Onkel Reje, madspild og tv-guide: Det klagede brugerne over i 2019

Madspild i ’Den store Bagedyst’ og kritik af Onkel Rejes heavy metal band var blandt nogle af klagetemaerne i andet halvår af 2019. Læs mere om hvad brugerne klagede over i rapporten fra lytternes og seernes redaktør.

Hvad klager DR's brugere over? Det kan man læse i lytternes og seernes redaktørs nye rapport. (Foto: Mikkel Vincentz Pedersen DR © dr)

Hvert halvår kommer DR’s lytter- og seerredaktør Jesper Termansen med sin rapport til DR’s bestyrelse om blandt andet klagetemaer fra DR’s brugere. Den seneste rapport, der rummer både klagestatistik og redaktørberetning med anbefalinger fra lytternes og seernes redaktør, er netop offentliggjort. Rapporten kan findes i bunden af artiklen.

Af rapporten fremgår det blandt andet, at ’Onkel Reje’ - kendt fra Ramasjang - igen tiltrak sig kritiske henvendelser. En del brugere skrev til DR, at de fandt at Onkel Rejses ’heavy metal band’ medvirker til forherligelse af satanisme, hvilket de finder upassende.

Også det populære madprogram ’Den store bagedyst’, der blev vist i efteråret, fik ris og kritik fra nogle seere. De mente, at det var uhygiejnisk, at deltagerne havde ringe og smykker på i køkkenet. Andre kritiserede, hvad de oplevede som et stort madspild i programmet.

Klager over problemer med teknik, er et tilbagevende tema fra brugerne. I andet halvår af 2019 fik DR en del kritiske henvendelser over det nye DRTV og ændringer i DR’s populære tv-guide.

Skrivefejl og programlukning

En fejl i en videnskabsartikel på dr.dk fik en hel del læsere til at henvende sig. Af artiklen fremgik det, at for at stabilisere afsmeltningen på Vestantarktis, skulle snekanoner flytte og fryse cirka 7.400 gigatons havvand på 10 år.

- Det svarer næsten til to af akvarietankene fra Den Blå Planet på Amager, fremgik det af artiklen. Mange læsere gjorde opmærksom på, at dette var ikke korrekt. Nogle påpegede, at et sådanne projekt ville kræve næsten to milliarder af den største vandtank på Den Blå Planet.

Af rapporten kan man også læse, at en hel del lyttere, seere og brugere i løbet af andet halvår 2019 skrev til DR og beklagede at programmer lukker som konsekvens af DR’s spareplan. Blandt andet var der mange der skrev og beklagede lukningen af ’Filmselskabet’ og ’Jersild minus Spin’ og at ’The Late Show with Stephen Colbert’ ikke længere bliver vist på DR3.

5G og klima

Lytternes og seernes redaktør har i sit arbejde med temaer og tendenser i anden del af 2019 beskæftiget sig med flere sager, hvor interessegrupper har klaget over DR’s dækning af det nye mobilnet 5G. Det er aktører – både enkeltindivider og grupper – som kritiserer DR for at være for ensidig og ukritisk i forhold til de farer, som de mener, at det nye mobilnet rummer. Rapporten rummer et afsnit, der beskæftiger sig med DR’s ret og pligt i forhold til at beskæftige sig med for eksempel 5G.

Jesper Termansen slår fast, at det er DR, der vælger sin vinkel på stoffet og selv udvælger de kilder, som skal bruges i dækningen. Det er et fundamentalt princip i de etiske retningslinjer, som gælder for DR, fremgår det.

Lytternes og seernes redaktør har også i sin beretning gennemgået DR’s klimadækning i en periode på to uger i oktober 2019. Undersøgelsen siger ikke noget generelt om hele DR’s dækning, men lytternes og seernes redaktør finder, at dækningen i de fjorten dage, han gennemgik, gav anledning til overvejelser om, hvorvidt klimadækningen var bred og nuanceret nok. DR har en række bemærkninger og kritikpunkter i forhold til Jesper Termansens undersøgelse, som alle kan læses i rapporten.

Ros fra lyttere, seere og brugere

DR har i sin seneste strategi lagt op til større fokus på kontakt med brugerne uanset i hvilken form det sker. Målet er, at DR skal opleves som en mere imødekommende organisation. - Det er særdeles positivt, skriver Jesper Termansen i rapporten.

Lytternes og seernes redaktør registrerer også brugernes ros sendt til DR. Af rapporten fremgår det, at programmet ’Prins Joachim fortæller’ modtog en del ros fra seerne. Mange seere mente, at Prins Joachim fungerede godt som vært og er en god formidler af historien.

Seerne var også så glade for tv-programmerne ’Albert og Sanne for altid’, at de begejstret skrev til DR via Kontakt DR på dr.dk. Det populære program ’Anne og Anders’ fik også mange roser med på vejen fra seerne, da DR viste en række afsnit om de to værters rejse til mellemøstlige lande.

Du kan læse mere i rapporten om klagetemaer og de store sager, der er blevet behandlet.

Halvårsrapporten

Facebook
Twitter