Landsholdet vil igen støtte Ukraine, men Serbien 'vil helst gemme sig under en sten'

Mens det meste af Europa støtter sanktioner mod Rusland, har serberne ikke gjort det samme.

Pierre Emile Højbjerg viser den trøje frem, som Danmark spillede i mod Holland. (Foto: © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix, Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Det danske fodboldlandshold viste allerede lørdag sin modstand mod Ruslands invasion af Ukraine, da der blev spillet i en særlig fodboldtrøje med Ukraines flag påtrykt.

Efterfølgende bliver trøjerne bortauktioneret og overskuddet bliver givet til Unicef.

Også i aften kommer landsholdet til at trække i de specielle trøjer. Denne gang går overskuddet til DBU's Get2-fodboldskoler, der i år vil have et særligt fokus på at inkludere ukrainske flygtninge.

Om aftenens modstander fra Serbien på samme måde kommer til at støtte ukrainerne er til gengæld mere end tvivlsomt.

Serberne har ikke gjort noget tidligere, og Dansk Boldspil Union har ikke hørt, at de skulle markere noget, oplyser DBU’s kommunikationschef Jakob Høyer til DR Sporten.

Mandag var svarene også undvigende, da landstræner Dragan Stojkovic blev spurgt ind til, om serberne ville vise deres støtte til Ukraine før tirsdagens kamp.

- Jeg vil kun svare på spørgsmål omkring kampen og fodbold, sagde han.

Serbien er et af de få lande i Europa, der endnu har til gode at indføre økonomiske sanktioner mod Rusland.

I stedet ønsker Serbien 'at gemme sig under en sten' til konflikten er overstået, har landets præsident, Aleksandar Vucic, tidligere udtalt.

Det skyldes, at Ruslands angrebskrig i Ukraine er meget dilemmafyldt for serberne, forklarer Christian Axboe Nielsen, der er lektor og Balkan-ekspert på Aarhus Universitet.

- Serbien står i en situation, hvor de mener, at de har et meget vigtigt, historisk og kulturelt venskab med Rusland. Det er noget, som mange serbere beundrer, og derfor har de et ønske om at pleje et godt forhold til Rusland.

Omvendt ønsker Serbien også at blive medlem af EU på sigt. Og det skaber konflikten, forklarer Christian Axboe Nielsen.

- På den anden side er serberne også forargede over den måde, som Rusland har angrebet Ukraine på. Og EU forlanger, at Ruslands invasion fordømmes på det hårdeste, og at der indføres sanktioner mod russerne.

- Det vil Serbien ikke gå med til, selvom de har to gange i FN’s generalforsamling har fordømt invasionen af Ukraine. Omvendt siger de også, at de kun har stemt for resolutionerne, fordi de ikke siger noget om økonomiske sanktioner mod Rusland.

Protester i Beograd

Men hvad så på tribunen?

De serbiske fans har før vist, at de ikke er kede af at blande fodbold og politik.

Den serbiske fodboldklub Røde Stjerne hyldede for fire år siden den livstidsdømte krigsforbryder Ratko Mladic. Det kostede en hjemmekamp uden fans på lægterne og en bøde på 337.000 kroner.

(© Getty Images)
(© Getty Images)

Tidligere på måneden viste de samme fans et stort banner frem, hvor der stod ’ All we are saying is give peace a chance’ – ’Alt, hvad vi siger, er: Giv fred en chance’ med henvisning til John Lennons antikrigssang fra 1969.

Over banneret stod opremset en række tidligere konflikter, som vesten tidligere har været indblandet i fra Korea-krigen i 1950 til Afghanistan-krigen i 2001.

Det er ikke mere end tre år siden, at Røde Stjernes fans før en kamp kørte en tank i klubbens farver hen foran stadion. (Foto: © MARKO DJURICA, Ritzau Scanpix)

Også Republikken Serbien og Jugoslavien stod nævnt, men ikke Ukraine. Og det er meget røbende for mange af de serbiske fodboldfans synspunkt, mener Christian Axboe Nielsen.

- Hvis de serbiske fans kommer til at markere noget, vil det være noget, der ligner et neutralt budskab. Men budskabet vil implicit være: 'Det er vesten, der bomber resten af verden'. Set gennem disse fans’ synspunkt er vesten altså hyklere, fordi vi hænger russerne ud for at gøre det, de er i gang med nu.

- Derfor vil det ikke være overraskende, hvis nogle af de serbiske fans kommer til at tilkendegive den slags synspunkter i aften, siger han.

I sidste uge markerede serberne, at det var 23 år siden, at Nato begyndte sit bombardement af landet. Et bombardement, som Rusland var klar modstander af.

Markeringen fandt blandt andet sted i hovedstaden Beograd, hvor der blev råbt kampråb som 'russere og serbere, brødre for evigt’, mens et stort, russisk flag blev båret gennem gaderne og hen til den russiske ambassade.

(Foto: © Thomas Vestergård, DR Nyheder)

Anderledes markeringer vil der være i Parken. På både skærme og bander vil der være budskaber, der opfordrer til fred og til at samle ind til Ukraines børn.

Danmarks kamp mod Serbien kan høres direkte i LIGA på P4 klokken 18.00 eller ses på Kanal 5.