I faktareportageserien 'Generation XL' går kameraerne helt tæt på fem børns kamp mod kiloene og deres jagt på et gladere og sundere liv.
Baggrunden for serien er, at op mod hvert 5. barn i Danmark er overvægtig. Det rammer børnene både psykisk og fysisk. Overvægt er forbundet med tabu, mobning, ensomhed, usund livsstil og livsstilssygdomme.
I syv programmer følger vi 11-årige Lukas, 11-årige Kristine, Valdemar på 12, Laura ligeledes på 12 og 14-årige Gudmund i behandling hos børnelæge Jens-Christian Holm på Enheden for overvægtige børn og unge på Holbæk Sygehus.
- Når børn skal ændre livsstil, er der mange vaner, som skal brydes og ændres. Men vi vil gerne vise, at der er en vej til et sundere og gladere liv – selvom det kan give op- og nedture, stærk vilje og forældrenes fulde opbakning, fortæller redaktør på programmet Anna Seeberg.
Og hvordan gør man det, når det handler om børn - uden at udstille dem? Det har vi bedt Anna Seeberg svare på:
Hvorfor skal DR vise et program om overvægtige børn?
- Overvægt rammer alle samfundslag, så de medvirkende er fem børn og familier med meget forskellige udfordringer og forskellige hverdage. Gennem programmerne får vi en indsigt i et liv, som er forbundet med meget tabu, men alligevel rammer så mange. Som seere kan vi spejle os i det, de kæmper med - uanset om man har et overvægtigt barn eller ej - fordi det er forældrerollen, som er under lup. Det handler om den svære balance mellem at forkæle for meget og opstille markante krav og rammer for barnet.
Hvilke overvejelser har I haft om at lave tv om så følsomt et emne med børn?
- Som redaktion har vi fra starten haft mange overvejelser. Vi har været opmærksomme på, at det her er børn, som vi skal passe på - og ikke udstille. Vi har også løbende informeret børn og familier om, hvad vi kommer og optager de pågældende dage og hvorfor. Der har ikke været skjulte dagsordner.
Hvorfor har børnene og deres familier valgt at stille op?
- Børnene og deres familier har selv valgt at følge behandlingen på Holbæk Sygehus eller i kommunerne. Og de har så efterfølgende valgt at stå frem og fortælle deres historie. Det er sårbare børn og familier, som gerne vil give deres historie videre til andre børn og familier i samme situation – vise at det er hårdt at være overvægtig, men at der er hjælp at hente og at et liv kan ændres til det bedre, når der er forældreopbakning og professionelle, som udstikker rammer og regler. De har gerne villet hjælpe andre ved at dele ud af erfaringer, som andre forhåbentlig kan bruge til at komme videre eller i gang med at ændre deres liv.
Kan børn overskue at være med i et tv-program af den type?
- Det tror vi ikke, at børn kan - i hvert fald ikke helt alene. Derfor har det været så vigtigt, at forældrene har en så central plads i programmerne og bærer ansvaret for, at børnene er blevet overvægtige, så det ikke er børnene, som skal føle skyld og skam. Det er forældrenes ansvar at børnene trives og får et sundere og gladere liv. Det er også forældrenes ansvar, når barnet får for meget sukker, usunde madvaner, er ensom, ingen rammer eller regler har og er overvægtige.
Hvordan er de medvirkende blevet udvalgt?
- Det har været vigtigt, at børn og familier var forskellige, at der var forskel i udfordringer, køn, alder og familierne generelt. Vi har vurderet og sikret os så godt som overhovedet muligt, at de fem familier kunne klare at være en del af et tv-program om følsomme emner, og hvor vi går tæt på. De fem udvalgte familier har en selvindsigt og selvironi, som får det forholdsvis tunge emne til at blive lidt lettere at fordøje.
Hvordan er familierne blevet forberedt på at være med i et tv-program?
- Vi har forsøgt så godt som muligt, at fortælle børn og familier om, hvad det betyder at være med i landsdækkende tv og den eksponering der følger med – ikke kun på tv, men også på alle andre platforme. Og inden optagelserne er gået i gang, har vi haft samtaler med børn og familier om programmets indhold, form, optagelser, og hvad det ville kræve af dem, at vi fulgte dem i et år. Velvidende at mange nok ikke helt kunne forestille sig det, før de reelt stod midt i det. Vi har sammen med Jens-Christian Holm vurderet, om familierne har været stærke nok til det store fokus, en tv-eksponering medfører.
Sundhedspersonalet (diætister/sygeplejersker) på Holbæk sygehus og i Horsens skulle desuden alle nikke til, at vi filmede og fulgte dem i et år.
Hvor lang tid er familierne blevet filmet?
- Vi lavede de første optagelser med familierne sådan cirka dagen før, de skulle til den første samtale hos Jens-Christian Holm og så i et år af deres behandling. Det var vigtigt at opleve noget fra familiernes liv, inden de begyndte at ændre deres liv. Vi har brugt cirka 20 optagedage per familie i gennemsnit på et år.
Har de medvirkende set programmerne på forhånd?
- Familier, børn, sundhedspersonalet og Jens-Christian Holm har set de færdigredigerede programmer, inden de bliver sendt – uden at de har haft redigeringsret. Men de har haft ret til at komme med faktuelle fejl eller overvejelser, vi kan tage til efterretning og vurdere efterfølgende. Men redaktionen har bestemt, hvilke ændringer der skulle med. Det har vi gjort meget klart fra starten både mundtligt og i en skriftlig aftale mellem de medvirkende og DR.
Hvad har de medvirkende sagt til programmerne?
- Alle familier, børn og fagpersonale har været glade for at se programmerne, de har følt sig godt behandlet og følt, at alle aftaler er blevet overholdt, hvilket er den største ros og anerkendelse, vi, som redaktion, mener, man kan få. Det er både modigt og følsomt, at de medvirker i programmerne. Af samme grund er det ekstra vigtigt for os, at de føler sig godt behandlet hele vejen rundt!