Danmarks hurtigste nogensinde over 100 meter.
Et prædikat, der kun tilhører én person i hele Kongeriget.
Den danske sprinterkonge Kojo Musah har taget syvmileskridt i 2021, hvilket resulterede i ejerskabet af atletikkens måske mest mytiske rekord, hurtigste mand på 100 meter.
Han sikrede den tilbage i juni ad to omgange, for det var selvfølgelig ikke nok bare at sikre den. Den skulle også forbedres.
I Tjekkiet midt i juni brugte han nemlig kun 10,17 sekunder på at tilbagelægge de 100 meter, hvor han dermed slog Kristoffer Haris tidligere danske rekord på 10,26 sekunder.
Rekorden fik kun lov til at stå i 11 dage, inden han i DM-finalen fik skåret rekorden endnu længere ned. 10,14 sekunder, og så var han ellers klar til at kvalificere sig til OL en uge efter.
Én mere til rekordskabet, der allerede bestod af den danske rekord på 60 meter, som han sikrede sig i februar.
- Det er nok ikke helt skævt at kalde 2021 et vildt år, siger han selv om rekordåret i OL-lejren.
Det er i hvert fald det, vi andre vil kalde et år som rekordindehaver på de to hurtigste distancer i atletikkens verden og en billet til OL i kongedisciplinen 100 meter.
Vel at mærke som den første danske mand siden OL i 1928.
Musah skal stå med klodens hurtigste
Udviklingen har været fænomenal i de seneste seks måneder for Kojo Musah. En periode, hvor han samtidig med det danske stafethold formåede at kvalificere sig til OL på 4x100 meter.
Men det er 100 meteren, der betyder mest for ham. Den næsten mytiske distance, der kan få et olympisk stadion solgt hurtigere, end Usain Bolts verdensrekord på 9,58 sekunder. Næsten i hvert fald.
- Jeg tror, det handler om, at man vil finde ud af, hvem der er den ultimativt hurtigste. Det handler om den olympiske ånd og at finde ud af, hvem der er den stærkeste og hurtigste, siger han om 100 meteren.
Han er ikke decideret overvældet over at være i Tokyo ved den store sportsbegivenhed. Han er rolig, fokuserer på sit løb og tænker ikke videre over, at han er den første danske mandlige 100 meter-løber ved OL i 93 år.
Nej, det, der kan tænde en lille OL-flamme i øjnene på den hurtige dansker, er at se frem til at dyste mod de hurtigste.
- Det bliver fedt at stå blandt klodens hurtigste. Der er en del af dem, jeg har konkurreret mod før, men det er første gang, jeg skal konkurrere mod så mange hurtige.
- Det er noget, jeg har kæmpet for så længe, og det er noget, der giver mig blod på tanden og motivation for videre udvikling, siger han.
Udviklingen startede for seks år siden
Udviklingen har været vild nok i forvejen, og det er næsten svært at forestille sig, at den kan blive ved.
Det er blot seks år siden, at Kojo Musah fandt ud af, at han var god og ikke mindst hurtig til at løbe.
Han var som teenager mere optaget af gymnastik på gymnastikefterskolen, men da han ved et atletikstævne for efterskoler i 2013 blev prikket på skulderen af paraatleten Daniel Wagner, blev han selv bevidst om talentet.
To år senere startede han til atletik i Vejle IF, og så er det siden kun gået én vej. Daniel Wagner har senere fortalt, hvorfor interessen faldt på Kojo Musah.
- Han gjorde det forbavsende godt for én, der aldrig rigtig havde dyrket atletik før. Han så bare utrolig eksplosiv ud.
Talentet fik ham i 2017 til Aarhus, hvor han begyndte at træne i Aarhus 1900. Samme klub som OL-sølvvinderen fra 2016 Sara Slott Petersen er en del af. Hun har i den grad lagt mærke til den udvikling, som Kojo Musah har været igennem.
- Kojo er en del af min træningsgruppe, så det har bare gjort det endnu vildere for mig personligt at have fulgt hans rejse og set, hvordan han har udviklet sig mentalt.
- At det endelig er lykkes for ham, det er stort, siger hun i OL-lejren.
Atletik-disciplinen, som Kojo Musah mestrer, er også for hende noget helt specielt.
- Det ligger evolutionsmæssigt dybt i os, at der er en fascination af, hvem der er den hurtigste i verden. Det er helt basalt, hardcore fysik. Det er sindssygt fedt og noget, man gerne vil se.
Og hvis det at stå ved de olympiske lege har givet Kojo Musah blod på tanden, så kan vi håbe på, at Tokyo ikke bliver det sidste sted, vi skal se ham blandt klodens hurtigste i kongedisciplinen.