Landsholdet går fra Åges granit til Hjulmands nuancer, men: 'Det handler stadig om at vinde'

Kasper Hjulmand deler ikke overbevisningen om, at man enten er romantiker eller kyniker i sit fodboldsyn. Der er flere nuancer, siger landstræneren.

(Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Kasper Hjulmand ved det godt.

Som ny træner for herrelandsholdet i fodbold med et helt særligt indløb til jobbet vil han – igen og igen – blive sammenlignet med sin forgænger, norske Åge Hareide, der med corona-udsættelsen af EM-slutrunden brat sluttede sin tid som dansk landstræner efter en helt ekstraordinær stime på 34 kampe uden nederlag.

Sammenligningerne vil konstant forsøge at springe foran hinanden i køen, både når det gælder resultater, spillestil og landstrænerens eget udtryk. Og stereotyperne er sådan set allerede linet op, inden den nye træner har haft den første træning med spillerne: Det er romantikeren og æstetikeren Hjulmand over for kynikeren og pragmatikeren Åge.

Sådan er virkeligheden bare ikke, når man spørger Kasper Hjulmand selv:

- Det er en fodbolddiskussion, som jeg synes, vi har haft i Danmark i et stykke tid, og som jeg tror, vi snart skal til at få ud af kroppen. For det første tror jeg ikke, jeg kender nogle fodboldtrænere i verden, som ikke vil vinde kampe. Altså; det er det, vi er her for. Det er også det, jeg lever og ånder for. Jeg drømmer til hver en tid om at stå med en pokal.

Det er det, der er det vigtigste.

Kasper Hjulmand havde sin første offentlige arbejdsdag som landstræner, da han i mandags gæstede MCH Arena. Her så han FC Midtjylland mod AC Horsens sammen med sin assistent Morten Wieghorst. (Foto: © Bo Amstrup, Scanpix)

- Fodbold har mange andre ting i sig. Se dramaet og detaljerne i kampen. Børn, der bliver inspireret. Noget, jeg selv bliver inspireret af. Det behøver ikke en gang være sejre, det kan også være mange andre ting. På den måde indeholder fodbold så utrolig mange ting, som jeg ikke synes, man kan tage væk fra spillet. Og den opfattelse er jeg sikker på, Åge deler.

- Polariseringen mellem de to forskellige veje er i min verden forkert. Jeg deler ikke helt overbevisningen om, at det enten skulle være romantisk, at man hellere vil have bolden uden at vinde, eller man hellere bare vil spille røvsygt og vinde på en dødbold.

- Der er mange flere nuancer.

Er du træt af betegnelsen som ham fodboldromantikeren?

- Ja. Men det er mere fordi, jeg ikke forstår, at man påklæber romantisme og kynisme til en måde at spille fodbold på. Man siger lidt det samme om Pep Guardiola. Da jeg arbejdede i Tyskland, og vi skulle møde Bayern München i den 16. kamp i Bundesligaen, var der gået tre mål ind på dem i de foregående 15 kampe. Er det ikke kynisk på den måde at have bolden hele tiden, at vinde og score mange mål og sørge for, at de andre ikke rører bolden?

- Jeg synes, fodboldspillet er meget mere nuanceret, og jeg mener, at de bedste hold kan mange forskellige ting.

Den nu tidligere landstræner, Åge Hareide, har fortalt, hvordan den danske selvforståelse har været svært at kæmpe med. "Havde jeg haft de samme resultater med Norge, var jeg sikkert blevet adlet," lød det i september til DR Sporten. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Hareide var efter den danske mentalitet. Der var for mange, der gik for meget op i, hvordan det så ud - én aflevering og så mål var flot i sig selv for ham?

- Jamen, én aflevering og mål, den vil jeg gerne købe. Det er en fantastisk sejr. Det er også smukt. Jeg siger bare, at der er mange andre ting også.

- Hvis du skal vinde mange kampe over en længere periode, så skal man kunne mange ting. Hvis det kun var resultatet, hvorfor så ikke bare sove på sofaen og åbne for nyhederne bagefter, og se, om man har vundet eller tabt? Nej. Selve spillet, kampen og det, der foregår derude, gør noget ved os. Og jeg tror på, at vi i Danmark også har en smag. Vi har en måde at se ikke bare fodbold, men verden på.

- Hvis du kigger på, hvordan vi laver møbeldesign, og hvordan vi præsenterer os ude i verden, jamen så har vi nogle særkender. En bekendt sagde til mig, at når hans svigerfar skulle fortælle om sin indiske familie om, hvordan Danmark var, så sagde han, at det skulle være ’smukt, uden at være prangende og funktionelt, uden at være kedeligt’.

- Så der ligger lidt en dobbelthed i, at vi stadigvæk synes, at vi skal repræsentere noget. Vi har også en smag. Men det skal være funktionelt, og det må ikke være kedeligt. Det synes jeg er en meget god måde at betegne det på.

Det er en hård opgave, du skal på. Du overtager et hold med succes, og folk vil mene, at vi stadig skal vinde og i hvert fald ikke tabe?

- Det er indiskutabelt, at det er sejre, det handler om. Og altså; hvis folk tror, der vil ske en revolution blandt de spillere, der kommer til at spillek, og det udtryk, man vil se - ja, så tror jeg, de tænker forkert. Men vi skal have fundet den rigtige gruppe spillere, og hvad de er allerbedst til, og få sammensat et hold, der vinder flest mulige kampe.

- Det er ikke sådan, at jeg kommer og planter en eller anden fast struktur ned over holdet og siger, at højre wing skal spille sådan og sådan. Nej, vi skal sammensætte det hold, så de spillere, der spiller ude i Europa, kan udtrykke meget af det, som de er allerbedst til på vores landshold. Og samtidig komme ind med den identitet, som vi alle sammen har i Danmark, og det, vi er fælles om.

Så hvis man kommer med sammenligningen, at Åge er Mourinho og du er Guardiola?

- Så køber jeg den ikke. Jeg køber simpelthen ikke præmissen. Jeg kan se mange ting, som Mourinho gør, jeg godt kan genkende fra mig selv, og som jeg deler. Ligesom i øvrigt mange har sagt det samme om mig i forhold til Ståle Solbakken og FC København. Altså, jeg deler rigtig mange ting med den måde at forsvare sig på, som Ståle gør på de sidste dele af banen.

- Det gælder også Atletico Madrid, som jeg er helt vild med. Den måde, de forsvarer sig på omkring feltet på de sidste tyve meter af banen. Så jeg køber ikke den der polarisering mellem måden at spille fodbold på. Det handler stadig grundlæggende om at vinde.

I Sportsmagasinet på DR1 i aften klokken 21.40 kan du se en reportage fra Kasper Hjulmands første officielle dag som landstræner og høre mere om hans tanker omkring arbejdet frem mod de kommende kampe og næste års EM-slutrunde