slår Norge i finalen.

Jubel blandt de nuværende landsholdsspillere under landskampen tidligere i år, hvor Finland blev slået 4-0. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Søndag den 16. juli begynder så jagten på nye succeser. Her venter Belgien, som er Danmarks første modstander ved EM. En kamp, der vises direkte på DR1 fra 20.30. De øvrige hold i den gruppe er Norge og værterne fra Holland.

Idet slutrunden er blevet udvidet fra 12 til 16 hold, er det kun de to bedste, der går videre til kvartfinalerne.