Det kan være en smule grænseoverskridende som nyuddannet gymnasielærer at åbne døren ind til sin første klasse. For hvordan er det lige, at man som en ung dansklærer overbeviser 28 teenagere om, at islandske sagaer og Naja Marie Aidt faktisk er ret interessant, når hele klasseværelset oser af hormoner og hunger efter weekend?
Så kan det hjælpe, hvis der er elever i klassen, der gør det hele en smule lettere. Aktive elever, der deltager i undervisningen og ikke kun rækker hånden op på grund af deres samvittighed, men som faktisk gerne vil debattere og diskutere.
Sådan en elev var VM-landsholdsspilleren Lotte Grigel på Esbjerg Gymnasium. Dengang - for knap 10 år siden - gik der 500 elever på gymnasiet, men i dag er tallet steget til omkring 1.000. Og på trods af at tusindvis af elever sidenhen har tikket sig gennem ungdomsuddannelsens virvar af integralregning, elektromagnetisme og halvlunke madpakker i tasken, skiller Lotte Grigel sig ud.
Det fortæller hendes tidligere dansk- og klasselærer Peter Sand over en kop kantinebrygget kaffe mellem to undervisningstimer i Sydvestjylland.
- Lotte gjorde det nemt at være lærer. Hun skabte en god stemning, selvom hun også var udfordrende. Hun var ikke bange for at sige autoriteter imod. Det var ikke for at genere, men hun accepterede ikke et dårligt svar. Jeg kan forestille mig, hvordan hun er til taktikmøder til håndbold, griner Peter Sand.
Han må rykke lidt ved langbordet i kantinen, da gymnasiets rektor Erling Petersson kommer gående ned ad trapperne, efter at den obligatoriske morgensamling er overstået. Han husker også Lotte Grigel som en ihærdig elev, der vidste, hvad hun ville. Derfor havde hun ikke behov for en fireårig Team Danmark-linje på gymnasiet, men kun en treårig, forklarer rektoren. Det betød, at man i tre tilfælde måtte udskyde hendes eksamener og årsprøver i flere måneder på grund af håndbold.
- Allerede dengang var der mange, der kendte hende, fordi de så hende i medierne. Hun blev på mange måder en darling i Esbjerg i en tidlig alder på grund af sit store håndboldtalent og sin positive udstråling. Hun var i virkeligheden meget ukrukket, siger Erling Petersson.
Debut som 16-årig
Det kræver ikke mange samtaler med folk fra gymnasiet, håndboldklubben, byen eller borgmesterkontoret for at forstå, at Lotte Grigel rimer på Esbjerg. Hun er født og opvokset i byen og har spillet i Team Esbjerg i størstedelen af sin karriere. Allerede som en 16-årig gymnasieelev debuterede hun på klubbens førstehold, og året efter fik hun sin slutrundedebut ved EM i Makedonien.
Det blev for alvor begyndelsen på et liv, der handlede om håndbold, siger Didde Maria Jessen, der er Lotte Grigels nære veninde og tidligere holdkammerat.
- Hun har altid været stolt og ydmyg omkring opmærksomheden, og hun har altid haft respekt for at agere ordentligt i den rolle, siger Didde Maria Jessen, der har kendt Lotte Grigel siden 8. klasse.
- Selvfølgelig er hun anderledes over for pressen end privat, men alle kan vist nikke genkendende til hendes farverige, energiske og imødekommende væsen. Succesen er aldrig steget hende til hovedet, siger hun.
Sådan var det også dengang, da det hele begyndte i gymnasieårene, fortæller Peter Sand i larmen fra gymnasiets to bordfodboldborde, der tilsyneladende virker mere interessante end de seks hvide kompendier, der flyder på gulvet.
- Jeg tror, hun var stolt af sin håndboldkarriere, men hun var i forvejen så stærk som person, at hun ikke behøvede at flashe sine sportsfacade på gangen, siger han.
Opbakning fra borgmesteren
Lotte Grigel er af tidligere holdkammerater blevet kaldt ”klubikonet ud over alle grænser” og ”håndboldprofilen i byen”, men historien om Grigels tilhørsforhold til Esbjerg inkluderer også et særligt men.
For efter 16 års ægteskab skiltes Lotte Grigel og Team Esbjerg i 2015 på en uheldig måde. Håndboldspilleren var utilfreds med holdets træner Lars Frederiksen, og efter en måneds strid med klubben skiftede hun til russiske Rostov-Don.
- Egoistisk og umodent, skrev BT's håndboldkommentator om opførslen af Lotte Grigel, der i dag spiller i ungarsk håndbold langt væk fra hjemmet i Esbjerg.
Men al virakken omkring bruddet med Team Esbjerg har ikke påvirket Lotte Grigels omdømme, mener Esbjergs borgmester Johnny Søtrup (V).
- Lotte Grigel er byens håndbolddarling. Folk var kede af det, der skete, men det er ikke noget, der har givet et negativt syn på hende. Hun er meget afholdt og populær, siger Johnny Søtrup.
Han overrakte Esbjerg Kommunes Talentpris til Lotte Grigel i 2009, og han har siden da fulgt tæt med i hendes karriere.
- Allerede som gymnasieelev var hun et usædvanligt talent, som tog sig tid til folk og fans og fremstod smilende, oprigtig og professionel. Hun er en stor personlighed og en god sportsambassadør for Esbjerg, siger borgmesteren.
Løbetur mod templet
Peter Sand er enig. Læren fra gymnasiet på Spangsbjerg Møllevej ærgrer sig som sportsfan i ligeså høj grad over Grigels mange skader i de seneste år, men han er aldrig i tvivl om, at hun altid kommer tilbage.
- Hun er så målrettet, bemærker Peter Sand og smiler for sig selv, inden han fortæller en symptomatisk historie om en studietur til Athen.
Her havde han forberedt et morgenløb for Lotte Grigel og en anden elitesportsudøver fra gymnasiet, for at de kunne holde formen ved lige. Turen gik mod Akropolis’ berømte templer, mens byen langsomt var ved at vågne. En smuk tur for gymnasielæreren med særinteresse for oldtidskundskab, men tilsyneladende en alt for langsom tur ifølge Lotte Grigel.
- Hun stormede af sted efter 10 minutters løb. Jeg var sat helt af, og jeg måtte sige stop, mens de tog et par runder mere. Det var nok typisk Lotte, siger Peter Sand, der karakteriserer hende med ord som stædig og disciplineret.
- Mange elever afleverer to eller tre gennemarbejdede afleveringer i løbet af et år, mens resten af kvaliteten er lidt blandet. Sådan var det aldrig med Lotte. Hun var ærekær og ville altid vise, hvad hun var i stand til, siger han.