Tennisstjerne hader ’latterligt’ eksperiment, men reglen er kommet for at blive, siger ekspert

Ved US Open må trænere rådgive tennisspillerne fra tilskuerpladserne. TV2 Sport-kommentator Peter Bastiansen vurderer, det er godt for spillet.

Ifølge amerikanske Taylor Fritz er tennis et mentalt spil, som kræver en stærk psyke af spillerne. Det aspekt bliver ødelagt med coaching-reglen, mener han. (Foto: © Scott Stuart, Represented by ZUMA Press)

Tennis er det tætteste, du kommer på isolationsfængsel i sportsverdenen.

Sådan beskriver den amerikanske ketsjerlegende Andre Agassi spillet med den gule bold i sin selvbiografi, Open.

Men i 2022 bliver der gjort op med den "øde ø' af ensomhed, som tennisspillerne ifølge Agassi oplever på banen.

I juli indførte herrernes professionelle tour, ATP, en midlertidig regelændring, som resten af året gør det lovligt for træner og spiller at kommunikere med hinanden, når de er på samme halvdel af banen.

Den første store turnering med prøveordningen begynder på mandag. Da begynder grandslam-turneringen US Open, der varer frem til den 11. september.

Amerikanske Taylor Fritz er dog alt andet end tilhænger af ATP's påfund. Verdens 12. bedste tennisspiller kalder reglen for dum, og tennis er ikke længere en "individuel sport".

- En stor del af tennis foregår i mit sind, og tennis er lige så meget et mentalt spil, som det er et fysisk. Det handler om, at du selv skal regne det ud på banen, siger Taylor Fritz til Reuters.

- Det er latterligt, at du mentalt og analytisk ikke behøver være til stede. Du kan få nogle andre til at sige, hvad du skal gøre på banen. Jeg hader det.

Tennisekspert Peter Bastiansen er af en helt anden overbevisning. TV2 Sportens kommentator mener, det var på tide, at regelændringen blev indført. Han er dog i tvivl om, hvorvidt det gavner den danske tennisstjerne Holger Rune.

Stefanos Tsitsipas følte sig uretfærdigt behandlet under Australian Open i starten af året, da han fik en bøde for at snakke med sin træner og far, Apostolos Tsitsipas (i baggrunden, red.). (Foto: © David Winter/Shutterstock, Copyright (c) 2022 Shutterstock. No use without permission.)

'Slipper for ødelagte kampe'

Eksperimentet med trænerkommentarer deler vandene. Australske Nick Kyrgios har udtrykt sin utilfredshed med eksperimentet og siger, at det ødelægger et unikt aspekt af tennis.

På den anden side af nettet står Stefanos Tsitsipas. Den græske tennisspiller er begejstret for udsigten til at kunne tale med sin træner under US Open. Fra nu af er det slut med uretfærdige advarsler fra dommere, som straffer spillere, der snakker med deres træner, lyder det.

- Jeg er mere end glad for, at jeg ikke længere skal tage mig af dommere, som er for strikse og vil ødelægge kampen, siger han ifølge Reuters.

- Det (snak med træneren, red.) sker jo med næsten alle singlespillere. Tennis bliver mere fredfyldt, og spillerne kan koncentrere sig mere om spillet og mindre om alskens nonsens.

TV2 Sportens tenniskommentator Peter Bastiansen kan sagtens forstå Tsitsipas.

Han mener, at det er på tide, at reglen bliver afprøvet, for som grækeren siger, ser man ofte, at spillerne kommunikerer med sit hold på den ene eller anden måde.

Det har været et problem, som har forvirret både spillere samt dommere og ledt til store bøder, forklarer Peter Bastiansen.

- Ingen forholder sig til reglerne, så du kan lige så godt lade coachingen være åben og officiel, i stedet for at det foregår i det skjulte. Regelændringen gavner spillet, og man slipper for, at spillerne står og taler ned i deres håndklæder, siger han.

- Spillere som Novak Djokovic er ligeglade, men andre vil få stor gavn af input fra træneren undervejs.

Peter Bastiansen er dog splittet om, hvorvidt det gavner Holger Rune, som tirsdag møder Peter Gojowcyk fra Tyskland i første runde ved US Open.

  • Holger Rune meldte afbud til ATP-turnering i Winston-Salem på grund af rygproblemer, men der er ingen dramatik eller umiddelbar risiko for afbud til US Open, oplyser hans mor, Aneke Rune (Foto: © Wally Nell, Represented by ZUMA Press)
  • Aneke Rune følger sin søn i tykt og tyndt, da hun også er manager for Holger Rune. (Foto: © Laurent VU/SIPA, Laurent VU)
1 / 2

Holger Rune tænker for meget

Ifølge Peter Bastiansen er Holger Rune aktiv bruger af løbende kommunikation med sit hold, der blandt andre består af hans mor, Aneke Rune, og træner Lars Christensen.

Især sidstnævnte er taktisk og analytisk stærk, og sammen lægger de nogle "gode kampplaner" forud for Holger Runes opgør, siger TV2 Sportens kommentator. Men småjusteringer kan være svært at overføre til banen, når først bolden er i spil.

- Holger Rune er meget spontan i sin måde at arbejde på, og han har endnu ikke fundet ud af at bruge coachingen konstruktivt. Han bliver hidsig, frustreret og kommer til at tænke for meget, siger Peter Bastiansen.

Det får den 19-årige dansker dog masser af tid til at få styr på. I første omgang testes regelændringen året ud, men Peter Bastiansen er sikker på, at den er kommet for at blive. Han kunne dog godt tænke sig, at reglen bliver udbygget endnu mere i det nye år.

- Jeg savner, at træneren må gå helt inde på banen, som var tilfældet før pandemien. Det kunne jeg godt tænke mig at se igen, for det inddrager tilskuere og tv-seere i dialogen mellem spiller og træner endnu mere, siger Peter Bastiansen.