Frem med klaphatten: Sådan fylder du tomrummet fra udsat EM med nostalgiske landsholds-udsendelser

Godt nok er EM rykket til næste sommer, men indtil da kan du få en snert af slutrundestemningen på DRTV.

Danske roligans må vente endnu et år, før de kan opleve EM på hjemmebane. Indtil da kan man få en snert af slutrunde-stemningen på DRTV. (Foto: © Palle hedemann)

Landsholdets rød-hvide fodboldkrigere skulle i weekenden have forberedt sig til deres tredje kamp under EM-slutrunden. Men sådan gik det ikke. I stedet må vi vente et år mere, før vi kan opleve de danske drenge på hjemmebane.

Kan man ikke vente så længe, er der stadig mulighed for at opleve en snert af den særlige EM-stemning. Den følelse man ellers kun får, når nationalhymnen brøler afsted på fuld volumen i en tætpakket Parken. Mens vi venter på EM 2021 har DRTV nemlig samlet en perlerække af dokumentarer og serier om fodboldlandsholdet.

Vi er landsholdet - fra drenge til mænd

Henrik Dalsgaard, Landstræner Åge Hareide, Jens Stryger Larsen, Yussuf Poulsen, Martin Braithwaite, Christian Eriksen og Andreas Christensen efter EM kvalifikationskampen på Aviva Stadium i Dublin mandag den 18 november 2019. (Foto: © LISELOTTE SABROE, RITZAU/SCANPIX)

Vi er tilbage i 2017. Åge Hareide har blot stået i spidsen for det danske fodboldlandshold i et år. DR følger nordmanden over tre afsnit, hvor den ultimative ambition er at genrejse holdet. Og samtidig at skabe en stemning, der kan samle nationen under ét banner.

Se den her.

Laudrup – en dansk familie

Michael og Brian Laudrup oplevede begge succesfulde ophold i udenlandske klubber. Her poserer de til et avisfoto i 1994. (Foto: © Bent K Rasmussen)

Laudrup-brødrene var blandt de absolut største navne i fodbold-Europa. Og så er de oveni købet danske. Selvom de primært foldede sig ud på fodboldbaner i Tyskland, Spanien, Italien og Skotland, var der også et liv uden for grønsværen. Hvilke værdier var de styret af? Hvilke faktorer bestemte deres karrierer? Over to afsnit får man et indblik i danskernes liv.

Se den her.

Jeg var der - EM 1992 med Richard Møller Nielsen

Landstræner Richard Møller Nielsen under en landsholdstræning 4. juni 1992. (Foto: © MORTEN JUHL)

Nya Ullevi i Göteborg. Det var her det skete. Miraklet i 92. I dette afsnit af dokumentarserien 'Jeg var der' kommer man med den danske landstræner, Richard Møller Nielsen, tilbage til stedet, hvor miraklet skete.

Se den her.

24 timer vi aldrig glemmer - da Danmark bankede Sovjet

På grundlovsdag mødte Danmark Sovjetunionen i 1985. Det hele endte med 4-2 til Danmark. (Foto: © Bent K Rasmussen)

5. juni 1985. Danmark møder et stærkt Sovjetisk mandskab. Men med mål fra Laudrup og Elkjær lykkes det at besejre de sovjetiske spillere. Det er 'Danish Dynamite' for fuld skrue, når tiende afsnit af dokumentarserien '24 timer vi aldrig glemmer' tager tilbage til den dag, hvor det danske landshold for alvor slog sig fast i verdenseliten.

Se den her.

Fællessang i Parken – vores fodboldhistorie

Til 'Fællessang i Parken' var der glædelige gensyn med flere danske legender. Her er det Svend Gehrs og Sepp Piontek, der gæster Danmarks nationalstadion. (Foto: © Dr)

På knap to timer kan man få hele pakken. Mål, højdepunkter og selvfølgelig slutrundesange fra de sidste 40 års VM- og EM-slutrunder. Der var nemlig dømt fodboldnostalgi i højeste klasse, da DR i lørdags samlede fodboldlegender og musikere til en historisk aften i Parken.

Se eller gense udsendelsen her.

Og det var Danmark

EM 92. De nyslåede danske europamestre jubler. (Foto: © Palle hedemann)

"I et ganske lille land, hvor himlen altid er blå." Selvom Danmark er et lille land, som man synger det i slutrunde-sangen 'Danmarks drenge', så går det ikke længere under navnet lilleputnation. 'Og det var Danmark' er en fortælling om det danske landsholds forvandling fra amatører til europamestre og folkehelte i 1992.

Se den her.

Da Danmark blev verdensmestre i fodbold

I 1971 blev Danmark verdensmestre. På billedet ses blandt andre Inger "Tulle" Pedersen, Solveig Hansen og Lena Schelke, der alle tre deltog i VM finalen i Mexico 1971. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Året er 1971. På dette tidspunkt er kvinder ikke velkomne i DBU. Og man holder heller ikke officielle verdensmesterskaber for kvinder. Alligevel lykkes det Danmarks første kvindelandshold at blive verdensmestre i fodbold. Foran 112.500 tilskuere banker et uofficielt dansk landshold Mexico 3-0 i en turnering, der er arrangeret udenom de internationale fodboldforbund.

Se den her.

Solgt til succes – de nye danske fodboldstjerner

Joachim Andersen er en af spillerne, der deltager i 'Solgt til succes'. Her ses han under en træning med A-landsholdet. (Foto: © LISELOTTE SABROE, RITZAU/SCANPIX)

Joachim Andersen, Kasper Dolberg, Rasmus Nissen og Mikkel Duelund. Gennem tre måneder tager DR bag facaden hos en række af Danmarks største-U21 landsholdsspillere. De er alle solgt til udenlandske klubber for flere millioner. Og det er penge, der skaber store forventninger til de danske stortalenter.

Se den her.