Bag om ny skattely-dokumentar: Sådan gjorde vi

Læs her, hvordan DR Nyheder har arbejdet med at afdække Jyske Banks forretninger i skattelyene Schweiz og Gibraltar.

Torsdag aften sendte DR1 dokumentaren 'Det danske skattely' om, hvordan Jyske Bank har hjulpet kunder til at unddrage sig skat gennem Jyske Banks afdelinger i udlandet.

Herunder kan du læse, hvordan redaktionen bag dokumentaren bar sig ad.

I kølvandet på dokumentaren 'I Skattely', der blev sendt på DR1 i efteråret, fik DR Nyheder en række henvendelser fra tidligere kunder og ansatte i Jyske Bank Schweiz og Gibraltar.

De fortalte enslydende historier om, hvordan Jyske Bank gennem sine afdelinger i skattelyene Schweiz og Gibraltar i årevis har hjulpet velhavende kunder, herunder mange danskere bosiddende i Danmark, med at unddrage sig skat.

På grund af henvendelsernes karakter og troværdighed besluttede DR Nyheder at arbejde videre med sagen.

Hemmelighedskræmmeri

Jyske Banks forretninger i Schweiz og Gibraltar er omgivet af stort hemmelighedskræmmeri: Det er svært at få indblik i, hvem kunderne er, hvorvidt der er danske statsborgere imellem, og hvordan - og i hvilket omfang - banken benyttes til skatteunddragelse og kan siges aktivt at medvirke hertil.

For at afdække, hvad der reelt foregår i Jyske Banks skattelyafdelingerne, har vi derfor fulgt to spor.

For det første har vi identificeret og kontaktet en lang række tidligere ansatte ud fra filosofien om, at medarbejdere, der ikke længere arbejder i banken, mere risikofrit kan hjælpe med at sammenstykke et billede af, hvad der er foregået - og måske stadig foregår i banken.

Blandt de tidligere ansatte, vi har været i kontakt med, er folk af flere nationaliteter. Nogle har forladt banken for nylig, andre for mange år siden. Formålet har været at få et så omfattende, detaljeret og troværdigt et billede som muligt.

Ansat fra 2005 og frem

Nogle af de tidligere ansatte har ikke været mulige at træffe, mens andre har afvist at tale med os - typisk med henvisning til tavshedspligt eller frygt for repressalier ved at stå frem. En del har imidlertid været villige til at fortælle om deres hverdag og arbejde i Jyske Banks afdelinger i Schweiz og Gibraltar.

Disse tidligere ansatte er blevet interviewet og spurgt, om de ønskede at medvirke i en udsendelse om Jyske Bank. Tre af de tidligere ansatte har sagt ja til at medvirke - dog på betingelse af anonymitet, da de frygter, at det kan skade deres jobmæssige situation alvorligt, hvis de står åbent frem med deres viden.

De tre tidligere ansatte har været ansat i Jyske Bank i perioden fra 2005 og frem. For at beskytte deres identitet kan DR ikke nærmere oplyse, præcis hvornår de har været ansat.

Domme i skattesager

For det andet har vi gennemgået domme i skattesager fra flere europæiske lande, hvor personer eller selskaber er blevet dømt for skatteunddragelse - eller har fået et skattesmæk - og hvor Jyske Banks afdelinger i enten Schweiz eller Gibraltar har været benyttet eller mere aktivt har spillet en rolle i skatteunddragelsen.

Det er lykkes at indhente domme fra Danmark, Sverige, Norge og Holland. På grund af manglende søgemuligheder har det ikke været muligt at indhente domme fra blandt andet Tyskland, Storbritannien og Spanien.

Dommene, som i nogle er efterfølgende blevet gennemgået af en af landets førende skatteeksperter, skatteadvokat Torben Bagge.

Dommene giver på forskellig vis et unikt indblik i, hvordan Jyske Bank i årevis har haft et set-up, der går det muligt for kunderne at snyde i skat i deres respektive hjemlande inklusiv Danmark.

I tre tilfælde viser dommene ifølge Torben Bagge også, at Jyske bank aktivt har bidraget til kundernes skatteunddragelse.