Selvom det efterhånden er noget, hun er vant til, er det stadig svært for golfspilleren Nicole Broch Estrup at forberede sig på.
Når kroppen spænder op, og når vejrtrækningen bliver overfladisk og besværet. Når det føles, som om kroppen låser, og hun har svært ved at mærke sig selv. Når angsten rammer.
Til en turnering i USA i sidste uge skete det igen. Næsten som et lyn fra en klar himmel. Det var gået godt i dagene op til turneringsstarten. Banen havde føltes god, hun havde slået godt til boldene, og hun havde følt sig godt tilpas. Tænkt, at det kunne blive nogle gode dage.
Men da hun begyndte at træde hen mod første tee-sted, blev hun igen ramt af angst. Til højre på hullet var der vand, og til venstre var der skov. Og hun følte, at det var en selvfølge, at bolden ville lande et af de to steder frem for at ende der, hvor hun ønskede.
- Nu var der et scorekort i hånden, og der var konsekvenser. Jeg blev bare ramt, lige så snart det gjaldt, siger Nicole Broch Estrup.
Men alligevel var der noget, der var anderledes. Hun arbejder nemlig med at håndtere det på en ny måde.
Bedre til at acceptere angsten
Det seneste år er hendes resultater blevet bedre. Og selvom det er glædeligt, følger der også forventninger med. Og det er dem, der nogle gange kan være svære at håndtere.
Inden Europa Touren igen begyndte for få uger siden, havde Nicole Broch Estrup en længere turneringspause på syv uger, og i den periode kunne hun godt mærke, at hun gerne ville have styr på det hele, når hun igen skulle ud og spille for alvor.
- Når jeg rigtig gerne vil noget, kommer kontrollen op i mig, og så føler jeg, at der er en særlig måde, tingene skal føles på. I virkeligheden er det ikke det, der sker, siger hun.
Det er langt fra nyt for hende, at hun til tider bliver ramt af angst, og det er derfor også noget, hun har arbejdet meget med de seneste år.
Og i stedet for at skubbe tankerne væk har hun fokuseret på at byde angsten velkommen, når den kommer buldrende, og hun mister kontrollen.
- Når det er værst, er det virkelig ubehageligt, og så har jeg jo ikke lyst til at være i det. Men jeg er blevet bedre til at acceptere, når angsten er der. At byde den velkommen og acceptere, at ’okay, så er du med mig i dag’, siger hun.
Skridt i den rigtige retning
I forlængelse af det arbejder Nicole Broch Estrup også med at behandle sig selv ordentligt, når tingene ikke går som forventet.
For det bliver kun selvforstærkende, hvis hun taler grimt til sig selv, når det i forvejen ikke fungerer. Det mærkede hun i forrige uge til den første turnering efter den syv uger lange pause. Her spillede hun en turnering i Frankrig og havde svært ved at få spillet til at fungere.
Inden finaledagen lå hun fint placeret, men hun kunne mærke, at hun var anspændt.
- Jeg endte med at have en rigtig dårlig dag, fordi jeg behandlede mig selv dårligt. Det er jo ikke sådan, at jeg går og slår mig selv, men jeg snakker grimt til mig selv og giver dermed ikke mig selv muligheden for at få en okay dag. Det mentale sætter sig jo i mit spil, siger hun.
Hun endte på en delt 21. plads, og efter turneringen kørte hun ud for at handle med sin mand, Kasper, der også var hendes caddie i Frankrig. Midt i supermarkedet stoppede han op og fortalte hende, at hun blev nødt til at være bedre ved sig selv, og at hun fortjente bedre, end det hun udsatte sig selv for.
- Og så stod jeg bare der og græd i supermarkedet, for det var så rigtigt, det han sagde, men når man er i det, er det så nemt at komme til at slå sig selv i hovedet, siger hun.
Derfor havde hun stor fokus på netop den del af spillet, da hun spillede sin seneste turnering i USA. At selvom det i perioder gik dårligt, og selvom nogle af boldene endte i vandet, behøvede det ikke betyde, at dagene var dårlige.
- Det var vigtigt for mig, at jeg hyggede mig både på og uden for banen. Det var nogle skridt i den rigtige retning, selvom det resultatmæssigt ikke var så godt, siger hun.
Ikke ramt af lyntoget med samme hastighed
Arbejdet med sig selv tager tid. Det er hun klar over. Men det er blevet bedre, også selvom hun ikke er i mål endnu.
Det er også det mentale arbejde, der fylder mest for hende. At bevare troen på, at det nok skal gå.
- For et år siden kunne jeg ikke se mig selv vinde en turnering på Europa Touren. Det føler jeg godt, at jeg kan nu, siger hun.
- Jeg bliver ikke ramt af lyntoget med 180 kilometer i timen lige så ofte, som jeg gjorde engang. Nu ser jeg det måske med lidt lavere hastighed, inden jeg bliver kørt helt over.
Næste gang Nicole Broch Estrup skal i aktion er første weekend i juni, hvor det gælder turneringen Helsingborg Open. En turnering, hun vandt tilbage i 2015.
- Jeg kan allerede mærke nu, at det bliver en svær uge, fordi jeg har forventninger til mig selv, og der kommer til at være forventninger udefra.
- Men jeg håber, at jeg kan håndtere det og have en fed uge, uanset om jeg bliver nummer et eller ti eller tyve, siger hun.