DR viser i disse dage sammen med en række europæiske public service-stationer dokumentarfilmen ’Muldvarpen’. Filmen i tre episoder afslører, hvordan repræsentanter for regimet i Nordkorea ikke går af vejen for at omgå internationale sanktioner i forsøg på at skaffe den valuta, som landet har hårdt brug for til at finansiere sit atomvåbenprogram.
Dokumentarfilmen er blevet mulig på grund af den førtidspensionerede danske kok Ulrich Larsen og hans dobbeltliv. Deraf titlen ’Muldvarpen’. Sammen med ‘Mr. James’, der er castet til at spille rollen som en fiktiv forretningsmand, har Muldvarpen held til at infiltrere Nordkorea, der er en af de mest brutale diktaturstater i verden. Gennem udbredt brug af blandt andet skjult kamera afslører de to danskere, i samarbejde med instruktøren Mads Brügger, nogle af de metoder, som repræsentanter for det nordkoreanske styre bruger i forsøget på at sælge våben og narkotika til udlandet.
Når målet helliger midlet
Tilblivelsen af dokumentarfilmen rejser imidlertid også etiske spørgsmål om, i hvilket omfang målet helliger midlet, når man som journalist har sat sig for at afsløre dybt kriminelle forhold af betydning for verdenssamfundet. DR’s nyhedschef Thomas Falbe svarer her på nogle af spørgsmålene:
Hvorfor viser DR dokumentaren?
- Det gør vi, fordi den giver et unikt indblik i, hvordan det nordkoreanske regime forsøger at omgå internationale sanktioner. Den afslører, hvordan våben, narkotika, specialistydelser mv. forsøges omsat til hård valuta, der kan holde regimet flydende. Den dokumenterer, hvordan det foregår, og hvilke metoder, der bruges. Det er derfor en væsentlig historie i et globalt perspektiv og årsagen til, at DR har valgt at gå ind i den i samarbejde med andre public service-stationer som BBC, NRK og SVT.
Filmen ligner fiktion
Det er en helt utrolig historie, hvor virkeligheden nærmest overgår fantasien. Hvordan kan vi som seere vide, at ’Muldvarpen’ ikke bare er fiktion?
- Det er helt forståeligt at få den tanke, at der er tale om fiktion. Men det er et dokumentarisk værk, og der indgår ikke fiktion i det. Dokumentaren viser hele processen, hvordan den ene handel fører til den næste i et stadigt mere vidtforgrenet netværk. Men det en utrolig historie, og man undrer sig over, at Muldvarpen og ‘Mr. James’ ikke bliver afsløret undervejs. Det kan måske skyldes, at nordkoreanerne bliver stadig mere desperate i jagten på olie og valuta, efterhånden som sanktionerne strammes, men det skyldes måske også, at muldvarpen har brugt flere år på at opbygge en tillidsfuld relation til dem, så de har ingen grund til at betvivle hans motiver. Derfor går de langt, og derfor stiller de ikke nogle af de oplagt kritiske spørgsmål.
Hvorfor er det overhovedet værd at vise en dokumentar som ’Muldvarpen’, når der er brugt metoder, som mange mener er langt ude over alle etiske grænser, blandt andet fordi det kan sætte flere menneskers liv på spil?
- Vi har vurderet, at det både er en uhyre væsentlig og nødvendig historie at bringe i forhold til at oplyse ikke bare den danske offentlighed, men hele verdenssamfundet om, hvordan det nordkoreanske regime forsøger at omgå de internationale sanktioner gennem ulovlige våbenhandler og produktion af narkotika. Det er altid en konkret afvejning, om væsentligheden af en journalistisk historie kan retfærdiggøre de metoder, der bruges. Det mener vi til fulde af opfyldt i dette tilfælde.
- Man skal naturligvis have blik for potentielle konsekvenser af en journalistisk historie, men det er i sidste ende myndighedernes ansvar at håndtere. Vi forsøger at bidrage til et oplyst samfund, og det kræver ind imellem svære valg. Men i sidste ende kan vi hverken forudsige eller tage ansvar for fremtidige handlinger fra enkeltindivider, myndigheder eller andre aktører.
