Nu starter PL: Her er de største danske medaljehåb

25 danskere skal i aktion ved PL i Tokyo, der starter med en åbningsceremoni i dag.

Daniel Wagner er det største danske medaljehåb ved PL i Tokyo. (Foto: © Peter Cziborra, Scanpix Denmark)

Efter et veloverstået OL i Tokyo tidligere på måneden, hvor Danmark sikrede sig 11 medaljer, begynder nu en ny jagt på mere dansk succes.

I dag starter de paralympiske lege i Tokyo med en åbningsceremoni, og rekordmange para-atleter er mødt op for at kæmpe om medaljer. I alt er 4.400 udøvere fra hele verden udtaget til PL, og 25 af dem er danske.

Danmarks Idrætsforbund og Parasport Danmark har en målsætning om, at de danske atleter skal hente mellem fem og syv medaljer ved PL i Tokyo.

En realistisk, men også noget ambitiøs målsætning ifølge DR Sportens korrespondent og PL-kommentator Henrik Liniger.

- Jeg kan godt se, hvor man gerne vil hente de medaljer, men hvis nogle af medaljefavoritterne svigter, så er det svært for mig at se, hvor de så skal hentes. Der er ingen af de danske medaljekandidater, der må have en dårlig dag, siger han.

Henrik Liniger understreger, at parasporten har undergået en kæmpe udvikling på verdensplan de seneste år siden PL i Rio. Flere lande har kvalificeret sig og de lande, som har været med i en længere periode, er begyndt at satse markant på sine atleter.

Og det giver mere konkurrence til de danske udøvere.

- Konkurrencesituationen er blevet skærpet siden Rio 2016, og det gør, at man i et land som Danmark får svært ved at vinde mange medaljer. Man skal gøre mere for at vinde dem. Det hænger på relativt få hoveder at nå det mål.

Men hvem er så de danske atleter, der er de største favoritter til at hente medaljer ved PL i Tokyo - og som skal feje den nye stærke modstand til side?

Det prøver vi i samarbejde med Henrik Liniger at give et svar på herunder.

Atletik: Daniel Wagner

Daniel Wagner vandt sølv ved paralympiske lege i Rio i 2016. (Foto: © Jason Cairnduff)

Der er gode chancer for danske medaljer, når Daniel Wagner skal sprinte og springe sig til metal på 100-meterløb og i længdespring.

Ved de paralympiske lege i 2016 vandt Daniel Wagner metal i netop de to discipliner, sølv i 100-meterløb og bronze i længdespring.

Henrik Linigers vurdering:

- Det er ham, jeg vurderer, der har de største chancer for at hente en medalje – og han har selv italesat det flere gange. Jeg kan ikke se, hvad der skal være til hinder for, at han kommer til at lykkes.

- Han har den rigtige alder for at levere på topniveau, samtidig har han erfaring fra to tidligere PL og han har et konkurrencegen, som er helt fantastisk. Han har selv udtrykt, at det skal være guldmedalje denne gang, og det er også det, han mangler.

- Og den skal også komme denne gang. Han vil ikke selv være tilfreds, hvis ikke en af medaljerne er af guld.

Daniel Wagner skal første gang i aktion lørdag den 28. august klokken 13. Følg med direkte på DR2.

Bordtennis: Peter Rosenmeier

Peter Rosenmeier har vundet medaljer ved fire PL. Senest i 2016 hvor han vandt guld. (Foto: © SERGIO MORAES)

Kan den forsvarende paralympiske mester forsvare sin guldmedalje i bordtennis? Det får vi svaret på, når Peter Rosenmeier skal i aktion.

37-årige Peter Rosenmeier har deltaget ved de paralympiske lege fire gange før, og han er vendt hjem med medaljer alle fire gange: Guld i 2008 og 2016 - og bronze i 2004 og i 2012.

Henrik Linigers vurdering:

- Han har i mange år båret dansk parasport og har været et fyrtårn for danske para-atleter. Han har allerede et fantastisk karriere-forløb og hans medaljesamling fra PL er også imponerende. Han er i en position, hvor han sagtens kan hente endnu en medalje til samlingen i Tokyo – måske også af guld.

