For fem år siden vejede Gidsel 67 kilo og spillede på 2. holdet: Nu viser landsholdsspilleren, at de ’bedrevidende’ tog fejl

Håndboldspilleren Mathias Gidsel var 'ikke det åbenlyse talent'. Nu har den 21-årige venstrehånd med knofedt og vilje spillet sig ind i A-landsholdstruppen.

(Foto: © Ernst van norde, Scanpix)

Du er en dygtig håndboldspiller Mathias, og det er fint nok, at du drømmer om at spille back, men ved du hvad? Glem det. Bliv du bare ude i hjørnet på fløjen.

'Det er det, din fysik rækker til'.

Nogen gange møder du 'højtstående, bedrevidende' mennesker på din vej, som ikke tror på dig. Og det er lige nøjagtig sådan, at man gøder tvivlen i et ungt sind.

- Det var en kæmpe mavepuster, der ødelagden troen på mig selv, siger 21-årige Mathias Gidsel om periodevis i sine teenageår at møde flere løftede pegefingre end opmuntrende skulderklap.

Tegningerne til noget godt, bevares, men også for klejn. Håndbold er en sport for de store og stærke, må man jo forstå i et klassisk kassetænkende univers.

- Jeg var overhovedet ikke det åbenlyse talent. Faktisk kunne jeg ikke engang komme på førsteholdet som U16-spiller, siger håndboldspilleren.

- Jeg var ikke på ungdomslandsholdet i starten og kom det først sent. Jeg var fysisk langt bagefter de andre, siger Mathias Gidsel, der nu er udtaget til A-landsholdet. (Foto: © Ernst van norde, Scanpix)

Men hvad sker der, når den skæve, kreative type møder personer med 'tro på projektet'? Trænere som Carsten 'Stump' og Mathias Albrektsen i Gudme, Claus Hansen på U-landsholdet. Nicolej Krickau, Gidsels nuværende chef i GOG, ligeså.

Så kan det ende med, at landstræner Nikolaj Jacobsen en dag ringer med beskeden om, at man skal møde ind i A-truppen - blandt Mikkel Hansen og kompagni - til ugens EM-kvalifikationskampe. Debut i sigte.

Således gik det til, da Mathias Gidsel, venstrehåndet snurretop med halsbrækkende gennembrud, arbejdsiver og nådesløs viljestyrke, lukkede munden på de sidste af sine tvivlere.

- Mathias er en reminder til alle, der arbejder med talentudvikling, om, at man skal passe rigtig meget på med ikke at stemple eller stigmatisere nogen for tidligt, siger Claus Hansen, cheftræner i Skjern Håndbold.

Inden han i 2018 sagde op i Dansk Håndbold Forbund (DHF), arbejdede Claus Hansen i 16 år som U-landstræner, talentchef og bindeled til A-truppen. En guru udi udklækkelse af talenter, mener mange med forstand på symbiosen mellem hånd, bold og nåleskovsklister.

Det er ikke uden grund, at 19 af 22 spillere, der lige nu render rundt i A-landsholdslejren, har haft med Claus Hansen at gøre i DHF-regi. Én af dem er Mathias Gidsel.

- Det er gået stærkt. Lidt for stærkt, måske, siger Gidsel selv. Trækker på smilebåndet.

Overraskelsen over udtagelsen følges op af et 'jeg passer på med ikke at have for høje forventninger' og angribes i stedet med ydmyghed og ved at bevare fødderne, hvor de vestjyske rødder gror - i jorden.

Passionen overvandt modgangen

Nu kom det måske lidt til at lyde som om, at opadvendte tommelfingre og 'du kan gøre det'-retorik alene har skubbet Mathias Gidsel mod A-landsholdet.

Det er slet, slet ikke tilfældet.

Første gang højrebacken blev testet i U-landsholdsregi var han 16 år og vejede 67 kilo.

- Jeg var virkelig lille. Jeg kunne også godt selv se, at når jeg kiggede på min højde og vægt og sagde, at jeg var back, så var der nok nogen, der ville grine af det, siger Mathias Gidsel.

- Så måtte jeg bare arbejde ekstra hårdt, når jeg ikke fik noget foræret rent genetisk.

- Jeg er stadigvæk kun 21 år, så det er ikke en skandale, hvis ikke jeg kommer med til VM-slutrunden i januar, siger Mathias Gidsel. (Foto: © Ernst van norde, Scanpix)

Det efterfølgende år tog han 12 kilo på i muskelmasse og efterlod forbundets fysiske trænere 'helt målløse', husker Claus Hansen.

Et tydeligt vidnesbyrd om Gidsels vanvittige passion for spillet håndbold, lyder det.

- Han synes, at det er det fedeste i hele verden, og det har været tydeligt fra første gang, jeg så ham. Den passion har været med til at bære ham gennem de svære faser. Hvor andre måske havde givet op, har Gidsels benzin været, at han elsker spillet, siger Claus Hansen, tidligere mangeårig U-landstræner og talentchef i DHF.

Handler ikke kun om at være stor, stærk og skyde hårdt

På sin egen firnurlige måde har Mathias Gidsel 'bogstavelig talt' fundet smuthullerne. En spændende vej i den verden, hvor erfaringer viser, at det er ualmindelig vanskeligt at vurdere, hvem der bliver bedst, siger Claus Hansen.

De oplevelser - at overkomme modgang og tvivl - vil Gidsel gerne give videre til inspiration. Ikke alle kloge hoveder sidder med krystalkuglen og den endelige sandhed.

- Det handler om at vise de unge, at det kan godt være, der er mange, som ikke tror på dig, men uanset hvad skal du bare spille, hvis du synes, det er sjovt, siger landsholdsspilleren.

Hermed givet videre.

Mathias Gidsel har ved flere lejligheder fået at vide, at han minder om den tidligere landsholdsspiller Claus Flensborg. Gidsel er for ung til at vide, hvem det er, men måske han burde sætte sig ind i det, når nu alle bringer det op, lyder det med et grin. (Foto: © Claus Fisker/Ritzau Scanpix og Bitsch Pedersen/Ritzau Scanpix)

På den måde læner Mathias Gidsel sig op af andre, eksempelvis Mikkel Hansen, som var sent fysisk udviklet, skulle leve og overleve på teknik, finesse og taktik, før de kropsligt indhentede resten, siger Claus Hansen.

- Håndbold handler ikke om at være den største eller stærkeste eller den der skyder hårdest. Heldigvis. Det er noget af det fascinerende ved spillet. Hvis man har kompetencerne, så er det det afgørende.

Talentudvikling kan være en svær nød at knække, og af og til tager nogle af de kloge, bedrevidende også fejl. Det gjorde de med Mathias Gidsel.

Krystalkuglen sagde ét, Gidsel noget helt andet.

Håndboldherrerne skulle have mødt Schweiz onsdag, men EM-kvalifikationskampen er udskudt til torsdag aften på grund af corona. Efter planen møder danskerne Finland på udebane lørdag.