Er DR medskyldig?
Det ser ud som om, at DR er med til at fremprovokere kriminelle aktiviteter som omgåelse af internationale sanktioner?
- DR har ikke medvirket til kriminelle aktiviteter. Der er på intet tidspunkt penge, der har skiftet hænder, våben der har krydset grænser eller andre straffelovsovertrædelse i bred forstand. DR har godkendt brugen af skjult kamera for at kunne dokumentere metoder og omfang af kriminelle aktiviteter på internationalt plan, men har aldrig selv brudt international lovgivning. For at kunne dokumentere det har filmens medvirkende været nødt til at indgå i spillet, men har aldrig selv betalt andre for ydelser eller tilsvarende.
Hvordan har I sikret jer, at ’Muldvarpen’ overholder DR’s etiske retningslinjer?
- Hele dokumentaren har gennemgået en grundig proces internt i DR og i samarbejdet med de øvrige broadcastere. Alle optagelser og scener med skjult kamera, agent provocateur mv. er vurderet og godkendt af DR ud fra, at der er tale om en i særklasse væsentlig historie, som det ikke ville have været muligt at fortælle gennem almindelige interviews ad ’fordøren’.
Brugen af skjult kamera
Hvorfor vælger DR at basere en så væsentlig historie på brug af skjult kamera?
- Historiens karakter betyder, at ingen af kilderne er tilgængelige via normale, åbne metoder. Vi afdækker potentielt dybt kriminelle forhold på en international skala, hvilket ikke ville have været muligt uden brug af skjult kamera. I alle tilfælde er brugen af skjult kamera vurderet ud fra, om det lever op til DR’s etiske retningslinjer.
Muldvarpen Ulrich sætter sit liv på spil. Blandt andet fordi instruktøren Mads Brügger skubber ham ud i en række farlige situationer. Hvordan kan det retfærdiggøres?
- Ulrich har selv gerne villet denne film. Han vil gerne sætte et aftryk i verden, og det håber han, at denne film og de forhold, som han har afdækket, kan være med til. Han har undervejs selv truffet beslutninger omkring sine handlinger, og han har hele tiden være bevidst om risikoen.
Hvorfor lader DR en agent provocateur i form af forretningsmanden ‘Mr. James’ indtage en så væsentlig rolle?
- ‘Mr. James’ har en væsentlig rolle i dokumentaren, hvor han agerer international forretningsmand, der er villig til at investere i lyssky aktiviteter. Hans rolle er nødvendig for at levere dokumentation for, hvor langt nordkoreanerne er parate til at gå i jagten på dollars. Det have ikke været muligt at afdække på andre måder.
’Mr. James’ som fiktiv karakter
Hvordan kan det forsvares at bruge en fiktiv karakter i en så farlig rolle som forretningsmanden ‘Mr. James’?
- ’Mr. James’ er udmærket klar over de risici, han løber. Det ved vi, at han ingen problemer har med. Men når det er sagt, har der forud for rejserne til både Nordkorea og Beijing været meget dybdegående briefinger, hvor risici blev vendt og drejet, og hvor scenarier for rejserne blev gennemgået. Desuden har hele holdet være igennem samtaler og workshops med erfarne rådgivere og efterretningsfolk.
Hvad har DR gjort for at varetage sikkerheden for hovedpersonerne Ulrich, ‘Mr. James’ og Mads Brügger under optagelserne og efter offentliggørelsen af historien?
- DR har været i en meget tæt dialog med produktionsselskabet omkring sikkerheden, og vi er løbende orienteret om diverse tiltag. Lige fra sikring af hotelværelser og sikkerhedspersonel i tilstødende lokaler til grundig kontakt til sikkerhedsfirmaer og opfølgende planer i forbindelse med publiceringen.
Se dokumentarserien her