- Det, han er ubekendt over for, er, hvor meget han kender til sine modstandere og deres styrke, nu hvor corona har hærget så meget op til PL. Hvordan er formen hos de andre? Det er et åbent spørgsmål.

- Men når det er sagt, så er han så rutineret og stærk, at han godt kan sikre endnu en medalje til Danmark.

Peter Rosenmeiers første kamp bliver vist på DR2 onsdag den 25. august klokken 6.00.

Taekwondo: Lisa Kjær Gjessing

Lisa Gjessing er en af de to PL- fanebærere. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

VM-guld i 2013, 2014, 2015 og 2017. Det er ikke en dårlig historik at gå ind med til sit første PL med.

Lisa Kjær Gjessing er derfor et rigtig godt bud på en dansk medaljetager i Tokyo.

Det er første gang nogensinde, at den koreanske kampsport taekwondo er på programmet ved para-OL.

Henrik Linigers vurdering:

- Med sine fire verdensmesterskaber vil hun automatisk skrive sig ind som en af medaljekandidaterne. Jeg er dog spændt på at se, hvordan taekwondo kommer til at se ud. Det er en ny sportsgren på PL-programmet, og som tidligere sagt, så har verdenen været lukket ned på grund af corona i forhold til rejser og konkurrencer.

- Der kan være nogle lande i mellemtiden, der har satset ekstra meget på deres atleter, uden at vi ved det. Det bliver spændende at se. Men hun er stadig et af de store danske medaljehåb med sit cv. Jeg forventer, at hun vil møde op i top- og medaljeform.

Lisa Kjær Gjessing skal i kamp første gang fredag den 3. september klokken 7.05. Se med på DR2.

Badminton: Cathrine Rosengreen

Cathrine Rosengreen er atlet i den nye sportsgren ved PL, badminton. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)

Taekwondo er ikke den eneste sport, der debuterer på PL-programmet i år.

Badminton er også med for første gang, og her skal vi se Cathrine Rosengreen i aktion.

Danskeren ligger nummer tre på verdensranglisten.

Henrik Linigers vurdering:

- Hendes rangering indikerer, at hun skal spille med om medaljer. Det forventer jeg også, at hun gør. Men jeg tror, at badminton-turneringen bliver benhård. Flere asiatiske lande stiller med store hold til PL, og badminton er en kongesport i Asien. Hun kommer til at få hård konkurrence.

- Trods konkurrencen forventer jeg, at hun skal spille med om det. Skal Danmark hente de syv medaljer ved PL, så skal hun være en af dem, der lykkes med at komme til tops.

Cathrine Rosengreen skal spille sin første kamp onsdag den 1. september klokken 11. Vises på DRTV.

Dressur: Tobias Thorning Jørgensen

Tobias Thorning Jørgensen skal ride dressur til para-OL i Tokyo på hesten Jolene. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Også på ridebanen er der medaljehåb.

Tobias Thorning Jørgensen er dobbelt EM-guldvinder i 2019 og debuterer nu ved de paralympiske lege.

Tobias Thorning Jørgensen har mulighed for at vinde hele tre medaljer i dressur. Han stiller op i to individuelle ridt og en holdkonkurrence, hvor han deltager med tre andre danske ryttere.

Henrik Linigers vurdering:

- Danmark har store traditioner i dressur, og vi så under OL, at dressur bliver en folkesport, når der er tale om OL og PL. Stinna Tange, der vandt to bronzemedaljer i Rio, fik store dele af Danmark til at følge med i para-dressur. Tobias har i hvert fald Danmark bag sig.

- Jeg er ikke dressur-ekspert, men snakken går på, at han har rigtig gode muligheder for at gøre det godt i sin klasse. Når jeg ser på medalje-målsætningen, så er jeg også overbevist om, at man fra DIF’s og Parasport Danmarks side har regnet ind, at der nok skal falde en medalje af i dressur, hvor vi stiller med et meget stærkt hold.

- Derfor forventer jeg også, at han kommer til at ride med om medaljerne.

Første gang, vi skal se Tobias Thorning Jørgensen og hesten Jolene på banen, er fredag den 27. august klokken 11.50 på DR2 og DRTV.