STOOOP! Unge stærke stjerner slår nu så hårdt og langt, at golf er ramt af boldkrise

Verdens bedste golfspillere slår for langt, mener mange. Det skal nye bolde skal lave om på, hvilket begejstrer danske Søren Kjeldsen.

195 centimeter høje golfmonstre, som løfter alt for mange kilo i styrkecentret og kan "jerne golfbolden" længere væk, end øjet rækker.

Sådan lyder bekymringen fra den danske golfspiller Søren Kjeldsen, som mener, at sportens udvikling triller mod det forkerte hul. De professionelle spillere slår hårdere og hårdere, mens teknikken bliver mere og mere underordnet.

- I dag hører du om spillere, der smadrer bolden så langt som muligt, og så tager de den derfra, konstaterer Søren Kjeldsen.

47-årige Søren Kjeldsen byder forslaget om nye golfbolde velkommen. Danskeren har vundet fire turneringer på DP World Tour, der tidligere var kendt som europatouren. (Foto: © GLYN KIRK, Ritzau Scanpix)

Løst oversat skal en ny bold forkorte den gennemsnitlige længde på et drive (første slag på et hul, red.) med knap 14 meter.

Sidste sæson slog henholdsvis herrer- og kvindespillerne i gennemsnit 274 meter og 235 meter på deres drives i de prestigefyldte amerikanske golfserier PGA Tour og LGPA Tour.

Det er for langt, mener Søren Kjeldsen.

Udviklingen kan i sidste ende gå ud over historiske baner som Old Course i skotske St. Andrews, der risikerer at blive "for korte og forældede".

- Det er da fedt at se stjerner som Rory McIlroy (nummer tre på verdensranglisten, red.) slå et sindssygt langt drive, men det er ikke det eneste, jeg gider se fra ham. Han skal spille banerne, som de er beregnet til, og vi vil gerne se spillerne blive testet, siger Søren Kjeldsen.

Danskeren har spillet professionel golf i omkring 25 år, og han mener, at den strategiske del af sporten med tiden er udfaset. Et godt eksempel er ifølge Søren Kjeldsen amerikaneren Bryson DeChambeau, som er skiftet til udbryderligaen LIV Golf.

Han "hakker bolden så langt som muligt", og så tager amerikaneren den derfra.

- Det er ikke den retning, golf skal tage. Det skal handle om færdigheder, for når det kun handler om kraft, bliver det endimensionelt og kedeligt. Både som spiller og tilskuer, mener Søren Kjeldsen.

Den amerikanske golfstjerne Bryson DeChambeau er stor modstander af forslaget om nye golfbolde. (Foto: © Tony Gutierrez, Associated Press)

Bryson DeChambeau er dog langt fra enig. Ifølge golfmediet golf.com kalder amerikaneren den planlagte ændring af bolden for en "grusom ide".

- Det er den mest fantastiløse, uinspirerende og begrænsende ting, du kan gøre, siger Bryson DeChambeau.

- Alle vil gerne se folk slå bolden længere.

Skønne, gamle, ubrugte baner

Golfkommentator på Viaplay Henrik Knudsen forklarer, at forslaget lige nu er sendt ud til høring blandt parter.

Som udgangspunkt er forslaget tiltænkt de turneringer, som initiativtagerne bag forslaget selv arrangerer, The Open Championship og US Open, og at de nye bolde vil kunne blive en realitet fra 2026, forklarer Henrik Knudsen.

Derfra er det op til de øvrige turneringer, om de vil følge trop, og det er ifølge Henrik Knudsen ikke usandsynligt, da "man plejer at finde konsensus".

Selvom Henrik Knudsen er fascineret af de spillere, der kan slå pokkers langt, erkender han, at sportens udvikling har negative konsekvenser.

- Der er nogle af de skønne, gamle baner, der snart vil være ubrugelige, siger han.

Fordi de simpethen bliver for korte i forhold til topspillernes slagkraft.

Den traditionsrige Old Course på St. Andrews i Skotland lider under sportens udvikling. (Foto: © Andy Buchanan, Ritzau Scanpix)

Udviklingen skyldes ifølge golfkommentatoren både udstyret og spillernes træning, der er målrettet at kunne bevæge køllen hurtigere og dermed slå længere. Og det er netop de spillere, der kan slå særligt langt, der bliver påvirket mest, hvis forslaget bliver en realitet.

- Det rammer selvfølgelig ikke kun de længstslående, men det er dem, der får taget mest væk, siger Henrik Knudsen.

Han understreger, at forslaget er blevet til for banerne og spillets skyld.

Løftet pegefinger i 1904

Henrik Knudsen forklarer, at diskussionen ikke er ny. Den har faktisk mere end 100 år på bagen.

- Jeg plejer at referere til et sjovt brev, hvor der er en spiller, der har skrevet, at nu bliver vi nødt til at gøre noget, og det er dateret i 1904. Så diskussionen har været i gang meget længe. Nu føler man, at man skal gøre noget, siger Henrik Knudsen.

Særligt i dette årtusind har diskussionen taget fart, da teknologien og træningen har tydeliggjort udfordringen og ladt nogle "skønne og gamle baner" stå ubrugt hen, da de er for korte til den moderne spillestil.

At forslaget nu bliver lagt frem af R&A og USGA gør, at Henrik Knudsen tror, at det bliver til noget. For de er ifølge ham, "dem, der laver reglerne".

- Kommer det i brug ved de store mesterskaber, vil der være en stor sandsynlighed for, at de mere etablerede tours også gør det, siger Henrik Knudsen.