RETTET: Had og racisme skyllede ind over 19-årig efter EM-finalen: Nu opfordrer han techgiganter til at tage ansvar

Englands Bukayo Saka langer ud efter Facebook, Twitter og Instagram for at tillade racisme på deres platforme.

Englands Bukayo Saka er taknemmelig for de mange kærlige beskeder, men langer samtidig ud efter Facebook, Twitter og Instagram for at tillade racisme på deres platforme. (Foto: © Carl Recine)

I sekunderne efter ramtes Bukayo Saka af skyldfølelse. Den engelske landsholdsspiller følte, at han havde svigtet sit land og sine medspillere ved at brænde det femte og afgørende straffespark i EM-finalen.

Ansigtet gemte han i trøjen, grådkvalt, mens holdkammerater lagde skuldre til og trøstede.

Få minutter senere ramte hadet og 19-årige Sakas sociale platforme blev siden arnested for en strid strøm af hadbeskeder og racistiske kommentarer. Samme dystre billede tegnede sig på Marcus Rashford og Jadon Sanchos profiler, der også brændte fra elleve meter.

Det fik torsdag Bukayo Saka til at dele en besked, hvori han opfordrer Instagram, Twitter og Facebook til at bekæmpe racisme på deres platforme.

- Jeg ønsker ikke, at nogen børn eller voksne skal modtage de hadefulde og sårende beskeder, som mig, Marcus og Jadon har modtaget i denne uge, skrev Saka.

Fodboldspilleren vidste øjeblikkeligt, hvad der ventede ham, da Italiens målmand Gianluigi Donnarumma valgte den rigtige side og reddede straffesparket.

- Jeg indså med det samme, hvilken form for had, jeg var på vej til at modtage. Og den sørgelige virkelighed er, at jeres (Instagram, Facebook og Twitters, red.) platforme, ikke gør nok for at stoppe disse beskeder.

- Der er ikke plads til nogen former for racisme i fodbold og nogen andre dele af samfundet... Kærligheden vinder altid, skrev Saka.

Holdkammeraterne trøster Bukayo Saka efter det brændte straffespark i EM-finalen i søndags. (Foto: © Carl Recine, Ritzau Scanpix)

Det er desværre ikke et nyt fænomen, at internettet skyder efter sportsfolk, og oftest sker det med afsæt i det, der ser anderledes ud, siger Christian Mogensen, specialkonsulent ved Center for Digital Pædagogik.

Køn, race, etnicitet eller seksualitet.

- Med Saka, Rashford og Sancho er det deres hudfarve, der beklageligvis bliver slået på, og det har vi desværre set rigtig mange gange, også ved årets EM-slutrunde, siger Christian Mogensen.

Han mener bestemt, at de platforme, Saka langer ud efter, har 'et kæmpe ansvar'.

- Vi ved, at de sidder med værktøjerne til at lukke de profiler, der sender den slags, men de vælger ikke at gøre det. De tjener flere penge, jo flere brugere, der klikker, liker og interagerer. Det giver mere data i kassen og mere overskud på bundlinjen. Så det er en dårlig forretning for platformene at lukke for brugere, siger specialkonsulenten fra Center for Digital Pædagogik.

'Simpelthen ikke godt nok'

Kommentarsporene på Bukayo Sakas profiler nåede helt op på premierminister-niveau, hvor den britiske af slagsen tog bladet fra munden.

- Dette engelske landshold burde blive hyldet som helte, fremfor at blive udsat for racisme på sociale medier.

- De ansvarlige bag denne frastødende opførsel burde skamme sig, skrev Boris Johnson på Twitter.

Det britiske fodboldforbund, FA, slog også fast i en officiel udtalelse, at 'ingen, der står bag så modbydelig opførsel, er velkomne til at følge holdet.'

Hvis man ser på, hvordan platforme som Twitter, Facebook og Instagram forvalter deres magt til at udelukke brugere, gør de det lige nøjagtig godt nok til, at organisationer som Center for Digital Pædagogik ikke kan kommer efter dem, mener specialkonsulent Christian Mogensen.

- Lige nøjagtig så godt, at de kan sige ’det gør vi også i de allerværste tilfælde’. I situationer som den med Saka, ser vi, hvor mange brugere, der får lov til at blive eller maksimalt får syv dages blokering i skammekrogen. Det er simpelthen ikke godt nok, siger han og fremhæver både Saka, Rashford og Sancho som store rollemodeller for børn og unge.

- Saka tænker med det samme på, hvad børn og unge kommer til at opleve. Det samme gælder Rashford og Sancho. De er en del af en repræsentation på sportshold, som er uendelig vigtig. De har millioner af unge mennesker opmærksomhed, og derfor er det vigtigt at italesætte, hvis vi skal komme det til livs, siger Christian Mogensen fra Center for Digital Pædagogik.

I mandags sagde en talsmand for Twitter, at mediet har fjernet over 1000 racistiske opslag og kommentarer rettet mod engelske landsholdsspillere. Samtidig er flere profiler blevet lukket. I England har politiet igangsat en efterforskning af racistiske ytringer, som indtil nu har ført til fire anholdelser.