Kræften tog Lisas hånd: 'Taekwondo motiverede mig til at komme videre i livet'

Lisa Kjær Gjessing er et af de helt store danske guldhåb ved dette års paralymiske lege.

Lisa Kjær Gjessing fik amputeret halvdelen af sin venstre underarm i april 2012. Siden har hun drømt om en paralympisk medalje. (Foto: Rune Aarestrup Pedersen) (Foto: © Rune Aarestrup Pedersen)

Spark, slag og blokering - med én hånd.

Sådan kommer den koreanske kampsport-disciplin til at se ud for Lisa Kjær Gjessing, når hun i morgen skal dyste i taekwondo.

Det er den dag, hun har ventet på, siden hun fik amputeret sin arm for ni år siden.

I nat klokken 04.40 dansk tid indtager hun gulvet i en taekwondo-kamp for para-atleter til de paralympiske lege i Tokyo.

- Alt det, der sker omkring mig lige nu, er noget, jeg kommer til at huske resten af mit liv. Det er virkelig stort at stå som para-atlet. Det er en oplevelse for livet, fortæller den 42-årige Lisa Kjær Gjessing.

En hård fremtid med én arm

Siden Lisa Kjær Gjessing var 13 år, har hun dyrket kampsporten taekwondo.

Men da voksenlivet meldte sig med fuldtidsjob og to små børn, havde hun lagt taekwondo-træningen på hylden.

Det skulle dog vise sig kun at blive for en stund. En kræftknude i venstre arm ændrede Lisas liv i 2012.

- Jeg havde kræft, og det havde bredt sig. Lægerne besluttede hurtigt at amputere armen, fortæller Lisa Kjær Gjessing.

Hun beskriver perioden efter sin amputering som meget svær.

- Jeg synes, det var et slidsomt liv, jeg gik i møde med én arm. Bare det at vaske op eller lægge vasketøj sammen tog mig dobbelt så lang tid. Det var surt, fortæller Lisa Kjær Gjessing.

Sammen i bevægelse er DR's årstema, der giver dig inspiration til en aktiv livsstil. (Foto: DR)

En drøm om en PL-plads

Samme år var der OL i London. Her fulgte Lisa Kjær Gjessing tæt med, når de danske atleter kæmpede for at hive medaljer hjem til Danmark.

- Jeg har altid elsket sport, konkurrence og dét at have et mål. Det motiverede og inspirerede mig til komme videre i livet, siger hun.

Lisa måtte tvinge noget positivt ud af situationen efter sin amputering. Derfor så hun en mulighed, som skabte glæde, håb og kampgejst tilbage i hendes liv.

- Det eneste positive ved at miste armen var, jeg fik en drøm om en plads til PL, som jeg står med i dag, fortæller hun.

- Jeg går klart efter at få en medalje med hjem fra Tokyo - og jeg går efter guldet.

Da hun fik muligheden for at takke en særlig person med DR's bevægelsesstafet, vidste Lisa Kjær Gjessing hurtigt, hvem hun ville takke.

- Den skal gå til min træner, Bjarne Johansen, der har stået mig bi i tykt og tyndt og været med til alle mine stævner gennem de sidste 8 år og desuden i min tidligere karriere. Det er jo mange timer, vi bruger sammen, og derfor kommer man også tæt på hinandens liv, og jeg ved, hvor meget han i øvrigt gør for idrætten for utroligt mange unge mennesker, fortæller hun.

Kom i gang med noget, du kender

Topatleter har også alle stået som nybegyndere på et tidspunkt. Så hvis du har enten et fysisk eller mentalt stopklods, der holder dig fra at dyrke en sportsgren, har Lisa Kjær Gjessing et godt råd til at overkomme den barriere, du står overfor.

- Det kan være en god idé at genoptage noget, der i forvejen er velkendt. Måske noget, man har dyrket i sin barndom - ligesom jeg gjorde, siger Lisa Kjær Gjessing.

Er du helt ny inden for sportens verden, skal du stadig ikke holde dig tilbage. I så fald kan det være en idé at kontakte klubben på forhånd, råder Lisa Kjær Gjessing.

- Alle i foreningerne er klar til at tage dig i hånden, hvis du er ny. Derfor kan det være en god idé at tage kontakt til klubben, inden du møder, så du kan få en varm velkomst. Jeg har endnu ikke mødt en forening, der mener, de har nok medlemmer, griner Lisa Kjær Gjessing.

Du kan følge Lisa Kjær Gjessing og resten af de danske para-atleter til PL i Tokyo 2020 lige her, se med på DR2 klokken 04.40 i nat eller streame på DRTV.